Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Students can Download Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1 Pdf, Tamil Nadu 12th English Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

TN State Board 12th English Model Question Paper 1

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Time: 2 1/2 Hours
Maximum Marks: 90

General Instructions:

  • The question paper comprises of four parts.
  • You are to attempt all the sections in each part. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  • All questions of Part I, II, III, and IV are to be attempted separately.
  • Question numbers 1 to 20 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each. These are to be answered by writing the correct answer along with the corresponding option code.
  • Part II has got two sections. The questions are of two marks each. Question numbers 21 to 26 in Section I and Question numbers 27 to 30 in Section II are to be answered in about one or two sentences each.
  • Question numbers 31 to 40 in Part III are of three marks each and have been divided in three sections. These are to be answered as directed.
  • Question numbers 41 and 47 in Part IV are of five marks each. These are to be answered as directed.

Part -1

I. Answer all the questions. [20 x 1 = 20]
Choose the correct synonyms for the underlined words from the options given:

Question 1.
We may choose to be wise or ridiculous.
(a) funny (b) earnest (c) critical (d) serious
Answer:
(a) funny

Question 2.
Tenzing kicked steps in a long traverse.
(a) vertical movement (b) diving (c) jumping (d) crisscross
Answer:
(d) crisscross

Question 3.
Suffering ennobles you.
(a) destroys (b) dignifies (c) distresses (d) encourages
Answer:
(b) dignifies

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Choose the correct antonyms for the underlined words from the options given:

Question 4.
Liberties of everybody must be curtailed.
(a) restricted (b) reduced (c) constrained (d) increased
Answer:
(d) increased

Question 5.
With effort I could muster my arms and shoulder.
(a) collect (b) give (c) lose (d) gather
Answer:
(c) lose

Question 6.
He was a walking horror.
(a) delight (b) shock (c) disgust (d) fear
Answer:
(a) delight

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Question 7.
Choose the correct combination for the compound word ‘merciless’.
(a) Noun + Verb (b) Noun + Adjective (c) Gerund + Noun (d) Preposition + Noun
Answer:
(b) Noun + Adjective

Question 8.
Choose the correct expansion of VAT.
(a) Value Added Task (b) Value Added Time, (c) Value Addictive Task (d) Value Added Tax
Answer:
(d) Value Added Tax

Question 9.
Choose the meaning of the foreign word in the sentence:
The guerrilla fighters took control of the capital of the country, which gave them control of the government.
(a) civil war (b) monkey war (c) little war (d) giant war
Answer:
(c) little war

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Question 10.
Choose the right combination for the blended word adflation.
(a) ad + flation (b) advertisement + inflation (c) advt + elation (d) advt + flation
Answer:
(a) ad + flation

Question 11.
Choose the clipped word for influenza.
(a) flu (b) influ (c) inf (d) fluenz
Answer:
(a) flu

Question 12.
The craze for collecting postage stamps is known as ………………………
(a) Melomania (b) parricide (c) pragmatist (d) stampomania
Answer:
(d) stampomania

Question 13.
Form a derivative by adding the right suffix to the word ‘reconcile’.
(a) -ment (b) -ion (c) -able (d) -ly
Answer:
(a) -ment

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Question 14.
Fill in the blanks with a suitable relative pronoun.
The management is the one …………………….. promised to block it off.
(a) which (b) where (c) who (d) whose
Answer:
(a) which

Question 15.
Fill in the blanks with a suitable preposition.
I got ………………………. the horse.
(a) above (b) by (c) onto (d) from
Answer:
(c) onto

Question 16.
Choose the correct question tag for the following statement.
You met Seth yesterday, ………………………….?
(a) won’t you (b) didn’t you (c) will you (d) don’t you
Answer:
(b) didn’t you

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Question 17.
Choose the suitable meaning for the idiom found in the following sentence.
Sasidharan was accusing us of stealing his phone until he found it, and now he’s trying to sweep it under the rug.
(a) hiding under the rug (b) pretend that the incident never happened (c) sweeping the floor (d) make up for his mistake
Answer:
(b) pretend that the incident never happened

Question 18.
Replace the underlined word with a euphemistic expression.
The Government bans ethnic cleansing of the disabled.
(a) infanticide (b) matricide (c) regicide (d) genocide
Answer:
(d) genocide

Question 19.
Choose the correct sentence pattern for the following sentence.
Their selfless action gave a promise for human society.
(a) SVIODO (b) SVOA (c) SVOC (d) SVO
Answer:
(b) SVOA

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Question 20.
Fill in the blank with a suitable phrasal verb.
The burglars had to ……………………… all the jewels and money that had gone missing.
(a) account to (b) account in (c) account for (d) account towards
Answer:
(c) account for

Part II
Section – 1

Read the following sets of poetic lines and answer any four from it. [4 x 2 = 8]

Question 21.
“All through the summer at ease we lay,
And daily from the turret wall
We watched the mowers in the hay’”
(a) Who does ‘we’ refer to?
(b) How did the soldiers spend the summer days?
Answer:
(a) “We” refers to the brave and loyal soldiers in the castle.
(b) They spent the summer days gazing out of the castle. They were ready to shoot the enemy at sight who were at half-a kilometer distance. But none came near. So, they were relaxed.

Question 22.
“ Thro ’ scudding drifts the rainy Hyades Vext the dim sea: I am become a name;”
(a) What is the figure of speech employed in the above lines?
(b) What is Hyades?
Answer:
(a) Personification is the figure of speech employed in the above lines.
(b) Hyades is a group of stars in the constellation Taurus often associated with rain.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Question 23.
“Full-galloping: nor bridle drew Until he reached the mound.”
(a) Why was the rider in a hurry?
(b) Where did the soldier stop? Why?
Answer:
(a) The rider was carrying an urgent message to Napoleon Bonaparte.
(b) The soldier stopped at the mound. Napoleon Bonaparte was expecting news about the outcome of the battle at Ratisbon.

Question 24.
“Mine inner vision rose a form sublime,
Thy form, O Tree, as in my happy prime
I saw thee, in my own loved native clime.”
(a) What rose in the mind of the poet?
(b) What was found in the sublime inner vision?
Answer:
(a) A glorious inner vision rose in the mind of the poet.
(b) The tree’s youthful and handsome figure was found in the inner vision of the poet.

Question 25.
“Brutes have been gentled where lashes failed.”
(a) When does the Government or law use lashes?
(b) What can transform brutes?
Answer:
(a) When a brute has committed a crime, the law uses lashes to punish him.
(b) Gentleness can transform brutes.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Question 26.
“Then a soldier.
Full of strange oaths, and bearded like the pard,
Jealous in honour, sudden and quick in quarrel,”
(a) Describe the two traits of a soldier.
(b) What is the poetic device used in : ‘bearded like the pard’?
Answer:
(a) A soldier is always ready to swear and is full of oaths. He is ever ready to compete for honour and glory.
(b) The poet uses a simile for comparison.

Section – 2

Answer any three of the following questions. [3 x 2 = 6]

Question 27.
Report the following dialogue:
Answer:
Annette : I want to order a big pineapple cake for my husband’s birthday.
Confectioner : When is his birthday and at what time do you want it to be delivered?
Annette told the Confectioner that she wanted to order a big pineapple cake for her husband’s birthday. The confectioner asked Annette when his birthday was and at what time she wanted it to be delivered.

Question 28.
You must read the clause carefully. Otherwise you will not understand it. (combine using if)
Answer:
If you do not read the clause carefully, you will not understand it.

Question 29.
Rewrite the sentence making an inversion in the conditional clause.
If they had arrived sooner, they could have prevented this tragedy!
Answer:
Had they arrived sooner, they could have prevented this tragedy!

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Question 30.
Even though he suffered from arthritis, he studied hard because he wanted to go to medical school. (Change the following into a simple sentence)
Answer:
In spite of him suffering from arthritis, he studied hard because he wanted to go to medical school.
Or
Despite suffering from arthritis, he studied hard because he wanted to go to medical school.

Part-III
Section -1

III. Answer any two of the following with reference to the context. [2 x 3 = 6]

Question 31.
Sung darkling from our tree, while men repose.
Answer:
Reference: These lines are from the poem ‘Our Casuarina Tree” written by Torn Dutt.

Context: The poet says this while describing Casuarina and its inhabitants at night.

Explanation: The Casuarina Tree allows the birds and animals to abide in it. At night, the garden overflows with endless melodious song sung by the dark king from the Casuarina Tree. It is a kind of a lullaby to sleeping humans.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Question 32.
They have their exits and their entrances;
And one man in his time plays many parts,
Answer:
Reference: These lines are from the poem ‘All the world’s a stage’ written by William Shakespeare.

Context: The poet says this while hinting at the beginning and the end of life.

Explanation: The poet divides man’s life into seven stages. The first stage symbolises birth and the last stage death. So, he uses the words “entrances and exits”.

Question 33.
To see your flag-birdflap his vans Where I, to heart’s desire, Perched him!
Answer:
Reference: These lines are from the poem ‘Incident of the French Camp” written by Robert Browning.

Context: The narrator says these through the boy-soldier while explaining his role in the final stages of storming of Ratisbon.

Explanation: The boy soldier flung himself in the midst of battle and risked his life. He did not bother about his death. He doggedly carried out the mission of hoisting French national flag. After announcing that the battle was won he proudly says that he himself hoisted French Flag to his heart’s content at the Market place in Ratisbon.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Section – 2

Answer any two of the following questions in about 30 words. [2 x 3 = 6]

Question 34.
How does George Orwell explode the myth about the harmfulness of tea leaves?
Answer:
In some countries, tea pots are fitted with little dangling baskets under the spout to catch the stray leaves which are supposed to be harmful. The author asserts that one can swallow tea leaves in considerable quantities without ill-effect. He claims that if the tea is not loose in the pot it never infuses properly with the hot beverage (i.e.) tea.

Question 35.
What did Tenzing and Edmund Hillary gift to the God of lofty Summit? How did they do it?
Answer:
A hole was made in the ice where Tenzing placed reverentially a bar of chocolate, a packet of biscuits, and a handfull of lollies. As Hillary remembered that his team head Col. Hunt had requested to place a crucifix after reaching the peak. So, he also made a hole in the snow and placed the crucifix beside Tenzing’s gift to the Gods. Devout Buddhists believed that at least a small token of gift should be left with Gods who have their homes in that lofty Everest.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Question 36.
What is ‘liberty’ according to the old lady?
Answer:
According to the Russian old lady, liberty is the right to walk in the middle of the road. She is liberty-drunk. She wasn’t aware that if the pedestrian chooses to walk down the middle of the road, then the end of such liberty would be a universal chaos.

Section – 3

Answer any three of the following questions in about 30 words. [3 x 3 = 9]

Question 37.
Study the pie chart given and answer the questions that follow.
Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1 1
(a) What is the mode of transport preferred by most of the students?
(b) How many students prefer bus?
(c) What does the remaining students prefer?
Answer:
(a) Bicycle is preferred by most of the students.
(b) Thirty percent of students prefer to come by bus.
(c) The remaining students prefer to come by car or by walk to school.

Write a dialogue of minimum 3 exchanges between a fresher and a company manager.
Answer:
Manager : Good Morning Vikram. please take your seat.
Vikram : Good morning Sir. Thank you.
Manager : I understand that you are a First class Engineering graduate. Tell us about yourself.
Vikram : Well, I hail from a village in Iddayangudi and my parents are fanners.
Manager : If given an opportunity, can you handle project presentations on your own?
Vikram : Yes certainly Sir as I am well versed in Computer and have done various presentations during my course of study.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Question 39.
Describe the process of how to knot a bow tie.
Answer:
Place the tie around the neck, with one end slightly longer than the other.
Then place the longer end over the other and pass it upwards and behind the point where the two ends cross.
Next, take the other end of the tie and bend it twice to form an ‘S’ shape.
Bring the longer end down and in front, so that it holds the ‘S’ curve in place.
Now comes the trickiest part of the process when you have to take the long end of the tie and form a similar ‘S’ shape before passing it through the narrow gap behind the other end.
This creates a knot and the bow should now be held securely in place.
Finally, adjust both sides of the bow to make it symmetrical.

Question 40.
Complete the proverbs using the word given below.
(a) A bad ……………………….. makes a bad ending, (plan, beginning, plot)
(b) All roads lead to ……………………….. (Paris, London, Rome)
(c) ……………………….. have ears. (Walls, Floors, Windows)
Answer:
(a) beginning (b) Rome (c) Walls

Part – IV

Answer the following questions: [7 x 5 = 35]
Answer in a paragraph in about 150 words.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Question 41.
Summarise George Orwell’s distinctive ideas in “A Nice Cup of Tea”.
Answer:
Tea is one of the mainstays of civilizations of UK, New Zealand, Australia and Eire. But, it is not found in the recipes of cookeiy books. The nicest manner in which tea must be prepared has become a subject matter of violent disputes among tea loving persons even within a family. Indian tea fits in with the author’s description of “nicest cup of tea” as it rejuvenates the drinker with wisdom, stimulation, bravery and optimism. One cup of strong tea is equal to twenty weak ones.

Best tea is prepared by boiling tea leaves first and then adding milk to taste. Milk first schools and tea first schools still fight. Tea prepared in earthen pot or china ware is good. The real flavour of tea should never be imprisoned by strainers. Consuming tea leaves will not harm one’s health. Adding sugar to tea will naturally ruin its real flavour and taste.

The author advises misguided people who drink sweet tea to desist from the practice for a fortnight. He guarantees them that they would like the natural taste of tea and would never again add sugar to tea. Tea should be taken in a cylindrical or breakfast cup to enjoy it. Shallow and flat cups don’t retain wannth and taste for a long time.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Or

Life is unjust and cruel to certain people. Do they all resign themselves to their fate? Can you think of some who have fought their disabilities heroically and remained a stellar example for others? (for e.g. the astrophysicist Stephen Hawking, a paraplegic). Give an account of one such person and his/her struggle to live a fruitful life.

Alexis Leon lives in Kakkanad, Kerala. He passed B.Tech from the university of Kerala with first rank. Then he did his M.Tech. He met with an accident in 1993 which left him paralysed from chest down and confined him to a wheel chair for the rest of his life. After a brief spell of dejection owing to a suspended marriage, he made up his mind to write books. He has written 50 books for Engineering graduates.

