Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.4

Students can download Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.4 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.4

Question 1.
Find the coordinates of the point which divides the line segment joining the points A (4,-3) and B (9,7) in the ratio 3 : 2.
Solution:
A line divides internally in the ratio m : n
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.4 1

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.4

Question 2.
In what ratio does the point P(2, -5) divide the line segment joining A(-3, 5) and B(4, -9).
Solution:
A line divides internally in the ratio m : n
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.4 2
\(\frac{4m-3n}{m+n}\)
= 2
4m – 3n = 2m + 2n
4m – 2m = 3n + 2n
2m = 5n
\(\frac{m}{n}\) = \(\frac{5}{2}\)
m : n = 5 : 2
The ratio is 5 : 2.
and
\(\frac{-9m+5n}{m+n}\)
= -5
-9m + 5 n = -5(m + n)
-9m + 5 n = -5m – 5n
-9m + 5 m = -5n – 5n
-4m = -10
\(\frac{m}{n}\) = \(\frac{10}{4}\) ⇒ \(\frac{m}{n}\) = \(\frac{5}{2}\)
m : n = 5 : 2

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.4

Question 3.
Find the coordinates of a point P on the line segment joining A(1, 2) and B(6, 7) in such a way that AP = \(\frac{2}{5}\) AB.
Solution:
Let the point A (1, 2) and B (6, 7)
AP = \(\frac{2}{5}\) AB
\(\frac{AP}{PB}\) = \(\frac{2}{5}\)
∴ AP = 2; PB = 5 – 2 = 3
A line divides internally in the ratio m : n
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.4 3

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.4

Question 4.
Find the coordinates of the points of trisection of the line segment joining the points A (-5, 6) and B (4, -3).
Solution:
Let P and Q be the point of trisection
so that AP = PB = QB
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.4 4
(\(\frac{3}{3}\), \(\frac{0}{3}\)) = (1, 0)
The Point P is (-2, 3), The Point Q is (1, 0)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.4

Question 5.
The line segment joining A(6, 3) and B(-1, -4) is doubled in length by adding half of AB to each end. Find the coordinates of the new end points.
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.4 5
m : n = 3 : 1
A line divides externally in the ratio m : n
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.4 6
∴ BA’ divides in the ratio 2 : 1
A line divides internally in the ratio m : n the point is \(\frac{mx_{2}+nx_{1}}{m+n}, \frac{my_{2}+ny_{1}}{m+n}\)
Let the point A’ be (a, b)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.4 7
\(\frac{2a-1}{3}\) = 6
2a – 1 = 18
2a = 19
a = \(\frac{19}{2}\)
and
\(\frac{2b-4}{3}\) = 3
2b – 4 = 9
2b = 13
b = \(\frac{13}{2}\)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.4 8
The point A’ is (\(\frac{19}{2}\), \(\frac{13}{2}\))
To find B’
Let B’ be (a, b)
AB = 7√2
BB’ = \(\frac{1}{2}\) × 7√2 = \(\frac{7√2}{2}\)
\(\frac{AB}{BB’}\) = 7√2 ÷ \(\frac{7√2}{2}\) = \(\frac{7√2×2}{7√2}\) = 2
AB’ divides in the ratio 2 : 1
(-1, -4) = \(\frac{2a+6}{3}\), \(\frac{2b+3}{3}\)
\(\frac{2a+6}{3}\) = -1
2a + 6 = -3
2a = -3 – 6
2a = -9
a = –\(\frac{9}{2}\)
and
\(\frac{2b+3}{3}\) = -4
2b + 3 = -12
2b = -12 – 3
2b = -15
b = –\(\frac{15}{2}\) = -1
The point B’ is (-\(\frac{9}{2}\), –\(\frac{15}{2}\))

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.4

Question 6.
Using section formula, show that the points A (7, -5), B (9, -3) and C (13, 1) are collinear.
Solution:
If three points are collinear, then one of the points divide the line segment joining the other points in the ratio r : 1. If P is between A and B and \(\frac{AP}{PB}\) = r
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.4 9
The line divides in the ratio 1 : 2
A line divides internally in the ratio m : n
The point P = (\(\frac{mx_{2}+nx_{1}}{m+n}\), \(\frac{my_{2}+ny_{1}}{m+n}\))
m = 1, n = 2, x1 = 7, x2 = 13, y1 = – 5, y2 = 1
By the given equation,
The Point B = (\(\frac{13+14}{3}\), \(\frac{1-10}{3}\))
= (\(\frac{27}{3}\), \(\frac{-9}{3}\))
= (9, -3)
∴ The three points A, B and C are collinear.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.4

Question 7.
A line segment AB is increased along its length by 25% by producing it to C on the side of B. If A and B have the coordinates (-2, -3) and (2, 1) respectively, then find the coordinates of C.
Solution:
Let the point C be (a, b)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.4 10
The ratio is 4 : 1 (m : n)
A line divides internally in the ratio m : n
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.4 11
\(\frac{4a-2}{5}\) = 2
4a – 2 = 10
4a = 12
a = \(\frac{12}{4}\) = 3
and
\(\frac{4b-3}{5}\) = 1
4b – 3 = 5
4b = 8
b = \(\frac{8}{4}\) = 2
The co-ordinate of C is (3, 2)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.4

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2

Students can download Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2

Question 1.
Find the distance between the following pairs of points.
(i) (1, 2) and (4, 3)
Solution:
Distance between the points (1, 2) and (4, 3)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 1

(ii) (3, 4) and (-7, 2)
Solution:
Distance between the points (3,4) and (-7, 2)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 2

(iii) (a, b) and (c, b)
Solution:
Distance between the two points (a, b) and (c, b)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 3
= c – a units

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2

(iv) (3,- 9) and (-2, 3)
Solution:
Distance between the two points (3, -9) and (-2, 3)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 4
= 13 units

Question 2.
Determine whether the given set of points in each case are collinear or not.
(i) (7, -2), (5, 1), (3, 4)
Solution:
To prove that three points are collinear, sum of the distance between two pairs of points is equal to the third pair of points.
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 5
AB + BC = AC
\(\sqrt{13}\) + \(\sqrt{13}\) = 2\(\sqrt{13}\) ⇒ 2\(\sqrt{13}\) = 2\(\sqrt{13}\)
∴ The given three points are collinear.

(ii) (a, -2), (a, 3), (a, 0)
Solution:
A (a, -2) B (a, 3) C (a, 0)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 6
√4
= 2
AC + BC = AB ⇒ 2 + 3 = 5
∴ The given three points are collinear.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2

Question 3.
Show that the following points taken in order to form an isosceles triangle.
(i) A (5, 4), B(2, 0), C (-2, 3)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 7
= 5√2
AB = BC = 5. (Two sides are equal)
∴ ABC is an isosceles triangle.

