Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Pdf Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 10 Operations Research Ex 10.2

Question 1.
What is the Assignment problem?
Solution:
Suppose that we have ‘m1 jobs to be performed on ‘n’ machines. The cost of assigning each job to each machine is Cij (i = 1, 2, … n and j = 1, 2, … , n). Our objective is to assign the different jobs to the different machines (one job per machine) to minimize the overall cost. This is known as assignment problem.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2

Question 2.
Give mathematical form of assignment problem.
Solution:
Consider the problem of assigning n jobs to n machines (one job to one machine). Let Cij be the cost of assigning ith job to the jth machine and xij represents the assignment of ith job to the jth machine.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 1
xij is missing in any cell means that no assignment is made between the pair of job and machine.(i.e) xij = 0.
xij is presents in any cell means that an assignment is made their. In such cases xij = 1
The assignment model can written in LPP as follows
Minimize Z = \(\sum_{i=1}^{m}\) \(\sum_{j=1}^{n}\) Cij xij
Subject to the constrains
\(\sum_{i=1}^{n}\) xij = 1, j = 1, 2, …. n
\(\sum_{j=1}^{n}\) xij = 1, i = 1,2,….n and xij =0 (or) 1 for all i, j

Question 3.
What is the difference between Assignment Problem and Transportation Problem?
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 2

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2

Question 4.
Three jobs A, B and C one to be assigned to three machines U, V and W. The processing cost for each job machine combination is shown in the matrix given below. Determine the allocation that minimizes the overall processing cost.
(cost is in Rs per unit)
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 3
Solution:
Here the number of rows and columns are equal.
∴ The given assignment problem is balanced.
Step 1.
Select the smallest element in each row and subtract this from all the elements in its row.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 4
Look for atleast one zero in each row and each column.
Here each and every row and columns having exactly one zero No need step 2 go to step 3.

Step 3.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 5
Mark the zero by □ Mark other zeros in its column by X.
Since each row and each column contains exactly one assignment, all the three machine have been assigned a job.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 6
The Optimal assignment (minimum) cost = 46

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2

Question 5.
A computer centre has got three expert programmers. The centre needs three application programmes to be developed. The head of the computer centre, after studying carefully the programmes to be developed, estimates the computer time in minitues required by the experts to the application programme as follows.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 7
Assign the programmers to the programme in such a way that the total computer time is least.
Solution:
Here the number of rows and columns are equal.
∴ The given assignment problem is balanced.
Step 1.
Select the smallest element in each row and subtract this from all the elements in its row.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 8

Step 2.
Select the smallest element in each column and subtract this from all the elements in its column.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 9

Step 3. (Assignment)
Examine the rows with exactly one zero, mark the zero by □. Mark other zeros in its column by X.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 10

Step: 4
Now examine the columns with exactly one zero mark the zero by □. Mark other zeros in its row by X.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 11
Thus all the three assignment have been made. The optimal assignment schedule and total cos is
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 12
The optimal assignment (minimum) cost = Rs 280

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2

Question 6.
A departmental head has four subordinates and four tasks to be performed. The subordinates differ in efficiency and the tasks differ in their intrinsic difficulty. His estimates of the time man would take to perform each task is given below.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 13
How should the tasks to allocated to subordinates so as to minimize the total man-hours?
Solution:
Here the number of rows and columns are equal.
∴ The given assignment problem is balanced.
Step 1.
Select the smallest element in each row and subtract this from all the elements in its row.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 14

Step 2.
Select the smallest element in each column and subtract this from all the elements in its column.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 15

Step 3. (Assignment)
Examine the rows with exactly one zero Mark the zero by □. Mark other zeros in its row by X.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 16

Step 4.
Now examine the columns with exactly one zero. Mark the zero by □ Mark other zeros in its row by X.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 17

Step 5.
Cover all the zeros of table 4 with three lines, since three assignments were made check (✓) row S since it has no assignment.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 18

Step 6.
Develop the new revised tableau. Examine those elements that are not covered by a line in table 5. Take the smallest element. This is 1 (one) our case. By subtracting 1 from the uncovered cells.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 19
[Adding 1 to elements (Q, S, R) that line at the intersection of two lines]

Step 7.
Go to step 3 and repeat the procedure until you arrive at an optimal assignment.

Step 8.
Determine an assignment.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 20
Thus all the four assignment have been made. The optimal assignment schedule and total time is
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 21
The optimum time (minimum) = 41 Hrs.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2

Question 7.
Find the optimal solution for the assignment problem with the following cost matrix.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 22
Solution:
Here the number of rows and columns are equal.
∴ The given assignment problem is balanced.
Step 1.
Select the smallest element in each row and subtract this from all the elements in its row.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 23

Step 2.
Select the smallest element in each column and sub tract this from all the elements in its column.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 24

Step 3. (Assignment)
Examine the rows with exactly one zero. Mark the zero by □ Mark other zeros in its column by X
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 25
Thus all the four assignments have been made. The optimal assignment schedule and total cost.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 26
The Optimum cost (minimum) = Rs 37

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2

Question 8.
Assign four trucks 1, 2, 3 and 4 to vacant spaces A, B, C, D, E and F so that distance travelled is minimized. The matrix below shows the distance.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 27
Solution:
Since the number of columns is less than the number of rows, the given assignment problem is unbalanced one. To balance it, introduce two dummy columns with all the entries zeros.
The revised assignment problem is
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 28
Here only 4 tasks can be assigned to 4 vacant spaces.
Step 1.
It is not necessary, since each row contains zero entry. Go to step 2.

