Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 3 Prose Chapter 1 The Seven Seeds

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 4th English Guide Pdf Term 3 Prose Chapter 1 The Seven Seeds Text Book Back Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 4th English Solutions Term 3 Prose Chapter 1 The Seven Seeds

4th English Guide The Seven Seeds Text Book Back Questions and Answers

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 3 Prose Chapter 1 The Seven Seeds

A. Choose the correct option.

Question 1.
The kingdom was situated in the foothills of ____________
(a) Kollimalai
(b) Sirumalai
(c) Anaimalai
Answer:
(c) Anaimalai

Question 2.
The king looked for a ___________
(a) Minister .
(b) Leader
(c) Great soldier
Answer:
(b) Leader

Question 3.
The king gave __________ seeds.
(a) Five
(b) Six
(c) Seven
Ans:
(c) Seven

Question 4.
In real, the test is for ___________
(a) Testing honesty
(b) Growing wheat
(c) Growing paddy
Answer:
(a) Testing honesty

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 3 Prose Chapter 1 The Seven Seeds

B. Read the statement and write True or False.

Question 1.
The king shouted at Ani.
Answer:
False

Question 2.
Ani grew the seed well.
Answer:
False

Question 3.
Ani valued honesty.
Answer:
True

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 3 Prose Chapter 1 The Seven Seeds

C. Answer the questions.

Question 1.
How long did the competition take to reach the final?
Answer:
The competition took nearly six months to reach the final.

Question 2.
Why did the king want a leader who knows to grow a plant?
Answer:
The king wanted a leader who knew to grow a plant because his kingdom depended on agriculture.

Question 3.
Did the seeds given to Ani sprout? why?
Answer:
No, the seeds given to Ani did not sprout because they were boiled seeds which cannot grow.

Question 4.
What did Ani’s parents teach her?
Answer:
Ani’s parents taught her the value of honesty.

Question 5.
Do you think Ani will be a good leader? Why?
Answer:
Yes. Ani will be a good leader because of her honesty.

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 3 Prose Chapter 1 The Seven Seeds

I. Match the word with its meaning.

Question 1.
Leader – fate
Answer:
Leader – head

Question 2.
Anxious – head
Answer:
Anxious – eager

Question 3.
Destiny – eager
Answer:
Destiny – fate

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 3 Prose Chapter 1 The Seven Seeds

II. Link the correct opposites.

Question 1.
Open × old
Answer:
Open × close

Question 2.
end × close
Answer:
end × beginning

Question 3.
New × beginning
Answer:
New × old

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 3 Prose Chapter 1 The Seven Seeds

III. Fill in the blanks.

Question 1.
The king was getting old and had no __________ to take his place.
Answer:
Heir

Question 2.
Our kingdom depends on __________ so the new leader must know how to grow plants.
Answer:
Agriculture

Question 3.
The king raised his hands and __________ for silence.
Answer:
Signalled

Question 4.
The days stretched into weeks but the seeds _________ to sprout.
Answer:
Failed

Question 5.
The entire _________ was excited and anxious to see who the next king would be.
Answer:
kingdom

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 3 Prose Chapter 1 The Seven Seeds

IV. Read the statement and write True or False.

Question 1.
The king decided to adopt and raise a child as the minister.
Answer:
False

Question 2.
The other nine children had great success with their seeds.
Answer:
True

Question 3.
Ani feared that the king might throw her into the prison for wasting his precious seeds.
Answer:
True

Question 4.
The king gave boiled seeds and the boiled seeds can grow well.
Answer:
False

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 3 Prose Chapter 1 The Seven Seeds

V. Identify the character / speaker.

Question 1.
“May be you’re not destined for the throne”.
Answer:
Ani’s parents

Question 2.
“How can anyone tell if they were the same seeds?”
Answer:
Ani’s friends

Question 3.
“I am sorry, but they failed to sprout”.
Ans: Ani

Question 4.
“How can she be the right choice?”
Answer:
The people

Question 5.
“Dear people, behold my heir. The next leader of our kingdom!”
Answer:
The king

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 3 Prose Chapter 1 The Seven Seeds

VI. Answer the following questions.

Question 1.
What do you know about the king and his kingdom?
Answer:
The king ruled the kingdom at the foot hills of Anaimalai for 30 years. It flourished in trade and arts. The king was respected and revered by all but he had no heir.”

Question 2.
Who entered the last round of the competition? Why?
Answer:
Five boys and five girls made it to the last round of the competition because they were intelligent, strong and capable.

Question 3.
What was the last test of the competition?
Answer:
The last test of the competition was to know how to grow plants. Seven seeds of wheat were given to each to take home, plant and nurture them for six weeks. The person who does the best job of nurturing them will be the heir to the throne.

Question 4.
What did Ani do for her seeds to grow?
Answer:
Selected the soil with care, put the right manure and very dutifully watered it. She even prayed over it day and night.

Question 5.
When Ani’s seeds failed to grow why didn’t she buy new seeds and plant?
Answer:
Ani’s parents had taught her the value of honesty. She knew that using anything different from what the king gave, would be dishonest and it was wrong to cheat the king. So Ani did not buy new seeds and plant even when her seeds failed to grow.

Question 6.
Why didn’t the seeds given to Ani by the king, not grow?
Answer:
The seeds given by the king to Ani didn’t grow because the king had given boiled seeds which cannot grow.

Question 7.
Did the seeds given to the other children grow? What did they do?
Answer:
No, the seeds given to the other children did not grow. They had bought new seeds from the market and planted which grew into healthy seedlings. They had cheated the king by being dishonest.

Question 8.
What did the king actually test? Why?
Answer:
The king actually tested the character and honesty of the leader to be. Because people should be able to trust the leader.

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 3 Prose Chapter 1 The Seven Seeds

Let us build

A. Match the animals with their sounds.

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 poem 1 The seven seeds 1
Answer:
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 poem 1 The seven seeds 2

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 3 Prose Chapter 1 The Seven Seeds

B. What we say?

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 poem 1 The seven seeds 3
Answer:
I am a Duck
I quack

Question 2.
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 poem 1 The seven seeds 4
Answer:
I am a rabbit
I squeak

Question 3.
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 poem 1 The seven seeds 5
Answer:
I am a sheep
I bleat

Question 4.
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 poem 1 The seven seeds 6
Answer:
I am a pig
I grunt

Question 5.
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 poem 1 The seven seeds 7
Answer:
I am a rooster
I crow

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 3 Prose Chapter 1 The Seven Seeds

Additional Questions and Answers.

Match the sounds of animals.

Question 1.
Crows – sing
Answer:
Crows – caw

Question 2.
Doves – caw
Answer:
Doves – соо

Question 3.
Larks – соо
Answer:
Larks – sing

Question 4.
Vulture – bell
Answer:
Vulture – scream

Question 5.
Cattle – scream
Answer:
Cattle – moo

Question 6.
Tigers – moo
Answer:
Tigers – growl

Question 7.
Deers – growl
Answer:
Deers – bell

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 3 Prose Chapter 1 The Seven Seeds

The Seven Seeds Summary in English and Tamil

Long ago, there was a kingdom at the foothills of Anaimalai. The kingdom flourished in trade and arts under the rule of their king’s rule. He was respected and revered by all. It has been thirty years under his rule now. One day, the ageing king woke up worried. He was getting very old and had no heir to take his place. He decided to adopt and raise a child as the heir, but he knew that the adopted child must be honest.

வெகு காலத்திற்கு முன்னர், ஆனைமலையின் அடிவாரத்தில் ஒரு ராஜ்ஜியம் இருந்தது. அரசரின்ஆட்சியில் அந்த ராஜ்ஜியம் வியாபாரத்திலும் கலைகளிலும் செழித்தது. அந்த அரசர் அனைவராலும் மதிக்கப்பட்டு, மரியாதையும் செய்யப்பட்டார். அவர் அரசாள ஆரம்பித்து முப்பதுவருடங்களாகிவிட்டன. வயதான அந்த அரசர் ஒருநாள் கவலையுடன் எழுந்தார்அவருக்கு வயதாகிக் கொண்டே போவதாலும், வாரிசுகள் இல்லாததாலும் ஒரு குழந்தையை வாரிசாக தத்தெடுத்து வளர்க்க எண்ணினார். ஆனால் தத்தெடுக்கப்படும் குழந்தை நேர்மையாக இருக்க வேண்டும் என்பதும் அவருக்கு தெரியும்.

To find the child, he held a competition in his kingdom that was open to all. The competition had many levels and spanned for nearly six months. At the end of it, five boys and five girls made it to the very last round. There seemed little to separate them; each one of them was intelligent, strong and capable.

சரியான குழந்தையை கண்டுபிடிப்பதற்காக, எல்லாரும் பங்கேற்கக்கூடிய ஒரு போட்டியை அவர் நடத்தினார்.அந்த போட்டி, பல நிலைகளை கொண்டதாகவும், ஆறு மாதங்களுக்கு நீண்டதாகவும் இருந்தது. அதன் முடிவில், ஐந்து சிறுமிகளும், ஐந்து சிறுவர்களும் கடைசி சுற்றுக்கு தேர்வு பெற்றனர். ஒவ்வொருவரும் புத்திசாலியாகவும், வலிமையானவராகவும், தகுதிபெற்றவராகவும் இருந்ததால், தேர்ந்தெடுப்பது மிகவும் சிரமமாக இருந்தது.

The kina said, “I have one last test for you all. The one who passes this test will be the winner. As you all know the winner will be the heir to my throne.” He continued, “Our kingdom depends on agriculture, so the new leader must know how to grow plants. Here are seven seeds of wheat for each of you. Take them home. Plant and nurture them for six weeks. At the end of the sixth week, we shall see who has done the best job of nurturing them. That person will be the heir to the throne.”

“உங்கள் அனைவருக்கும் ஒரு கடைசி பரீட்சை உள்ளது, இதில் வெல்பவரே வெற்றியாளர் ஆவார்” எனக் கூறிய அரசர், “அவரே என் அரியணைக்குவாரிசு” என்றும் கூறினார். மேலும் “நம் ராஜ்ஜியம் விவசாயத்தை நம்பியுள்ளது, எனவே புதிய தலைவர்பயிர்களை பற்றியும்) வளர்ப்பது பற்றியும் தெரிந்திருக்க வேண்டும்” என்றார். “உங்கள் அனைவருக்கும் ஏழு கோதுமை விதைகளை அளிக்கிறேன். அவற்றை வீட்டிற்கு எடுத்துச் சென்று, நட்டு ஆறு வாரங்கள்பராமரிக்க வேண்டும். ஆறு வாரங்களின் முடிவில், யார்சரியாக அவற்றை வளர்த்து பராமரிக்கிறாரோ அவரே அரியணைக்கு வாரிசாவார்” என்றார்.

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 3 Prose Chapter 1 The Seven Seeds

The children took their seeds and hurried home. They all got a pot, prepared some soil and sowed their seeds. The entire kingdom was excited. They were all anxious to see who the next king would be.

குழந்தைகள் விதைகளை எடுத்துக் கொண்டு வீட்டிற்குவிரைந்தனர். அனைவரும் ஒரு தொட்டியை எடுத்து,சிறிது மண்ணை இட்டு, விதைகளை விதைத்தனர். தமது அடுத்த அரசர் யார் என அறிய மொத்த ராஜ்ஜியமும் ஆவலாக இருந்தது.

One of the finalists was Ani. The days stretched into weeks. but the seeds failed to sprout. Ani didn’t know what had gone wrong. Ani and her parents were heartbroken. She had selected the soil with care, put the right manure, and very dutifully watered it. She had even prayed over it, day and night, and yet her seeds hadn’t grown at all.

ஓர் இல்லத்தில், அனி என்ற சிறுமியும் அவளுடைய பெற்றோரும் மனமுடைந்து இருந்தனர்.நாட்கள், வாரங்களாக நீண்டன. ஆயினும், விதைகள் முளைக்கவில்லை. தவறு எங்கே நேர்ந்ததென, அனி; க்கும் புரியவில்லை . ஏனெனில், சரியானபடி மண்ணை தேர்ந்தெடுத்து, சரியான உரத்தையும் இட்டு, கடமை தவறாது நீரை ஊற்றியும் வந்தாள். அவள் இரவும், பகலுமாக பிரார்த்தனை செய்து வந்தும்அவளுடைய விதைகள் வளரவே இல்லை .

Some of her friends advised her to go and buy new seeds from the market and plant. After all, they said, “How can anyone tell if they were the same seeds?”Ani’s parents had always taught her the value of honesty. They reminded her that if the king wanted them to plant just any wheat, he would have asked them to get their seed.

அவளுடைய சில நண்பர்கள் கடைவீதிக்கு சென்று புதிய விதைகளை வாங்கி பயிரிடும்படி கூறினர். ஏனெனில் யாராலும் விதைகளை குறிப்பாக அது, இது எனகண்டுபிடிக்க இயலாது. அனியின் பெற்றோர் அவளிடம் நேர்மையின் மதிப்பை பற்றி அவளுக்கு போதித்து இருந்தனர்.

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 3 Prose Chapter 1 The Seven Seeds

“If you use anything different from what the king gave, that would be dishonest. I Maybe you’re not destined for the throne. If so, let it be, but it would be wrong to cheat the king,” they told her. Ani agreed.

அவர்கள் அனியிடம் “குழந்தைகள் ஏதாவது ஒரு கோதுமையைபயிரிடட்டும் என அரசர் நினைத்திருந்தால், அவர், விதைகளை நீங்களே ஏற்பாடு செய்து கொள்ளுங்கள் என்று கூறியிருப்பாரே” என்பதையும் அவளுக்கு நினைவுபடுத்தினர். “அவர் அளித்த விதைகளுக்கு மாறாக, வேறு ஒன்றை உபயோகப்படுத்தினால் அது நேர்மையற்ற செயலாகிவிடும். அரியணைக்கு நீ தேர்வாகாவிட்டாலும் பரவாயில்லை, ஆனால் அரசரை ஏமாற்றுவது தவறாகும்” என அவர்கள் கூற, அனியும்அதை ஏற்றுக்கொண்டாள்.

It had been six weeks now. The muchawaited day had come. The children returned to the palace, each of them proudly carrying a pot of healthy seedlings. It was obvious that the other nine had great success with their seeds.

ஆறு வாரங்களும் முடிந்துவிட்டன. எதிர்பார்க்கப்பட்ட நாளும் வந்தது. குழந்தைகள் அனைவரும்அரண்மனைக்கு திரும்பினர். ஒவ்வொருவரும் கையில் ஆரோக்கியமான பயிர்களை, தொட்டியில் வைத்திருந்தனர். இதன் மூலம் (அனியைத் தவிர மற்ற ஒன்பது பேரும் தங்கள் விதைகளை நடவு செய்வதில் வெற்றியடைந்திருந்தனர்.

The king arrived. He was beaming looking at the children and their pot of healthy seedlings. He began walking along the line of pots the children had kept. He asked each of them, “Is this what grew from the seeds I gave you?” And each of them responded, “Yes, your majesty.” And the king would nod and move down the line.

அவைக்கு வந்த அரசர், குழந்தைகளின் தொட்டிகளில் ஆரோக்கியமான பயிர்கள் இருப்பதை கண்டு புன்னகைசெய்தார்! குழந்தைகள் வரிசையாக வைத்திருந்த தொட்டிகளை பார்வையிட்டவர், ஒவ்வொருவரிடமும் “நான் கொடுத்த விதைகளிலிருந்தா இவை வளர்ந்தன?” என்று கேட்டார். ஒவ்வொருவரும் “ஆம், மாட்சிமை பொருந்திய அரசே” என கூறவும், அரசர் தலையசைத்து சென்றார்.

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 3 Prose Chapter 1 The Seven Seeds

The king finally got to the last one, Ani. The girl was shaking. She feared that the king might have thrown her into prison for wasting his precious seeds. “What did you do with the seeds I gave you?” the king asked. “Your majesty, I planted them and cared for them every day. I am sorry but, they failed to sprout,” Ani said. She hung her head in shame. “Boo!” jeered the crowd.

கடைசியாக இருந்த அனியிடம் அரசர் சென்றார். அந்த சிறுமி நடுங்கிக் கொண்டிருந்தாள். அரசர்கொடுத்தமதிப்புமிக்க விதைகளை வீணாக்கிவிட்டதற்காக, ” தன்னை அரசர் சிறையில் போட்டுவிடுவாரோ என அவள் பயந்தாள். “நான் கொடுத்த விதைகளை நீ என்ன செய்தாய்?” என அரசர் அவளிடம் கேட்டார். “மாட்சிமை பொருந்திய அரசரே, நானும் விதைகளை பயிரிட்டு தினமும் பராமரித்தேன். ஆனாலும் அவை முளைக்கவில்லை என்பதற்காக வருந்துகிறேன்” என்று அனி கூறிவிட்டு தலையை கவிழ்த்துக் கொண்டாள்.கூடியிருந்த கூட்டமும் அதற்கு தன் அதிருப்தியைக் காட்டியது.

But the king raisedhis hands and signalled for silence. Then he said “Dear people behold my heir. The next leader of our kingdom!” The people were confused, “Why that girl? How can she be the right choice?”

தன் கைகளை உயர்த்தி கூட்டத்தினரை அமைதியாக இருக்கும்படி சைகை காட்டிய அரசர், அன்பு மக்களே,இதோ நம் இராஜ்ஜியத்தின் அடுத்த தலைவர்” எனக் கூற மக்கள் குழப்பமடைந்தனர். “யார் இவளா? எப்படி இவள் சரியான தேர்வாக ஆனாள்?” எனக் குழம்பினர்.

The king took his place on his throne with Ani by his side and said, ‘I aave each of them, seven seeds. This test was not for growing wheat. It was a test of character, a test of honesty. If a leader must have one quality, it must be that he or she should be honest. People should be able to trust the leader. Only this girl passed the test. I gave boiled seeds and boiled seeds cannot grow.”

தன் ஆசனத்தில் அமர்ந்த அரசர், அனியை தன் அருகில் அமர்த்திக்கொண்டு இவ்வாறு கூறினார். “நான்ஒவ்வொருவருக்கும் ஏழு விதைகளை கொடுத்தேன். இது கோதுமை விளைவிப்பதற்கான போட்டியல்ல. இது குணத்திற்கும், நேர்மைக்குமான பரீட்லைகுணத்திற்கும், நேர்மைக்குமான பரீட்சையாகும். ஒரு தலைவர் யாராக இருப்பினும் அவருக்கு வேண்டிய தகுதி, அவர் நேர்மையானவராக இருக்க வேண்டும்என்பதே. மக்கள் நம்பும்படியாக தலைவர் இருக்க வேண்டும். அந்த தேர்வில் இந்த சிறுமியே தேறினாள். நான் (அவர்கள் அனைவருக்கும்) கொடுத்தது, வேகவைத்த விதைகள். அவை எவ்வாறு வளரும்?”.

