Samacheer Kalvi 7th Maths Guide Book Answers Solutions

Subject Matter Experts at SamacheerKalvi.Guide have created Tamil Nadu State Board Samacheer Kalvi 7th Maths Book Answers Solutions Guide Pdf Free Download of Term 1, 2, 3 in English Medium and Tamil Medium are part of Samacheer Kalvi 7th Books Solutions.

Let us look at these TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 7th Std Maths Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes, Formulas and revise our understanding of the subject.

Samacheer Kalvi 7th Maths Book Solutions Guide Pdf Free Download

Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 7th Maths Book Back Answers Solutions Guide Term 1, 2, 3.

Samacheer Kalvi 7th Maths Book Back Answers

Samacheer Kalvi 7th Maths Book Solutions Term 1

Samacheer Kalvi 7th Maths Books Answers Chapter 1 Number System

Samacheer Kalvi 7th Maths Book Solutions Chapter 2 Measurements

7th Std Samacheer Kalvi Maths Guide Free Download Chapter 3 Algebra

Samacheer Kalvi 7th Maths Guide Pdf Free Download Chapter 4 Direct and Inverse Proportion

Samacheer Kalvi 7th Std Maths Book Chapter 5 Geometry

Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 6 Information Processing

Samacheer Kalvi 7th Maths Book Solutions Term 2

Samacheer Kalvi 7th Maths Book English Medium Chapter 1 Number System

Samacheer Kalvi 7th Books Maths Chapter 2 Measurements

Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 2 Chapter 3 Algebra

Tamilnadu Board Class 7 Chapter 4 Geometry

Tamil Nadu State Board 7th Std Maths Chapter 5 Information Processing

Samacheer Kalvi 7th Maths Book Solutions Term 3

Samacheer Kalvi 7th Maths Books Answers Chapter 1 Number System

Samacheer Kalvi 7th Maths Book Solutions Chapter 2 Percentage and Simple Interest

7th Std Samacheer Kalvi Maths Guide Free Download Chapter 3 Algebra

Samacheer Kalvi 7th Maths Guide Pdf Free Download Chapter 4 Geometry

Samacheer Kalvi 7th Std Maths Book Chapter 5 Statistics

Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 6 Information Processing

Samacheer Kalvi 7th Maths Guide Tamil Medium Pdf

7th Maths Guide Term 1 பருவம் – I

7th Maths Book Back Answers Chapter 1 எண்ணியல்

7th Class Maths Guide Chapter 2 அளவைகள்

Samacheer Kalvi 7th Maths Books Answers Chapter 3 இயற்கணிதம்

Samacheer 7th Maths Guide Chapter 4 நேர் மற்றும் எதிர் விகிதங்கள்

Maths Guide 7th Class Chapter 5 வடிவியல்

7th Standard Maths Book Answers Chapter 6 தகவல் செயலாக்கம்

7th Standard 2nd Term Maths Guide பருவம் – II

7th Maths Solution Samacheer Kalvi Chapter 1 எண்ணியல்

Seventh Standard Maths Guide Chapter 2 அளவைகள்

7th Maths Samacheer Book Solution Chapter 3 இயற்கணிதம்

7th Class Maths Book Solutions Samacheer Kalvi Chapter 4 வடிவியல்

7th Standard Maths Book Back Answers Chapter 5 தகவல் செயலாக்கம்

7th Standard 3rd Term Maths Guide பருவம் – III

7th Maths Book Back Questions With Answers Chapter 1 எண்ணியல்

7th Maths Guide Samacheer Kalvi Chapter 2 சதவீதமும் தனிவட்டியும்

Class 7 Maths Book Solution Samacheer Kalvi Chapter 3 இயற்கணிதம்

Samacheer Kalvi 7th Standard Maths Guide Chapter 4 வடிவியல்

7th Maths Book Back Questions And Answers Chapter 5 புள்ளியியல்

Samacheer Kalvi 7th Maths Book Back Answers Chapter 6 தகவல் செயலாக்கம்

We hope these Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi Class 7th Maths Book Solutions Answers Pdf Free Download in English Medium and Tamil Medium will help you get through your subjective questions in the exam.

Let us know if you have any concerns regarding TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 7th Standard Maths Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes, Formulas, drop a comment below and we will get back to you as soon as possible.

Samacheer Kalvi 7th Science Guide Book Answers Solutions

Subject Matter Experts at SamacheerKalvi.Guide have created Tamil Nadu State Board Samacheer Kalvi 7th Science Book Answers Solutions Guide Pdf Free Download of Term 1, 2, 3 in English Medium and Tamil Medium are part of Samacheer Kalvi 7th Books Solutions.

Let us look at these TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 7th Std Science Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes, and revise our understanding of the subject.

Samacheer Kalvi 7th Science Book Solutions Guide Pdf Free Download

Samacheer Kalvi 7th Science Book Back Answers

Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 7th Science Book Back Answers Solutions Guide Term 1, 2, 3.

Samacheer Kalvi 7th Std Science Guide Free Download in English Medium

Samacheer Kalvi 7th Science Book Solutions Term 1

Samacheer Kalvi 7th Science Book Solutions Term 2

Samacheer Kalvi 7th Science Book Solutions Term 3

Samacheer Kalvi 7th Standard Science Guide in Tamil Medium

7th Science Book Back Questions with Answers in Tamil, 7th Std Science Guide Tamil Medium Pdf Download, 7th New Science Book Back Answers in Tamil 2021-2022.

Science Guide for Class 7 Samacheer Kalvi பருவம் 1

7th Standard New Science Book Back Question Answer பருவம் 2

7th Science Guide Tamil Medium பருவம் 3

We hope these Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi Class 7th Science Book Solutions Answers Pdf Free Download in English Medium and Tamil Medium will help you get through your subjective questions in the exam.

Let us know if you have any concerns regarding TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 7th Standard Science Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes, drop a comment below and we will get back to you as soon as possible.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 2 Market and Consumer Protection

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Pdf Civics Term 3 Chapter 2 Market and Consumer Protection Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Social Science Solutions Civics Term 3 Chapter 2 Market and Consumer Protection

7th Social Science Guide Market and Consumer Protection Text Book Back Questions and Answers

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 2 Market and Consumer Protection

I. Choose the correct answer:

Question 1.
In which case a consumer cannot complain against the manufacturer for a defective product?
a) Date of expiry unspecified
b) Price of the commodity
c) Batch number of the commodity
d) Address of the manufacturer
Answer:
c) Batch number of the commodity

Question 2.
Consumer’s face various problems from the producer’s end due to
a) Unfair trade practices
b) Wide range of goods
c) Standard quality goods
d) Volume of production
Answer:
a) Unfair trade practices

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 2 Market and Consumer Protection

Question 3.
Consumers must be provided with adequate information about a product to make
a) Investment in production
b) Decision in sale of goods
c) Credit purchase of goods
d) Decision in purchase of goods
Answer:
d) Decision in purchase of goods

Question 4.
The system of consumer courts at the national, state, and district levels, looking into consumers grievances against unfair trade practices of businessmen and providing necessary compensation, is called as
a) Three tier system
b) One tier system
c) Two tier system
d) Four tier system
Answer:
a) Three tier system

Question 5.
Mixing other extraneous material of inferior quality with a superior quality material is called
a) Purification
b) Adulteration
c) Refinement
d) Alteration
Answer:
b) Adulteration

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 2 Market and Consumer Protection

II. Fill in the blanks:

1. A set up where two or more parties engage in …………… of goods, services and information is called a market.
Answer:
Buying and selling

2. In regulated Markets, there is some oversight by appropriate ………………. authorities.
Answer:
government

3. …………… refers to a market structure in which there is a single producer or seller that has a control on
the entire market.
Answer:
Monopoly

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 2 Market and Consumer Protection

4. ……………… statue is regarded as the ‘Magna Carta’ in the field of consumer protection for checking
unfair trade practices.
Answer:
COPRA

III. Match the following:

A B
1. The Consumer Protection Act a) 1955
2. The Legal Metrology Act b) 1986
3. The Bureau of Indian Standards c) 2009
4. The Essential Commodities Act d) 1986

Answer:

A B
1. The Consumer Protection Act c) 2009
2. The Legal Metrology Act b) 1986
3. The Bureau of Indian Standards d) 1986
4. The Essential Commodities Act a) 1955

IV. Consider the following statements:

Question 1.
Tick the appropriate answer:
Assertion (A) : In local Markets the buyers and sellers are limited to the local region or area.
Reason (R) : A market is not restricted to one physical or geographical location.
a) Both, A and R, are true and R is the correct explanation of A
b) Both, A and R, are true but R is not the correct explanation of A
c) If A is true but R is false
d) If A is false but R is true
Answer:
b) Both, A and R, are true but R is not the correct explanation of A

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 2 Market and Consumer Protection

VI. Answer the following questions:

Question 1.
What is the market?
Answer:
A setup where two or more parties are engaged in an exchange of goods, services, and information is called a market.

Question 2.
Describe consumer protection.
Answer:

  • Consumer protection is a group of laws enacted to protect the rights of consumers, fairtrade, competition, and accurate information in the marketplace.
  • This Act was enacted in 1986 in the Parliament of India to protect the interests of consumers.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 2 Market and Consumer Protection

Question 3.
List out the rights of consumers.
Answer:

  1. The Right to Basic Needs.
  2. The Right to Safety.
  3. The Right to Information.
  4. The Right to Choose.
  5. The Right to representation.
  6. The Right to Redress.
  7. The Right to Consumer Education.
  8. The Right to a Healthy Environment.

Question 4.
Discuss the role of consumer courts.
Answer:
Consumer courts in India:

National Consumer Disputes Redressal Commission (NCDRC):

  • A national-level court works for the whole country and deals compensation claimed exceeds rupees one crore.
  • The National Commission is the Apex body of Consumer Courts; it is also the highest appellate court in the hierarchy.

The National Consumer Disputes Redressal Commission (NCDRC),

  • It is a quasi-judicial commission in India which was set up in 1988 under the Consumer Protection Act of 1986.
  • Its head office is in New Delhi.

State Consumer Disputes Redressal Commission (SCDRC):
A state-level court works at the state level with cases where compensation claimed is above 20 lakhs but up to one core.

District Consumer Disputes Redressal Forum (DCDRF):
A district-level court works at the district level with cases where the compensation claimed is up to 20 lakhs.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 2 Market and Consumer Protection

Question 5.
Write about the types of markets and their functions.
Answer:
On the Basis of Geographic Location:

  1. Local Markets: In such a market the buyers and sellers are limited to the local region or area.
  2. Regional Markets: These markets cover a wider are than local markets like a district, or a cluster of few smaller states
  3. National Market: This is when the demand for the goods is limited to one specific country. Or the government may not allow the trade of such goods outside national boundaries.
  4. International Market: When the demand for the product is international and the goods are also traded internationally in bulk quantities, we call it an international market.

On the Basis of Time:

  1. Very Short Period Market: This is when the supply of the goods is fixed, and so it cannot be changed instantaneously. For example the market for flowers, vegetables. Fruits etc.
  2. Short Period Market: The market is slightly longer than the previous one. Here the supply can be slightly adjusted. Example: The demand of fish, milk or egg,
  3. Long Period Market: Here the supply can be changed easily by scaling production. So it can change according to the demand of the market.

On the Basis of Nature of Transaction

  1. Spot Market: This is where spot transactions occur, that is the money is paid immediately. There is no system of credit.
  2. Future Market: This is where the transactions are credit transactions. There is a promise to pay the consideration sometime in the future.