Step 2.
Select the smallest element in each column and subtract this from all the elements in its column.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 29

Step 3. (Assignment)
Since each row contains more than one zeros. Go to step 4.

Step 4.
Examine the columns with exactly one zero, mark the zero by □ Mark other zeros in its rows by X.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 30

Step 5.
Here all the four assignments have been made we can assign d1 for D then we will get d2 for E.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 31
The optimal assignment schedule and total distance is
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2 32
∴ The Optimum Distant (minimum) = 12 units

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.2

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Pdf Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 10 Operations Research Ex 10.1

Question 1.
What is transportation problem?
Solution:
The objective of transportation problem is to determine the amount to be transported from each origin to each destinations such that the total transportation cost is minimized.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1

Question 2.
Write mathematical form of transportation problem.
Solution:
Let there be m origins and n destinations. Let the amount of supply at th i th origin is ai. Let the demand at j th destination is bj.
The cost of transporting one unit of an item from origin i to destination j is Cij and is known for all combination (i,j). Quantity transported from origin i to destination j be xij.

The objective is to determine the quantity xij to be transported over all routes (i,j) so as to minimize the total transportation cost. The supply limits at the origins and the demand requirements at the destinations must be satisfied.
The above transportation problem can be written in the following tabular form:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 1
Now the linear programming model representing the transportation problem is given by
The objective function is Minimize Z = \(\sum_{\mathbf{i}=\mathbf{1}}^{\mathbf{m}}\), \(\sum_{\mathbf{j}=\mathbf{1}}^{\mathbf{n}}\) cij xij
Subject to the constraints
\(\sum_{\mathbf{j}=\mathbf{1}}^{\mathbf{n}}\) = xij = ai, i = 1, 2 …….. m (supply constraints)
\(\sum_{\mathbf{i}=\mathbf{1}}^{\mathbf{m}}\) = xij = bj, i = 1, 2 …….. n (demand constraints)
xij ≥ 0 for all i, j (non- negative restrictions)

Question 3.
What is feasible solution and non degenerate solution in transportation problem?
Solution:
Feasible Solution:
A feasible solution to a transportation problem is a set of non-negative values xij (i = 1, 2, … m, j = 1, 2, … n) that satisfies the constraints.

Non degenerate basic feasible solution:
If a basic feasible solution to a transportation problem contains exactly m + n – 1 allocations in independent positions, it is called a Non degenerate basic feasible solution. Here m is the number of rows and n is the number of columns in a transportation problem.

Question 4.
What do you mean by balanced transportation problem?
Solution:
In a transportation problem if the total supply equals the total demand (Σai = Σbj) then it is said to be balanced transportation problem.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1

Question 5.
Find an intial basic feasible solution of the following problem using north west corner rule.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 2
Solution:
Here total Supply 19 + 37 + 34 = 90
Total demand = 16 + 18 + 31 + 25 = 90
(i.e) Total supply = Total demand
∴ The given problem is balanced transportation problem
∴ we can final an initial basic feasible solution to due given problem.

From the above table we can choose the cell in the North west corner. Here the cell is (Q1, D1). Allocate as much as possible in this cell so that either the capacity of first row is exhausted or the destination requirement of the first column’s exhausted.
(i.e) x11 = min (19, 16) = 16
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 3
Now the cell in the north west corner is (O1, D2) Allocate as much as possible in the first cell so that either the capacity of second row is exhausted or the destination requirement of the first column is exhausted.
(i.e) x12 = min (3, 18) = 3
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 4
Reduced transportation table is
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 5
Now the cell in the north west corner is (O2, D2)
x22 = min (37, 15) = 15
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 6
Now the cell in the north west corner is (O2, D3)
x23 = min (22, 31) = 9
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 7
Now the cell in the north west corner is (O3, D3)
x33 = min (34, 9) = 9
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 8
Thus we have the following allocations
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 9
Transportation schedule:
O1 → D1, O1, → D2, O2 → D2; O2 → D3 O3 → D3; O3 → D4
= (16 × 5) + (3 × 3) + (15 × 7) + (22 × 9) + (9 × 7) + (25 × 5)
= 80 + 9 + 105 + 198 + 63 + 125
= 580

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1

Question 6.
Determine an intial basic feasible solution of the following transportation problem by north west corner method.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 10
Solution:
Here total capacity (ai) = 30 + 40 + 50 = 120
Total demand (bj) = 35 + 28 + 32 + 25 = 120
(i.e) Total capacity = Total demand
∴ The given problem is balanced transportation.
∴ We can find an initial basic feasible solution to the given problem.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 11
From the above table we can choose the cell in the North west corner. Here the cell is (chennai, Bangalore)
x11 = min (30, 35) = 30
Reduced transportation table is
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 12
Now the cell in the North west corner is (Madurai, Bangalore)
x21 = min(40, 5) = 5
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 13
From the above table we can choose the cell in the North west corner. Here the cell is (Nasik, Madurai)
x22 = min (35, 28) = 28
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 14
From the above table we can choose the cell in the North west corner. Here the cell is (Bhopal, Madurai)
x22 = min (7, 32) = 7
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 15
From the above table we can choose the cell in the North west corner. Here the cell is (Trichy, Bhopal)
x33 = min (50, 25) = 25
Reduced transportation table is
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 16
x34 = min (25, 25) = 25
Thus we have the following allocations
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 17
Transportation Schedule:
Chennai → Bangalore; Madurai → Bangalore;
Madurai → Naisk; Madurai → Bhopal
Trichy → Bhopal; Trichy → Delhi
The total transportation cost =
(30 × 6) + (5 × 5) + (28 × 11) + (7 × 9) + (25 × 7) + (25 × 13)
= 180 + 25 + 308 + 63 + 175 + 325
= 1076