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 3 Prose Chapter 1 The Seven Seeds

The Seven Seeds Glossary

Adopt – legally take and bring up
Ageing – getting old
Anxious – eager
Awaited – expected
Behold – see
Beaming – smiling broadly
Competition – contest
Destiny – fate
Dulifully – obediently doing the duty
Destined – to have an outcome
Excited – eager and enthusiastic
Flourished – developed in a healthy way
Heir – a person legally entiled to the property or rank of another person on his death
Hurried – move with haste
Kingdom – a region ruled by a king
Leader – head
Manure – animal dung used for furtilizing the land
Nurture – care, protect and grow
Nod – to move the head in acceptance
Revered – respected
Responded – say something in reply
Signalled – pass information by action or sign
Spanned – spread
Sprout – to put out shoots
Trade – buying and selling goods
Watered – to regularly pour water to grow

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Pdf Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Social Science Solutions Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

7th Social Science Guide Women Empowerment Text Book Back Questions and Answers

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Which of the following is NOT a consequence of gender inequality?
a) Poor maternal health
b) Greater insecurity for men
c) The spread of HIV/AIDS
d) Lower literacy rates for women
Answer:
c) The spread of HIV/AIDS

Question 2.
Gender equality is an issue that is relevant to
a) Girls and women; it’s a women’s issue
b) All societies, women and men alike
c) Third world countries only
d) Developed Countries only
Answer:
b) All societies, women and men alike

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Question 3.
Which of the following strategies will help women become more socially and economically empowered?
a) Women working together to challenge discrimination
b) More income sources for women
c) Improved access to education
d) All of the above
Answer:
d) All of the above

Question 4.
Why are girls more likely than boys to miss out on secondary education in the developing world?
a) Because of high school fees, only boys are sent to school
b) Girls are expected to help out at home
c) Child Marriage restricts girls mobility and freedom
d) All of the above
Answer:
d) All of the above

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

II. Fill in the blanks:

1. Jyotirao Phule is remembered as the champion of women’s education in India. He, along with his wife ………….., opened the first school for girls in 1848.
Answer:
Savitribai Phule

2. ………………… is the First Woman to hold a Union Foreign Minister’s post.
Answer:
Sushma Swaraj

3. ………………… is the first Woman Director General of Police (DGP).
Answer:
Kanchan Chaudhary Bhattacharya

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

4. …….. is the first Indian Woman to win Booker.
Answer:
Arundhati Roy

III. Match the following:

AB
1. Sirimavo Bandaranaikea) England
2. Valentina Tereshkovab) Japan
3. Junko Tabeic) Sri Lanka
4. Charlotte Cooperd) USSR

Answer:

AB
1. Sirimavo Bandaranaikec) Sri Lanka
2. Valentina Tereshkovad) USSR
3. Junko Tabeib) Japan
4. Charlotte Coopera) England

IV. Consider the following statements:

Question 1.
Tick the appropriate answer:
Assertion (A): Now women are being integrated at all steps of humanitarian operations.
Reason (R): Women and girls suffer the most from any kind of conflict in society.
a) Both A and R, are true and R is the correct explanation of A
b)Both A and R, are true but R is not the correct explanation of A
c) If A is true but R is false
d)If A is false but R is true
Answer:
a) Both A and R, are true and R is the correct explanation of A

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Question 2.
Assertion: Violence against women cuts across caste, class, religion, age, and even education.
Reason: Domestic violence is manifested in the form of foeticide, infanticide, dowry murder, marital cruelty, battering, child abuse, etc.
a) Both A and R, are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R, are true but R is not the correct explanation of A
c) If A is true but R is false
d) If A is false but R is true
Answer:
b) Both A and R, are true but R is not the correct explanation of A

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

V. Answer the following questions:

Question 1.
Discuss various roles played by women in Society.
Answer:
The women have the ability to face any kind of challenges in society.
The roles of women are:

  • Daughter,
  • Student,
  • Life partner,
  • Mother,
  • Good employee,
  • Grandmother.

Question 2.
What is gender equality?
Answer:
Gender equality is the state of equal ease of access to resources and opportunities regardless of gender, including economic participation and decision-making; and the state of valuing different behaviors, aspirations, and needs equally, regardless of gender.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Question 3.
Explain the woman’s rights.
Answer:

  • Women’s rights are the fundamental human rights that were enshrined by the United Nations for every human being on the planet nearly 70 years ago.
  • These rights include the right to live free from violence, slavery, and discrimination; to be educated; to own property; to vote; to earn a fair and equal wage.

Question 4.
List out the essential factors of woman empowerment.
Answer:
The essential factors for empowerment are:
1. Education:
Education gives one the ability to think wisely and make thoughtful decisions.

2. Gender Discrimination:
A Society which discriminates between the two genders can never be empowered.

3. Discrimination based on caste, creed, religion, etc.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Question 5.
Write an essay on the importance of a woman’s education.
Answer:
1. Increased Literacy:
Of the illiterate youth across the globe, nearly 63 percent are female. Offering all children education will prop up literacy rates, pushing forward development in struggling regions.

2. Human Trafficking:
Women are most vulnerable to trafficking when they are undereducated and poor, according to the United Nations Inter-Agency Project on Human Trafficking.

3. Political Representation:
Across the globe, women are underrepresented as voters and restricted from political involvement.

4. Thriving Babies:
According to the United Nations Girls.’ Education Initiative, children of educated mothers are twice as likely to survive past the age of five.

5. Later Marriage:
As suggested by the United Nations Population Fund, in underdeveloped countries, one in every three girls is married before reaching the age of 18.

6. Income Potential:
Education also, increases a woman’s earning capabilities.

7. Prospering GDP:

  • Gross Domestic Product also rises when both girls and boys are being offered educational opportunities.
  • When 10 percent more women attend school, GDP increases by three percent on average.

8. Poverty Reduction:
When women are provided with equal rights and equal access to education, they go on to participate in economic activity.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

7th Social Science Guide Women Empowerment Additional Important Questions and Answers

I.Choose the Correct answer:

Question 1.
…………….gives one the ability to think wisely and make thoughtful decisions.
a) Education
b) Gender
c) Discrimination
d) none
Answer:
a) Education

Question 2.
More than …………… years ago, the Universal Declaration of Human Rights asserted that
everyone has the “right to education”.
a) 60
b) 40
c) 20
d) 45
Answer:
b) 40

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Question 3.
Of the illiterate youth across the globe, nearly ……………… percent are female.
a) 53
b) 63
c) 60
d) 66
Answer:
b)63

Question 4.
As suggested by the United Nations Population Fund, in underdeveloped countries, one
in every three girls is married before reaching the age of …………..
a) 18
b) 28
c) 16
d) 28
Answer:
a) 18

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Question 5.
……………..was the first female teacher in the first girl’s school.
a) Savitribai Phule
b) Jyotirao Phule
c) Meira Kumar
d) Vijaya Lakshmi Pandit
Answer:
a) Savitribai Phule

Question 6.
Jyotirao Phule along with his wife Savitribai Phule opened the first school for girls in …………….
a) 1848
b) 1826
c) 1866
d) 1836
Answer:
a) 1848

Question 7.
Maharshi Karve starts First Women’s University, ie, SNDT University in Pune with five students in the year ……………….
a) 1966
b) 1926
c) 1916
d) 1936
Answer:
c) 1916

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Question 8.
The First Women Prime Minister of India was …………..
a) Indira Gandhi
b) Jyotirao Phule
c) Meira Kumar
d) Vijaya Lakshmi Pandit
Answer:
a) Indira Gandhi

Question 9.
The First Women President of UN General Assembly was ……………..
a) Savitribai Phule
b) Jyotirao Phule
c) Meira Kumar
d) Vijaya Lakshmi Pandit
Answer:
d) Vijaya Lakshmi Pandit

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Question 10.
The First woman Finance Minister of India was …………………………
a) Sushma Swaraj
b) Nirmala Sitharaman
c) Prathpa Patel
d) Indira Gandhi
Answer:
b) Nirmala Sitharaman

II Fill in the blanks:

1. You educate a woman; you educate a ……………..
Answer:
generation

2. ………..is the biological trait that societies use to assign people into the category of either male or female.
Answer:
Sex

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

3. …………..is the biological trait.
Answer:
Sex

4. Women are most vulnerable to trafficking when they are undereducated and poor, according to the United Nations Inter-Agency Project on ……………….
Answer:
Human Trafficking

5. ……………… are underrepresented as voters.
Answer:
Women

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

6. UNESCO stands for United Nations ……………… Scientific and Cultural Organisation.
Answer:
Educational

7. Jyotirao Phule along with his wife ……………., opened the first school for girls in 1848.
Answer:
Savitribai Phule

8. ………………..from England is the first women to win the Olympic gold.
Answer:
Charlotte Cooper

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

9. The First Indian Women to win the Booker Prize is ……………. in 1997.
Answer:
Arundhati Roy

10. The First Women Speaker of LokSabha is ……………. in 2009.
Answer:
Meira Kumar

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

III. Match the following:

AB
1. Gendera) Sucheta Kripalani
2. First women in Spaceb) 1848
3. First women Governorc) never be empowered
4. First women Schoold) Pune
5. First women universitye) Valentina Tereshkova

Answer:

AB
1. Genderc) never be empowered
2. First women in Spacee) Valentina Tereshkova
3. First women Governora) Sucheta Kripalani
4. First women Schoolb) 1848
5. First women universityd) Pune

IV. Answer the following questions:

Question 1.
What is Sociology?
Answer:
The sociology of gender examines how society influences our understandings and perception of differences between masculinity and femininity.

Question 2.
Write a short note on Savitribai Phule.
Answer:

  • Savitribai Phule as a tradition breaker, the first female teacher at the first girls’ school.
  • Her Husband, Jyotirao Phule is remembered as the champion of women’s education in India.
  • Jyotirao Phule along with his wife Savitribai Phule opened the first school for girls in 1848

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Pdf Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Social Science Solutions Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

7th Social Science Guide Tax and its Importance Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Taxes are ………………. payment.
a) Voluntary
b) Compulsory
c) a&b
d) None of the above
Answer:
b) Compulsory

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 2.
Minimum possible amount should be spent in the collection of taxes is
a) canon of equality
b) canon of certainity
c) canon of economy
d) canon of convenience
Answer: a) canon of equality

Question 3.
This taxation is a very opposite of progressive taxation.
a) degressive
b) proportional
c) regressive
d) none
Answer:
c) regressive

Question 4.
Income tax is a
a) direct tax
b) indirect tax
c) a & b
d) degressive tax
Answer:
a) direct tax

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 5.
Which tax is raised on provision of service.
a) wealth
b) corporate
c) wealth
d) service
Answer:
b) Compulsory

II. Fill in the blanks:

1. ………………. is a term for when a taxing authority usually a government levies or imposes a tax.
Answer:
Taxation

2. ………………. is the method, where the rate of tax is the same regardless size of the income.
Answer:
Proportional Taxation

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

3. ………………. is paid to the Government by the recipient of the gift depending on the value of the gift.
Answer:
Gift Tax

4. ………………. burden cannot be shifted by taxpayers.
Answer:
Indirect tax

5. Indirect tax is elastic.
Answer:
more

III. Match the following:

AB
1. Principle of taxationa) Direct Tax
2. Estate taxb) Goods and Service Tax
3. Excise Taxc) Adam Smith
4. 01.07.2017d) Less elastic
5. Direct Taxe) Indirect Tax

Answer:

AB
1. Principle of taxationa) Direct Tax
2. Estate taxb) Goods and Service Tax
3. Excise Taxc) Adam Smith
4. 01.07.2017d) Less elastic
5. Direct Taxe) Indirect Tax

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

IV. Odd one out:

Question 1.
Which one of the following is not an indirect tax?
a) Service tax
b) Value Added Tax(VAT)
c) Estate duty
d) Excise duty
Answer:
c) Estate duty

V. Correct one out:

Question 1.
Which one of the following tax is a direct tax?
a) Service tax
b) Wealth tax
c) Sales tax
d) Progressive tax
Answer:
d) Progressive tax

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

VI. Give a short answer:

Question 1.
Define tax.
Answer:
Taxes are compulsory payments to the government without expectations of direct or return or benefit to the taxpayers.

Question 2.
Why taxes are imposed?
Answer:

  • For the welfare of society, the government has to perform various functions so it requires revenue.
  • The main source of revenue is tax.

Question 3.
Write the name of taxation types and draw its diagram.
Answer:
There are three types of Taxation:

  1. Proportional Tax
  2. Progressive Tax
  3. Regressive Tax.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 4.
Write any three importance of tax.
Answer:

  1. Health
  2. Education
  3. Governance.

Question 5.
What are the types of tax? and explain it.
Answer:
Taxes are classified into two types. They are:
1. Direct Tax:

  • A Direct tax is paid directly by an individual or organisation to imposing an entity
  • Eg: Income tax, Wealth Tax, etc.

2. Indirect Tax:

  • Indirect Tax is a tax whose burden can be shifted to others.
  • Eg: Service tax, Value added tax, etc.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 6.
Write a short note on Gift Tax and Service Tax.
Answer:
Gift Tax:
It is paid to the Government by the recipient of the gift depending on the value of the gift.

Service Tax:

  • It is raised on the provision of Service.
  • This tax is collected from the service recipients and paid to the Central Government.

Question 7.
What is Goods and Service Tax?
Answer:

  • Goods and Services Tax is a kind of tax imposed on the sale, manufacturing, and usage of goods and services.
  • This is applied to achieve overall economic growth.
  • GST is particularly designed to replace indirect taxes.

Question 8.
Write a distinction between direct and indirect tax.
Answer:
Direct Tax:

  1. Burden cannot be shifted by taxpayers.
  2. Tax is imposed on personal income and corporate income.
  3. Direct tax has no inflation pressure.
  4. The impact and incidence are the same in case of direct tax.
  5. Direct tax is less elastic.

Indirect Tax:

  1. Easily be shifted to another person.
  2. Taxes imposed on various goods and services.
  3. This tax has inflation pressure.
  4. The impact and incidence are different in the case of indirect tax.
  5. Indirect tax is more elastic.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

VII. Give a brief answer:

Question 1.
Write answer briefly the principles of taxation.
Answer:
Adam Smith’s principles or camions of taxation still form the basis of the tax structure of a modem state.
Adam Smith’s four Canons of Taxation:

  1. Canon of Equality
  2. Canon of Certainty
  3. Canon of Convenience
  4. Canon of Economy.

1. Canon of Equality:

  • The government should impose taxes in such a way that people have to pay according to their ability.
  • It does not mean an equal amount of tax but it means that the burden of a tax must be fair and just.

2. Canon of Certainty:
Certainty creates confidence in the taxpayer’s cost of collection of taxes and increases economic welfare because it tends to avoid all economic waste.

3. Canon of Convenience:

  • Taxes should be levied and collected in such a manner that it provides maximum convenience to the taxpayers.
  • It should always be kept in view that the taxpayers suffer the least inconvenience in payment of the tax.

4. Canon of Economy:

  • Minimum possible money should be spent in the collection of taxes.
  • The collected amount should be deposited in the Government treasury.

Question 2.
Explain the taxation types.
Answer:
There are three types of Taxation:
Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance 1

  1. Proportional Tax
  2. Progressive Tax
  3. Regressive Tax

Proportional Taxation:

  • The rate of tax is the same regardless of the size of the income.
  • The tax amount realized will vary in the same proportion as that of income.

Progressive Taxation:
The rate of tax will also increase with the increase of income of the person.

Regressive tax;

  • A regressive tax is a tax applied uniformly, taking a larger percentage of income from low-income earners than from high-income earners.
  • It is in opposition to a progressive tax.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 3.
Explain the importance of tax.
Answer:
Importance of Tax: Taxes are crucial because governments collect this money and use it to finance the following social projects.
Health:

  1. Without taxes, government contributions to the health sector would be impossible.
  2. Taxes go to funding health services such as social healthcare, medical research, social security, etc.

Education:

  1. Education could be one of the most deserving recipients of tax money.
  2. Governments put a lot of importance in the development of human capital and education is central in this development.

Governance:

  1. Governance is a crucial component in the smooth running of country affairs.
  2. Poor governance would have far-reaching ramifications on the entire country with a heavy toll on its economic growth.
  3. Good governance ensures that the money collected is utilized in a manner that benefits citizens of the country.

Other important sectors are infrastructure development, transport, housing, etc.

  1. Apart from social projects, governments also use money collected from taxes to fund sectors that are crucial for the wellbeing of their citizens such as security, scientific research, environmental protection, etc.
  2. Some of the money is also channeled to fund projects such as pensions, unemployment benefits, childcare, etc,

Question 4.
Explain the direct and indirect tax with examples.
Answer:
Taxes are classified into two types. They are:

1. Direct Tax:

  • A Direct tax is paid directly by an individual or organisation to an imposing entity.
  • Eg: Incometax, WealthTax,etc.

2. Indirect Tax:

  • IndirectTaxisataxwhoseburdencanbeshiftedtoothers. LSIOTT
  • Eg: Servicetax,Valueaddedtax,etc.

Direct Tax:

Gift Tax:
It is paid to the Government by the recipient of the gift depending on the value of the gift.

Estate Duty:

  • It is charged from success or of inherited property.
  • It is not desirable to avoid payment of taxes

WealthTax:
It is imposed on the property of individuals depending upon the value of the property.

Indirect Tax :

Service Tax:

  • It is raised on the provision of Service.
  • This tax is collected from the service recipients and paid to the Central Government.

Sales TaxorVAT:
It is an indirect tax on the sale of goods because the liability to collect tax is that of the shopkeeper but the burden of that tax falls on the customer.

Goods and Services Tax(GST):

  • Goods and Services Tax is a kind of tax imposed on the sale, manufacturing, and usage of goods and services.
  • This is applied to achieve overall economic growth.
  • GST is particularly designed to replace indirect taxes.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 5.
Why the need for a tax on people’s welfare? And explain it.
Answer:

  • The levying of taxes aims to raise revenue to fund governing or to alter prices in order
    to affect demand.
  • Some of these include expenditures on economic infrastructure like transportation, sanitation, public safety, education, health-care systems, etc., military, scientific research, culture, and the arts, public works, public insurance, etc., and the operation of government itself.
  • When expenditures exceed tax revenue, a government accumulates debt. A portion of taxes may be used to service past debts.
  • Governments also use taxes to fund welfare and public services. These services can include education systems, pensions for the elderly, unemployment benefits, and public transportation.
  • Energy, water, and waste management systems are also common public utilities.
  • The purpose of taxation is to maintain the stability of the currency, express public policy regarding the distribution of wealth, subsidizing certain industries or population groups, or isolating the costs of certain benefits, such as highways or social security.