(ii) A (6, -1), B (-2, -4), C (2, 10)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 8
BC = AC = \(\sqrt{212}\) (TWO sides are equal)
∴ ABC is an isosceles triangle.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2

Question 4.
Show that the following points taken in order to form an equilateral triangle in each case.
(i) A(2, 2), B(-2, -2), C(-2√3, 2√3)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 9
AB = BC = AC (Three sides are equal)
∴ ABC is an equilateral triangle.

(ii) A(√3, 2), B (0, 1), C(0, 3)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 10
= √4
= 2
AB = BC = AC (Three sides are equal)
∴ ABC is an equilateral triangle.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2

Question 5.
Show that the following points taken in order to form the vertices of a parallelogram.
(i) A(-3, 1), B(-6, -7), C (3, -9) and D(6, -1)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 11
AB = CD = \(\sqrt{73}\) and BC = AD = \(\sqrt{85}\) (Opposite sides are equal)
∴ ABCD is a parallelogram.

(ii) A (-7, -3), B(5, 10), C(15, 8) and D(3, -5)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 12
AB = CD = \(\sqrt{313}\) and BC = AD = \(\sqrt{104}\) (Opposite sides are equal)
∴ ABCD is a parallelogram.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2

Question 6.
Verify that the following points taken in order to form the vertices of a rhombus.
(i) A(3, -2), B (7, 6),C (-1, 2) and D (-5, -6)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 13
AB = BC = CD = AD = \(\sqrt{80}\). All the four sides are equal.
∴ ABCD is a rhombus.

(ii) A (1, 1), B (2, 1),C (2, 2) and D (1, 2)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 14
AB = BC = CD = AD = 1. All the four sides are equal.
∴ ABCD is a rhombus.

Question 7.
A (-1, 1), B (1, 3) and C (3, a) are points and if AB = BC, then find ‘a’.
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 15
4 + (a – 3)² = 8
(a – 3)² = 8 – 4
(a – 3)² = 4
a – 3 = √4
= ± 2
a – 3 = 2 (or) a – 3 = -2
a = 2 + 3 (or) a = 3 – 2
a = 5 (or) a = 1
∴ The value of a = 5 or a = 1.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2

Question 8.
The abscissa of a point A is equal to its ordinate, and its distance from the point B(1, 3) is 10 units, What are the coordinates of A?
Solution:
Let the point A be (a, a) B is (1, 3)
Distance AB = 10 (Given)
By distance formula \(\sqrt{(a – 1 )² + (a – 3)²}\) = 10
Simplifying 2a² – 8a + 10 = 100
a² – 4a – 45 = 0
(a – 9)(a + 5) = 0
⇒ a = – 5; A = (-5, -5)
a = 9; A = (9, 9)

Question 9.
The point (x, y) is equidistant from the points (3, 4) and (-5, 6). Find a relation between x and y.
Solution:
Let the point O be (x, y), A be (3, 4) and B be (-5, 6).
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 16
Distance = \(\sqrt{(x_{2} – x_{1})² + (y_{2} – y_{1})²}\)
Given ,OA = OB
\(\sqrt{(x – 3 )² + (y – 4)²}\) = \(\sqrt{(x + 5 )² + (y – 6)²}\)
Squaring on both sides
(x – 3)² + (y – 4)² = (x + 5)² + (y – 6)²
x² – 6x + 9 + y² – 8y + 16 = x² + 10x + 25 + y² – 12y + 36
x² + y² – 6x – 8y + 25 = x² + y² + 10x – 12y + 61
6x – 10x – 8y + 12y = 61 – 25 ⇒ -16x + 4y = 36
÷ 4 ⇒ -4x + y = 9
∴ The relation between x and y is y = 4x + 9

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2

Question 10.
Let A(2,3) and B(2, -4) be two points. If P lies on the x-axis, such that AP = \(\frac{3}{7}\) AB, find the coordinates of P.
Solution:
Given points are A(2, 3) and B(2, -4)
The point P lies on the x-axis.
∴ The point P is (x, 0)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 17
16x² – 64x + 208 = 9x² – 36x + 180
16x² – 9x² – 64x + 36x + 208 – 180 = 0
7x² – 28x + 28 = 0
x² – 4x + 4 = 0
(x – 2)² = 0
x – 2 = 0
x = 2
∴ The point P is (2, 0)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2

Question 11.
Show that the point (11, 2) is the centre of the circle passing through the points (1, 2), (3, -4) and (5, -6)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 18
\(\sqrt{100}\)
= 10
OA = OB = OC = 10
O is the centre of the circle passing through A, B and C.

Question 12.
The radius of a circle with centre at origin is 30 units. Write the coordinates of the points where the circle intersects the axes. Find the distance between any two such points.
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 19
Radius of the circle = 30 units. The point O is (0, 0).
Let a intersect the x-axis and b intersect the y-axis.
∴ The point A is (a, 0) and B is (0, b)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 20
Squaring on both sides
30² = a²
∴ a = 30
The point A is (30, 0)
OB = \(\sqrt{(0 – 0)² + (b – 0)²}\)
= \(\sqrt{0² + b²}\)
30 = \(\sqrt{b²}\)
Squaring on both sides
30² = b²
∴ b = 30
The point B is (0, 30)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2 21
= 30√2
∴ Distance between the two points = 30√2

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.2

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17

Students can download Maths Chapter 3 Algebra Ex 3.17 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 3 Algebra Ex 3.17

Question 1.
If then
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 1
verify that (i) A + B = B + A
(ii) A + (-A) = (-A) + A = O.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 2
From (1) and (2) we get A + B = B + A
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 3
From (1) and (2) we get
A + (-A) = (-A) + A = 0

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17

Question 2.
If Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 4
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 5 then verify that
A + (B + C) = (A + B) + C.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 6
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 7
From (1) and (2) we get
A + (B + C) = (A + B) + C

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17

Question 3.
Find X and Y if Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 8 and Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 9
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 10
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 11

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17

Question 4.
If Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 12
find the value of (i) B – 5A (ii) 3A – 9B
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 13

Question 5.
Find the values of x, y, z if
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 14
Answer:
(i) x – 3 = 1 ⇒ x = 1 + 3 ⇒ x = 4
3x – z = 0 (substitute the value of x)
3(4) – z = 0
12 – z = 0
∴ z = 12
x + y + z = 6
4 + y + 12 = 0
y + 16 = 6
y = 6- 16
∴ y = -10
The value of x = 4, y = -10 and z = 12