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1

Question 7.
Obtain an initial basic feasible solution to the following transportation problem by using least-cost method.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 18
Solution:
The given transportation table is
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 19
Total supply = 25 + 35 + 40 = 100
Total demand = 30 + 25 + 45 = 100
(i.e) Total supply = Total demand
∴ The given problem is a balanced transportation problem.
Hence there exists a feasible solution to the given problem.
The least cos is 4 corresponds to the cell (O2, D3)
Allocate min (35, 45) = 35 units to this cell
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 20
The least cost corresponds to the cell (O1, D3)
Allocate min (25, 10) = 10 units to this cell
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 21
The least cost is 6 corresponds to the cell (O3, D2)
Allocate min (40, 25) = 25 units to this cell
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 22
The least cost is 7 corresponds to the cell (O3, D1)
Allocate min (15, 30) = 15
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 23
Thus we have the following allocations
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 24
Transportation Schedule:
O1 → D1; O1, → D3; O2 → D3; O3 → DI; O3 → D2
Total Transportation cost
= (15 × 9) + (10 × 5) + (35 × 4) + (15 × 7) + (25 × 6)
= 135 + 50 + 140 + 105 + 150
= 580

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1

Question 8.
Explain vogel’s approximation method by obtaining initial feasible solution of the following transportation problem.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 25
Solution:
Here Σ ai = 6 + 1 + 10 = 17
Σ bj = 7 + 5 + 3 + 2 = 17
Σ ai = Σ bj
(i.e) Total supply = Total Demand
∴ The given problem is balanced transportation problem
Hence there exists a feasible solution to the given problem.
First let us find the difference (penalty) between the first two smallest costs in each row and column and write them in brackets against the respective rows and columns.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 26
Choose the largest difference. Here the largest difference is 6 which corresponds to column D4
In this column choose the least cost. Here the least cost corresponds to (O2, D4)
Allocate min (1, 2) = 1 unit to this cell the reduced transportation table is
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 27
choose the largest difference 5 which corresponds to column D2. Here the least cost corresponds to (O1, D2).
Allocate min (6, 5) = 5 units in this cell
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 28
Choose the largest difference 5 which corresponds to row O1. Here the least cost corresponds to (O1, D1)
Allocate min (1, 7) = 1 unit in this cell
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 29
Choose the largest difference 4 which corresponds to row O3. Here least cost corresponds to (10, 6) = 6 units in this cell.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 30
Choose the largest difference 6 which corresponds to row O3. Here the least cost corresponds to (O3, D4).
Allocate min (4, 1) = 1
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 31
Thus we have the following allocations
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 32
Transportation schedule
O1 → D1; O1 → D2; O2 → D4;
O3 → D1; O3 → D3; O3 → D4
Total transportation cost:
= (1 × 2) + (5 × 3) + (1 × 1) + (6 × 5) + (3 × 15) + (1 × 9)
= 2 + 15 + 1 + 30 + 45 + 9
= 102

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1

Question 9.
Consider the following transportation problem.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 33
Determine initital basic feasible solution by VAM
Solution:
Given Transportation problem is
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 34
Here Σ ai = Σ bj = 100
∴ The given problem is balanced transportation problem.
Hence there exists a feasible solution to the given problem.
First let us find the difference (penalty) between the first two smallest costs in each row and column and write them in brackets against the respective rows and columns
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 35
Choose the largest difference. Here the difference is 3 which corresponds to D2
In this column choose the least cost. Here the least cos corresponds to (O3, D2)
Allocate min (20, 40) = 20 units to this cell
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 36
Choose the largest difference is 4 which corresponds to column D3. In this column choose the least cost. Here the least cost corresponds to (O1, D3).
Allocate min (30, 20) = 20 units to this cell
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 37
Choose the largest different is 3 which corresponds to column D2. In this column choose the least cost. Here the least cost corresponds to (O2, D2)
Allocate min (50, 20) = 20 units to this cell
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 38
Choose the largest difference is 2 which corresponds to column D4. In this column choose the least cost. Here the least cost corresponds to (O2, D4).
Allocate min (30, 10) = 10 units to this cell
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 39
Allocate min (20, 30) = 20 units to this cell
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 40
Here
x11 = 10
x13 = 20
x21 = 20
x22 = 20
x24 = 10
x32 = 20
Transportation schedule
O1 → D1; O1 → D3; O2 → D1;
O2 → D2; O2 → D4; O3 → D2
The transportation cost
= (10 × 5) + (20 × 3) + (20 × 4) + (20 × 5) + (10 × 4) + (20 × 2)
= 50 + 60 + 80 + 100 + 40 + 40
= 370