His notable work is ‘Internet for Everyone’ and ‘A Guide to Software Configuration Management’. He is also a mentor at International Mentoring Network Association. He offers software consultancy to international IT companies. He travels across the world and delivers lectures to graduates and Corporates. His indomitable will has made him strong. He has become a light house for many aspirants in the software industry.

Question 42.
Shakespeare has skilfully brought out the parallels between the life of man and actors on stage. Elaborate this statement with reference to the poem.
Answer:
Shakespeare has beautifully compared the growth of humans by stages with his emergent role during that stage. In the first stage man plays the role of an infant. As an infant, he does represent characterisation of mewling and puking. In the second Act, he does the role of a school boy with the characteristics of unwillingness to go to schools and innocence shining in his face. In the third Act, he performs the role of a lover head over heels in love with a beautiful lady. He composes woeful romantic ballads and sings serenades to impress his love. In the fourth act, he plays the impressive role of a short-tempered, honour pursuing soldier.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

He is ready to put his mouth in the Cannon’s mouth for conquering the bubble like honour in order to defend the territory of his countiy. In the fifth Act, he performs the role of a mature and fair judge criticising the ways of the world often spicing up his conversations with wise remarks and wit. His pot belly and well-cut beard shows the social status he enjoys in life. In the sixth act, he is old. He performs the role of a thin old man wearing ill-fitting loose garments with a changed treble in his voice.

He is bespectacled and slow in walking. In the final act, he becomes a total invalid losing all senses of hearing, taste and sight. Then the performer leaves the stage (i.e.) the lonely planet.

[OR]

How according to the poet is it possible for his son to bring changes into a world that resents change?
The poet advises his son to introspect often and not feel ashamed of being called a fool especially when he pursues knowledge. He can examine himself and remove his follies. He must enjoy the advantages of solitude. Solitude would help him to be creative. He would invariably learn that final decisions are always taken in silent rooms. Being alone, he can identify his innate potential and talents. His free imagination will bring about changes even if the world resents them. The zest to bring about changes will elevate him to the level of Shakespeare, Pasteur, Wright Brothers, Pavlov and Michael Faraday. Thus he will be remembered as one of the great men who changed the world.

Question 43.
Develop the hints into a paragraph.
Aksionov, meek – fellow prisoners respect – prison authorities – old man unjustly punished – speaks truth – prison shelf dug – newcomer Semyonich – could be the culprit – suspicion – all prisoners summoned – denied – some quiet – betray – Governor – enormous trust in Aksionov – stayed quiet.
Answer:

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Aksionov was a merchant who was condemned for a murder he had not committed. He waits for God’s justice. Meanwhile in prison he learnt to make boots and earned a little money. Aksionov was meek. Fellow prisoners, having realized that he was innocent, respected him and called him grandfather. The prison authorities also believed that the religious old man must have been unjustly punished. They knew Aksionov never told lies. The prison authorities found out that someone had been digging the prison shelf to escape. They doubted that newcomer Semyonich could be the culprit. But they could not nail him on the grounds of suspicion alone. All the prisoners were summoned and enquired including Semyonich. All denied any knowledge of it. Those who knew kept quiet because they knew Semyonich will get flogged if someone betrayed him. As no one was ready to tell the truth, the Governor, who had enormous trust in the nobility and honesty of Aksionov asked him to tell the truth. But Aksionov preferred to stay quiet.

[OR]

Richard Parker calmed Pi – irony of life – peace, purpose and wholeness – same boat – Pi’s personality – Parker’s presence – realized danger and peace – innate strength – tiger – less tormenting – loneliness and despair – chances of survival – middle of Pacific Ocean – optimistic, balanced and stoical – thanks to the presence of Parker.
Answer:
Pi was alone and orphaned. He was drifting in the middle of pacific ocean hanging on to the oar. The elements of nature which threatened his survival the previous night had calmed down. The life boat did not sink. It was Richard Parker who calmed down Pi. The irony of life is that the animal that scared him witless to start with was the same who brought him peace, purpose and even wholeness. They were literally and figuratively in the same boat. They had to live together.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

A part of Pi’s personality was glad about Parker’s presence, who gave him the will to hang on to life under the toughest conditions. He realized danger and peace can co-exist when one is aware of one’s innate strength. He realizes the fact that staying with a tiger is less tormenting than living alone with despair. Loneliness and despair can easily kill a person.

He decided to focus on the chances of survival and shut off the tragic circumstances he was placed in a lonely boat in the middle of Pacific Ocean. In short, he became optimistic, balanced and stoical in his attitude to life. Thanks to the presence of Richard Parker.

Question 44.
Write a summary or make notes of the following passage.
Answer:
There is an enemy beneath our feet – an enemy more deadly for his complete neutrality. He recognizes no national frontiers, no political parties. Everyone in the world is endangered by him. The enemy is the earth itself. When an earthquake strikes, the world trembles. The power of a quake is greater than anything man himself can produce.

But today scientists are directing a great deal of their effort into finding some way of battling earthquakes, and it is possible that at some time in the near future mankind will discover a means of protecting itself from earthquakes. An earthquake strikes without warning.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

When it does, its power is immense. If it strikes a modem city, the damage is very immense. When gas cylinders burst, explosions are caused and fires start. Underground railways are wrecked. Buildings collapse, bridges fall, dams burst, and gaping crevices appear in busy streets. If the quake strikes at sea, huge tidal waves sweep inland. If it strikes in mountain regions, avalanches roar down into the valley.

Consider the terrifying statistics from the past 1755: Lisbon, capital of Portugal – the city destroyed entirely and 450 were killed. 1970: Peru: 50,000 were killed. In 1968 an earthquake struck Alaska. As this is a relatively depopulated part, only a few people were killed. But it is likely that this was one of the most powerful quakes ever to have hit the world.

Geologists estimate that during the tremors, the whole of the state moved over 80 feet farther west into the Pacific Ocean. Imagine the power of something that can move an entire subcontinent!

This is the problem that the scientists face. They are dealing with forces so immense that man cannot hope to resist them. All that can be done is to try to pinpoint just where the earthquake will strike and work from there. At least some protective measures can then be taken to save lives and some of the property.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Summary

No. of words given in the original passage: 326
No. of words to be written in the summary: 326/3 = 108 ± 5

Rough Draft
The enemy, Earth more deadly for neutrality, recognizes no national frontiers, no political parties Everyone is endangered by him. When an earthquake strikes, the world trembles and is powerful. Today-scientists are finding ways of battling earthquakes which strikes without warning. In a modem city the damage is immense.

When gas cylinders burst, explosions trigger fires and damages occur. If the quake strikes at sea, huge tidal waves sweep inland. Iin mountain regions, avalanches roar down the valley. Once Alaska escaped because it is thinly populated unlike other countries. Geologists estimate-fiiat the state moved over 80 feet farther west into the Pacific Ocean.

This is the problem that the scientists face. They are dealing with forces soAmnjense. We should try to pinpoint just where the earthquake will strike for some protective measured

Fair draft:
The enemy, Earth more deadly for neutrality, recognizes none and endangers all. When an earthquake strikes, the world trembles. Scientists find ways to battle powerful earthquakes which strikes without warning. In modem cities, the damage is immense. When gas cylinders burst, explosions trigger fire. If the quake strikes at sea, huge tidal waves sweep inland.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

In mountain regions, avalanches roar down the valley. Once Alaska escaped because it is depopulated unlike others. Geologists estimate that the state moved over 80 feet farther west into the Pacific Ocean.

Scientists face such problems with forces so immense. We should try to pinpoint just where the earthquake will strike for some protective measures.

No. of words in the summary: 110
[OR]

Notes
Title : Earthquake – the deadly enemy of mankind.
Deadly Enemy of Mankind

  • strikes all without a distn. – national boundary/political affiliation
  • Power greater than man-made weap.
  • Scientists finding means to combat eq.; they will find ways to protect themselves from eq.

Damage Cause by an Earthquake in General

  • Strikes without warning.
  • Modem city when struck red. to a primitive village.

Damage Caused by an Earthquake in Particular

  • strikes plains, seas, mnts. – all round destm.
  • In 1755, Lisbon destyd, 450 killed.
  • In 1970, Peru struck, 50,000 killed.
  • In 1968, Alaska hit, subcontinent moved 80 feet into the Pacific Ocean.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Problems Scientists Face

  • cannot resist powerful eq.
  • can predict the place of origin
  • precaution can be taken to save man & property.

Abbreviations used: eq. – earthquakes; distn. – distinction; weap. – weapon; red. – reduced; mnts. -mountains; destm. -destruction; destyd.-destroyed;

Question 45.
Write a letter to the editor of the newspaper on the mindless felling of trees on the road side.
Answer:
12.11.2020
From
XXX
YYY

To
The Editor
The Hindu Anna Salai
Chennai-600 002.

Sir,
Sub: Frequent felling of Trees

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

I am the Secretary of the YYY Colony Association. Our locality was surely a haven to us in the past few years. The fruits of labour that we had sown about ten years ago is well nurtured and utilised.

Most of the roads in our locality was filled with greenery because of the Flame of the Forest trees that we had planted and taken care of. The roads had enough shade and was filled with beautiful flowers.

In the recent past, we have encountered the mindless felling of trees by the Corporation staff for various reasons. We kindly request you to publish the same in the newspapers to bring to notice the mindless felling of trees to the public and the authorities concerned.

We hope that such a scenario doesn’t take place in our locality again and looking forward to a positive change in this situation.

Thank you,

Yours sincerely,
XXX

Address on the envelope
To
The Editor The Hindu Anna Salai
Chennai-600 002

[OR]

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Write a paragraph of 150 words on “India-A Tourist’s Paradise”.
Answer:

India-A Tourist’s Paradise

India is a huge country with varied cultures and races. It is a land with primordial traditional heritage and rich history. India is the only country which has all the four seasons viz summer, autumn, winter and spring. It has beauty in all its places whether they are mountains, deserts, plains, seas or rivers. All these and the modem cities like Delhi, Mumbai, Chennai, Hyderabad and Bangalore as well as the places of pilgrimage make it one of the most sought-after tourist destinations in the world.

India is blessed with places that have natural beauty like Kashmir, Darjeeling, Matheran, Goa, Puri, Kerala, Valparai Ooty, Kodaikanal etc. All such beautiful places are often visited by people who try to combine spirituality with pleasure. India has a variety of beautiful locations to visit which makes it a tourist’s paradise.

Question 46.
Spot the errors and rewrite the sentences correctly.
(a) He spoke the English perfectly.
(b) I and she have booked tickets for the latest Harry Potter movie.
(c) My little sister is afraid for cockroaches.
(d) You can type quickly, won’t you?
(e) Though I had a cup of coffee yet I feel tired.
Answer:
(a) He spoke English perfectly.
(b) She and I have booked tickets for the latest Harry Potter movie.
(c) My little sister is afraid of cockroaches.
(d) You can type quickly, can’t you?
(e) Though I had a cup of coffee, I feel tired.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

[OR]

Fill in the blanks correctly.
(a) When I was walking ……………………. foot outside my farm house, I saw a ……………………. under the grape vine, (bear/bare)
(b) I ……………………. arrive home late this evening. (Use a modal in the given blank.)
(c) He ……………………. buy a new car. (Use a semi-modal)
(d) ……………………. you ……………………. (see) my wallet and keys recently? (use proper tense)
Answer:
(a) bare/bear
(b) shall
(c) ought to
(d) Have, seen

Question 47.
Identify each of the following sentences with the fields given below:
(a) The deliberate suppression of texts by organisations shrouds the subject.
(b) The study of stars and stellar evolution is fundamental to our understanding of the universe.
(c) This shift to farming may have occurred because of climate change.
(d) Sovereign power may be vested on an individual or it may be vested on a group.
(e) Some medicines may not be safe during pregnancy.
[Astronomy; Medicine; Politics; Literature; Agriculture]
Answer:
(a) Literature
(b) Astronomy
(c) Agriculture
(d) Politics
(e) Health

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

[OR]

Read the following passage and answer in your own words.
Answer:
The earth is losing its forests. Presently, trees cover about 30 percent of the earth’s surface, but they are being destroyed at an alarming rate, especially in the tropics. Timber harvesting is a major reason for the destruction of the forests. Trees are used for building houses, making furniture, and providing pulp for paper products, such as newspapers and magazines. At least 40 hectares of rainforest are being felled every minute, mostly in order to extract the valuable timber.

Another way that man is destroying the world’s forests is by burning them down. In the Amazon, for example, rainforests are being burnt down at a rate of 20 hectares a minute. The main reason of burning down the rainforests is to clear the land for farming. Farmers in rainforest countries are often poor and cannot afford to buy land. Instead, these farmers clear rainforest land to raise their animals or grow their crops.

