Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium

Students can Download Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium Pdf, Tamil Nadu 11th Physics Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

TN State Board 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium

General Instructions:

  1. The question paper comprises of four parts.
  2. You are to attempt all the parts. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  3. All questions of Part I, II, III and IV are to be attempted separately.
  4. Question numbers 1 to 15 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each.
    These are to be answered by choosing the most suitable answer from the given four alternatives and writing the option code and the corresponding answer
  5. Question numbers 16 to 24 in Part II are two-mark questions. These are to be answered in about one or two sentences.
  6. Question numbers 25 to 33 in Part III are three-mark questions. These are to be answered in about three to five short sentences.
  7. Question numbers 34 to 38 in Part IV are five-mark questions. These are to be answered in detail Draw diagrams wherever necessary.

Time: 3 Hours
Maximum Marks: 70

PART – I

Answer all the questions: [15 × 1 = 15]

Question 1.
If the error in the measurement of radius is 2%, then the error in the determination of volume of the sphere will be ………………..
(a) 8%
(b) 2%
(c) 4%
(d) 6%
Hint:
Volume of the sphere, V = \(\frac{4}{3}\) πr3
\(\frac{∆V}{V}\) × 100 = 3 × (\(\frac{∆r}{r}\) × 100) = 3 × 2%
\(\frac{∆V}{V}\) × 100 = 6%
Answer:
(d) 6%

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 2.
A ball is dropped from a building. It takes 4s to reach the ground. The height of the building is (use g= 10 m/s2)
(a) 20 m
(b) 40 m
(c) 80 m
(d) 75 m
Hint:
s = ut + \(\frac{1}{2}\) at2 s = h, g = a, u = 0
h = \(\frac{1}{2}\) gt2
h = \(\frac{1}{2}\) × 10 × (4)2; h = 80m
Answer:
(c) 80 m

Question 3.
For inelastic collision between two spherical rigid bodies ……………………
(a) the total kinetic energy is conserved
(b) the total mechanical energy is not conserved
(c) the linear momentum is not conserved
(d) the linear momentum is conserved
Answer:
(d) the linear momentum is conserved

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 4.
Two rods OA and OB of equal length and mass are lying on xy plane as shown in figure. Let Ix, Iy and Iz be the moments of inertia of the the rods about x, y and z axis respectively, then …………………….
(a) Ix = Iy > Iz
(b) Ix > Iy > Iz
(c) Ix = Iy < Iz
(d) Iz > Iy > Ix

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium img 1

Hint:
Ix = Iy = 2\(\left[\frac{\mathrm{M} l^{2}}{3} \sin ^{2} 45^{\circ}\right]\) = \(\frac { ml^{ 2 } }{ 3 }\)
Iz = \(\left[\frac{m l^{2}}{3}\right]\) = \(\frac { 2ml^{ 2 } }{ 3 }\)
Answer:
(c) Ix = Iy < Iz

Question 5.
The motion of a rocket is based on the principle of conservation of ………………….
(a) Linear momentum
(b) Mass
(c) Angular momentum
(d) Kinetic energy
Answer:
(a) Linear momentum

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 6.
The work done by the Sun’s gravitational force on the Earth is ………………….
(a) Always zero
(b) Always positive
(c) Can be positive or negative
(d) Always negative
Answer:
(c) Can be positive or negative

Question 7.
A given glass tube having uniform cross section is filled with water and is mounted on a rotatable shaft as shown. If the tube is rotated with a constant angular velocity ω, then …………………
(a) Water levels in both sections A and B go up
(b) Water level in section A goes up and that in B comes down
(c) Water level in section B goes up and that in A comes down
(d) Water level remain same in both
Answer:
(a) Water levels in both sections A and B go up

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium img 2

Question 8.
The efficiency of a heat engine working between the freezing point and boiling point of water is …………………..
(a) 6.25%
(b) 20%
(c) 26.8%
(d) 12.5%
Hint:
Freezing point of water TL = 0°C = 273K
Boiling point of water TH – 100°C = 373K
∴ Efficiency, η = 1 – \(\frac { T_{ L } }{ T_{ H } } \) = 1- \(\frac{273}{373}\) = 0.2861; η = 26.8%.
Answer:
(c) 26.8%

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 9.
Two waves represented by the following equation are travelling in the same medium
y1 = 5 sin 2π (75 t – 0.25 x), y2 = 10 sin 2π (150 – 0.25 x)
The intensity ratio of the two waves is ………………….
(a) 1 : 2
(b) 1 : 4
(c) 1 : 8
(d) 1 : 16
Hint:
I ∝ A2 ⇒ \(\frac { I_{ 1 } }{ I_{ 2 } }\) = (\(\frac { A_{ 1 } }{ A_{ 2 } }\))2 = (\(\frac{5}{2}\))2 = \(\frac{1}{4}\)
Answer:
(b) 1 : 4

Question 10.
A man pushes a wall and fails to displace it. He does …………………..
(a) Negative work
(b) Positive but not maximum work
(c) No work at all
(d) Maximum work
Answer:
(c) No work at all

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 11.
A car moving on a horizontal road may be thrown out of the road in taking a turn …………………
(а) By the gravitational force
(b) Due to lack of sufficient centripetal force
(c) Due to rolling frictional force between tyre and road
(d) Due to the reaction of the ground
Answer:
(b) Due to lack of sufficient centripetal force

Question 12.
The volume of a gas expands by 0.25 m3 at a constant pressure of 103 N/m, the workdone is equal to ……………………..
(a) 250 W
(b) 2.5 W
(c) 250 N
(d) 250 J
Hint:
Workdone = P. ∆V = 103 × 0.25 = 250 J
Answer:
(d) 250 J

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 13.
When three springs of spring constants k1, k2, k3 connected in parallel, then the resultant spring constant is ……………………
(a) K = k1 + k2 + k3
(b) \(\frac{1}{K}\) = \(\frac { 1 }{ k_{ 1 } } +\frac { 1 }{ k_{ 2 } } +\frac { 1 }{ k_{ 3 } } \)
(c) K = \(\frac { 1 }{ k_{ 1 } } +\frac { 1 }{ k_{ 2 } } +\frac { 1 }{ k_{ 3 } } \)
(d) K = k1 – k2 – k3
Answer:
(a) K = k1 + k2 + k3

Question 14.
The distance of the two planets from Sun are 1013 and 1012 m respectively. The ratio of time period of the planets is …………………..
(a) 100
(b) \(\frac { 1 }{ \sqrt { 10 } } \)
(c) \(\sqrt{10}\)
(d) 10\(\sqrt{10}\)
Hint:
According to Kepler’s third law of planetary motion.
\(\frac { T_{ 1 } }{ T_{ 2 } } \) = \(\sqrt{\frac{R_{1}^{3}}{R_{2}^{3}}}\) = \(\sqrt{\frac{\left(10^{13}\right)^{3}}{\left(10^{12}\right)^{3}}}\) = \(\sqrt{\frac{10^{39}}{10^{36}}}\) = \(\sqrt{10^{3}}\) = 10\(\sqrt{10}\)
Answer:
(d) 10\(\sqrt{10}\)

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 15.
The dimensional formula of planck’s constant is ………………..
(a) [M L2 T-1]
(b) [M L2 T-3]
(c) [M L T-1]
(d) [M L3 T-3]
Answer:
(a) [M L2 T-1]

PART – II

Answer any six questions in which Q. No 23 is compulsory. [6 × 2 = 12]

Question 16.
A particle is moving along a circular track of radius lm with uniform speed. What is the ratio of the distance covered and the displacement in half revolution?
Answer:
Distance covered by a particle = π × 1 = πm
Displacement covered by a particle = 2 × 1 = 2m
Ratio between distance and displacement

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 17.
Give one argument in favour of the fact that frictional force is a non-conservative force?
Answer:
The direction of the frictional force is opposite to the direction of motion. When a body is moved, say from A to B and then back to A, work is required to be done both during forward and backward motion. So, the net workidone in a round trip is not zero. Hence, the frictional force is a non-conservative force.

Question Question 18.
Why does a gas not have a unique value of specific heat?
Answer:
This is because a gas can be heated under different conditions of pressure and volume. The amount of heat required to raise the temperature of unit mass through unit degree is different under different conditions of heating.

Question 19.
A boat which has a speed of 5 km/h in still water crosses a river of width 1 km along the shortest path in 15 min. Calculate the velocity of river water in km/h?
Answer:
Resultant velocity = \(\frac{1km}{(15/60)h}\) = 4 km/h
If v is velocity of river, then v2 + 42 = 52 ⇒ v = \(\sqrt{2-16}\) =3 km/h

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 20.
In a dark room would you be able to tell whether a given note had been produced by a Piano or a Violin?
Answer:
Yes, in a dark room we can easily identify a sound produced by a Piano or a Violin by using the knowledge of timber or quality of sound. The two sources even though having the same intensity and fundamental frequency will be associated with different number of overtones of different relative intensities. These overtones combine and produce different sounds which enables us to identify them.

Question 21.
What is mean by P – V diagram?
Answer:
PV diagram is a graph between pressure P and volume V of the system. The P-V diagram is used to calculate the amount of work done by the gas during expansion or on the gas during compression.

Question 22.
Why does a parachute descend slowly?
Answer:
The surface area of a parachute is much larger as compared to the surface area of stone. So, the air resistance in the case of a parachute is much larger than in the case of a stone. This explains as to why parachute descends slowly.

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 23.
What is Brownian motion?
Answer:
The motion of the particles in a random and zig-zag mannar in a fluid is called Brownian motion.

Question 24.
Write a note on reverberation?
Answer:
The persistence of audible sound after the source has ceased to emit sound is called reverberation.

PART – III

Answer any six questions in which Q.No. 29 is compulsory. [6 × 3 = 18]

Question 25.
Write the rules for determining significant figure?
Answer:
Rules for counting significant figures:

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium img 3

Question 26.
Explain Joule’s experiment of the mechanical equivalent of heat?
Answer:
Joule’s mechanical equivalent of heat:
The temperature of an object can be increased by heating it or by doing some work on it. In the eighteenth century, James Prescott Joule showed that mechanical energy can be converted into internal energy and vice versa. In his experiment, two masses were attached with a rope and a paddle wheel as shown in Figure. When these masses fall through a distance h due to gravity, both the masses lose potential energy equal to 2 mgh.

When the masses fall, the paddle wheel turns. Due to the turning of wheel inside water, frictional force comes in between the water and the paddle wheel. This causes a rise in temperature of the water. This implies that gravitational potential energy is converted to internal energy of water.

The temperature of water increases due to the work done by the masses. In fact, Joule was able to show that the mechanical work has the same effect as giving heat. He found that to raise 1 g of an object by 1°C , 4.186 J of energy is required. In earlier days the heat was measured in calorie. 1 cal = 4.186 J This is called Joule’s mechanical equivalent of heat.

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium img 4

Question 27.
How do you classify the physical quantities on the basis of dimension?
Answer:
(I) Dimensional variables:
Physical quantities, which possess dimensions and have variable values are called dimensional variables. Examples are length, velocity, and acceleration etc.

(II) Dimensionless variables:
Physical quantities which have no dimensions, but have variable values are called dimensionless variables. Examples are specific gravity, strain, refractive index etc.

(III) Dimensional Constant:
Physical quantities which possess dimensions and have constant values are called dimensional constants. Examples are Gravitational constant, Planck’s constant etc.

(IV) Dimensionless Constant:
Quantities which have constant values and also have no dimensions are called dimensionless constants. Examples are n, e, numbers etc.

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 28.
State laws of simple pendulum?
Answer:
Law of length:
For a given value of acceleration due to gravity, the time period of a simple pendulum is directly proportional to the square root of length of the pendulum.
T ∝ \(\sqrt{l}\)

Law of acceleration:
For a fixed length, the time period of a simple pendulum is inversely proportional to square root of acceleration due to gravity.
T ∝ \(\frac { 1 }{ \sqrt { g } } \)

Question 29.
Explain super position principle for gravitational field?
Answer:
The total gravitational field at a point due to all the masses is given by the vector sum of the gravitational field due to the individual masses. This principle is known as superposition of
\(\overrightarrow{\mathrm{E}}_{\text {total }}=\overrightarrow{\mathrm{E}}_{1}+\overrightarrow{\mathrm{E}}_{2}+\ldots \overrightarrow{\mathrm{E}}_{n}=-\frac{\mathrm{G} m_{1}}{r_{1}^{2}} \hat{r}_{1}-\frac{\mathrm{G} m_{2}}{r_{2}^{2}} \hat{r}_{2}-\ldots \cdot \frac{\mathrm{G} m_{n}}{r_{n}^{2}} \hat{r}_{n}\)
\(\overrightarrow{\mathrm{E}}_{\mathrm{total}}=-\sum_{i=1}^{n} \frac{\mathrm{G} m_{n}}{r_{n}^{2}} \hat{r}_{n}\)

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 30.
Write a note on static friction?
Answer:
Static Friction:
Static friction is the force which opposes the initiation of motion of an object on the surface. The magnitude of static frictional force fs lies between
0 ≤ fs ≤ µsN
where, µs – coefficient of static friction
N – Normal force then, equation shows that fs can take any value from 0 & µsN. If object is at rest, when no external force acts on it then fs = 0. If object is at rest, also external force acts on it, then fs = Fext
But still the static friction fs is less than µsN when object begins to slide, the static friction (fs) acting on the object attains maximum.

Question 31.
A small metal ball falls in liquid with a terminal velocity of V. If a ball of radius twice of first ball but same mass falls through a same medium, calculate the terminal velocity with which it falls?
Answer:
Given v = \(\frac{2 r^{2} \rho g}{9 \eta}\)
mass = \(\frac{4}{3}\) πr3 ρ = \(\frac{4}{3}\)π(2r)3 ρ1 or ρ1 = \(\frac{ρ}{8}\)
Terminal velocity of second ball is
v1 = \(\frac{2(2 r)^{2}\left(\frac{\rho}{8}\right) g}{9 \eta}\) = \(\frac{v}{2}\)
v1 = \(\frac{v}{2}\)

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 32.
Derive an expression for co-efficient of performance of refrigerator?
Answer:
Coefficient of performance (COP) (β):
COP is a measure of the efficiency of a refrigerator. It is defined as the ratio of heat extracted from the cold body (sink) to the external work done by the compressor W.
COP = β = \(\frac { Q_{ L } }{ W } \) …………………… (1)
From the equation QL + W = QH
β = \(\frac{Q_{L}}{Q_{H}-Q_{L}}\)
β = \(\frac{1}{\frac{\mathrm{Q}_{\mathrm{H}}}{\mathrm{Q}_{\mathrm{L}}}-1}\) ………………. (2)
But we know that \(\frac { Q_{ H } }{ Q_{ L } } \) = \(\frac { T_{ H } }{ T_{ L } } \)
Substituting this equation (1) we get β = \(\frac{1}{\frac{T_{H}}{T_{L}}-1}\) = \(\frac{\mathrm{T}_{\mathrm{L}}}{\mathrm{T}_{\mathrm{H}}-\mathrm{T}_{\mathrm{L}}}\)

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 33.
Derive an expression for Laplace’s correction?
Answer:
Laplace’s correction:
In 1816, Laplace satisfactorily corrected this discrepancy by assuming that when the sound propagates through a medium, the particles oscillate very rapidly such that the compression and rarefaction occur very fast. Hence the exchange of heat produced due to compression and cooling effect due to rarefaction do not take place, because, air (medium) is a bad conductor of heat.

Since, temperature is no longer considered as a constant here, sound propagation is an adiabatic process. By adiabatic considerations, the gas obeys Poisson’s law (not Boyle’s law as Newton assumed), which is
PVγ = Constant …………… (4)

where, γ = \(\frac { C_{ p } }{ C_{ v } } \) which is the ratio between specific heat at constant pressure and specific heat at constant volume.

Differentiating equation (4) on both the sides, we get
\(\mathrm{V}^{\gamma} d \mathrm{P}+\mathrm{P}\left(\gamma \mathrm{V}^{\gamma-1} d \mathrm{V}\right)=0\)
or
\(\gamma \mathrm{P}=-\mathrm{V} \frac{d p}{d \mathrm{V}}=\mathrm{B}_{\mathrm{A}}\) ………………… (5)

where, BA is the adiabatic bulk modulus of air. Now, substituting equation (5) in equation
V = \(\sqrt{\frac{B}{\rho}}\), the speed of sound in air is
va = \(\sqrt{\frac{B_{A}}{\rho}}=\sqrt{\frac{\gamma P}{\rho}}=\sqrt{\gamma v_{T}}\)

Since air contains mainly, nitrogen, oxygen, hydrogen etc, (diatomic gas), we take γ = 1.47. Hence, speed of sound in air is va = (\(\sqrt{1.4}\)) (280m s-1) = 331.30 m s-1, which is very much closer to experimental data.

PART – IV

Answer all the questions. [5 × 5 = 25]

Question 34 (a).
Explain different types of error?
Answer:
The uncertainty in a measurement is called an error. Random error, systematic error and gross error are the three possible errors.

(I) Systematic errors:
Systematic errors are reproducible inaccuracies that are consistently in the same direction. These occur often due to a problem that persists throughout the experiment. Systematic errors can be classified as follows

(i) Instrumental errors:
When an instrument is not calibrated properly at the time of manufacture, instrumental errors may arise. If a measurement is made with a meter scale whose end is worn out, the result obtained will have errors. These errors can be corrected by choosing the instrument carefully.

(ii) Imperfections in experimental technique or procedure:
These errors arise due to the limitations in the experimental arrangement. As an example, while performing experiments with a calorimeter, if there is no proper insulation, there will be radiation losses. This results in errors and to overcome these, necessary correction has to be applied

(iii) Personal errors:
These errors are due to individuals performing the experiment, may be due to incorrect initial setting up of the experiment or carelessness of the individual making the observation due to improper precautions.

(iv) Errors due to external causes:
The change in the external conditions during an experiment can cause error in measurement. For example, changes in temperature, humidity, or pressure during measurements may affect the result of the measurement.

(v) Least count error:
Least count is the smallest value that can be measured by the measuring instrument, and the error due to this measurement is least count error. The instrument’s resolution hence is the cause of this error. Least count error can be reduced by using a high precision instrument for the measurement.

(II) Random errors:
Random errors may arise due to random and unpredictable variations in experimental conditions like pressure, temperature, voltage supply etc. Errors may also be due to personal errors by the observer. Who performs the experiment. Random errors are sometimes called “chance error”. When different readings are obtained by a person every time he repeats the experiment, personal error occurs.

For example, consider the case of the thickness of a wire measured using a screw gauge. The readings taken may be different for different trials. In this case, a large number of measurements are made and then the arithmetic mean is taken.

If n number of trial readings are taken in an experiment, and the readings are
a1, a2, a3, ………………. an. The arthematic mean is
\(a_{m}=\frac{a_{1}+a_{2}+a_{3}+\ldots \ldots \ldots a_{n}}{n}\) (or) \(a_{m}=\frac{1}{n} \sum_{i=1}^{i=n} a_{i}\)

[OR]

(b) By using equations of motion, derive an expression for range and maximum height reached by the object thrown at an oblique angle θ with respect to the horizontal direction?
Answer:
Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium img 5

This projectile motion takes place when the initial velocity is not horizontal, but at some angle with the vertical, as shown in Figure.

(Oblique projectile):
Examples:

  1. Water ejected out of a hose pipe held obliquely.
  2. Cannot fired in a battle ground.

Consider an object thrown with initial velocity at an angle 0 with the horizontal.
Then,
\(\vec { u } \) = ux\(\hat { i } \) + uy\(\hat { j } \)
where ux = u cos θ is the horizontal component and uy = u sin θ the vertical component of velocity.

Since the acceleration due to gravity is in the direction opposite to the direction of vertical component uy, this component will gradually reduce to zero at the maximum height of the projectile.

At this maximum height, the same gravitational force will push the projectile to move downward and fall to the ground. There is no acceleration along the x direction throughout the motion. So, the horizontal component of the velocity (ux = u cos θ) remains the same till the object reaches the ground.

Hence after the time f, the velocity along horizontal motion vx = ux + axt = ux = u cos θ.
The horizontal distance travelled by projectile in time t is sx = uxt + \(\frac{1}{2}\)axt2
Here, sx = x, ux = u cos θ, ax = 0.