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1

Question 10.
Determine basic feasible solution to the following transportation problem using North west Corner rule.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 41
Solution:
Here total supply = 4 + 8 + 9 = 21
Total demand = 3 + 3 + 4 + 5+ 6 = 21
(i.e) Total supply = Total demand
∴ The given problem is balanced transportation problem.
∴ we can find an initial basic feasible solution to the given problem.
From the above table we can choose the cell in the North west corner. Here the cell is (P, A)
Allocate as much as possible in this cell so that either the capacity of first row is exhausted or the destination requirement of the first column is exhausted.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 42
Form the above table we can choose the cell in North west corner. Here the cell is (P,B)
x = min (1, 3) = 1
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 43
From the above table we can choose the cell in north west corner. Here the cell is (Q, B)
x = min (2, 8) = 2
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 44
From the above table, we can choose the cell in North west corner. Here the cell is (Q, C)
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 45
From the above table, we can choose the cell in North west corner. Here the cell is (Q, D)
x = min (2, 5) = 2
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 46
From the above table, we can choose the cell in North west corner. Here the cell is (R, D)
x = min (9, 3) = 3
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 47
Thus we have the following table
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 48
Transportation Schedule:
P → A; P → B; Q → B; Q → C; Q → D R → D; R → E
Total transportation cost:
= (3 × 2) + (1 × 11) + (2 × 4) + (4 × 7) + (2 × 2) + (3 × 8) + (6 × 2)
= 6 + 11 + 8 + 28 + 4 + 24 + 72
= 153

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1

Question 11.
Find the initial basic feasible solution of the following transportation problem:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 49
Using
(i) North West corner tule
(ii) Least Cost method
(iii) Vogel’s approximation method
Solution:
(i) North west corner rule:
Here the total supply = 10 + 10 + 10 = 30
Total demand = 7 + 12 + 11 = 30
(i.e) Total supply = Total demand
The given problem is balanced transportation problem.
∴ we can find an initial basic feasible solution to the given problem.
From the above table we can choose the cell in the North west corner. Here the cell is (A, I)
x11 = min (7, 10) = 7
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 50
From the above table we can choose the cell in the north west corner. Here the cell is (B, I)
x = min (3, 12) = 3
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 51
From the above table we can choose the cell in the North west corner. Here the cell is (B, II)
x = min (9, 10) = 9
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 52
Here the cell in the North west corner is (C, II)
x = min (11, 1) = 1
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 53
Thus we have the following allocations
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 54
Transportation schedule:
A → I; B → I; B → II; C → II; C → III
Total transportation cost:
= (7 × 1) + (3 × 0) + (9 × 4) + (1 × 1) + (10 × 5)
= 7 + 0 + 36 + 1 + 50
= 94

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1

(ii) Least cost method:
The given transportation table is
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 55
Here Total supply = Total demand = 30
∴ The given problem is a balanced transportation problem.
Hence there exists a feasible solution to the given problem.
The least cost is 0 corresponds to the cell (B, I)
Allocate min (12, 10) = 10 units to this cell
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 56
The least cost 1 corresponds to the cell (C, II)
Allocate min (11, 10) = 10 units to this cell
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 57
Here the least cost 2 corresponds to the cell (B, III)
Allocate min (2, 10) = 2 units to this cell.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 58
Here the least cost is 5 corresponds to the cell (C, III)
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 59
Transportation schedule:
A → III; B → I; B → III; C → II; C → III
Total transportation cost:
= (7 × 6) + (10 × 10) + (2 × 2) + (10 × 1) + (1 × 5)
= 42 + 0 + 4 + 10 + 5
= 61

(iii) Vogel’s approximation method:
Here Σ ai = Σ bj = 30
(i.e) Total supply = Total demand
∴ This given problem is balanced transportation problem.
Hence there exists a feasible solution to the given problem.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 60
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 61
A → I; B → I; B → III; C → I; C → II
Total transportation cost:
= (7 × 1) + (2 × 0) + (10 × 2) + (1 × 3) + (10 × 1)
= 7 + 0 + 20 + 3 + 10
= 40

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1

Question 12.
Obtain an initial basic feasible solution to the following transportation problem by north west corner method.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 62
Solution:
Here the total available = 250 + 300 + 400 = 950
Total Required = 200 + 225 + 275 + 250 = 950
(i.e) Total Available = total required
∴ The given problem is balanced transportation problem.
we can find an initial basic feasible solution to the given problem.
From the above table, we can choose the cell in the North west corner. Here the cell is (A, D).
x11 = min (250, 200) = 200
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 63
From the above table we can choose the cell in North west corner. Here the cell is (A, E)
x = min (50, 225) = 50
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 64
From the above table, the north west corner cell is (B, E)
x = min (300, 175) = 175
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 65
From the above table, the north west corner cell is (B, F)
x = min (125, 275) = 125
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 66
Here the north west corner cell is (C, F)
x = min (400, 150) = 150
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1 67
Transportation schedule:
A → D; A → E; B → E; B → F; C → G
Total Transportation cost:
= (200 × 11) + (50 × 13) + (175 × 18) + (125 × 14) + (150 × 13) + (250 × 10)
= 2200 + 650 + 3150 + 1750 + 1950 + 2500
= 12,200