7th Social Science Guide Tax and its Importance Additional Important Questions and Answers

I. Choose the Correct answer:

Question 1.
According to Prof. Seligman, taxes are defined as a compulsory contribution from a person to the government to defray the expenses incurred in the common interest of ail without reference to special benefits conferred.
a) Chamberlin
b) Seligman
c) Adam smith
d) Marshal
Answer:
b) Seligman

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 2.
A regressive tax is a tax applied uniformly, taking a larger percentage of income from low-income earners than from high-income earners.
a) Progressive tax
b) Regressive tax
c) Proportional tax
d) Health
Answer:
b) Regressive tax

Question 3.
Without taxes, governments would be unable to meet the demands of their societies.
a) societies
b) Revenue
c) Economic
d) Expenditure types
Answer:
a) societies

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 4.
Wealth tax is imposed on the property of individuals depending upon the value of the property.
a) Company
b) Gift
c) Wealth tax
d) Direct tax
Answer:
c) Wealth tax

Question 5.
The gift tax is paid to the Government by the recipient of the gift depending on the value of the gift.
a) Gift tax
b) Indirect tax
c) Direct tax
d) Service
Answer:
a) Gift tax

Question 6.
Goods and service tax is applied on services and goods at a national level with the purpose of achieving overall economic growth.
a) State
b) National
c) Rounding off
d) Town
Answer:
b) National

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 7.
Excise tax in India is levied by the Central Government.
a) Service tax
b) VAT
c) Excise tax
d) direct tax
Answer:
b) VAT

II. Fill in the blanks:

1. …………………..is the government should impose taxes in such a way that people have to pay according to
their ability.
Answer:
Canon of Equality

2. …………………. is the taxes should be levied and collected in such a manner that it provides a maximum of convenience to the taxpayers.
Answer:
Canon of Convenience

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

3. …………………. is the minimum possible money should be spent in the collection of taxes.
Answer:
Canon of Economy

4. …………………. could be one of the most deserving recipients of tax money.
Answer:
Education

5. A …………….is paid directly by an individual or organisation to imposing entity.
Answer:
Direct tax

6. The central Board of Revenue act implemented in the year.
Answer:
1963

7. The tax is levied on the profit of corporations and companies is
Answer:
Corporation Tax

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

8. ………………… is a liability to collect tax is that of shopkeeper but the burden of that tax falls on the customer.
Answer:
VAT

9. ………………… is a kind of tax imposed on the sale, manufacturing, and usage of goods and services.
Answer:
Goods and Services Tax

10. A government’s ability to raise taxes is called its ………………….
Answer:
fiscal capacity

III. Match the following

AB
1. Adam smitha) Payment using aadhar
2. Progressive taxb) 1963
3. Digital Indiac) 2005
4. Central Board of Revenue Actd) Canon of Taxation
5. VATe) increase the income

Answer:

AB
1. Adam smithd) Canon of Taxation
2. Progressive taxe) increase the income
3. Digital Indiaa) Payment using aadhar
4. Central Board of Revenue Actb) 1963
5. VATc) 2005

IV. Odd one out:

Question 1.
a) Service Tax – Swachh Bharat cess
b) Road Development – Toll-Tax Road Tax
c) Indirect Tax – More elastic.
Answer:
a) Service Tax – Swachh Bharat cess

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

V. Give a short answer:

Question 1.
What was the Kalidas said about taxes?
Answer:
“It was only for the good of his subjects that he collected taxes from them, just as the Sun draws moisture from the Earth to give it back a thousandfold”.

Question 2.
What are Adam Smith’s four Canons of Taxation?
Answer:
Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance 2

  • Canon of Equality
  • Canon of Certainty
  • Canon of Convenience
  • Canon of Economy.

Question 3.
Mention some of the Wealth Taxes.
Answer:

  • Home
  • Motor Car
  • Jewellery
  • Cash
  • Urban Land
  • Yachats, Boats, Aircraft.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Economics Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

V. Detail

Question 1.
Explain the following
a) Toll Tax and & Road Tax
b) Swachh Bharat Cess
Answer:
a) Toll Tax and & Road Tax:
Toll tax is a tax you often pay to use any form of infrastructure developed by the government, for example, roads and bridges. The tax amount levied is rather negligible which is used for maintenance and basic upkeep of a particular project.

b) Swahh Bharat Cess:
This is a cess imposed by the government of India and was started on 15 November 2015. This tax is applicable on all taxable services arid the cess currently stands at 0.5%. Swachh Bharat cess is levied over and above the 14% service tax that is prevalent in the present times.

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 5th English Guide Pdf Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start Text Book Back Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 5th English Solutions Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

5th English Guide The New Start Text Book Back Questions and Answers

In-Text Question:

Question 1.
Which quality makes ‘world is one and human is one’?
Answer:
We have to realize that we are all one. This quality makes ‘world is one and human is one’.

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

A. Fill in the blanks:

Question 1.
Tenzin is from ______.
Answer:
Tibet

Question 2.
Tenzin’s family first lived in ______.
Answer:
Himachal Pradesh

Question 3.
If we didn’t have boundaries, we don’t need ______.
Answer:
weapons

Question 4.
______ fights with everyone in school.
Answer:
Nimmi

Question 5.
Miss Malliga teaches ______.
Answer:
computer

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

B. Answer the following questions:

Question 1.
Who helped Tenzin in learning English words?
Answer:
Julie, the art and craft teacher, helped Tenzin in learning English words.

Question 2.
Name the places that Tenzin’s family lived in.
Answer:
Tenzin’s family lived in Tibet, McLeod Ganj in Himachal Pradesh, Mysore, Gurupura, Kollegal in Karnataka.

Question 3.
What are the difficulties they faced in India?
Answer:
They didn’t know how to get a house. They didn’t know the names of the food items they wanted to buy. Shopping was the most difficult job for them.

Question 4.
Why did Tenzin cried every day?
Answer:
Tenzin cried every day as he badly missed his friends and his country – Tibet.

Question 5.
Why it is important for people to live without boundaries?
Answer:
We all are humans, and we live together on Earth. We need to share and grow with each other. So, it is important to live without boundaries.

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

C. Try your own:

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start 1
Answer:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start 2

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

D. Speak and win:

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start 3

Pick and support or oppose any one of the characters:

I support:

  1. Nimmie defended everyone who teased Tenzin.
  2. Binsa was a friend of Tenzin she was a Nepali. She practiced learning English.

I oppose:

  1. Nimmie fights with everyone.
  2. She was not an Indian.
  3. She did not know English. She did not have friends.

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

Let us read aloud:

A. Read the passage 3 times and colour the dove for each time:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start 4

A leader and his followers went to Ooty. They shared stories to forget thigh pain from their tired legs. They decided to take some rest. When they were crossing a river, the leader saw a poisonous scorpion floating in the river. It was going to die in the water. The leader wanted to save it but it bit him. Seeing this, the followers asked him the reason why he tried helping it even if it bites him. The leader said that helping others is the nature of human and biting is the nature of the insect.

Question 1.
Where were they going?
Answer:
They were going to Ooty.

Question 2.
What did the leader see on the river?
Answer:
The leader saw a poisonous scorpion floating in the river.

Question 3.
What is the main idea of the text?
Answer:
The main idea of the text is to insist that helping others is human nature.

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

Let us write:

Question 1.
How to write a paragraph? We already know to write a paragraph, what are the parts of a paragraph?
Answer:
Topic sentence, Support sentence-1, Support sentence-2, and Conclusion.

Write a paragraph on the topic ‘Park’:

  1. Park is an area where we find trees, plants, flowers, play equipments, and keep fit equipment.
  2. People go to the park not only to relax but also to play, go for a walk, use keep fit equipments, and chat with friends.
  3. In city, we see parks maintained by the Metropolitan Corporation. Parks are found in all areas in the neighborhood.
  4. We should keep our parks clean. We must throw the waste in the bin. We must be aware of thefts and pick-pockets and be careful in the park.
  5. Apart from the regular parks, we also have special parks like – Zoological park, Amusement park, Birds’ park, etc.

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

I can do:

A. Answer the following:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start 5

Question 1.
Name of the object
Answer:
Refrigerator

Question 2.
In your mother tongue
Answer:
குளிர்பதனப்பெட்டி

Question 3.
Use in a sentence
Answer:
Last month my father bought a refrigerator.

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

B. Match the clipped words:

1. Photoa. mathematics
2. Mathb. centum
3. Centc. photograph

Answer:

1. Photoa. photograph
2. Mathb. mathematics
3. Centc. centum

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

C. Fill in the blank with the clipped word:

Question 1.
We bought a new ______.(refrigerator)
Answer:
fridge

Question 2.
He broke his ______. (spectacles)
Answer:
specs

Question 3.
We visited the ______. (zoological park)
Answer:
zoo

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

D. Circle the pronouns:

Question 1.
An old man lived in the village. He was one of the most unfortunate people in the world. The whole village was tired of him; he was always gloomy, he constantly complained, and was always in a bad mood.

Answer:
An old man lived in the village. He was one of the most unfortunate people in the world. The whole village was tired of him; he was always gloomy, he constantly complained, and was always in a bad mood.

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

E. Fill in the bļanks with a pronoun:

Question 1.
Every morning, I brush my teeth and stare at ______ in the mirror.
(a) himself
(b) herself
(c) myself
(d) itself
Answer:
(c) myself

Question 2.
The children made holiday decorations by ______.
(a) itself
(b) themselves
(c) theirselves
(d) ourselves
Answer:
(b) themselves

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

5th English Guide The New Start Additional Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
From Tibet, Tenzin first migrated to ______ in India.
(a) Arunachal Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Andhra Pradesh
Answer:
(b) Himachal Pradesh

Question 2.
We can fight the real evil of ______ and injustice in the world.
(a) hatred
(b) poverty
(c) greed
Answer:
(c) greed

Question 3.
Every ______ Tenzin went to the Government office to get his book signed.
(a) week
(b) month
(c) year
Answer:
(c) year

Question 4.
We all are ______ and we live together on Earth.
(a) aliens
(b) humans
(c) archaic
Answer:
(b) humans

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

II. Match the following :

a.

1. Charlesa. baseball
2. Binsab. Nepal
3. Nimmiec. fighter
4. Motherd. happy anywhere

Answer:

1. Tenzina. computer
2. Julieb. Tibet
3. Malligac. art and craft

b.

1. Tenzina. computer
2. Julieb. Tibet
3. Malligac. art and craft

Answer:

1. Tenzina. Tibet
2. Julieb. art and craft
3. Malligac. computer

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

III. Write True or False:

Question 1.
Beginning a new life in a new place is easy.
Answer:
False

Question 2.
Charles taught Tenzin to play baseball.
Answer:
True

Question 3.
We need to share and grow with each other.
Answer:
True

Question 4.
My mother says we cannot be happy anywhere.
Answer:
False

Question 5.
Often Tenzin thought of his friends in Tibet and cried.
Answer:
True

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

IV. Answer the following:

Question 1.
Where did Tenzin family live in Himachal Pradesh?
Answer:
Tenzin’s family lived in a refugee camp.

Question 2.
How did the Refugee Relief Group help Tenzin?
Answer:
The Refugee Relief Group (RGB) arranged a house for Tenzin and showed him where to buy what he needed. The RRG also helped him to get admission to a school close to his house.

Question 3.
Write the names of two teachers of Tenzin.
Answer:
Ms. Julie, the art and craft teacher, and Ms. Malliga, the computer teacher.

Question 4.
List three friends of Tenzin.
Answer:
Binsa, Charles, and Nimmi.

Question 5.
Why was Tenzin displeased?
Answer:
Tenzin was displeased because he missed his home in Tibet. Many people still looked at him as an alien in India.

Question 6.
What is the difference between the eagles and people according to Tenzin?
Answer:
An eagle never needs to be saved from another eagle. But people have to be saved from other people.

Question 7.
What are the real evils in the world?
Answer:
Greed and hunger.

Question 8.
What does Tenzin want to do to the people?
Answer:
Tenzin wants to help all people realize that we are all one.

Question 9.
What should Tenzin family do every year?
Answer:
Tenzin’s family had to go to the government office every year to get their book signed for staying in India.

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

The New Start Summary in English and Tamil

Tenzin, a boy from Tibet was forced out of his country. He writes about his experience in his journal. Let us read about his experience.

திபெத்தைச் சேர்ந்த டென்ஜின் என்ற சிறுவன் தனது நாட்டை விட்டு வெளியேற வேண்டிய கட்டாயம் ஏற்பட்டது. அவனது அனுபவம் பற்றி அவன் ஒரு பத்திரிகையில் எழுதுகிறான். அவனது அனுபவத்தைப் பற்றி நாம் படிக்கலாம்.

My name is Tenzin. I am from Tibet. From Tibet, we first migrated to Himachal Pradesh in India. While we lived in a refugee camp in India, I learnt a few words of English. From Himachal Pradesh, we moved to Karnataka.

என் பெயர் டென்ஜின். நான் திபெத்தைச் சேர்ந்தவன். நாங்கள் திபெத்திலிருந்து முதலில் இந்தியாவில் உள்ள ஹிமாச்சல பிரதேசத்துக்கு குடி போனோம். நாங்கள் இந்தியாவில் ஓர் அகதிகள் முகாமில் வாழ்ந்தபோது, நான் சில ஆங்கில வார்த்தைகளைக் கற்றுக் கொண்டேன். ஹிமாச்சல பிரதேசத்திலிருந்து நாங்கள் கர்நாடகாவிற்கு வந்தோம்.

My family had a hard time adjusting to this new country. We moved many times. We first lived in McLeod Gani, and then we moved to Mysore. And from Mysore, we went to Gurupura and then to Kollegal. I was tired and homesick. Finally, we decided to come back and settle in Gurupura.

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

எங்கள் குடும்பத்தாருக்கு இந்த புதிய நாட்டில் அனுசரித்து வாழ்வது மிகவும் கடினமாக இருந்தது. நாங்கள் பலமுறை இடம் மாறினோம். நாங்கள் முதலில் மக்லியோட் கஞ்ச்சில் வாழ்ந்தோம், பின்னர் மைசூருக்குப் போனோம். மைசூரில் இருந்து குருபுராவிற்கும் பின்னர் கொல்லேகாள் என்ற ஊருக்கும் போனோம். நான் மிகவும் களைத்துப் போனேன். சொந்த நாட்டைப் பற்றிய நினைவு அடிக்கடி வந்தது. இறுதியில் குருபுராவிற்கே திரும்பவும் வந்து குடியேற முடிவு செய்தோம்.

Beginning a new life in a new place was not easy. We didn’t understand the system in India. We didn’t know how to get a house. Shopping for food was the most difficult job. We didn’t know the names of the items we wanted to buy.

புதிய இடத்தில் புது வாழ்க்கையை துவங்குவது என்பது எளிதானதாக இல்லை. இந்தியாவின் வாழ்க்கை முறைகள் பற்றி எங்களுக்குப் புரியவில்லை. தங்குவதற்கு ஒரு வீட்டை எப்படி பெறுவது என்று கூட எங்களுக்குத் தெரியவில்லை. கடைக்குச் சென்று உணவை வாங்குவது தான் மிகவும் கடினமான வேலை. நாங்கள் வாங்க வேண்டிய பொருட்களின் பெயர்கள் (இந்நாட்டு மொழியில் என்னவென்று எங்களுக்கு தெரியாது.

we asked the Refugee Relief Group to help us. They arranged a house for us and showed us where to buy what we needed. They even helped us get admission to the school close to our house. I started going to school. In the beginning, I didn’t understand anything. I often thought of my friends in Tibet. I would cry every day after I returned from school. I wanted to go back to my school and my friends.

அகதிகள் நிவாரணக் குழுவை எங்களுக்கு உதவுமாறு நாங்கள் கேட்டோம். அவர்கள் நாங்கள் தங்க ஒரு வீட்டை ஏற்பாடு செய்தனர். எங்களுக்குத் தேவையானதை எங்கே வாங்க வேண்டும் என்றும் காண்பித்தார்கள். எங்கள் வீட்டுக்கு பக்கத்தில் இருந்த பள்ளியில் சேரவும் எங்களுக்கு உதவி செய்தார்கள்.

நான் பள்ளிக்குச் செல்ல ஆரம்பித்தேன். ஆரம்பத்தில் எனக்கு எதுவுமே புரியவில்லை .அப்பொழுது நான் அடிக்கடி என் திபெத் நாட்டு நண்பர்களை நினைப்பேன். பள்ளியில் இருந்து திரும்பியவுடன் தினமும் நான் அழுவேன். நான் என் திபெத் பள்ளிக்கும், திபெத் நண்பர்களிடமும் திரும்பிப் போக விரும்பினேன்.

Every year we need to go to the government office and get our book signed. Mother says that, if we miss getting it sianed then we will have to leave India too.

நாங்கள் ஒவ்வொரு ஆண்டும் அரசாங்க அலுவலகத்திற்குச் சென்று, எங்கள் புத்தகங்களில் கையெழுத்து வாங்க வேண்டும். நாங்கள் கையெழுத்து வாங்கத் தவறினால், இந்தியாவை விட்டு வெளியேற வேண்டும் என்று அம்மா சொன்னார்.

Now, I have made friends here. There is Julie, my art and craft teacher. She is a very nice person. She helps me learn English words. Miss Malliga is also a wonderful teacher. She teaches me computers. I have a friend whose name is Binsa. She is from Nepal. She didn’t know English either when she came here. Now we learn and practice English together. There is Nimmi who fights with everyone who teases us. And I must not forget to mention Charles, who taught me how to play baseball.

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

இப்பொழுது எனக்கு இங்கு நண்பர்கள் இருக்கிறார்கள். என்னுடைய ஓவிய கலை ஆசிரியை ஜூலி மிகவும் நல்லவர். நான் ஆங்கில வார்த்தைகளைக் கற்றுக் கொள்ள உதவுகிறார். செல்வி மல்லிகாவும் ஓர் அற்புதமான ஆசிரியை. அவர் எனக்கு கணினி கற்றுக் கொடுப்பார். எனக்கு பின்சா என்ற ஒரு சிநேகிதி உண்டு.