(ii) [x y – z z + 3] + [y 4 3] = [4 8 16]
x + y = 4 ….(1)
y – z + 4 = 8
Substitute the value
of z in (2)
(2) ⇒ y – 10 = 4
Substitute the value of y in (1)
z + 3 + 3 = 16
z + 6 = 16
z = 16 – 16 = 10
y = 14
(1) ⇒ x + 14 = 4
x – 4 – 14 = -10
The value of x = -10, y = 14 and z = 10

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17

Question 6.
Find x and y if x Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 15
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 16
4x – 2y = 4
(1) ⇒ 2x – y = 2
(2) ⇒ 3x – y = 2
– x + y = 2
Add (1) and (2)
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 17
Substitute the value of x = 4 in (2)
– 4 + y = 2
y = 2 + 4 = 6
The value of x = 4 and y = 6

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17

Question 7.
Find the non-zero values of x satisfying the matrix equation
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 18
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 19
The value of x = 4

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17

Question 8.
Solve for x,y :
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 20
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 21
x2 – 4x = -5
x2 – 4x + 5 = 0
(x – 5) (x + 1) = 0
x – 5 = 0 or x + 1 = 0
x = 5 or x = – 1
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 22
The value of x = -1 and 5
y2 – 2y = 8
y2 – 2y – 8 = 0
(y – 4) (y + 2) = 0
y – 4 = 0 or y + 2 = 0
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 23
y = 4 or y = -2
The value of y = -2 and 4

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.14

Students can download Maths Chapter 3 Algebra Ex 3.14 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 3 Algebra Ex 3.14

Question 1.
Write each of the following expression in terms of α + β and αβ
(i) \(\frac{\alpha}{3 \beta}+\frac{\beta}{3 \alpha}\)
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.14 1

(ii) \(\frac{1}{\alpha^{2} \beta}+\frac{1}{\beta^{2} \alpha}\)
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.14 2

(iii) (3α – 1) (3β – 1)
Answer:
(3α – 1) (3β – 1) = 9αc – 3α – 3β + 1
= 9αβ – 3(α + β) + 1

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.14

(iv) \(\frac{\alpha+3}{\beta}+\frac{\beta+3}{\alpha}\)
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.14 3

Question 2.
The roots of the equation 2x2 – 7x + 5 = 0 are a and p. Find the value of [without solving the equation]
\(\text { (i) } \frac{1}{\alpha}+\frac{1}{\beta}\)
Answer:
α and α are the roots of the equation 2x2 – 7x + 5 = 0
α + β = \(\frac { 7 }{ 2 } \) ; αβ = \(\frac { 5 }{ 2 } \)
(i) \(\frac{1}{\alpha}+\frac{1}{\beta}\) = \(\frac{\beta+\alpha}{\alpha \beta}\)
= \(\frac { 7 }{ 2 } \) + \(\frac { 5 }{ 2 } \) = \(\frac { 7 }{ 2 } \) × \(\frac { 2 }{ 5 } \) = \(\frac { 7 }{ 5 } \)

(ii) \(\frac{\alpha}{\beta}+\frac{\beta}{\alpha}\)
Answer
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.14 4
= (\(\frac { 7 }{ 2 } \))2 – 2 × \(\frac { 5 }{ 2 } \) ÷ \(\frac { 5 }{ 2 } \)
= \(\frac { 49 }{ 4 } \) – 5 ÷ \(\frac { 5 }{ 2 } \) = \(\frac { 49-20 }{ 4 } \) ÷ \(\frac { 5 }{ 2 } \)
= \(\frac { 29 }{ 4 } \) × \(\frac { 2 }{ 5 } \) = \(\frac { 29 }{ 10 } \)

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.14

(iii) \(\frac{\alpha+2}{\beta+2}+\frac{\beta+2}{\alpha+2}\)
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.14 5

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.14

Question 3.
The roots of the equation x2 + 6x – 4 = 0 are a, p. Find the quadratic equation whose roots are
(i) α2 and β2
Answer:
α and β are the roots of x2 + 6x – 4 = 0
α + β = -6; αβ = -4

(i) Sum of the roots = α2 + β2
= (α + β)2 – 2αβ
= 36 – 2 – (4) = 36 + 8
= 44
Product of the roots = α2 + β2
= (αβ)2
= (-4)2
= 16
The Quadratic equation is
x2 – (sum of the roots) x + Product of the roots = 0
x2 – (44)x + 16 = 0
x2 – 44x + 16 = 0

(ii) \(\frac{2}{\alpha}\) and \(\frac{2}{\beta}\)
Answer:
Sum of the roots = \(\frac{2}{\alpha}\) + \(\frac{2}{\beta}\)
= \(\frac{2 \beta+2 \alpha}{\alpha \beta}=\frac{2(\alpha+\beta)}{\alpha \beta}\)
= \(\frac{2(-6)}{-4}=\frac{-12}{-4}=3\)
Product of the roots = \(\frac{2}{\alpha} \times \frac{2}{\beta}=\frac{4}{\alpha \beta}\)
= \(\frac { 4 }{ -4 } \) = -1
The Quadratic equation is
x2 – (sum of the roots) x + Product of the roots = 0
x2 – 3x – 1 = 0

(iii) α2β and β2α
Answer:
Sum of the roots = α2β + β2α
= αβ (α + β)
= -4 (-6) = 24
Product of the roots = α2β × β2α
= α2β3 = (αβ)3
= (-4)3 = -64
The Quadratic equation is
x2 – (Sum of the roots) x + Product of the roots = 0
x2 – 24x – 64 = 0

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.14

Question 4.
If α, β are the roots of 7x2 + ax + 2 = 0 and if β – α = \(\frac { 13 }{ 7 } \) Find the values of a.
Answer:
α and β are the roots of 7x2 + ax + 2 = 0
α + β = \(\frac { -a }{ 7 } \); αβ = \(\frac { 2 }{ 7 } \)
Given β – α = – \(\frac { 13 }{ 7 } \) ⇒ α – β = \(\frac { 13 }{ 7 } \)
Squaring on both sides
(α – β)2 = (\(\frac { 13 }{ 7 } \))2
α2 + β2 = 2αβ = \(\frac { 169 }{ 49 } \)
(- \(\frac { a }{ 7 } \))2 -4(\(\frac { 2 }{ 7 } \)) = \(\frac { 169 }{ 49 } \) ⇒ \(\frac{a^{2}}{49}-\frac{8}{7}=\frac{169}{49}\)
\(\frac{a^{2}}{49}\) = \(\frac { 225 }{ 49 } \) ⇒ a2 = \(\frac{225 \times 49}{49}\)
a2 = 225 ⇒ a = ± \(\sqrt { 225 }\) = ± 15
The value of a = 15 or – 15