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 10 Operations Research Ex 10.1

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Pdf Chapter 15 Environmental Chemistry Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Chemistry Solutions Chapter 15 Environmental Chemistry

11th Chemistry Guide Environmental Chemistry Text Book Back Questions and Answers

Textbook Evaluation:

I. Choose the best answer:

Question 1.
The gaseous envelope around the earth is known as atmosphere. The region lying between an altitudes of 11 – 50 km is _______.
(a) Troposphere
(b) Mesosphere
(c) Thermosphere
(d) Stratosphere
Answer:
(d) Stratosphere

Question 2.
Which of the following belongs to secondary air pollutant?
(a) Hydrocarbon
(b) Peroxy acetyl nitrate
(c) Carbon monoxide
(d) Nitric oxide
Answer:
(a) Hydrocarbon

Question 3.
Which of the following is natural and human disturbance in ecology?
(a) Forest fire
(b) Floods
(c) Acid rain
(d) Green house effect
Answer:
(b) Floods

Question 4.
Bhopal Gas Tragedy is a case of _______.
(a) thermal pollution
(b) air pollution
(c) nuclear pollution
(d) land pollution
Answer:
(c) nuclear pollution

Question 5.
Haemoglobin of the blood forms carboxy haemoglobin with
(a) Carbon dioxide
(b) Carbon tetra chloride
(c) Carbon monoxide
(d) Carbonic acid
Answer:
(c) Carbon monoxide

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 6.
Which sequence for green house gases is based on GWP?
(a) CFC > N2O > CO2 > CH4
(b) CFC > CO2 > N2O > CH4
(c) CFC > N2O > CH4 > CO2
(d) CFC > CH4 > N2O > CO2
Answer:
(b) CFC > CO2 > N2O > CH4

Question 7.
Photo chemical smog formed in congested metropolitan cities mainly consists of
(a) Ozone, SO2 and hydrocarbons
(b) Ozone, PAN and NO2
(c) PAN, smoke and SO2
(d) Hydrocarbons, SO2 and CO2
Answer:
(d) Hydrocarbons, SO2 and CO2

Question 8.
The pH of normal rain water is
(a) 6.5
(b) 7.5
(c) 5.6
(d) 4.6
Answer:
(c) 5.6

Question 9.
Ozone depletion will cause
(a) forest fires
(b) eutrophication
(c) bio magnification
(d) global warming
Answer:
(a) forest fires

Question 10.
_______ is considered to be ozone friendly substitude for CFC’S
(a) HFC (Hydro Fluro Carbon)
(b) Halons
(c) PAN (Peroxy acetyl nitrate)
(d) PAH (Poly cyclic aromatic hydro carbon)
Answer:
(d) PAH (Poly cyclic aromatic hydro carbon)

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 11.
Identify the wrong statement in the following.
(a) The clean water would have a BOD value of less than 5 ppm
(b) Greenhouse effect is also called as Global warming
(c) Minute solid particles in air is known as particulate pollutants
(d) Biosphere is the protective blanket of gases surrounding the earth
Answer:
(c) Minute solid particles in air is known as particulate pollutants

Question 12.
Living in the atmosphere of CO is dangerous because it
(a) combines with O2 present inside to form CO2
(b) Reduces organic matter of tissues
(c) Combines with haemoglobin and makes it incapable to absorb oxygen
(d) Dries up the blood
Answer:
(c) Combines with haemoglobin and makes it incapable to absorb oxygen

Question 13.
World Ozone layer protection Day is celebrated in ________.
(a) June 5
(b) Nov – 19
(c) Sep – 16
(d) Jan – 26
Answer:
(c) Sep – 16

Question 14.
Release of oxides of nitrogen and hydrocarbons into the atmosphere by motor vehicles is prevented by using
(a) grit chamber
(b) scrubbers
(c) trickling filters
(d) catalytic convertors
Answer:
(b) scrubbers

Question 15.
Biochemical oxygen Demand value less than 5 ppm indicates a water sample to be
(a) highly polluted
(b) poor in dissolved oxygen
(c) rich in dissolved oxygen
(d) low COD
Answer:
(d) low COD

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 16.
Match the List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:

List IList II
A. Depletion of ozone layer1. CO2
B. Acid rain2. NO
C. Photochemical smog3. SO2
D. Green house effect4. CFC

Code:
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry 1
Answer:
(a)

Question 17.
Match the List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists.

List IList II
A. Stone leprosy1. CO
B. Biological magnification2. Green house gases
C. Global warming3. Acid rain
D. Combination with haemoglobin4. DDT

Code:
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry 1
Answer:
(d)

Question 18.
Assertion (A):
If BOD level of water in a reservoir is more than 5 pm it is highly polluted.
Reason (R):
High biological oxygen demand means high activity of bacteria in water.
(i) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(ii) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A)
(iii) Both (A) and (R) are not correct
(iv) (A) is correct but (R) is not correct
(a) i
(b) ii
(c) iii
(d) iv
Answer:
(a) i

Question 19.
Assertion (A):
Excessive use of chlorinated pesticide causes soil and water pollution.
Reason (R):
Such pesticides are non – biodegradable.
(i) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(ii) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A)
(iii) Both (A) and (R) are not correct
(iv) (A) is correct but (R) is not correct
(a) i
(b) ii
(c) iii
(d) iv
Answer:
(a) i