On the Basis of Regulation:

  1. Regulated Market: In such a market there is some oversight by appropriate government authorities. For example, the stock market is a highly regulated market.
  2. Unregulated Market: This is an absolutely free market. There is no oversight or regulation, the market forces decide everything.

On the basis of Nature of competition:

  1. Monopoly: Monopoly refers to a market structure in which there is a single producer or seller that has control over the entire market. This single seller deals in products that have no close substitutes.
  2. Monopolistic Competition: Monopolistic competition refers to a market situation in which there are a large number of buyers and sellers of products.

7th Social Science Guide Market and Consumer Protection Additional Important Questions and Answers

I. Choose the Correct answer:

Question 1.
……………. is where the transactions are credit transactions.
a) Future Market
b) Local Market
c) Regional Market
d) National Market
Answer:
a) Future Market

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 2 Market and Consumer Protection

Question 2.
The term oligopoly has been derived from two …………….. words.
a) Arabic
b) Greek
c) Tamil
d) none
Answer:
b) Greek

Question 3.
The COPRA Consumer Protection Act enacted in ……………… in the Parliament of India to protect the interests of consumers.
a) 1933
b) 1986
c) 1968
d) 1965
Answer:
b) 1986

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 2 Market and Consumer Protection

Question 4.
The COPRA was passed in Assembly in …………….
a) November 1988
b) October 1986
c) October 1968
d) December 1976
Answer:
b) October 1986

Question 5.
Indian Parliament passed the landmark Consumer Protection Bill in ……………..
a) November 1988
b) October 2018
c) October 2019
d) August 2019
Answer:
d) August 2019

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 2 Market and Consumer Protection

II. Fill in the blanks:

1. In …………., the buyers and sellers are limited to the local region or area.
Answer:
Local Markets

2. …………….. covers a wider area than local markets like a district, or a cluster of few smaller states.
Answer:
Regional Markets

3. ………….. is the demand for the goods is limited to one specific country.
Answer:
National Market

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 2 Market and Consumer Protection

4. When the demand for the product is international and the goods are also traded internationally in bulk quantities, is called as ……………..
Answer:
international market

5. There is no system of credit in ………………
Answer:
Spot market

6. ……………….. is a highly regulated market
Answer:
Regulated Market

7. …………….. refers to a market structure.
Answer:
Monopoly

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 2 Market and Consumer Protection

8. TRAI means ……………
Ans:
Telecom Regulatory Authority of India.

9. IRDAI means ……………….
Answer:
Insurance – Regulatory and Development Authority of India

10. The Bureau of Indian Standards Act was passed in …………………..
Answer:
1986

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 2 Market and Consumer Protection

III. Match the following:

A B
1. Local market a) exceeds one crore
2. Spot market b) no credit system
3. Oligopoly c) 2009
4. NCDRC d) perishable goods
5. The Legal Metrology e) Market form

Answer:

A B
1. Local market d) perishable goods
2. Spot market b) no credit system
3. Oligopoly e) Market form
4. NCDRC a) exceeds one crore
5. The Legal Metrology c) 2009

IV. Answer the following questions:

Question 1.
Who is a Consumer?
Answer:
A Consumer is a person who purchases a product or avails a service for a consideration, either for his personal use or to earn his livelihood by means of self-employment.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 2 Market and Consumer Protection

Question 2.
Write the rules of Unfair Trade Practice.
Answer:

  • “Goods once sold will not be taken back”
  • “No exchange”
  • “No refund under any circumstances”

Question 3.
Write down the highlights of the Consumer Protection Act.
Answer:

  • E-Commerce Transactions
  • Enhancement of Pecuniary Jurisdiction
  • E-Filing of complaints
  • Penalties for Misleading Advertisement

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Pdf Geography Term 3 Chapter 3 Road Safety Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Social Science Solutions Geography Term 3 Chapter 3 Road Safety

7th Social Science Guide Road Safety Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the Correct answer:

Question 1.
Road safety is meant for
a) Passersby
b) drivers
c) public
d) all who use roads
Answer:
d) all who use roads

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

Question 2.
Road accidents affect a country’s
a) improvement
b) life
c) finance
d) all the above
Answer:
d) all the above

Question 3.
Permit refers to
a) permission for driving
b) permission for carrying goods
c) certificate for drivers
d) registration of vehicles
Answer:
a) permission for driving

Question 4.
Raksha safe drive is a device useful for
a) pedestrians
b) motorists
c) car drivers
d) passengers
Answer:
c) car drivers

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

Question 5.
Road safety week celebration was first imitated in India in the year
a) 1947
b) 1989
c) 1990
d) 2019
Answer:
b) 1989

II. Fill in the blanks:

1. The most useful invention of man for transport is ………………….
Answer:
wheel

2. Using …………………. is inevitable in our journey of life.
Answer:
Helmet

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

3. Too many vehicles on the road cause …………………. and …………………. pollution.
Answer:
Air, Noise

4. …………………. is the monetary supporter of a family.
Answer:
Breadwinner

5. In case of emergency for medical assistance call …………………. for help.
Answer:
108

III. Match the following:

A B
1. Informatory sign a) Traffic lights
2. The Legal Metrology Act b) Narrow bend sign
3. Mandatory sign c) Petrol pump sign
4. Cautionary sign d) License
5. Right to drive a vehicle e) walkers

Answer:

A B
1. Informatory sign c) Petrol pump sign
2. The Legal Metrology Act e) walkers
3. Mandatory sign a) Traffic lights
4. Cautionary sign b) Narrow bend sign
5. Right to drive a vehicle d) License

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

IV. Consider the following statements:

Question 1.
Tick the appropriate answer:
Assertion (A) : Car pooling is the use of vehicles by turns. Reason (R) : It saves fuel, time and money and also.
a) A is correct and R is not correct
b) A is correct and R is also correct
c) A is wrong and R is correct
d) Both are wrong
Answer:
c) A is wrong and R is correct

Question 2.
Find the odd one
a) car
b) trucks
c) tempos
d) aeroplanes
Answer:
d) aeroplanes

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

Question 3.
Consider the following statements and choose the correct answer from the codes given below.

a) Road safety education in the school curriculum is an additional burden for the students.
Answer:
False

b) An ounce of practice is worth more than tons of preaching.
Answer:
True

c) Hoarding on roads has to be banned.
Answer:
True

d) Following road safety rules from childhood will become a habit in future.
Answer:
True

V. Answer in one or two sentences:

Question 1.
What are the distractors while driving?
Answer:

  • This is a larger threat and the leading cause of road accidents.
  • It is the distraction of the driver, engaging in any other activity while driving.
  • It may be talking over the mobile phone or texting messages or engaging in any activities with attention diverted from driving.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

Question 2.
Mention the 2 safety gears for safe driving.
Answer:

  • Obey the traffic rules and signs.
  • Keep vehicle fit.

Question 3.
Why is not safe to drive at night?
Answer:

  • Extra alertness is needed while driving at night.
  • Uncontrolled sleep, tiredness due to the long drive, poor lighting on the road can cause fatal accidents.

Question 4.
When can a person obtain the night to drive a vehicle?
Answer:
As per Indian law, one should be eligible to get a driving license at the age of 18.

Question 5.
How can media promote road safety among the public?
Answer:
Mass media and journals could play a key role to raise awareness of road safety. In particular, they can disseminate preventive messages and promote safe behaviours, increase people’s knowledge and understanding of the gravity of the problem, and advocate for safer roads and systems.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

VI. Answer the following in detail:

Question 1.
List out the documents necessary for an Indian while driving.
Answer:
One who drives a vehicle should have undergone the training and tests to obtain a driving license.
It is compulsory to have the following documents:

  • driving license
  • registration certificate of the vehicle
  • Insurance certificate
  • Taxation certificate
  • fitness certificate and permit.

Question 2.
What is the need for including road safety education in the school curriculum?
Answer:

  • Provide Road Safety education since childhood.
  • It has to be made a part of the school curriculum, syllabus, textbook and included in competition on road safety.
  • Activities like writing slogans, essays, and paintings on this theme should be conducted for reinforcement.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

Question 3.
How can parents teach their children road safety rules?
Answer:

  • Parents and Teachers play a vital role in imparting road safety Education to young ones.
  • If a child’s parent violates the traffic rules, the child too will initiate the same in the future.
  • So the elders have to set an example for them in adhering to the safety rules and regulations.
  • Video and computer games that simulate driving should be banned by the government.
  • Help your children learn about traffic signals and rules.
  • Warn them not to run across or along the road.
  • Teach them to use the footpath while walking on the road.

HOTs:

Question 1.
Knowing the road safety rules, how will you influence your parents and relatives?
Answer:

  1. We will educate parents on following road safety rules.
  2. Explain the risk of not wearing a helmet.
  3. We will insist our parents wear a seat belt while driving a car.
  4. We will tell them not to exceed the speed limit while riding or driving.

Question 2.
If the wheel had not been invented, what might have been our mode of transport?
Answer:

  • If the wheel had not been invented, there is a need for road transport.
  • Walking would have been the only mode of transport.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

7th Social Science Guide Road Safety Additional Important Questions and Answers

I. Choose the Correct answer.

Question 1
……………….. is the world’s largest contributor to road accidents.
a) China
b) India
c) Africa
d) none
Answer:
b) India

Question 2.
India accounts for about ……………….. of road accident fatalities at worldwide.
a) 50%
b) 70%
c) 10%
d) 20%
Answer:
c) 10%

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

Question 3.
……………….. failure can result in crucial collisions.
a) Brake
b) Accelerator
c) Gear
d) all of these
Answer:
a) Brake

Question 4.
The Government of India observes; Road Safety Week; awareness during ……………….. Every year.
a) December
b) January
c) November
d) none
Answer:
b) January

Question 5.
Every country celebrates ……………….. week.
a) Road safety
b) Road rules
c) Regulation
d) Traffic Signs
Answer:
a) Road safety

II. Fill in the blanks:

1. Accident occurs to the ……………….. of the driver, engaging in any other activity while driving.
Answer:
distraction

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

2. ……………….. is a major traffic violation of rules.
Answer:
Reckless driving

3. Increase of ……………….. on the road create a heavy traffic jam and cause more pollution.
Answer:
vehicles
4. Impatience of ……………….. and violation of traffic rules result in accidents.
Answer:
Pedestrians

5. Avoiding the use of ……………….. for two-wheelers lead to unwanted happenings.
Answer:
helmets

6. ……………….. is a device capable of automatic crash detection.
Answer:
Raksha safe drive

7. ……………….. will reduce the number of vehicles on the road.
Answer:
Carpooling

8. Parents and Teachers play a vital role in imparting road safety Education ………………..
Answer:
young ones

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

9. ……………….. is a healthy habit and reduces pollution.
Answer:
Cycling

10. ……………….. act as silent conductors of the traffic on the road.
Answer:
Traffic signs

III. Match the following

A B
1. Night driving a) Safe instrument
2. Driving license b) Loss their Stability
3. Raksha drive c) Road safety week
4. Drinking alcohol d) tiredness
5. January month e) Age 18

Answer:

A B
1. Night driving d) tiredness
2. Driving license e) Age 18
3. Raksha drive a) Safe instrument
4. Drinking alcohol b) Loss their Stability
5. January month c) Road safety week

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

IV. Consider the following statements:

Question 1.
Assertion (A) : Reckless driving is a major traffic violation of rules.
Reason (R) : In which the driver Purposely disregards the rules of the road.
a) A is correct and R is not correct
b) A is correct and R is also correct
c) A is wrong and R is correct
d) Both are wrong
Answer:
b) A is correct and R is also correct

Question 2.
Find the odd one.
a) STOP OR SLOW DOWN
b) BUCKLE UP
c) WEAR HELMET
d) KEEP VEHICLES FIT
e) PROHIBITION the hoarding soil
Answer:
e) PROHIBITION the hoarding soil

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

V. Answer in one or two sentences :

Question 1.
Define Raksha safe drive.
Answer:
Raksha safe drive is a device capable of automatic crash detection, two-way call connectivity, GPS tracking, engine health monitoring, and a smart panic button.