Question 5.
If one root of the equation 2y2, – ay + 64 = 0 is twice the other then find the values of a.
Answer:
Let the roots be α and 2α
Here a = 2, b = – a, c = 64
Sum of the roots = – \(\frac { b }{ a } \)
α + 2α = \(\frac { a }{ 2 } \)
3α = \(\frac { a }{ 2 } \)
a = 6α …….(1)
Product of the roots = \(\frac { c }{ a } \)
α × 2α = \(\frac { 64 }{ 2 } \) = 2α2 = 32
α2 = \(\frac { 32 }{ 2 } \) = 16
α = \(\sqrt { 16 }\) = ± 4
Substitute the value of a in (1)
When α = 4
a = 6(4)
a = 24
The Value of a is 24 or -24
When α = -4
a = 6(-4)
a = -24

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.14

Question 6.
If one root of the equation 3x2 + kx + 81 = 0 (having real roots) is the square of the other then find k.
Answer:
Let α and α2 be the root of the equation 3x2 + kx + 81
Here a = 3, b = k, c = 81
Sum of the roots = – \(\frac { b }{ a } \) = – \(\frac { k }{ 3 } \)
α + α2 = –\(\frac { k }{ 3 } \)
3α + 3α2 = -k ……..(1)
Product of the roots = \(\frac { c }{ a } \) = \(\frac { 81 }{ 3 } \) = 27
α × α2 = 27
α3 = 27 ⇒ α3 = 33
α = 3
Substitute the value of α = 3 in (1)
3(3) + 3(3)2 = -k
9 + 27 = -k ⇒ 36 = – k
∴ k = -36
The value of k = -36

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 1 Numbers Ex 1.1

Students can download Maths Chapter 1 Numbers Ex 1.1 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Numbers Ex 1.1

Question 1.
Fill in the blanks.

  1. The smallest 7 digit number is _______
  2. The largest 8 digit number is _______
  3. The place value of 5 in 7005380 is ________
  4. The expanded form of the number 76,70,905 is _______

Solution:

  1. 10,00,000
  2. 9,99,99,999
  3. 5 × 1000 = 5000
  4. 7 × 10,00,000 + 6 × 1,00,000 + 7 × 10,000 + 0 + 9 × 100 + 0 + 5 × 1
    (or)
    70,00,000 + 6,00,000 + 70,000 + 900 + 5

 Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 1 Set Language Ex 1.1

Question 2.
Say True or False.

  1. In the Indian System of Numeration, the number 67999037 is written as 6,79,99,037
  2. The successor of a one-digit number is always a one-digit number 9 + 1 = 10
  3. The predecessor of a 3-digit number is always a 3 or 4 digit number 100 – 1 = 99
  4. 88888 = 8 × 10000 + 8 × 100 + 8 × 10 + 8 × 1

Solution:

  1. True
  2. False
  3. False
  4. False

Question 3.
Complete the given order.
Ten crores, crore, ten lakh, ………, ……….., ……….., ………, …….., ……..
Solution:
Ten crores, Crore, Ten lakh, Lakh, Ten Thousand, Thousand, Hundred, Ten, One

 Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 1 Set Language Ex 1.1

Question 4.
How many ten thousands are there in the smallest 6 digit number?
Solution:
Smallest 6 digit number = 1,00,000
= \(\frac{100000}{10000}\) = 10
1 Lakh = 10 Ten Thousands

Question 5.
Using the digits 5, 2, 0, 7, 3 forms the largest 5 digit number and the smallest 5 digit number.
Solution:
Given digits = 5, 2, 0, 7, 3
Largest 5 digit number – 75320
Smallest 5 digit number – 20357

Question 6.
Observe the commas and write down the place value of 7.
(i) 56,74,56,345
(ii) 567,456,345
Solution:
(i) 70,00,000
(ii) 7,000,000

 Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 1 Set Language Ex 1.1

Question 7.
Write the following numbers in the International System by using commas.

  1. 347056
  2. 7345671
  3. 634567105
  4. 1234567890

Solution:

  1. 347,056
  2. 7,345,671
  3. 634,567,105
  4. 1,234,567,890

Question 8.
Write the largest six-digit number and put commas in the Indian and the International Systems.
Solution:
Largest 6 digit number = 9,99,999
Indian System: 9,99,999 (Nine Lakh Ninety-Nine Thousand Nine Hundred Ninety-Nine)
International System: 999,999 (Nine Hundred Ninety-Nine Thousand, Nine Hundred Ninety-Nine)

 Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 1 Set Language Ex 1.1

Question 9.
Write the number names of the following numerals in the Indian System.
(i) 75,32,105
(ii) 9,75,63,453
Solution:
(i) Seventy-five lakh thirty-two thousand one hundred five.
(ii) Nine crore seventy-five lakh sixty-three thousand four hundred fifty-three.

Question 10.
Write the number of names in words using the International System.

  1. 345,678
  2. 8,343,710
  3. 103,456,789

Solution:

  1. Three hundred forty-five thousand six hundred seventy-eight.
  2. Eight million three hundred forty-three thousand seven hundred ten.
  3. One hundred three million four hundred fifty-six thousand seven hundred eighty-nine.

 Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 1 Set Language Ex 1.1

Question 11.
Write the number name in numerals.

  1. Two crores thirty lakhs fifty-one thousand nine hundred eighty.
  2. Sixty-six million three hundred forty-five thousand twenty-seven.
  3. Seven hundred eighty-nine million, two hundred thirteen thousand four hundred fifty-six.

Solution:

  1. 2,30,51,980
  2. 66,345,027
  3. 789,213,456

Question 12.
Tamil Nadu has about twenty-six thousand three hundred forty-five square kilometres of Forest land. Write the number mentioned in the statement in the Indian System.
Solution:
26,345

Question 13.
The number of employees in the Indian Railways is about 10 lakh. Write this in the International System of numeration.
Solution:
1,000,000 (One Million)

 Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 1 Set Language Ex 1.1

Objective Type Questions

Question 14.
1 billion is equal to
(a) 100 crore
(b) 100 million
(c) 100 lakh
(d) 10000 lakh
Solution:
(a) 100 crore

Question 15.
The successor of 10 million is
(a) 1000001
(b) 10000001
(c) 9999999
(d) 100001
Solution:
(b) 10000001

Question 16.
The difference between successor and predecessor of 99999 is
(a) 90000
(b) 1
(c) 2
(d) 99001
Solution:
(c) 2

 Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 1 Set Language Ex 1.1

Question 17.
The expanded form of the number 6,70,905 is
(a) 6 × 10000 + 7 × 1000 + 9 × 100 + 5 × 1
(b) 6 × 10000 + 7 × 1000 + 0 × 100 + 9 × 100 + 0 × 10 + 5 × 1
(c) 6 × 1000000 + 7 × 10000 + 0 × 1000 + 9 × 100 + 0 × 10 + 5 × 1
(d) 6 × 100000 + 7 × 10000 + 0 × 1000 + 9 × 100 + 0 × 10 + 5 × 1
Solution:
(d) 6 × 100000 + 7 × 10000 + 0 × 1000 + 9 × 100 + 0 × 10 + 5 × 1