Because tropical rainforest soil is so poor in nutrients, farmers cannot reuse the same land year after year. In the following years, farmers just clear more land, destroying the forest piece by piece. Already more than 30 tropical countries have reached a critical level of forest destruction and one-time exporters of timber such as Nigeria and Thailand now have to import timber for their domestic needs.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Questions:
a. What is the major reason for the destruction of forests?
b. Mention any two uses of trees.
c. Why do some people burn down the rainforests?
d. How many tropical countries have reached a critical level of forest destruction?
e. From where do Nigeria and Thailand get timber for their domestic needs?
Answers:
(a) Timber harvest is the major reason for the destruction of forests.
(b) Trees are cut and their logs are used for making furniture and building houses.
(c) Some people bum down rain forests to clear the land for farming.
(d) More than 30 tropical countries have reached a critical level of forest destruction.
(e) Nigeria and Thailand get their timber from foreign countries.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 1

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.2

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Pdf Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.2 Textbook Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.2

Question 1.
Evaluate the following if z = 5 – 2i and w = -1 + 3i
(i) z + w
Solution:
z = 5 – 2i, w = -1 + 3i
z + w = (5 – 2i) + (-1 + 3i)
= (5 – 1) + (-2i + 3i)
= 4 + i

(ii) z – iw
Solution:
z – iw = (5 – 2i) – i (-1 + 3i)
= 5 – 2i + i + 3
= (5 + 3) + (-2i + i)
= 8 – i

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.2

(iii) 2z + 3w
Solution:
2z + 3w = 2(5 – 2i) + 3 (-1 +3i)
= 10 – 4i – 3 + 9i
= 7 + 5 i

(iv) zw
Solution:
zw = (5 – 2i) (-1 + 3i)
= -5 + 15i + 2i – 6i2
= -5 + 17i + 6
= 1 + 17i

(v) z² + 2zw + w²
Solution:
= (z + w)2 [from (i)]
= (4 + i)2
= 16 – 1 + 8i
= 15 + 8i

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.2

(vi) (z + w)²
Solution:
(vi) (z + w)2 = 15 + 8z [from (v)]

Question 2.
Given the complex number z = 2 + 3i, represent the complex numbers in the Argand diagram.
(i) z = 2 + 3i
iz = i(2 + 3i)
= (2i – 3)
= -3 + 2i
z + iz = (2 + 3i) + (-3 + 2i)
= -1 + 5i
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.2 1

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.2

(ii) z, – iz and z – iz
z = 2 + 3i
-iz = -i (2 + 3i)
= -2i – 3i² = -2i + 3
= 3 – 2i
z- iz= 2 + 3i -3 + 2i
= 5 + i
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.2 2

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.2

Question 3.
Find the values of the real numbers x and y. if the complex numbers
(3 – i)x – (2 – i) y + 2i + 5 and 2x + (-1 + 2i)y + 3 + 2i are equal.
Solution:
(3 – i) x – (2 – i) y + 2i + 5 = 2x + (-1 + 2i) y + 3 + 2i
⇒ 3x – ix – 2y + iy + 2i + 5 = 2x – y + 2yi + 3 + 2i
⇒ (3x – 2y + 5) + 1 (-x + y + 2) = (2x – y + 3) + i (2y + 2)
Equate real parts on both sides
3x – 2y + 5 = 2x – y + 3
x – y = -2 ……. (1)
Equate imaginary parts on both sides
-x + y + 2 = 2y + 2
-x – y = 0
x + y = 0 ……. (2)
(1) + (2) ⇒ 2x = -2
x = -1
Substituting x = -1 in (2)
-1 + y = 0
⇒ y = 1
∴ x = -1, y = 1

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.2

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Pdf Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Textbook Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Choose the Most Suitable Answer.

Question 1.
If |adj(adj A) |=| A|9, then the order of the square matrix A is:
(a) 3
(b) 4
(c) 2
(d) 5
Solution:
(b) 4
Hint:
Since |adj(adj A)| = |A|(n – 1)2
(n – 1)2 = 9 = 3²
n – 1 = 3
n = 4

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Question 2.
If A is a 3 × 3 non-singular matrix such that AAT = AT A and B = A-1AT, then BBT =
(a) A
(b) B
(C) I3
(d) BT
Solution:
(C) I
Hint:
AAT = ATA and B = A-1AT
BT = (A-1)T(AT)T = (A-1)T A
BB-1 = (A-1 AT) (A-1)T A = A-1 (AA-1)T A
= A-1 (I)T A = A-1 A = I3

Question 3.
If A = \(\begin{bmatrix} 3 & 5 \\ 1 & 2 \end{bmatrix}\) B = adj A and C = 3A, then \(\frac{|adj B|}{|C|}\) =
(a) \(\frac{1}{3}\)
(b) \(\frac{1}{9}\)
(C) \(\frac{1}{4}\)
(d) 1
Solution:
(a) \(\frac{1}{3}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 1

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Question 4.
If A \(\begin{bmatrix} 1 & -2 \\ 1 & 4 \end{bmatrix}\) = \(\begin{bmatrix} 6 & 0 \\ 0 & 6 \end{bmatrix}\), then A:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 2
Solution:
(c) \(\begin{bmatrix} 4 & 2 \\ -1 & 1 \end{bmatrix}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 3
Solve the equations we get
a = 4, b = 2, c = -1, d = 1
A = \(\begin{bmatrix} 4 & 2 \\ -1 & 1 \end{bmatrix}\)

Question 5.
If A = \(\begin{bmatrix} 7 & 3 \\ 4 & 2 \end{bmatrix}\) then 9I2 – A =
(a) A-1
(b) \(\frac{A^{-1}}{2}\)
(c) 3A-1
(d) 2A-1
Solution:
(d) 2A-1
Hint:
|A| = 14 – 12 = 2
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 4

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Question 6.
If A = \(\begin{bmatrix} 2 & 0 \\ 1 & 5 \end{bmatrix}\) and B = \(\begin{bmatrix} 1 & 4 \\ 2 & 0 \end{bmatrix}\) then |adj (AB)| =
(a) -40
(b) -80
(c) -60
(d) -20
Solution:
(b) -80
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 5
∴ |adj (AB)| = 8 – 88 = -80

Question 7.
If P = \(\left[ \begin{matrix} 1 & x & 0 \\ 1 & 3 & 0 \\ 2 & 4 & -2 \end{matrix} \right] \) is the adjoint of 3 × 3 matrix A and |A| = 4, then x is
(a) 15
(b) 12
(c) 14
(d) 11
Solution:
(d) 11
Hint:
Since |adj A| = |A|n – 1 (n = 3)
1(-6 + 0) – x(-2) = 4²
-6 + 2x = 16
2x = 16 + 6 = 22
x = 11

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Question 8.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 6
(a) 0
(b) -2
(c) -3
(d) -1
Solution:
(d) -1
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 7

Question 9.
If A, B and C are invertible matrices of some order, then which one of the following is not true?
(a) adj A = |A|A-1
(b) adj (AB) = (adj A)(adj B)
(c) det A-1 = (det A)-1
(d) (ABC)-1 = C-1B-1A-1
Solution:
(b) adj (AB) = (adj A)(adj B)
Hint:
adj (AB) ≠ (adj A)(adj B)

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Question 10.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 8
Solution:
(a) \(\begin{bmatrix} 2 & -5 \\ -3 & 8 \end{bmatrix}\)
Hint:
(AB)-1 = B-1 A-1
(AB)-1 A = B-1 [A-1]A
(AB)-1 A = B-1
(A-1)-1 = A
|A-1| = 3 – 2 = 1
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 9

Question 11.
If ATA-1 is symmetric, then A² =
(a) A-1
(b) (AT
(c) AT
(d) (A-1
Solution:
(b) (AT
Hint:
(AT A-1)T = AT A-1
(A-1)T (AT)T = AT A-1
(A-1)T A = AT A-1
AT (A-1)T AA = (AT) AT A-1 A
(pre and post multiply by AT and A)
A2 = (AT

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Question 12.
If A is a non-singular matrix such that A-1 = \(\begin{bmatrix} 5 & 3 \\ -2 & -1 \end{bmatrix}\), then (AT)-1 =
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 10
Solution:
(d) \(\begin{bmatrix} 5 & -2 \\ 3 & -1 \end{bmatrix}\)
Hint:
A-1 = \(\begin{bmatrix} 5 & 3 \\ -2 & -1 \end{bmatrix}\)
Since (AT)-1 = (A-1)T = \(\begin{bmatrix} 5 & -2 \\ 3 & -1 \end{bmatrix}\)

Question 13.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 11
(a) \(\frac{-4}{5}\)
(b) \(\frac{-3}{5}\)
(c) \(\frac{3}{5}\)
(d) \(\frac{4}{5}\)
Solution:
(a) \(\frac{-4}{5}\)
Hint:
Since AT = A-1
AAT =  I
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 12

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Question 14.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 13
(a) (cos² \(\frac{θ}{2}\))A
(b) (cos² \(\frac{θ}{2}\))AT
(c) (cos²θ)I
(d) (sin² \(\frac{θ}{2}\))A
Solution:
(b) (cos² \(\frac{θ}{2}\))AT
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 14

Question 15.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 15
(a) 0
(b) sin θ
(c) cos θ
(d) 1
Solution:
(d) 1
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 16
cos² θ + sin² θ = k
Hence k = 1

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Question 16.
If A = \(\begin{bmatrix} 2 & 3 \\ 5 & -2 \end{bmatrix}\) be such that λA-1 = A, then λ is:
(a) 17
(b) 14
(c) 19
(d) 21
Solution:
(c) 19
Hint:
λA-1 = A
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 17
⇒ λ = 19

Question 17.
If adj A = \(\begin{bmatrix} 2 & 3 \\ 4 & 1 \end{bmatrix}\) and adj B = \(\begin{bmatrix} 1 & -2 \\ -3 & 1 \end{bmatrix}\) then adj (AB) is:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 18
Solution:
(b) \(\begin{bmatrix} -6 & 5 \\ -2 & -10 \end{bmatrix}\)
Hint:
adj (AB) = (adj B) (adj A)
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 19

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Question 18.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 20
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) 4
Solution:
(a) 1
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 21
∴ Number of non zero row = 1
ρ(A) = 1

Question 19.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 22
(a) \(e^{(Δ_{2}/Δ_{1})}\), \(e^{(Δ_{3}/Δ_{1})}\)
(b) log(Δ13), log(Δ23)
(c) log(Δ21), log(Δ31)
(d) \(e^{(Δ_{1}/Δ_{3})}\), \(e^{(Δ_{2}/Δ_{3})}\)
Solution:
(d) \(e^{(Δ_{1}/Δ_{3})}\), \(e^{(Δ_{2}/Δ_{3})}\)
Hint:
xayb = em
a log x + b log y = m
xcyd = en
c log x + d log y = n
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 23

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Question 20.
Which of the following is/are correct?
(i) Adjoint of a symmetric matrix is also a symmetric matrix.
(ii) Adjoint of a diagonal matrix is also a diagonal matrix.
(iii) If A is a square matrix of order n and λ is a scalar, then adj(λA) = λn adj (A).
(iv) A(adj A) = (adj A)A = |A|I
(a) Only (i)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i), (ii) and (iv)
Solution:
(d) (i), (ii) and (iv)

Question 21.
If ρ(A) ρ([A | B]), then the system AX = B of linear equations is:
(a) consistent and has a unique solution
(b) consistent
(c) consistent and has infinitely many solutions
(d) inconsistent
Solution:
(b) consistent
Hint:
If ρ(A) = ρ[A|B] = no. of unknowns
We say consistent an unique solutions
Hence ρ(A) = ρ[A|B] ← given

Question 22.
If 0 ≤ θ ≤ π and the system of equations x + (sin θ)y – (cos θ)z = 0, (cos θ) x – y + z = 0, (sin θ) x + y + z = 0 has a non-trivial solution then θ is:
(a) \(\frac{2π}{3}\)
(b) \(\frac{3π}{4}\)
(c) \(\frac{5π}{6}\)
(d) \(\frac{π}{4}\)
Solution:
(d) \(\frac{π}{4}\)
Hint:
If AX = 0 has non  trivial solution if |A| = 0
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 24
⇒ 1(1 – 1) – sinθ (-cosθ – sinθ) – cosθ (cosθ + sinθ) = 0
⇒ + sinθ cosθ + sin²θ – cos²θ – sinθ cosθ = 0
⇒ sin²θ – cos²θ = 0
⇒ sinθ = cosθ
θ =\(\frac{π}{4}\)

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Question 23.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 25
(a) λ = 7, µ ≠ -5
(b) λ = -7, µ = 5
(c) λ ≠ 7, µ ≠ -5
(d) λ = 7, µ = -5
Solution:
(d) λ = 7, µ = -5
Hint:
ρ(A) = ρ[A | B] = 2
λ – 7 = 0 and µ + 5 = 0
λ = 7, µ = -5

Question 24.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 26
(a) 2
(b) 4
(c) 3
(d) 1
Solution:
(b) 4
Hint:
B = A-1
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 27

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Question 25.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 28
Solution:
(a) \(\left[\begin{array}{rrr}
3 & -3 & 4 \\
2 & -3 & 4 \\
0 & -1 & 1
\end{array}\right]\)
Hint:
adj (adj A) = |A|n-2 A = |A|² A
|A|= 3(-3 + 4) + 3(2) + 4 (-2)
= 3 + 6 – 8
= 1
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 29

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.3

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Pdf Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.3 Textbook Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.3

Question 1.
If z1 = 1 – 3i, z2 = -4i, and z3 = 5, show that
(i) (z1 + z2) + z3 = z1 + (z2 + z3)
Solution:
z1 = 1 – 3i, z2 = -4i, z3 = 5
(z1 + z2) + z3
= (1 – 3i – 4i) + 5
= (1 – 7i) + 5
= 6 – 7i …… (1)
z1 + (z2 + z3)
= (1 – 3i) + (-4i + 5)
= 6 – 7i ……. (2)
from (1) & (2) we get
∴ (z1 + z2) + z3 = z1 + (z2 + z3)

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.3

(ii) (z1 z2)z3 = z1(z2 z3)
Solution:
(z1 z2) z3 = [(1 – 3i) (-4i]5
= [-4i + 12 i2]5
= [-12 – 4i] 5
= -60 – 20i ……. (1)
z1 (z2 z3) = (1 – 3i)[(-4i)(5)]
= (-20i + 60 i2)
= -20i – 60 ……. (2)
from (1) & (2) we get
∴ (z1 z2)(z3) = z1 (z2 z3)

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.3

Question 2.
If z1 = 3, z2 = 7i, and z3 = 5 + 4i, show that
(i) z1(z2 + z3) = z1 z2 + z1 z3
Solution:
z1 = 3, z2 = 7i, z3 = 5 + 4i
z2 + z3 = -7i + 5 + 4i
= 5 – 3i
z1 (z2 + z3) = 3 (5 – 3i) + 15 – 9i …………. (1)
z1 z2 = 3(-7i) = -21i
z1 z3 = 3(5 + 4i) = 15 + 12i
z1 z2 + z1 z3 = -21i + 15 + 12i
= 15 – 9i ……… (2)
∴ from 1 and 2
z1(z2 + z3) = z1 z2 + z1 z3
Hence proved.

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.3

(ii) (z1 + z2)z3 = z1 z3 + z2 z3
Solution:
z1 + z2 = 3 – 7i
(z1 + z2)z3 = (3 – 7i) (5 + 4i)
= 15 + 12i – 35i + 28i²
= 15 + 12i – 35i + 28i
= 43 – 23i ………… (1)
z1 z3 = 3(5 + 4i) = 15 + 12i
z2 z3 = – 7i(5 + 4i) = -35i – 28i²
= – 35i + 28
z1 z3 + z2 z3 = (15 + 12i) + (-35i + 28)
= 15 + 12i – 35i + 28
= 43 – 23i …………. (2)
∴ from 1 and 2
(z1 + z2)z3 = z1 z3 + z2 z3
Hence proved.