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium img 6

Thus, x = u cos θ.t or t = \(\frac{x}{u cosθ}\) …………….. (1)
Next, for the vertical motion vy= uy + ayt
Here uy = u sin θ, ay = – g (acceleration due to gravity acts opposite to the motion).
Thus, vy = u sin θ – gt
The vertical distance travelled by the projectile in the same time t is
Here, sy = y, uy = u sin θ, ax = – g Then,
y = u sin θ t – \(\frac{1}{2}\)gt2 ……………….. (2)
Subsitute the value of t from equation (i) and equation (ii), we have
y = \(u \sin \theta \frac{x}{u \cos \theta}-\frac{1}{2} g \frac{x^{2}}{u^{2} \cos ^{2} \theta}\)
y = \(x \tan \theta-\frac{1}{2} g \frac{x^{2}}{u^{2} \cos ^{2} \theta}\) ………………… (3)
Thus the path followed by the projectile is an inverted parabola.

Maximum height (hmax):
The maximum vertical distance travelled by the projectile during the journey is called maximum height. This is determined as follows:
For the vertical part of the motion
\(v_{y}^{2}=u_{y}^{2}+2 a_{y} s\)
Here, uy = u sin θ, a = -g, s = hmax, and at the maximum height vy = 0
Hence, (0)2 = u2 sin2 θ = 2ghmax
or
hmax = \(\frac{u^{2} \sin ^{2} \theta}{2 g}\) …………….. (4)

Time of flight (Tf):
The total time taken by the projectile from the point of projection till it hits the horizontal plane is called time of flight.
This time of flight is the time taken by the projectile to go from point O to B via point A as shown in figure.
We know that sy = uyt + \(\frac{1}{2}\) ayt2
Here, sy = y = 0 (net displacement in y-direction is zero), uy = u sin θ, ay = -g, t = Tf.
Then 0 = u sinθ Tf – \(\frac{1}{2}\)gT2f
Tf = 2u \(\frac{sin θ}{g}\) …………………. (5)

Horizontal range (R):
The maximum horizontal distance between the point of projection and the point on the horizontal plane where the projectile hits the ground is called horizontal range (R). This is found easily since the horizontal component of initial velocity remains the same. We can write

Range R = Horizontal component of velocity x time of flight = u cos θ × Tf = \(\vec{r}_{1} \times \vec{r}_{2}\)

The horizontal range directly depends on the initial speed (u) and the sine of angle of projection (θ). It inversely depends on acceleration due to gravity ‘g’.

For a given initial speed u, the maximum possible range is reached when sin 2θ is maximum,
sin 2θ = 1. This implies 2θ = π/2
or θ = \(\frac{π}{4}\)
This means that if the particle is projected at 45 degrees with respect to horizontal, it attains maximum range is given by.
Rmax = \(\frac { u^{ 2 } }{ g }\) ……………….. (6)

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 35 (a).
Explain in detail the triangle law of vector addition?
Answer:
Let us consider two vectors \(\vec { A } \) and \(\vec { B } \) as shown in figure.

To find the resultant of the two vectors we apply the triangular law of addition as follows: Represent the vectors \(\vec { A } \) and \(\vec { B } \) by the two adjacent sides of a triangle taken in the same order. Then the resultant is given by the third side of the triangle as shown in figure.

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium img 7

To explain further, the head of the first vector \(\vec { A } \) is connected to the tail of the second vector \(\vec { B } \). Let 0 be the angle between A and B. Then R is the resultant vector connecting the tail of the first vector \(\vec { A } \) to the head of the second vector \(\vec { B } \).

The magnitude of R (resultant) is given geometrically by the length of \(\vec { R } \)(OQ) and the direction of the resultant vector is the angle between R and A. Thus we write \(\vec { R } \) = \(\vec { A } \) + \(\vec { B } \).
\(\overline { OQ } \) = \(\overline { OP } \) + \(\overline { PQ } \)

(I) Magnitude of resultant vector:
The magnitude and angle of the resultant vector are determined by using triangle law of vectors as follows.
From figure, consider the triangle ABN, which is obtained by extending the side OA to ON. ABN is a right angled triangle.

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium img 8

From figure, let R is the magnitude of the resultant of \(\vec { A } \) and \(\vec { B } \).
cos θ = \(\frac{AN}{B}\) ∴ AN = B cos θ and sin θ = \(\frac{BN}{B}\) ∴BN = B sin θ
For ∆OBN, we have OB2 = ON2 + BN2
⇒ R2 = (A + B cos θ)2 + (B sin θ)2
⇒ R2 = A2 + B2 cos2 θ + 2AB cos θ + B2 sin2 θ
⇒ R2 = A2 + B 2 (cos2 θ + sin2 θ) + 2AB cos θ
⇒ R2 = \(\sqrt{A^{2}+B^{2}+2 A B \cos \theta}\)

(II) Direction of resultant vectors:
If θ is the angle between \(\vec { A } \) and \(\vec { B } \), then
|\(\vec { A } \) + \(\vec { B } \)| = \(\sqrt{A^{2}+B^{2}+2 A B \cos \theta}\)
IF \(\vec { R } \) makes an angle α with \(\vec { A } \), then in ∆OBN,
tan α = \(\frac{BN}{ON}\) = \(\frac{BN}{OA + AN}\)
tan α = \(\frac{B \sin \theta}{A+B \cos \theta}\) ⇒ α = tan-1(\(\frac{B \sin \theta}{A+B \cos \theta}\))

[OR]

(b) Arrive at an expression for velocity of objects in one dimensional elastic collision?
Answer:
Consider two elastic bodies of masses m1 and m2 moving in a straight line (along positive x direction) on a frictionless horizontal surface as shown in figure.

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium img 9

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium img 10

In order to have collision, we assume that the mass m1 moves faster than mass m2 i.e., u1 > u2. For elastic collision, the total linear momentum and kinetic energies of the two bodies before and after collision must remain the same.

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium img 11

From the law of conservation of linear momentum,
Total momentum before collision (ρi) = Total momentum after collision (ρf)
m1u1 + m2u2 = m1u1 + m2v1 ………………. (1)
or m1 (u1 – v1) = m2(v2 – u2) ………………. (2)
Further,

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium img 12

Total kinetic energy before collision KEi = Total kinetic energy after collision KEf
\(\frac{1}{2} m_{1} u_{1}^{2}+\frac{1}{2} m_{2} u_{2}^{2}=\frac{1}{2} m_{1} v_{1}^{2}+\frac{1}{2} m_{2} v_{2}^{2}\) ……………….. (3)
After simplifying and rearranging terms,
\(m_{1}\left(u_{1}^{2}-v_{1}^{2}\right)=m_{2}\left(v_{2}^{2}-u_{2}^{2}\right)\)
Using the formula a2 – b2 = (a + b) (a – b), we can rewrite the above equation as
m1(u1 + v1) = m2(v2 + u2) (v2 – u2) …………………. (4)
Dividing equation (4) by (2) gives,
\(\frac{m_{1}\left(u_{1}+v_{1}\right)\left(u_{1}-v_{1}\right)}{m_{1}\left(u_{1}-v_{1}\right)}=\frac{m_{2}\left(v_{2}+u_{2}\right)\left(v_{2}-u_{2}\right)}{m_{2}\left(v_{2}-u_{2}\right)}\)
u1 + v1 = v2 + u1
Rearranging, u1 – u2 = v2 – v1 ………………… (5)
Equation (5) can be written as
u1 – u2 = -(v1 – v2)
This means that for any elastic head on collision, the relative speed of the two elastic bodies after the collision has the same magnitude as before collision but in opposite direction. Further note that this result is independent of mass.
Rewriting the above equation for v1 and v2,
v1 = v2 + u2 – u1 …………………. (6)
or v2 = u1 + v1 – u1 ………………. (7)

To find the final velocities v1 and v2:
Substituting equation (7) in equation (2) gives the velocity of m1 as
m1 (u1 – v1) = m2 (u1 + v1 – u2 – u2)
m1 (u1 – v1) = m2 (u1 + v1 – 2a2)
m1u1 – m1v1 = m2u1 + m2v1 + 2m2u2
m1u1 = m2u1 + 2m2u2 = m1v1 + m2v1
(m1 – m2) u1 + 2m2u2 = (m1 + m2)v1
or v1 = \(\left(\frac{m_{1}-m_{2}}{m_{1}+m_{2}}\right)\) u1 + \(\left(\frac{2 m_{2}}{m_{1}+m_{2}}\right)\) u2 ……………. (8)
Similarly, by substituting (6) in equation (2) or substituting equation (8) in equation (7), we get the final velocity of m2 as
v2 = \(\left(\frac{2 m_{1}}{m_{1}+m_{2}}\right)\) u1 + \(\left(\frac{m_{2}-m_{1}}{m_{1}+m_{2}}\right)\) u2 ………………. (9)

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 36 (a).
Discuss the variation of g with change in altitude and depth?
Answer:
When an object is on the surface fo the Earth, it experiences a centrifugal force that depends on the latitude of the object on Earth. If the Earth were not spinning, the force on the objecf would have been mg. Elowever, the object experiences an additional centrifugal force due to spinning of the Earth.

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium img 13

This centrifugal force is given by mω2R’.
\(\mathrm{OP}_{z}, \cos \lambda=\frac{\mathrm{PZ}}{\mathrm{OP}}=\frac{\mathrm{R}^{\prime}}{\mathrm{R}}\)
R’ = R cos λ
where λ is the latitude. The component of centrifugal acceleration experienced by the object in the direction opposite to g is
\(a_{\mathrm{PQ}}=\omega^{2} \mathrm{R} \cos \lambda=\omega^{2} \mathrm{R} \cos ^{2} \lambda\)
Since R’ = R cos λ

Therefore, g’ = g – ω22 R cos2 λ
From the above expression, we can infer that at equator, λ = 0, g’ = g – ω2R. The acceleration due to gravity is minimum. At poles λ = 90; g’ = g, it is maximum. At the equator, g’ is minimum.

Variation of g with depth:
Consider a particle of mass m which is in a deep mine on the Earth. (Example: coal mines in Neyveli). Assume the depth of the mine as d. To calculate g’ at a depth d, consider the following points. The part of the Earth which is above the radius (Re – d) do not contribute to the acceleration. The result is proved earlier and is given as

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium img 14

g’ = \(\frac{\mathrm{GM}^{\prime}}{\left(\mathrm{R}_{\mathrm{e}}-d\right)^{2}}\) ………………. (1)
Here M’ is the mass of the Earth of radius (Re – d) Assuming the density of the earth ρ be constant,
ρ = \(\frac{M}{V}\) …………………. (2)

where M is the mass of the Earth and V its volume, Thus,

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium img 15

Here also g’ < g. As depth increases, g’ decreases. It is very interesting to know that acceleration due to gravity is maximum on the surface of the Earth but decreases when we go either upward or downward.

[OR]

(b) Explain in detail the maxwell Boltzmann distribution function?
Answer:
Maxwell-Boltzmann: In speed distribution function:-
Consider an atmosphere, the air molecules-are moving in random directions. The speed of each molecule is not the same even though macroscopic parameters like temperature and pressure are fixed. Each molecule collides with every other molecule and they exchange their speed.

In the previously we calculated the rms speed of each molecule and not the speed of each molecule which is rather difficult. In this scenario we can find the number of gas molecules that move with the speed of 5 ms-1 to 10 ms-1 or 10 ms-1
to 15 ms-1 etc. In general our interest is to find how many gas molecules have the range of speed from v to v + dv. This is given by Maxwell’s speed distribution function.

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium img 16

The above expression is graphically shown as follows:

From the figure (1), it is clear that, for a given temperature the number of molecules having lower speed increases parabolically but decreases exponentially after reaching most probable speed. The rms speed, average speed and most probable speed are indicated in the figure (1). It can be seen that the rms speed is greatest among the three.

  1. The area under the graph will give the total number of gas molecules in the system.
  2. Figure 2 shows the speed distribution graph for two different temperatures.

As temperature increases, the peak of the curve is shifted to the right. It implies that the average speed of each molecule will increase. But the area under each graph is same since it represents the total number of gas molecules.

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium img 17

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 37 (a).
What is meant by simple harmonic motion?
Answer:
A particle is said to execute simple harmonic motion if it moves to and fro about a mean position under the action of a restoring force which is directly proportional to its displacement from the mean position and is always directed towards the mean position.

(b) The acceleration due to gravity on the surface of the moon is 1.7 ms-2. What is the time period of simple pendulum on the moon if its time period on the Earth is 3.5 s? Given g on Earth = 9.8 ms-2?
Answer:
Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium img 18

(c) A man with wrist watch on his hand falls from the top of the tower. Does the watch , give correct time during the free fall?
Answer:
Yes. Because the working of a wrist watch does pot depend on gravity at that place but depends on spring action.

[OR]

(d) State Wien’s law?
Answer:
When the animals feed cold, they curl their bodies into the ball so as to decrease the surface area of their bodies. As total energy radiated by a body varies directly as the surface area of the body, the loss of heat due to radiation would be reduced.

(e) Normal human body of the temperature is 98.6°F. During high fever if the temperature increases to 104°F. What is the change in peak wavelength that emitted by our body (Assume human body is a black body)?
Answer:
Normal human body temperature (T) = 98.6°F.
Convert Fahrenheit into Kelvin, \(\frac{F-32}{180}\) = \(\frac{K-273}{100}\)
So, T = 98.6°F = 310K
From Wien’s displacement law
Maximum wavelength λmax = \(\frac{b}{T}\) = \(\frac { 2.898\times 10^{ -3 } }{ 313 } \)
λmax = 9348 × 10-9 m
λmax = 9348 nm (at 98.6°F)
During high fever, human body temperature
T = 104°F = 313K
Peak wavelength λmax = \(\frac{b}{T}\) = \(\frac { 2.898\times 10^{ -3 } }{ 313 } \)
λmax = 9259 × 10-9 m
λmax = 9259 (at 104°F)

(f) Animals curl into a ball, when they feel very cold. Why?
Answer:
When animals feel cold, they curl their bodies into the ball so as to decrease the surface area of their bodies. As total energy radiated by a body varies directly as the surface area of the body, the loss of heat due to radiation would be reduced.

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 38 (a).
Explain the horizontal oscillations of spring?
Answer:
Horizontal oscillations of a spring-mass system: Consider a system containing a block of mass m attached to a massless spring with stiffness constant or force constant or spring constant k placed on a smooth horizontal surface (frictionless surface) as shown in figure.

Let x0 be the equilibrium position or mean position of mass m when it is left undisturbed. Suppose the mass is displaced through a small displacement x towards right from its equilibrium position and then released, it will oscillate back and forth about its mean position x0. Let F be the restoring force (due to stretching of the spring) which is proportional to the amount of displacement of block. For one dimensional motion, . mathematically, we have.
F ∝ x
F = -kx ……………… (1)

where negative sign implies that the restoring force will always act opposite to the direction of the displacement. This equation is called Hooke’s law. Notice that, the restoring force is linear with the displacement (i.e., the exponent of force and displacement are unity).

This is not always true; in case if we apply a very large stretching force, then the amplitude of oscillations becomes very large (which means, force is proportional to displacement containing higher powers of x) and therefore, the oscillation of the system is not linear and hence, it is called non-linear oscillation.

We restrict ourselves only to linear oscillations throughout our discussions, which means Hooke’s law is valid (force and displacement have a linear relationship). From Newton’s second law, we can write the equation for the particle executing simple harmonic motion.

\(m \frac{d^{2} x}{d t^{2}}=-k x\) ……………….. (1)
\(\frac{d^{2} x}{d t^{2}}=-\frac{k}{m} x\) ……………….. (2)
Comparing the equation with simple harmonic motion equation, we get
ω2 = \(\frac{k}{m}\) ………………….. (3)

which means the angular frequency or natural frequency of the oscillator is
ω = \(\sqrt{\frac{k}{m}} \mathrm{rad} s^{-1}\) ……………….. (4)

The frequency of the oscillation is
f = \(\frac{\omega}{2 \pi}=\frac{1}{2 \pi} \sqrt{\frac{k}{m}} \mathrm{Hertz}\) …………………… (5)
and the time period of the oscillation is
T = \(\frac{1}{f}\) = 2π \(\sqrt{m/k}\) seconds …………………. (6)

[OR]

(b) What is capillarity? Obtain an expression for the surface tension of a liquid by capillary rise method?
Answer:
In a liquid whose angle of contact with solid is less than 90° suffers capillar rise. On the other hand, in a liquid whose angle of contact is greater than 90°, suffers capillary fall. The rise or fall of a liquid in a narrow tube is called capillarity or capillary action.

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium img 20

Practical application of capillarity:

  1. Due to capillary action, oil rises in the cotton within an earthen lamp. Likewise, sap raises from the roots of a plant to its leaves and branches.
  2. Absorption of ink by a blotting paper.
  3. Capillary action is also essential for the tear fluid from the eye to drain constantly.
  4. Cotton dresses are preferred in summer because cotton dresses have fine pores which act as capillaries for sweat.

Surface Tension by capillary rise method:
The pressure difference across a curved liquid air interface is the basic factor behind the rising up of water in a narrow tube (influence of gravity is ignored). The capillary rise is more dominant in the case of very fine tubes.

But this phenomenon is the outcome of the force of surface tension. In order to arrive a relation between the capillary rise (h) and surface tension (T), consider a capillary tube which is held vertically in a beaker containing water, the water rises in the capillary tube to a height h due to surface tension.

The surface tension force FT acts along the tangent at the point of contact downwards and its reaction force upwards. Surface tension T, it resolved into two components

  1. Horizontal component T sin θ and
  2. Vertical component T cos θ acting upwards, all along the whole circumference of the meniscus.

Total upward force = (T cos θ) (2nr) = 2nrT cos θ)

where θ is the angle of contact, r is the radius of the tube. Let ρ be the density of water and h be the height to which the liquid rises inside the tube. Then,

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium img 21

The upward force supports the weight of the liquid column above the free surface, therefore,

Tamil Nadu 11th Physics Model Question Paper 2 English Medium img 22

If the capillary is a very fine tube of radius (i.e., radius is very small) then \(\frac{r}{3}\) can be neglected when it is compared to the height h. Therefore,
T = \(\frac{r \rho g h}{2 \cos \theta}\)
Liquid rises through a height h
h = \(\frac{2 \mathrm{T} \cos \theta}{r \rho g} \Rightarrow h \alpha \frac{1}{r}\)
This implies that the capillary rise (h) is inversely proportional to the radius (r) of the tube, i.e., the smaller the radius of thd tube greater will be the capillarity.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 3 Chapter 4 South Indian Kingdoms

Students can download 6th Social Science Term 3 History Chapter 4 South Indian Kingdoms Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Social Science History Solutions Term 3 Chapter 4 South Indian Kingdoms

Samacheer Kalvi 6th Social Science South Indian Kingdoms Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct Answer

Question 1.
Who among the following built the Vaikundaperumal temple?
(a) Narasimhavarma II
(b) Nandivarma II
(c) Dantivarman
(d) Parameshvaravarma
Answer:
(b) Nandivarma II

Question 2.
Which of the following titles were the titles of Mahendra Varma I?
(a) Mattavilasa
(b) Vichitra Chitta
(c) Gunabara
(d) all the three
Answer:
(d) all the three

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 3 Chapter 4 South Indian Kingdoms

Question 3.
Which of the following inscriptions describes the victories of Pulakesin II?
(a) Aihole
(b) Saranath
(c) Sanchi
(d) Junagath
Answer:
(a) Aihole

II. Read the statement and tick the appropriate answer

Question 1.
Statement I : Pallava art shows transition from rock – cut – monolithic structure to stone built temple.
Statement II : Kailasanatha temple at Kanchipuram is an example of Pallava art and architecture.
(a) Statement I is wrong
(b) Statement II is wrong
(c) Both the statements are correct
(d) Both the statements are wrong.
Answer:
(c) Both the statements are correct

Question 2.
Consider the following statement(s) about Pallava Kingdom.
Statement I : Tamil literature flourished under Pallava rule, with the rise in popularity of Thevaram composed by Appar.
Statement II : Pallava King Mahendravarman was the author of the play MattavilasaPrahasana.
(a) I only
(b) II only
(c) Both I and II
(d) Neither I nor II
Answer:
(c) Both I and II

Question 3.
Consider the following statements about the Rashtrakuta dynasty and find out which of the following statements are correct.
(1) It was founded by Dantidurga
(2) Amogavarsha wrote Kavirajmarga
(3) Krishna I built the Kailasanatha temple at Ellora.
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) all the three
Answer:
(d) all the three

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 3 Chapter 4 South Indian Kingdoms

Question 4.
Which of the following is not a correct pair?
Answer:
(a) Ellora caves – Rashtrakutas
(b) Mamallapuram – Narasimhavarma I
(c) Elephanta caves – Ashoka
(d) Pattadakal – Chalukyas
Answer:
(c) Elephanta caves – Ashoka

Question 5.
Find out the wrong pair.
(a) Dandin – Dasakumara Charitam
(b) Vatsyaya – Bharathavenba
(c) Bharavi – Kiratarjuneeyam
(d) Amogavarsha – Kavirajamarga
Answer:
(b) Vatsyaya – Bharathavenba

III. Fill in the blanks

  1. ……………….. defeated Harsha Vardhana on the banks of the river Narmada.
  2. ……………….. destroyed Vatapi and assumed the title VatapiKondan.
  3. ……………….. was the author of Aihole Inscription.
  4. ……………….. was the army general of Narasimhavarma I
  5. The music inscriptions in ……………….. and ……………….. show Pallavas ‘interest in music.