Question 20.
Assertion (A):
Oxygen plays a key role in the troposphere
Reason (R):
Troposphere is not responsible for all biological activities
(i) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(ii) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A)
(iii) Both (A) and (R) are not correct
(iv) (A) is correct but (R) is not correct
(a) i
(b) ii
(c) iii
(d) iv
Answer:
(b) ii

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

II. Write brief answer to the following questions:

Question 21.
Dissolved oxygen in water is responsible for aquatic life. What processes are responsible for the reduction in dissolved oxygen in water?
Answer:
The process which are responsible for the reduction of dissolved oxygen in water are excessive use of phosphatic and nitrate fertilizers, detergents, the discharge of human sewage and organic waste from food, paper and pulp industries. The microorganisms which oxidize organic matter also used oxygen dissolved in H2O.

More over, during night, photosynthesis stops but the aquatic plants continue to respire, resulting in reduction of dissolved oxygen.

Question 22.
What would happen, if the greenhouse gases were totally missing in the earth’s atmosphere?
Answer:
The solar energy radiated back from the earth surface in absorbed by the green house gases. (CO2, CH4, O3, CFCs) are present near the earth’s surface. They heat up the atmosphere near the earth’s surface and keep it warm.

As a result of these, there is growth of vegetation which supports the life. In the absence of this effect, there will be not life of both plant and animal on the surface of the earth.

Question 23.
Define smog.
Answer:
Smog is a combination of smoke and fog which forms droplets that remain suspended in the air. Smog is a chemical mixture of gases that forms a brownish yellow haze over urban cities.Smog mainly consists of ground level ozone, oxides of nitrogen, volatile organic compounds, SO2 acidic aerosols and gases, and particulate matter.

Question 24.
Which is considered to be earth’s protective umbrella? Why?
Answer:
At high altitudes to the atmosphere consists of a layer of ozone (O3) which acts as an umbrella or shield for harmful UV radiations. It protects us from harmful effect such as skin cancer. UV radiation can convert molecular oxygen into ozone as shown in the following reaction.
O2(g) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry 12 O(g) + O(g)
O(g) + O2(g) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry 12 O3(g)

Question 25.
What are degradable and non – degradable pollutants?
Answer:
The pollutants are classified as bio-degradable and non-biodegradable pollutants.

Bio-degradable pollutants:
The pollutants which can be easily decomposed by the natural biological processes are called bio-degradable pollutants.
Example:
plant wastes, animal wastes etc.

Non bio-degradable pollutants:
The pollutants which cannot be decomposed by the natural biological processes are called Non bio-degradable
pollutants.
Examples:
Metal wastes (mainly Hg and Pb), D.D.T, plastics, nuclear wastes etc.,
These pollutants are harmful to living organisms even in low concentration. As they are not degraded naturally, it is difficult to eliminate them from our environment.

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 26.
From where does ozone come in the photo chemical smog?
Answer:
NO2 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry 2 NO + (O)
O3 are strong oxidizing agent and can react with unburnt hydrocarbons in polluted air to form formaldehyde, acrolein and peroxy acetyl nitrate (PAN).

Question 27.
A person was using water supplied by corporation. Due to shortage of water he started using underground water. He felt laxative effect. What could be the cause?
Answer:
A moderate concentration of sulphate ions in water are harmless but excessive concentration is greater than 500 ppm in water causes laxative effects. Hence under ground water may have consisted excess of suplhates.

Question 28.
What is green chemistry?
Answer:
Efforts to control environmental pollution resulted in development of science for synthesis of chemicals favorable to environment which is called green chemistry. Green chemistry means science of environmentally favorable chemical synthesis.

Question 29.
Explain how does green house effect cause global warming.
Answer:
Greenhouse effect may be defined as the heating up of the earth surface due to trapping of infrared radiations reflected by earth’s surface by CO2 layer in the atmosphere”. The heating up of earth through the greenhouse effect is called global warming.

Without the heating caused by the greenhouse effect, Earth’s average surface temperature would be only about -18 °C (CPF). Although the greenhouse effect is a naturally occurring phenomenon, it is intensified by the continuous emission of greenhouse gases into the atmosphere.

During the past 100 years, the amount of carbon dioxide in the atmosphere increased by roughly 30 percent and the amount of methane more than doubled. If these trends continue, the average global temperature will increase which can lead to melting of polar ice caps and flooding of low lying areas. This will increase incidence of infectious diseases like dengue, malaria etc.

Question 30.
Mention the standards prescribed by BIS for quality of drinking water.
Answer:
Standard characteristics prescribed for deciding the quality of drinking water by BIS, in 1991 are shown in Table.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry 3

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 31.
How does classical smog differ from photochemical smog?
Answer:
Classical smog was first observed in London in December 1952 and hence it is also known as Londo coal smoke and fog.

It occurs in cool atmospheric smog found in many large cities. The chemical composition is the mixture of SO2, SO3 and humidity. It generally occurs in the morning and becomes worse when the sun rises. This is mainly due to the induced oxidation of SO2 to SO3, which reacts with water yielding sulphuric acid aerosol.