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.3

Question 3.
If z1 = 2 + 5i, z2 = – 3 – 4i, and z3 = 1 + i, find the additive and multiplicative inverse of z1, z2 and z3.
Solution:
(i) z1 = 2 + 5i
additive inverse z1 is -z1
⇒ -(2 + 5i) = -2 – 5i
Multiplicative inverse z1 is (z1)-1
We know
z1 z1-1 = 1
⇒ (2 + 5i) (u + iv) = 1 [∵ z-1 = u + iv]
2u + 2iv + 5iu – 5v = 1
(2u – 5v) + i (5u + 2v) = 1 + i 0
Equating real and imaginary parts
2u – 5v = 1
5u + 2v = 0
Solving them, we get
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.3 1

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.3

(ii) z2 = – 3 – 4i
Additive inverse z2 is -z2
⇒ -(3 – 4i) = 3 + 4i
Multiplicative inverse z2 is (z2)-1
We know
z2 z2-1 = 1
⇒ (-3 – 4i) (u + iv) = 1 [∵ z2-1 = u + iv]
-3u – 3iv – 4iu + 4v = 1
(-3u + 4v) + i (-4u – 3v) = 1 + i 0
we get -3u + 4v = 1
-4u – 3v = 0
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.3 2

(iii) z3 = 1 + i
(а) Additive inverse of z3 = -z3 = -(1 + i) = -1 – i
(b) Multiplicative inverse of
\(z_{3}=\frac{1}{z_{3}} \frac{1}{1+i} \times \frac{1-i}{1-i}=\frac{1-i}{2}\)

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.3

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.1

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Pdf Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.1 Textbook Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.1

Question 1.
i1947 + i1950
Solution:
i1947 + i1950 = (i4)486 i³ + (i4)487
[∵ i² = -1; i³ = i; i4 = 1]
= (1)486 (-i) + (1)487 (-1)
= – i – 1 = -(1 + i)

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.1

Question 2.
i1948 – i-1869
Solution:
= (i4)487 – [(i4)467 i1]-1
= (1)487 – (i)-1 = 1 – \(\frac{1}{i}\) = 1 + i

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.1

Question 3.
\(\sum_{n=1}^{12} i^{n}\)
Solution:
= i1 + i² + i³ + i4 + …. + i12
= (i – 1 – i + 1) + (i – 1 – i + 1) + (i – 1 – i + 1)
= 0

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.1

Question 4.
i59 + \(\frac{1}{i^{59}}\)
Solution:
(-i) + \(\frac{1}{(-i)}\)
[∵ i59 = i56 i³ = (i4)14 (-i) = 1(-i) = -i]
= -i + i = 0

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.1

Question 5.
i i² i³ …… i2000
Solution:
= i1+2+3+2000
[∵ 1 + 2 + 3 + …….. n = \(\frac{n(n+1)}{2}\)]
= i(\(\frac{2000×2001}{2}\))
= i(1000×2001)
= [i1000]2001
= i2001000
= 1

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.1

Question 6.
\(\sum_{n=1}^{10} i^{n+50}\)
solution:
= i51 + i52 + i53 + ……. + i60
= i3 + i4 +i + i2 + ……. + i4
= -i + 1 + i – 1 – i + 1 + i – 1 – i + 1
= 1 – i
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.1

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Pdf Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 Textbook Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1

Question 1.
Find the adjoint of the following:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 1
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 2
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 3

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1

Question 2.
Find the inverse (if it exists) of the following.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 4
Solution:
\(\begin{bmatrix} -2 & 4 \\ 1 & -3 \end{bmatrix}\)
|A| = 6 – 4 = 2 ≠ 0
∴ A-1 exists. A is non singular.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 5
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 6
|A| = 2(8-7)-3(6-3)+1(21-12)
= 2 – 9 + 9 = 2 ≠ 0. A-1 exists.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 7

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1

Question 3.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 8
Solution:
\(\left[\begin{array}{ccc}
\cos \alpha & 0 & \sin \alpha \\
0 & 1 & 0 \\
-\sin \alpha & 0 & \cos \alpha
\end{array}\right]\)
|F(α)| = cos α(cos α – 0) – 0 + sin α(0 + sin α)
= cos²α + sin²α = 1
|f(α)| = 1 ≠ 0. [F(α)]-1 exists.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 9
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 10
[∵ cos (-θ) = cos θ ; sin(-θ) = -sin θ]
from (1) and (2) we have
[F(α)]-1 = F(-α)

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1

Question 4.
If A = \(\begin{bmatrix} 5 & 3 \\ -1 & -2 \end{bmatrix}\), show that A² – 3A – 7I2 = O2. hence find A-1
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 11
∴ A² -3A – 7I2 = O2
Post multiply this equation by A-1
A2A-1 – 3A A-1 – 7I2 A-1 = 0
A – 3I – 7A-1 = 0
A – 3I = 7 A-1
A-1 = \(\frac {1}{7}\) (A – 3I)
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 12

Question 5.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 13
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 14
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 15
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 16

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1

Question 6.
If A = \(\begin{bmatrix} 8 & -4 \\ -5 & 3 \end{bmatrix}\) verify that A(adj A) = (adj A) A = \(\left| A \right|\)I2.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 17
(1), (2) and (3) ⇒ A (adj A) = (adj A)A = |A| I2.

Question 7.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 18
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 19
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 20
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 21

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1

Question 8.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 22
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 23
|adj (A)| = 2 (24 – 0) + 4 (- 6 – 14) + 2(0 + 24)
= 48 – 80 + 48 = 16
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 24

Question 9.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 25
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 26
|adj A| = 0 + 2(36 – 18) + 0 = 2(18) = 36
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 27

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1

Question 10.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 28
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 29

Question 11.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 30
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 31
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 32
Hence proved

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1

Question 12.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 33
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 34
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 35

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1

Question 13.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 36
Solution:
Given A × B × C
⇒ A-1 A × B B-1 = A-1 C B-1
I × I = A-1 C B-1
⇒ X = A-1 CB-1
let us find A-1 and B-1
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 37
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 38

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1

Question 14.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 39
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 40
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 41
Hence proved.

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1

Question 15.
Decrypt the received encoded message [2 -3] [20 4] with the encryption matrix \(\begin{bmatrix} -1 & -1 \\ 2 & 1 \end{bmatrix}\) and the decryption matrix as its inverse, where the system of codes are described by the numbers 1 – 26 to the letters A – Z respectively, and the number 0 to a blank space.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.1 42
So the sequence of decoded row matrics is [8 5] [12 16]
The receiver reads the message as “HELP”.

Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium

Students can Download Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium Pdf, Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

TN State Board 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium

Time: 3 Hours
Maximum Marks: 70

Instructions:

  1. The question paper comprises of four parts
  2. You are to attempt all the parts An internal choice of questions is provided wherever applicable
  3. All questions of Part I, II, III, and IV are to be attempted separately
  4. Question numbers 1 to 15 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each. These are to be answered by choosing the most suitable answer from the given four alternatives and writing the option code and the corresponding answer
  5. Question numbers 16 to 24 in Part II are two-mark questions. These are lo be answered in about one or two sentences
  6. Question numbers 25 to 33 in Part III are three-marks questions. These are to be answered in about three to five short sentences
  7. Question numbers 34 to 38 in Part IV are five-mark Questions These are to answered in detail. Draw diagrams wherever necessary

Part – 1

Answer all the questions. Choose the correct answer. [15 × 1 = 15]

Question 1.
Blistered copper is .
(a) 98% pure copper
(b) 96% pure copper
(c) 97% pure copper
(d) 88% pure copper
Answer:
(a) 98% pure copper

Question 2.
Which of the following statements is not correct?
(a) Beryl is a cyclic silicate
(b) Mg2SiO4 is an orthosilicate
(c) SiO4 is the basic structural unit of silicates
(d) Feldspar is not aluminosilicate
Answer:
(d) Feldspar is not aluminosilicate

Question 3.
Consider the following statements.
(i) phosphine is the most important hydride of phosphorous
(ii) phosphine is a poisonous gas with rotten egg smell.
(iii) phosphine is a powerful reducing agent
Which of the above statement(s) is / are correct?
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iii)
(d) (ii) only
Answer:
(c) (i) and (iii)

Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium

Question 4.
The correct order of increasing oxidizing power in the series
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 1
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 2
Answer:
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 3

Hint: VO2+ < Cr2O72- < MnO4 greater the oxidation state, higher is the oxidising power.

Question 5.
The geometry possible in [Fe F6]4- and [COF+6]4- is ……………
(a) Trigonal bipyramidal
(b) Square planar
(c) Octahedral
(d) Tetrahedral
Answer:
(c) Octahedral

Question 6.
The number of carbon atoms per unit cell of diamond is
(a) 8
(b) 6
(c) 1
(d) 4
Answer:
(a) 8

Hint: In diamond carbon forming fee. Carbon occupies comers and face centres and also occupying half of the tetrahedral voids.
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 4

Question 7.
In a homogeneous reaction
A → B + C + D, the initial pressure was P0 and after time t it was P. Expression for rate constant in terms of P0 , P and t will be ……..
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 5
Answer:
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 6
Solution:
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 7
Question 8.
The solubility of an aqueous solution of Mg(OH)2 be x then its Ksp is
(a) 4x3
(b) 108x5
(c) 27x4
(d) 9x
Answer:
(a) 4x3
Solution:
Mg(OH)2 Mg2+(x) + 2OH ((2x)2)
Ksp = 4x3

Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium

Question 9.
During electrolysis of molten sodium chloride, the time required to produce 0. lmol of chlorine gas using a current of 3 A is ……………..
(a) 55 minutes
(b) 107.2 minutes
(c) 220 minutes
(d) 330 minutes
Hint: m = ZIt (mass of 1 mole of Cl2 gas = 71)
Answer:
(b) 107.2 minutes
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 8

Question 10:
The coagulation values in millimoles per litre of the electrolytes used for the coagulation of AS2S3 are given below
(I) (NaCl) = 52
(II) (BaCl) = 0.69
(III) (MgSO4) = 0.22
The correct order of their coagulating power is
(a) III > II > I
(b) I > II > III
(c) I > III > II
(d) II > III> I
coagulating power ± \(\frac{1}{\text { coagulation value }}\)
Answer:
(a) III > II > I

Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium

Question 10.
Assertion : Coagulation power of Al3+ is more than Na+ .
Reason : greater the valency of the flocculating ion added, greater is its power to cause precipitation
(a) if both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion. (Hardy-Sechulze rule)
(b) if both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.
(c) assertion is true but reason is false
(d) both assertion and reason are false.
Answer:
(a) if both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion. (Hardy-Sechulze rule)

Question 11.
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 9
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 10
Answer:
(a) A- 2, B – 3, C – 4, D – 1

Question 12.
Which of the following represents the correct order of acidity in the given compounds (
(a) FCH2COOH > CH3COOH > BrCH2COOH > ClCH3COOH
(b) FCH2COOH > ClCH2COOH > BrCH COOH > CH COOH
(c) CH3COOH > ClCH2COOH > FCH2COOH > Br – CH2COOH
(d) Cl CH2COOH > CH3COOH > BrCH2COOH > ICH2COOH
Hint. -I effect increases the acidity. If electronegativity is high, -I effect is also high.
Answer:
(b) FCH2COOH > ClCH2COOH > BrCH COOH > CH COOH

Question 13.
1 -nitrobutane and 2-methyl-1 -nitropropane are belong to
(a) position isomerism
(b) functional isomerism
(c) Tautomerism
(d) chain isomerism
Answer:
(d) chain isomerism

Question 14.
Haemoglobin is
(a) an enzyme
(b) a globular protein
(c) a vitamin
(d) carbohydrate
Answer:
(b) a globular protein

Question 15.
An example of antifertility drug is
(a) novestrol
(b) seldane
(c) salvarsan
(d) Chloramphenicol
Answer:
(a) novestrol

Part – II

Answer any six questions. Question No. 20 is compulsory. [6 x 2 = 12]

Question 16.
Name the method used for the refining of (i) Nickel (ii) Zirconium
Answer:
(i) Mond’s process
(ii) Van Arkel’s method

Question 17.
Complete the following reactions:
(a) B(OH)3 + NH3
(b) Na2B4O7 + H2SO4 + H2O
Answer:
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 11

Question 18.
KMnO4 does not act as oxidising agent in the presence of HC1. Why?
Answer:
HCl cannot be used for making acidified KMnO4 as oxidising agent, since it reacts with KMnO4 as follows.
2MnO4 + 10 Cl + 16H+ → 2Mn2+ + 5Cl2 + 8H2O

Question 19.
A reaction is first order in A and second order in B.
(i) Write the differential rate equation.
(ii) How is the rate affected on increasing the concentration of B three times?
(iii) How is the rate affected when the concentrations of both A and B are doubled? ,
Answer:
(i) \(\frac{d x}{d t}=k[\mathrm{A}]^{1}[\mathrm{B}]^{2}\)
(ii) If concentration of ‘B ’ is tripled, then the rate will become 9 times.
(iii) When concentration of both A and B are doubled, then the rate will become 8 times.

Question 20.
Calculate the pH of 0.04 M HNO3 Solution.
Answer:
Concentration of HNO3 = 0.04M
[H3O+] = 0.04 mol dm-3
pH = -log[H3O+]
= – log(0.04)
= – log(4 x 10-2)
= 2 -log 4 = 2-0.6021
= 1.3979= 1.40

Question 21.
Write a note about Helmoholtz double layer.
Answer:
The surface of a colloidal particle adsorbs one type of ion due to preferential adsorption. This layer attracts the oppositely charged ions in the medium and hence the boundary separating the two electrical double layers are set up. This is called Helmholtz electrical double layer. As the particles nearby are having similar charges, they cannot come close and condense. Hence this helps to explain the stability of the colloid.
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 12

Question 22.
Why HCOOH does not give Hell-Volhard Zelinsky reaction but CH33COOH does?
Answer:
CH3COOH contains α – hydrogen atom and hence gives HVZ reaction but HCOOH does not contain an α – hydrogen atom and hence does not give HVZ reaction.

Question 23.
What happens when
Oxidation of acetoneoxime with trifluoroperoxy acetic acid.
Answer:
Oxidation of acetoneoxime with trifluoroperoxy acetic acid gives 2-nitropropane.
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 13

Question 24.
What are food preservatives?
Answer:
Food preservatives are chemical substances are capable of inhibiting, retarding or arresting the process of fermentation, acidification or other decomposition of food by growth of micro organisms.
Examples:

  • Acetic acid is used mainly as a preservative for preparation of pickles.
  • Sodium meta sulphite is used as preservative for fresh vegetables and fruits.
  • Sodium benzoate is used as preservative for juices.