அவள் நேபாள் நாட்டைச் சேர்ந்தவள். அவளுக்கும் இங்கு வந்த புதிதில் ஆங்கிலம் தெரியாது. இப்பொழுது நாங்கள் ஒன்றாக ஆங்கிலம் படித்து பயிற்சி செய்கிறோம். எங்களைக் கிண்டல் செய்யும் எல்லாரிடமும் சண்டை போட நிம்மி இருக்கின்றாள். நான் சார்லஸ் பற்றி சொல்ல மறக்கக் கூடாது. அவன்தான் எனக்கு பேஸ் பால் விளையாடக் கற்றுக் கொடுத்தான்.

I often wonder, how would it be if I had lived in the same place all my life? I miss my home in Tibet. But that does not mean that I am not grateful to India, its people, and the government. While many people are my friends, there are still many who look at us as though we were aliens. Sometimes, I want to tell them that we are humans too. We live on Earth too, just a different part of Earth.

என் வாழ்க்கை முழுவதையும் இந்த ஒரே இடத்தில் நான் வாழ்ந்திருந்தால் எப்படி இருந்திருக்கும் என நான் நினைத்து வியந்ததுண்டு . நான் என் திபெத் வீட்டை இழந்து தவிக்கிறேன். அதற்காக நான் இந்திய மக்கள் மீதும், அரசாங்கத்திடமும் நன்றி இல்லாதவனாக இல்லை.

இங்கு பல மனிதர்கள் எனக்கு நண்பர்களாக இருந்தாலும், பலர் இன்னும் எங்களை அந்நியர்களாகவே பார்க்கிறார்கள். சில சமயம் நான் அப்படிப்பட்டவர்களிடம் “நாங்களும் மனிதர்கள் தான்” என்று சொல்ல நினைப்பேன். நாங்களும் இந்த பூமியில் தான் வாழ்கின்றோம், என்ன, பூமியின் வேறு ஒரு பகுதியில் வாழ்கிறோம்.

Our history teacher tells us that is people who made the boundaries of the countries. We drew the lines before, we draw the lines now, and we will continue to draw new lines. I think we would not stop braving likes unless we realize that we are all one! We all are humans, and we live together on Earth. We need to share and grow with each other.

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

நாடுகளின் எல்லைகளை உருவாக்கியவர்கள் மனிதர்கள் தான் என்று எங்கள் வரலாறு ஆசிரியர் கூறுவார். எல்லைக் கோடுகளை முன்காலத்தி ல்நாம் வரைந்தோம். இப்போது நாம் வரைகிறோம். இனியும் நாம் புதிய எல்லைக்கோடுகளை தொடர்ந்து வரைவோம்.

நாம் அனைவரும் ஒன்று என்பதை நாம் உணராத வரை நாம் இந்த செயல்களை (எல்லைக் கோடு வரைவதை நிறுத்தமாட்டோம் என்று நினைக்கிறேன். நாம் எல்லாரும் மனிதர்கள். நாம் ஒன்று கூடி இந்த பூமியில் வாழ்கிறோம். நாம் நம்முடையதை மற்றவருடன் பகிர்ந்து, அவர்களுடன் சேர்ந்து வளர வேண்டும்?

Now, that I think of this. I wonder if we did not have the boundaries, will we need weapons? Will we need protection from our own people? Does an eagle ever need to be saved from another eagle? Then, why do people have to be saved from other people?

இப்போது நான் இதை நினைக்கிறேன். நம் நாடுகளுக்கிடையே எல்லைகள் இல்லாவிட்டால் நமக்கு போர் ஆயுதங்கள் தேவைப்படுமா? என நான் கேட்கிறேன். நமது சொந்த மக்களிடமிருந்தே நமக்கு பாதுகாப்பு தேவைதானா?

ஒரு கழுகுக்கு மற்றொரு கழுகிடமிருந்து தன்னைப் பாதுகாத்துக் கொள்ளவேண்டிய தேவை ஏற்படுகிறதா? (இல்லையே) அப்படி என்றால் பிறகு ஏன் மனிதர்கள் மட்டும் பிற மனிதர்களிடமிருந்து காப்பாற்றப்பட வேண்டும்.

I want to help people realise that we are all one. And that, it is up to see beyond the boundaries and connect as people. Only then we can fight the real evil of greed and injustice in the world, together. I want to end by saying that I am happy now. My mother says we can be happy anywhere. I enjoy being here. Many people are very nice and helpful. I still remember my friends and my school in Tibet. I want to visit them when I grow up to tell them that we live in a wonderful world. To tell them that the world can be united only by its people.

நாம் அனைவரும் ஒரே குலம் தான் என்று மக்கள் உணருவதற்கு நான் உதவ விரும்புகிறேன். நாம் எல்லைகளை கடந்து மக்களோடு தொடர்பு கொள்வது என்பது நம் கையில் தான் உள்ளது. அப்பொழுது தான் தான் இவ்வுலகின் உண்மையான தீய சக்திகளான பேராசை, அநியாயம், அக்கிரமம் போன்றவற்றிற்கு எதிராக நாம் ஒன்றாக போராட முடியும்.

”நான் இப்பொழுது மகிழ்ச்சியாக இருக்கிறேன் என்று கூறி முடிக்க விரும்புகிறேன். நாம் எங்கு இருந்தாலும் மகிழ்ச்சியாக இருக்கலாம் என்று என் அம்மா சொல்கிறார். நான் இங்கு இருப்பதில் சந்தோஷப்படுகிறேன்.

அநேகர் இங்கு பழக நல்லவர்களாகவும் உதவி செய்பவர்களாகவும் இருக்கிறார்கள். நான் இன்னும் என் திபெத் பள்ளியையும், என் நண்பர்களையும் நினைவில் வைத்துள்ளேன். நான் பெரியவன் ஆனவுடன் அவர்களை சந்தித்து நாம் எப்படிப்பட்ட அற்புதமான உலகில் வாழ்கின்றோம் என சொல்ல விரும்புகிறேன். இவ்வுலகில் வாழும் மக்கள் மூலமாகத்தான் இந்த உலகம் இணைக்கப்பட முடியும் என்று நான் சொல்லுவேன்.

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 3 Supplementary Chapter 2 The New Start

Come, join me on this journey to make this world better. A safer place. A happier place. A place with no boundaries.

வாருங்கள், இந்த உலகத்தை நாம் சிறப்பாக மேம்படுத்த இந்தப் பயணத்தில் என்னுடன் சேருங்கள். பாதுகாப்பான இடம், ஒரு மகிழ்ச்சியான இடம், எல்லையில்லாத ஓர் இடம்.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Pdf Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Social Science Solutions Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

7th Social Science Guide Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
………………………. is a event which causes enormous physical damage to property, loss of life and change in the environment.
a) Hazard
b) Disaster
c) Recovery
d) mitigation
Answer:
b) Disaster

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 2.
Activities that reduce the effects of disaster
a) Preparation
b) Response
c) Mitigation
d) Recovery
Answer:
c) Mitigation

Question 3.
A sudden movement (or) trembling of the earth’s crust is called as ……………….
a) Tsunami
b) Earthquake
c) Fire
d) Cyclone
Answer:
b) Earthquake

Question 4.
A sudden overflow of water in a large amount caused due to heavy rainfall is called ……………………….
a) Flood
b) Cyclone
c) Drought
d) Seasons
Answer:
b) Cyclone

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 5.
Road accidents can be avoided by permitting the persons who have ………………………. is allowed to drive vehicle.
a) Ration card
b) License
c) permission
d) Documents
Answer:
b) License

II. Fill in the blanks:

1. A hazard is a ……………….. event that can causes harm or damage to human and their property.
Answer:
disaster

2. Activities taken during a disaster is called …………………
Answer:
Response

3. Displacement of water can produce one or more huge destructive waves known as
Answer:
Tsunami

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

4. In case of fire accidents call the nearby police station or the no ……………….. for the fire service.
Answer:
101

5. Disaster management refers to ……………….. of lives and property during a natural or manmade disaster.
Answer:
conservation

III. Match the following:

AB
1. Earthquakea) Gigantic waves
2. Cycloneb) Creak / Fault
3. Tsunamic) Uneven rainfall
4. Industrial accidentd) Eye of the storm
5. Droughte) Carelessness

Answer:

AB
1. Earthquakeb) Creak / Fault
2. Cycloned) Eye of the storm
3. Tsunamia) Gigantic waves
4. Industrial accidente) Carelessness
5. Droughtc) Uneven rainfall

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

IV. Consider the following statement and tick the appropriate answer:

Question 1.
Assertion (A) : In the modem world we can’t live happing everyday.
Reason (R) : Due to pollution and environmental degradation we are undergoing natural hazard and Disaster
a) A and R are correct and A explains R
b) A and R are correct but A does not explain R
c) A is in correct bt R is correct
d) Both A and R are in correct
Answer:
a) A and R are correct and A explains R

Question 2.
Assertion (A) : Sudden movement (or) trembling of the earth’s crust is called an Earthquake.
Reason (R) : Movement of the tectonic plates, mass wasting, surface fault all leads to earthquake.
a) A and R are correct and A explains R
b) A and R are correct but A does not explain R
c) A is in correct but R is correct
d) Both A and R are in correct
Answer:
a) A and R are correct and A explains R

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

V. Answer the following briefly:

Question 1.
Define Hazard.
Answer:
Generally, a hazard is a dangerous phenomenon, substance, human activity, or condition that may cause loss of life, injury, health impacts, property damage, loss of livelihoods, services, social and economic disruption or environmental damage.

Question 2.
What is a disaster?
Answer:
A disaster can be generally defined as “A serious disruption in the society causing widespread material, economic, social or environmental losses.

Question 3.
What are the 4 concepts of the Disaster management cycle?
Answer:

  1. Prevention
  2. Mitigation
  3. Preparedness
  4. Response
  5. Recovery
  6. Rehabilitation

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 4.
Name any two agency which involves in the warring system in Tamil Nadu.
Answer:

  • Tamil Nadu State Disaster Response Force (SDRF) has been constituted with a strength of 80 Police Personnel.
  • They have been trained in disaster management and rescue operations in consultation with the National Disaster Response Force(NDRF).

Question 5.
Write about any three effects of the flood.
Answer:

  • Loss of life and property
  • Displacement of people
  • Spread of contagious diseases such as Cholera and Malaria etc.

Question 6.
Give any four Rail safety tips.
Answer:
Rail Safety Tips:

  • Stay alert. Train scans come from either direction at any time.
  • Never sit on the edge of the Station Platform.
  • Cross the tracks safely.

Question 7.
Name any four different industry which goes under industrial disaster frequently.
Answer:

  • Nuclear industries
  • Chemical industries
  • Match and crackers factory
  • Cotton and Paper industry.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

VI. Distinguish between:

Question 1.
Earthquake and Tsunami.
Answer:
Earthquake

  1. A sudden movement (or) trembling of the earth’s crust.
  2. The movement of the tectonic plates, mass wasting, landslides, surface fault,etc., causes earth quake.

Tsunami

  1. When an earthquake jolts the ocean floor, the sudden dislocation of the sea bed occurs and the resulting displacement of water can produce one or more huge, destructive waves.
  2. These waves rise to several meters and may reach the coast within a few minutes.

Question 2.
Flood and cyclone.
Answer:
Flood :

  1. Heavy rainfall, cyclone, melting of snow, Tsunami or a dam burst.
  2. A large amount of water is burst out.
  3. Displacement of people, Spread of contagious diseases such as Cholera and Malaria, etc.

Cyclone :

  1. Heavy rainfall, cyclone, melting of snow, Tsunami or a dam burst.
  2. When it reaches land and destroys buildings and kills people, it can be described as a disaster.
  3. Disrupts transportation, power communication.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 3.
Hazard and disaster.
Answer:
Hazard:

  1. A hazard is a dangerous phenomenon.
  2. Human activity or condition that may cause loss of life.
  3. Eg: Injury, health impacts, property damage, loss of livelihoods, services.

Disaster

  1. Disaster occurs naturally.
  2. A serious disruption in society.
  3. Eg: economic, social, or environmental losses.

VII. Answer the following questions in detail:

Question 1.
Write about the disaster management cycle.
Answer:
The six disaster management phases that have been used in the concept of disaster cycle are as follows;
Pre-Disaster phase:
Prevention and Mitigation:

  1. The term prevention is often used to embrace the wide diversity of measures to protect persons and property.
  2. Mitigation embraces all measures taken to reduce both the effects of the hazard itself and the vulnerable conditions to it in order to reduce the scale of a future disaster.
  3. Therefore, mitigation may incorporate addressing issues such as land ownership, tenancy rights, wealth distribution, implementation of earthquake-resistant building codes, etc.

Preparedness:

  1. The process includes various measures that enable governments, communities and individuals to respond rapidly to disaster situations to cope with them effectively.
  2. Preparedness includes for example, the formulation of viable emergency plans, the development of warning systems, the maintenance of inventories, public awareness and education and the training of personnel.

Early Warning:

  1. This is the process of monitoring the situation in communities or areas known to be vulnerable to slow onset hazards, and passing the knowledge of the pending hazard to people harmless way.
  2. To be effective, warnings must be related to mass education and training of the population who know what actions they must take when warned.

The Disaster Impact:

  1. This refers to the “real-time event of a hazard occurrence and affecting elements at risk.
  2. The duration of the event will depend on the type of threat; ground shaking may only occur in a matter of seconds during an earthquake while flooding may take place over a longer sustained period.

During Disaster Phase:

Response: This refers to the first stage of response to any calamity, which includes examples such as setting up control rooms, putting the contingency plan in action, issue warning, action for evacuation, taking people to safer areas, rendering medical aid to the needy, etc., simultaneously rendering relief to the homeless, food, drinking water, clothing, etc. to the needy, restoration of communication, disbursement of assistance in cash or kind.

The Post- Disaster Phase:

Recovery: Recovery is used to describe the activities that encompass the three overlapping phases of emergency relief, rehabilitation, and reconstruction.

Rehabilitation: Rehabilitation includes the provision of temporary public utilities and housing as interim measures to assist long-term recovery.

Reconstruction: Reconstruction attempts to return communities with improved pre-disaster functioning. It includes the replacement of buildings; infrastructure and lifeline facilities so that long-term development prospects are enhanced rather than reproducing the same conditions, which made an area or population vulnerable in the first place.

Development: In an evolving economy, the development process is an ongoing activity. Long-term prevention/disaster reduction measures. For example like the construction of embankments against flooding, irrigation facilities as drought-proofing measures, increasing plant cover to reduce the occurrences of landslides, etc.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 2.
Write about the flood, its effects, and the mitigation
Answer:
Flood: Sudden overflow of water in a large amount caused due to heavy rainfall, cyclone, melting of snow, Tsunami or a dam burst.
Effects:

  1. Loss of life and property
  2. Displacement of people and
  3. Spread of contagious diseases such as cholera and Malaria etc.,

Mitigation for a flood:
They include flood walls/sea walls, flood gates, levees, and evacuation routes. Nonstructural measures reduce damage by removing people and property out of risk areas. They induce elevated structures, property buyouts, permanent relocation, zoning, subdivision and building codes.

Question 3.
Write about any five general survival techniques.
Answer:
General Survival Techniques:

  1. During the earthquake be under the table, chair, kneel to the floor and protect yourself. Go near a sturdy wall, sit on the floor and hold the floor strongly and protect yourself. Use only torch lights,
  2. During flood forecast, store up necessary things like first aid etc. Listen to the local Radio/TV for instructions. Cut off all the electrical supplies during flood and earthquake,
  3. In case of fire accidents call fire service (No. 101)
  4. If clothes are on fire, “Don’t Run; Stop, Drop and Roll,”
  5. Stay alert. Trains can come from either direction at any time,
  6. Never sit on the edge of the Station Platform,
  7. Cross the tracks safely.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 4.
Write about the earthquake, its effects, and mitigation steps.
Answer:
Earthquake:
A sudden movement (or) trembling of the earth’s crust is called an earthquake. The movement of the tectonic plates, mass wasting, landslides, surface fault, etc., causes earthquakes.
Effects:
Due to a strong earthquake, loss of lives, buildings, roads, bridges, and dams are damaged. Earthquakes cause floods, tsunamis, landslides, fires, breakdown of water supply, and electrical lines. It may change the course of a river too.
Mitigation steps:

  1. Construct an Earthquake resistant building.
  2. Seek shelter under stable tables.
  3. Move to open areas.
  4. Secure your belonging.
  5. Put latches on cabinet doors and file cabinets.
  6. Store hazardous materials in a sturdy place.
  7. Keep fire extinguishers.

VIII. HOTS:

Question 1.
Why should we know about the natural disaster?
Answer:

  • To prevent loss of life.
  • To Protect our belongings.
  • To create awareness among youngsters.
  • To be prepared with emergency phone nos.
  • To be stocked with food, water medicine.
  • For children and old age people.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 2.
Name four places in India which undergo landslide.
Answer:

  • Tamil Nadu, Kerala, and Maharastra (Western ghats and Konkan hills)
  • North Eastern Himalayas – (Darjeeling, and Sikkim)
  • North West Himalayas – (Uttarakhand, Himachal Pradesh)
  • Jammu and Kashmir.