Answer:

  1. Pulakesin II
  2. Narasimhavarma
  3. Ravikirti
  4. Paranjothi
  5. Kudumianmalai, Thiruamayam

IV. Match the following

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 3 Chapter 4 South Indian Kingdoms
Answer:
1. – c
2. – d
3. – a
4. – b

V. State True or False

  1. The famous musician Rudracharya lived during Mahendravarma I.
  2. The greatest king of the Rashtrakuta dynasty was Pulakesin II.
  3. Mamallapuram is one of the UNESCO World Heritage Sites.
  4. Thevaram was composed by Azhwars.
  5. The Virupaksha temple was built on the model of Kanchi Kailasanatha Temple.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. True
  4. False
  5. False

VI. Answer in one or two sentences

Question 1.
Name the three gems of Kannada literature.
Answer:
The three gems of Kannada literature were Pampa, Sri Ponna, and Raima.

Question 2.
How can we classify the Pallava architecture?
Answer:
Pallava architecture can be classified as

  1. Rock-cut temples – Mahendravarman style.
  2. Monolithic Rathas and Sculptural Mandapas Mamallan style.
  3. Structural Temples – Rajasimhan style and Nandivarman style.

Question 3.
What do you know of Gatika?
Answer:

  1. Gatika means monastery or Centre of learning.
  2. It was popular during the Pallava times at Kanchi.
  3. It attracted students from all parts of India and abroad.
  4. Vatsyayana who wrote Nyaya Bhashya was a teacher at Kanchi (Gatika). Panchapandavar rathas are monolithic rathas. Explain.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 3 Chapter 4 South Indian Kingdoms

Question 4.
Panchapandavar rathas are monolithic rathas. Explain
Answer:

  1. Under Mamalla style, the five rathas (chariots), popularly called Panchapandavar rathas, signify the different style of temple architecture.
  2. Each ratha has been carved out of a single rock.
  3. So they are called monolithic.
  4. The popular mandapams here are Mahishasuramardhini mandapam, Thirumoorthi mandapam and Varaha mandapam.

Question 5.
Make a note on Battle of Takkolam.
Answer:

  1. Krishna III was the last able ruler of the Rashtrakuta dynasty,
  2. He defeated the Cholas in the battle of Takkolam (presently in Vellore Dt) and captured Thanjavur.

VII. Answer the following

Question 1.
Examine Pallavas’ contributions to architecture.
Answer:
Pallava period is known for architectural splendour. In 1984 Mamallapuram was added to the list of UNESCO World Heritage Sites. The illustrious examples of Pallava architecture are the Shore Temple, other temples and the Varaha cave.

Mahendra style : (Rock – cut temples)
Mahendravarma style of cave temples are seen at Mandagapattu, Mahendra vadi, Mamandur, Dalavanur, Trichirapalli, Vallam, Tirukazhukkundram and Siyamangalam.

Mamalla Style : (Monolithic Rathas and Sculptural Mandapas)

  1. The last example for Mamalla style monolithic is Panchapandavar rathas. Mahishasuramardhini mandapam, Thirumoorthi mandapam and Varaha mandapam are the popular mandapams.
  2. The most important is the open art gallery. The fall of the Ganges from the head of Lord Shiva and the Arjun’s penance are notable sculptures.

Rajasimha Style : (Structural Temples)
Rajasimha (Narasimhavarma II) Style was a structural temple. The best example is the Kailasanatha temple at Kanchipuram. This temple is called Rajasimheswaram.

Nandivarma Style : (Structural Temples)
Nandivarma style was the last stage of pallava architecture. The best example is Vaikunda Perumal temple at Kanchipuram.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 3 Chapter 4 South Indian Kingdoms

Question 2.
Write a note on Elephanta island and Kailasanatha temple at Ellora.
Answer:
Elephanta island:

  1. Elephanta is an island near Mumbai. It is originally known as Sripuri and the local people called Gharapuri.
  2. The Portuguese named it as Elephanta after seeing the image.
  3. The Trimurthi Siva icon and the images of dwarapalakas are seen in the cave temple.

Kailasanatha temple at Ellora:

  1. Krishna I built the Kailasanatha temple. It was one of the 30 temples carved out at Ellora.
  2. The temple covers an area of over 60,000 sq. feet and vimanam rises to a height of 90 feet.
  3. It portrays typical Dravidian features and has a resemblance to the shore temple at Mamallapuram.

VIII. HOTS

Question 1.
Give an account of the Western Chalukyas of Kalyani.
Answer:
Western Chalukyas of Kalyani:

  1. They were the descendants of Badami Chalukyas ruled from Kalyani (modem day Basavakalyan).
  2. In 973, Tailapa II, a feudatory of the Rashtrakuta mling from the Bijapur region, defeated Parmara of Malwa.
  3. Tailapa II occupied Kalyani and his dynasty quickly grew into an empire under Someswara I.
  4. Someswara I moved the capital from Manyakheta to Kalyani.
  5. For over a century, both the Chalukyas and the Cholas fought many fierce battles to control the fertile region of Vengi.
  6. In the late 11th century, under Vikramaditya VI, vast areas between the Narmada river in the north and Kaveri river in the South came under Chalukya control.
  7. The Kasi Vishwesvara Temple at Lakkundi, the Mallikaijuna temple at Kuruvatti, the Kalleshwara temple at Bagali and the Mahadeva temple at Itagi represent well-known examples of the architecture of Western Chalukyas of Kalyani.

IX. Life Skills (For Students)

  1. Collect temple architecture pictures of Pallavas, Chalukyas and Rashtrakutas and identify the distinguishing features of each period.
  2. Field Trip : Plan a trip to any place of historical importance.

X. Activity

Question 1.
(a) Sketch the biography of Mahendravarma I and Pulakesin II.
(b) See the picture and write a few sentences on it.
Answer:
Arjuna is fasting in one leg At the centre there is a naga Siva is attended by devaganas Hunters, animals, birds and trees are seen. There is also a herd of elephants.
Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 3 Chapter 4 South Indian Kingdoms

XI. Answer Grid

Question 1.
Give examples for the structural temples of Pallava period.
Answer:
Kailasanatha temple, Vaikunda Perumal temple

Question 2.
Name the new style of architecture developed during Chalukya period.
Answer:
Vesara

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 3 Chapter 4 South Indian Kingdoms

Question 3.
What does Aihole inscription mention?
Answer:
Defeat of Harsha Vardhana by Pulakesan II

Question 4.
Who built the Kailasanatha temple at Ellora?
Answer:
Krishna I

Question 5.
Name the sculptural mandapas of Mamallan style of architecture.
Answer:
Monolithic

Question 6.
Where do structural temples of Chalukya exist?
Answer:
Aihole, Badami, Pattadakal

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 3 Chapter 4 South Indian Kingdoms

Question 7.
Name two Saivite saints and Vaishnavite saints who practised bhakticult during Pallava period?
Answer:
Appar, Manikkavasakar. Nammazhvar, Andal

Question 8.
Who was the founder of Rashtrakuta dynasty?
Answer:
Dantidurga

Question 9.
What were the titles adopted by Narasimhavarma I?
Answer:
Mamallan, Vatapi kondan

Samacheer Kalvi 6th Social Science South Indian Kingdoms Additional Important Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer:

Question 1.
Who was Avanisimha?
(a) Simhavishnu
(b) Pulakesin II
(c) Mahendravarman
(d) Aparajita
Answer:
(a) Simhavishnu

Question 2.
Cave temples of the Pallavas are found at ________
(a) Vallam
(b) Vengi
(c) Badami
(d) Pattadakal
Answer:
(a) Vallam

Question 3.
Mangalesa belonged to Dynasty.
(a) Chalukya
(b) Pallava
(c) Rashtrakuta
(d) Gupta
Answer:
(a) Chalukya

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 3 Chapter 4 South Indian Kingdoms

Question 4.
The new style of architecture Vesara was introduced by
(a) Chalukyas
(b) Pallavas
(c) Rastrakutadas Vakataka
(d) Cave
Answer:
(a) Chalukyas

II. Read the statement and tick the appropriate answer

Question 1.
Statement I : The life of Rishabadeva, the first Jain Tirthankara is depicted in Adipurana
Statement II : The Rashtrakutas followed Jainism
(a) Statement I is wrong
(b) Statement II is wrong
(c) Both the statements are correct
(d) Both the statements are wrong.
Answer:
(b) Statement II is wrong

Question 2.
Statement I : Appar and Manikkavasakar were Vaishnavites.
Statement II : Nammazhvar and Andal were saivites
(a) Statement I is correct
(b) Statement II is correct
(c) Both the statements are wrong
(d) Both the statements are correct.
Answer:
(c) Both the statements are wrong

III. Fill in the blanks

  1. The last Pallava ruler …………..
  2. The poet who was patronized by Nandivarman II was …………..
  3. The style adopted by Chalukyas in paintings is ……………
  4. The last ruler to hold the empire intact was ……………

Answer:

  1. Aprajita
  2. Perundevanar
  3. Vakataka
  4. Govinda III

IV. State True or False

  1. Rudracharya was a famous musician during Pallava Period
  2. Varaha, Narasimha, Vamana are the Avatar of Siva
  3. The Rashtrakutas were of Telugu origin
  4. The Chalukyas perfected the art of stone building without mortar.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. False
  4. True

V. Answer in one or two sentences

Question 1.
Write about ‘Siruthondar’
Answer:

  1. The army general of Narasimhavarman I, Paranjothi, led the army during the invasion of Vatapi.
  2. After the victory devoted himself to Lord Siva, he was known as Siruthondar (one of the 63 Nayanmars)

Question 2.
Write a note on Simhavishnu.
Answer:

  1. Simhavishnu, son of Simhavarman-II, created a strong Pallava kingdom after destroying the Kalabhras.
  2. He defeated many kings in the south including the Cholas and Pandyas.
  3. His able son was Mahendravarman I.

Question 3.
Name the distinct but closely related and independent Chalukya dynasties.
Answer:

  1. Chalukyas of Badami
  2. Chalukyas of Vengi (Eastern chalukyas)
  3. Chalukyas of Kalyani (Western chalukyas)

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 3 Chapter 4 South Indian Kingdoms

Question 4.
Who were Chalukyas?
Answer:

  1. There were three distinct but closely related and independent Chalukya dynasties,
  2. They were:
    • Chalukyas of Badami
    • Chalukyas of Vengi (Eastern Chalukyas)
    • Chalukyas of Kalyani (Western Chalukyas).
  3. These Chalukyas held Harsha in the north, the Pallavas in the south and Kalinga (Odisha) in the east.

VII. Answer the following

Question 1.
Explain – ’Pattatakal’
Answer:

  1. Pattatakal is a small village in Bagalkot district of Karnataka.
  2. Here are 10 temples. Out of them 4 were in Nagara style and 6 were in Dravida style.
  3. Dravida style – Virupaksha Temple, Sangameshwara Temple.
  4. Nagara style – Papanatha Temple.
  5. Pattatakal is one of the UNESCO World Heritage sites.

Question 2.
What do you know about ‘Rashtrakutas?
Answer:

  1. Rashtrakutas were of Kannada origin. They ruled not only the Deccan but parts of the far south and the Ganges plain during 8 – 10 centuries.
  2. Dantidurga was the founder of the Rashtrakuta dynasty. He was an official of high rank under the Chalukyas of Badami.
  3. Krishna I was the successor of Dantidurga and he built the Kailasanatha temple at Ellora.
  4. The greatest king of Amogavarsha. Krishna III was the last able ruler of the Rashtrakuta dynasty.
  5. Capital: Malkhed (Manyakheta). Port: Broach.

VIII. Mind map

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 3 Chapter 4 South Indian Kingdoms

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

Students can download 6th Social Science Term 3 Civics Chapter 3 Road Safety Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Social Science Civics Solutions Term 3 Chapter 3 Road Safety

Samacheer Kalvi 6th Social Science Road Safety Text Book Back Questions and Answers

I. Answer the following

Question 1.
Prepare slogans for Road safety.
Answer:
Slogans on Road Safety

  1. Alert today – Alive tomorrow.
  2. Leave sooner, drive slower, live longer.
  3. Speed thrills but kills.
  4. Be alert! Accidents hurt.
  5. Drive carefully, to live joyfully.
  6. A little care makes accidents rare.
  7. Fast-drive could be your last drive.
  8. Driving faster can cause disaster
  9. Chance takers are accident makers.

Question 2.
Identify the following signs.
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety
(a) No U-turn
(b) No entry
(c) Crossroad
(d) Hospital

Question 3.
Discuss the statistics of 2017 accidents data.
Answer:

  1. Nearly three persons died every ten minutes in road accidents across India last year.
  2. The Report, prepared by the Transport Research Wing of the Ministry of Road Transport and highways, discovered that a total of 4,64,910 road accidents were reported by States and Union territories in the calendar year of 2017, claiming 1,47,913 lives and causing injuries to 4,70,975 persons.
  3. The subject of road safety is an important one. Victims of hit and run cases would now be compensated for up to Rs one million in case of road accident fatalities.
  4. Among vehicle categories involved in road accidents, two-wheelers accounted for the highest share (33.9%) in total accidents and fatalities (29.8%) in 2017.
  5. However, there has been a decline in the total number of road accidents as compared with the year 2016.
  6. In percentage terms, the number of accidents in 2017 was lower by 3.3 percent and injuries 4.8 percent over that of the previous year.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

Question 4.
Debate: Is wearing a helmet necessary?
Answer:
Advantages of wearing Helmets:

  1. Higher visibility in general weather protection.
  2. Upto 47% of injured cyclists get head injuries.
  3. Wearing a helmet can provide an 88% reduction in the risk of head injury.
  4. Disadvantages of wearing Helmets
  5. Helmets look uncool
  6. Helmets are uncomfortable to wear

Conclusion:

  1. Even though there are few disadvantages to wearing helmets, we should practice the habit of wearing helmets.
  2. After all our life is the most important reason for us to live in this world.
  3. Let’s Spread this good awareness and let’s make the most of our lives.

Question 5.
Draw posters related to road safety.
Answer:
Safety on the Road:
To be safe on the road, we must follow some rules.
Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

Samacheer Kalvi 6th Social Science Road Safety Additional Important Questions and Answers

I. Fill in the blanks Answer

  1. ……………… are the laws that govern how, when, and why you are allowed to drive any vehicle.
  2. ……………… and ……………… ensure the safety of the children at home and School.
  3. Cautionary signs are generally in ……………… Shape.
  4. In road signs ……………… Circles give positive instructions.
  5. Wait until a ……………… Singal appears before proceeding.

Answer:

  1. Traffic rules
  2. Parents and teachers
  3. triangular
  4. Blue
  5. Green

II. Choose the Correct answer

Question 1.
In road signs …………….. Circles give negative instructions.
(a) Orange
(b) Red
(c) Green
Answer:
(b) Red

Question 2.
…………….. arrow means you can go in the direction shown by the arrow.
(a) Green
(b) Red
(c) Blue
Answer:
(a) Green

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

Question 3.
The pedestrian crossing was instituted in …………….. in 1934.
(a) France
(b) Russia
(c) Britain
Answer:
(c) Britain

Question 4.
Mandatory road signs are generally …………….. in shape.
(a) triangular
(b) rectangular
(c) Circular
Answer:
(c) Circular

III. Answer the following questions

Question 1.
What are the three types of traffic signs?
Answer:
The three types of traffic signs are Mandatory, Cautionary, and Informatory.

Question 2.
What are Mandatory road signs?
Answer:
Mandatory road signs are the ones that give orders regarding do’s and don’ts and are to be followed strictly. These are generally circular in shape.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

Question 3.
What are Cautionary road signs?
Answer:
Cautionary road signs are the ones that warn the road user regarding the road situation ahead. Cautionary signs are generally in a triangular shape.

Question 4.
What are the Informatory signs?
Answer:
Informatory signs are the ones that give information regarding directions, destinations, etc. Informatory signs are generally rectangular in shape.

Question 5.
What do the three Colours Red, Amber, and Green signify?
Answer:

  1. Red means Stop
  2. Amber means Caution
  3. Green means Go

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

Question 6.
What are the traffic signs?
Answer:
Traffic signs are there to regulate traffic, warn about hazards, and to guide the road user.

Question 7.
What are the safety measures for a pillion rider / Co – passengers.
Answer:

  1. Always wear helmet/seat belt
  2. Do not indulge in talking with the driver.
  3. Children above 12 years of age should occupy the back seat.

Question 8.
Mention the safety measures you take while playing.
Answer:

  1. Do not play on roads
  2. Look for a playground or vacant land to play.
  3. Do not play around a vehicle parked inside your School Premises / Colony or near your residence.

IV. Answer the following in detail

Question 1.
Discuss the Do’s and Don’ts of a Pedestrian.
Answer:
Do’s:

  1. Walk on any side of the road if there are Foot Paths.
  2. On roads without footpath walk on your extreme right side facing the oncoming traffic.
  3. Children below 8 years of age should cross the road with the help of elders.
  4. Cross the road when the vehicles are at a safe distance.
  5. Wear light coloured dresses at night.

Don’ts:

  1. Don’t Cross the road hastily by running.
  2. Don’t Cross the road in front of or in between Parked Vehicles.
  3. Don’t try to cross the road where you are not visible to the vehicle driver.
  4. Don’t jump over railings to cross the road.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

Question 2.
Safety measures would you take while riding a bicycle.
Answer:

  1. The cycle must be fixed with the standard gadgets.
  2. Cycle on the extreme left side of the road or use service road, if available.
  3. Avoid busy roads
  4. Keep a safe distance from a fast motorized vehicle.
  5. Give proper indications before stopping and turning.
  6. Don’t indulge in any kind of Stunts
  7. Don’t load the cycle with heavy goods
  8. Don’t ride holding on to other fast-moving vehicles.

Question 3.
Mention the rules you need to follow while Commuting in School transportation.
Answer:

  1. Get up early and start at home early.
  2. Board the bus from the designated bus stop in a queue.
  3. Once inside the bus behave properly.
  4. Get down only when the bus has Completely Stopped.
  5. If the driver is not following the road safety norms bring it to the notice of school authorities/parents or traffic helpline.
  6. Do not run or rush to catch your bus.
  7. Do not stand on the steps of the bus.
  8. Do not make noise that may distract the driver.
  9. Do not put any part of the body outside the bus.

V. Mind map

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Civics Term 3 Chapter 3 Road Safety

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Globe

Students can download 6th Social Science Term 3 Geography Chapter 2 Globe Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Social Science Geography Solutions Term 3 Chapter 2 Globe

Samacheer Kalvi 6th Social Science Globe Text Book Back Questions and Answers

I. Fill in the blanks

  1. The line of latitude which is known as the Great Circle is ……………..
  2. The imaginary lines drawn horizontally on Earth from the West to East are called ……………..
  3. The 90° lines of latitude on the Earth are called ……………..
  4. The Prime Meridian is also called ……………..
  5. The world is divided into …………….. time zones.