Part – III

Answer any six questions. Question No. 31 is compulsory. [6 x 3 = 18]

Question 25.
Explain the principle of electrolytic refining with an example.
Answer:
The crude metal is refined by electrolysis. It is carried out in an electrolytic cell containing aqueous solution of the salts of the metal of interest. The rods of impure metal are used as anode and thin strips of pure metal are used as cathode. The metal of interest dissolves from the anode, pass into the solution while the same amount of metal ions from the solution will be deposited at the cathode. During electrolysis, the less electropositive impurities in the anode, settle down at the bottom and are removed as anode mud.
Let us understand this process by considering electrolytic refining of silver as an example.
Cathode: Pure silver
Anode: Impure silver rods

Electrolyte: Acidified aqueous solution of silver nitrate.
When a current is passed through the electrodes the following reactions will take place
Reaction at anode: 2Ag(s) → Ag+ (aq) + le
Reaction at cathode: Ag+(aq)+ le → Ag (s)

During electrolysis, at the anode the silver atoms lose electrons and enter the solution. The positively charged silver cations migrate towards the cathode and get discharged by gaining electrons and deposited on the cathode. Other metals such as copper, zinc etc.,can also be refined by this process in a similar manner.
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 14

Question 26.
How will you prepare phosphine and explain the purification of phosphine?
Phosphine’is prepared by action of sodium hydroxide with white phosphorous in an inert atmosphere of carbon dioxide or hydrogen.
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 15

Phosphine is freed from phosphine dihydride (P2H4) by passing through a freezing mixture. The dihydride condenses while phosphine does not.
Phosphine can also prepared by the hydrolysis of metallic phosphides with water or dilute mineral acids.
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 16
Phosphine is prepared in pure form by heating phosphorous acid.
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 17
A pure sample of phosphine is prepared by heating phosphonium iodide with caustic soda S0lution.
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 18

Question 27.
Justify the position of lanthanides and actinides in the periodic table.
Answer:
(i) In sixth period after lanthanum, the electrons are preferentially filled in inner 4f sub shell and these 14 elements following lanthanum show similar chemical properties. Therefore these elements are grouped together and placed at the bottom of the periodic table. This position can be justified as follows.
(a) Lanthanoids have general electronic configuration [Xe] 4f2 14 5d° 1 6s2
(b) The common oxidation state of lanthanoids is +3
(c) All these elements have similar physical and chemical properties.

(ii) Similarly the fourteen elements following actinium resemble in their physical and chemical properties.

(iii) If we place these elements after Lanthanum in the periodic table below 4d series and actinides below 5d series, the properties of the elements belongs to a group would be different and it would affect the proper structure of the periodic table.

(iv) Hence a separate position is provided to the inner transition elements at the bottom of the periodic table.

Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium

Question 28.
Distinguish between isotropy and anisotropy?
Answer:
Isotropy:

  1. Isotropy means uniformity in all directions.
  2. Isotropy means having identical values of physical properties such as refractive index, electrical conductance in all directions.
  3. Isotropy is the property of amorphous solids.

Anisotropy :

  1. Anisotropy means non-uniformity in all directions.
  2. Anisotropy is the property which depends on the direction of measurement. They show different values of physical properties when measured along different directions.
  3. Anisotropy is the properly of crystalline solids.

Question 29.
What are the merits and limitations of the intermediate compound theory?
Answer:
Merits:
(i) The specificity of a catalyst
(ii) The increase in the rate of the reaction with increase in the concentration of catalyst.

Limitations:
(i) This theory fails to explain the action of catalytic poison and promoters. .
(ii) This theory is unable to explain the mechanism of heterogeneous catalysed reactions.

Question 30.
Write a note on sacrificial protection.
Answer:
In this method, the metallic structure to be protected is made cathode by connecting it with more active metal (anodic metal). So that all the corrosion will concentrate only on the active metal. The artificially made anode thus gradually gets corroded protecting the original metallic structure. Hence this process is otherwise known as sacrificial anodic protection.
Al, Zn and Mg are used as sacrificial anodes.

Question 31.
1mole of Hlis allowed to react with t-butyl methylether. Identify the product and write down the mechanism of the reaction.
Answer:
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 19
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 20

Question 32.
How will you prove the presence of aldehyde group in glucose?
Answer:
(i) Glucose is oxidised to gluconic acid with ammoniacal silver nitrate (Tollen’s reagent) and alkaline copper sulphate (Fehling’s solution). Tollen’s reagent is reduced to metallic silver and Fehling’s solution to cuprous oxide (red precipitate). These reactions confirm the presence of an aldehye group in glucose.
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 21

Question 33.
Explain about anaesthetics with their types.
(i) Local anaesthetics: It causes loss of sensation in the area in which it is applied without losing consciousness. They block pain perception that is transmitted via peripheral nerve fibres to the brain.
Example: Procaine, Li do caine.
They are often used during minor surgical procedures.

(ii) General anaesthetics: They cause a controlled and reversible loss of consciousness by affecting central nervous system.
Example: Propofol, Isoflurane.
They are often used for major surgical procedures.

Part – IV

Answer all the questions. [5 x 5 = 25]

Question 34.
(a) (i) CO is more stable at higher temperature. Why? (2)
(ii) How will you prepare potash alum? (3)
[OR]
(b) (i) Give the balanced equation for the reaction between chlorine with cold NaOH. (3)
(ii) Nitrogen exists as diatomic molecule and Phosphrus as P4 Why? (2)
Answer:
(a) (i) In the Ellingham diagram, the formation of carbon monoxide is a straight line with negative slope. In this case AS is positive as 2 moles of CO gas is formed by the consumption of one mole of oxygen. Hence, CO is more stable at higher temperature.

(ii) The alunite the alum stone is the naturally occurring form and it is K2SO4 . Al2(S04)3.4Al(0H)3. When alum stone is treated with excess of sulphuric acid, the aluminium hydroxide is converted to aluminium sulphate. A calculated quality of – potassium sulphate is added and the solution is crystallised to generate potash alum. It is purified by recrystallisation.
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 22 (2) (2)

(b)(i) Reaction between chlorine with cold NaoH
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 23
Chlorine reacts with cold NaOH to give sodium chloride and sodium hypochlorite.

(ii) Nitrogen has a triple bond between its two atoms because of its small size and high electronegativity. Phosphorus P4 has single bond, that is why it is tetra-atomic.

Question 35.
(a) (i) Discuss the ortho and pyro silicates. (2)
(ii) Compare lanthanides and actinides. (3)
[OR]
(b) (i) Ni2+ is identified using alcoholic solution of dimethyl glyoxime. Write the structural formula for the rosy red precipitate of a complex formed in the reaction. (3)
Cu+, Zn2+, Sc3+, Ti4+ are colourless. Prove this statement. (2)
Answer:
Ortho silicates: The simplest silicates which contain discrete [SiO4]4- tetrahedral units are called ortho silicates or neso silicates.
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 24
Examples: Phenacite – Be2SiO4(Be2+ ions are tetrahedrally surrounded by O2- ions), Olivine – (Fe/Mg)2 SiO4 (‘Fe2+ and Mg2+ cations are octahedrally surrounded by O
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 25

Pyro silicates: Silicates which contain [Si2O7]6- ions are called pyro silicates (or) Soro silicates. They are formed by joining two [SiO4]4-

tetrahedral units by sharing one oxygen atom at one comer, (one oxygen is removed while joining). Example: Thortveitite – Sc2Si2O7

(ii)
Lanthanoids

  1. Differentiating electron enters in 4f orbital
  2. Binding energy of 4f orbitals are higher
  3. They show less tendency to form complexes
  4. Most of the lanthanoids are colourless
  5. They do not form oxo cations
  6. Besides +3 oxidation states lanthanoids show +2 and +4 oxidation states in few cases.

Actinoids

  1. Differentiating electron enters in 5f orbital
  2. Binding energy of 5f orbitals are lower
  3. They show greater tendency to form complexes
  4. Most of the actinoids are coloured.
  5. E.g : U3+ (red), U4+ (green), UO22+ (yellow)
  6. They do form oxo cations such as UO22+ NpO22+ etc.
  7. Besides +3 oxidation states actinoids show higher oxidation states such as +4, +5, +6 and +7.

[OR]

(b) (i) Ni2+ ions present in Nickel chloride solution is estimated accurately for forming an insoluble complex called [Ni(DMG)2]
Nickel ion reacts with alcoholic solution of DMG in the presence of ammonical medium, to give rosy red precipitate of [Ni(DMG)2] complex.
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 26

(ii) 1. Cu+, Zn2+ have d10 configuration and Sc3+, Ti4+have d1 configuration.
2. d-d transition is not possible in the above complexes. So they are colourless.

Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium

Question 36.
(a) i)0 What is meant by the term “coordination number”? What is the coordination number of atoms in a bcc structure? (2)
(ii) Rate constant k of a reaction varies with temperature T according to the following Arrhenius equation
\(\log \mathbf{k}=\log \mathbf{A} \frac{\mathbf{E}_{\mathbf{a}}}{2.303 \mathbf{R}}\left(\frac{1}{\mathbf{T}}\right)\)

Where Ea is the activation energy. When a graph is plotted for logk Vs \(\frac{1}{T}\) a straight line
with a slope of- 4000K Is obtained. Calculate the activation energy. (3)

(OR)

(b) (i) Explain about the hydrolysis of salt of strong base and weak acid. Derive the value of Kh for that reaction. (3)
(ii) Identify the Lewis acid and the Lewis base in the following reactions. (2)
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 27
Answer:
(a) (i) 1. Let us consider the reaction between sodium hydroxide and acetic acid to give sodium acetate and water

NaOH(aq) + CH3COOH(aq) ⇌ CH3COONa(aq) + H2O

2. Coordination number of atoms in a bcc structure is 8

(ii) logk = logA – \(\frac{\mathrm{E}_{\mathrm{a}}}{2.303 \mathrm{R}}\left(\frac{1}{\mathrm{T}}\right)\)
y = c + mx
m = \(-\frac{E_{a}}{2.303 R}\)
Ea =—2.303Rm
Ea = – 2.303 x 8.314 J K-1 mol-1 x (— 4000 K)
Ea = 76,589 J mol-1
Ea =76589kJmol-1

[OR]

(b) (i) 1. Coordination number: The number of nearest neighbours that surrounding a particle in a crystal is called the coordination number of that particle.
2. In aqueous solution, CH3COONa is completely dissociated as follows.
CH3COONa(aq), →  CH3COO(aq) + Na+(aq)

3. CH3COO is a conjugate base of the weak acid CHCOOH and it has a tendency to react with H+ from water to produce unionised acid. But there is no such tendency
for Na+ to react with OH

4.
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 28
such cases, the solution is basic due to the hydrolysis and pH is greater than 7.

5. Relationship between equilibrium constant, hydrolysis constant and the dissociation constant of acid is derived as follows:
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 29
Kh value in terms of degree of hydrolysis (h) and the concentration of salt (c) for the equilibrium can be obtained as in the case of Ostwald’s dilution law Kh = h2C and \(\left[\mathrm{OH}^{-}\right]=\sqrt{\mathrm{K}_{\mathrm{h}} \cdot \mathrm{c}}\)
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 30

Question 37.
(a) (i) What are lyophilic and lyophobic sols? Give one example of each type. Why are
Answer:
(a) (i) Lyophilic Sols: Colloidal sols directly formed by mixing substances like gums, gelatin, starch, rubber, etc. with a suitable liquid (The dispersion medium) are lyophilic sols.
An important characteristic of these sols is that if the dispersion medium is separated from the dispersed phase (say by evaporation) the sol can be reconstituted by simply remixing with the dispersion medium. That is why these sols are also called reversible sols. These sols are quite stable and cannot be easily coagulated.

Lyophobic sols: These colloidal sols can only be prepared by some special methods. These sols are readily precipitated on the addition of small amount of electrolytes, by heating or by shaking and hence are not stable.
Hydrophobic sols are water hating. They are formed by indirect method. These sols are irreversible sols. These sols are readily precipitated by the addition of small amount of electrolytes, by heating or by shaking and hence are not stable.

(ii) 1. The substances when added to a catalysed reaction decreases or completely destroys the activity of a catalyst are often known as catalytic poisons.
2. In the reaction 2SO2 + O2 → 2SO3 with Pt catalyst, the catalyst poison is AS2O3

[OR]

(b) (i) 1. Substances like AgCl, PbS04 are sparingly soluble in water. The solubility product can be determined using conductivity experiments.
2. Let us consider AgCl as an example
Agci(s)) ⇌ Ag+ + Cl
KSp = [Ag +] [Cl]

3. Let the concentration of [Ag+] be ‘C’ mol L-1
If [Ag+] = C, then [Cl] is also equal to C mol L-1.
.’. Ksp = C.C
Ksp = C2

4. The relationship between molar conductance and equivalent conductance is
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 31

(ii) 1. Formic acid contains both an aldehyde as well as an acid group. Hence, like other aldehydes, formic acid can easily be oxidised and therefore acts as a strong reducing agent.
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 32

2. Formic acid reduces Tollen’s reagent (ammonical silver nitrate solution) to metallic silver.
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 33

3. Formic acid reduces Fehling’s solution. It reduces blue coloured cupric ions to red coloured cuprous ions.
Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 34

Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium

Question 38.
(a) (i) What are the uses of nitrobenzene? (2)
(ii) Write a note on formation of -helix. (3)
[OR]
(b) (i) Define TFM value. (2)
(ii) Differentiate thermoplastic and thermosetting. (3)
Answer:
(a) (i) 1. Nitro benzene is used to produce lubricating oils in motors and machinery.
2. It is used in the manufacture of dyes, drugs, pesticides, synthelic rubber, aniline and explosives like TNT, TNB.
(ii) 1. In the a-helix sub-structure, the aminoacids are arranged in a right handed helical (spiral) structure and are stabilised by the hydrogen bond between the carbonyl oxygen one aminoacid (nth residue) with amino hydrogen of the fifth residue (n+4th residue).

2. The side chains of the residues protrude outside of the helix. Each turn of an a-helix contains about 3.6 residues and is about 5.4 A long.

3. The amino acid pro line produces a line in the helical structure and often called as a helical breaker due to its rigid cyclic structure.