7th Social Science Guide Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice Additional Important Questions and Answers

I. Choose the Correct answer.

Question 1.
On 2nd to 3rd May ………………….. high-velocity dust storms swept across the parts of North India and more than 125 people died and over 200 were injured.
a) 2019
b) 2018
c) 2016
d) 2017
Answer:
b) 2018

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 2.
After …………………..  tsunami, cyclone Gaja is the worst natural disaster to hit Tamilnadu.
a) 2004
b) 2005
c) 2006
d) 2007
Answer:
a) 2004

Question 3.
The word “Tsunami” is derived from the …………………..  word.
a) Italy
b) Germany
c) Korea
d) Japanese
Answer:
d) Japanese

Question 4.
A low-pressure area that is encircled by high-pressure wind is called a …………………..
a) Hurricane
b) Cyclone
c) Flood
d) Tsunami
Answer:
b) Cyclone

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 5.
In the early hours of November 10, 2018………………….. cyclone had been spread around 120(Kmph).
a) Suthrina
b) vartha
c) Gaja
d) Verdan
Answer:
c) Gaja

Question 6.
…………………..  is used to describe the activities that encompass the three overlapping phases of emergency relief, rehabilitation, and reconstruction.
a) Recovery
b) Reconstruction
c) Rehabilitation
d) Development
Answer:
a) Recovery

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 7.
…………………..  attempts to return communities with improved predisaster functioning.
a) Recovery
b) Reconstruction
c) Rehabilitation
d) Development
Answer:
b) Reconstruction

Question 8.
State Disaster Management plan – The perspective plan – …………………..  prepared by the Revenue and Disaster Management Department.
a) 2018-2030
b) 2010-2030
c) 2020-2030
d) 2030-2040
Answer:
a) 2018 – 2030

Question 9.
During the earthquake be under the ………………….., kneel to the floor and protect yourself.
a) table
b) below the wall
e) below the steps
d) near the mirror
Answer:
a) table

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

Question 10.
In case of fire accidents dial ………………….. for fire service.
a) 102
b) 103
c) 101
d) 100
Answer:
c) 101

II. Fill in the blanks:

1. Generally, a hazard is a …………………..
Answer:
dangerous phenomenon

2. A ………………….. (or) trembling of the earth crust is called as earthquake.
Answer:
sudden movement

3. Due to a strong earthquake, loss of lives, buildings, roads, bridges, and dams are damaged are called …………………..
Answer:
Hazards

4. ………………….. is a natural hazard. It develops at sea.
Answer:
Hurricane

5. ………………….. means harbor waves.
Answer:
Tsunami

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

6. The term………….. is a sudden rush of a crowd of people.
Answer:
stampede

7. …………………..  is a disaster.
Answer:
Fire

8. ………………….. refers to the “real-time event of a hazard occurrence and affecting elements at risk.
Answer:
Disaster Impact

9. ………………….. embraces all measures taken to reduce both the effects of the hazard itself and the vulnerable conditions.
Answer:
Mitigation

10. If any ………………….. occur dial, 101 for Fire service and 108 for the Ambulance.
Answer:
emergency medical help

III. Match the following:

AB
1. Man-made disastera) NDMA
2. Industrial disasterb) SDRF
3. CSIRc) Warfare
4. National Disaster Management Authorityd) Bhopal gas leakage
5. Tamilnadu State Disaster Response Forcee) Laboratories

Answer:

AB
1. Man-made disasterc) Warfare
2. Industrial disasterd) Bhopal gas leakage
3. CSIRe) Laboratories
4. National Disaster Management Authoritya) NDMA
5. Tamilnadu State Disaster Response Forceb) SDRF

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

IV. Answer the following briefly:

Question 1.
Write down the examples of Natural disasters.
Answer:
Earthquakes, tsunamis, volcanic eruptions Landslides , Windstorms, Floods, and Epidemics.

Question 2.
What is the post-disaster phase in Disaster?
Answer:

  • Response
  • Recovery
  • Rehabilitation

Question 3.
What is Preparedness?
Answer:
The process includes various measures that enable governments, communities, and individuals to respond rapidly to disaster situations to cope with them effectively.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 3 Natural Hazards – Understanding of Disaster Management in Practice

V. Answer the following questions in detail:

Question 1.
Explain the general survival techniques while happening disasters.
Answer:

  • During the earthquake be under the table.
  • Hold the floor strongly.
  • During flood forecast, store up necessary things like first aid.
  • In case of fire accidents dial 101 for fire service.
  • Road accidents can be avoided by following Road safety rules.
  • Read the safety briefing card available in the seat pocket carefully.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Pdf Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Social Science Solutions Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

7th Social Science Guide Map Reading Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
The science of map making is called …………………..
a) Geography
b) Cartography
c) Physiography
d) Physical Geography
Answer:
b) Cartography

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

Question 2.
North, South, East and West are four directions are called as
a) Cardinal
b) Geographical
c) Latitudinal
d) Angels
Answer:
a) Cardinal

Question 3.
Cultural maps are those which shows the ………………….. features.
a) Natural
b) Man – made
c) Artificial
d) Environmental
Answer:
b) Man – made

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

II. Fill in the blanks:

1. ………………….. is an essential tool of a geographer.
Answer:
Map

2. The directions in between the cardinal directions are the inter mediate …………………..
Answer:
directions

3. …………………..in a map which explains the different colours and symbols used in it.
Answer:
Legand

4. Cadastral maps are known as …………………..
Answer:
Village and Town Maps

5. Small scale maps are helpful to us to show large areas like ………………….. and …………………..
Answer:
Continents, Countries

III. Circle the odd one:

1. North East, Scale, North West and East.
2. White, Snow, High land, and Plains.
3. Relief map, Soil map, Physical map and Atlas.
4. Weather Forecasting, Climate, Rainfall and Temperature.
Answer:
Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading 1

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

IV. Match the following:

AB
1. Upper right comera) Density and growth
2. Key (or) legendb) District (or) town
3. Large Scale mapc) Natural relief features
4. Physical mapd) Colours and Symbols
5, Population mape) ‘N’ letter

Answer:

AB
1. Upper right comere) ‘N’ letter
2. Key (or) legendd) Colours and Symbols
3. Large Scale mapb) District (or) town
4. Physical mapc) Natural relief features
5, Population mapa) Density and growth

V. Examine the Following Statements:

Question 1.
1. An Atlas is a bound volume of different types of maps
2. Atlas maps are drawn on smaller scale
3. Insignificant details are omitted
a) 1 and 3 are correct
b) 2 and 3 are correct
c) 1 and 2 are correct
d) 1, 2 and 3 are correct
Answer:
d) 1, 2 and 3 are correct

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

Question 2.
Statement I : Globe is a three dimensional model of the Earth.
Statement II : It is easy to handle and to carry. As it can be rolled up or folded.
a) Statement I is correct and II is wrong.
b) Statement I is wrong and II is correct
c) Both the statements are correct.
d) Both the statements are wrong.
Answer:
a) Statement I is correct and II is wrong.

VI. Name the following:

1. Representing the earth on a flat surface.
Answer:
Map

2. Ratio between the distance on a map and distance on the ground.
Answer:
Scale

3. Symbols which help to show road ways and railways.
Answer:
Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading 2

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

4. A book which contains different kinds of maps.
Answer:
Atlas

5. A map which shows administration divisions.
Answer:
Political map

VII. Answer the following:

Question 1.
What is a map?
Answer:

  1. Map is a representation of the earth as a whole or a part of the earth drawn on a flat surface according to a given scale.
  2. It can show continents, countries, cities and even a local area are drawn with specific details.

Question 2.
What is cartography?
Answer:
The science of map-making is called cartography (carte means map and graphic means drawing’). One who draws maps is called a Cartographer.

Question 3.
What are the cardinal directions?
Answer:
East and West, North and South.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

Question 4.
What is an Atlas?
Answer:

  • Atlas is a collection of maps in a book.
  • Atlas maps are small-scale maps covering large areas like continents and countries.
  • Only prominent relief features, main roads and railways important towns are shown in Atlas maps.
  • The study of geographic characteristics of a large area is possible at the time with the help of an atlas.

Question 5.
Name the types of Atlas.
Answer:

  1. School Atlas
  2. Advanced Atlas
  3. Regional Atlas
  4. National Atlas.

Question 6.
What are the uses of maps?
Answer:

  • Maps enable us to know the details of the landforms.
  • Maps help the military personnel to campaigns.
  • It is used in airplanes and ships.
  • Maps are used for weather forecasting.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

VIII. Answer in Detail:

Question 1.
What are the elements of maps? Write about it?
Answer:
The basic essential elements of a map are title, direction, scale and legend (or) key and signs and symbols.
Title:

  • Every map has a title that describes the information given in the map.
  • For example: India River.

Direction:

  • In general maps are drawn with North orientation.
  • It helps us to find other direction on the map like East, West and South.

Scale:

  • The scale of a map is the ratio between the distance on the map between two points and actual distance between the two places on the ground.
  • For example: 1 cm = 10km.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

Question 2.
What are the three ways of representation of maps?
Answer:

  • A map is an essential tool for a geographer.
  • The map is a representation of the earth as a whole or a part of the earth drawn on a flat surface according to a given scale.
  • It can show continents, countries, cities, and even a local area are drawn with specific details.
  • It is easy to handle and carry as it can be rolled up (or) folded and stored in computers.

Question 3.
Classify the maps based on functions.
Answer:
The maps based on functions are:

  • Relief, geology, soils, drainage, elements weather, and vegetation.
  • Relief maps
  • Geological maps
  • Climatic maps
  • Soil maps
  • Cultural maps
  • Political maps
  • Population maps
  • Economic maps
  • Transportation maps
  • Thematic maps

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

Question 4.
Write about the comparison of map and Globe.
Answer:
Map

  1. A map is a two – dimensional form of the Earth.
  2. A map shows a small or a large area.
  3. A map can show detailed information about the area.
  4. A map is very easy to carry.

Globe

  1. A globe is three – dimensional model of the Earth.
  2. A globe is a true model of the earth.
  3. A globe cannot show detailed information for an area.
  4. A globe is not easy to carry.

Question 5.
Describe the types of maps based on the scale? Write about it?
Answer:

  • Based on Scale maps are two types.
  • Large scale maps
  • Short scale maps

Large scale maps:

  • It shows small areas in greater detail because they are drawn on a relatively large scale.
  • Cadastral maps are village and town maps.
  • Topographical maps show smaller areas in much greater detail about the small areas.

Small scale maps:

  • It shows large areas like continents or countries.
  • These maps are drawn on 1 cm = 1000 km. These are called small-scale maps.
  • Wall maps are small-scale maps showing large areas.
  • Atlas is a collection of maps in a book. Atlas maps are small-scale maps covering large areas like continents and countries.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

IX. HOTs:

Question 1.
Map is an essential tool for a traveler why?
Answer:
Map is an essential tool for a traveller, It helps a traveller to find out direction. It also tells about the latitudinal and longitudinal extent of a place. It helps one to locate a place easily and follow the correct travelling route.

X. Activity:

Question 2.
Draw the convectional signs and symbols to given points
a) Bridge
b) Canal
c) Dam
d) Temple
e) Forest
f) Railway Station
Answer:
Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading 3

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

7th Social Science Guide Map Reading Additional Important Questions and Answers

I. Choose the Correct answer:

Question 1.
………………….. portraits political boundaries of different countries and states.
a) Religion atlas
b) Soil maps
c) National atlas
d) Maps
Answer:
d) Maps

Question 2.
The map-maker is called…………………..
a) Photographer
b) Cartographer
c) Pictograph
d) Sonographer
Answer:
b) Cartographer

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

Question 3.
………………….. contains detailed maps of a country.
a) Religion atlas
b) Soil maps
c) National atlas
d) Climatic maps
Answer:
c) National atlas

Question 4.
………………….. are drawn to show geological structures, rocks, and minerals.
a) Relief maps
b) Soil maps
c) Geographical maps
d) Thematic maps
Answer:
c) Geographical maps

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

Question 5.
In general, maps are drawn with………………….. orientation
a) North
b) South
c) East
d) West
Answer:
a) North

Question 6.
The features of White colour in Map is …………………..
a) Snow
b) Cloud
c) Rain
d) Water
Answer:
a) Snow

Question 7.
The features of ………………….. colour in Map is Waterbodies.
a) Blue
b) Green
c) White
d) Yellow
Answer:
a) Blue

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

Question 8.
The features of ………………….. colour in Map is Railway line
a) Black
b) Red
c) Blue
d) Green
Answer:
a) Black

Question 9.
A ………………….. is a widely used symbol or a line pattern or a colour on a map.
a) Volcanoes
b) Forts
c) Sign
d) lakes
Answer:
c) Sign

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

Question 10.
Maps help the ………………….. personnel to campaigns.
a) Military
b) Government
c) Disasters
d) Schools
Answer:
a) Military

II. Fill in the blanks:

1. A ……………………. is an essential tool of a geographer.
Answer:
Map

2. ………………….. show small areas in greater details because they are drawn on a relatively large scale.
Answer:
Large scale maps

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

3. …………………..are village and town maps.
Answer:
Cadastral maps

4. ………………….. shows smaller areas in much greater details about a small area.
Answer:
Topographical maps

5. …………………. that show large areas like continent or countries.
Answer:
Small scale maps

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

6. ………………….. are small-scale maps showing large areas.
Answer:
Wall maps

7. …………………..is a collection of maps in a book.
Answer:
Atlas

8. ………………….. is a web-based service that provides detailed information about geographical regions and sites around the world.
Answer:
Digital Maps

9. map 1 cm is equal to …………………… km on the grand.
Answer:
10 Km

10. The features of ………………….. colour in Map is agriculture.
Answer:
Yellow

11. The features of ………………….. colour in Map is Forest.
Answer:
Green

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

12. The features of ………………….. colour in Map is Mountain, Hill, and Contour.
Answer:
Brown

13. The features of ………………….. colour in Map is Settlements, Road.
Answer:
Red

14. On the map police station is denoted by the symbol …………………..
Answer:
Ps

15. Maps are used for …………………..
Answer:
weather forecasting

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

III. Match the following:

AB
1. Mapsa) Detailed information sites
2. Early times materialb) Snow
3. Redc) papyrus
4. Whited) Cartography
5. Digital mapse) Settlements roads

Answer:

AB
1. Mapsd) Cartography
2. Early times materialc) papyrus
3. Rede) Settlements roads
4. Whiteb) Snow
5. Digital mapsa) Detailed information sites

IV. Examine the Following Statements:

Question 1.
Statement – 1: In general Maps are drawn with North orientation.
Statement – 2: The North is Notified by the letter ‘S’ with an arrow mark.
a) Statement I is correct and II is wrong.
b) Statement I is wrong and II is correct
c) Both the statements are correct.
d) Both the statements are wrong.
Answer:
a) Statement I is correct and II is wrong

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

V. Answer the following:

Question 1.
How Maps are drawn in early times?
Answer:
In the early times, various materials such as animal skin, cloth, parchment, papyrus, wet earth and clay tablets were used to make maps.

Question 2.
Write a short note on Digital maps.
Answer:
Digital map is a web-based service that provides detailed information about geographical regions and sites around the world.

Question 3.
Define Globe.
Answer:

  • A globe is a three-dimensional model of the Earth.
  • A globe cannot show detailed information for an area.
  • A globe is not easy to carry.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Map Reading

VII. Answer in Detail:

Question 1.
What are the features of colours on the map?
Answer:

Colours

Features

1. WhiteSnow
2. YellowAgriculture
3. GreenForest
4. BlueWater bodies (oceans, seas, and rivers)
5. BrownMountain, Hill, and Contour
6. RedSettlements, Road
7. BlackRailway line

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Pdf History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Social Science Solutions History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

7th Social Science Guide Rise of Marathas and Peshwas Text Book Back Questions and Answers

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

I. Choose the correct answer:

Question 1.
1. Who was the teacher and guardian of Shivaji?
a) Dadaji Kondadev
b) Kavi Kalash
c) Jijabai
d) Ramdas
Answer:
a) Dadaji Kondadev

Question 2.
How was the Prime Minister of Maratha kings known?
a) Deshmukh
b) Peshwa
c) Panditrao
d) Patil
Answer:
b) Peshwa

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Question 3.
Name the family priest of Shambhuji who influenced him in his day-to-day administration.
a) Shahu
b) Anaji Datto
c) Dadaji Kondadev
d) KaviKalash
Answer
c) Dadaji Kondadev

Question 4.
What was the backbone of Shivaji’s army in the beginning?
a) Artillery
b) Cavalry
c) Infantry
d) Elephantry
Answer:
c) Infantry

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Question 5.
Who proclaimed wars and freed Malwa and Gujarat from Mughal domination?
a) Balaji Vishwanath
b) Bajirao
c) Balaji Bajirao
d) Shahu
Answer:
Bajirao

II. Fill in the blanks:

1. The spread of the …………….. movement in Maharashtra helped the Maratha people to develop
consciousness and oneness.
Answer:
Bhakti

2. …………… was the key official of the revenue administration of Peshwa.
Answer:
Kamavisdar

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

3. The imperial moment of the Marathas sadly ended at ………………. in 1761.
Answer:
Panipat

4. ……………… was the foreign minister in the Ashtapradhan.
Answer:
Sumant / Dubeer

5. Shambhuji succeeded Shivaji after a succession tussle with ………………..
Answer:
Anaji Datto

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

III. Match the following.

1. Shahji Bhonslea) Mother of Shivaji
2. Shambhujib) General of Bijapur
3. Shahuc) Shivaji’s father
4. Jijabaid) Son of Shivaji
5. Afzal khane) Shambhuji’s grandson

Answer:

1. Shahji Bhonslec) Shivaji’s father
2. Shambhujid) Son of Shivaji
3. Shahue) Shambhuji’s grandson
4. Jijabaia) Mother of Shivaji
5. Afzal khanb) General of Bijapur

IV. State true or false:

1. The rocky and mountainous terrain gave protection to the Marathas from invaders.
Answer:
True

2. Hymns composed in Sanskrit by the Bhakti saints were sung by people of all castes and classes.
Answer:
False

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

3. Shivaji captured Puranthar from the Mughals.
Answer:
True

4. Deshmukhs held sway over rural regions and their control was over between twenty and a hundred villages.
Answer:
True

5. Abdali invaded ten times before finally marching on Delhi.
Answer:
False

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

V. Consider the following statements. Tick (✓) the appropriate answer:

Question 1.
Assertion (A) : Soldiers were to live in forts and towns far away from home
Reason (R) : Maratha soldiers were not permitted to retire from battlefields each year for the
purpose of cultivating their land.
a) R is correct explanation of A
b) R is not the correct explanation of A
c) A is Wrong and R is correct
d)A and R are wrong
Answer:
a) R is the correct explanation of A

Question 2.
Statement I: Judging from the ledgers of correspondence and account books, Peshwas were keen on accurate record-keeping.
Statement II: Artillery decided the battle at Panipat in 1761.
a) I is correct
b) II is correct
c) I and II are correct
d) I and II are false
Answer:
a) R is the correct explanation of A

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Question 3.
Find the odd one out
Shahji, Shivaji, Shambuji, Shahu, Rahuji Bhonsle
Answer:
Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas 2

Question 4.
Find out the wrong pair
1. Gaikwad – Baroda
2. Peshwa – Nagpur
3. Holkar – Indore
4. Shinde – Gwalior
Answer:
2. Peshwa – Nagpur

Question 5.
Arrange the events in chronological order
I) Shivaji became totally independent after the death of his guardian Kondadev.
II) Emperor Shahu died when Balaji Bajirao was Peshwa.
III) Shivaji resumed his military raids after his father’s death and conquered Javali.
IV) Balaji Vishwanath became Peshwa.
Answer:
I), III), IV), II)

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

VI. Answer in one or two sentences:

Question 1.
The impact of the Bhakti movement on Marathas.
Answer:

  • The Bhakti movement in Maharastra helped the Maratha people to develop consciousness of their identity and oneness.
  • It promoted a feeling of unity and social equality among the Marathas.

Question 2.
Chauth and Sardeshmukhi
Answer:
Chauth:
It is one-fourth of the revenue collected as the protection money collected from the people by Shivaji.

Sardeshmukhi:
It was an extra one-tenth, as the chieftain’s due collected by Shivaji.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Question 3.
Role of Kamavisdar in Maratha revenue administration.
Answer:

  • The revenue administration of Peshwas was headed by Kamavisdar.
  • He had to maintain a small body of soldiers to police the administrative area, from where they collected tribute or tax.