Answer:

  1. Equator
  2. lines or parallels of latitude
  3. Poles
  4. Greenwich meridian
  5. 24

II. Choose the best answer

Question 1.
The shape of the Earth is ……………..
(a) Square
(b) Rectangle
(c) Geoid
(d) Circle
Answer:
(c) Geoid

Question 2.
The North Pole is _______.
(a) 90° N Latitude
(b) 90° S latitude
(c) 90° W Longitude
(d) 90° E longitude
Answer:
(a) 90° N Latitude

Question 3.
The area found between 0° and 180° E lines of longitude is called ……………..
(a) Southern Hemisphere
(b) Western Hemisphere
(c) Northern Hemisphere
(d) Eastern Hemisphere
Answer:
(d) Eastern Hemisphere

Question 4.
The 23 ° N line of latitude is called _______.
(a) Tropic of Capricorn
(b) Tropic of Cancer
(c) Arctic Circle
(d) Antarctic Circle
Answer:
(b) Tropic of Cancer

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Globe

Question 5.
180° line of longitude is ……………..
(a) Equator
(b) International Date Line
(c) Prime Meridian
(d) North Pole
Answer:
(b) International Date Line

Question 6.
The Sun is found overhead the Greenwich Meridian at ________
(a) 12 midnight
(b) 12 noon
(c) 1 p.m.
(d) 11 a.m.
Answer:
(b) 12 noon

Question 7.
A day has ……………
(a) 1240 minutes
(b) 1340 minutes
(c) 1440 minutes
(d) 1140 minutes
Answer:
(c) 1440 minutes

Question 8.
Which of the following lines of longitude is considered for the Indian Standard Time?
(a) 82 1/2° E
(b) 82 1/2° W
(c) 811/2° E
(d) 81 1/2° W
Answer:
(a) 82 1/2° E

Question 9.
The total number of lines of latitude are ……………
(a) 171
(b) 161
(c) 181
(d) 191
Answer:
(c) 181

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Globe

Question 10.
The total number of lines of longitude are ________
(a) 370
(b) 380
(c) 360
(d) 390
Answer:
(c) 360

III. pic the odd one Answer

Question 1.
North Pole, South Pole, Equator, International Date Line.
Answer:
International Dateline

Question 2.
Tropic of Capricorn, Tropic of Cancer, Equator, Prime Meridian.
Answer:
Prime Meridian

Question 3.
Torrid Zone, Time Zone, Temperate Zone, Frigid Zone
Answer:
Time Zone

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Globe

Question 4.
Royal Astronomical Observatory, Prime Meridian, Royal Astronomical Greenwich Meridian, International Date Line.
Answer:
Royal Astronomical observatory

Question 5.
10° North, 20° South, 30°, North, 40° West
Answer:
40° west.

IV. Match the following

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Globe
Answer:
1. – d
2. – c
3. – b
4. – a

V. Examine the following statements

1. The Earth is spherical in shape.
2. The shape of the Earth is called a geoid.
3. The Earth is flat.
Look at the options given below and choose the correct answer
(a) 1 and 3 are correct
(b) 2 and 3 are correct
(c) 1 and 2 are correct
(d) 1, 2, and 3 are correct
Answer:
(c) 1 and 2 are correct

VI. Examine the following statements

Question 1.
Statement I: The lines of latitude on Earth are used to find the location of a place and define the heat zones on Earth.
Statement II: The lines of longitudes on Earth are used to find the location of a place and to calculate time.
Choose the correct option:
(a) Statement I is correct; II is wrong
(b) Statement I is wrong; II correct
(c) Both the statements are correct
(d) Both the statements are wrong
Answer:
(a) Statement I is correct; II is wrong

VII. Name the following

Question 1.
The imaginary lines are drawn horizontally on Earth
Answer:
Lines of latitude/parallels

Question 2.
The imaginary lines are drawn vertically on Earth.
Answer:
Lines of longitude /Meridians

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Globe

Question 3.
The three dimensional model of the Earth.
Answer:
Globe

Question 4.
India is located in this hemisphere based on lines of longitude.
Answer:
Southern Hemisphere

Question 5.
The network of lines of latitude and longitude.
Answer:
Earth grid / Geographic grid

VIII. Answer briefly

Question 1.
What is a geoid?
Answer:

  1. The Earth cannot be compared with any other geometrical shape as it has a very unique shape.
  2. Hence, its shape is called a geoid (earth shaped).

Question 2.
What is the local time?
Answer:

  1. When the sun is overhead on a particular line of longitude, it is 12 moon at all the places located on that line of longitude.
  2. This is called local time.

Question 3.
How many times would the sun pass overhead a line of longitude?
Answer:
The sun is overhead on a line of longitude only once a day.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Globe

Question 4.
What are lines of latitude and longitude?
Answer:

  1. There are imaginary lines which are drawn on the globe horizontally and vertically to find a location and calculate distance and time.
  2. These imaginary lines are called lines of latitudes and longitudes.

Question 5.
Name the four hemispheres of the Earth.
Answer:

  1. Northern Hemisphere,
  2. Southern Hemisphere,
  3. Eastern Hemisphere and
  4. Western Hemisphere.

IX. Give reason

Question 1.
The 0° line or longitude is called the Greenwich Meridian.
Answer:
The 0° line of longitude is called the Greenwich Meridian because it passes through Greenwich.

Question 2.
The regions on Earth between North & South lines of latitude (66 Vi°) and poles (90°) is called Frigid Zone.
Answer:

  1. From the Arctic circle (66 ‘A° N) to the North Pole (90° N) and from the Antarctic circle (66 Vi0 S) to the South Pole (90° S) the sun’s rays full further inclined, through out the year.
  2. The temperature is very low.
  3. Hence this region is known as Frigid Zone.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Globe

Question 3.
The International Date Line runs zigzag.
Answer:
If the International Date line is drawn straight, two places in the same country would have different dates. So the International date line is found Zig Zag to avoid confusion.

X. Answer in detail

Question 1.
What are the uses of globe?
Answer:

  1. Since the Earth is huge and we live on a very area, we are not able to see the Earth as a whole.
  2. But when we travel to space, we can see the Earth as a whole.
  3. So, in order to see the shape of the Earth as a whole and to know its unique features, a three-dimensional model of the Earth was created with a specific scale in the name of the globe.

Question 2.
How are the hemispheres divided on the basis of lines of latitude and longitude? Explain with diagrams.
Answer:
Northern Hemisphere:
Northern Hemisphere. The area of the Earth found between the Equator (Oo) and the North pole (90oN) is called the Northern Hemisphere.

Southern Hemisphere:
Southern Hemisphere. The area of the Earth from the Equator (0°) and the South pole (90°S) is called the Southern Hemisphere.
Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Globe
Eastern Hemisphere:
Eastern Hemisphere. The part of the Earth between the 0° line of longitude and 180° East line of longitude is known as the Eastern Hemisphere.
Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Globe
Western Hemisphere
Western Hemisphere. The part of the Earth from Oo line of longitude and 180° West line of longitude is called as Western Hemisphere.
Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Globe

Question 3.
What are the significant lines of latitude? Explain the zones found between them.
Answer:

  1. The significant lines of latitude are
  2. Equator 0°
  3. Tropic of cancer 23 1/2° N
  4. Tropic of Capricorn 23 1/2° S
  5. Arctic Circle 66 1/22°N
  6. Antarctic Circle 66 1/2° S
  7. North Pole 90° N
  8. South Pole 90° S
  9. Based on the amount of heat received from the sun, our world is broadly divided into three heat zones.

1. The Torrid Zone : On both sides of the equator, the region lying between the Tropic of cancer and Tropic of Capricorn is called the Torrid zone. This zone gets the direct rays of the sun all the year round. Hence the climate is hot and humid.

2. The Temperature Zone : This zone is neither hot nor very cold. It lies between the Torrid zone and Frigid zone in both the hemispheres.

3. The Frigid Zone : The region lying between the Arctic circle and North pole and between Antarctic circle and south pole is called the frigid zone. It receives very slanting rays of the sun and is therefore very cold.

Question 4.
Explain : Indian Stanard Time.
Answer:

  1. The longitudinal extent of India is from 68° 7’E to 97° 25’E
  2. Twenty nine lines of longitude pass through India.
  3. Having 29 standard time is not logical
  4. Hence 821/2° E line of longitude is observed as the prime meridian to calculate the Indian standard Time (IST)

XI. Activity

There are five Posistion marked on the grid given below. Look at them carefully and fill the blanks with reference to the lines of latitude and longitude. The first one is done for you.
Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Globe

  1. The latitudinal and longitudinal reference of point A 40° N 30°W
  2. The latitudinal and longitudinal reference of point B 20° N 10°W
  3. The latitudinal and longitudinal reference of point C 10° N 20°W
  4. The latitudinal and longitudinal reference of point D 40° N 50°W
  5. The latitudinal and longitudinal reference of point E 20° N 20°W

Samacheer Kalvi 6th Social Science Globe Additional Important Questions and Answers

I. Fill in the blanks Answer

  1. The surface area of the Earth is ………….. million square kilometres.
  2. ………….. was the first person to draw the lines of latitude and longitude on a map
  3. The Royal Astronomical observatory is located at …………..
  4. The directions on the ground are always shown with respect to the …………..
  5. There are four ………….. directions.

Answer:

  1. 510.1
  2. Ptolemy
  3. Greenwich
  4. North
  5. Cardinal

II. Answer the following questions

Question 1.
Who said this? The stars in the sky seem to move towards the west because of the Earth’s rotation on its axis
Answer:
Aryabhata – The Indian astronomer

Question 2.
Who wrote the book ‘Geographia’?
Answer:
Ptolemy, (a Greco – Roman mathematician (astronomer and geographer)

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Globe

Question 3.
Name the country that has 7 time zones.
Answer:
Russia

III. Answer in briefly

Question 1.
Define Meridian
Answer:
The word meridian is derived from the latin word ‘Meridianus’. It means mid day. So, meridian means the postion of the sun overhead at the place at noon.

Question 2.
What is an axis?
Answer:

  1. An imaginary line around which a large round object such as the Earth turns.
  2. The Earth rotates on its axis between the north and South Poles.

Question 3.
What is hemisphere?
Answer:
A half of the earth usually as divided into Northern and Southern halves by the equator or into Western and Eastern halves by an imaginary line passing through the poles.

IV. Choose the correct answer

Question 1.
23 1/220° N and S 66 1/220° N and S lines of latitudes are called ……………..
(a) Low latitudes
(b) Middle latitudes
(c) High latitudes
Answer:
(b) Middle latitudes

Question 2.
The Sun’s rays fall vertically in this region.
(a) Frigid Zone
(b) Temperate Zone
(c) Torrid Zone
Answer:
(c) Torrid Zone

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Globe

Question 3.
High latitudes are there between
(a) 66 1/2°N and S – 90°N and S
(b) 231/2°N and S and 66f°N and S
(c) 0° – 23 1/2°N and S
(d) North poles
Answer:
(a) 66 1/2° N and S – 90°N and S

Question 4.
Latitudes are also known as ……………..
(a) Nilavangu
(b) Ahalangu
(c) Nettangu
Answer:
(b) Ahalangu

Question 5.
Lines of latitudes merge
(a) at poles
(b) at the equator
(c) at International Date line
(d) do not merge
Answer:
(d) do not merge

V. Match the following

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Globe
Answer:
1. – b
2. – d
3. – e
4. – a
5. – c

VI. Answer in detail

Question 1.
Draw the Heat Zones of the Earth
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Globe

VII. Mind map

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 3 Chapter 2 Globe

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 2 English Medium

Students can Download Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 2 English Medium Pdf, Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

TN State Board 12th Computer Sceince Model Question Paper 2 English Medium

General Instructions:

  1. The question paper comprises of four parts.
  2. You are to attempt all the parts. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  3. All questions of Part I, II, III and IV are to be attempted separately.
  4. Question numbers 1 to 15 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each.
    These are to be answered by choosing the most suitable answer from the given four alternatives and writing the option code and the corresponding answer
  5. Question numbers 16 to 24 in Part II are two-mark questions. These are to be answered in about one or two sentences.
  6. Question numbers 25 to 33 in Part III are three-mark questions. These are to be answered in about three to five short sentences.
  7. Question numbers 34 to 38 in Part IV are five-mark questions. These are to be answered in detail Draw diagrams wherever necessary.

Time: 3 Hours
Maximum Marks: 70

PART – 1

Choose the correct answer. Answer all the questions: [15 × 1 = 15]

Question 1.
Which of the following defines what an object can do?
(a) OS
(b) Computer
(c) Interface
(d) Interpreter
Answer:
(c) Interface

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 2.
Identify the constructor from the following?
(a) City=makecity(name, lat, Ion)
(b) Getname (city)
(c) Getlat (city)
(d) Getlon (city)
Answer:
(a) City=makecity(name, lat, Ion)

Question 3.
Which of the following security technique that regulates who can use resources in a computing environment?
(a) Password
(b) Authentication
(c) Access control
(d) Certification
Answer:
(c) Access control

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 4.
………………….. is an expression of algorithm in a programming language.
(a) Program
(b) Language
(c) Module
(d) Memory
Answer:
(a) Program

Question 5.
In selection sort, there will be ……………. exchange for every pass through the list.
(a) 0
(b) 1
(c) n
(d) n2
Answer:
(b) 1

Question 6.
………….. function is the alternative for bin ( ) function.
(a) Ord ( )
(b) Format ( )
(c) Binary ( )
(d) Bin ( )
Answer:
(b) Format ( )

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 7.
Which command is used to remove the entire string variable?
(a) Remove
(b) Del
(c) Delete
(d) Strike
Answer:
(b) Del

Question 8.
Functions defined inside a class ………………..
(a) Functions
(b) Module
(c) Methods
(d) Section
Answer:
(c) Methods

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 9.
In which database systems, transaction management is efficient?
(a) DBMS
(b) RDBMS
(c) ERDMS
(d) DMBS
Answer:
(b) RDBMS

Question 10.
When the command to run a python program is given to interpreter, code at ……………… indentation is executed ………………..
(a) level 0
(b) level 1
(c) level 2
(d) level 3
Answer:
(a) level 0

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 11.
Which has a native library for sqlite?
(a) C
(b) C++
(c) Java
(d) Python
Answer:
(d) Python

Question 12.
Which table holds the key information about the database tables?
(a) Page
(b) Select
(c) Primary
(d) Master
Answer:
(d) Master

Question 13.
Pick the odd one out
(a) Dashboard
(b) Live graph
(c) Barplot
(d) Histogram
Answer:
(c) Barplot

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 14.
Which function shows the percentage value in pie chart?
(a) Percent
(b) Percentage
(c) Slice
(d) Autopct
Answer:
(d) Autopct

Question 15.
Which of the following module is provided by Python to do several operations on the CSV files?
(a) Py
(b) Xls
(c) Csv
(d) Os
Answer:
(d) Os

PART – II

Answer any six questions. Question No. 21 is compulsory. [6 × 2 = 12]

Question 16.
Write note on Grant and Revoke command?
Answer:
Grant: Grants permission to one or more users to perform specific tasks.
Revoke: Withdraws the access permission given by the GRANT statement.

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 17.
Name some clauses in SQL?
Answer:

  1. DISTINCT
  2. WHERE
  3. GROUP BY
  4. ORDER BY
  5. HAVING

Question 18.
Define subroutine?
Answer:
Subroutines are the basic building blocks of computer programs. Subroutines are small sections of code that are used to perform a particular task that can be used repeatedly. In Programming languages these subroutines are called as Functions.

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 19.
Write note on modules?
Answer:
A module is a part of a program. Programs are composed of one or more independently developed modules. A single module can contain one or several statements closely related each other. Modules work perfectly on individual level and can be integrated with other modules.

Question 20.
Write note on Exponent data?
Answer:
An Exponent data contains decimal digit part, decimal point, exponent part followed by one or more digits.

Question 21.
Write a program to check if year is leap or not?
Answer:
n=int(input(“Enter any year”1)) if(n % 4 == 0):
print “Leap Year”
else:
print “Not a Leap Year”

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 22.
Write the syntax of if-else statements?
Answer:
Syntax:
if:
statements-block 1 else:
statements-block 2

Question 23.
Write note on list comprehension?
Answer:
List comprehension is a simplest way of creating sequence of elements that satisfy a certain condition.
Syntax:
List = [expression for variable in range]

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 24.
What is the purpose of Destructor?
Answer:
Destructor is also a special method gets executed automatically when an object exit from the scope. It is just opposite to constructor. In Python, del ( ) method is used as destructor.

PART – III

Answer any six questions. Question No. 29 is compulsory. [6 × 3 = 18]

Question 25.
What are the two phases in the Analysis of algorithms and performance evaluation?
Answer:
(a) A Priori estimates:
This is a theoretical performance analysis of an algorithm. Efficiency of an algorithm is measured by assuming the external factors.

(b) A Posteriori testing:
This is called performance measurement. In this analysis, actual statistics like running time and required for the algorithm executions are collected.

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 26.
Write note on Arithmetic operators?
Answer:
An arithmetic operator is a mathematical operator that takes two operands and performs a calculation on them. They are used for simple arithmetic. Most computer languages contain a set of such operators that can be used within equations to perform different types of sequential calculations.

Question 27.
Write note on comments?
Answer:
In Python, comments begin with hash symbol (#). The lines that begins with # are considered as comments and ignored by the Python interpreter. Comments may be single line or no multi-lines. The multiline comments should be enclosed within a set of:-
# as given below.
# It is Single line Comment
# It is multiline comment
which contains more than one line #

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 28.
Give the flowchart for ‘for loop’ execution?
Answer:
Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 2 English Medium img 1 - Copy - Copy (2)

Question 29.
What is the output of the following snippet?
Answer:
i=1
while True:
if i%3 =0:
break
print(i,end=”)
i +=1 Output:
12

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 30.
Give the syntax for break, continue, pass?
Answer:
Syntax:
break

Syntax:
continue

Syntax:
pass

Question 31.
Fill the Table with appropriate values?
Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 2 English Medium img 2
Answer:
Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 2 English Medium img 3 - Copy - Copy - Copy

Question 32.
Give the 3 different syntax formats for deleting the elements from a list?
Answer:
Syntax:
del List [index of an element]
# to delete a particular element
del List [index from: index to]
# to delete multiple elements del List
# to delete entire list

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 33.
What is the output of the following program?
Answer:
class Sample:
_num=10
def disp(self):
print(self._num)
S=Sample( )
S.disp( )
print(S._num)
Output:
Error Sample has no attribute S._num
10

PART – IV

Answer all the questions. [5 × 5 = 25]

Question 34(a).
Describe in detail the procedure script mode programming?
Answer:
Basically, a script is a text file containing the Python statements. Python Scripts are reusable code. Once the script is created, it can be executed again and again without retyping. The Scripts are editable.

Creating Scripts in Python:
(I) Choose File —> New File or press Ctrl + N in Python shell window.

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 2 English Medium img 4 - Copy - Copy

(II) An untitled blank script text editor will be displayed on screen

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 2 English Medium img 5 - Copy - Copy

(III) Type the following code in Script editor

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 2 English Medium img 6 - Copy

a =100
b = 350
c = a + b
print (“The Sum=”, c)

Saving Python Script:

(I) Choose File → Save or Press Ctrl + S

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 2 English Medium img 7 - Copy

(II) Now, Save as dialog box appears on the screen

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 2 English Medium img 8 - Copy

(III) In the Save As dialog box, select the location where you want to save your Python code, and type the file name in File Name box. Python files are by default saved with extension .py. Thus, while creating Python scripts using Python Script editor, no need to specify the file extension.

(IV) Finally, click Save button to save your Python script.

Executing Python Script:-
(I) Choose Run → Run Module or Press F5

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 2 English Medium img 9 - Copy

(II) If your code has any error, it will be shown in red color in the IDLE window, and Python describes the type of error occurred. To correct the errors, go back to Script editor, make corrections, save the file using Ctrl + S or File → Save and execute it again.

(III) For all error free code, the output will appear in the IDLE window of python

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 2 English Medium img 10

[OR]

(b) Explain data types in python?
Answer:
Python Data types:
All data values in Python are objects and each object or value has type. Python has Built-in or Fundamental data types such as Number, String, Boolean, tuples, lists and dictionaries.

Number Data type:
The built-in number objects in Python supports integers, floating point numbers and complex numbers.