4. Many fibrous proteins such as a-Keratin in hair, nails, wool, skin and myosin in muscles have a-helix structure. Stretching property of human hair is due to the helical structure of a-keratin in hair.

5. Structure of α – helix

Tamil Nadu 12th Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 35

[OR]

(b) (i) 1. The quality of a soap is described in terms of total fatty matter (TFM value). It is defined as the total amount of fatty matter that can be separated from a sample after spliting with mineral acids. Higher the TFM value in the soap, better is its quality.
2. As per BIS standards, Grade I soaps should have 76% minimum TFM value (ii) Difference between thermoplastic and thermosetting:

Thermoplastic :

  1. They soften on heating and harden on cooling, and they can be remoulded.
  2. They consists of linear long chain polymers and low molecular weights polymers.
  3. All the polymer chains are held together by weak Vanderwaals forces.
  4. They are weak, soft and less brittle.
  5. They are formed by addition polymerisation.
  6. They are soluble in organic solvents.
  7.  Example: PVC, polythene, polystrene etc.

Thermosetting

  1. They do not soften on heating and they cannot be remoulded.
  2. The consist of three dimensional network structure and high molecular weight polymers.
  3. All the polymer chains are linked by strong covalent.
  4. They are strong, hard and more brittle.
  5. They are formed by condensation polymerisation.
  6. They are insoluble in organic solvents.
  7. Example: Bakelite, melamine etc.

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Papers 2020-2021 English Tamil Medium

Subject Matter Experts at SamacheerKalvi.Guide have created Samacheer Kalvi Tamil Nadu State Board Syllabus New Paper Pattern 12th Accountancy Model Question Papers 2020-2021 with Answers Pdf Free Download in English Medium and Tamil Medium of TN 12th Standard Accountancy Public Exam Question Papers Answer Key, New Paper Pattern of HSC 12th Class Accountancy Previous Year Question Papers, Plus Two +2 Accountancy Model Sample Papers are part of Tamil Nadu 12th Model Question Papers.

Let us look at these Government of Tamil Nadu State Board 12th Accountancy Model Question Papers Tamil Medium with Answers 2020-21 Pdf. Students can view or download the Class 12th Accountancy New Model Question Papers 2021 Tamil Nadu English Medium Pdf for their upcoming Tamil Nadu HSC Board Exams. Students can also read Tamilnadu Samcheer Kalvi 12th Accountancy Guide.

TN State Board 12th Accountancy Model Question Papers 2020 2021 English Tamil Medium

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Papers English Medium 2020-2021

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Papers Tamil Medium 2020-2021

  • Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 Tamil Medium
  • Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 2 Tamil Medium
  • Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 Tamil Medium
  • Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 Tamil Medium
  • Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 5 Tamil Medium

12th Accountancy Model Question Paper Design 2020-2021 Tamil Nadu

Types of Questions Marks No. of Questions to be Answered Total Marks
Part-I Objective Type 1 20 20
Part-II Very Short Answers
(Totally 10 questions will be given. Answer any Seven. Any one question should be answered compulsorily)
2 7 14
Part-Ill Short Answers
(Totally 10 questions will be given. Answer any Seven. Any one question should be answered compulsorily)
3 7 21
Part-IV Essay Type 5 7 35
Marks 90
Internal Assessment 10
Total Marks 100

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper Weightage of Marks

Purpose Weightage
1. Knowledge 30%
2. Understanding 40%
3. Application 20%
4. Skill/Creativity 10%

It is necessary that students will understand the new pattern and style of Model Question Papers of 12th Standard Accountancy Tamilnadu State Board Syllabus according to the latest exam pattern. These Tamil Nadu Plus Two 12th Accountancy Model Question Papers State Board Tamil Medium and English Medium are useful to understand the pattern of questions asked in the board exam. Know about the important concepts to be prepared for TN HSLC Board Exams and Score More marks.

We hope the given Samacheer Kalvi Tamil Nadu State Board Syllabus New Paper Pattern Class 12th Accountancy Model Question Papers 2020 2021 with Answers Pdf Free Download in English Medium and Tamil Medium will help you get through your subjective questions in the exam.

Let us know if you have any concerns regarding the Tamil Nadu Government 12th Accountancy State Board Model Question Papers with Answers 2020 21, TN 12th Std Accountancy Public Exam Question Papers with Answer Key, New Paper Pattern of HSC Class 12th Accountancy Previous Year Question Papers, Plus Two +2 Accountancy Model Sample Papers, drop a comment below and we will get back to you as soon as possible.

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium

Students can Download Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium Pdf, Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

TN State Board 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium

Instructions:

  1. The question paper comprises of four parts.
  2. You are to attempt all the parts. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  3. All questions of Part I, II. III and IV are to be attempted separately.
  4. Question numbers 1 to 20 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each. These are to be answered by choosing the most suitable answer from the given four alternatives and writing the option code and the corresponding answer.
  5. Question numbers 21 to 30 in Part II are two-mark questions. These are to be answered in about 50 words.
  6. Question numbers 31 to 40 in Part III are three-mark questions. These are to be answered in about 150 words.
  7. Question numbers 41 to 47 in Part IV are five-mark questions. These are to be answered in about 250 words. Draw diagrams wherever necessary.

Time: 2.30 Hours
Max Marks: 90

PART – I

Answer all the questions. Choose the correct answer. [Answers are in bold] [20 x 1 = 20]

Question 1.
Companies cannot keep books on single entry system because of……….
(a) tax properties
(b) legal provisions
(c) both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
(b) legal provisions

Question 2.
Bills receivable endorsed are debited to………
(a) Bills receivable A/c
(b) Debtors A/c
(c) Creditors A/c
(d) None of these
Answer:
(c) Creditors A/c

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium

Question 3.
The amount or property received by a non-profit organisation as stated by the will of a decreased person is commonly referred to as……….
(a) Donations
(b) Honorarium
(c) Legacy
(d) Endowment
Answer:
(c) Legacy

Question 4.
In non-profit organisation the sale of old newspapers is generally considered as a/an …….
(a) Revenue Receipts
(b) Expenditure
(c) Income
(d) capital Receipt
Answer:
(c) Income

Question 5.
Which of the following method, the capital of the partners is not altered and it remains generally fixed?
(a) Fixed capital method
(b) Fluctuating capital method
(c) Both ‘a’ and ‘b’
(d) None of these
Answer:
(a) Fixed capital method

Question 6.
All the transactions between the partner and the firm are recorded in the……..
(a) Capital A/c
(b) Drawing A/c
(c) Profit and loss A/c
(d) Revaluation A/c
Answer:
(a) Capital A/c

Question 7.
Which of the following method goodwill is calculated by multiplying the weighted average – profit?
(a) Super profit method
(b) Annuity
(c) Weighted average profit method
(d) All of these
Answer:
(c) Weighted average profit method

Question 8.
Self-generated goodwill should not be shown in the……….
(a) Journal
(b) Ledger
(c) Balance sheet
(d) Books of accounts
Answer:
(d) Books of accounts

Question 9.
When A and B sharing profits and losses in the ratio of 3:2 they admit C as a partner giving him 1/3 share of profits. This will be given by A and B………
(a) Equality
(b) In the ratio of their capitals
(c) In the ratio of their profit
(d) None of these
Answer:
(c) In the ratio of their profit

Question 10.
In order to maintain fair dealings, at the time of admission it is necessary to revalue assets and liabilities of the firm to their………
(a) Cost price
(b) True value
(c) Selling price
(d) None of these
Answer:
(b) True value

Question 11.
In both types of policies the insurance premium is paid by the……….
(a) Sale tradership
(b) Partnership firm
(c) Hindu undivided family
(d) None of these
Answer:
(b) Partnership firm

Question 12.
The policy amount received from the insurance company, is used to settle the amount due to the………..
(a) Increased partner
(b) Decreased partner
(c) Partnership at will
(d) Partnership deed
Answer:
(b) Decreased partner

Question 13.
The capital of a company is divided into small units of………..
(a) Current amount
(b) fixed amount
(c) Capital amount
(d) None of these
Answer:
(b) fixed amount

Question 14.
Equity shares do not enjoy any ………..
(a) Equity rights
(b) Preference rights
(c) Dividend of rights
(d) Ordinary shares
Answer:
(b) Preference rights

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium

Question 15.
Comparative statements and trend percentages are examples of …………
(a) Cash flow analysis
(b) Trend analysis
(c) Horizontal analysis
(d) Vertical analysis
Answer:
(c) Horizontal analysis

Question 16.
Preparation of common size statements and computation of ratios are examples………..
(a) Ratio analysis
(b) vertical analysis
(c) Horizontal analysis
(d) None of these
Answer:
(b) vertical analysis

Question 17.
Which ratio is the proportion, of fixed income bearing funds to ………..
(a) Debt, equity ratio
(b) Capital gearing ratio
(c) Propreetory ratio
(d) Profitability ratio
Answer:
(b) Capital gearing ratio

Question 18.
Which ratio indicates the efficiency of utilisation of fixed assets ……….
(a) Inventory turnover ratio
(b) Trade receivables turnover ratio
(c) Trade payable turnover ratio
(d) Fixed assets turnover ratio
Answer:
(d) Fixed assets turnover ratio

Question 19.
All transactions related to receipt either in cash or through bank are recorded using……….
(a) Payment voucher
(b) Centra voucher
(c) Receipt voucher
(d) Sales voucher
Answer:
(c) Receipt voucher

Question 20.
All transactions related to payments either in Cash or through bank are recorded using………..
(a) Journal voucher
(b) Centra voucher
(c) Receipt voucher
(d) Payment voucher
Answer:
(d) Payment voucher

PART – II

Answer any seven questions in which question no. 30 is compulsory. [7 × 2 = 14]

Question 21.
What is a statement of affairs?
Answer:
A statement of affairs is a statement showing the balances of assets and liabilities on a particular date. The balance of assets are shown on the right side and the balance of liabilities on the left side. This statement resembles a balance sheet. The difference between the total of assets and total of liabilities is taken as capital.
Capital = Assets – Liabilities

Question 22.
How will the following appear in the final accounts of Marthandam woman Cultural Association.
Stock of sports materials on 1.4.2018 16,000
Sport materials purchased 84,000
Stock of sports materials on 31.3.19 10,000
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 1

Question 23.
Mani is a partner, who withdrew Rs 30,000 on 1st September, 2018. Interest on drawings is charged at 6% per annum. Calculate interest on drawings on 31st December, 2018 and show the journal entries by assuming that fluctuating capital method is followed.
Answer:
Mani:
30,000 × \(\frac{6}{100}\) x \(\frac{4}{12}\) = Rs 600
Interest on drawings of Mani = Rs 600

Question 24.
The following are the profits of a firm in the last five years: 2014: Rs 4,000; 2015: Rs 3,000; 2016: Rs 5,000; 2017: Rs 4,500 and 2018: Rs 3,500. Calculate the value of goodwill at 3 years purchase of average profits of five years.
Answer:
Goodwill = Average profit × Number of years of purchase
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 2
Goodwill = Average profit × Number of years of purchase
= 4,000 × 3 = Rs 12,000.

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium

Question 25.
What is goodwill?
Answer:
Goodwill is the good name or reputation of the business which brings benefit to the business. It enables the business to earn more profits. It is the present value of a firm’s future excess earnings.

Question 26.
Anbu and Raju are partners sharing profits in the ratio of 3 : 2. Akshai is admitted as a partner. The new profit sharing ratio among Anbu. Raju and Akshai is 5 : 3 : 2. Find out the sacrificing ratio.
Answer:
Old ratio of Anbu and Raju = 3 : 2 that is, \(\frac{3}{5}\) : \(\frac{2}{5}\)
New Ratio of Anbu, Raju and Akshai = 5 : 3 : 2 that is, \(\frac{5}{10}\) : \(\frac{3}{10}\) : \(\frac{2}{10}\)
Share sacrificed = Old share – New share
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 3

Question 27.
Vivin, Hari and Joy are partners sharing profits and losses in the ratio of 3 : 2 : 1. On 31.3.2017, Hari retired. On the date of retirement, the books of the firm showed a general reserve of Rs 60,000. Pass the journal entry to transfer the general reserve.
Answer:
Journal Entry
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 4

Question 28.
List the tools of financial statement analysis.
Answer:

  1. Comparative Statement
  2. Common size statement
  3. Trend analysis
  4. Funds flow analysis
  5. Cash flow analysis

Question 29.
Calculate quick ratio of Ananth Constructions Ltd from the information given below.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 5
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 6
Quick assets = Current assets – Inventories – Prepaid expenses
= 2,50,000 – 50,000 – 15,000
= Rs 1,85,000

Question 30.
What are the pre-defined ledgers available in Tally.ERP-9.
Answer:
Tally has two-predefined ledgers cash and profit and loss A/c. The user has to create various other ledgers based on their requirements. Pre-defined group/ledger cannot be deleted.

PART-III

Answer any seven questions in which question No. 40 is compulsory. [7 × 3 = 21]

Question 31.
On 1st April 2017, Ganesh started his business with a capital of Rs 75,000. He did not maintain proper book of accounts. Following particulars are available from his books as on 31.03.2018.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 7
During the year he withdrew Rs 15,000 for his personal use. He introduced further capital of Rs 20,000 during the year. Calculate his profit or loss.
Answer:
Statement of affairs of Ganesh as on 31st March, 2018
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 8
For finding out the closing capital, Statement of affairs as on 31st March, 2018 is prepared. Statement of profit or loss for the year ending 31st March, 2018
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 9

Question 32.
Compute income from subscription for the year 2018 from the following particulars relating to a club.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 10
Answer:
Subscription received during the year 2018: Rs 45,000.
Income and Expenditure Account for the year ended 31.03.2019
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 11

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium

Question 33.
State the difference between fixed capital method and fluctuating capital method.
Answer:

S. No. Basis of distinction Fixed capital method Fluctuating capital method
1. Number of accounts Two accounts are maintained for each partner, that is, capital account and current account. Only one account, that is, capita] account is maintained for each partner.
2. Change in capital The amount of capital normally remains unchanged expect when additional capital is introduced or capital is withdrawn permanently. The amount of capital changes from period to period.
3.

 

Closing balance Capital account always shows a credit balance. But, current account may show either debit or credit balance. Capital account generally shows credit balance. It may also show a debit balance.
4. Adjustments All adjustments relating to interest on capital, interest on drawings, salary or commission, share of profit or loss are done in current account. All adjustments relating to interest on capital, interest on drawings, salary or commission, share of profit or loss are done in the capital account.