Question 4.
Execution of Shambhuji by Mughal Army.
Answer:

  • Shambhuji was in no position to resist the Mughals.
  • But Aurangzeb himself arrived to Deccan and captured Shambhuji and after torture, hanged them put to death.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Question 5.
Battle of Panipat fought in 1761.
Answer:
The imperial moment of the Marathas sadly ended at Panipat near Delhi in 1761. The king of the Afghans, Ahmad Shah Abdali, invaded eight times before finally marching onto Delhi. The Marathas were now divided among several commanders, who approached the battle with different tactics. Artillery decided the battle in January 1761. The mobile artillery of the Afghans proved lethal against both Maratha cavalry and infantry.

VII. Answer the following:

Question 1.
Examine the essential features of the Maratha administration under Shivaji.
Answer:
Village Administration:

  • Deshmukh control twenty and a hundred villages.
  • Each village was administered by village headman ‘Patil’, who was assisted by village accountant ‘Kulkami’.

Military Administration:

  • Shivaji gave utmost attention to his army and the training of its personnel.
  • Every soldier was selected by Shivaji.
  • Retired captains holding in charge of guarding the forts.

Ashtapradhan:
Shivaji designated eight ministers as ‘Ashtapradhan’. Peshwa was the Prime minister and Amatya was the finance minister.

Revenue Administration:

  • He collected Chauth and Sardeshmukhi taxes.
  • The assessments were made 3/5 left to the cultivator and 2/5 taken by the Government.

Judicial Administration:

  • Civil cases decided by the Panchayat and village council.
  • Criminal laws were based on the shastras of Hindu law books.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

VIII. HOTs:

Question 1.
Compare the revenue administration of the Peshwas with that of Shivaji.
Answer:

  • Peshwas appointed Kamavisdar to collect the tax.
  • A small staff of clerks and servants were employed to maintain revenue records.
  • The contract for revenue collection auctioned.
  • A prospective tax or Revenue required to pay one third to one – half of the revenue.
  • While Shivaji required to pay Chauth (1/4 of revenue) as protection money, and Sardeshmukhi (extra 1/10 of revenue) chieftain’s due.
  • The assessment was made on three fifths (3/5) left to the cultivator and two fifths (2/5) taken by the government.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

X. Student Activity:

I. Match the responsibilities of Ashtapradhan

AB
1. Amatyaa) Foreign Minister
2. Waqiab) Commander-in-chief
3. Sumantc) Finance Minister
4. Senapatid) Interior Minister

Answer:

AB
1. Amatyaa) Foreign Minister
2. Waqiad) Interior Minister
3. Sumantc) Finance Minister
4. Senapatib) Commander-in-chief

2. Group Activity

Question
Collect information about the Thanjavur Marathas with special reference to their contribution to education, art, and architecture.
Answer:

  •  Venkoji, a half-brother of great Maratha king Shivaji established the Maratha Kingdom at Tanjore in April 1674 A.D.
  •  Shahuji I, Serfoji I, Serfoji II were important rulers of Tanjore Maratha place, Saraswathi Mahal Library were important buildings built by them.
  • They favoured, Sanskrit, and Telugu literature.
  • Tanjore paintings are added beauty to their palaces.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

7th Social Science Guide Rise of Marathas and Peshwas Additional Important Questions and Answers

I. Choose the Correct answer.

Question 1.
The welfare system followed by Shivaji was
a) Tulughama
b) Guerilla
c) Tank System
d) Bluewater policy
Answer:
b) Guerilla

Question 2.
The major Mughal port in the Arabian sea was
a) Karachi
b) Cochin
c) Goa
d) Surat
Answer:
d) Surat

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Question 3.
Shivaji assumed the title Chhatrapathi in the year.
a)1654
b)1664
c)1674
d)1684
Answer:
b) 1664

Question 4.
The village accountant and a keeper of records in the Maratha empire was
a) Kulkarni
b) Patil
c) Nyayadhish
d) Senapathi
Answer:
a) Kulkarni

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Question 5.
Eight ministers council of Shivaji was known as
a) Astadiggajas
b) Ashta Pradhan
c) Navarathnas
d) Triratnas
Answer:
b) Ashta Pradhan

Question 6.
The name of the Gwalior Maratha family is ……………..
a) Gaikuvar
b) Bhosle
c) Holkan
d) Scindhia
Answer:
d) Scindhia

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Question 7.
Shivaji conquered Javali from the Maratha chief …………………..
a) Chandra Rao More
b) Shaisha Khan
c) Afzal khan
d) Kondadev
Answer:
a) Chandra Rao More

Question 8.
………………was the major port of Mughals.
a) Bijapur
b) Javali
c) Pune
d) Surat
Answer:
d) Surat

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Question 9.
In Maratha administration ……………… held sway over rural regions.
a) Patil
b) Kulkami
c) Deshmukkhs
d) All of these
Answer:
c) Deshmukkhs

Question 10.
In Maratha Administration Waqia – navis was responsible for …………….. ministry.
a) Finance
b) External affairs
c) Interior
d) Law
Answer:
c) Interior

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

II. Fill in the blanks:

1. ……………. was the father of Shivaji.
Answer:
Shaji Bhonsle

2. Shivaji’s mother ……………….
Answer:
Jijabal.

3. Two great Hindu epics are ……………. and the ……………
Answer:
Ramé yana, Mahabharatha.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

4. The strength of Shivaji’s army was …………….. Soldiers.
Answer:
Mavali foot

5. Shivaji conquered Javali in …………………
Answer:
1656

6. Aurangzeb’s uncle and the Mughal general were…………….
Answer:
Shaista Khan

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

7. Shivaji plundered Surat in ………………
Answer:
1664.

8. Chatrapati means ……………….
Answer:
Parasolpati

9. The village headman in Maratha kingdom was …………………..
Answer:
Patil.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

10. ………………… was the chief Justice in the Marathon empire.
Answer:
Nyayadhish

11. Shahu mean …………….
Answer:
honest

12.Two prominent Maratha families are …………….., …………….
Answer:
Gaikwad, Peshwa

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

13. During the period of the ……………….. the northern frontiers of the Maratha state extended
Answer:
Peshwa Balaji Bajiro

14. The revenue administration of Peshwa was headed by a key official called ………………….
Answer:
Kamavisdar

15. the Third Battle of Panipat was fought in the year …………………
Answer:
1761 A.D

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

III. Match the following:

1. Peshuraa) Village accountant
2. Patilb) Finance Minister
3. Amatyac) Prime minister
4. Kulkamid) Village head man

Answer:

1. Peshurac) Prime minister
2. Patild) Village head man
3. Amatyab) Finance Minister
4. Kulkamia) Village accountant

IV. State true or false:

1. The Bhakti Movement in Maharastra helped the Maratha people develop consciousness of their identity and oneness
Answer:
True

2. The forces of Shivaji Plundered Surat in 1674.
Answer:
False

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

V. Consider the following statements. Tick (✓) the appropriate answer:

Question 1.
Assertion (A) : Shivaji’s father captivated by the Sultan of Bijapur.
Reason (R) : Shivaji’s Military raids angered the Sultan of Bijapur.
a) R is not the correct explanation of A
b) R is the correct explanation of A
c) A is correct and R is wrong
d) (A) and (R) are Correct
Answer:
b) R is the correct explanation of A

Question 2.
Assertion (A) : Bajirao assumed the powers of the commands in chief
Reason (R) : He didn’t want to depend on Deshmukh’s
a) R is not the correct explanation of A
b) R is the correct explanation of A
c) A is correct and R is wrong
d) (A) and (R) are Correct
Answer:
a) R is not the correct explanation of A

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

Question 3.
Find the odd one out.
1. Shurunavis, Waqia – Navis, Sumant, Kamavisdar
Answer:
Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas 1

VI. Answer in one or two sentences:

Question 1.
Who were the notable saints of the Bhakthi movement?
Answer:
Eknath, Tukaram, and Ramdas were the notable saints of the Bhakti Movement

Question 2.
What is the meaning of Chhatrapati?
Answer:
Chhatra means ‘parasol’, pati means ‘master or lord’ is the Sanskrit equivalent of King or Emperor. It was used by the Marathas, especially Shivaji.

Question 3.
Name the prominent Maratha families.
Answer:

  • Gaekwad at Baroda
  • Bhonsle at Nagpur
  • Holkar at Indore
  • Shinde or Scindhia at Gwalior
  • Peshwa at Pune.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 2 Chapter 3 Rise of Marathas and Peshwas

VII. Answer the following:

Question 1.
What were the factors responsible for the rise of Marathas?
Answer:
Geographical Features:
The rocky and mountainous terrain proved to be advantageous in guerrilla warfare for Marathas.

Bhakti Movement and the Marathas:
The Bhakthi Movement in Maharashtra helped the Maratha people develop consciousness of their identity and oneness. It promoted a feeling of unity and social equality among the Marathas.

Literature and Language of the Marathas:
Marathi Language and literature also served to develop unity among the people.

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 4th English Guide Pdf Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely Text Book Back Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 4th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely

4th English Guide Save Wisely Text Book Back Questions and Answers

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely

A. Fill in the blanks.

Question 1.
Every year the children visit their _____________.
Answer:
Grandparents

Question 2.
At the end of the festival , Kamali and Senthil saved ___________.
Answer:
Some amount

Question 3.
Savings is done after fulfilling the ____________
Answer:
Basic needs

Question 4.
Senthil bought a ___________ from his savings.
Answer:
Camera

Question 5.
Kamali gave her savings to _____________.
Answer:
Her father

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely

B. Answer the following questions.

Question 1.
What did the children buy with money they have?
Answer:
The children bought sweets, toys, chocolates or packed food items.

Question 2.
What did the grandfather announce?
Answer:
He announced that the children should save the money they get over the course of a year and spend it purposefully.

Question 3.
What happened to Jayan?
Answer:
Jayan got sick due to food poisoning.

Question 4.
What did Kamali get as gift?
Answer:
Kamali got a brand new fulte as gift.

Question 5.
What will you do with your savings?
Answer:
I will buy a gift for my mother and father.

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely

Answer the following Additional Questions and Answers.

Question 1.
Why did the children visit their native village?
Answer:
They visited their native village for the car festival that lasted for three days.

Question 2.
What did the family members and relatives would give their children?
Answer:
They would give them money to buy sweets and toys.

Question 3.
What would the children do with that money?
Answer:
They would spend all the money and never saved the money at all.

Question 4.
Were the children excited by the announcement?
Answer:
No, the children were not excited by the announcement.

Question 5.
What did Jayan and Kauvery decide to do?
Answer:
Jayan and Kauvery decided to enjoy the festival to the fullest. They bought every single type of food available across the shops.

Question 6.
Who were the eldest of the kids?
Answer:
The eldest of the kids were Kamali and Senthil.

Question 7.
How did Senthil and Kamali save every rupee they got?
Answer:
They controlled their desires and saved every rupee they got.

Question 8.
How much did they manage to save by the end of the festival?
Answer:
They managed to save around three hundred rupees by the end of the festival.

Question 9.
What did Senthil do?
Answer:
He opened savings account in the nearest post office.

Question 10.
What was Senthil’s dream?
Answer:
Senthil’s dream was to buy a camera.

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely

Let us read aloud

Read the passage three times on your own. Colour a Piggy bank each time you read.

Piggy bank is a coin box used by children. The real use of a piggy bank is to store coins. Piggy banks look like pigs. They come in many shapes and sizes. In Tamil, they are known as Hundial. It is a red, mud pot. We can drop the coins into the pot. Once the pot is full, we must break the pot and use they coins. Start saving with your hundial today!
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely 1

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely 2Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely 3
Hundial is a ____________ pot.
Answer:
Red, mud

Question 2.
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely 5 Samacheer KalSSamacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely 4amacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely 4vi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely 4
Mostly piggy banks looks like ___________
Answer:
Pigs.

Question 3.
The main idea of the passage is ___________
(a) To buy a piggy bank.
(b) To save.
Answer:
(b) To save

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely

Let us write

This month you have managed to save Rs. 100 from your pocket money. Fill out the challan to deposit it in your Savings Account at the post office.

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely 6
Answer:
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely 8

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely

Fill up the withdrawal form to withdraw Rs.200 from your Savings Account.

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely 14
Answer:
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely 15

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely

I can do

A. Fill in the blanks.

Question 1.
Moles dig __________ to catch worms.
Answer:
Long and wide tunnel

Question 2.
Leaf cutter ants drink ___________
Answer:
Leaf sap

Question 3.
Kamali gave her savings to ____________.
Answer:
Her father

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely

B. Join the word with the correct prefix.

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely 10
Answer:

  1. Prepaid
  2. Resend
  3. Unable
  4. Discontinue

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely

C. Match the rhyming words.

Question 1.
Save ___________
Answer:
Gave

Question 2.
Countries __________
Answer:
Pantries

Question 3.
larder ___________
Answer:
Starter

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely

D. Recite the poem with correct intonation.
Answer:
Activity to be done by the students

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely

E. Write the words given in the bracket in correct tenses.

Question 1.
I __________ (see) him accidently.
Answer:
Saw

Question 2.
We ____________ (move) back to city yesterday.
Answer:
Answer:
Moved

Question 3.
Rani ____________ (meet) Rita tomorrow.
Answer:
Wil meet

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely

F. Write the past form of the verbs.

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely 11
run ____________
Answer:
Ran

Question 2.
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely 12
eat ____________
Answer:
Ate

Question 3.
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely 13
swim ____________
Answer:
Swam

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely

Save Wisely Summary in English and Tamil

Every year, Kamali and her cousins would visit their grandparents in their native village for the car festival that lasted for three days. The entire village will be in a festive mood. The children were the most excited. The family members and relatives would give the children money to buy sweets and toys.

ஒவ்வொரு வருடமும் கமலியும், அவனுடைய ஒன்றுவிட்ட உறவுகளும் (சகோதர/ சகோதரிகள்) தங்கள் பூர்வீக கிராமத்தில் உள்ள தாத்தா, பாட்டியை காணவும் அங்கு மூன்று நாட்கள் நடைபெறும் தேர்த்திருவிழாவை காணவும் செல்வர். மொத்த கிராமமுமே பண்டிகைக்கால கொண்டாட்டத்தில் இருக்கும். குழந்தைகள் தான் இதில் மிக உற்சாகமாக இருப்பர். குடும்பத்தாரும், உறவினரும் தங்கள் குழந்தைகளுக்கு இனிப்புகளும், பொம்மைகளும்
வாங்க பணம் தருவர்.

The children would buy toys, chocolates, sweets or packed food items. They would spend all the money, and never saved the money at all. Their grandfather felt that the children should learn to save and use their money wisely. So, this year, he announced that the children should save the money they get over the course of a year, and spend it purposefully.

பொம்மைகள், சாக்லேட்கள், இனிப்புகள் அல்லது பாக்கெட்டுகளில் அடைக்கப்பட்ட உணவுகளை, குழந்தைகள் வாங்குவர். அவர்கள் பணத்தை சேமிக்காமல் அனைத்தையும் செலவு செய்வர். அவர்களுஅவர்களுடைய பாட்டனார், குழந்தைகள் சேமிக்க கற்க வேண்டுமெனவும் பணத்தை விவேகமாக செலவு செய்ய அறிய வேண்டுமெனவும் நினைத்தார். அதனால், இந்த வருடம் முழுவதும் அவர்கள் சேமிக்கும் பணத்தை உபயோகமாக செலவழிக்க வேண்டுமென அறிவித்தார்.

The children werenot at all excited by the announcement. Rajan and Mala were the youngest of the kids.They did not take the grandfather seriously. They spent their money on sweets and toys. The other siblings, Jayan and Kavery, decided to enjoy the festival to the fullest.

இந்த அறிவிப்பால் குழந்தைகள் மகிழவில்லை ராஜனும், மாலாவும் தான் இருப்பதிலேயே இளையவர்கள். அவர்கள் தாத்தா கூறியதை பெரிதாக எடுத்துக் கொள்ளவில்லை . அவர்கள் தங்கள் பணத்தை இனிப்புகள் மற்றும் பொம்மைகள் வாங்குவதில் செலவிட்டனர். அவர்களின் உடன்பிறப்புகள் ஜெயனும், காவேரியும் கூட அந்த திருவிழாவை முழுமையாய், சந்தோஷமாய் அனுபவிக்க முடிவெடுத்தனர்.

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely

They bought every single type of food available across the shops. On the second day, Jayan got sick due to poisoning. So he decided to spend food the money only on toys. The eldest of the kids were Kamali and Senthil. They were determined to save the money and use it purposefully. So they controlled their desires and saved every rupee they got.

எந்தவிதமான உணவு கடைகளில் கிடைத்தாலும் அதை வாங்கினர். மறு நாள் ஜெயன் உண்ட உணவு நஞ்சேற்றம் கண்டதால், அவன் பணத்தைக் கொண்டு பொம்மைகள் வாங்க சிட்டமிட்டான். அந்த கமந்கைகளிலேயே கமலியம். செந்திலும் தான் பெரியவர்கள். அவர்கள் தங்கள் ஆசைகளை அடக்கிக் கொண்டு, கிடைத்த ஒவ்வொரு ரூபாயையும் சேமித்தனர்.

By the end of the festival, they managed to save around three hundred rupees. Grandfather was so happy to see their effort.

திருவிழா முடிவடையும் நேரத்தில், அவர்களால் முந்நூறு ரூபாய் சேமிக்க முடிந்தது. அவர்கள் முயற்சியில் பாட்டனார் ஆனந்தமடைந்தார்.

Senthil, when he went home, took his father to the nearest post office and opened a savinas account. He saved all his pocket money and found new ways to save money like he started to walk instead of taking the bus. He kept his stationeries safely so that he did not have to keep buying them. He re-used his old books to save money.

செந்தில் வீடு திரும்பியதும் தன் தந்தையை அழைத்துக் கொண்டு அருகிலுள்ள தபால் ஆபீசுக்கு சென்று, ஒரு சேமிப்புகணக்கு துவங்கினான். தன் கைச்
செலவுக்கு தரப்படும் பணத்தை சேமித்து வைத்தவுடன், பணம் சேமிக்க புதுப்புது வழிகளை கண்டுபிடித்தான். அவன் பேருந்தில் செல்வதற்கு பதில் நடந்து செல்ல ஆரம்பித்தான். தன் எழுது பொருட்களை பத்திரமாக ne வைத்திருந்து, மேலும் வாங்குவதை தவிர்த்தான். தன் பழைய புத்தகங்களை மறுபடி உபயோகித்து பணத்தை சேமித்தான்.