Integer Data can be decimal, octal or hexadecimal. Octal integer use O (both upper and lower case) to denote octal digits and hexadecimal integer use OX (both upper and lower case) and L (only upper case) to denote long integer.

Example :

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 2 English Medium img 11

A floating point data is represented by a sequence of decimal digits that includes a decimal point. An Exponent data contains decimal digit part, decimal point, exponent part followed by one or more digits.

Example :

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 2 English Medium img 12

Complex number is made up of two floating point values, one each for the real and imaginary parts.

Boolean Data type:
A Boolean data can have any of the two values: True or False.

Example :
Bool_var1=True
Bool_var2=False

String Data type:
String data can be enclosed with single quote or double quote or triple quote.

Example:
Char_data = ‘A’
String_data= “Computer Science”
Multiline_data= “““String data can be enclosed with single quote or double quote or triple quote.”””

Question 35(a).
Write a program to calculate the sum of numbers from 1 to 100?
Answer:
n = 100 sum = 0
for counter in range( 1 ,n+1):
sum = sum + counter
print(“Sum of 1 until %d: %d” % (n,sum))

Output:
Sum of 1 until 100: 5050

[OR]

(b) Write a program to replace a string with another string without replace ( )?
Answer:
s1 = input(“Enter the-string to be replaced : “)
s2 = input(“Enter the string to replace with “)
s1 = s2
print(“Replaced string is “, si)

Output:
Enter the string to be replaced: Computer
Enter the string to replace with: repcomputer
Replaced string is repcomputer

Question 36(a).
Write a program using class to accept 3 sides of a triangle and print its area?
Answer:
class Tr:
def init (self, a, b, c):
self.a = float(a)
self.b = float(b)
self.c = float(c)
def area(self):
s = (self.a + self.b + self.c)/2
return((s*(s-self.a) * (s-self.b) * (s-self.c) ** 0.5))
a = input(“Enter side 1:”)
b = input(“Enter side2:”)
c = input(“Enter side3:”)
ans=Tr(a,b,c)
print(ans.area())

Output:
Enter side 1 : 3 Enter side 2:4 Enter side 3 : 5

[OR]

(b) Explain different types of DBMS users?
Answer:
(I) Database Administrator:
Database Administrator or DBA is the one who manages the complete database management system. DBA takes care of the security of the DBMS, managing the license keys, managing user accounts and access etc.

(II) Application Programmers or Software Developers:
This user group is involved in developing and designing the parts of DBMS.

(III) End User:
End users are the one who store, retrieve, update and delete data.

(IV) Database designers:
Are responsible for identifying the data to be stored in the database for choosing appropriate structures to represent and store the data.

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 37 (a).
Explain various components of DBMS?
Answer:
The Database Management System can be divided into five major components as follows:

  1. Hardware
  2. Software
  3. Data
  4. Procedures/Methods
  5. Database Access Languages

1. Hardware:
The computer, hard disk, I/O channels for data, and any other physical component involved in storage of data

2. Software:
This main component is a program that controls everything. The DBMS software is capable of understanding the Database Access Languages and interprets into database commands for execution.

3. Data:
It is that resource for which DBMS is designed. DBMS creation is to store and utilize data.

4. Procedures/Methods:
They are general instructions to use a database management system such as installation of DBMS, manage databases to take backups, report generation, etc.

5. DataBase Access Languages:
They are the languages used to write commands to access, insert, update and delete data stored in any database.

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 2 English Medium img 13

[OR]

(b) Differentiate IN and NOTIN in SQL using sample commands? IN Keyword?
Answer:
The IN keyword is used to specify a list of values which must be matched with the record values. In other words it is used to compare a column with more than one value. It is similar to an OR condition.

For example :
SELECT Admno, Name, Place FROM Student WHERE Place IN (“Chennai”, “Delhi”);

Adm No

Name

Place

100AshishChennai
101AdarshDelhi
103AyushDelhi
104AbinandhChennai
105RevathiChennai
107HemaChennai

NOT IN:
The NOT IN keyword displays only those records that do not match in the list.

For example:
SELECT Admno, Name, Place FROM Student WHERE Place NOT IN (“Chennai”, “Delhi”); will display students only from places other than “Chennai” and “Delhi”.

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 2 English Medium img 14

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 38 (a).
Explain various python file modes?
Answer:

Adm No

Name

Place

102AkshithBangalore
106DevikaBangalore

[OR]

(b) Explain getopt ( ) in python?
Answer:
Python getopt module:
The getopt module of Python helps you to parse (split) command-line options and arguments. This module provides two functions to enable command-line argument parsing, getopt.getopt method

This method parses command-line options and parameter list. Following is the syntax for this method
=getopt.getopt( argv, options, {long_options])
Here is the detail of the parameters –

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 2 English Medium img 15

getopt( ) method returns value consisting of two elements. Each of these values are stored separately in two different list (arrays) opts and args .Opts contains list of splitted strings like mode, path and args contains any string if at all not splitted because of wrong path or mode, args will be an empty array if there is no error in splitting strings by getopt( ). For example The Python code which is going to execute the C++ file p4 in command line will have the getopt Q method like the following one. opts, args = getopt.getopt (argv, “i:”,[‘ifile=’])

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 2 English Medium img t

>>>print(args)
[ ]
Some more command for wrapping C++ code

if _name _==’_main_’;
main(sys.argv[l:])
_name_(A Special variable) in Python

Since there is no main( ) function in Python, when the command to run a Python program is given to the interpreter, the code that is at level 0 indentation is to be executed. However, before doing that, interpreter will define a few special variables. _name_ is one such special variable which by default stores the name of the file.

If the source file is executed as the main program, the interpreter sets the _name_ variable to have a value as ” main ” name is a built-in variable which evaluates to the name of the current module. Thus it can be used to check whether the current script is being run on its own.

For example consider the following
if_name_==’_main_’:
main(sys.argv[1:])
if the command line Python program itself is going to execute first, then _main_ contains the name of that Python program and the Python special variable _name_ also contain the Python program name. If the condition is true it calls the main which is passed with C++ file as argument.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 2 Great Thinkers and New Faiths

Students can download 6th Social Science Term 2 History Chapter 2 Great Thinkers and New Faiths Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Social Science History Solutions Term 2 Chapter 2 Great Thinkers and New Faiths

Samacheer Kalvi 6th Social Science Great Thinkers and New Faiths Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
What is the name of the Buddhist scripture?
(a) Angas
(b) Tripitakas
(c) Tirukkural
(d) Naladiyar
Answer:
(b) Tripitakas

Question 2.
Who was the first Tirthankara of Jainism?
(a) Rishabha
(b) Parsava
(c) Vardhamana
(d) Buddha
Answer:
(a) Rishabha

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 2 Great Thinkers and New Faiths

Question 3.
How many Tirthankaras were there in Jainism?
(a) 23
(b) 24
(c) 25
(d) 26
Answer:
(b) 24

Question 4.
Where was the third Buddhist Council convened?
(a) Rajagriha
(b) Vaishali
(c) Pataliputra
(d) Kashmir
Answer:
(c) Pataliputra

Question 5.
Where did Buddha deliver his first sermon?
(a) Lumbini
(b) Saranath
(c) Taxila
(d) Bodh Gaya
Answer:
(b) Saranath

II. Match the Statement with the Reason. Tick the appropriate answer

Question 1.
Statement : A common man could not understand Upanishads.
Reason : Upanishads were highly philosophical.
(a) Statement and its Reason are correct
(b) Statement is wrong
(c) Statement is true, but the Reason for that is wrong
(d) Both Statement and Reason are wrong
Answer:
(a) Statement and its Reason are correct

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 2 Great Thinkers and New Faiths

Question 2.
Statement: The Jatakas are popular tales,
Reason: Frescoes on the ceilings and walls of Ajanta caves depict the Jataka Tales.
(a) Statement and its Reason are correct.
(b) Statement is wrong.
(c) Statement is true, but the Reason for that is wrong.
(d) Both statement and Reason are wrong.
Answer:
(a) Statement and its. Reason are correct,

Question 3.
Find out the correct answer:
Buddha Viharas are used for
1. Education
2. Stay of Buddhist monks
3. Pilgrims stay
4. Prayer hall
(a) 2 is correct
(b) 1 and 3 are correct
(c) 1,2,4 are correct
(d) 1 and 4 are correct
Answer:
(b) 1 and 3 are correct

Question 4.
Consider the following statements regarding the causes of the origin of Jainism and Buddhism.
I. Sacrificial ceremonies were expensive.
II. Supertitious beliefs and practices confused the common man.
Which of the above statement (s) is / are correct?
(a) Only I
(b) Only II
(c) Both I & II
(d) Neither I nor II
Answer:
(c) Both I & II

Question 5.
Which of the following about Jainism is correct?
Which of the following about Jainism is correct?
(a) Jainism denies God as the creator of universe
(b) Jainism accepts God as the creator of universe
(c) The basic philosophy of Jainism is idol worship
(d) Jains accept the belief in Last Judgement. ,
Answer:
(a) Jainism denies God as the creator of universe

Question 6.
Circle the odd one:
Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 2 Great Thinkers and New Faiths
Answer:
Parsava

Question 7.
Find out the wrong pair:
(a) Ahimsa – not to injure
(b) Satya – to speak truth
(c) Asteya – not to steal
(d) Brahmacharya – married status
Answer:
(d) Brahmacharya – married status

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 2 Great Thinkers and New Faiths

Question 8.
All the following statements are true of Siddhartha Gautama except:
(a) He is the founder of Hinduism
(b) He was bom in Nepal
(c) He attained Nirvana
(d) He was known as Sakyamuni
Answer:
(a) He is the founder of Hinduism

III. Fill in the blanks

  1. The doctrine of Mahavira is called …………….
  2. ……………. is a state of freedom from suffering and rebirth.
  3. ……………. was the founder of Buddhism.
  4. Thiruparthikundram, a village in Kanchipuram was once called …………….
  5. ……………. were built over the remains of Buddha’s body.

Answer:

  1. Jainism
  2. Nirvana
  3. Gautama Buddha
  4. Jina Kanchi
  5. Stupas

IV. True or False

  1. Buddha believed in Karma.
  2. Buddha had faith in caste system
  3. Gautama Swami compiled the teachings of Mahavira.
  4. Viharas are temples.
  5. Emperor Ashoka followed Buddhism.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. True
  4. False
  5. True

V. Match the following Answer

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 2 Great Thinkers and New Faiths
Answer:
1. – d
2. – a
3. – 4
4. – c
5. – b

VI. Answer in one or two sentences

Question 1.
What are the Tri-Ratna (three jewels) of Jainism?
Answer:
Triratna (Three Jewels) of Jainism are

  1. Right Faith
  2. Right Knowledge
  3. Right action.

Question 2.
What are the two sects of Buddhism?
Answer:
The two sects of Buddhism are Hinayana, Mahayana.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 2 Great Thinkers and New Faiths

Question 3.
What does Jina mean?
Answer:
Jina means conquering self and the external world.

Question 4.
Write any two common features of Buddhism and Jainism.
Answer:

  1. Both Buddhism and Jainism denied the authority of Vedas.
  2. Both believed in the doctrine of Karma.

Question 5.
Write a note on Buddhist Sangha.
Answer:

  1. Sangha, meaning ‘association’ for the propagation of Buddha’s faith.
  2. It was formed to propagate Buddha’s faith.
  3. The members were called Bhikshus (monks).
  4. They led a life of austerity.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 2 Great Thinkers and New Faiths

Question 6.
Name the Chinese traveller who visited Kancheepuram in the seventh century AD. (CE).

  1. Hieun Tsang visited Kanchipuram in the seventh century A.D. (CE).
  2. There he noticed the presence of 100 feet stupa built by Ashoka.

Question 7.
Name the female Jain monk mentioned in Silapathikaram.
Answer:
Silapathikaram mentions that when Kovalan and Kannagi were on their way to Madurai, Gownthiyadigal a female Jain monk blessed the couple and accompanied them.

VI. Answer the following

Question 1.
Name the eightfold path of Buddhism?
Answer:

  1. Right View
  2. Right Thought
  3. Right Speech
  4. Right Action
  5. Right Livelihood
  6. Right Effort
  7. Right Knowledge
  8. Right Meditation

Question 2.
What are the five important rules of conduct in Jainism?
Answer:

  1. Ahimsa – not to injure any living beings
  2. Satya – to speak the truth
  3. Asteya – not to steal
  4. Aparigraha – not to own property
  5. Brahmacharya – Celibacy

Question 3.
Narrate four noble truths of Buddha?
Answer:

  1. Life is full of sorrow and misery.
  2. Desire is the cause of misery.
  3. Sorrows and sufferings can be removed by giving up one’s desire.
  4. The desire can be overcome by following the right path (Noble eightfold path)

Question 4.
Write any three differences between Hinayana and Mahayana sects of Buddhism.
Answer:
Hinayana

  1. Did not worship idols or images of Buddha.
  2. Practiced austerity.
  3. Believed that Salvation of the individual as its goal.
  4. Used Prakrit language.
  5. Confined to India.

Mahayana

  1. Worshiped images of Buddha.
  2. Observed elaborate rituals.
  3. Believed that the salvation of all beings as its objective.
  4. Used Sanskrit language.
  5. Spread to Central Asia, Ceylon, Burma, Nepal, Tibet, China, Japan, where the middle path was accepted.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 2 Great Thinkers and New Faiths

Question 5.
Jainism and Buddhism flourished in the Sangam period. Give any two pieces of evidence for each.
Answer:
(i) In ancient Tamil literature, Jainism is referred to as Samanam. There is a Samanar Hill or Samanar Malai in Keelakuyilkudi village, 15 km away from Madurai. The images of Tirthankaras created by Jain monks are found in the hill. It is a protected monument of the Archaeological Survey of India.

(ii) There is a reference to Aravor Palli, a place of living for Jain monks, in Manimegalai.

(iii) Buddhism spread to Tamil Nadu much later than Jainism. Manimekalai, one of the epics of the post-Sangam age is Buddhist literature.

(iv) There is an elaborate description of Kanchipuram in the classical epic Manimegalai.

VIII. HOTS

Question 1.
Karma – a person’s action. Name any 10 good actions (deeds).
Answer:

  1. Help a friend in need
  2. Let your first good deed be to a charity
  3. Plant a tree
  4. Donate an old cell phone
  5. Donate blood
  6. Decide to make one change in yourself that will make you a better person.
  7. Swallow your pride and apologize for something you have done – whether big or small.
  8. Donate school supplies to children from underprivileged homes.
  9. Answer the phone in a cheerful voice.
  10. When you are out buying food purchase, an extra item to donate to a food pantry or to a homeless person.

IX. Student Activity

Question 1.
Read any one story from Jatakas and write a similar story on your own.

Question 2.
Make a tabular column in the following 5 headings.
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 2 Great Thinkers and New Faiths

Question 3.
Place the following words in the appropriate column.
Answer:
Words:

  1. Jina
  2. Mahay ana
  3. Tirthankaras
  4. Stupas
  5. Nirvana
  6. Digambara
  7. Tripitaka’s
  8. Agama

Question 4.
Task cards activity:
Make informative cards for the following religions. Hinduism, Christianity, Islam, Buddhism, Jainism
Answer:
Hinduism:

  1. Dasavathara
  2. Rudhthrava tandava
  3. Siva – Vishnu
  4. Maha Kumba Mela
  5. Manu dharma

Christianity :

  1. Crucified
  2. Holy See
  3. Nazareth
  4. Sermon on the Mount
  5. 12 Disciples

Islam:

  1. Mecca
  2. 786
  3. Hijiri
  4. The Quran
  5. Mohamed Nabi

Buddhism:

  1. Hinayana
  2. Bodh Gaya
  3. Dhamma
  4. Tripitakkas
  5. Stupas

Jainism :

  1. Tirthankaras
  2. Svethambara
  3. Aravar Palli
  4. Gownthiyadigal
  5. Trirathnas

Question 5.
Make a Venn diagram to indicate similarities and dissimilarities of Jainism and Buddhism.
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 2 Great Thinkers and New Faiths

Question 6.
Solve the puzzle
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 2 Great Thinkers and New Faiths

Left to right:

1. One of the Tri Rathna: Right
2. Buddha’s teachings are referred to as
3. A great center of education
4. The place where Buddha attained enlightenment
5. Not to injure any living being

Right to left:

6. Mother of Siddhartha Maya
7. The Quality of man’s life depends on his deed

Top to bottom:

8. Lumbini is in
9. Buddhist prayer hall
10. A state of freedom from birth
11. Jain scripture compiled by Gautama Swami.

X. Life Skills (For Students)

Create a storyboard for Jainism / Buddhism in a chart Model.
Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 2 Great Thinkers and New Faiths

XI. Answer Grid

Question 1.
The Jam monks who wear white clothes are called
Answer:
Svetambaras

Question 2.
What is the meaning of Buddha?
Answer:
The awakened or Enlightened.

Question 3.
Who is the 24th Tirthankara of Jainism?
Answer:
Mahavira

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 2 Great Thinkers and New Faiths

Question 4.
Who delivered Dharmachakra Pravartana?
Answer:
Buddha

Question 5.
How many noble truths are there in Buddhism?
Answer:
Four

Question 6.
Which religion’s teachings include four noble truth and eightfold path?
Answer:
Buddhism

Question 7.
Name the earliest Buddhist literature which deals with the stories of various births of Buddha?
Answer:
The Jatakas

Question 8.
Name any four places where Jain monasteries were located in Tamil Nadu.
Answer:
Puhar, Uraiyur, Madurai, Kanchi

Question 9.
Name one of the twin Indian’s Epics
Answer:
Silapathikaram

Samacheer Kalvi 6th Social Science Great Thinkers and New Faiths Additional Important Questions and Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
Samanar Malai in Keelakuyilkudi is 15km away from ………………
(a) Trichy
(b) Chennai
(c) Pudukottai
(d) Madurai
Answer:
(d) Madurai

Question 2.
Kevala refers to
(a) Buddha
(b) Rishaba
(c) Mahavira
(d) Thirthankara
Answer:
(c) Mahavira

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 2 Great Thinkers and New Faiths

Question 3.
…………….. represents the Buddhist view of the world.
(a) The wheel of Dharma
(b) The wheel of law
(c) The wheel of Dhamma
(d) The wheel of life
Answer:
(d) The wheel of life

Question 4.
Asteya means
(a) Ahimsa
(b) Not to steal
(c) To speak the truth
(d) Celibacy
Answer:
(b) Not to steal

II. Match the Statement with the Reason/ Tick the appropriate answer

Question 1.
Statement: The sixth century B.C is a landmark period in the intellectual and spiritual development in India.
Reason: The exploitative practices that paved way for awakening.
(a) Statement is wrong
b) Both statement and reason are wrong
(c) Statement and its reason are correct
(d) Statement is true, but the reason for that is wrong
Answer:
(c) Statement and its reason are correct

Question 2.
Find the correct answer:
Vardhamana was:
1. Kshatriya prince
2. under twelve and a half years of penance
3. the real founder of Jainism
4. The first Tirthankara
(a) All are correct
(b) All are correct except
(c) All are wrong
(d) 3 and 4 are correct
Answer:
(b) All are correct except

III. Fill in the blanks

  1. The famous Buddhist logician was …………….
  2. Vardhaman means …………….
  3. In ancient Tamil literature, Jainism is referred to …………….
  4. The stepmother of Siddhartha was …………….

Answer:

  1. Dinnaga
  2. Prosperous
  3. Samanam
  4. Gautami

IV. True or False

  1. The sacrificial ceremonies were expensive in the sixth century.
  2. Uraiyur had a Buddhist monastery.
  3. Buddha sat under a Neem tree and undertook a deep meditation.
  4. Jainism remained in India only.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. False
  4. True

V. Answer in one or two sentences

Question 1.
What are the two sects of Jainism?
Answer:

  1. Digambaras
  2. Svetambaras

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 2 Great Thinkers and New Faiths

Question 2.
Why is Mahavira Believed to be the real founder of Jainism?
Answer:

  1. Mahavira reviewed the ancient Shamanic traditions and came up with new doctrines.
  2. Therefore he is believed to be the real founder of Jainism.

Question 3.
What kind of life did the Buddha bhikshus lead?
Answer:
The Buddha bhikshus led a life of austerity.