Question 2.
Write short notes on Carpooling.
Answer:
Carpooling is the sharing of car journeys so that more than one person travels in the car, and prevents the need for more cars to the same location.

Question 3.
Write the impact of Alcohol.
Answer:

  • Alcohol leads to fatal accidents.
  • Alcohol affects your vision, judgment, and ability to react quickly.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

VI. Answer the following in detail:

Question 1.
Explain the Golden Rules for Road Safety.
Answer:

  • Stop or slow down
  • Buckle up
  • Obey traffic rules and signs
  • Obey speed limits
  • Keep vehicle fit
  • Never use mobile while driving
  • Wear helmet
  • Never drive dangerously
  • Be courteous
  • Never mix drinking and driving.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Pdf Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Social Science Solutions Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

7th Social Science Guide Women Empowerment Text Book Back Questions and Answers

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Which of the following is NOT a consequence of gender inequality?
a) Poor maternal health
b) Greater insecurity for men
c) The spread of HIV/AIDS
d) Lower literacy rates for women
Answer:
c) The spread of HIV/AIDS

Question 2.
Gender equality is an issue that is relevant to
a) Girls and women; it’s a women’s issue
b) All societies, women and men alike
c) Third world countries only
d) Developed Countries only
Answer:
b) All societies, women and men alike

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Question 3.
Which of the following strategies will help women become more socially and economically empowered?
a) Women working together to challenge discrimination
b) More income sources for women
c) Improved access to education
d) All of the above
Answer:
d) All of the above

Question 4.
Why are girls more likely than boys to miss out on secondary education in the developing world?
a) Because of high school fees, only boys are sent to school
b) Girls are expected to help out at home
c) Child Marriage restricts girls mobility and freedom
d) All of the above
Answer:
d) All of the above

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

II. Fill in the blanks:

1. Jyotirao Phule is remembered as the champion of women’s education in India. He, along with his wife ………….., opened the first school for girls in 1848.
Answer:
Savitribai Phule

2. ………………… is the First Woman to hold a Union Foreign Minister’s post.
Answer:
Sushma Swaraj

3. ………………… is the first Woman Director General of Police (DGP).
Answer:
Kanchan Chaudhary Bhattacharya

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

4. …….. is the first Indian Woman to win Booker.
Answer:
Arundhati Roy

III. Match the following:

A B
1. Sirimavo Bandaranaike a) England
2. Valentina Tereshkova b) Japan
3. Junko Tabei c) Sri Lanka
4. Charlotte Cooper d) USSR

Answer:

A B
1. Sirimavo Bandaranaike c) Sri Lanka
2. Valentina Tereshkova d) USSR
3. Junko Tabei b) Japan
4. Charlotte Cooper a) England

IV. Consider the following statements:

Question 1.
Tick the appropriate answer:
Assertion (A): Now women are being integrated at all steps of humanitarian operations.
Reason (R): Women and girls suffer the most from any kind of conflict in society.
a) Both A and R, are true and R is the correct explanation of A
b)Both A and R, are true but R is not the correct explanation of A
c) If A is true but R is false
d)If A is false but R is true
Answer:
a) Both A and R, are true and R is the correct explanation of A

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Question 2.
Assertion: Violence against women cuts across caste, class, religion, age, and even education.
Reason: Domestic violence is manifested in the form of foeticide, infanticide, dowry murder, marital cruelty, battering, child abuse, etc.
a) Both A and R, are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R, are true but R is not the correct explanation of A
c) If A is true but R is false
d) If A is false but R is true
Answer:
b) Both A and R, are true but R is not the correct explanation of A

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

V. Answer the following questions:

Question 1.
Discuss various roles played by women in Society.
Answer:
The women have the ability to face any kind of challenges in society.
The roles of women are:

  • Daughter,
  • Student,
  • Life partner,
  • Mother,
  • Good employee,
  • Grandmother.

Question 2.
What is gender equality?
Answer:
Gender equality is the state of equal ease of access to resources and opportunities regardless of gender, including economic participation and decision-making; and the state of valuing different behaviors, aspirations, and needs equally, regardless of gender.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Question 3.
Explain the woman’s rights.
Answer:

  • Women’s rights are the fundamental human rights that were enshrined by the United Nations for every human being on the planet nearly 70 years ago.
  • These rights include the right to live free from violence, slavery, and discrimination; to be educated; to own property; to vote; to earn a fair and equal wage.

Question 4.
List out the essential factors of woman empowerment.
Answer:
The essential factors for empowerment are:
1. Education:
Education gives one the ability to think wisely and make thoughtful decisions.

2. Gender Discrimination:
A Society which discriminates between the two genders can never be empowered.

3. Discrimination based on caste, creed, religion, etc.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Question 5.
Write an essay on the importance of a woman’s education.
Answer:
1. Increased Literacy:
Of the illiterate youth across the globe, nearly 63 percent are female. Offering all children education will prop up literacy rates, pushing forward development in struggling regions.

2. Human Trafficking:
Women are most vulnerable to trafficking when they are undereducated and poor, according to the United Nations Inter-Agency Project on Human Trafficking.

3. Political Representation:
Across the globe, women are underrepresented as voters and restricted from political involvement.

4. Thriving Babies:
According to the United Nations Girls.’ Education Initiative, children of educated mothers are twice as likely to survive past the age of five.

5. Later Marriage:
As suggested by the United Nations Population Fund, in underdeveloped countries, one in every three girls is married before reaching the age of 18.

6. Income Potential:
Education also, increases a woman’s earning capabilities.

7. Prospering GDP:

  • Gross Domestic Product also rises when both girls and boys are being offered educational opportunities.
  • When 10 percent more women attend school, GDP increases by three percent on average.

8. Poverty Reduction:
When women are provided with equal rights and equal access to education, they go on to participate in economic activity.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

7th Social Science Guide Women Empowerment Additional Important Questions and Answers

I.Choose the Correct answer:

Question 1.
…………….gives one the ability to think wisely and make thoughtful decisions.
a) Education
b) Gender
c) Discrimination
d) none
Answer:
a) Education

Question 2.
More than …………… years ago, the Universal Declaration of Human Rights asserted that
everyone has the “right to education”.
a) 60
b) 40
c) 20
d) 45
Answer:
b) 40

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Question 3.
Of the illiterate youth across the globe, nearly ……………… percent are female.
a) 53
b) 63
c) 60
d) 66
Answer:
b)63

Question 4.
As suggested by the United Nations Population Fund, in underdeveloped countries, one
in every three girls is married before reaching the age of …………..
a) 18
b) 28
c) 16
d) 28
Answer:
a) 18

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Question 5.
……………..was the first female teacher in the first girl’s school.
a) Savitribai Phule
b) Jyotirao Phule
c) Meira Kumar
d) Vijaya Lakshmi Pandit
Answer:
a) Savitribai Phule

Question 6.
Jyotirao Phule along with his wife Savitribai Phule opened the first school for girls in …………….
a) 1848
b) 1826
c) 1866
d) 1836
Answer:
a) 1848

Question 7.
Maharshi Karve starts First Women’s University, ie, SNDT University in Pune with five students in the year ……………….
a) 1966
b) 1926
c) 1916
d) 1936
Answer:
c) 1916

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Question 8.
The First Women Prime Minister of India was …………..
a) Indira Gandhi
b) Jyotirao Phule
c) Meira Kumar
d) Vijaya Lakshmi Pandit
Answer:
a) Indira Gandhi

Question 9.
The First Women President of UN General Assembly was ……………..
a) Savitribai Phule
b) Jyotirao Phule
c) Meira Kumar
d) Vijaya Lakshmi Pandit
Answer:
d) Vijaya Lakshmi Pandit

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Question 10.
The First woman Finance Minister of India was …………………………
a) Sushma Swaraj
b) Nirmala Sitharaman
c) Prathpa Patel
d) Indira Gandhi
Answer:
b) Nirmala Sitharaman

II Fill in the blanks:

1. You educate a woman; you educate a ……………..
Answer:
generation

2. ………..is the biological trait that societies use to assign people into the category of either male or female.
Answer:
Sex

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

3. …………..is the biological trait.
Answer:
Sex

4. Women are most vulnerable to trafficking when they are undereducated and poor, according to the United Nations Inter-Agency Project on ……………….
Answer:
Human Trafficking

5. ……………… are underrepresented as voters.
Answer:
Women

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

6. UNESCO stands for United Nations ……………… Scientific and Cultural Organisation.
Answer:
Educational

7. Jyotirao Phule along with his wife ……………., opened the first school for girls in 1848.
Answer:
Savitribai Phule

8. ………………..from England is the first women to win the Olympic gold.
Answer:
Charlotte Cooper

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

9. The First Indian Women to win the Booker Prize is ……………. in 1997.
Answer:
Arundhati Roy

10. The First Women Speaker of LokSabha is ……………. in 2009.
Answer:
Meira Kumar

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

III. Match the following:

A B
1. Gender a) Sucheta Kripalani
2. First women in Space b) 1848
3. First women Governor c) never be empowered
4. First women School d) Pune
5. First women university e) Valentina Tereshkova

Answer:

A B
1. Gender c) never be empowered
2. First women in Space e) Valentina Tereshkova
3. First women Governor a) Sucheta Kripalani
4. First women School b) 1848
5. First women university d) Pune

IV. Answer the following questions:

Question 1.
What is Sociology?
Answer:
The sociology of gender examines how society influences our understandings and perception of differences between masculinity and femininity.

Question 2.
Write a short note on Savitribai Phule.
Answer:

  • Savitribai Phule as a tradition breaker, the first female teacher at the first girls’ school.
  • Her Husband, Jyotirao Phule is remembered as the champion of women’s education in India.
  • Jyotirao Phule along with his wife Savitribai Phule opened the first school for girls in 1848

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Pdf Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Social Science Solutions Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

7th Social Science Guide Tax and its Importance Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Taxes are ………………. payment.
a) Voluntary
b) Compulsory
c) a&b
d) None of the above
Answer:
b) Compulsory

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 2.
Minimum possible amount should be spent in the collection of taxes is
a) canon of equality
b) canon of certainity
c) canon of economy
d) canon of convenience
Answer: a) canon of equality

Question 3.
This taxation is a very opposite of progressive taxation.
a) degressive
b) proportional
c) regressive
d) none
Answer:
c) regressive

Question 4.
Income tax is a
a) direct tax
b) indirect tax
c) a & b
d) degressive tax
Answer:
a) direct tax

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 5.
Which tax is raised on provision of service.
a) wealth
b) corporate
c) wealth
d) service
Answer:
b) Compulsory

II. Fill in the blanks:

1. ………………. is a term for when a taxing authority usually a government levies or imposes a tax.
Answer:
Taxation

2. ………………. is the method, where the rate of tax is the same regardless size of the income.
Answer:
Proportional Taxation

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

3. ………………. is paid to the Government by the recipient of the gift depending on the value of the gift.
Answer:
Gift Tax

4. ………………. burden cannot be shifted by taxpayers.
Answer:
Indirect tax

5. Indirect tax is elastic.
Answer:
more

III. Match the following:

A B
1. Principle of taxation a) Direct Tax
2. Estate tax b) Goods and Service Tax
3. Excise Tax c) Adam Smith
4. 01.07.2017 d) Less elastic
5. Direct Tax e) Indirect Tax

Answer:

A B
1. Principle of taxation a) Direct Tax
2. Estate tax b) Goods and Service Tax
3. Excise Tax c) Adam Smith
4. 01.07.2017 d) Less elastic
5. Direct Tax e) Indirect Tax

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

IV. Odd one out:

Question 1.
Which one of the following is not an indirect tax?
a) Service tax
b) Value Added Tax(VAT)
c) Estate duty
d) Excise duty
Answer:
c) Estate duty

V. Correct one out:

Question 1.
Which one of the following tax is a direct tax?
a) Service tax
b) Wealth tax
c) Sales tax
d) Progressive tax
Answer:
d) Progressive tax

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

VI. Give a short answer:

Question 1.
Define tax.
Answer:
Taxes are compulsory payments to the government without expectations of direct or return or benefit to the taxpayers.