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.1

Students can download Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.1 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.1

Question 1.
Plot the following points in the coordinate system and identify the quadrants P(-7, 6), Q(7, -2), R(-6, -7), S(3, 5) and T(3, 9)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.1 1
(i) P(-7, 6) lies in the II quadrant because the x-coordinate is negative and y-coordinate is positive.
(ii) Q(7, -2) lies in the IV quadrant because the x-coordinate is positive and y-coordinate is negative.
(iii) R(-6, -7) lies in the III quadrant because the x-coordinate is negative and y-coordinate is negative.
(iv) S(3, 5) lies in the I quadrant because the x-coordinate is positive and y-coordinate is also positive.
(v) T(3, 9) lies in the I quadrant because the x-coordinate is positive and y-coordinate is also positive.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.1

Question 2.
Write down the abscissa and ordinate of the following.
(i) P
(ii) Q
(iii) R
(iv) S
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.1 2
Solution:
(i) P is (-4, 4) [-4 is abscissa and 4 is ordinate]
(ii) Q is (3, 3) [3 is abscissa and 3 is ordinate]
(iii) R is (4, -2) [4 is abscissa and -2 is ordinate]
(iv) S is (-5, -3) [-5 is abscissa and -3 is ordinate]

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.1

Question 3.
Plot the following points in the coordinate plane and join them. What is your conclusion about the resulting figure?
(i) (-5, 3) (-1, 3) (0, 3) (5, 3)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.1 3
Straight line parallel to x-axis.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.1

(ii) (0, -4) (0, -2) (0, 4) (0, 5)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.1 4
The line is on the y-axis.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.1

Question 4.
Plot the following points in the coordinate plane. Join them in order. What type of geometrical shape is formed?
(i) (0, 0) (-4, 0) (-4, -4) (0, -4)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.1 5
The geometrical shape of the figure is square.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.1

(ii) (-3, 3) (2, 3) (-6, -1) (5, -1)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.1 6
The shape of the geometrical figure is Trapezium.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.1

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 9 Probability Additional Questions

Students can download Maths Chapter 9 Probability Additional Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 9 Probability Additional Questions

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
Which of the following cannot be taken as probability of an event?
(a) 0
(b) 0.35
(c) \(\frac{7}{20}\)
(d) –\(\frac{7}{20}\)
Solution:
(d) –\(\frac{7}{20}\)

Question 2.
A letter is chosen at random from the word “MATHEMATICS” the probability of getting a vowel is ……..
(a) \(\frac{2}{11}\)
(b) \(\frac{3}{11}\)
(c) \(\frac{4}{11}\)
(d) \(\frac{5}{11}\)
Solution:
(c) \(\frac{4}{11}\)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 9 Probability Additional Questions

Question 3.
If P(A) =\(\frac{1}{3}\) then P(A)’ is ………
(a) \(\frac{1}{3}\)
(b) \(\frac{2}{3}\)
(c) \(\frac{3}{2}\)
(d) 1
Solution:
(b) \(\frac{2}{3}\)

Question 4.
An integer is chosen from the first twenty natural number, the probability that it is a prime number is ……..
(a) \(\frac{1}{5}\)
(b) \(\frac{2}{5}\)
(c) \(\frac{3}{5}\)
(d) \(\frac{4}{5}\)
Solution:
(b) \(\frac{2}{5}\)

Question 5.
From a well shuffled pack of 52 cards one card is drawn at random. The probability of getting not a king is ………
(a) \(\frac{12}{13}\)
(b) \(\frac{1}{13}\)
(c) \(\frac{4}{13}\)
(d) \(\frac{2}{13}\)
Solution:
(a) \(\frac{12}{13}\)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 9 Probability Additional Questions

II. Answer the Following Questions

Question 6.
1500 families with 2 children were selected randomly and the following data were recorded.
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 9 Probability Additional Questions 1
Compute the probability of a family chosen at random having one girl.
Solution:
Total number of families = 1500
∴ n(S) = 1500
Let E be the event of getting one girl
n(E) = 814
P(E) = \(\frac{n(E)}{n(S)}\)
= \(\frac{814}{1500}\)
= \(\frac{407}{750}\)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 9 Probability Additional Questions

Question 7.
The record of weather station shows that out of the part 250 consecutive days its whether forecast were correct 175 time. What is the probability that it was not correct on a given data?
Solution:
n(S) = 250
Let E be the event of getting whether forecast were correct
n(E) = 175
P(E) = \(\frac{n(E)}{n(S)}\)
= \(\frac{175}{250}\)
= \(\frac{7}{10}\)
Forecast was not correct on a given day = 1 – P(E)
= 1 – \(\frac{7}{10}\)
= \(\frac{10-7}{10}\)
= \(\frac{3}{10}\)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 9 Probability Additional Questions

Question 8.
If A coin is tossed 200 times and is found that a tail comes up for 120 times. Find the probability of getting a tail.
Solution:
Number of trials = 200
n(S) = 200
Let E be the event of getting a tail
n(E) = 120
p(E) = \(\frac{n(E)}{n(S)}\)
= \(\frac{120}{200}\)
= \(\frac{12}{20}\)
= \(\frac{3}{5}\)

Question 9.
A bag contains 5 red balls and some blue balls. If the probability of drawing a blue ball from the bag is thrice that of drawing a red ball, then find the number of blue balls in the bag.
Solution:
Let the number of blue balls be “x”
Total number of balls = 5 + x
∴ n(S) = 5 + x
Let B be the event of drawing a blue ball and R be the event of drawing a red ball
Given P(B) = 3P(R)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 9 Probability Additional Questions 2
∴ x = 15
Number of blue balls = 15

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 9 Probability Additional Questions

Question 10.
Find the probability that a non leap year selected at random will have 53 fridays.
Solution:
No. of days in a non leap year = 365 days
This year contain 52 weeks and one day
Sample space = {Sun, Mon, Tue, Wed, Thu, Fri, Sat}
n(S) = 7
Let A be the event of getting a friday
n(A) = 1
P(A) = \(\frac{n(A)}{n(S)}\)
= \(\frac{1}{7}\)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 9 Probability Additional Questions

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.5

Students can download Maths Chapter 3 Algebra Ex 3.5 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 3 Algebra Ex 3.5

Question 1.
Factorise the following expressions:
(i) 2a² + 4a²b + 8a²c
(ii) ab – ac – mb + mc
Solution:
(i) 2a² + 4a²b + 8a²c = 2a²(1 + 2b + 4c)
(ii) ab – ac – mb + mc = a(b – c) – m(b – c)
= (b – c) (a – m)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.5