Question 4.
Mention the four sorrowful sights seen by Siddharta
Answer:
The four Sorrowful sights seen by Siddharta were

  1. An uncared old man in rags with his bent back.
  2. A sick man suffering from an incurable disease.
  3. A dead body being carried to the burial ground by weeping relatives, An ascetic.

VI. Answer the following

Question 1.
Write about the four great sights of Buddha.
Answer:
At the age of 29, Siddhartha saw four sorrowful sights. They were

  1. An uncared old man in rags with his bent back.
  2. A sick man suffering from an incurable disease.
  3. A man’s corpse being carried to the burial ground by weeping relatives.
  4. An ascetic.

VII. Mind map

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 2 Great Thinkers and New Faiths

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 5 English Medium

Students can Download Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 5 English Medium Pdf, Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

TN State Board 12th Computer Sceince Model Question Paper 5 English Medium

General Instructions:

  1. The question paper comprises of four parts.
  2. You are to attempt all the parts. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  3. All questions of Part I, II, III and IV are to be attempted separately.
  4. Question numbers 1 to 15 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each.
    These are to be answered by choosing the most suitable answer from the given four alternatives and writing the option code and the corresponding answer
  5. Question numbers 16 to 24 in Part II are two-mark questions. These are to be answered in about one or two sentences.
  6. Question numbers 25 to 33 in Part III are three-mark questions. These are to be answered in about three to five short sentences.
  7. Question numbers 34 to 38 in Part IV are five-mark questions. These are to be answered in detail Draw diagrams wherever necessary.

Time: 3 Hours
Maximum Marks: 70

PART – 1

Choose the correct answer. Answer all the questions: [15 × 1 = 15]

Question 1.
Joining of two or more strings is called ……………….
(a) Append
(b) Repeating
(c) Concatenation
(d) Strike
Answer:
(c) Concatenation

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 2.
What is the output of the following snippet?
T=1
while T:
print(True)
break
(a) False
(b) True
(c) 0
(d) No output
Answer:
(d) No output

Question 3.
………………… is an example for dynamic programming approach.
(a) Fibonacci
(b) Prime
(c) Factorial
(d) Odd, Even
Answer:
(a) Fibonacci

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 4.
Match the following.
1. // – (I) Modulus
2. # – (II) Floor division
3. % – (III) Strings
4. ||| ||| – (IV) Comments
(a) 1-(II), 2-(IV), 3-(I), 4-(III)
(b) 1-(I), 2-(II), 3-(III), 4-(IV)
(c) 1-(IV) 2-(II) 3-(I) 4-(III)
(d) 1-(IV), 2-(I), 3-(III), 4-(II)
Answer:
(a) 1-(II), 2-(IV), 3-(I), 4-(III)

Question 5.
Lamda functions cannot be used in combination with ……………
(a) Filter
(b) Map
(c) Print
(d) Reduce
Answer:
(c) Print

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 6.
What is stride?
(a) Index value of slide operation
(b) First argument of slice operation
(c) Second argument of slice operation
(d) Third argument of slice operation
Answer:
(d) Third argument of slice operation

Question 7.
function returns the length of the string?
(a) Strlen ( )
(b) Len (str)
(c) Length ( )
(d) Strlength ( )
Answer:
(b) Len (str)

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 8.
Let setA={3,6,9}, setB={l,3,9}. What will be the result of the following snippet? print(setA|setB)
(a) {3,6,9,1,3,9}
(b) {3,9}
(c) {1}
(d) {1,3,6,9}
Answer:
(d) {1,3,6,9}

Question 9.
Which function is used to delete elements of a list if its index is unknown?
(a) Del
(b) Delete
(c) Remove( )
(d) Back space
Answer:
(c) Remove( )

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 10.
The first argument of the class method is …………………..
(a) Class
(b) Func
(c) Def
(d) Self
Answer:
(d) Self

Question 11.
The …………………… command is used to insert, delete and update rows into the table.
(a) DCL
(b) DML
(c) DTL
(d) TCL
Answer:
(b) DML

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 12.
What will be written inside the file test.csv using the following program
import csv
D = [[‘Exam’],[‘Quarterly’],[‘Halfyearly’]]
csv.register_dialect(‘M’,lineterminator = ‘\n’)
with open(‘c:\pyprg\chl3\line2.csv’, ‘w’) as f:
wr = csv.writer(f,dialect=’M’)
wr.writerows(D) f.close( )
(a) Exam Quarterly Halfyearly
(b) Exam Quarterly Halfyearly
(c) EQH
(d) Exam,Quarterly,Halfyearly
Answer:
(d) Exam,Quarterly,Halfyearly

Question 13.
The default mode when you open a file is ……………….
(a) r
(b) w
(c) x
(d) a
Answer:
(a) r

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 14.
Which operator is used to access the functions of a imported value?
(a) +
(b) *
(c) .
(d) /
Answer:
(c) .

Question 15.
What will be the value assigned to the empty table if it is given Integer primary key?
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) -1
Answer:
(b) 1

PART – II

Answer any six questions. Question No. 21 is compulsory. [6 × 2 = 12]

Question 16.
List some aggregate functions in SQL?
Answer:

  1. COUNT( )
  2. SUM( )
  3. MIN( )
  4. AVG( )
  5. MAX( )

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 17.
How recursive function works?
Answer:

  1. Recursive function is called by some external code.
  2. If the base condition is met then the program gives meaningful output and exits.
  3. Otherwise, function does some required processing and then calls itself to continue recursion.

Question 18.
Write a short about the followings with suitable example?

  1. Capitalize( )
  2. Swapcase( )

Answer:
Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 5 English Medium image 1

Question 19.
What is set in Python?
Answer:
In python, a set is another type of collection data type. A Set is a mutable and an unordered collection of elements without duplicates. That means the elements within a set cannot be repeated. This feature used to include membership testing and eliminating duplicate elements.

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 20.
Write note on self?
Answer:
The class method must have the first argument named as self. No need to pass a value for this argument when we Call the method. Python provides its value automatically.

Even if a method takes no arguments, it should be defined with the first argument called self. If a method is defined to accept only one argument it will take it as two arguments i.e. self and the defined argument.

Question 21.
Differentiate data from Information.
Answer:
Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 5 English Medium image 2

Question 22.
What does data manipulation means?
Answer:
By Data Manipulation we mean:

  1. Insertion of new information into the database
  2. Retrieval of information stored in a database.
  3. Deletion of information from the database.
  4. Modification of data stored in the database.

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 23.
How will you sort more than one column from a csv file? Give an example statement?
Answer:
To sort by more than one column you can use itemgetter with multiple indices: operator 1
itemgetter (1,2).
#using operator module for sorting multiple columns
sortedlist =sorted (data, key=operator.itemgetter(l))

Question 24.
What are the different formats to create csv files?
Answer:

  1. CSV file – data with default delimiter comma (,)
  2. CSV file – data with Space at the beginning
  3. CSV file – data with quotes
  4. CSV file – data with custom Delimiters

PART – III

Answer any six questions. Question No. 29 is compulsory. [6 × 3 = 18]

Question 25.
Why access control is required?
Answer:

  • Access control is a security technique that regulates who or what can view or use resources in a computing environment.
  • It is a fundamental concept in security that minimizes risk to the object. In other words access control is a selective restriction of access to data.
  • In Object oriented programming languages it is implemented through access modifies.
  • Classical object-oriented languages, such as C++ and Java, control the access to class members by public, private and protected keywords.

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 26.
How will you execute python script?
Answer:
Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 5 English Medium image 3

  1. If your code has any error, it will be shown in red color in the IDLE window, and Python describes the type of error occurred. To correct the errors, go back to Script editor, make corrections, save the file using Ctrl + S or File → Save and execute it again.
  2. For all error free code, the output will appear in the IDLE window of Python.

Question 27.
Differentiate ceil( ) and floor( ) function?
Answer:
Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 5 English Medium image 4

Question 28.
Give any 6 formatting characters with their usage?
Answer:
Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 5 English Medium image 5

Question 29.
How will you access the list elements in reverse order?
Answer:
Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 5 English Medium image 6

Question 30.
What are the advantages of Tuples over a list?
Answer:

  1. The elements of a list are changeable (mutable) whereas the elements of a tuple are unchangeable (immutable), this is the key difference between tuples and list.
  2. The elements of a list are enclosed within square brackets. But, the elements of a tuple are enclosed by paranthesis.
  3. Iterating tuples is faster than list.

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 31.
How will you create a set in python?
Answer:
A set is created by placing all the elements separated by comma within a pair of curly brackets.
The set( ) function can also used to create sets in Python.
Syntax:
Set_Variable = {E1, E2, E3 ……… En}
Example
>>> S1={ 1, 2, 3, ‘A’, 3.14}
>>>print(S1)
{1, 2, 3, 3.14, ‘A’}
>>> S2={1, 2,2, ‘A’, 3.14}
>>> print(S2)
{1, 2, ‘A’, 3.14}

Question 32.
Write a program that creates a list of numbers from 1 to 20 that are divisible by 4? Program to create a list of numbers from 1 to 20 that are divisible by 4?
Answer:
divBy4=[ ]
for i in range(21):
if (i%4= =0):
divBy4.append(i)
print(divBy4)

Output:
[0, 4, 8, 12, 16, 20]

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 33.
Write the output for the program?
Answer:
class Sample:
def_init_(self, num):
print(“Constructor of class Sample…”)
self.num=num
print(“The value is num)
S=Sample(10)
Constructor of class sample…
The value is: 10

PART – IV

Answer all the questions. [5 × 5 = 25]

Question 34(a).
Explain the concept of Dynamic programming with suitable example?
Answer:
Dynamic programming:
Dynamic programming is an algorithmic design method that can be used when the solution to a problem can be viewed as the result of a sequence of decisions.

Dynamic programming approach is similar to divide and conquer. The given problem is divided into smaller and yet smaller possible sub-problems.

Dynamic programming is used whenever problems can be divided into similar sub-problems. So that their results can be re-used to complete the process.

Dynamic programming approaches are used to find the solution in optimized way. For every inner sub problem, dynamic algorithm will try to check the results of the previously solved sub-problems. The solutions of overlapped sub-problems are combined in order to get the better solution.

Steps to do Dynamic programming

  • The given problem will be divided into smaller overlapping sub-problems.
  • An optimum solution for the given problem can be achieved by using result of smaller sub-problem.
  • Dynamic algorithms uses Memoization.

Fibonacci Series – An example:
Fibonacci series generates the subsequent number by adding two previous numbers. Fibonacci series starts from two numbers – Fib 0 & Fib 1. The initial values of fibO & fibl can be taken as 0 and 1.
Fibonacci series satisfies the following conditions:
Fibn = Fibn-1 + Fibn-2

Hence, a Fibonacci series for the n value 8 can look like this
Fib8 = 0 1 1 2 3 5 8 13

Fibonacci Iterative Algorithm with Dynamic programming approach

The following example shows a simple Dynamic programming approach for the generation of Fibonacci series.
Initialize f0 = 0, f1 =1

step-1: Print the initial values of Fibonacci f0 and f1
step-2: Calculate fibonacci fib ← f0 + f1
step-3: Assign f0 ← f1, f1 ← fib
step-4: Print the next consecutive value of fibanocci fib
step-5: Goto step-2 and repeat until the specified number of terms generated.

For example if we generate fibanocci series up to 10 digits, the algorithm will generate the series as shown below:
The Fibonacci series is : 0 1 1 2 3 5 8 13 21 34 55

[OR]

(b) List out the set operations supported by python?
Answer:
(I) Union:
It includes all elements from two or more sets.
In python, the operator | is used to union of two sets. The function union( ) is also used to join two sets in python.

Example: Program to Join (Union) two sets using union operator
set_A={2,4,6,8}
set_B={‘A’, ‘B’, ’C, ’D’}
U_set=set_A|set_B
print(U_set)
Output:
{2, 4, 6, 8, ‘A’, ‘D’, ‘C’, ‘B’}

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 5 English Medium image 7

(II) Intersection:
It includes the common elements in two sets
The operator & is used to intersect two sets in python. The function intersection ( ) is also used to intersect two sets in python.
Example: Program to insect two sets using intersection operator
set_A={‘A’, 2, 4, ‘D’}
set_B={‘A’, ‘B’, ‘C’, ‘D’}
print(set_A & set_B)
Output:
{A’, ‘D’}

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 5 English Medium image 8

(III) Difference:
It includes all elements that are in first set (say set A) but not in the second set (say set B)
The minus (-) operator is used to difference set operation in python.
The function difference() is also used to difference operation.
Example: Program to difference of two sets using minus operator
set_A={A’, 2, 4, ‘D’}
set_B={‘A’, ‘B’, ‘C’, ‘D’}
print(set_A – set_B)
Output:
{2,4}

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 5 English Medium image 9

(IV) Symmetric difference:
It includes all the elements that are in two sets (say sets A and B) but not the one that are common to two sets.
The caret (^) operator is used to symmetric difference set operation in python. The function symmetric_difference( ) is also used to do the same operation.
Example: Program to symmetric difference of two sets using caret operator
set_A={‘A’, 2, 4, ‘D’}
set_B={‘A’, ‘B’, ‘C’, ‘D’}
print(set_A ^ set_B)
Output:
(2, 4, ’B’, ‘C’}

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 5 English Medium image 10

Question 35(a).
Write a python program using list to read marks of six subjects and to print the marks scored in each subject and show the total marks?
Answer:
marks=[ ]
subjects=[‘Tamil’, ‘English’, ‘Physics’, ‘Chemistry’, ‘Comp. Science’, ’Maths’]
for i in range(6):
m=int(input(“Enter Mark = “))
marks.append(m)
for j in range(len(marks)):
print(“{ }. { } Mark= { } “.format(j1+,subjects[j],marks[j]))
print(“Total Marks = “, sum(marks))

Output
Enter Mark = 45
Enter Mark = 98
Enter Mark = 76
Enter Mark = 28
Enter Mark = 46
Enter Mark = 15

  1. Tamil Mark = 45
  2. English Mark = 98
  3. Physics Mark = 76
  4. Chemistry Mark = 28
  5. Comp. Science Mark = 46
  6. Maths Mark =15 Total Marks = 308

[OR]

(b) Write a class with two private class variables and print the sum using a method?
Answer:
class Sample:
def_init_(self, n1, n2):
self._n1=n1
self._n2=n2
def display(self):
print(“class variable 1:”, self._n1)
print(“class variable 2:”, self._n2)
print(“sum self._n1+ self._n2)
s = sample(10, 20)
s.display( )

Output:
class variable 1 : 10
class variable 2 : 20
sum : 30

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 36 (a).
Explain the characteristics of DBMS?
Answer:
Characteristics of Database Management System?

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 5 English Medium image 11

[OR]

(b) Write any three DDL commands?
Answer:
(a) CREATE TABLE Command:
You can create a table by using the CREATE TABLE command.
CREATE TABLE Student
(Admno integer),
Name char(20), \
Gender char(1),
Age integer,
Place char(10),
);

(b) ALTER COMMAND:
The ALTER command is used to alter the table structure like adding a column, renaming the existing column, change the data type of any column or size of the column or delete the column from the table. Alter table Student add address char;

(c) DROP TABLE:
Drop table command is used to remove a table from the database.
DROP TABLE Student;

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 37 (a).
What are the functions performed by DDL?
Answer:

  1. It should identify the type of data division such as data item, segment, record and database file.
  2. It gives a unique name to each data item type, record type, file type and data base.
  3. It should specify the proper data type.
  4. It should define the size of the data item.
  5. It may define the range of values that a data item may use.
  6. It may specify privacy locks for preventing unauthorized data entry.

[OR]

(b) Write the different methods to read a File in Python? Read a CSV File Using Python?
Answer:
There are two ways to read a CSV file.

  1. Use the csv module’s reader function
  2. Use the DictReader class.

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 5 English Medium image 12

(I) CSV Module’s Reader Function:
You can read the contents of CSV file with the help of csv.reader( ) method. The reader function is designed to take each line of the file and make a list of all columns. Then, you just choose the column you want the variable data for. Using this method one can read data from csv files of different formats like quotes (” “),pipe (|) and comma(,).

The syntax for csv.reader( ) is
csv. readert(fileobject, delimiter,fmtparams)

where:-
File object:- passes the path and the mode of the file
Delimiter:- An optional parameter containing the standard dilects like, I etc can be omitted.
Fmtparams:- Optional parameter which help to override the default values of the dialects like skipinitialspace,quoting etc can be omitted.

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 5 English Medium image 13

(II) Reading CSV File Into A Dictionary:
To read a CSV file into a dictionary can be done by using DictReader class of csv module which works similar to the reader( ) class but creates an object which maps data to a dictionary.

The keys are given by the fieldnames as parameter. DictReader works by reading the first line of the CSV and using each comma separated value in this line as a dictionary key. The columns in each subsequent row then behave like dictionary values and can be accessed with the appropriate key (i.e. fieldname).

If the first row of your CSV does not contain your column names, you can pass a fieldnames parameter into the DictReader’s constructor to assign the dictionary keys manually.

The main difference between the csv.reader( ) and DictReader( ) is in simple terms csv. reader and csv. writer work with list/tuple, while csv.DictReader and csv.DictWriter work with dictionary. csv.DictReader and csv.DictWriter take additional argument fieldnames that are used as dictionary keys.

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 38 (a).
Write a python program to read a csv file and store it in a list? Read A CSV File And Store It In A List?
Answer:
In this topic you are going to read a CSV file and the contents of the file will be stored as a list. The syntax for storing in the List is
list = [ ]                           # Start as the empty list
list.append(element)      # Use append( ) to add elements
For example all the row values of “sample.csv” file is stored in a list using the following
program
import csv
# other way of declaring the filename
inFile= ‘c:\ \pyprg\\sample.csv’
F=open(inFile,’r’)
reader= csv.reader(F)
# declaring array array Value = [ ]
# displaying the content of the list for row in reader:
array Value.append(row)
print(row)
F.close( )

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 5 English Medium image 14

[OR]

(b) Explain OR, AND and NOT operator in SQL?
Answer:
The WHERE clause can be combined with AND, OR, and NOT operators. The AND and OR operators are used to filter records based on more than one condition. In this example you
are going to display the details of students who have scored other than ‘A’. or ‘B’ from the “student table”

Example for WHERE WITH NOT Operator
import sqlite3
connection= sqlite3 ,connect(” Academy.db”)
cursor = connection.cursor( )
cursor.execute(“SELECT *FROM student where grade< >’A’ and Grade< >’B'”)
result = cursor. fetchall( )
print(*result,sep=”\n”)

OUTPUT
(3, ’BASKAR’, ‘C, ‘M’, 75.2, ‘1998-05-17’)
(7, ‘TARUN’, ’D’, ‘M’, 62.3, ‘1999-02-01’)

Example for WHERE WITH AND Operator:-
In this example we are going to display the name, Rollno and Average of students who have scored an average between 80 to 90% (both limits are inclusive) import sqlite3
connection = sqlite3.connect(” Academy.db”)
cursor = connection.cursor( )
cursor.execute(“SELECT Rollno, Same, Average FROM student WHERE (Average>=80 AND Average<=90)”)
result = cursor. fetchall( )
print(*result,sep=”\n”)

OUTPUT
(1, ’Akshay’, 87.8)
(5, ’VARUN’, 80.6)

Example for WHERE WITH OR Operator:-
In this example we are going to display the name and Rollno of students who have not scored an average between 60 to 70% import sqlite3
connection = sqlite3.connect(” Academy.db”)
cursor = connection.cursor( )
cursor.execute(“SELECT Rollno,sname FROM student WHERE (Average<60 OR
Average> 70)”)
result = cursor. fetchall( )
print(*result,sep=”\n”)

OUTPUT
(1, ‘Akshay’)
(2, ‘Aravind’)
(3, ‘BASKAR’)
(4, ‘SAJINI’)
(5, ‘VARUN’)
(6, ‘PRIYA’)

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Students can Download Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium Pdf, Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

TN State Board 12th Computer Sceince Model Question Paper 1 English Medium

General Instructions:

  1. The question paper comprises of four parts.
  2. You are to attempt all the parts. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  3. All questions of Part I, II, III and IV are to be attempted separately.
  4. Question numbers 1 to 15 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each.
    These are to be answered by choosing the most suitable answer from the given four alternatives and writing the option code and the corresponding answer
  5. Question numbers 16 to 24 in Part II are two-mark questions. These are to be answered in about one or two sentences.
  6. Question numbers 25 to 33 in Part III are three-mark questions. These are to be answered in about three to five short sentences.
  7. Question numbers 34 to 38 in Part IV are five-mark questions. These are to be answered in detail Draw diagrams wherever necessary.