Question 2.
Why taxes are imposed?
Answer:

  • For the welfare of society, the government has to perform various functions so it requires revenue.
  • The main source of revenue is tax.

Question 3.
Write the name of taxation types and draw its diagram.
Answer:
There are three types of Taxation:

  1. Proportional Tax
  2. Progressive Tax
  3. Regressive Tax.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 4.
Write any three importance of tax.
Answer:

  1. Health
  2. Education
  3. Governance.

Question 5.
What are the types of tax? and explain it.
Answer:
Taxes are classified into two types. They are:
1. Direct Tax:

  • A Direct tax is paid directly by an individual or organisation to imposing an entity
  • Eg: Income tax, Wealth Tax, etc.

2. Indirect Tax:

  • Indirect Tax is a tax whose burden can be shifted to others.
  • Eg: Service tax, Value added tax, etc.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 6.
Write a short note on Gift Tax and Service Tax.
Answer:
Gift Tax:
It is paid to the Government by the recipient of the gift depending on the value of the gift.

Service Tax:

  • It is raised on the provision of Service.
  • This tax is collected from the service recipients and paid to the Central Government.

Question 7.
What is Goods and Service Tax?
Answer:

  • Goods and Services Tax is a kind of tax imposed on the sale, manufacturing, and usage of goods and services.
  • This is applied to achieve overall economic growth.
  • GST is particularly designed to replace indirect taxes.

Question 8.
Write a distinction between direct and indirect tax.
Answer:
Direct Tax:

  1. Burden cannot be shifted by taxpayers.
  2. Tax is imposed on personal income and corporate income.
  3. Direct tax has no inflation pressure.
  4. The impact and incidence are the same in case of direct tax.
  5. Direct tax is less elastic.

Indirect Tax:

  1. Easily be shifted to another person.
  2. Taxes imposed on various goods and services.
  3. This tax has inflation pressure.
  4. The impact and incidence are different in the case of indirect tax.
  5. Indirect tax is more elastic.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

VII. Give a brief answer:

Question 1.
Write answer briefly the principles of taxation.
Answer:
Adam Smith’s principles or camions of taxation still form the basis of the tax structure of a modem state.
Adam Smith’s four Canons of Taxation:

  1. Canon of Equality
  2. Canon of Certainty
  3. Canon of Convenience
  4. Canon of Economy.

1. Canon of Equality:

  • The government should impose taxes in such a way that people have to pay according to their ability.
  • It does not mean an equal amount of tax but it means that the burden of a tax must be fair and just.

2. Canon of Certainty:
Certainty creates confidence in the taxpayer’s cost of collection of taxes and increases economic welfare because it tends to avoid all economic waste.

3. Canon of Convenience:

  • Taxes should be levied and collected in such a manner that it provides maximum convenience to the taxpayers.
  • It should always be kept in view that the taxpayers suffer the least inconvenience in payment of the tax.

4. Canon of Economy:

  • Minimum possible money should be spent in the collection of taxes.
  • The collected amount should be deposited in the Government treasury.

Question 2.
Explain the taxation types.
Answer:
There are three types of Taxation:
Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance 1

  1. Proportional Tax
  2. Progressive Tax
  3. Regressive Tax

Proportional Taxation:

  • The rate of tax is the same regardless of the size of the income.
  • The tax amount realized will vary in the same proportion as that of income.

Progressive Taxation:
The rate of tax will also increase with the increase of income of the person.

Regressive tax;

  • A regressive tax is a tax applied uniformly, taking a larger percentage of income from low-income earners than from high-income earners.
  • It is in opposition to a progressive tax.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 3.
Explain the importance of tax.
Answer:
Importance of Tax: Taxes are crucial because governments collect this money and use it to finance the following social projects.
Health:

  1. Without taxes, government contributions to the health sector would be impossible.
  2. Taxes go to funding health services such as social healthcare, medical research, social security, etc.

Education:

  1. Education could be one of the most deserving recipients of tax money.
  2. Governments put a lot of importance in the development of human capital and education is central in this development.

Governance:

  1. Governance is a crucial component in the smooth running of country affairs.
  2. Poor governance would have far-reaching ramifications on the entire country with a heavy toll on its economic growth.
  3. Good governance ensures that the money collected is utilized in a manner that benefits citizens of the country.

Other important sectors are infrastructure development, transport, housing, etc.

  1. Apart from social projects, governments also use money collected from taxes to fund sectors that are crucial for the wellbeing of their citizens such as security, scientific research, environmental protection, etc.
  2. Some of the money is also channeled to fund projects such as pensions, unemployment benefits, childcare, etc,

Question 4.
Explain the direct and indirect tax with examples.
Answer:
Taxes are classified into two types. They are:

1. Direct Tax:

  • A Direct tax is paid directly by an individual or organisation to an imposing entity.
  • Eg: Incometax, WealthTax,etc.

2. Indirect Tax:

  • IndirectTaxisataxwhoseburdencanbeshiftedtoothers. LSIOTT
  • Eg: Servicetax,Valueaddedtax,etc.

Direct Tax:

Gift Tax:
It is paid to the Government by the recipient of the gift depending on the value of the gift.

Estate Duty:

  • It is charged from success or of inherited property.
  • It is not desirable to avoid payment of taxes

WealthTax:
It is imposed on the property of individuals depending upon the value of the property.

Indirect Tax :

Service Tax:

  • It is raised on the provision of Service.
  • This tax is collected from the service recipients and paid to the Central Government.

Sales TaxorVAT:
It is an indirect tax on the sale of goods because the liability to collect tax is that of the shopkeeper but the burden of that tax falls on the customer.

Goods and Services Tax(GST):

  • Goods and Services Tax is a kind of tax imposed on the sale, manufacturing, and usage of goods and services.
  • This is applied to achieve overall economic growth.
  • GST is particularly designed to replace indirect taxes.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 5.
Why the need for a tax on people’s welfare? And explain it.
Answer:

  • The levying of taxes aims to raise revenue to fund governing or to alter prices in order
    to affect demand.
  • Some of these include expenditures on economic infrastructure like transportation, sanitation, public safety, education, health-care systems, etc., military, scientific research, culture, and the arts, public works, public insurance, etc., and the operation of government itself.
  • When expenditures exceed tax revenue, a government accumulates debt. A portion of taxes may be used to service past debts.
  • Governments also use taxes to fund welfare and public services. These services can include education systems, pensions for the elderly, unemployment benefits, and public transportation.
  • Energy, water, and waste management systems are also common public utilities.
  • The purpose of taxation is to maintain the stability of the currency, express public policy regarding the distribution of wealth, subsidizing certain industries or population groups, or isolating the costs of certain benefits, such as highways or social security.

7th Social Science Guide Tax and its Importance Additional Important Questions and Answers

I. Choose the Correct answer:

Question 1.
According to Prof. Seligman, taxes are defined as a compulsory contribution from a person to the government to defray the expenses incurred in the common interest of ail without reference to special benefits conferred.
a) Chamberlin
b) Seligman
c) Adam smith
d) Marshal
Answer:
b) Seligman

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 2.
A regressive tax is a tax applied uniformly, taking a larger percentage of income from low-income earners than from high-income earners.
a) Progressive tax
b) Regressive tax
c) Proportional tax
d) Health
Answer:
b) Regressive tax

Question 3.
Without taxes, governments would be unable to meet the demands of their societies.
a) societies
b) Revenue
c) Economic
d) Expenditure types
Answer:
a) societies

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 4.
Wealth tax is imposed on the property of individuals depending upon the value of the property.
a) Company
b) Gift
c) Wealth tax
d) Direct tax
Answer:
c) Wealth tax

Question 5.
The gift tax is paid to the Government by the recipient of the gift depending on the value of the gift.
a) Gift tax
b) Indirect tax
c) Direct tax
d) Service
Answer:
a) Gift tax

Question 6.
Goods and service tax is applied on services and goods at a national level with the purpose of achieving overall economic growth.
a) State
b) National
c) Rounding off
d) Town
Answer:
b) National

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 7.
Excise tax in India is levied by the Central Government.
a) Service tax
b) VAT
c) Excise tax
d) direct tax
Answer:
b) VAT

II. Fill in the blanks:

1. …………………..is the government should impose taxes in such a way that people have to pay according to
their ability.
Answer:
Canon of Equality

2. …………………. is the taxes should be levied and collected in such a manner that it provides a maximum of convenience to the taxpayers.
Answer:
Canon of Convenience

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

3. …………………. is the minimum possible money should be spent in the collection of taxes.
Answer:
Canon of Economy

4. …………………. could be one of the most deserving recipients of tax money.
Answer:
Education

5. A …………….is paid directly by an individual or organisation to imposing entity.
Answer:
Direct tax

6. The central Board of Revenue act implemented in the year.
Answer:
1963

7. The tax is levied on the profit of corporations and companies is
Answer:
Corporation Tax

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

8. ………………… is a liability to collect tax is that of shopkeeper but the burden of that tax falls on the customer.
Answer:
VAT

9. ………………… is a kind of tax imposed on the sale, manufacturing, and usage of goods and services.
Answer:
Goods and Services Tax

10. A government’s ability to raise taxes is called its ………………….
Answer:
fiscal capacity

III. Match the following

A B
1. Adam smith a) Payment using aadhar
2. Progressive tax b) 1963
3. Digital India c) 2005
4. Central Board of Revenue Act d) Canon of Taxation
5. VAT e) increase the income

Answer:

A B
1. Adam smith d) Canon of Taxation
2. Progressive tax e) increase the income
3. Digital India a) Payment using aadhar
4. Central Board of Revenue Act b) 1963
5. VAT c) 2005

IV. Odd one out:

Question 1.
a) Service Tax – Swachh Bharat cess
b) Road Development – Toll-Tax Road Tax
c) Indirect Tax – More elastic.
Answer:
a) Service Tax – Swachh Bharat cess

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

V. Give a short answer:

Question 1.
What was the Kalidas said about taxes?
Answer:
“It was only for the good of his subjects that he collected taxes from them, just as the Sun draws moisture from the Earth to give it back a thousandfold”.

Question 2.
What are Adam Smith’s four Canons of Taxation?
Answer:
Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance 2

  • Canon of Equality
  • Canon of Certainty
  • Canon of Convenience
  • Canon of Economy.