Question 2.
Factorise the following expressions:
(i) x² + 4x + 4
(ii) 3a² – 24ab + 48b²
(iii) x5 – 16x
(iv) m2 + \(\frac{1}{m^2}\) – 23
(v) 6 – 216x2
(vi) a2 + \(\frac{1}{a^2}\) – 18
Solution:
(i) x2 + 4x + 4 = x2 + 2 × x × 2 + 22 [a2 + 2ab+ b2 = (a + b)2]
= (x + 2)2

(ii) 3a2 – 24ab + 48b2 = 3[a2 – 8ab + 16b2]
= 3[a2 – 2 × a × 4b + (4b)2]
= 3(a- 4b)2 [a2 – 2ab + b2 = (a – b)2]

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.5

(iii) x5 – 16x = x[x4 – 16] [a2 – b2 = (a + b) (a – b)]
= x[(x2)2 – 42]
= x(x2 + 4) (x2 – 4)
= x(x2 + 4) (x2 – 22)
= x(x2+ 4) (x + 2) (x – 2)

(iv) m2 + \(\frac{1}{m^2}\) – 23 = [Add + 2 and – 2 to make -23 as -25]
= m2 + \(\frac{1}{m^2}\) + 2 – 2 – 23 = m2 + \(\frac{1}{m^2}\) + 2 – 25
= m2 + \(\frac{1}{m^2}\) + 2 × m × \(\frac{1}{m}\) – 52
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.5 1

(v) 6 – 216x2 = 6[1 – 36x2]
= 6[1 – (6x)2] [a2 – b2 = (a + b)(a – b)]
= 6(1 + 6x) (1 – 6x)

(vi) a2 + \(\frac{1}{a^2}\) – 18 = a2 + \(\frac{1}{a^2}\) – 2 + 2 – 18
(add -2 and +2 to make 18 as 16)
= a2 + \(\frac{1}{a^2}\) – 2 × a × \(\frac{1}{a}\) – 16 [a2 + b2 – 2ab = (a-b)(a- b)2]
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.5 2

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.5

Question 3.
Factorise the following expressions:
(i) 4x2 + 9y2 + 25z2 + 12xy + 30yz + 20xz
Solution:
[a2 + b2 + c2 + 2ab + 2bc + 2ac = (a + b + c)2]
= (2x)2 + (3y)2 + (5z)2 + 2(2x) (3y) + 2(3y) (5z) + 2(5z) (2x)
= (2x + 3y + 5z)2

(ii) 25x2 + 4y2 + 9z2 – 20xy + 12yz – 30xz
Solution:
= (5x)2 + (2y)2 + (3z)2 + 2(5x) (-2y) + 2(-2y) (- 3z) + 2(-3z) (5x)
= (5x – 2y – 3z)2

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.5

Question 4.
Factorise the following expressions:
(i) 8x3 + 125y3
(ii) 27x3 – 8y3
(iii) a6 – 64
Solution:
(i) 8x3 + 125y3 = (2x)3 + (5y)3 [a3 + b3 = (a + b)(a2 – ab + b2)
= (2x + 5y) [(2x)2 – (2x) (5y) + (5y)2]
= (2x + 5y) (4x2 – 10xy + 25y2)

(ii) 27x3 – 8y3 = (3x)3 – (2y)3 [a3 – b3 = (a – b)(a2 + ab + b2)]
= (3x – 2y) [(3x)2 + (3x) (2y) + (2y)2]
= (3x – 2y) (9x2 + 6xy + Ay2)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.5

(iii) a6 – 64 = a6 – 26
= (a2)3 – (22)3 [a2 – b3 = (a- b) + (a2 + ab + b2)]
= (a2 – 22) [(a2)2 + (a2) (22) + (22)2]
= (a + 2) (a – 2) (a4 + 4a2 + 16)
= (a + 2) (a – 2) [(a2)2 + 42 + 8a2 – 4a2]
= (a + 2)(a- 2) [(a2 + 4)2 – (2a)2] {a2 – b2 = (a + b) (a – b)}
= (a + 2) (a – 2) [(a2 + 4 + 2a) (a2 + 4 – 2a)
= (a + 2) (a – 2) (a2 + 2a + 4) (a2 – 2a + 4)

Question 5.
Factorize the following
(i) x3 + 8y3 + 6xy – 1
(ii) l3 – 8m3 – 27n3 – 18lmn
Using the formula [a3 + b3 + c3 – 3abc] = (a + b + c) (a2 + b2 + c2 – ab – bc – ac)
Solution:
(i) x3 + 8y2 + 6xy – 1 = -(-x3 – 8y3 – 6xy + 1)
= – (-x3 – 8y3 + 1 – 6xy)
= -[(-x)3 + (-2y)3 + 1 – 3(x) (2y) (1)]
= -[-x – 2y + 1] [(-x)2 + (-2y)2 + 12 – (-x) (-2y) – (-2y) (1) – (1) (-x)]
= (x + 2y – 1)(x2 + 4y2 + 1 – 2xy + 2y + x)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.5

(ii) l3 – 8m3 – 27n3 – 18lmn
= l3 + (-2m)3 + (-3n)2 – 3(l) (-2m) (-3n)
= (l – 2m – 3n) [l2 + (-2m)2 + (-3n)2 -1 (-2m)] – (-2m)(-3n) – (-3n)(l)
= (l – 2m – 3n) (l2 + 4m2 + 9n2 + 2lm – 6mn + 3ln)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.4

Students can download Maths Chapter 1 Set Language Ex 1.4 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Ex 1.4

Question 1.
If P = {1, 2, 5, 7, 9}, Q = {2, 3, 5, 9, 11}, R = {3, 4, 5, 7, 9} and S = {2, 3, 4, 5, 8} then find
(i) (P∪Q)∪R
(ii) (P∩Q)∩S
(m) (Q∩S)∩R
Solution:
P = {1, 2, 5, 7, 9}; Q = {2, 3, 5, 9, 11}; R = {3, 4, 5, 7, 9} and S = {2, 3, 4, 5, 8}
(i) P∪Q = {1, 2, 5, 7, 9} ∪ {2, 3, 5, 9, 11}
= {1, 2, 3, 5, 7, 9, 11}
(P∪Q)∪R = {1, 2, 3, 5, 7, 9, 11} ∪ {3, 4, 5, 7, 9}
= {1, 2, 3, 4, 5, 7, 9, 11}

(ii) P∩Q = {1, 2, 5, 7, 9} ∩ {2, 3, 5, 9, 11}
= {2, 5, 9}
(P∩Q)∩S = {2, 5, 9} ∩ {2, 3, 4, 5, 8}
= (2, 5}