Time: 3 Hours
Maximum Marks: 70

PART – 1

Choose the correct answer. Answer all the questions: [15 × 1 = 15]

Question 1.
The duration for which a variable is alive is ………………..
(a) Scale
(b) Life time
(c) Static
(d) Function
Answer:
(b) Life time

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 2.
………………. describes the lower bound of an algorithm.
(a) Big Ω
(b) Big Θ
(c) Big O
(d) Big ⊗
Answer:
(a) Big Ω

Question 3.
How many types of operators are there?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(d) 5

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 4.
The keys in python, dictionary is specified by ……………..
(a) =
(b) ;
(c) +
(d) :
Answer:
(d) :

Question 5.
…………….. is used to access an element in a list.
(a) Element
(b) i
(c) Index
(d) Tuple
Answer:
(c) Index

Question 6.
The command to delete a table is ………………..
(a) Drop
(b) Delete
(c) Delete all
(d) Alter table
Answer:
(a) Drop

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 7.
‘skipinitialspace’ is used for removing ……………….. after delimiter.
(a) White spaces
(b) Double quotes
(c) Comma
(d) Colon
Answer:
(a) White spaces

Question 8.
List literals are written using ………………
(a) [ ]
(b) ( )
(c) { }
(d) <>
Answer:
(a) [ ]

Question 9.
What does ……………… name ………………. contains?
(a) C++ file name
(b) Main ( ) name
(c) Python file name
(d) OS module name
Answer:
(c) Python file name

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 10.
Which of the following clause avoid the duplicates?
(a) Distinct
(b) Remove
(c) Where
(d) Group by
Answer:
(a) Distinct

Question 11.
Which function returns the smallest value of the selected columns?
(a) Min ( )
(b) Minimum ( )
(c) Small ( )
(d) Least ( )
Answer:
(a) Min ( )

Question 12.
Which is a python package used for 2D graphics?
(a) Matplotlib.pyplot
(b) Matplotlib.pip
(c) Matplotlib.numpy
(d) Matplotlib.plt
Answer:
(a) Matplotlib.pyplot

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 13.
Skipping of first row heading in CSV file is given by ………………
(a) Skip
(b) Next
(c) Forward
(d) More
Answer:
(b) Next

Question 14.
Which mode is used when dealing with non-text files like images or exe files?
(a) Text
(b) Word
(c) Binary
(d) Exe
Answer:
(c) Binary

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 15.
In python _ del _ ( ) method is used as …………….
(a) Delete
(b) Drop
(c) Truncate
(d) Destructor
Answer:
(d) Destructor

PART – II

Answer any six questions. Question No. 21 is compulsory. [6 × 2 = 12]

Question 16.
Who is an Algorist?
Answer:

  1. A person skilled in the design of algorithms are called as Algorist.
  2. An algorithmic artist.

Question 17.
What is a repeating operator?
Answer:
The multiplication operator (*) is used to display a string in multiple number of times.

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 18.
Write note on dictionary comprehensions?
Answer:
In Python, comprehension is another way of creating dictionary. The following is the syntax of creating such dictionary.
Syntax
Dict = { expression for variable in sequence [if condition] }

Question 19.
What is the output of the following snippet?
T=1
while T:
print(True)
break
(a) False
(b) True
(c) 0
(d) No output
Answer:
(d) No output

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 20.
List the control structures in python?
Answer:
There are three important control structures

  1. Sequential
  2. Alternative or Branching
  3. Iterative or Looping

Question 21.
Pick the correct one to execute the given statement successfully, if_: print(x, ” is a leap year”)
(a) x % 2 = 0
(b) x % 4 = = 0
(c) x/4 = 0
(d) x % 4 = 0
Answer:
(b) x % 4 = = 0

Question 22.
What are the 4 types of function arguments?
Answer:

  1. Required arguments
  2. Keyword arguments
  3. Default arguments
  4. Variable-length arguments

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 23.
Find output:
C = 65
Print (chr (C))
Answer:
Output:
A

Question 24.
Give the positive and negative index for list [10, 23, 41]
Answer:
Positive: 0 1 2
Negative: -3 -2 -1

PART – III

Answer any six questions. Question No. 29 is compulsory. [6 × 3 = 18]

Question 25.
Write a python program to check smallest of 3 numbers?
Answer:
num1 = int (input(“Enter first number : “))
num2 = int (input(“Enter second number : “))
num3 = int (input(“Enter third number : “))
if (num1 < num2) and (num1 < num3):
smallest=num1
elif (num2 < num1) and (num2 < num3):
smallest=num2
else:
smallest=num3
print(” The smallest number is”, smallest)

Output:
Enter first number : 12
Enter second number : 7
Enter third number : 15
The smallest number is 7

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 26.
Write a note on count ( ) function?
Answer:
Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium img 1

Question 27.
What are the advantages of user – defined functions?
Answer:

  1. Functions help us to divide a program into modules. This makes the code easier to manage.
  2. It implements code reuse. Every time you need to execute a sequence of statements, all you need to do is to call the function.
  3. Functions, allows us to change functionality easily, and different programmers can work on different functions.

Question 28.
Write note on min ( ), max ( ), sum ( ) functions?
Answer:
Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium img 2

Question 29.
What is the use of append ( ) and extend ( ) functions in python?
Answer:
In Python, append() function is used to add a single element and extend() function is used to add more than one element to an existing list.

Syntax:
List.append (element to be added)
List.extend ([elements to be added])

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 30.
Define Nested list, give example for it?
Answer:
In the below example, Mylist contains another list as an element. This type of list is known as “Nested List”.
Nested list is a list containing another list as an element.
Example: Mylist = [ “Welcome”, 3.14, 10, [2, 4, 6] ]

Question 31.
Define list. How will you represent rational numbers with list?
Answer:
List is constructed by placing expressions within square brackets separated by commas. Such an expression is called a list literal. List can store multiple values. Each value can be of any type and can even be another list. Example for List is [10, 20].

Representing Rational Numbers Using List:
You can now represent a rational number as a pair of two integers in pseudo code: a numerator and a denominator
rational(n, d):
return [n, d]
numer(x):
return x[0]
denom(x):
return x[l]

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 32.
Define memoization?
Answer:
Memoization or memoisation is an optimization technique used primarily to speed up computer programs by storing the results of expensive function calls and returning the cached result when the same inputs occur again.

Question 33.
Mention any 6 keywords?
Answer:

  1. False
  2. None
  3. True
  4. And
  5. As
  6. Assert

PART – IV

Answer all the following questions. [5 × 5 = 25]

Question 34 (a).
Explain the pseudo code to do Binary search?
Answer:
(I) Start with the middle element:

  • If the search element is equal to the middle element of the array i.e., the middle value = number of elements in array/2, then return the index of the middle element.
  • If not, then compare the middle element with the search value.
  • If the search element is greater than the number in the middle index, then select the elements to the right side of the middle index, and go to Step-1.
  • If the search element is less than the number in the middle index, then select the elements to the left side of the middle index, and start with Step-1.

(II) When a match is found, display success message with the index of the element matched.

(III) If no match is found for all comparisons, then display unsuccessful message.

[OR]

(b) Give the pseudo code for insertion sort?
Answer:
Step 1 – If it is the first element, it is already sorted.
Step 2 – Pick next element.
Step 3 – Compare with all elements in the sorted sub-list.
Step 4 – Shift all the elements in the sorted sub-list that is greater than the value to be sorted
Step 5 – Insert the value
Step 6 – Repeat until list is sorted

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 35 (a).
Explain input function with example?
input( ) function:
Answer:
In Python, input( ) function is used to accept data as input at run time. The syntax for input( ) function is,
Variable = input (“prompt string ’’)

Where, prompt string in the syntax is a statement or message to the user, to know what input can be given. If a prompt string is used, it is displayed on the monitor; the user can provide expected data from the input device. The input( ) takes whatever is typed from the keyboard and stores the entered data in the given variable. If prompt string is not given in input( ) no message is displayed on the screen, thus, the user will not know what is to be typed as input.

Example: input( ) with prompt string
>>> city=input (“Enter Your City: ”)
Enter Your City: Madurai
>>> print (“I am from”, city)
I am from Madurai

Example: input( ) without prompt string
>>> city=input( )
Rajarajan
>>> print (“I am from”, city)
I am from Rajarajan

Note that in example-2, the input( ) is not having any prompt string, thus the user will not know what is to be typed as input. If the user inputs irrelevant data as given in the above example, then the output will be unexpected. So, to make your program more interactive, provide prompt string with input( ).

The input ( ) accepts all data as string or characters but not as numbers. If a numerical value is entered, the input values should be explicitly converted into numeric data type.

The int ( ) function is used to convert string data as integer data explicitly. We will learn about more such functions in later chapters.

Example:
x = int (input(“Enter Number 1: ”))
y = int (input(“Enter Number 2: ”))
print (“The sum = ”, x+y)
Output:
Enter Number 1 : 34
Enter Number 2 : 56
The sum = 90

Example: Alternate method for the above program
x,y=int (input(“Enter Number 1 :”)),int(input(“Enter Number 2:”))
print (“X = “,x,” Y = “,y)
Output:
Enter Number 1:30
Enter Number 2:50
X = 30 Y = 50

[OR]

(b) Explain various types of Relationships in dBMS?
Answer:
Following are the types of relationships used in a database.

  1. One-to-One Relationship
  2. One-to-Many Relationship
  3. Many-to-One Relationship
  4. Many-to-Many Relationship

1. One-to-One Relationship
In One-to-One Relationship, one entity is related with only one other entity. One row in a table is linked with only one row in another table and vice versa.
For example: A student can have only one exam number

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium img 3

2. One-to-Many Relationship
In One-to-Many relationship, one entity is related to many other entities.
One row in a table A is linked to many rows in a table B, but one row in a table B is linked to only one row in table A.
For example: One Department has many staff members.

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium img 4

3. Many-to-One Relationship
In Many-to-One Relationship, many entities can be related with only one in the other entity. For example: A number of staff members working in one Department.
Multiple rows in staff members table is related with only one row in Department table.

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium img 5

4. Many-to-Many Relationship
A many-to-many relationship occurs when multiple records in a table are associated with multiple records in another table.

Example 1: Customers and Product
Customers can purchase various products and Products can be purchased by many customers.

Example 2: Students and Courses A student can register for many Courses and a Course may include many students.

Example 3: Books and Student.
Many Books in a Library are issued to many students.

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium img 6

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 36 (a).
Write a menu driven program that keeps record of books available in school library?
Answer:
class Library:
def init (self):
self.bookname=” ”
self.author=””

def getdata(self):
self.bookname = input(“Enter Name of the Book: “)
self.author = input(“Enter Author of the Book: “)

def display(self):
print(“Name of the Book: “,self.bookname)
print(“Author of the Book: “,self.author)
print(“\n”)

book=[ ] #empty list
ch = ‘y’

while(ch==’y’):
print(” 1. Add New Book \n 2.Display Books”)
resp = int(input(“Enter your choice : “))

if(resp==1):
L=Library( )
L.getdata( )
book.append(L)

elif(resp=2):
for x in book:
x.display( )

else:
print(“Invalid input….”)
ch = input(“Do you want continue….”)

Output:

  1. Add New Book
  2. Display Books Enter your choice : 1

Enter Name of the Book: Programming in C++
Enter Author of the Book: K. Kannan
Do you want continue….y

  1. Add New Book
  2. Display Books Enter your choice : 1

Enter Name of the Book: Learn Python
Enter Author of the Book: V.G.Ramakrishnan
Do you want continue….y

  1. Add New Book
  2. Display Books

Enter your choice : 1
Enter Name of the Book: Advanced Python
Enter Author of the Book: Dr. Vidhya
Do you want continue….y

  1. Add New Book
  2. Display Books

Enter your choice : 1
Enter Name of the Book: Working with OpenOffice
Enter Author of the Book: N.V.Gowrisankar
Do you want continue….y

  1. Add New Book
  2. Display Books

Enter your choice : 1
Enter Name of the Book: Data Structure
Enter Author of the Book: K.Lenin
Do you want continue….y

  1. Add New Book
  2. Display Books

Enter your choice : 1
Enter Name of the Book: An Introduction to Database System
Enter Author of the Book: R.Sreenivasan
Do you want continue….y

  1. Add New Book
  2. Display Books

Enter your choice : 2
Name of the Book: Programming in C++
Author of the Book: K. Kannan
Name of the Book: Learn Python
Author of the Book: V.G.Ramakrishnan
Name of the Book: Advanced Python
Author of the Book: Dr. Vidhya
Name of the Book: Working with OpenOffice
Author of the Book: N.V.Gowrisankar
Name of the Book: Data Structure
Author of the Book: K.Lenin
Name of the Book: An Introduction to Database System
Author of the Book: R.Sreenivasan
Do you want continue….n

[OR]

(b) Write a program to accept a string and print the number of upper case, vowels, consonants and spaces in the giving string?
Answer:
class String:
def _init_(self):
self.uppercase=0
self.lowercase=0
self.vowels=0
self.consonants=0
self.spaces=0
self.string=””

def getstr(self):
self.string=str(input(“Enter a String: “))

def countupper(self):
for ch in self.string:
if (ch.isupper()):
self.uppercase+=1

def count_lower(self):
for ch in self.string:
if (ch.islower()):
self.lowercase+= 1

def count_vowels(self):
for ch in self.string:
if (ch in (‘A’, ‘a’, ‘e’, ‘E’, ‘i’, T, ’o’, ‘O’, T, ‘L’)):
self.vowels+=1

def countconsonants(self):
for ch in self.string:
if (ch not in (‘A’, ’a’, ‘e’, ‘E’, ‘i’, T, ‘o’, ‘O’, T, ’L’)):
self.consonants+= 1

def countspace(self):
for ch in self.string:
if (ch=””):
self.spaces+=1

def execute(self):
self.count_upper( )
self.count_lower( )
self. count_vowels( )
self.count_consonants( )
self.count_space( )

def display(self):
print(“The given string contains…”)
print(“%d Uppercase letters”%self.uppercase)
print(“%d Lowercase letters”%self.lowercase)
print(“%d Vowels”%self. vowels)
print(“%d Consonants”%self.consonants)
print(“%d Spaces”%self.spaces)
S = String( )
S.getstr( )
S.execute( )
S.display( )

Output:
Enter a String: Welcome To Learn Computer Science
The given string contains…
5 Uppercase letters
24 Lowercase letters
13 Vowels
20 Consonants
4 Spaces

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 37(a).
Explain python getopt module?
Answer:
The getopt module of Python helps you to parse (split) command-line options and arguments. This module provides two functions to enable command-line argument parsing.
getopt.getopt method
This method parses command-line options and parameter list. Following is the syntax for this method –
<opts> ,<args>=getopt.getopt (argv, options, [long options])
Here is the detail of the parameters –

argv – This is the argument list of values to be parsed (splited). In our program the complete command will be passed as a list.
options – This is string of option letters that the Python program recognize as, for input or for output, with options (like ‘i’ or ‘o’) that followed by a colon (:). Here colon is used to denote the mode.

longoptions – This parameter is passed with a list of strings. Argument of Long options should be followed by an equal sign (‘=’). In our program the C++ file name will be passed as string and ‘i’ also will be passed along with to indicate it as the input file.

getopt( ) method returns value consisting of two elements. Each of these values are stored separately in two different list (arrays) opts and args. Opts contains list of splitted strings like mode, path and args contains any string if at all not splitted because of wrong path or mode. args will be an empty array if there is no error in splitting strings by getopt( ).

For example The Python code which is going to execute the C++ file p4 in command line will have the getopt() method like the following one.
opts, args = getopt.getopt (argv, “i:”,[‘ifile=’])

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium img 8 - Copy - Copy

In our examples since the entire command line commands are parsed and no leftover argument, the second argument args will be empty [ ]. If args is displayed using print( ) command it displays the output as [ ].
>>>print(args)
[ ]

[OR]

(b) Write a sql code using where clause to display the different grades scored by male students from student table?
Answer:
The WHERE clause is used to extract only those records that fulfill a specified condition. In this example we are going to display the different grades scored by male students from “student table” import sqlite3
connection = sqlite3.connect(“Academy.db”)
cursor = connection.cursor( )
cursor.execute(” SELECT DISTINCT (Grade) FROM student where gender=’M”‘)
result = cursor.fetchall( )
print(*result,sep=”\n”)
OUTPUT
(‘B’,)
(‘A’,)
(C’,)
(D’,)

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 38 (a).
Write a program that accept data using python input ( ) command and write it in the Table called person?
Answer:
In this example we are going to accept data using Python input() command during runtime and then going to write in the Table called “Person”

Example:
# code for executing query using input data import sqlite3
# creates a database in RAM
con =sqlite3.connect(” Academy, db”)
cur =con.cursor( )
cur.execute(“DROP Table person”)
cur.execute(“create table person (name, age, id)”)
print(“Enter 5 students names:”)
who =[input( ) for i in range(5)]
print(“Enter their ages respectively:”)
age =[int(input()) for i in range(5)]
print(“Enter their ids respectively:”)
p_id =[int(input())for i in range(5)]
n =len(who)
for i in range(n):
# This is the q-mark style:
cur.execute(“insert into person values (?, ?, ?)”, (who[i], age[i], p_id[i]))
# And this is the named style: cur.execute(“select * from person”)
# Fetches all entries from table
print(“Displaying All the Records From Person Table”)
print (*cur.fetchall( ), sep-\n’)

Output:
Enter 5 students names:
RAM
KEERTHANA
KRISHNA
HARISH
GIRISH

Enter their ages respectively:
28
12
21

Enter their ids respectively:
1
2
3
4
5

Displaying All the Records From Person Table
(‘RAM’, 28, 1)
(’KEERTHANA’, 12, 2)
(’KRISHNA1, 21,3)
(‘HARISH’, 18,4)
(‘GIRISH’, 16, 5)

You can even add records to the already existing table like “Student” Using the above coding with appropriate modification in the Field Name. To do so you should comment the create table statement

[OR]

(b) Write a CSV file with a line terminator?
Answer:
A Line Terminator is a string used to terminate lines produced by writer. The default value is \r or \n. We can write csv file with a line terminator in Python by registering new dialects using csv.register_dialect( ) class of csv module.
For Example
import csv
Data = [[‘Fruit’, ‘Quantity’], [‘Apple’, ‘5’], [‘Banana’, ‘7’], [‘Mango’, ‘8’]]
csv.register_dialect(‘myDialect’, delimiter = ‘|’, lineterminator = ‘\n’)
with open(‘c:\\pyprg\\chl3\\line.csv’, ‘w’) as f:
writer = csv.writer(f, dialect=‘myDialect’)
writer.writerows(Data)
f.close( )
When we open the line.csv file, we get following output with spacing between lines:

Tamil Nadu 12th Computer Science Model Question Paper 1 English Medium img 7

In the above code, the new dialect “myDialect uses the delimiter=‘|’ where a | (pipe) is considered as column separator. The line terminator=‘\r\n\r\n’ separates each row and display the data after every two lines.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 2 Chapter 1 Resources

Students can download 6th Social Science Term 2 Geography Chapter 1 Resources Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 1 Resources

Samacheer Kalvi 6th Social Science Resources Text Book Back Questions and Answers

A. Match the following

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 2 Chapter 1 Resources

B. Fill in the blanks

  1. Sugarcane is processed to make ……………..
  2. Conservation of resources is …………….. use of resources.
  3. Resources which are confined to certain regions are called ……………..
  4. …………….. resources are being used in the present.
  5. …………….. resources are the most valuable resources.
  6. Collection of resources directly from nature is called ……………..

Answer:

  1. Sugar
  2. Careful
  3. Localized resources
  4. Actual
  5. Commercial
  6. Primary activities

C. Write short notes on the following

Question 1.
Renewable resources
Answer:
After consumption, resources can be renewed with the period of time is called renewable resources.
Example: Air, Water, Sunlight

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 2 Chapter 1 Resources

Question 2.
Human resources.