Question 3.
Mention some of the Wealth Taxes.
Answer:

  • Home
  • Motor Car
  • Jewellery
  • Cash
  • Urban Land
  • Yachats, Boats, Aircraft.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

V. Detail

Question 1.
Explain the following
a) Toll Tax and & Road Tax
b) Swachh Bharat Cess
Answer:
a) Toll Tax and & Road Tax:
Toll tax is a tax you often pay to use any form of infrastructure developed by the government, for example, roads and bridges. The tax amount levied is rather negligible which is used for maintenance and basic upkeep of a particular project.

b) Swahh Bharat Cess:
This is a cess imposed by the government of India and was started on 15 November 2015. This tax is applicable on all taxable services arid the cess currently stands at 0.5%. Swachh Bharat cess is levied over and above the 14% service tax that is prevalent in the present times.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Pdf Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Social Science Solutions Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

7th Social Science Guide Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
………………………. is a event which causes enormous physical damage to property, loss of life and change in the environment.
a) Hazard
b) Disaster
c) Recovery
d) mitigation
Answer:
b) Disaster

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 2.
Activities that reduce the effects of disaster
a) Preparation
b) Response
c) Mitigation
d) Recovery
Answer:
c) Mitigation

Question 3.
A sudden movement (or) trembling of the earth’s crust is called as ……………….
a) Tsunami
b) Earthquake
c) Fire
d) Cyclone
Answer:
b) Earthquake

Question 4.
A sudden overflow of water in a large amount caused due to heavy rainfall is called ……………………….
a) Flood
b) Cyclone
c) Drought
d) Seasons
Answer:
b) Cyclone

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 5.
Road accidents can be avoided by permitting the persons who have ………………………. is allowed to drive vehicle.
a) Ration card
b) License
c) permission
d) Documents
Answer:
b) License

II. Fill in the blanks:

1. A hazard is a ……………….. event that can causes harm or damage to human and their property.
Answer:
disaster

2. Activities taken during a disaster is called …………………
Answer:
Response

3. Displacement of water can produce one or more huge destructive waves known as
Answer:
Tsunami

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

4. In case of fire accidents call the nearby police station or the no ……………….. for the fire service.
Answer:
101

5. Disaster management refers to ……………….. of lives and property during a natural or manmade disaster.
Answer:
conservation

III. Match the following:

A B
1. Earthquake a) Gigantic waves
2. Cyclone b) Creak / Fault
3. Tsunami c) Uneven rainfall
4. Industrial accident d) Eye of the storm
5. Drought e) Carelessness

Answer:

A B
1. Earthquake b) Creak / Fault
2. Cyclone d) Eye of the storm
3. Tsunami a) Gigantic waves
4. Industrial accident e) Carelessness
5. Drought c) Uneven rainfall

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

IV. Consider the following statement and tick the appropriate answer:

Question 1.
Assertion (A) : In the modem world we can’t live happing everyday.
Reason (R) : Due to pollution and environmental degradation we are undergoing natural hazard and Disaster
a) A and R are correct and A explains R
b) A and R are correct but A does not explain R
c) A is in correct bt R is correct
d) Both A and R are in correct
Answer:
a) A and R are correct and A explains R

Question 2.
Assertion (A) : Sudden movement (or) trembling of the earth’s crust is called an Earthquake.
Reason (R) : Movement of the tectonic plates, mass wasting, surface fault all leads to earthquake.
a) A and R are correct and A explains R
b) A and R are correct but A does not explain R
c) A is in correct but R is correct
d) Both A and R are in correct
Answer:
a) A and R are correct and A explains R

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

V. Answer the following briefly:

Question 1.
Define Hazard.
Answer:
Generally, a hazard is a dangerous phenomenon, substance, human activity, or condition that may cause loss of life, injury, health impacts, property damage, loss of livelihoods, services, social and economic disruption or environmental damage.

Question 2.
What is a disaster?
Answer:
A disaster can be generally defined as “A serious disruption in the society causing widespread material, economic, social or environmental losses.

Question 3.
What are the 4 concepts of the Disaster management cycle?
Answer:

  1. Prevention
  2. Mitigation
  3. Preparedness
  4. Response
  5. Recovery
  6. Rehabilitation

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 4.
Name any two agency which involves in the warring system in Tamil Nadu.
Answer:

  • Tamil Nadu State Disaster Response Force (SDRF) has been constituted with a strength of 80 Police Personnel.
  • They have been trained in disaster management and rescue operations in consultation with the National Disaster Response Force(NDRF).

Question 5.
Write about any three effects of the flood.
Answer:

  • Loss of life and property
  • Displacement of people
  • Spread of contagious diseases such as Cholera and Malaria etc.

Question 6.
Give any four Rail safety tips.
Answer:
Rail Safety Tips:

  • Stay alert. Train scans come from either direction at any time.
  • Never sit on the edge of the Station Platform.
  • Cross the tracks safely.

Question 7.
Name any four different industry which goes under industrial disaster frequently.
Answer:

  • Nuclear industries
  • Chemical industries
  • Match and crackers factory
  • Cotton and Paper industry.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

VI. Distinguish between:

Question 1.
Earthquake and Tsunami.
Answer:
Earthquake

  1. A sudden movement (or) trembling of the earth’s crust.
  2. The movement of the tectonic plates, mass wasting, landslides, surface fault,etc., causes earth quake.

Tsunami

  1. When an earthquake jolts the ocean floor, the sudden dislocation of the sea bed occurs and the resulting displacement of water can produce one or more huge, destructive waves.
  2. These waves rise to several meters and may reach the coast within a few minutes.

Question 2.
Flood and cyclone.
Answer:
Flood :

  1. Heavy rainfall, cyclone, melting of snow, Tsunami or a dam burst.
  2. A large amount of water is burst out.
  3. Displacement of people, Spread of contagious diseases such as Cholera and Malaria, etc.

Cyclone :

  1. Heavy rainfall, cyclone, melting of snow, Tsunami or a dam burst.
  2. When it reaches land and destroys buildings and kills people, it can be described as a disaster.
  3. Disrupts transportation, power communication.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 3.
Hazard and disaster.
Answer:
Hazard:

  1. A hazard is a dangerous phenomenon.
  2. Human activity or condition that may cause loss of life.
  3. Eg: Injury, health impacts, property damage, loss of livelihoods, services.

Disaster

  1. Disaster occurs naturally.
  2. A serious disruption in society.
  3. Eg: economic, social, or environmental losses.

VII. Answer the following questions in detail:

Question 1.
Write about the disaster management cycle.
Answer:
The six disaster management phases that have been used in the concept of disaster cycle are as follows;
Pre-Disaster phase:
Prevention and Mitigation:

  1. The term prevention is often used to embrace the wide diversity of measures to protect persons and property.
  2. Mitigation embraces all measures taken to reduce both the effects of the hazard itself and the vulnerable conditions to it in order to reduce the scale of a future disaster.
  3. Therefore, mitigation may incorporate addressing issues such as land ownership, tenancy rights, wealth distribution, implementation of earthquake-resistant building codes, etc.

Preparedness:

  1. The process includes various measures that enable governments, communities and individuals to respond rapidly to disaster situations to cope with them effectively.
  2. Preparedness includes for example, the formulation of viable emergency plans, the development of warning systems, the maintenance of inventories, public awareness and education and the training of personnel.

Early Warning:

  1. This is the process of monitoring the situation in communities or areas known to be vulnerable to slow onset hazards, and passing the knowledge of the pending hazard to people harmless way.
  2. To be effective, warnings must be related to mass education and training of the population who know what actions they must take when warned.

The Disaster Impact:

  1. This refers to the “real-time event of a hazard occurrence and affecting elements at risk.
  2. The duration of the event will depend on the type of threat; ground shaking may only occur in a matter of seconds during an earthquake while flooding may take place over a longer sustained period.

During Disaster Phase:

Response: This refers to the first stage of response to any calamity, which includes examples such as setting up control rooms, putting the contingency plan in action, issue warning, action for evacuation, taking people to safer areas, rendering medical aid to the needy, etc., simultaneously rendering relief to the homeless, food, drinking water, clothing, etc. to the needy, restoration of communication, disbursement of assistance in cash or kind.

The Post- Disaster Phase:

Recovery: Recovery is used to describe the activities that encompass the three overlapping phases of emergency relief, rehabilitation, and reconstruction.

Rehabilitation: Rehabilitation includes the provision of temporary public utilities and housing as interim measures to assist long-term recovery.

Reconstruction: Reconstruction attempts to return communities with improved pre-disaster functioning. It includes the replacement of buildings; infrastructure and lifeline facilities so that long-term development prospects are enhanced rather than reproducing the same conditions, which made an area or population vulnerable in the first place.

Development: In an evolving economy, the development process is an ongoing activity. Long-term prevention/disaster reduction measures. For example like the construction of embankments against flooding, irrigation facilities as drought-proofing measures, increasing plant cover to reduce the occurrences of landslides, etc.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 2.
Write about the flood, its effects, and the mitigation
Answer:
Flood: Sudden overflow of water in a large amount caused due to heavy rainfall, cyclone, melting of snow, Tsunami or a dam burst.
Effects:

  1. Loss of life and property
  2. Displacement of people and
  3. Spread of contagious diseases such as cholera and Malaria etc.,

Mitigation for a flood:
They include flood walls/sea walls, flood gates, levees, and evacuation routes. Nonstructural measures reduce damage by removing people and property out of risk areas. They induce elevated structures, property buyouts, permanent relocation, zoning, subdivision and building codes.

Question 3.
Write about any five general survival techniques.
Answer:
General Survival Techniques:

  1. During the earthquake be under the table, chair, kneel to the floor and protect yourself. Go near a sturdy wall, sit on the floor and hold the floor strongly and protect yourself. Use only torch lights,
  2. During flood forecast, store up necessary things like first aid etc. Listen to the local Radio/TV for instructions. Cut off all the electrical supplies during flood and earthquake,
  3. In case of fire accidents call fire service (No. 101)
  4. If clothes are on fire, “Don’t Run; Stop, Drop and Roll,”
  5. Stay alert. Trains can come from either direction at any time,
  6. Never sit on the edge of the Station Platform,
  7. Cross the tracks safely.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 4.
Write about the earthquake, its effects, and mitigation steps.
Answer:
Earthquake:
A sudden movement (or) trembling of the earth’s crust is called an earthquake. The movement of the tectonic plates, mass wasting, landslides, surface fault, etc., causes earthquakes.
Effects:
Due to a strong earthquake, loss of lives, buildings, roads, bridges, and dams are damaged. Earthquakes cause floods, tsunamis, landslides, fires, breakdown of water supply, and electrical lines. It may change the course of a river too.
Mitigation steps:

  1. Construct an Earthquake resistant building.
  2. Seek shelter under stable tables.
  3. Move to open areas.
  4. Secure your belonging.
  5. Put latches on cabinet doors and file cabinets.
  6. Store hazardous materials in a sturdy place.
  7. Keep fire extinguishers.

VIII. HOTS:

Question 1.
Why should we know about the natural disaster?
Answer:

  • To prevent loss of life.
  • To Protect our belongings.
  • To create awareness among youngsters.
  • To be prepared with emergency phone nos.
  • To be stocked with food, water medicine.
  • For children and old age people.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 2.
Name four places in India which undergo landslide.
Answer:

  • Tamil Nadu, Kerala, and Maharastra (Western ghats and Konkan hills)
  • North Eastern Himalayas – (Darjeeling, and Sikkim)
  • North West Himalayas – (Uttarakhand, Himachal Pradesh)
  • Jammu and Kashmir.