(iii) Q∩S = {2, 3, 5, 9, 11} ∩ {2, 3, 4, 5, 8}
= {2, 3, 5}
(Q∩S)∩R = {2, 3, 5} ∩ {3, 4, 5, 7, 9}
= {3, 5}

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.4

Question 2.
Test for the commutative property of union and intersection of the sets
P = {x : x is a real number between 2 and 7} and
Q = {x : x is an irrational number between 2 and 7}
Solution:
P is a real number set
Q is a set of irrational number
∴ Q⊂P
P∪Q= Q∪P = P
∴ Union of sets is commutative.
P∩Q = Q∩P = Q
∴ Intersection of sets is commutative.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.4

Question 3.
If A = {p, q, r, s}, B = {m, n, q, s, t} and C = {m, n, p, q, s}, then verify the associative property of union of sets.
Solution:
When union of sets is associative
A∪(B∪C) = (A∪B)∪C
(B∪C) = {m, n, q, s, t) ∪ {m, n, p, q, s}
= {m, n, p, q, s, t}
A∪(B∪C) = {p, q, r, s} ∪ {m, n, p, q, s, t}
= {m, n, p, q, r, s, t} ……..(1)
(A∪B) = {p, q, r, s} ∪ {m, n, q, s, t}
= {m, n, p, q, r, s, t}
(A∪B)∪C = {m, n, p, q, r, s, t} ∪ {m, n, p, q, s}
= {m, n, p, q, r, s, t} ……….(2)
From (1) and (2) it is verified that A∪(B∪C) = (A∪B)∪C

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.4

Question 4.
Verify the associative property of intersection of sets for A = {-11, √2, √5, 7},
B = {√3, √5, 6, 13} and C = {√2, √3, √5, 9}.
Solution:
When intersection of sets is associative
A∩(B∩C) = (A∩B)∩C
(B∩C) = {√3, √5, 6, 13} ∩ {√2, √3, √5, 9}
= {√3, √5}
A∩(B∩C) = {-11, √2, √5, 7} ∩ {√3, √5}
{√5} ………(i)
(A∩B) = {-11, √2, √5, 7} ∩ {√3, √5 ,6, 13}
= {√5}
(A∩B)∩C = {√5} n {√2, √3, √5, 9}
= {√5}……..(2)
From (1) and (2) it is verified that A∩(B∩C) = (A∩B)∩C

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.4

Question 5.
If A={ x : x = 2n, n ∈ W and n < 4}, B = {x : x = 2n, n ∈ N and n ≤ 4} and C = {0, 1, 2, 5, 6}, then verify the associative property of intersection of sets.
Solution:
A = {x : x = 2n, n ∈ W and n < 4}
A = {1, 2, 4, 8}
B = {x : x = 2n, n ∈ N and n ≤ 4}
B = {2, 4, 6, 8}
C ={0, 1, 2, 5, 6}
When intersection of sets is associative
A∩(B∩C) = (A∩B)∩C
(B∩C) = {2, 4, 6, 8} ∩ {0, 1, 2, 5, 6}
= {2, 6}
A∩(B∩C)= {1 ,2, 4, 8} ∩ {2, 6}
= {2}……….(1)
(A∩B) = {1, 2, 4, 8} ∩ {2, 4, 6, 8}
= {2, 4, 8}
(A∩B)∩c= {2, 4, 8} n {0, 1, 2, 5, 6}
= {2}………..(2)
From (1) and (2) we get A∩(B∩C) = (A∩B)∩C

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.4

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.3

Students can download Maths Chapter 1 Set Language Ex 1.3 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Ex 1.3

Question 1.
Using the given venn diagram, write the elements of
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.3 1
(i) A
(ii) B
(iii) A∪B
(iv) A∩B
(v) A – B
(vi) B – A
(vii) A’
(viii) B’
(ix) U
Solution:
(i) A = {2, 4, 7, 8, 10}
(ii) B = {3, 4, 6, 7, 9, 11}
(iii) A∪B = {2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11}
(iv) A∩B = {4, 7}
(v) A – B = {2, 8, 10}
(vi) B – A = {3, 6, 9, 11}
(vii) A’ = {1, 3, 6, 9, 11, 12}
(viii) B’ = {1,2, 8, 10, 12}
(ix) U = {1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12}

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.3

Question 2.
Find A∪B, A∩B, A – B and B – A for the following sets
(i) A = {2, 6, 10, 14} and B = {2, 5, 14, 16}
Solution:
A∪B = {2, 6, 10, 14} ∪ {2, 5, 14, 16}
= {2, 5, 6, 10, 14, 16}
A∩B = {2, 6, 10, 14} ∩ {2, 5, 14, 16}
= {2, 14}
A – B = {2, 6, 10, 14} – {2, 5, 14, 16}
= {6, 10}
B – A = {2, 5, 14, 16} – {2, 6, 10, 14}
= {5, 16}

(ii) A = {a, b, c, e, u} and B = {a, e, i, o, u}
Solution:
A∪B = {a, b, c, e, u} ∪ {a, e, i, o, u}
= {a, b, c, e, i, o, u}
A∩B = {a, b, c, e, u} ∩ {a, e, i, o, u}
= {a, e, u}
A – B = {a, b, c, e, u} – {a, e, i, o, u}
= {b, c}
B – A = {a, e, i, o, u} – {a, b, c, e, u}
= {i, o}

(iii) A = {x : x ∈ N, x ≤ 10} and B = {x : x ∈ W, x < 6}
Solution:
A = {1, 2, 3, 4, 5, 6,7, 8, 9, 10} and B = {0, 1, 2, 3, 4, 5}
A∪B = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10} ∪ {0, 1, 2, 3, 4, 5}
= {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
A∩B = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10} ∩ {0, 1, 2, 3, 4, 5}
= {1, 2, 3, 4, 5}
A – B = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10} – {0, 1, 2, 3, 4, 5}
= {6, 7, 8, 9, 10}
B – A = {0, 1, 2, 3, 4, 5} – {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
= {0}

(iv) A = Set of all letters in the word “mathematics” and B = Set of all letters in the word “geometry”
Solution:
A = {m, a, t, h, e, i, c, s}
B = {g, e, o, m, t, r, y}
A∪B = {m, a, t, h, e, i, c, s} ∪ {g, e, o, m, t, r, y}
= {a, c, e, g, h, i, m, o, r, s, t, y}
A∩B= {m, a, t, h, e, i, c, s} ∩ {g, e, o, m, t, r, y}
= {e, m, t}
A – B = {m, a, t, h, e, i, c, 5} – {g, e, o, m, t, r, y}
= {a, c, h, i, s}
B -A = {g, e, o, m, t, r, y} – {m, a, t, h, e, i, c, s}
= {g, o, r, y}