Question 34.
From the following information, calculate the value of goodwill based on 3 years purchase of super profit
(i) Capital employed: Rs 2,00,000
(ii) Normal rate of return: 15%
(iii) Average profit of the business: Rs 42,000
Answer:
Normal profit = Capital employed × Normal rate of return
= 2,00,000 × 15% = Rs 30,000
Super profit = Average profit – Normal profit
= 42,000 – 30,000 = Rs 12,000
Goodwill = Super profit × Number of years of purchase
= 12,000 × 3 = Rs 36,000

Question 35.
Govind and Gopal are partners in a firm sharing profits in the ratio of 5 : 4. They admit Rahim as a partner. Govind surrenders 2/9 of his share in favour of Rahim. Gopal surrenders 1/9 of his share in favour of Rahim. Calculate the new profit sharing ratio and sacrificing ratio.
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 12

Question 36.
Balu, Chandru and Nirmal are partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 5 : 3 : 2. On 31st March 2018, Nirmal retires from the firm. On the date of Nirmal’s retirement, goodwill appeared in the books of the firm at Rs 60,000. By assuming fluctuating capital account, pass the necessary journal entry if the partners decide to
(а) write off the entire amount of existing goodwill
(b) write off half of the existing goodwill.
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 13

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium

Question 37.
State the different between preference shares and equity shares?
Answer:

S. No. Points to Distinct Preference Shares Equity Shares
1. Rate of Dividend Rate of Dividend is fixed. Ratio of Dividend varies from year to year depending upon profits available.
2. Redemption These are redeemed after stipulated period but within period of ten years from the date of issue. These shares are not redeemed during the lifetime of the company. At the time of winding up
3. Participation in management They have no right to participate in management. These shareholders have the right to participate in management.

Question 38.
Briefly explain any three limitations of financial statements.
Answer:
(i) Lack of qualitative information : Qualitative information, that is non-monetary information is also important for business decisions. For e.g. Efficiency of the employees and efficiency of the management. But this is ignored in financial statements.

(ii) Record of historical data : Financial statement are prepared based on historical data. They may not reflect the current position.

(iii) Ignores price level changes : Adjustments for price level changes are not made in the financial statements. Hence financial statements may not reveal the current position.

Question 39.
State any three advantages of ratio analysis.
Answer:
(i) Measuring operational efficiency : Ratio analysis helps to know operational efficiency of a business by finding the relationship between operating cost and revenues and also by comparison of present ratios with those of the past ratios.

(ii) Intra firm comparison : Comparison of efficiency of different divisions of an organisation is possible by comparing the relevant ratios.

(iii) Inter firm comparison : Ratio analysis helps the firm to compare its performance with other firms.

Question 40.
Explain any five applications of computerised accounting system (CAS).
Answer:
The applications of CAS are as follows

  1. Maintaining accounting records
  2. Inventory management
  3. Pay-roll preparation
  4. Report generation
  5. Data Import/Export
  6. Taxation

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium

PART – IV

Answer all the following questions. [7 × 5 = 35]

Question 41(a).
From the following details you are required to calculate credit sales and credit purchases by preparing total debtors account, total creditors account, bills receivable account and bills payable account.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 14
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 16
[OR]

(b) From the following Receipts and Payments account of Yercaud Youth Association, prepare Income and expenditure account for the year ended 31st March, 2019 and the balance sheet as on that date.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 17
Additional information:
(i) Opening capital fund Rs 20,000.
(ii) Stock of books on 1.4,2018 Rs 9,200.
(iii) Subscription due but not received Rs 1,700.
(iv) Stock of stationery on 1.4.2018 Rs 1,200 and stock of stationery on 31.3.2019, Rs 2,000
Answer:
Income and Expenditure Account for the year ended 31.03.19
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 18

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium

Question 42(a).
Following is the Receipts and Payments Account of Salem Recreation Club for the year ended 31st March, 2019.
In the books of Salem Recreation Club
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 19
Additional information:
(i) There are 450 members each paying annual subscription of Rs 30.
(ii) Stock of stationery on 31st March, 2018 Rs 300 and on March 31, 2019 Rs 500.
(iii) Capital fund as on 1st April 2018 was Rs 9,300.
Prepare income and expenditure account for the year ended 31st March, 2019 and the balance sheet as on that date.
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 20
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 21

[OR]

(b) From the following‘details you are required to calculate credit sales and credit purchases by preparing total debtors account, total creditors account, bills receivable account and bills payable account.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 22
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 23
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 24

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium

Question 43(a).
Arulappan and Nallasamy are partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 4 : 1. On 1st January 2018, their capitals were Rs 20,000 and Rs 10,000, respectively. The partnership deed specifies the following:
(a) Interest on capital is to be allowed at 5% per annum.
(b) Interest on drawings charged to Arulappan and Nallasamy are Rs 200 and Rs 300, respectively.
(c) The net profit of the firm before considering interest on capital and interest on drawings amounted to Rs 18,000.
Give necessary journal entries and prepare Profit and loss appropriation account for the year en’ding 31st December 2018. Assume that the capitals are fluctuating.
Answer:
Journal entries
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 25
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 26

[OR]

(b) Calculate the value of goodwill at 5 years purchase of super profit from the following information:
(i) Capital employed: Rs 1,20,000
(ii) Normal rate of profit: 20%
(iii) Net profit for 5 years:
2014: Rs 30,000; 2015: Rs 32,000; 2016: Rs 35,000; 2017: Rs 37,000 and 2018: Rs 40,000
(d) Fair remuneration to the partners Rs 2,800 per annum.
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 27
Normal profit = Capital employed × Normal rate of return
= 1,20,000 × 20%
= Rs 24,000
Super profit = Average profit – Normal profit
= 32,000 – 24,000
= 8,000
Goodwill = Super profit × Number of years of purchase
= 8,000 × 5
= Rs 40,000

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium

Question 44(a).
Distribution of Profits: Anitha, Ramita were partners sharing profit and losses in the ratio of 7 : 3. Their capitals were Rs. 80,000 and Rs. 60,000, respectively.
(i) Interest on capital @10% p.a
(ii) Interest on drawings @12% p.a
(iii) Both to get a salary of Rs. 10,000 each per annum
(iv) Anitha to get a commission of 10% on the net profit before charging such commission. The profit for the year Rs. 60,000. Drawings were Anitha Rs. 12,000 and Ramita Rs 8,000. Show profit and loss appropriation account and the capital A/c.
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 28
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 29

[OR]

(b) From the following information relating to Sridevi enterprises, calculate the value of goodwill on the basis of 4 years purchase of the average profits of 3 years.
(a) Profits for the years ending 31st December 2016, 2017 and 2018 were Rs 1,75,000, Rs 1,50,000 and Rs 2,00,000, respectively.
(b) A non-recurring income of Rs 45,000 is included in the profits of the year 2016.
(c) The closing stock of the year 2017 was overvalued by Rs 30,000.
Calculation of adjusted profit.
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 30
Average profit = \(\frac{Total profit}{Number of years}\)
Total profit 1,60,000 + 1,20,000 + 23,000
= 4,80,000
Average profit = \(\frac{4,80,000}{3}\) = Rs 1,60,000
Goodwill = Average profit × No. of year purchase
= Rs 1,60,000 × 4 = Rs 64,00,000

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium

Question 45(a).
Vetri and Ranjit are partners sharing profit in the ratio 3 : 2. Their balance sheet as on 31st December 2017 is under.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 31
On 1.1.2018 they admit suriya into their firm as a partner on the following arrangements.
(i) Suriya brings Rs 10,000 as capital for 1/4 share of profit
(ii) Stock to be depreciated by 10%
(iii) Debtors to be revalued at Rs 7,500
(iv) Furniture to be revalued at Rs 40,000.
(v) There is an outstanding wages Rs 4,500 not yet recorded. Prepare revaluation account, partners’ capital account and the balance sheet of the firm after admission.
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 32
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 33

[OR]

(b) Sundar and Suresh are partners sharing profits in the ratio of 3 : 2. Their balance sheet as on 1st January, 2017 was as follows:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 34
They decided to admit Sugumar into partnership for 1/4 share in the profits on the following terms:
(a) Sugumar has to bring in Rs 30,000 as capital. His share of goodwill is valued at Rs 5,000. He could not bring cash towards goodwill.
(b) That the stock be valued at Rs 20, 000.
(c) That the furniture be depreciated by Rs 2,000.
(d) That the value of building be depreciated by 20%.
Prepare necessary ledger accounts and the balance sheet after admission.
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 35
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 36

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium

Question 46(a).
Charles, Muthu and Sekar are partners, sharing profits in the ratio of 3 : 4 : 2. Their balance sheet as on 31st December 2018 is as under:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 37
On 1,1.2019, Charles retired from the partnership firm on the following arrangements:
(i) Stock to be appreciated by 10%
(ii) Furniture to be depreciated by 5%
(iii) To provide Rs 1,000 for bad debts
(iv) There is an outstanding repair of Rs 11,000 not yet recorded
(v) The final amount due to Charles was paid
Prepare revaluation account, partners capital account and the balance sheet of the firm after retirement.
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 38
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 39

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium

[OR]

(b) Varsha, Shanthi and Madhuri are partners, sharing profits in the ratio of 5 : 4 : 3. Their balance sheet as on 31st December 2017 is as under:
Balance Sheet as on 31st December 2017
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 40
On 1.1.2018, Madhuri died and on her death the following arrangements are made:
(i) Stock to be depreciated by Rs 5,000
(if) Premises is to be appreciated by 20%
(iii) To provide Rs 4,000 for bad debts
(iv) The final amount due to Madhuri was not paid
Prepare revaluation account, partners capital account and the balance sheet of the firm after death.
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 41
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 42

Question 47 (a).
Lalitha Ltd. offered Rs 30,000 equity shares of ? 10 each to the public payable Rs 2 per share on application, Rs 3 on share allotment and the balance when required. Applications for 50,000 shares were received on which the directors allotted as:
Applicants for 10,000 shares – Full
Applicants for 35,000 shares – 20,000 shares (excess money will be utilised for allotment)
Applicants for 5,000 shares – Nil
All the money due was received. Pass journal entries upto the receipt of allotment.
Answer:
Journal Entries
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 43
Working notes
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 44

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium

[OR]

(b) Prepare common-size income statement for the following particulars of Sam Ltd.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 45
Answer:
Common Size Income statement of Sam Ltd.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 English Medium 46

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium

Students can Download Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium Pdf, Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

TN State Board 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium

Instructions:

  1. The question paper comprises of four parts.
  2. You are to attempt all the parts. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  3. All questions of Part I, II. III and IV are to be attempted separately.
  4. Question numbers 1 to 20 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each. These are to be answered by choosing the most suitable answer from the given four alternatives and writing the option code and the corresponding answer.
  5. Question numbers 21 to 30 in Part II are two-mark questions. These are to be answered in about 50 words.
  6. Question numbers 31 to 40 in Part III are three-mark questions. These are to be answered in about 150 words.
  7. Question numbers 41 to 47 in Part IV are five-mark questions. These are to be answered in about 250 words. Draw diagrams wherever necessary.

Time: 2.30 Hours
Max Marks: 90

PART – I

Answer all the questions. Choose the correct answer.[Answers are in bold] [20 x 1 = 20]

Question 1.
The total assets of the proprietor are ? 5,00,000. His liabilities ? 3,50,000. Then his capital in the business is
(a) Rs 8,50,000
(b) Rs 1,50,000
(c) Rs 3,50,000
(d) Rs 4,25;000
Answer:
(b) Rs 1,50,000

Question 2.
A firm has assets worth Rs 60,000 and capital 45,000; then its liabilities is
(a) Rs 45,000
(b) Rs 1,05,000
(c) Rs 60,000
(d) Rs 15,000
Answer:
(d) Rs 15,000

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium

Question 3.
Income and expenditure accounts show
(a) Cash available to an organization
(b) Closing capital of an organization
(c) Cash available in the bank account
(d) Surplus or deficit for the current accounting period
Answer:
(d) Surplus or deficit for the current accounting period

Question 4.
On what basis the receipts and payments account is prepared
(a) Cash basis
(b) Credit basis
(c) Both
(d) None of these
Answer:
(a) Cash basis

Question 5.
The balance in the appropriation account is transferred to the partner’s capital account in the
(a) Agree ratio
(b) Sacrifice ratio
(c) Profit sharing ratio
(d) Old ratio
Answer:
(c) Profit sharing ratio

Question 6.
Amount invested by partners in the partnership business is called
(a) Owner’s capital
(b) Partners capital
(c) Profit and loss appropriation
(d) None of these
Answer:
(b) Partners capital

Question 7.
The profit earning capacity of the firm determines the value of its
(a) Balance Sheet
(b) good will
(c) Profit and Loss Account
(d) All of these
Answer:
(b) good will

Question 8.
Goodwill acquired by making payment in cash or kind is called
(a) Purchased goodwill
(b) Self-generated goodwill
(c) Average goodwill
(d) (a) and (b)
Answer:
(a) Purchased goodwill

Question 9.
A new partner may be admitted to a partnership
(a) with the consent of all the partners
(b) with the consent of any one partner
(c) with the consent of two-third of the old partners
(d) with the consent of three-fourth of the old partners
Answer:
(a) with the consent of all the partners

Question 10.
An incoming partner is liable for all the acts of the firms dare
(a) Before his admission
(b) After his admission
(c) From six months prior to his admission
(d) None of these
Answer:
(b) After his admission

Question 11.
The profit or loss arising therefrom is transferred to the capital accounts of all the partners in the
(a) New profit sharing ratio
(b) Old profit sharing ratio
(c) Gaining ratio
(d) Sacrificing ratio
Answer:
(b) Old profit sharing ratio

Question 12.
The settlement is to be done in the manner prescribed in the
(a) Partnership-at-will
(b) Partnership deed
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
(b) Partnership deed

Question 13.
Company is a voluntary association of persons which has separate
(a) legal entity
(b) voluntary association
(c) common seal
(d) limited liability
Answer:
(a) legal entity

Question 14.
The liability of the shareholders of the company is limited to the extent of face value of the shares held by the
(a) share holders
(b) card holders
(c) debenture holders
(d) None of these
Answer:
(a) share holders

Question 15.
The term fund refers to
(a) working capital
(b) opening capital
(c) closing capital
(d) None of these
Answer:
(a) working capital