7th Social Science Guide Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice Additional Important Questions and Answers

I. Choose the Correct answer.

Question 1.
On 2nd to 3rd May ………………….. high-velocity dust storms swept across the parts of North India and more than 125 people died and over 200 were injured.
a) 2019
b) 2018
c) 2016
d) 2017
Answer:
b) 2018

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 2.
After …………………..  tsunami, cyclone Gaja is the worst natural disaster to hit Tamilnadu.
a) 2004
b) 2005
c) 2006
d) 2007
Answer:
a) 2004

Question 3.
The word “Tsunami” is derived from the …………………..  word.
a) Italy
b) Germany
c) Korea
d) Japanese
Answer:
d) Japanese

Question 4.
A low-pressure area that is encircled by high-pressure wind is called a …………………..
a) Hurricane
b) Cyclone
c) Flood
d) Tsunami
Answer:
b) Cyclone

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 5.
In the early hours of November 10, 2018………………….. cyclone had been spread around 120(Kmph).
a) Suthrina
b) vartha
c) Gaja
d) Verdan
Answer:
c) Gaja

Question 6.
…………………..  is used to describe the activities that encompass the three overlapping phases of emergency relief, rehabilitation, and reconstruction.
a) Recovery
b) Reconstruction
c) Rehabilitation
d) Development
Answer:
a) Recovery

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 7.
…………………..  attempts to return communities with improved predisaster functioning.
a) Recovery
b) Reconstruction
c) Rehabilitation
d) Development
Answer:
b) Reconstruction

Question 8.
State Disaster Management plan – The perspective plan – …………………..  prepared by the Revenue and Disaster Management Department.
a) 2018-2030
b) 2010-2030
c) 2020-2030
d) 2030-2040
Answer:
a) 2018 – 2030

Question 9.
During the earthquake be under the ………………….., kneel to the floor and protect yourself.
a) table
b) below the wall
e) below the steps
d) near the mirror
Answer:
a) table

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 10.
In case of fire accidents dial ………………….. for fire service.
a) 102
b) 103
c) 101
d) 100
Answer:
c) 101

II. Fill in the blanks:

1. Generally, a hazard is a …………………..
Answer:
dangerous phenomenon

2. A ………………….. (or) trembling of the earth crust is called as earthquake.
Answer:
sudden movement

3. Due to a strong earthquake, loss of lives, buildings, roads, bridges, and dams are damaged are called …………………..
Answer:
Hazards

4. ………………….. is a natural hazard. It develops at sea.
Answer:
Hurricane

5. ………………….. means harbor waves.
Answer:
Tsunami

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

6. The term………….. is a sudden rush of a crowd of people.
Answer:
stampede

7. …………………..  is a disaster.
Answer:
Fire

8. ………………….. refers to the “real-time event of a hazard occurrence and affecting elements at risk.
Answer:
Disaster Impact

9. ………………….. embraces all measures taken to reduce both the effects of the hazard itself and the vulnerable conditions.
Answer:
Mitigation

10. If any ………………….. occur dial, 101 for Fire service and 108 for the Ambulance.
Answer:
emergency medical help

III. Match the following:

A B
1. Man-made disaster a) NDMA
2. Industrial disaster b) SDRF
3. CSIR c) Warfare
4. National Disaster Management Authority d) Bhopal gas leakage
5. Tamilnadu State Disaster Response Force e) Laboratories

Answer:

A B
1. Man-made disaster c) Warfare
2. Industrial disaster d) Bhopal gas leakage
3. CSIR e) Laboratories
4. National Disaster Management Authority a) NDMA
5. Tamilnadu State Disaster Response Force b) SDRF

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

IV. Answer the following briefly:

Question 1.
Write down the examples of Natural disasters.
Answer:
Earthquakes, tsunamis, volcanic eruptions Landslides , Windstorms, Floods, and Epidemics.

Question 2.
What is the post-disaster phase in Disaster?
Answer:

  • Response
  • Recovery
  • Rehabilitation

Question 3.
What is Preparedness?
Answer:
The process includes various measures that enable governments, communities, and individuals to respond rapidly to disaster situations to cope with them effectively.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

V. Answer the following questions in detail:

Question 1.
Explain the general survival techniques while happening disasters.
Answer:

  • During the earthquake be under the table.
  • Hold the floor strongly.
  • During flood forecast, store up necessary things like first aid.
  • In case of fire accidents dial 101 for fire service.
  • Road accidents can be avoided by following Road safety rules.
  • Read the safety briefing card available in the seat pocket carefully.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Pdf Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Social Science Solutions Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

7th Social Science Guide Map Reading Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
The science of map making is called …………………..
a) Geography
b) Cartography
c) Physiography
d) Physical Geography
Answer:
b) Cartography

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

Question 2.
North, South, East and West are four directions are called as
a) Cardinal
b) Geographical
c) Latitudinal
d) Angels
Answer:
a) Cardinal

Question 3.
Cultural maps are those which shows the ………………….. features.
a) Natural
b) Man – made
c) Artificial
d) Environmental
Answer:
b) Man – made

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

II. Fill in the blanks:

1. ………………….. is an essential tool of a geographer.
Answer:
Map

2. The directions in between the cardinal directions are the inter mediate …………………..
Answer:
directions

3. …………………..in a map which explains the different colours and symbols used in it.
Answer:
Legand

4. Cadastral maps are known as …………………..
Answer:
Village and Town Maps

5. Small scale maps are helpful to us to show large areas like ………………….. and …………………..
Answer:
Continents, Countries

III. Circle the odd one:

1. North East, Scale, North West and East.
2. White, Snow, High land, and Plains.
3. Relief map, Soil map, Physical map and Atlas.
4. Weather Forecasting, Climate, Rainfall and Temperature.
Answer:
Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading 1

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

IV. Match the following:

A B
1. Upper right comer a) Density and growth
2. Key (or) legend b) District (or) town
3. Large Scale map c) Natural relief features
4. Physical map d) Colours and Symbols
5, Population map e) ‘N’ letter

Answer:

A B
1. Upper right comer e) ‘N’ letter
2. Key (or) legend d) Colours and Symbols
3. Large Scale map b) District (or) town
4. Physical map c) Natural relief features
5, Population map a) Density and growth

V. Examine the Following Statements:

Question 1.
1. An Atlas is a bound volume of different types of maps
2. Atlas maps are drawn on smaller scale
3. Insignificant details are omitted
a) 1 and 3 are correct
b) 2 and 3 are correct
c) 1 and 2 are correct
d) 1, 2 and 3 are correct
Answer:
d) 1, 2 and 3 are correct

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

Question 2.
Statement I : Globe is a three dimensional model of the Earth.
Statement II : It is easy to handle and to carry. As it can be rolled up or folded.
a) Statement I is correct and II is wrong.
b) Statement I is wrong and II is correct
c) Both the statements are correct.
d) Both the statements are wrong.
Answer:
a) Statement I is correct and II is wrong.

VI. Name the following:

1. Representing the earth on a flat surface.
Answer:
Map

2. Ratio between the distance on a map and distance on the ground.
Answer:
Scale

3. Symbols which help to show road ways and railways.
Answer:
Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading 2

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

4. A book which contains different kinds of maps.
Answer:
Atlas

5. A map which shows administration divisions.
Answer:
Political map

VII. Answer the following:

Question 1.
What is a map?
Answer:

  1. Map is a representation of the earth as a whole or a part of the earth drawn on a flat surface according to a given scale.
  2. It can show continents, countries, cities and even a local area are drawn with specific details.

Question 2.
What is cartography?
Answer:
The science of map-making is called cartography (carte means map and graphic means drawing’). One who draws maps is called a Cartographer.

Question 3.
What are the cardinal directions?
Answer:
East and West, North and South.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

Question 4.
What is an Atlas?
Answer:

  • Atlas is a collection of maps in a book.
  • Atlas maps are small-scale maps covering large areas like continents and countries.
  • Only prominent relief features, main roads and railways important towns are shown in Atlas maps.
  • The study of geographic characteristics of a large area is possible at the time with the help of an atlas.

Question 5.
Name the types of Atlas.
Answer:

  1. School Atlas
  2. Advanced Atlas
  3. Regional Atlas
  4. National Atlas.

Question 6.
What are the uses of maps?
Answer:

  • Maps enable us to know the details of the landforms.
  • Maps help the military personnel to campaigns.
  • It is used in airplanes and ships.
  • Maps are used for weather forecasting.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

VIII. Answer in Detail:

Question 1.
What are the elements of maps? Write about it?
Answer:
The basic essential elements of a map are title, direction, scale and legend (or) key and signs and symbols.
Title:

  • Every map has a title that describes the information given in the map.
  • For example: India River.

Direction:

  • In general maps are drawn with North orientation.
  • It helps us to find other direction on the map like East, West and South.

Scale:

  • The scale of a map is the ratio between the distance on the map between two points and actual distance between the two places on the ground.
  • For example: 1 cm = 10km.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

Question 2.
What are the three ways of representation of maps?
Answer:

  • A map is an essential tool for a geographer.
  • The map is a representation of the earth as a whole or a part of the earth drawn on a flat surface according to a given scale.
  • It can show continents, countries, cities, and even a local area are drawn with specific details.
  • It is easy to handle and carry as it can be rolled up (or) folded and stored in computers.

Question 3.
Classify the maps based on functions.
Answer:
The maps based on functions are:

  • Relief, geology, soils, drainage, elements weather, and vegetation.
  • Relief maps
  • Geological maps
  • Climatic maps
  • Soil maps
  • Cultural maps
  • Political maps
  • Population maps
  • Economic maps
  • Transportation maps
  • Thematic maps

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

Question 4.
Write about the comparison of map and Globe.
Answer:
Map

  1. A map is a two – dimensional form of the Earth.
  2. A map shows a small or a large area.
  3. A map can show detailed information about the area.
  4. A map is very easy to carry.

Globe

  1. A globe is three – dimensional model of the Earth.
  2. A globe is a true model of the earth.
  3. A globe cannot show detailed information for an area.
  4. A globe is not easy to carry.

Question 5.
Describe the types of maps based on the scale? Write about it?
Answer:

  • Based on Scale maps are two types.
  • Large scale maps
  • Short scale maps

Large scale maps:

  • It shows small areas in greater detail because they are drawn on a relatively large scale.
  • Cadastral maps are village and town maps.
  • Topographical maps show smaller areas in much greater detail about the small areas.

Small scale maps:

  • It shows large areas like continents or countries.
  • These maps are drawn on 1 cm = 1000 km. These are called small-scale maps.
  • Wall maps are small-scale maps showing large areas.
  • Atlas is a collection of maps in a book. Atlas maps are small-scale maps covering large areas like continents and countries.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

IX. HOTs:

Question 1.
Map is an essential tool for a traveler why?
Answer:
Map is an essential tool for a traveller, It helps a traveller to find out direction. It also tells about the latitudinal and longitudinal extent of a place. It helps one to locate a place easily and follow the correct travelling route.