Soon, his father made him understand that savings is done after using the money for basic needs. So Senthil bought new books to take notes in his class. Senthil’s dream was to buy a camera. At the end of the year, his father checked his savings and bought him the latest camera with
his savings!

ஆனால், அவன் தந்தையார் அவனிடம் அடிப்படை தேவைகளுக்கு பயன்படுத்திய பிறகுதான், பணத்தை சேமிக்க வேண்டுமென உணர வைத்தார். அதனால் செந்தில் புதிய புத்தகங்களை வாங்கி வகுப்பில் குறிப்பெடுத்தான் செந்திலுக்கு வருட இறுதியில் ஒரு காமெரா வாங்க எண்ண ம் இருந்தது. வருட இறுதியில் அவன் சேமிப்பை சோதித்த அவனுடைய தந்தையார் அவனுக்கு, அவனுடைய சேமிப்பில் இருந்தே ஒரு சமீபத்திய காலத்திற்குரிய காமெரா வாங்கித் தந்தார்.

Kamali had a clear plan. She had a friend named Anandhi. Anandhi’s father was a futist. They lived in the same street, so the girls used to visit each other often. On many of these occasions, Anandhi used to teach her to play the flute. Kamali always wanted to buy a fute.

கமலிக்கு ஒரு தெளிவான திட்டம் இருந்தது. அவள் தோழியின் பெயர் ஆனந்தி என்பதாகும். ஆனந்தியின் அப்பா ஒரு புல்லாங்குழல் கலைஞர். அவர்கள் இருவரும் ஒரே தெருவில் வசித்ததால், ஒருவரை ஒருவர் அடிக்கடி சந்தித்துக் கொள்வர். பல சமயங்களில்’ கமலிக்கு, ஆனந்தி புல்லாங்குழல் வாசிக்க கற்றுத் தருவாள். கமலி எப்போதும் ஒரு புல்லாங்குழல் வாங்கவேண்டுமென்ற எண்ண த்தோடு இருந்தாள்.

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Save Wisely

At the end of one year, she managed to save some amount. At that time,her father needed money urgently asked if he could use her savings. He promised to return the money soon. Kamali gave her savings to her father. Although she was proud of helping her father, she still wanted to buy the flute. She was disappointed.

ஒரு வருட முடிவில் அவளால் சிறிது பணம் சேமிக்க முடிந்தது. அந்த நேரத்தில் அவள் தந்தைக்கு அவசரமாக and பணம் தேவைப்பட்டதால், அவளுடைய பணத்தை உபயோகப்படுத்திக் கொள்ளலாமா என்று கேட்டார். அந்த பணத்தை விரைவில் திருப்பி தந்து விடுவதாகவும்கூறினார். தன் தந்தைக்கு உதவியதற்காக அவள் மகிழ்ந்தாலும் அவளுக்கு புல்லாங்குழல் வாங்குவது எண்ணமாக இருந்ததால் அவள் ஏமாற்றமடைந்தாள்.

Soon it was time to visit the village. Everyone was happy to meet each other after one year. On the day of the car festival, the whole family gathered in the village. Everyone in the family shared about the year gone one by one. After dinner, Senthil brought his new camera and told grandpa how he had saved and bought the camera. Grandpa was very proud and happy. He congratulated him.

கிராமத்துக்கு செல்லும் நேரமும் வந்துவிட்டது. ஒரு வருடத்திற்கு பின்னர் ஒருவரை ஒருவர் சந்தித்து ஆனந்தம் அடைந்தனர். திருவிழா அன்று மொத்த குடும்பமும் கிராமத்தில் குழுமி இருந்தது. குடும்பத்தில் இருந்தஒவ்வொருவரும் கடந்த வருடத்தை பற்றி, ஒவ்வொருவராக அனுபவங்களை பகிர்ந்து கொண்டனர். உணவிற்கு பிறகு,செந்தில் தாத்தாவிடம், தான் வாங்கிய புது காமெராவை காட்டினான். தாத்தா பெருமையும், மகிழ்ச்சியும் பொங்க அவனை பாராட்டினார்.

Meanwhile, Kamali’s father gave grandpa a gift and said something in his ears. Grandpa smiled and called Kamali. He gave her the aift. Her savings were used to buy the gift. Kamali eagerly opened the box and found a brand new flute. Her eyes were moist with tears. The whole family asked her to play the flute.

இதனிடையே கமலியின் தந்தையார், தாத்தாவின் காதுகளில் ரகசியமாக எதையோ கூறி ஒரு பரிசை அளித்தார். தாத்தா புன்னகையுடன் கமலியை அழைத்து அந்த பரிசை கொடுத்தார். அவளுடைய. சேமிப்பை கொண்டு அந்த பரிசை வாங்கியதாக, தெரிவிக்கப்பட்டது. கமலி ஆவலுடன் அந்த பெட்டியை திறந்து பார்த்ததும் அதில் ஒரு புத்தம் புதிய புல்லாங்குழல் இருந்தது. அவள் கண்கள் அதைக் கண்டதும் கண்ணீரால் ஈரமானது. மொத்த குடும்பமும் அவளை புல்லாங்குழல் வாசிக்கக் கேட்டுக் கொண்ட னர்.

Kamali played a song that her friend had taught her. Senthil started clicking pictures of the event with his camera.

தன் தோழி கற்றுக் கொடுத்த ஒரு பாடலை, கமலி வாசித்துக் காட்டினாள். செந்தில் காமெராவில் அதை படங்களாக எடுத்தான்.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Pdf Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Social Science Solutions Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

7th Social Science Guide Exploring Continents – North America and South America Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
The ………………….. separates North America from Asia.
a) Bering Strait
b) Palk Strait
c) Malacca Strait
d) Gibraltar straits
Answer:
a) Bering Strait

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

Question 2.
………………….. is known as the “sugar bowl of the world”.
a) Mexico
b) USA
c) Canada
d) Cuba
Answer:
d) Cuba

Question 3.
………………….. are the longest rivers in North America.
a) The Mississippi and Missouri rivers
b) The Mackenzie river
c) The St. Lawrence river
d) The Colorado river
Answer:
a) The Mississippi and Missouri rivers

Question 4.
………………….. is the longest mountain chain in the world.
a) The Andes
b) The Rockies
c) The Himalayas
d) The Alps
Answer:
a) The Andes

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

Question 5.
………………….. basin gets rainfall every day because of its equatorial location
a) The Mackenzie
b) The Orinoco
c) The Amazon
d) The Parana
Answer:
c) The Amazon

II. Fill in the blanks:

1. ………………….. 86 m below the sea level is the lowest part of the continent of North America.
Answer:
Death valley

2.
………………….. is one of the world’s best fishing grounds.
Answer:
Grand bank

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

3. The highest peak in the Andes is ………………….. on the Chile – Argentina border.
Answer:
Mount Aconcagua

4. ………………….. of the equatorial regions are called the “lungs of the world”.
Answer:
The selvas

5. …………………. is also known as the “coffee pot” of the world.
Answer:
Minas Gersals and Sao paulo

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

III. Match the following:

AB
1. Mount McKinleya) Tropical forests
2. Grand Canyonb) The flightless bird
3. Ebonyc) The Colorado River
4. 4’o Clock Rainsd) 6194 m
5. Rheae) The equatorial regions

Answer:

AB
1. Mount McKinleyd) 6194 m
2. Grand Canyonc) The Colorado River
3. Ebonya) Tropical forests
4. 4’o Clock Rainse) The equatorial regions
5. Rheab) The flightless bird

IV. Give the Reasons:

Question 1.
The eastern coast of North America particularly the USA enjoys a mild climate.
Answer:
The South and east are usually warm all the year round and regions around the mouth of the Mississippi – Missouri and the Gulf Coast have summer rain from the North East Trades which blow onshore in summer.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

Question 2.
The United States of America is known as “Melting Pot”.
Answer:
The United States of America is known as a “Melting pot” where hundreds of different cultures meet, blend, and create a new culture.

Question 3.
Though Quito and Amazon basin are in the same latitude Quito enjoys eternal Spring. Whereas the Amazon basin is hot.
Answer:

  1. The Climatic of the continent of South America has been closely influenced by the latitudes, altitudes, and the proximity of the Pacific and Atlantic Oceans.
  2. It is hot in the Amazon basin as the equator passes through it whereas Quito situated almost on the
    same latitude on the Andes has Eternal Spring
  3. That is, it has a pleasant climate throughout the year because of its high altitude at 9,350 feet or 2849.88 the meter above the sea level.

Question 4.
Peru is one of the world’s largest producers of tròpical fish.
Answer:

  • Peru is one of the world’s largest producers of tropical fish. Here the cool Humboldt Current helps in bring planicton, which is the main food for fishes.
  • Commercial deep-sea fishing off of Peru’s coastal belt over 3000 km.

V. Distinguish between

Question 1.
The Rocky Mountain and the Appalachian mountain.
Answer:
Rocky mountain

  1. The western part of North America is occupied by long ranges of young fold mountains known as Rocky mountains
  2. The Width varies from 110 to 480 Kms.
  3. The Rocky Mountains are west of the Mississippi River.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

Appalachian mountain

  1. The eastern part of North America formed of old fold Appalachian which is not continuous like the Rockies.
  2. There are few peaks more than 1800m high.
  3. The Appalachian Mountain is east of the river.

Question 2.
The Prairies and the Pampas grassland.
Answer:
Prairies grassland:

  1. The temperature grasslands of North America are known as prairies.
  2. Region – Central USA and Central Canada.
  3. Winter is very cold, Summer is hot and rainfall is moderate.

Pampas grassland:

  1. The temperature grasslands of South America are known as pampas.
  2. Region – North of Eastern part of Argentina, Uruguay and Southernmost Brazil.
  3. Summer is quite warm and winter is cold and moderate rainfall.

Question 3.
Tundra and Taiga.
Answer:
Tundra

  1. Region – Northern coast of Canada and the Northern islands.
  2. Climate – Winter is long and Severely cold, Summer is short and cool. Rainfall is scanty.
  3. Flora – Mosses, Lichens, and Dwarf willows.

Taiga :

  1. Region – The coniferous forests are found in Alaska and Canada, South Central Alaska and North Eastern Canada.
  2. Climate – Winter is very cold, Summer is warm and short. Heavy snowfall in winter.
  3. Flora – Pine, Fir, Cedar and Spruce.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

VI. Put (✓) for the correct option:

Question 1.
Assertion (A) : Cotton grows well in southern and western states of North America.
Reason (R) : Warm summer with frequent rainfall and fertile soil which provide favourable condition.
a) Both A and R is correct.
b) A is correct and R is wrong,
c) A is wrong and R is correct
d) Both A and R is wrong
Answer:
a) Both A and R is correct.

Question 2.
Assertion (A) : Industries in South America have developed rapidly.
Reason (R) : The continent lacks infrastructure (especially transport) need for industrialization,
a) Both A and R are correct
b) A is correct and R is wrong,
c) A is wrong and R is correct
d) Both A and R are wrong
Answer:
c) A is wrong and R is correct

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

VII. Answer the following:

Question 1.
Name the boundaries of North America.
Answer:
North America is surrounded by the Pacific Ocean in the West, the Atlantic Ocean in the east, the Arctic Ocean in the north and South America in the south.

Question 2.
Write a note on Mackenzie River.
Answer:

  • The Mackenzie River is the second-largest drainage basin of North America.
  • It has its source from Great Slave Lake and drains into the Arctic Ocean.

Question 3.
What type of fruits are cultivated in North America? Name some of them.
Answer:
The important Fruits of North America are Cranberries, Blueberries, Concord Grapes, Strawberries, Gooseberries and other fruit.

Question 4.
Give a short note about the lifestyle of Eskimos.
Answer:

  • Eskimos live in a very cold and hospitable region where plenty of fish varieties are available.
  • They were able to dress in thick warm clothes made of further life in igloos.
  • Their lives were very simple and they could not alter the environment to any extent.
  • The specially designed a house by ice and is known as igloos.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

Question 5.
Which are the densely populated areas of North America?
Answer:
The Eastern part of North America, the Great Lakes region, Florida, California, Mexico, and Central America are the most densely populated areas.

Question 6.
Name the physiographic divisions of South America.
Answer:

  • The Andes Mountains.
  • The River Basin or Central Plains.
  • The Eastern High land.

Question 7.
What is called “4’o clock rains”?
Answer:

  • The Amazon basin gets rainfall every day because of its equatorial location.
  • The regions around the Equator get what is called“4’o Clock Rains” which are convectional rains.

Question 8.
Name the flora and fauna of equatorial forest in South America.
Answer:
FLORA:
Rubber, Mahogany, Ebony, Logwood, Brazil, nuts and Ceiba.

FAUNA:
Anaconda, Armadillo, Piranha, Monkey, Snake, Crocodile and Parrot.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

Question 9.
What is known as “Estancias”?
Answer:

  • The Breeds raised on large pasture lands is known as Estancias.
  • These are divided into several paddocks.
  • Besides this, there are small yards known as corrals where animals are sorted and branded.
  • The owner is the Estanciera who has a number of gauchos.

Question 10.
Name the major export of South America.
Answer:

  • South America’s major exports are mostly primary commodities such as sugar, coffee, cocoa, tobacco,
  • beef, com, wheat, petroleum, natural gas, linseed, cotton, iron ore, tin and copper.
  • South America’s products are mostly exported to North America and Europe.

VIII. Answer the following in a paragraph:

Question 1.
Give an account of the climate of North America.
Answer:

  • The vast latitudinal extent from the Tropics to the Polar Regions makes the climate of North America as varied as that of Asia.
  • Unlike the Himalayas, the Rockies run north to south which do not form a climatic barrier and do not prevent the icy winds from the Arctic region and penetrating the central plains which therefore have a very long cold winter and very short hot summer.
  • Precipitation occurs due to cyclonic storms.
  • The Arctic region is cold and mostly dry and has very short summers and a very long bitterly cold winter.
  • As one proceeds southwards the short summers become warm but the winters are very cold.
  • The central plains have extreme climates from freezing conditions in winter to tropical heat in summer.
  • The South is usually warm all the year-round and the regions around the month of the Mississippi-Missouri and the Gulf Coast have summer rain from the North East Trades which blow on-shore in summer.
  • The warm moist South-Western lies not only bring rainfall to the North West coast and also keep it warm.
  • The warm Alaskan Current keeps the North West coast ice-free.
  • The State of California in the USA has a Mediterranean Climate with moist winter and dry summers.

Question 2.
Describe the Heavy Engineering Industries in North America.
Answer:

  1. Industries which require heavy and bulky raw materials using enormous amounts of power, the involvement of huge investment, and large transport costs are called heavy industries.
  2. These industries depend heavily on the Iron and Steel industry.
  3. The important Heavy Industries are automobile industries, aircraft industries, shipbuilding industries, Railway Wagon industries, and farm equipment industries.
  4. The USA is the largest producer of automobiles.
  5. The important Centres of heavy engineering industries are Detroit, Chicago, Buffalo, Indianapolis, Los Angeles, Saint-Louis, Philadelphia, New York, Baltimore, and Atlanta in the USA and Windsor in Canada.

Question 3.
Describe the drainage system in South America.
Answer:

  • Owing to the position of the Andes all the great rivers of the continent drain into the Atlantic.
  • The Pacific streams are short and swift but along the coastlands of Peru their waters are used for irrigation and to some extent for hydro-electric power.
  • Amazon is the longest river in South America (6,450km) and is the largest river system in the world.
  • This river has over at housand of tributaries.
  • The rivers Rio Negro, Madeira, and Tapajos are important tributaries.
  • At the point where it enters the sea, the river is so wide and powerful that it flows even at a distance of 80km into the high seas.
  • The Orinoco River originates in the Guiana Highlands and flows northwards into the Caribbean Sea.
  • The river Paraguay has the Parana and Uruguay rivers as the main tributaries which together form and known as the Platte River system.
  • All the rivers are navigable for quite some distance in the interior.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

Question 4.
Write briefly about the major races in South America.
Answer:

  • South America contains the world’s most mixed population.
  • Many people in South America are descended from Europeans, especially the Spanish and Portuguese, who begin to arrive during the 15th century.
  • The descendants of African slaves brought over by the European native people still live in the mountain and the rainforests and keeping their own languages.
  • The mixed population of native Indians and Europeans is known as ‘Mestizo’
  • The mixed population of Europeans and Blacks is called ‘Mulato’ mixture of Native Indians and Blacks is called ‘Zambo’.

X. Activity:

Question 1.
Given below are some important cities with industries placed in brackets. Pick out the correct answer from them.