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.3

Question 3.
If U = {a, b, c, d, e, f, g, h), A = {b, d, f, h} and B = {a, d, e, h}, find the following sets.
(i) A’
Solution:
A’ = U – A
= {a, b, c, d, e, f, g, h} – {b, d, f, h)
= {a, c, e, g}

(ii) B’
Solution:
B’ = U – B
= {a, b, c, d, e, f, g, h} – {a, d, e, h}
= {b, c, f, g}

(iii) A’∪B’
Solution:
A’∪B’ = {a, c, e, g} ∪ {b, c,f, g}
= {a, b, c, e, f, g}

(iv) A’∩B’
Solution:
A’∩B’ = {a, c, e, g} ∩ {b, c, f, g}
= {c, g}

(v) (A∪B)’
Solution:
A∪B = {b, d, f, h} ∪ {a, d, e, h}
= {a, b, d, e, f, h}
(A∪B)’ = U – (A∪B)
= {a, b, c, d, e, f, g, h} – {a, b, d, e, f, h}
= {c, g}

(vi) (A∩B)’
Solution:
(A∩B) = {b, d, f, h) ∩ {a, d, e, h)
= {d, h}
(A∩B)’ = U – (A∩B)
= {a, b, c, d, e, f, g, h} – {d, h}
= {a, b, c, e, f, g}

(vii) (A’)’
Solution:
A’ = {a, c, e, g}
(A’)’ = U – A’
= {a, b, c, d, e, f, g, h} – {a, c, e, g}
= {b, d, f, h}

(viii) (B’)’
Solution:
B’ = {b, c, f, g}
(B’)’ = U – B’
= {a, b, c, d, e, f, g, h) – {b, c, f, g)
= {a, d, e, h}

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.3

Question 4.
Let U = {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} A = {1, 3, 5, 7} and B = {0, 2, 3, 5, 7}, find the following sets.
(i) A’
Solution:
A’ = U – A
= {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} – {1, 3, 5, 7}
= {0, 2, 4, 6}

(ii) B’ = U – B
Solution:
= {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} – {0, 2, 3, 5, 7}
= {1, 4, 6}

(iii) A’∪B’
Solution:
A’∪B’ = {0, 2, 4, 6,}∪{1, 4, 6}
{0, 1, 2, 4, 6}

(iv) A’∩B’
Solution:
A’∩B’ = {0, 2, 4, 6,}∩{1, 4, 6}
{4, 6}

(v) (A∪B)’
Solution:
A∪B = {1, 3, 5, 7}∪{0, 2, 3, 5, 7}
= {0, 1, 2, 3, 5, 7}
(A∪B)’ = U – (A∪B)
{0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} – {0, 1, 2, 3, 5, 7}
{4, 6}

(vi) (A∩B)’
Solution:
(A∩B)= {1, 3, 5, 7}∩{0, 2, 3, 5, 7}
= {3, 5, 7}
(A∩B)’ = U – (A∩B)
= {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} – {3, 5, 7}
= {0, 1, 2, 4, 6}

(vii) (A’)’
A’ = {0, 2, 4, 6}
(A’)’ = U – A’
= {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} – {0, 2, 4, 6}
= {1, 3, 5, 7}

(viii) (B’)’
B’ = {1, 4, 6}
(B’)’ = {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} – {1, 4, 6}
= {0, 2, 3, 5, 7}

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.3

Question 5.
Find the symmetric difference between the following sets.
(i) P = {2, 3, 5, 7, 11} and Q = {1, 3, 5, 11}
Solution:
Use anyone of the formula to find A & B
AΔB = (A – B)∪(B – A) or AΔB = (A∪B) – (A∩B)
P∪Q = {2, 3, 5, 7, 11} ∪ {1,3,5, 11}
= {1, 2, 3, 5, 7, 11}
P∩Q = {2, 3, 5, 7, 11}∩{1, 3, 5,11}
= {3, 5, 11}
PΔQ = (P∪Q) – (P∩Q)
= {1, 2, 3, 5, 7, 11} – {3, 5, 11}
= {1, 2, 7}
(OR)
P – Q = {2, 3, 5, 7, 11} – {1, 3, 5, 11}
= {2,7}
Q – P = {1, 3, 5, 11} – {2, 3, 5, 7, 11}
= {1}
PΔQ = (P – Q)∪(Q – P)
= {2, 7} ∪ {1}
= {1, 2, 7}

(ii) R = {l, m, n, o, p} and S = {j, l, n, q}
Solution:
R- S = {l, m, n, o, p} – {j, l, n, q}
= {m, o, p}
S – R = {j, l, n, q} – {l, m, n, o, p}
= {j, q}
RΔS = (R – S)∪(S – R)
= {m, o, p} – {j, q} = {j, m, o, p, q)
(OR)
R∪S = {l, m, n, o, p} ∪ {j,l,n,q}
= {l, m, n, o, p, j, q}
R∩S = {l, m, n, o,p} ∩ {j, l, n, q}
= {l, n}
RΔS = (R∪S) – (R∩S)
= {l, m, n, o, p, j, q} – { l, n}
= {m, o, p, j, q}

(iii) X = {5, 6, 7} and Y = {5, 7, 9, 10}
Solution:
X∪Y = {5, 6, 7} ∪ {5, 7, 9, 10}
= {5 ,6, 7, 9, 10}
X∩Y = {5, 6, 7} ∩ {5, 7, 9, 10}
= {5, 7}
XΔY = (X∪Y) – (X∩Y)
= {5, 6, 7, 9, 10} – {5, 7}
= {6, 9, 10}
OR
X – Y = {5, 6, 7} – {5, 7, 9, 10} = {6}
Y – X = {5, 7, 9, 10} – {5, 6, 7} = {9, 10}
XΔY = (X – Y) ∪ (Y – X)
= {6}∪{9, 10}
= {6, 9, 10}

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.3

Question 6.
Using the set symbols, write down the expressions for the shaded region in the following
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.3 2
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.3 3

Question 7.
Let A and B be two overlapping sets and the universal set U. Draw appropriate Venn diagram for each of the following,
(i) A∪B
(ii) A∩B
(iii) (A∩B)’
(iv) (B – A)’
(v) A’∪B’
(Vi) A’∩B’
(vii) What do you observe from the Venn diagram (iii) and (v)?
Solution:
(i) A∪B
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.3 4

(ii) A∩B
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.3 5

(iii) (A∩B)’
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.3 6

(iv) (B – A)’
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.3 7

(v) A’∪B’
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.3 8

(Vi) A’∩B’
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.3 9

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.3

(vii) What do you observe from the diagram (iii) and (v)?
From the diagram (iii) and (v) we get (A∩B)’ = A’∪B’
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.3 10