Chemically it is reducing in nature because of high concentration of SO2 and so it is also called as reducing smog.

ii) Photo chemical smog or Los Angel Smog:
Photo Chemical smog was first observed in Los Angels in 1950. It occurs in warm, dry and sunny climate. This type of smog is formed by the combination of smoke, dust and fog with air pollutants like oxides of nitrogen and hydrocarbons in the presence of sunlight.

It forms when the sun shines and becomes worse in the afternoon. Chemically it is oxidizing in nature because of high concentration of oxidizing agents NO2 and O3, so it is also called as oxidizing smog.

Question 32.
What are particulate pollutants? Explain any three.
Answer:
1. Particulate pollutants are small solid particles and liquid droplets suspended in air. Many of particulate pollutants are hazardous.
Examples: dust, pollen, smoke, soot and liquid droplets (aerosols) etc,

2. Smoke particulate consists of solid particles (or) mixture of solid and liquid particles formed by the combustion of organic matter.
For example, cigarette smoke, oil smoke, smokes from burning of fossil fuel, garbage and dry leaves.

3. Dust composed of fine solid particles produced during crushing and grinding of solid materials.
For example, sand from sand blasting, saw dust from wood works, cement dust from cement factories and fly ash from power generating units.

Question 33.
Even though the use of pesticides increases crop production, they adversely affect the living organisms. Explain the function and the adverse effects of the pesticides.
Answer:
Pesticides are chemicals that are used to kill or stop the growth of unwanted organisms. But these pesticides can affect the health of human beings.
These are further classified as

Insecticides:
Insecticides like DDT, BHC, aldrin etc. can stay in soil for long period of time and are absorbed by soil. They contaminate root crops like carrot, raddish, etc.

Fungicide:
Organo mercury compounds are used as most common fungicide. They dissociate in soil to produce mercury which is highly toxic.

Herbicides:
Herbicides are the chemical compounds used to control unwanted plants. They are otherwise known as weed killers. Example sodium chlorate (NaClO3) and sodium arsenite (Na3AsO3). Most of the herbicides are toxic to mammals.

Question 34.
Ethane burns completely in air to give CO2, while in a limited supply of air gives CO. The same gases are found in automobile exhaust. Both CO and CO2 are atmospheric pollutants.
Answer:
The major pollutants of oxides of carbon are carbon monoxide and carbon dioxide.

(i) Carbon Monoxide:
Carbon monoxide is a poisonous gas produced as a result of incomplete combustion of coal are firewood. It is released into the air mainly by. automobile exhaust. It binds with haemoglobin and form carboxy haemoglobin which impairs normal oxygen transport by blood and hence the oxygen carrying capacity of blood is reduced. This oxygen deficiency results in headache, dizziness, tension, Loss of consciousness, blurring of eye sight and cardiac arrest.

(ii) Carbon dioxide:
Carbon dioxide is released into the atmosphere mainly by the process of respiration, burning of fossil fuels, forest fire, decomposition of limestone in cement industry etc.

Green plants can convert CO2 gas in the atmosphere into carbohydrate and oxygen through a process called photosynthesis. The increased CO2 level in the atmosphere is responsible for global warming. It causes headache and nausea.

Question 35.
On the basis of chemical reactions involved, explain how do CFC’s cause depletion of ozone layer in stratosphere?
Answer:
In the presence of uv radiation, CFC’s break up into chlorine free radical
CF2Cl2 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry 4 CF2Cl + Cl
CFCl3 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry 4 CFCl2 + Cl
Cl + O3 → ClO + O2
ClO + O → Cl + O2

Chlorine radical is regenerated in the course of reaction. Due to this continuous attack of Cl thinning of Ozone layer takes place which leads to formation of the ozone hole.

It is estimated that for every reactive chlorine atom generated in the stratosphere 1,00,000 molecules of ozone are depleted.

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 36.
How is acid rain formed? Explain its effect.
Answer:
Rain water normally has a pH of 5.6 due to dissolution of atmospheric CO2 into it. Oxides, of sulphur and nitrogen in the atmosphere may be absorbed by droplets of water that make up clouds and get chemically converted into sulphuric acid and nitric acid respectively as a results of pH of rainwater drops to the level 5.6 hence it is called acid rain.

Acid rain is a by-product of a variety of sulphur and nitrogen oxides in the atmosphere. Burning of fossil fuels (coal and oil) in power stations, furnaces and petrol, diesel in motor engines produce sulphur dioxide and nitrogen oxides. The main contributors to acid rain are SO2 and NO2. They are converted into sulphuric acid and nitric acid respectively by the reaction with oxygen and water.

2SO2 + O2 + 2H2O → 2H2SO4
4NO2 + O2 + 2H2O → 4HNO3

Question 37.
What is sewage? What are the major steps involved in the treatment of sewage waste?
Answer:
Objectives of waste water treatment:

  1. To convert harmful compounds into harmless compounds.
  2. To eliminate the offensive smell.
  3. To remove the solid content of the sewage.
  4. To destroy the disease-producing micro organisms.

Treatment process:
The sewage (or) wastewater treatment process involves the following steps.

I. Preliminary Treatment:
In this treatment, coarse solids and suspended impurities are removed by passing the wastewater through bar and mesh screens.