X. Activity:

Question 2.
Draw the convectional signs and symbols to given points
a) Bridge
b) Canal
c) Dam
d) Temple
e) Forest
f) Railway Station
Answer:
Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading 3

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

7th Social Science Guide Map Reading Additional Important Questions and Answers

I. Choose the Correct answer:

Question 1.
………………….. portraits political boundaries of different countries and states.
a) Religion atlas
b) Soil maps
c) National atlas
d) Maps
Answer:
d) Maps

Question 2.
The map-maker is called…………………..
a) Photographer
b) Cartographer
c) Pictograph
d) Sonographer
Answer:
b) Cartographer

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

Question 3.
………………….. contains detailed maps of a country.
a) Religion atlas
b) Soil maps
c) National atlas
d) Climatic maps
Answer:
c) National atlas

Question 4.
………………….. are drawn to show geological structures, rocks, and minerals.
a) Relief maps
b) Soil maps
c) Geographical maps
d) Thematic maps
Answer:
c) Geographical maps

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

Question 5.
In general, maps are drawn with………………….. orientation
a) North
b) South
c) East
d) West
Answer:
a) North

Question 6.
The features of White colour in Map is …………………..
a) Snow
b) Cloud
c) Rain
d) Water
Answer:
a) Snow

Question 7.
The features of ………………….. colour in Map is Waterbodies.
a) Blue
b) Green
c) White
d) Yellow
Answer:
a) Blue

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

Question 8.
The features of ………………….. colour in Map is Railway line
a) Black
b) Red
c) Blue
d) Green
Answer:
a) Black

Question 9.
A ………………….. is a widely used symbol or a line pattern or a colour on a map.
a) Volcanoes
b) Forts
c) Sign
d) lakes
Answer:
c) Sign

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

Question 10.
Maps help the ………………….. personnel to campaigns.
a) Military
b) Government
c) Disasters
d) Schools
Answer:
a) Military

II. Fill in the blanks:

1. A ……………………. is an essential tool of a geographer.
Answer:
Map

2. ………………….. show small areas in greater details because they are drawn on a relatively large scale.
Answer:
Large scale maps

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

3. …………………..are village and town maps.
Answer:
Cadastral maps

4. ………………….. shows smaller areas in much greater details about a small area.
Answer:
Topographical maps

5. …………………. that show large areas like continent or countries.
Answer:
Small scale maps

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

6. ………………….. are small-scale maps showing large areas.
Answer:
Wall maps

7. …………………..is a collection of maps in a book.
Answer:
Atlas

8. ………………….. is a web-based service that provides detailed information about geographical regions and sites around the world.
Answer:
Digital Maps

9. map 1 cm is equal to …………………… km on the grand.
Answer:
10 Km

10. The features of ………………….. colour in Map is agriculture.
Answer:
Yellow

11. The features of ………………….. colour in Map is Forest.
Answer:
Green

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

12. The features of ………………….. colour in Map is Mountain, Hill, and Contour.
Answer:
Brown

13. The features of ………………….. colour in Map is Settlements, Road.
Answer:
Red

14. On the map police station is denoted by the symbol …………………..
Answer:
Ps

15. Maps are used for …………………..
Answer:
weather forecasting

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

III. Match the following:

A B
1. Maps a) Detailed information sites
2. Early times material b) Snow
3. Red c) papyrus
4. White d) Cartography
5. Digital maps e) Settlements roads

Answer:

A B
1. Maps d) Cartography
2. Early times material c) papyrus
3. Red e) Settlements roads
4. White b) Snow
5. Digital maps a) Detailed information sites

IV. Examine the Following Statements:

Question 1.
Statement – 1: In general Maps are drawn with North orientation.
Statement – 2: The North is Notified by the letter ‘S’ with an arrow mark.
a) Statement I is correct and II is wrong.
b) Statement I is wrong and II is correct
c) Both the statements are correct.
d) Both the statements are wrong.
Answer:
a) Statement I is correct and II is wrong

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

V. Answer the following:

Question 1.
How Maps are drawn in early times?
Answer:
In the early times, various materials such as animal skin, cloth, parchment, papyrus, wet earth and clay tablets were used to make maps.

Question 2.
Write a short note on Digital maps.
Answer:
Digital map is a web-based service that provides detailed information about geographical regions and sites around the world.

Question 3.
Define Globe.
Answer:

  • A globe is a three-dimensional model of the Earth.
  • A globe cannot show detailed information for an area.
  • A globe is not easy to carry.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

VII. Answer in Detail:

Question 1.
What are the features of colours on the map?
Answer:

Colours

Features

1. White Snow
2. Yellow Agriculture
3. Green Forest
4. Blue Water bodies (oceans, seas, and rivers)
5. Brown Mountain, Hill, and Contour
6. Red Settlements, Road
7. Black Railway line

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Pdf History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Social Science Solutions History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

7th Social Science Guide Rise of Marathas and Peshwas Text Book Back Questions and Answers

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

I. Choose the correct answer:

Question 1.
1. Who was the teacher and guardian of Shivaji?
a) Dadaji Kondadev
b) Kavi Kalash
c) Jijabai
d) Ramdas
Answer:
a) Dadaji Kondadev

Question 2.
How was the Prime Minister of Maratha kings known?
a) Deshmukh
b) Peshwa
c) Panditrao
d) Patil
Answer:
b) Peshwa

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Question 3.
Name the family priest of Shambhuji who influenced him in his day-to-day administration.
a) Shahu
b) Anaji Datto
c) Dadaji Kondadev
d) KaviKalash
Answer
c) Dadaji Kondadev

Question 4.
What was the backbone of Shivaji’s army in the beginning?
a) Artillery
b) Cavalry
c) Infantry
d) Elephantry
Answer:
c) Infantry

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Question 5.
Who proclaimed wars and freed Malwa and Gujarat from Mughal domination?
a) Balaji Vishwanath
b) Bajirao
c) Balaji Bajirao
d) Shahu
Answer:
Bajirao

II. Fill in the blanks:

1. The spread of the …………….. movement in Maharashtra helped the Maratha people to develop
consciousness and oneness.
Answer:
Bhakti

2. …………… was the key official of the revenue administration of Peshwa.
Answer:
Kamavisdar

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

3. The imperial moment of the Marathas sadly ended at ………………. in 1761.
Answer:
Panipat

4. ……………… was the foreign minister in the Ashtapradhan.
Answer:
Sumant / Dubeer

5. Shambhuji succeeded Shivaji after a succession tussle with ………………..
Answer:
Anaji Datto

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

III. Match the following.

1. Shahji Bhonsle a) Mother of Shivaji
2. Shambhuji b) General of Bijapur
3. Shahu c) Shivaji’s father
4. Jijabai d) Son of Shivaji
5. Afzal khan e) Shambhuji’s grandson

Answer:

1. Shahji Bhonsle c) Shivaji’s father
2. Shambhuji d) Son of Shivaji
3. Shahu e) Shambhuji’s grandson
4. Jijabai a) Mother of Shivaji
5. Afzal khan b) General of Bijapur

IV. State true or false:

1. The rocky and mountainous terrain gave protection to the Marathas from invaders.
Answer:
True

2. Hymns composed in Sanskrit by the Bhakti saints were sung by people of all castes and classes.
Answer:
False

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

3. Shivaji captured Puranthar from the Mughals.
Answer:
True

4. Deshmukhs held sway over rural regions and their control was over between twenty and a hundred villages.
Answer:
True

5. Abdali invaded ten times before finally marching on Delhi.
Answer:
False

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

V. Consider the following statements. Tick (✓) the appropriate answer:

Question 1.
Assertion (A) : Soldiers were to live in forts and towns far away from home
Reason (R) : Maratha soldiers were not permitted to retire from battlefields each year for the
purpose of cultivating their land.
a) R is correct explanation of A
b) R is not the correct explanation of A
c) A is Wrong and R is correct
d)A and R are wrong
Answer:
a) R is the correct explanation of A

Question 2.
Statement I: Judging from the ledgers of correspondence and account books, Peshwas were keen on accurate record-keeping.
Statement II: Artillery decided the battle at Panipat in 1761.
a) I is correct
b) II is correct
c) I and II are correct
d) I and II are false
Answer:
a) R is the correct explanation of A

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Question 3.
Find the odd one out
Shahji, Shivaji, Shambuji, Shahu, Rahuji Bhonsle
Answer:
Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas 2

Question 4.
Find out the wrong pair
1. Gaikwad – Baroda
2. Peshwa – Nagpur
3. Holkar – Indore
4. Shinde – Gwalior
Answer:
2. Peshwa – Nagpur

Question 5.
Arrange the events in chronological order
I) Shivaji became totally independent after the death of his guardian Kondadev.
II) Emperor Shahu died when Balaji Bajirao was Peshwa.
III) Shivaji resumed his military raids after his father’s death and conquered Javali.
IV) Balaji Vishwanath became Peshwa.
Answer:
I), III), IV), II)

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

VI. Answer in one or two sentences:

Question 1.
The impact of the Bhakti movement on Marathas.
Answer:

  • The Bhakti movement in Maharastra helped the Maratha people to develop consciousness of their identity and oneness.
  • It promoted a feeling of unity and social equality among the Marathas.

Question 2.
Chauth and Sardeshmukhi
Answer:
Chauth:
It is one-fourth of the revenue collected as the protection money collected from the people by Shivaji.

Sardeshmukhi:
It was an extra one-tenth, as the chieftain’s due collected by Shivaji.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Question 3.
Role of Kamavisdar in Maratha revenue administration.
Answer:

  • The revenue administration of Peshwas was headed by Kamavisdar.
  • He had to maintain a small body of soldiers to police the administrative area, from where they collected tribute or tax.

Question 4.
Execution of Shambhuji by Mughal Army.
Answer:

  • Shambhuji was in no position to resist the Mughals.
  • But Aurangzeb himself arrived to Deccan and captured Shambhuji and after torture, hanged them put to death.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Question 5.
Battle of Panipat fought in 1761.
Answer:
The imperial moment of the Marathas sadly ended at Panipat near Delhi in 1761. The king of the Afghans, Ahmad Shah Abdali, invaded eight times before finally marching onto Delhi. The Marathas were now divided among several commanders, who approached the battle with different tactics. Artillery decided the battle in January 1761. The mobile artillery of the Afghans proved lethal against both Maratha cavalry and infantry.

VII. Answer the following:

Question 1.
Examine the essential features of the Maratha administration under Shivaji.
Answer:
Village Administration:

  • Deshmukh control twenty and a hundred villages.
  • Each village was administered by village headman ‘Patil’, who was assisted by village accountant ‘Kulkami’.

Military Administration:

  • Shivaji gave utmost attention to his army and the training of its personnel.
  • Every soldier was selected by Shivaji.
  • Retired captains holding in charge of guarding the forts.

Ashtapradhan:
Shivaji designated eight ministers as ‘Ashtapradhan’. Peshwa was the Prime minister and Amatya was the finance minister.

Revenue Administration:

  • He collected Chauth and Sardeshmukhi taxes.
  • The assessments were made 3/5 left to the cultivator and 2/5 taken by the Government.