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium

Question 16.
When figure relating to several years are considered for the purpose of analysis, the analysis is called
(a) Horizontal analysis
(b) vertical analysis
(c) Trend analysis
(d) Cash flow analysis
Answer:
(a) Horizontal analysis

Question 17.
Which ratios measure the firm’s ability to meet its short term obligations in time?
(a) Profitability Ratios
(b) Liquidity Ratios
(c) Activity Ratios
(d) None of these
Answer:
(b) Liquidity Ratios

Question 18.
For Calculating Quick Assets – and- are excluded from current assets
(a) Debtors and inventory
(b) Inventory and Bills payable
(c) Cash and Bank balances
(d) Inventory and Prepaid Expenses
Answer:
(d) Inventory and Prepaid Expenses

Question 19.
Ideal current Ratio is
(a) 1 : 1
(b) 1 : 2
(c) 2 : 1
(d) 3 : 1
Answer:
(c) 2 : 1

Question 20.
Which of the following options is used to view Trial Balance from Gateway of Tally?
(a) Gateway of Tally → Reports → Trial Balance
(b) Gateway of Tally → Trial Balance
(c) Gateway of Tally → Reports → Display → Trial Balance
(d) None of these
Answer:
(c) Gateway of Tally → Reports → Display → Trial Balance

PART – II

Answer any seven questions in which question no. 30 is compulsory. [7 × 2 = 14]

Question 21.
From the following particulars ascertain profit or loss?
Capital as on 1. 4. 2018 1,60,000
Capital as on 31. 3. 2019 1,50,000
Additional capital introduced 25,000
Drawings made during the year 30,000
Answer:
Statement of profit or loss for the year ended 31.3.2019
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 1

Question 22.
From the following particulars of Tamil Educational Society.
Prepare Receipts and Payments for the year ended 31.03.2019
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 2
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 3

Question 23.
What is partners current account?
Answer:
Under fixed capital method, Capital account and current accounts are maintained. In current account all adjustments relating to partners are recorded on the credit side of current account viz: Interest on capital, Share of profits, Salary and commission etc are recorded.
On the debit side drawings interest on drawings, share of loss are recorded. Current account sometimes show credit or debit balance.

Question 24.
The following are the profits of a firm in the last five years 2014 – Rs 4,000, 2015 – Rs 3,000, 2016 – Rs 5,000, 2017 – Rs 4,500, 2018 – Rs 3,500. Calculate the value of goodwill at 3 years purchase of average profit of five year.
Answer:
Goodwill = Average profit × No. of years of purchase
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 4
Good will = Average profit × No. of years of purchase
= Rs 4,000 × 3
Goodwill = Rs 12,000

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium

Question 25.
Mala and Vimala were partners sharing profit and losses in the ratio of 3 : 2. On 31.3.2017. Varshini was admitted as a partner. On the date of admission. The book of the firm showed a reserve fund of Rs 50,000. Pass the journal entry to distribute the reserve fund.
Answer:
Journal Entry
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 5

Question 26.
Mary, Vleena, Mariam are partners of a firm sharing profit and losses equally. Many retired from the partnership on 1.1.2019. On that date, their balance sheet showed accumulated loss of Rs 75,000. On the assets side of Balance Sheet. Give the journal entry to distribute the accumulated loss.
Answer:
Journal Entry
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 6

Question 27.
Anitha was holding 500 equity shares of Rs 10 each of Thanjavur Motors Ltd. issued at par. She paid Rs 3 on application Rs 5 on allotment but could not pay the first and final call of Rs 2. The directors forfeited the shares for non payment of call money. Give Journal Entry for forfeiture of shares.
Answer:
Journal Entry
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 7

Question 28.
What is working capital?
Answer:
Working capital statement or schedule of changes in working is prepared to disclose net changes in working capitals on two specific dates (generally two balance sheet dates). It is prepared from current assets and current liabilities.
Working Capital = Current Assets – Current Liabilities

Question 29.
What is meant by accounting ratio?
Answer:
Ratio is a mathematical expression of relationship between two related or interdependent items. It is the numerical or quantitative relation ship between two items. It is calculated by dividing one item by the other related item. When ratios are calculated on the basis of accounting information, these are called ‘accounting ratio’.

Question 30.
What are accounting reports?
Answer:
Accounting report is a compilation of accounting information that are derived from the accounting records of a business concern. Accounting reports may be classified as routine reports and special purpose reports.

PART – III

Answer any seven questions in which question No. 40 is compulsory. [7 x 3 = 21]

Question 31.
Following are the balances of Shanthi as on 31.12.2018
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 8
Answer:
Prepare a statement of affairs as on 31.12.2018 and calculate capital as at that date.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 9

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium

Question 32.
Compute income from subscription for the 2018 from the following particulars relatiiig to a club.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 10
Answer:
Subscription received during the year 2018 Rs 1,50,000
Calculation of incomes from subscription for 2018
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 11

Question 33.
From the following information prepare capital accounts of partners Mannan and Sevagan when their capitals are fluctuating.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 12
Answer:
Partners Capital Account
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 13

Question 34.
From the following information relating to Sridevi Enterprises, calculate the value of goodwill on the basis of 4 years purchase of the average profit of 3 years.
(a) Profits for the year ending 31st December 2016, 2017 and 2018 were Rs 1,75,000, 1,50,000 and Rs 2,00,000 respectively.
(b) A non – recuring income of Rs 45,000 is included in the profits of the year 2016.
(c) The closing stock of the year 2017 was overvalued by Rs. 30,000
Answer:
Calculation of adjusted profit
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 14
Goodwill = Average profit × Number of years of purchase
= 1,60,000 × 4
= Rs 6,40,000

Question 35.
A, B and C were partners. Sharing profits and losses in the ratio of 5 : 3 : 2. D is admitted into a partnership. The following adjustments are to be made.
(a) Increase the value of premises by Rs 60,000
(b) Depreciate stock by Rs 5,000; Furniture by Rs 2,000 and Machinery by Rs 2,500.
(c) Provide for an outstanding liabilities of Rs 500. Pass the journal entries.
Answer:
Journal Entries
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 15

Question 36.
Kavitha, Kumudha and Lalitha are partners sharing profit and losses in the ratio of 5 : 3 : 3 respectively. Kumudha retires on 31st Dec 2018. On the date of retirement, her capital account shows a credit balance of Rs 2,00,000 pass journal entries of
(i) The amount due is paid off immediately by cheque.
(it) The amount due is not paid immediately
(iii) Rs 70,000 is paid immediately by cheque
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 16

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium

Question 37.
Maruthu Ltd. forfeited 150 equity shares @ Rs 10 each for non-payment of final call of Rs 4/- per share of these 100 shares were reissued @ Rs 9/- per share. Pass journal entries for forfeiture and reissue.
Answer:
Journal entries
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 17
Forfeited shares:
150 shares = Rs 900
100 shares \(\frac{900}{150}\) × 100 = Rs 600
Gain or loss = Amount forfeited – loss on reissue
= Rs 600 – 100 = Rs 500

Question 38.
From the following particulars prepare comparative income statement of Mary Co. Ltd.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 18
Answer:
Comparative income statement of Mary Co. Ltd. for the year ended 31st March 2016 and 31st March 2017
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 19
Note: Calculation of income tax
For 2015-16 = 2,00,000 × 20% = Rs 40,000;
For 2016-17 = 3,20,000 × 50% = Rs 1,60,000

Question 39.
Explain the objectives of ratio analysis?
Answer:
Following are the objectives of ratio analysis.

  1. To Simplify accounting figures
  2. To Facilitate analysis of financial statements
  3. To analyses the operational efficiency of a business.
  4. To help in budgeting and forecasting
  5. To facilitate intro firm and inter firm comparison of performance.

Question 40.
Mention the commonly used voucher types in Tally ERP.9. Following are some of the major accounting vouchers used in an organisation.
Answer:

  1. Receipt voucher
  2. Payment voucher
  3. Contra voucher
  4. Purchase voucher
  5. Sales voucher
  6. Journal voucher

PART – IV

Answer all the following questions. [7 × 5 = 35]

Question 41 (a).
Raju does not keep proper books of accounts. Following details are taken from his records.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 20
During the year introduced further capital of? 50,000 and withdraw ? 2,500 per month from the business for his personal use. Prepare statement of profit or loss with above information.
Answer:
Statement of affairs as on 1.1.2018
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 21
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 22

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium

[OR]

(b) From the following particular calculate total purchases.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 23
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 24
Total Purchases = Cash Purchases + Credit Purchases
= Rs 3,20,000 + Rs 4,80,000
= Rs 8,00,000

Question 42(a).
From the following Receipts and Payments Account of Friends Football club for the year ending 31st March 2017. Prepare income and expenditure Account for the year ending 31.3.2017.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 25
Additional information:
(i) The club had furniture of Rs 12,000 on 1.4.2016. Ignore depreciation on furniture
(ii) Subscription outstanding for 2016-17- Rs 600
(iii) Stock of sports material on 31.03.2017- Rs 100
(iv) Capital Fund as on 1st April 2016 was Rs 23,000
Answer:
Income and Expenditure Account for the year ended 31.03.17
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 26

[OR]

(b) From the following balance sheets of Brindha and Praveena who share profits and losses in the ratio of 3 : 4, calculate interest on capital at 6% p.a. for the year ending 31st December 2017.
Balance sheet as on 31st December 2017
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 27
On 1st July 2017, Brindha introduced an additional capital of Rs 6,000 and on 1st October 2017, Praveena introduced Rs 10,000. Drawings of Brindha and Praveena during the year were Rs 5,000 and Rs 7,000 respectively. Profit earned during the year was Rs 31,000.
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 28
Profit credited = Profit earned Rs 31,000 – Balance profit as per balance sheet Rs 10,000 = Rs 21,000. This amount is distributed in their profit sharing ratio of 3 : 4.
Calculation of interest on capital:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 29

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium

Question 43(a).
Anand and Narayanan are partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 5 : 3. On 1st January 2018, their capitals were Rs 50,000 and Rs 30,000 respectively. The partnership deed specifies the following:
(a) Interest on capital is to be allowed at 6% per annum.
(b) Interest on drawings charged to Anand and Narayanan are Rs 1,000 and Rs 800 respectively.
(c) The net profit of the firm before considering interest on capital and interest on drawings amounted to Rs 35,000.
Give necessary journal entries and prepare profit and loss appropriation account as on 31st December 2018. Assume that the capitals are fluctuating.
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 30
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 31

[OR]

(b) The following particulars are available in respect of a business carried on by a partnership firm:
(i) Profits earned: 2016: Rs 30,000; 2017: Rs 29,000 and 2018: Rs 32,000.
(ii) Profit of 2016 includes a non-recurring income of Rs 3,000.
(iii) Profit of 2017 is reduced by Rs 2,000 due to stock destroyed by fire.
(iv) The stock is not insured. But, it is decided to insure the stock in future. The insurance premium is estimated at Rs 5,600 per annum.
You are required to calculate the value of goodwill on the basis of 2 years purchase of average profits of the last three years.
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 32
Goodwill = Average profit × Number of years of purchase
= 24,400 × 2 = Rs 48,800

Question 44(a).
Sri Ram and Raj are partners sharing profits and losses in the ratio of 2 : 1. Nelson joins as a partner on 1st April 2017. The following adjustments are to be made.
(i) Increase the value of stock by Rs 5,000
(ii) Bring into record investment of Rs 7,000 which had not been recorded in the books of the firm.
(iii) Reduce the value of office equipment by Rs 10,000
(iv) A provision would also be made for outstanding wages for Rs 9,500. Give journal entries and prepare revaluation account.
Answer:
Journal Entries
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 33
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 34

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium

[OR]

(b) Kannan, Rahim and John are partners in a firm sharing profit and losses in the ratio of 5 : 3 : 2. The balance sheet as on 31st December, 2017 was as follows:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 35
John retires on 1st January 2018, subject to following conditions:
(i) To appreciate building by 10%
(ii) Stock to be depreciated by 5%
(iii) To provide Rs 1,000 for bad debts
(iv) An unrecorded liability of Rs 8,000 have been noticed
(v) The retiring partner shall be paid immediately
Prepare revaluation account, partners capital account and the balance sheet of the firm after retirement.
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 36
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 37

Question 45(a).
Sudha Ltd. offered 1,00,000 shares of Rs 10 each to the public payable Rs 3 on application, Rs 4 on share allotment and the balance when required. Applications for 1,40,000 shares were received on which the directors allotted as:
Applicants for 60,000 shares – Full
Applicants for 75,000 shares – 40,000 shares (excess money will be utilised for allotment)
Applicants for 5,000 shares – Nil
All the money due was received. Pass journal entries upto the receipt of allotment.
Answer:
In the books of Sudha Ltd. Journal entries
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 38
Working note
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 39

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium

[OR]

(b) Prepare common-size statement of financial position for the following particulars of Rani Ltd.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 40
Answer:
Common Size Balance sheet of Rani Ltd. as on 31st March 2016 to 31st March 2017
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 41

Question 46(a).
Lalitha Ltd. offered 30,000 equity shares of Rs 10 each to the public payable Rs 2 per share on application, Rs 3 on share allotment and the balance when required. Applications for 50,000 shares were received on which the directors allotted as:
Applicants for 10,000 shares – Full
Applicants for 35,000 shares – 20,000 shares (excess money will be utilised for allotment)
Applicants for 5,000 shares – Nil
All the money due was received. Pass journal entries upto the receipt of allotment.
Answer:
Journal Entries
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 42
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 43

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium

[OR]

(b) From the following particulars of Neithal Ltd, calculate trend percentages.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 44
Answer:
Trend analysis for Neithal Ltd
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 45

Question 47 (a).
From the following particulars, calculate the trend percentages of Babu Ltd.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 46
Answer:
Trend Percentage of Babu Ltd. (In Thousands)
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 47

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium

[OR]

(b) Calculate
(i) Inventory turnover ratio
(ii) Trade receivable turnover ratio
(iii) Trade payable turnover ratio and
(iv) Fixed assets turnover ratio from the following information obtained from Delphi Ltd.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 48
Additional information:
Revenue from operations for the year Rs 10,50,000
Purchases for the year Rs 4,50,000
Cost of revenue from operations Rs 6,00,000
Assume that sales and purchase are for credit
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 49
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium 50

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 English Medium