  1. Human resources are groups of individuals who use nature to create more resources.
  2. Though human beings are basically natural resources, we classify human beings separately.

Question 3.
Individual resources.
Answer:

  1. Individual resources are resources privately owned by individuals.
  2. Example: Apartments

Question 4.
Tertiary activities.
Answer:
Tertiary activities are basically concerned with the distribution of primary and secondary products through a system of transport and trade.
(e.g.) Banking, Trade, and Communications.

D. Give brief answers for the following

Question 1.
What are the resources?
Answer:

  1. The resource is anything that fulfills human needs. When anything is of some use it becomes valuable.
  2. All resources have value.
  3. The value can be either commercial or non-commercial.

Question 2.
What are the actual resources?
Answer:
Actual resources are resources that are being used and the quantity available is known, (eg) Coal mining at Neyveli Lignite Corporation.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 2 Chapter 1 Resources

Question 3.
Define abiotic resources.
Answer:
Abiotic resources are non-living things. Land, Water, Air, and Minerals are abiotic resources.

Question 4.
What is sustainable development?
Answer:

  1. Development is necessary without affecting the needs of future generations.
  2. If the present needs of resources are met and the conserving of resources for the future is balanced, we call it sustainable development.

E. Give short answers to the following questions

Question 1.
Differentiate universal and localized resources.
Answer:
Universal Resources

  1. Universal resources are present everywhere.
  2. Eg. Sunlight and air

Localized Resources

  1. Localized resources are present in specific regions.
  2. Eg. Minerals

Question 2.
Though human beings are natural resources, why are they classified separately?
Answer:

  1. Though human beings are basically natural resources, we classify human beings separately.
  2. Education, health, knowledge, and skill have made them valuable resources. Eg. Doctors, Scientists, and Teachers

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 2 Chapter 1 Resources

Question 3.
Compare National and International Resources.
Answer:
National resources

  1. National resources are resources within the political boundaries and oceanic areas of a country.
  2. Eg. Tropical Forest Region of India

International resources

  1. International resources are all oceanic resources found in the open ocean. Resources found in the region can be utilized only after an international agreement.
  2. Eg. Ambergris.

Question 4.
What is the difference between man-made resources and human resources?
Answer:
Man-made resources

  1. Natural resources are modified or processed by technology into man-made resources.
  2. Eg. Sugarcane processed to get Sugar
  3. All structures built by man can also be called man-made resources.
  4. Eg. Bridges, Houses, Road.

Human Resources

  1. Human resources are groups of individuals who use nature to create more resources.
  2. Through human beings are basically natural resources, we classify human beings separately.
  3. Education health knowledge and skill have made them a valuable resource.
  4. Eg. Doctors, Teachers, Scientists.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 2 Chapter 1 Resources

Question 5.
Write the Gandhian thought on conservation of resources.
Answer:
Mahatma Gandhi blamed “human beings” for the depletion of resources because of

  1. overexploitation of resources
  2. Unlimited needs of human beings. So, conservation is very important.

F. Give detailed answers to the following questions. (100 – 120 words)

Question 1.
How are natural resources classified? Explain any three with examples.
Answer:
Natural resources are classified according to theirs.

  1. Origin
  2. Development
  3. Renewability
  4. Distribution
  5. Ownership

Question I.
On the basis of origin – Biotic Resources and Abiotic Resources
Answer:

  1. All living resources are Biotic resources. Example: Plants, Animals, Microorganisms.
  2. Non-living resources are abiotic resources. Example: Land, Water, Air, Minerals

Question II.
On the basis of development – Actual Resources and Potential Resources
Answer:

  1. The resources that are being used at present are Actual resources. The quantity is known. Example: Coal at Neyveli.
  2. The resources that are not utilized at present are potential resources. The quantity and location are not known.
  3. Example: Marine yeast (in the Bay of Bengal and the Arabian Sea)

Question III.
On the basis of Renewability – Renewable Resources and Non – renewable Resouces?
Answer:

  1. After consumption, resources can be renewed with the period of time is called renewable resources. Example: Air, Water, Sun Light
  2. Natural resources that have limited stock are non – renewable resources. Example: Coal, Petroleum, Natural gas, Minerals

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 2 Chapter 1 Resources

Question 2.
How can resources be conserved?
Answer:

  1. Careful use of resources is the conservation of resources.
  2. Due to the rapid increase in population the resources are being utilized at a very fast rate.
  3. To avoid this we need sustainable development. Sustainable development can take place when
      • Wastage and excess consumption is prevented
      • Reusable resources are recycled
      • Pollution is prevented
      • Environment is protected
      • Natural vegetation and wildlife are preserved.
  4. The easiest way to conserve resources is to follow the “3R”s: Reduce, Reuse, and Recycle.

Question 3.
What is resource planning and why is it necessary?
Answer:

  1. The technique or skill of proper utilization of resources is Resource Planning. Resource Planning is necessary because
  2. Resources are limited and we have to use them properly. Also, we have to save the resources for our future generation.
  3. Resources are unevenly distributed over the different parts of the world.
  4. It is also essential for the production of resources to protect them from overexploitation.

Question 4.
Explain Primary secondary and tertiary activities.
resources, (eg.) Sunlight and air.

(a) Primary Activities

  1. They are concerned with the production of raw materials for foodstuff and industrial use.
  2. Primary activities include agriculture, cattle rearing, fishing, mining, collection of fruits, nuts, honey, rubber, resin, and medical herbs, etc.

(b) Secondary Activities

  1. The raw materials obtained from the primary activities are converted into finished products through machinery on a large scale.
  2. These activities are called secondary activities.

(c) Tertiary activities:

  1. Tertiary activities are basically concerned with the distribution of primary and secondary products through a system of transport and trade.
  2. (Eg): Banking, Trade, and communication.

G. Statements and inferences

Question 1.
Statement: Solar energy is the best substitute for thermal energy in tropical regions.
Inference 1: Coal and petroleum resources are receding.
Inference 2: Solar energy will never deplete.
Now choose the right answer.
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Neither 1 nor 2 follows
(d) Both 1 and 2 follow
Answer:
(d) Both 1 and 2 follow

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 2 Chapter 1 Resources

Question 2.
Statement : If you don’t conserve resources, the human race may become extinct.
Inference 1 : You need not conserve resources.
Inference 2 : You need to conserve resources.
Now choose the right answer.
a) Only conclusion 1 follows.
b) Only conclusion 2 follows,
c) Neither 1 nor 2 follows.
d) Both 1 and 2 follow.
Answer:
(b) Only conclusion 2 follows

Question 3.
Statement : Man switched over to agriculture.
Inference 1 : Food gatherers experienced scarcity of food.
Inference 2 : Food gathered was not nutritious.
Now choose the right answer.
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Neither 1 nor 2 follows
(d) Both 1 and 2 follow
Answer:
(a) Only conclusion 1 follows

H. Given are three suggestions to conserve resources: Write the 3Rs in suitable places.

  1. Giving your childhood cycle to your neighbour
  2. Using a flush that consumes less water
  3. Melting used plastic to lay roads

Answer:

  1. Reuse
  2. Reduce
  3. Recycle

I. Cross word puzzle

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 2 Chapter 1 Resources

Across left to right:

  1. A development that balances time
  2. Energy from the sun
  3. All resources that belong to a country

Down:

  1. A resource found everywhere
  2. An international resource
  3. A resource provided by nature
  4. A resource restricted to specific areas

Across right to left:

  1.  One of the 3Rs

Answer:
Across left to right :

  1. SUSTAINABLE
  2. SOLAR
  3. NATIONAL

Down:

  1. UNIVERSAL
  2. AMBERGRIS
  3. NATURAL
  4. LOCALIZED

Across right to left:

  1. REUSE

K. Identify the different economic activities and fill the table given below

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 2 Chapter 1 Resources

L . Teacher’s Activities

  1. Observe “Save Energy Day” Once a month at school/class level
  2. Try making wall hangings with waste materials to decorate your school corridors.
  3. Find out if there are any industries near your school. A field trip may be arranged.
  4. Collect pictures based on
    • Fishing
    • Hunting
    • Food – gathering
    • Forestry
    • Mining
    • Agriculture
    • Cattle – rearing
    • Lumbering

Samacheer Kalvi 6th Social Science Resources Additional Important Questions and Answers

A. Fill in the blanks Answer

  1. ……………… are two important factors that determine Time and Technology whether a substance is a resource or not.
  2. All resources that have been directly provided by Natural resources nature are called ………………
  3. Man mined precious metals simultaneously for making ………………
  4. The non – renewable resources become ……………… after use and the time they take to replace does not match the life cycle.
  5. Ambergris is used in ……………… industries.
  6. Marine yeast has greater potential than ……………… yeast.

Answer:

  1. Time and Technology
  2. Natural resources
  3. ornaments
  4. exhausted
  5. perfume
  6. terrestrial

B. Write short notes on the following

Question 1.
Non – renewable resources.
Answer:

  1. Natural resources that have limited stock are non – renewable resources.
  2. Example: Goal, Petroleum

Question 2.
Community-owned Resources.
Answer:

  1. Community-owned resources are resources which can be utilised by all the members of the community.
  2. Eg. Public Parks.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 2 Chapter 1 Resources

Question 3.
World’s largest Pharmacy.
Answer:

  1. Tropical rain forests are called the world’s largest pharmacy.
  2. 25% of the natural vegetation are medicinal plants. Example: Cinchona.

C. Give brief answers for the following

Question 1.
How can natural resources be classified depending on?
Answer:

  1. Origin
  2. Development
  3. Renewability
  4. Distribution
  5. Ownership

Question 2.
What is an abiotic resource?
Answer:

  1. Abiotic resources are non-living things.
  2. Land, Water, Air, and minerals are abiotic resources.

D. Mind Map

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Geography Term 2 Chapter 1 Resources

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 1 Vedic Culture in North India and Megalithic Culture in South India

Students can download 6th Social Science Term 2 History Chapter 1 Vedic Culture in North India and Megalithic Culture in South India Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Social Science History Solutions Term 2 Chapter 1 Vedic Culture in North India and Megalithic Culture in South India

Samacheer Kalvi 6th Social Science Vedic Culture in North India and Megalithic Culture in South India Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
Aryans first settled in …………… region.
(a) Punjab
(b) Middle Gangetic
(c) Kashmir
(d) Northeast
Answer:
(a) Punjab

Question 2.
Aryans came from
(a) China
(b) North Asia
(c) Central Asia
(d) Europe
Answer:
(c) Central Asia

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 1 Vedic Culture in North India and Megalithic Culture in South India

Question 3.
Our National Motto “Sathyameva Jayate” is taken from ……………
(a) Brahmana
(b) Veda
(c) Aranyaka
(d) Upanishad
Answer:
(d) Upanishad

Question 4.
What was the ratio of land revenue collected during the Vedic Age
(a) 1/3
(b) 1/6
(c) 1/8
(d) 1/9
Answer:
(b) 1/6

II. Match the Statement with the Reason/ Tick the appropriate answer

Question 1.
Assertion: The Vedic age is evidenced by a good number of texts and an adequate amount of material evidence.
Reason: Shrutis comprise the Vedas, the Brahmanas, the Aranyakas, and the Upanishads.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Answer:
(d) A is false but R is true

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 1 Vedic Culture in North India and Megalithic Culture in South India

Question 2.
Statement I: Periplus mentions the steel imported into Rome from peninsular India was subjected to duty in the port of Alexandria.
Statement II: Evidence for iron smelting has come to light at Paiyampalii.
(a) Statement I is wrong.
(b) Statement II is wrong.
(c) Both the statements are correct,
(d) Both the statements are wrong.
Answer:
(c) Both the statements are correct

Question 3.
Which of the statement is not correct in the Vedic society.
(a) A widow could re-marry.
(b) Child marriage was in practice.
(c) Father’s property was inherited by his son
(d) Sati was unknown
Answer:
(b) Child marriage was in practice

Question 4.
Which is the correct ascending order of the Rig Vedic society?
(a) Grama < Kula < Vis < Rashtra < Jana
(b) Kula < Grama < Vis < Jana < Rashtra
(c) Rashtra < Jana < Grama < Kula < Vis
(d) Jana Grama < Kula < vis < Rashtra
Answer:
(d) Jana Grama < Kula < vis < Rashtra

III. Fill in the blanks

  1. Vedic culture was ……………. in nature.
  2. ……………. was a tax collected from the people in the Vedic period.
  3. ……………. system is an ancient learning method.
  4. Adhichanallur is in ……………. district.

Answer:

  1. Chalcolithic
  2. Bali
  3. Gurukula
  4. Thoothukudi

IV. True or False

  1. The Roman artifacts found at various sites provide evidence of Indo – Roman trade relations.
  2. A Hero Stone is a memorial stone raised in remembrance of the honourable death of a hero.
  3. The army chief was called Gramani.
  4. The Black and Red ware pottery became the characteristic of the Megalithic period.
  5. Evidence for iron smelting has come to light at paiyampalli.

Answer:

  1. True
  2. True
  3. False
  4. True
  5. True

V. Match the following

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 1 Vedic Culture in North India and Megalithic Culture in South India

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 1 Vedic Culture in North India and Megalithic Culture in South India

Answer:
(d) 1 2 3 4

VI. Answer in one or two sentences

Question 1.
Name the four Vedas.
Answer:
The four Vedas are Rig, Yajur, Sama and Atharva.

Question 2.
What were the animals domesticated by Vedic people?
Answer:
Horses, cows, goats, sheep, oxen, and dogs were domesticated. In the later Vedic period the Aryans tamed elephants also.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 1 Vedic Culture in North India and Megalithic Culture in South India

Question 3.
What do you know about Megalith?
Answer:
The term ‘Megalith’ is derived from Greek. ‘Megas’ means great and ‘lithos’ means stone. Using big stone slabs built upon the places of burial is known as Megalith.

Question 4.
What are Dolmens?
Answer:
Dolmens are Megalithic tombs made of two or more upright stones with a single stone lying across the burial site.

Question 5.
What are Urns?
Answer:
Urns are large pottery jars used for burying the dead.

Question 6.
Name the coins used for business transactions in the Vedic period.
Answer:
Nishka, Satmana (gold coins), and Krishna (silver coins) were used for business transactions.

Question 7.
Name some Megalithic monuments found in Tamil Nadu.
Answer:

  1. Dolmens
  2. Menhir

Dolmens are Megalithic tombs. Megalithic Dolmens have been found in Veeraraghavapuram village, Kanchipuram district, Kummalamaruthupatti, Dindigulfc, district, and in Narasingampatti, Madurai district.

VII. Answer the following

Question 1.
Write briefly about the archaeological site at Kodumanal.

  1. Kodumanal is located in the Erode district.
  2. More than 300 pottery inscriptions in Tamil – Brahmi have been discovered there.
  3. Archaeologists have also discovered spindles, whorls (used for making thread from cotton)
  4. Pieces of cloth, along with tools, weapons, ornaments, beads, particularly camelina also discovered here.
  5. A Menhir found at the burial site is assigned to the Megalithic period.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 1 Vedic Culture in North India and Megalithic Culture in South India

Question 2.
Write about the Vedic women in a paragraph.
Answer:

  1. In the Rig Vedic society, women relatively enjoyed some freedom.
  2. The wife was respected as the mistress of the household.
  3. She could perform rituals in her house.
  4. In Rig Vedic period widows could remarry.
  5. But they were denied to inherit parental property.
  6. They played no role in public affairs.
  7. In the later Vedic period women’s position declined, demand to perform rituals and marriage rules became more rigid.
  8. Polygamy became common, and women were denied an education.

VIII. HOTS

Question 1.
Difference between the Gurukula system of education and the Modern system of education.
Answer:

  1. Apart from the Modern system of education, the Gurukula system is an ancient learning method.
  2. The shishas resided with their guru and served them and simultaneously learned and gained knowledge.
  3. The students received education through oral tradition. They had to memorize everything.
  4. Four Vedas, Ithihasas, Puranas, Grammar, Logic, Ethics, Astrology, Maths, and Military Science were the subjects taught.
  5. Only Dvijas could be students and they were trained to lead a disciplined life.

IX. Pride any joy – Let us find out the fact

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 1 Vedic Culture in North India and Megalithic Culture in South India

X. Student Activity

Question 1.
Sentence making by using these new words. Shruti, Gramani, Rashtras, Iron Age, Semi-nomadic, Barter
Answer:

  1. The one that was transmitted orally through generations is Shruti.
  2. Gramani was the leader of the village.
  3. Many Janas formed the Rashtra.
  4. Iron Age society in South India belongs to the Vedic period in North India.
  5. Rig Vedic Aryans were Semi-nomadic.
  6. The barter system was prevalent in the Rig Vedic Period.

Question 2.
Word Search
Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 1 Vedic Culture in North India and Megalithic Culture in South India
Answer:

  1. KHYBER
  2. SMRITI
  3. VIS
  4. GANA
  5. SAMITI
  6. AGNI
  7. SATMANA
  8. IRON AGE
  9. URN

XI. Life Skill

  1. Collect information from Newspapers about archaeological finds with the help of your teacher.
  2. Site Visit: Visit any one of the archaeological sites near your locality.

XII. Answer Grid

Question 1.
Mention two Ithikasas:
Answer:

  1. Ramayana
  2. Mahabharatha

Question 2.
Vertical monolithic pillar planted in memory of the dead is called …………….
Answer:
Menhir

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 1 Vedic Culture in North India and Megalithic Culture in South India

Question 3.
Name the ancient town in the Sivagangai district dating to the Sangam age.
Answer:
Keezhadi

Question 4.
Name any two Iron Age sites in Tamilnadu
Answer:

  1. Paiyampalli
  2. Porunthal

Question 5.
What method of agriculture was practiced by early Aryans?
Answer:

  1. Slash and burn
  2. agriculture

Question 6.
Name two large cities that emerged during the Vedic period.
Answer:

  1. Ndraprastha
  2. Ayodhya

Samacheer Kalvi 6th Social Science Vedic Culture in North India and Megalithic Culture in South India Additional Important Questions and Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
The main occupation of the Aryans was ……………
(a) Agriculture
(b) Fishing
(c) Cattle rearing
(d) Hunting
Answer:
(c) Cattle rearing

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 1 Vedic Culture in North India and Megalithic Culture in South India

Question 2.
The main source of wealth in the Rig Vedic period was ______
(a) Land
(b) Gold coins
(c) Cattle
(d) Rice
Answer:
(c) Cattle

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 1 Vedic Culture in North India and Megalithic Culture in South India

Question 3.
The staple crop was ……………
(a) Barley
(b) Wheat
(c) Rice
(d) Cotton
Answer:
(a) Barley

Question 4.
Vishayapati was the head of a ______
(a) Rashtra
(b) Village
(c) Clan
(d) Jana
Answer:
(c) Clan

II. Fill in the blanks

  1. Within the early Vedic Society there were …………… divisions.
  2. When Aryans settled permanently they began to practice……………
  3. The rules of …………… became much more complex and rigid.

Answer:

  1. three
  2. agriculture
  3. marriage

III. True or False

  1. Rig Vedic Aryans worshipped mostly the earthly and celestial gods.
  2. True Education was denied to women.
  3. The term ‘Megalith’ is derived from Latin.

Answer:

  1. True
  2. True
  3. False

IV. Match the following

Question 1.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 1 Vedic Culture in North India and Megalithic Culture in South India
Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 1 Vedic Culture in North India and Megalithic Culture in South India
Answer:
(b) 2 4 1 3

V. Answer in one or two sentences

Question 1.
Name the metals known to Rig Vedic People.
Answer:

  1. Gold (Hiranya)
  2. Iron (Shyama)
  3. Copper / Bronze (Ayas)

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 1 Vedic Culture in North India and Megalithic Culture in South India

Question 2.
What are Shrutis?
Answer:

  1. The Shmtis comprise the four Vedas, the Brahmanas, the Aranyakas, and the ’ Upanishads.
  2. They are considered sacred, eternal, and unquestionable truth.

Question 3.
Name the occupations of Rig Vedic Aryans.
Answer:

  1. Cattle rearing
  2. Carpenters
  3. Chariot makers
  4. Potters
  5. Smiths
  6. Weavers
  7. Leather Workers

VI. Mind map

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide History Term 2 Chapter 1 Vedic Culture in North India and Megalithic Culture in South India