  1. Pittsburgh (Textile, Iron and steel, Shipping)
  2. Chicago (Meat Packing, Woolen textile, Heavy Engineering)
  3. Ontario (Automobile, Paper, Cement)
  4. Chile (Oil refinery, Sugar, Cotton textile)
  5. Uruguay (Leather processing, Copper smelting, Dairy products)

Answer:

  1. Pittsburgh (Textile, Iron and steel, Shipping)
  2. Chicago (Meat Packing, Woolen textile, Heavy Engineering)
  3. Ontario (Automobile, Paper, Cement)
  4. Chile (Oil refinery, Sugar, Cotton textile)
  5. Uruguay (Leather processing, Copper smelting, Dairy products)

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

Question 2.
Write down the answers to the question given in blocks:
Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America 2
Answer:
Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America 1

7th Social Science Guide Exploring Continents – North America and South America Additional Important Questions and Answers

I. Choose the Correct answer.

Question 1.
………………….. North America was discovered by Christopher Columbus.
a) 1492
b) 1592
c) 1493
d) 1595
Answer:
a) 1492

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

Question 2.
………………….. was introduced by European settlers in North America.
a) Maize
b) Barley
c) Sugarcane
d) Wheat
Answer:
d) Wheat

Question 3.
………………….. is the native Food Crop of North America.
a) Maize
b) Barley
c) Sugarcane
d) Wheat
Answer:
a) Maize

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

Question 4.
…………………..grows well in Southern and Western States
a) Maize
b) Barley
c) Sugarcane
d) Cotton
Answer:
d) Cotton

Question 5.
………………….. beet is used for making Sugar.
a) Sugar
b) Flour
c) Chips
d) Fries
Answer:
a) Sugar

Question 6.
The USA is the largest producer of …………………..
a) Atomic power
b) Solar power
c) Automobile
d) Tyre
Answer:
c) Automobile

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

Question 7.
Toronto, Cornwell, and Kingston are the major ………………….. in Canada.
a) Textile industry
b) Iron and steel industry
c) Paper industry
d) none
Answer:
a) Textile industry

Question 8.
………………….. are important ports on the West Coast of North America.
a) San Francisco
b) Newyork
c) Philadelphia
d) puledra
Answer:
a) San Francisco

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

Question 9.
………………….. are animals typically found only in South America.
a) Anaconda
b) Llamas
c) Piranha
d) Raccoons
Answer:
b) Llamas

Question 10.
…………………..are the most important crops in South America.
a) Coffee and Cocoa
b) Tea
c) Brazil
d) Rubber
Answer:
a) Coffee and Cocoa

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

II. Fill in the blanks:

1. ………………….. is a narrow stretch of land joining two large landmasses.
Answer:
Isthmus

2. …………………..is a narrow stretch of water joining two large water bodies.
Answer:
Strait

3. The Rockies and the Coast Range are together called the …………………..
Answer:
Western Cordilleras

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

4. The Mississippi and Missouri rivers are the longest rivers in …………………..
Answer:
North America

5. ………………….. erodes a lot of sand and mud as it rushes down the Mountains.
Answer:
The Big Muddy

6. Both Canada and the USA are the major exporter of ………………….. than the other countries of the world.
Answer:
wheat

7. Barley and Oats is used as …………………..
Answer:
cattle fodder

8. ………………….. is used for extraction of edible oil.
Answer:
Soya beans

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

9. The Isthmus of ………………….. in the North West connects South America with North America.
Answer:
Panama

10. ………………….. is the greatest river of South America.
Answer:
Amazon

11. The ………………….. found in the Amazon is a fierce flesh-eating fish.
Answer:
Piranha

12. …………………..has the second-largest iron ore deposits in the world after Russia.
Answer:
Brazil

13. …………………..is the third-largest producer of copper in the world.
Answer:
Chile

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

14. …………………..is the third-largest bauxite producing country.
Answer:
Brazil

15. …………………..areas are Paraguay, Chile, and Uruguay.
Answer:
Moderate populated

III. Match the following:

AB
1. Antarcticaa) active Volcano
2. Mississippib) Great lakes
3. Grand Banksc) Biggest bird
4. Cordillerasd) Petroleum reserves
5. Condore) Mount Vinson Massif

Answer:

AB
1. Antarcticae) Mount Vinson Massif
2. Mississippib) Great lakes
3. Grand Banksd) Petroleum reserves
4. Cordillerasa) active Volcano
5. Condorc) Biggest bird

IV. Give Reasons:

Question 1.
Mississippi River has been given the nickname “The Big Muddy”.
Answer:
The Mississippi River has been given the nickname “The Big Muddy” because it erodes a lot of sand and mud as it rushes down the Mountains.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

Question 2.
South America is also known as Latin America.
Answer:
Together with Central America, South America is also known as Latin America, having been discovered and colonized mostly by the Latin’s i.e., The Spanish the Portuguese.

V. Distinguish between:

Question 1.
North America and South America
Answer:
North America

  1. It lies between 7°N and 84°N latitude which lie entirely in the Northern Hemisphere.
  2. The Largest lake superior is located.
  3. Highest peak – Mount Mckinley

South America

  1. It lies between 12°N and 55°S latitude and 35°A and 81°W longitudes.
  2. The Largest lake Maracaibo is Located.
  3. Highest Peak highest peak Andes mountain

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

Question 2.
Savanna Grassland and The Pampas Grasslands
Answer:
Savanna Grassland

  1. Located in Guiana Highland, Brazilan Highland.
  2. Tall coarse grass
  3. Summer in hot and moist

The Pampas Grasslands

  1. Located in Uruguay and Southernmost Brazil.
  2. Short grass
  3. Summer is quite warm

VI. Put (✓) for the correct option:

Question 1.
1. Joining two large landmasses – Isthmus
2. Africa – Mount Kilimanjaro
3. America Prairie Grassland – High production of wheat
4. Bagland island – Goat
5. Argentina – samba dance
Answer:
1. Joining two large landmasses – Isthmus

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

VII. Answer the following:

Question 1.
What is “The Big Muddy”?
Answer:
The Mississippi River has been given the nickname “The Big Muddy” because it erodes a lot of sand and mud as it rushes down the Mountains.

Question 2.
Name the physical divisions of North America?
Answer:

  1. The Rocky Mountains,
  2. The Great Plains,
  3. The Appalachian Highlands and
  4. The Coastal Plain.

Question 3.
Write a short note on Mississippi Rivers.
Answer:

  • The Mississippi and Missouri rivers are the longest rivers in North America
  • They form the fourth longest river system in the world and stretching more than 6114 km from Montana to the Gulf of Mexico.
  • The Mackenzie River is the second-largest drainage basin of North America.
  • It drains into the Arctic Ocean.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

VIII. Answer the following in a paragraph:

Question 1.
Name the types of forests in North America.
Answer:
i. Tundra:

  • Winter is long and severely cold.
  • The northern coast of Canada.
  • Mosses, lichens and dwarf willows.
  • Arctic Fox, Polar Bears, Wolverin, Sable, and Blue Fox.

ii. Taiga or the Cold temperate Coniferous Forest:

  • Summer is warm and short. Heavy snowfall in winter.
  • Southcentral Alaska
  • Pine, Fir, Cedar, and Spruce
  • Beaver, Fox, Moose, Black Bears, and Grizzly Bears.

iii. Temperate Prairie Grasslands:

  • winter is very cold, rainfall is moderate.
  • Central USA and Central Canada.
  • Grasses shrubs, Coyote, Gophers.
  • Rabbits, Prairie Dogs and Bison.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 1 Exploring Continents – North America and South America

iv. The Mediterranean forest:

  • Summer is hot and dry, cool wet winter.
  • western Coastal margin and Southern California
  • Olive, Grapes, Oak, Walnut, and Fig.

v. Desert forest:

  • The rainfall is very little.
  • Southwest USA northern Mexico Desert.
  • Cactus, Saguaro Cholla Cacti and yucca.
  • Desert Fox, Gazelles, Scorpions, Lizards, and Rattle Snakes.

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 4th English Guide Pdf Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend Text Book Back Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 4th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend

4th English Guide A True Friend Text Book Back Questions and Answers

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend

A. Name the character or speaker.

Question 1.
“Do you have a fever?” ____________
Answer:
Teacher

Question 2.
“Did someone scold you?” ___________
Answer:
One of Nandhini’s friends

Question 3.
“Why does Nandhini look so sad?” ____________
Answer:
Nandhini’s friends

Question 4.
“Are you alright?” ____________
Answer:
Teacher

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend

B. Answer the following questions.

Question 1.
Who were the friends referred in the story?
Answer:
Nandhini and Pandi were the friends, referred in the story.

Question 2.
How did they go to school?
Answer:
They both go to school by walk. They played and chatted on their way.

Question 3.
Why was the teacher annoyed?
Answer:
The teacher was annoyed because Nandhini did not answer her, when she called her name.

Question 4.
Did Nandhini have fever?
Answer:
No, Nandhini did not have fever.

Question 5.
What was the reason behind Nandhini’s dullness?
Answer:
Two of Nandhini’s front teeth were missing. That was the reason behind Nandhini’s dullness.

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend

C. Number the actions of Pandi and Nandhini in order.

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend 1
Answer:
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend 2

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend

II. Name the character or speaker.

Question 1.
“Why are you sad?”.
Answer:
Pandi

Question 2.
“Catch me if you can”
Answer:
Pandi

Question 3.
“Shall I call your parents?”
Answer:
Teacher

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend

Answer the following questions

Question 1.
What is the advertisement about?
Answer:
It is about a branded new LED TV.

Question 2.
What is free, for LED TV?
Answer:
A camera is free for the LED TV.

Question 3.
What is the size of the screen of the TV?
Answer:
The size of the screen of the TV is 43 inches.

Question 4.
When does the offer end?
Answer:
The offer ends by 30th August.

Question 5.
What is the name of the dealer?
Answer:
The name of the dealer is “Bright Vision Televisions”

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend

Additional Questions And Answers.

I. Answer the following.

Question 1.
Where did Nandhini and Pandi live?
Answer:
Nandhini and Pandi lived in the same street.

Question 2.
What do they sometimes do?
Answer:
Sometimes they would race home from school.

Question 3.
What did they do together?
Answer:
They always took part in school activities and helped each other in their lessons.

Question 4.
What happened one day, when Pandi came to Nandhini’s home?
Answer:
When Pandi came to Nandhini’s home, she looked upset and sad.

Question 5.
What did the teacher do, on entering the class?
Answer:
On entering the class, the teacher started calling out the names for attendance.

Question 6.
Did Nandhini answer the teacher, when she called out her name?
Answer:
No, she did not answer her teacher, when she called out her name.

Question 7.
What did the teacher ask her?
Answer:
The teacher touched her forehead and asked her if she was feeling alright.

Question 8.
What did her friends do?
Answer:
Her friends pestered her with a hundred questions about everything.

Question 9.
What did Pandi do to make her smile?
Answer:
Pandi took out something from his bag and ran to show it to her. He tumbled and it slipped from his hands. Nandhini got scared, as it was flying straight to her. She caught it and it was a rubber frog. She burst out laughing.

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend

Let us write

Write a narrative paragraph o Kamarajar, using the given information and add more information on your own.
Question 1.
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend 5
Answer:
Kamarajar was born on 15th July 1903 in Virudhunagar, Tamilnadu. He was born to Kumaraswami Nadar and Sivakami ammal. His name was originally Kamatchi. Later it changed to Kamarajar. He was known as the “King maker” and “Karma Veerar”. He was the 3rd Chief Minister of Tamilnadu from 1954 to 1963. His achievements were Mid-day meal scheme and reforms in education. He was given the “Bharat Ratna Award” in 1976 after he died on 2nd October 1975.

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend

I can do

A. Fill in the blanks.

Question 1.
Meena went to ___________ her father.
Answer:
The sea shore to see off

Question 2.
Meena studies in _________ standard.
Answer:
Twelfth

Question 3.
Meena met the official after __________
Answer:
Not given in the text

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend

B. Punctuate the following sentences.

Question 1.
i play kabadi daily,
Answer:
I play Kabadi daily.

Question 2.
kaviya bought onion tomato and cucumber
Answer:
Kaviya bought onion, tomato and cucumber.

Question 3.
who took care of meena
Answer:
Who took care of Meena?

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend

C. Match the rhyming word.

Question 1.
deeds – wealth
Answer:
deeds – needs

Question 2.
health – care
Answer:
health – wealth

Question 3.
bare – needs
Answer:
bare – care

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend

D. Recite the poem with correct intonation.
Answer:
Activity to be done by the students

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend

E. Tick (✓) the correct pictures.

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend 3
Answer:
Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend 4

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend

 A True Friend Summary in English and Tamil

Nandhini and Pandi were good friends since childhood. They lived in the same street, so they were always together. Every day Pandi would stop at her home on the way to school. Both would walk to school chatting and playing. Sometimes, they would race home from school.They always took part in school activities together. They helped each other in their lessons.

நந்தினியும், பாண்டியும் சிறுவயதிலிருந்தே நல்ல நண்பர்கள். ஒரே தெருவில் வசித்து வந்த அவர்கள் இருவரும் எப்போதும் ஒன்றாகவே இருப்பார்கள். எப்போதும் பள்ளிக்கு செல்லும் வழியில், பாண்டி அவள் வீட்டின் முன் நிற்பான். இருவரும் நன்றாக பேசிக்கொண்டும், விளையாடிக் கொண்டும் பள்ளிக்கு செல்வர். சில நேரம் பள்ளியிலிருந்து அவர்கள் ஓட்டமாய் வீட்டிற்கு வந்து சேருவர். பள்ளி நடவடிக்கைகளில்இருவரும் இணைந்து பங்கு பெறுவர். பாடங்களில் ஒருவருக்கு ஒருவர் உதவிக் கொள்வர்.

One day, as usual, Pandi came to Nandhini’s home. She looked upset and sad Pandi asked her “Why are you sad?”, she did not answer. Instead, she shook her head. “Did your parents scold you?”, asked Pandi. She did not answer him. He grabbed her bag and said excitedly, “Catch me if you can.” But she did not respond. Pandi stopped and gave the bag back. They walked silently to the school.

ஒரு நாள் வழக்கம் போல் பாண்டி, நந்தினியின்வீட்டிற்கு வந்தான். அவள் வருத்தமும், சோகமுமாக இருப்பதைக் கண்டு பாண்டி அவளிடம், “நீ ஏன் வருத்தமாய் இருக்கிறாய்?” என கேட்க, அதற்கு அவள் பதிலளிக்கவில்லை . அதற்கு பதில், தலையை குலுக்கினாள். “உன் பெற்றோர் உன்னை திட்டினரா?” என்று பாண்டி கேட்டான். அதற்கும் அவள் பதில் தரவில்லை . அவன் அவளுடைய பையை பிடித்து இழுத்துக் கொண்டு “முடிந்தால் என்னை பிடி பார்ப்போம்” என உற்சாகமாக கூறினான். அதற்கும் அவள் பதிலளிக்கவில்லை. பாண்டி நின்று பையை அவளிடம் கொடுத்தான். பின்னர் இருவரும் அமைதியாக பள்ளிக்குச் சென்றனர்.

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend

Nandhini walked into the classroom slowly. Her eyes glued to the ground. She looked sad, “Did someone scold you?”, asked one of her friends in class.’Nandhini shook her head. She sat down, with her head bowed down. The teacher entered the classroom and started calling out the names for attendance. Nandhini did not answer when the teacher called her name.

நந்தினி மெதுவாக வகுப்பிற்கு நடந்து சென்றாள். அவள் கண்கள் தரையை நோக்கியே இருந்தன. சோகமாக இருந்த அவளிடம், தோழிகளில் ஒருத்தி “உன்னையாராவது திட்டினாரா?” என்று கேட்டாள். நந்தினி தலையை குலுக்கினாள். பின்னர் தலை குனிந்து கீழே அமர்ந்தாள். ஆசிரியர் வகுப்பில் நுழைந்து வருகைப் பதிவை பார்த்து பெயர்களை அழைக்க ஆரம்பித்தார். அவளது பெயரை அழைத்த போது நந்தினி பதிலளிக்கவில்லை

The teacher was annoyed. This time she called her name louder, “Nandhini!” and then, she raised her hand but did not answer. The teacher went near Nandhini. She touched her forehead and asked, “Are you feeling okay?” Nandhini shook her head. Her cheeks were red, and it looked like she had a fever. “Do you have a fever? Shall I call your parents?” asked the teacher. She shook her head, but she still did not look at anyone. Her head was still bowed down.

எரிச்சல் அடைந்த ஆசிரியர் இந்த முறை அவள் பெயரை உரக்க “நந்தினி” என அழைத்தார். அவள் கையை உயர்த்தினாளே தவிர, பதிலளிக்கவில்லை . ஆசிரியர், நந்தினியின் அருகில் சென்று அவள் முன் நெற்றியை தொட்டு “நீ நன்றாக இருக்கிறாயா?” என்று கேட்டதும், நந்தினி தலையை குலுக்கினாள். அவள் கன்னங்கள் சிவந்திருந்தன, அவளுக்கு ஜூரம் வந்தது போல காணப்பட்டாள். “உனக்கு ஜூரமா, நான் உன் பெற்றோரை அழைக்கட்டுமா?” என்று ஆசிரியர் கேட்டார். அவள் தலையை மட்டும் குலுக்கினாள். யாரையும்|பார்க்கவில்லை . அவள் தலை குனிந்தபடியே இருந்தது.

“Why does Nandhini look so sad?” exclaimed her friends. Her friends pestered her with a hundred questions! The questions were about you think about, they asked her family, her house, her shoes and even about her street pets. Each question that she was asked, Nandhini only answered by shaking her head.

“நந்தினி ஏன் சோகமாக இருக்கிறாள்?” என நண்பர்கள் ஆச்சிரியப்பட்டனர். அவள் நண்பர்கள் அவளிடம் நூறு கேள்விகள் கேட்டனர்! வீடு, குடும்பம், காலணிகள், பிடித்த தெரு விலங்குகள் உட்பட அவர்களுக்கு தோன்றிய அனைத்தைப் பற்றியும் கேள்வி கேட்டனர். கேட்கப்பட்ட ஒவ்வொரு கேள்விக்கும் நந்தினி தலையை மட்டும் குலுக்கினாள்.

Samacheer Kalvi 4th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 1 A True Friend

Pandi had enough of Nandhini’s silence. He had never seen her so dull. He wanted an idea to make her smile. He thought and thought for many hours. Finally, he had an idea! He took out something from bag and ran to show it to her. He tumbled, and his it slipped from his hands. It was flying straight to Nandhini. She saw something flying towards her and screamed with fear. She closed her eyes and tried to catch it. THUD! She caught it. It was a biggreen frog. Everyone ran away as they were scared of the frog.

நந்தினியின் மௌனம் பாண்டியை வருத்தியது. அவன் எப்போதுமே நந்தினி மந்தமாக இருந்து பார்த்ததில்லை. அவளை சிரிக்க வைக்க அவன் யோசித்தான். பல மணி நேரம் யோசித்ததில் ஓர் எண்ண ம் தோன்றியது. தன் பையில் இருந்து ஒரு பொருளை எடுத்து நந்தினியிடம் காட்ட ஒடினான். அதற்குள் அவன் தடுமாறி விழுந்து விடவே, அவனது கையிலிருந்து அது நழுவி நேராக நந்தினியை நோக்கிப் பறந்தது. ஏதோ ஒன்று தன்னை நோக்கி பறந்து வருவதை கண்ட நந்தினி பயத்தில் கூச்சலிட்டாள். தன் கண்களை மூடிக் கொண்டு, | அதை பிடிக்க முற்பட்டாள். அதை பிடித்தே விட்டாள்! அது ஒரு பெரிய பச்சை தவளை. அனைவரும் அந்த தவளையைப் பார்த்து பயந்து ஓட்டம் பிடித்தனர்.

Nandhini’s eyes were wide open with surprise. Then, she burst into laughter.It was a rubber frog! As soon as she laughed, her friends and teacher knew why she did not smile or talk to anyone all day. Two of her front teeth were missing!

நந்தினியின் கண்கள் ஆச்சரியத்தால் விரிந்தன. உடனே அவள் பலமாக சிரித்தாள். அது ஒரு ரப்பர் தவளை ஆகும். அவள் சிரித்தவுடன்தான் ஆசிரியர் மற்றும் அவளது நண்பர்களுக்கு அவள் ஏன் யாருடனும் பேசவில்லை , சிரிக்கவில்லை என தெரிந்தது. அது என்ன வென்றால், அவளது முன்பற்களில் இரண்டைக் காணவில்லை!