Judicial Administration:

  • Civil cases decided by the Panchayat and village council.
  • Criminal laws were based on the shastras of Hindu law books.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

VIII. HOTs:

Question 1.
Compare the revenue administration of the Peshwas with that of Shivaji.
Answer:

  • Peshwas appointed Kamavisdar to collect the tax.
  • A small staff of clerks and servants were employed to maintain revenue records.
  • The contract for revenue collection auctioned.
  • A prospective tax or Revenue required to pay one third to one – half of the revenue.
  • While Shivaji required to pay Chauth (1/4 of revenue) as protection money, and Sardeshmukhi (extra 1/10 of revenue) chieftain’s due.
  • The assessment was made on three fifths (3/5) left to the cultivator and two fifths (2/5) taken by the government.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

X. Student Activity:

I. Match the responsibilities of Ashtapradhan

A B
1. Amatya a) Foreign Minister
2. Waqia b) Commander-in-chief
3. Sumant c) Finance Minister
4. Senapati d) Interior Minister

Answer:

A B
1. Amatya a) Foreign Minister
2. Waqia d) Interior Minister
3. Sumant c) Finance Minister
4. Senapati b) Commander-in-chief

2. Group Activity

Question
Collect information about the Thanjavur Marathas with special reference to their contribution to education, art, and architecture.
Answer:

  •  Venkoji, a half-brother of great Maratha king Shivaji established the Maratha Kingdom at Tanjore in April 1674 A.D.
  •  Shahuji I, Serfoji I, Serfoji II were important rulers of Tanjore Maratha place, Saraswathi Mahal Library were important buildings built by them.
  • They favoured, Sanskrit, and Telugu literature.
  • Tanjore paintings are added beauty to their palaces.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

7th Social Science Guide Rise of Marathas and Peshwas Additional Important Questions and Answers

I. Choose the Correct answer.

Question 1.
The welfare system followed by Shivaji was
a) Tulughama
b) Guerilla
c) Tank System
d) Bluewater policy
Answer:
b) Guerilla

Question 2.
The major Mughal port in the Arabian sea was
a) Karachi
b) Cochin
c) Goa
d) Surat
Answer:
d) Surat

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Question 3.
Shivaji assumed the title Chhatrapathi in the year.
a)1654
b)1664
c)1674
d)1684
Answer:
b) 1664

Question 4.
The village accountant and a keeper of records in the Maratha empire was
a) Kulkarni
b) Patil
c) Nyayadhish
d) Senapathi
Answer:
a) Kulkarni

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Question 5.
Eight ministers council of Shivaji was known as
a) Astadiggajas
b) Ashta Pradhan
c) Navarathnas
d) Triratnas
Answer:
b) Ashta Pradhan

Question 6.
The name of the Gwalior Maratha family is ……………..
a) Gaikuvar
b) Bhosle
c) Holkan
d) Scindhia
Answer:
d) Scindhia

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Question 7.
Shivaji conquered Javali from the Maratha chief …………………..
a) Chandra Rao More
b) Shaisha Khan
c) Afzal khan
d) Kondadev
Answer:
a) Chandra Rao More

Question 8.
………………was the major port of Mughals.
a) Bijapur
b) Javali
c) Pune
d) Surat
Answer:
d) Surat

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Question 9.
In Maratha administration ……………… held sway over rural regions.
a) Patil
b) Kulkami
c) Deshmukkhs
d) All of these
Answer:
c) Deshmukkhs

Question 10.
In Maratha Administration Waqia – navis was responsible for …………….. ministry.
a) Finance
b) External affairs
c) Interior
d) Law
Answer:
c) Interior

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

II. Fill in the blanks:

1. ……………. was the father of Shivaji.
Answer:
Shaji Bhonsle

2. Shivaji’s mother ……………….
Answer:
Jijabal.

3. Two great Hindu epics are ……………. and the ……………
Answer:
Ramé yana, Mahabharatha.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

4. The strength of Shivaji’s army was …………….. Soldiers.
Answer:
Mavali foot

5. Shivaji conquered Javali in …………………
Answer:
1656

6. Aurangzeb’s uncle and the Mughal general were…………….
Answer:
Shaista Khan

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

7. Shivaji plundered Surat in ………………
Answer:
1664.

8. Chatrapati means ……………….
Answer:
Parasolpati

9. The village headman in Maratha kingdom was …………………..
Answer:
Patil.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

10. ………………… was the chief Justice in the Marathon empire.
Answer:
Nyayadhish

11. Shahu mean …………….
Answer:
honest

12.Two prominent Maratha families are …………….., …………….
Answer:
Gaikwad, Peshwa

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

13. During the period of the ……………….. the northern frontiers of the Maratha state extended
Answer:
Peshwa Balaji Bajiro

14. The revenue administration of Peshwa was headed by a key official called ………………….
Answer:
Kamavisdar

15. the Third Battle of Panipat was fought in the year …………………
Answer:
1761 A.D

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

III. Match the following:

1. Peshura a) Village accountant
2. Patil b) Finance Minister
3. Amatya c) Prime minister
4. Kulkami d) Village head man

Answer:

1. Peshura c) Prime minister
2. Patil d) Village head man
3. Amatya b) Finance Minister
4. Kulkami a) Village accountant

IV. State true or false:

1. The Bhakti Movement in Maharastra helped the Maratha people develop consciousness of their identity and oneness
Answer:
True

2. The forces of Shivaji Plundered Surat in 1674.
Answer:
False

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

V. Consider the following statements. Tick (✓) the appropriate answer:

Question 1.
Assertion (A) : Shivaji’s father captivated by the Sultan of Bijapur.
Reason (R) : Shivaji’s Military raids angered the Sultan of Bijapur.
a) R is not the correct explanation of A
b) R is the correct explanation of A
c) A is correct and R is wrong
d) (A) and (R) are Correct
Answer:
b) R is the correct explanation of A

Question 2.
Assertion (A) : Bajirao assumed the powers of the commands in chief
Reason (R) : He didn’t want to depend on Deshmukh’s
a) R is not the correct explanation of A
b) R is the correct explanation of A
c) A is correct and R is wrong
d) (A) and (R) are Correct
Answer:
a) R is not the correct explanation of A

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Question 3.
Find the odd one out.
1. Shurunavis, Waqia – Navis, Sumant, Kamavisdar
Answer:
Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas 1

VI. Answer in one or two sentences:

Question 1.
Who were the notable saints of the Bhakthi movement?
Answer:
Eknath, Tukaram, and Ramdas were the notable saints of the Bhakti Movement

Question 2.
What is the meaning of Chhatrapati?
Answer:
Chhatra means ‘parasol’, pati means ‘master or lord’ is the Sanskrit equivalent of King or Emperor. It was used by the Marathas, especially Shivaji.

Question 3.
Name the prominent Maratha families.
Answer:

  • Gaekwad at Baroda
  • Bhonsle at Nagpur
  • Holkar at Indore
  • Shinde or Scindhia at Gwalior
  • Peshwa at Pune.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

VII. Answer the following:

Question 1.
What were the factors responsible for the rise of Marathas?
Answer:
Geographical Features:
The rocky and mountainous terrain proved to be advantageous in guerrilla warfare for Marathas.

Bhakti Movement and the Marathas:
The Bhakthi Movement in Maharashtra helped the Maratha people develop consciousness of their identity and oneness. It promoted a feeling of unity and social equality among the Marathas.

Literature and Language of the Marathas:
Marathi Language and literature also served to develop unity among the people.

Samacheer Kalvi 7th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 Man Overboard

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 7th English Guide Pdf Term 3 Supplementary Chapter 2 Man Overboard Text Book Back Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 3 Supplementary Chapter 2 Man Overboard

7th English Guide Man Overboard Text Book Back Questions and Answers

Textual Exercise

Read and Understand (Text Book Page No. 130)

A. Complete the following statements.

1. Everyone on the ship started to pray because
Answer:
they received a message about the formation of a storm

2. Vasantha’s imagination run wild because
Answer:
She had heard her teacher’s story of the storm

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 2 I Can’t Climb Trees Anymore

3. Vasantha made a lot of noise because
Answer:
a man tumbled over the railings into the wild sea

4. Vasantha could not see the rescue operation because
Answer:
the lifeboat was too far for her to see

5. The captain presented a gift to Vasantha because…
Answer:
of her immediate action in saving a man

B. Identify the speaker/character.

1. “Don’t worry, Madam, it’s only a warning.”
Answer:
The gentleman consoled the old lady, with these words.

2. “A man fell into the sea. Please save him. ”
Answer:
Vasantha shouted these words to the captain

3. “Stop ship. Drop anchor. Quick! ”
Answer:
Captain ordered to the crew members.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 2 I Can’t Climb Trees Anymore

4. “He’ll have to be given artificial respiration and kept warm.”
Answer:
The doctor informed Vasantha with these words.

5. “Wake up, child.”
Answer:
A sailor made sleeping Vasantha to wake up with these words.

C. Book Talk!

Read the story once again and fill in the boxes.
Samacheer Kalvi 7th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 Man Overboard 1 Samacheer Kalvi 7th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 Man Overboard 2
Answer:
Samacheer Kalvi 7th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 Man Overboard 3 Samacheer Kalvi 7th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 Man Overboard 4

Project

E. Look at the picture. Browse the internet with the help of your teacher to get information about the little brave hearts of India.
Samacheer Kalvi 7th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 Man Overboard 5

Search for similar brave hearts in your locality.

Scan the QR. Download the nomination form for National Bravery Award. Read the instructions and fill the nomination for NBA.

Little brave hearts of India:
1. Gunjan, a young girl offered herself as a hostage to save her friends. She with her classmates were abducted in a school van in Assam. She was freed by the gunmen.
2. 17 years old Reshen Fatma’s uncle poured acid on her head when she refused to marry him. She pushed him off the car bravely. She managed to escape and went to the police station.
3. 16-year-old Monika, saw her neighbour drowning, in the Alaknanda river in Uttarkhand. She jumped in and saved him. But she was drawn in the current and sadly drowned.
4. 10 years old Vishal from Gujarat carried two 7 years old boys on his shoulders when he saw them drowning. He pulled them out.
5. Rumoh Meto, risked his own life while saving a 32-year-old man. Who was stuck to a 33 kV high voltage line? Rumoh sustained injuries and bums. His brave actions saved a life.
6. Riya a 15 years old girl from Lucknow sacrificed her life to save her father, when miscreants entered her house and attacked her family, they tried to shoot her father. Riya came in the way. and took the bullet herself. She saved her father. But Riya died on the spot.

Step to Success

F. In each question below, there is a sentence in which some parts have been jumbled up. Rearrange these parts which are labelled P, Q, R, and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

1. When he
P: did not know
Q: he was nervous and
R: heard the hue and cry at midnight
S: what to do
a. RQPS
b. QSPR
c. SQPR
d. PQRS
Answer:
a) RQPS

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 2 I Can’t Climb Trees Anymore

2. They felt safer
P: to watch the mountain
Q: of more than five miles
R: as they settled down
S: from a distance
a. RPSQ
b. RSQP
c. PQSR
d. PRSQ
Answer:
b) RSQP

3. If you need help
P: promptly and politely
Q: ask for attendants
R: to help our customers
S: who have instructions
a. SQPR
b. QPSR
c. QSRP
d. SQRP
Answer:
c) QSRP

4. He knew that
P: and then to save himself
Q: was to save all the lives
R: entmsted to his care
S: the duty of a captain
a. PQRS
b. SQRP
c. SPRQ
d. QSRP
Answer:
b) SQRP

5. With her body
P: dragging her unwilling feet
Q: week and infirm
R: doubled with age
S: she persisted in her mission
a. PQRS
b. QPRS
c. RQPS
d. SRPQ
Answer:
a) PQRS

Man Overboard Summary in English

Vasantha, a child travels in the ship named S.S. Rajula, all alone. The next day, the announcement comes that there is a storm blowing in the Indian Ocean. Vasantha is not worried like others. She runs around and plays. At that time she sees a man falling into the sea, accidentally. She informs people in the ship. The man who fell down into the sea is rescued with great difficulty. Vasantha is honoured with a lovely present by the captain of the ship.

Man Overboard Summary in Tamil

வசந்தா என்ற குழந்தை ராஜீடிலா என்ற கப்பலில் தனியாகப் பயணம் செய்கிறாள். மறுநாள் ஒரு அறிவிப்பு வருகிறது. இந்தியப் பெருங்கடலில் ஒரு புயல் உருவாகி இருப்பதாக தகவல் வருகிறது. வசந்தா மற்றவரைப் போல கவலைப்படவில்லை. கப்பலைச் சுற்றி விளையாடுகிறாள். அப்போது, ஒருவர் எதிர்பாராது கடலில் விழுந்து விடுவதைப் பார்க்கிறாள். கப்பலில் உள்ளவர்களிடம் தகவல் சொல்லுகிறாள். கடலில் விழுந்தவர், மிகுந்த சிரமத்திற்கு பிறகு, மீட்கப்படுகிறார். வசந்தாவை பாராட்டி கௌரவிக்க, கப்பல் கேப்டன் அவளுக்கு அழகிய பரிசு தரு