II. Primary treatment (or) Settling process:
In this treatment, greater proportion of the suspended inorganic and organic solids are removed from the liquid sewage by settling. In order to facilitate quick settling coagulants like alum, ferrous sulphate are added. These produce large gelatinous precipitates, which entrap finely divided organic matter and settle rapidly.
Al2(SO4)3 + 6H2O → 2Al(OH)3 ↓ + 3H2SO4

III. Secondary (or) biological treatment:
In this treatment, biodegradable organic impurities are removed by aerobic bacteria. It removes upto 90 % of the oxygen demanding wastes. This is done by trickling filter or activated sludge process.

(a) Trickling filter process:
It is a circular tank and is filled with either coarse or crushed rock. Sewage is sprayed over this bed by means of slowly rotating arms.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry 5

When sewage starts percolating downwards, mocroorganisms present in the sewage grow on the surface of filtering media using organic material of the sewage as food. After completion of aerobic oxidation the treated sewage is taken to the settling tank and the sludge is removed. This process removes about 80 – 85 % of BOD.

(b) Activated sludge process:

Activated sludge is biologically active sewage and it has a large number of aerobic bacterias, which can easily oxidize the organic impurities.

The sewage effluent from primary treatment is mixed with the required amount of activated sludge. Then the mixture is aerated in the aeration tank. Under these condition, organic impurities of the sewage get oxidized rapidly by the microorganisms.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry 6

After aeration, the sewage is taken to the sedimentation tank. Sludges settle down in this tank, called activated sludge, a portion of which is used for seeding fresh batch of the sewage. This process removes about 90-95 % of BOD.

IV. Tertiary treatment:
After the secondary treatment, the sewage effluent has a lower BOD (25 ppm), which can be removed by the tertiary treatment process.

In the tertiary treatment, the effluent is introduced into a flocculation tank, where lime is added to remove phosphates. From the flocculation tank the effluent is led to ammonia stripping tower, where pH is maintained to 11 and the NH4+ is converted to gaseous NH3. Then the effluent is allowed to pass through activated charcoal column, where minute organic wastes are absorbed by charcoal. Finally the effluent water is treated with disinfectant (chlorine).

V. Disposal of sludge:
This is the last stage in the sewage treatment. Sludge formed from different steps can be disposed by

  1. dumping into low – lying areas,
  2. burning of sludge (incineration),
  3. dumping into the sea,
  4. using it as low grade fertilizers.

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry 7

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 38.
Differentiate the following:
(i) BOD and COD
(ii) Viable and non-viable particulate pollutants.
Answer:
(i) BOD and COD Biochemical oxygen demand (BOD):
The total amount of oxygen in milligrams consumed by microorganisms in decomposing the waste in one litre of water at 200°C for a period of 5 days is called biochemical oxygen demand (BOD) and its value is expressed in ppm. BOD is used as a measure of degree of water pollution. Clean water would have BOD value less than 5 ppm whereas highly polluted water has BOD value of 17 ppm or more.

Chemical Oxygen Demand (COD):
BOD measurement takes 5 days so another parameter called the Chemical Oxygen Demand (COD) is measured. Chemical oxygen demand (COD) is defined as the amount of oxygen required by the organic matter in a sample of water for its oxidation by a strong oxidising agent like K2Cr2O7 in acid medium for a period of 2 hrs.

(ii) Viable and non – viable particulate pollutants:

Viable particulates:
The viable particulates are the small size living organisms such as bacteria, fungi, moulds, algae, etc. which are dispersed in air. Some of the fungi cause allergy in human beings and diseases in plants.

Non-viable particulates:
The non- viable particulates are small solid particles and liquid droplets suspended in air. They help in the transportation of viable particles. There are four types of non-viable particulates in the atmosphere.
Example:
Smoke, Dust, Mists, Fumes.

Question 39.
Explain how oxygen deficiency is cause by carbon monoxide in our blood? Give its effect.
Answer:
Carbon monoxide is a poisonous gas produced as a result of incomplete combustion of coal are firewood. It is released into the air mainly by automobile exhaust. It binds with haemoglobin and form carboxy haemoglobin which impairs normal oxygen transport by blood and hence the oxygen carrying capacity of blood is reduced.

This oxygen deficiency results in headache, dizziness, tension, Loss of consciousness, blurring of eye sight and cardiac arrest. Efforts to control environmental pollution have resulted in development of science for synthesis of chemical favorable to environment and it is called green chemistry.

Question 40.
What are the various methods you suggest to protect our environment from pollution?
Answer:

  1. Waste management:
    Environmental pollution can be controlled by proper disposal of wastes.
  2. Recycling:
    A large amount of disposed waste material can be reused by recycling the waste, thus it reduces the land fill and converts waste into useful forms.
  3. Substitution of less toxic solvents for highly toxic ones used in certain industrial processes.
  4. Use of fuels with lower sulphur content (e.g., washed coal)
  5. Growing more trees.
  6. Control measures in vehicle emissions are adequate.
  7. Efforts to control environmental pollution have resulted in development of science for synthesis of chemical favourable to environment and it is called green chemistry.

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

11th Chemistry Guide Environmental Chemistry Additional Questions and Answers

I. Choose the best answer:

Question 1.
The type of pollution cause by spraying of DDT is
(a) air and soil
(b) air and water
(c) air
(d) air, water and soil
Answer:
(d) air, water and soil

Question 2.
The green house effect is caused by
(a) CO2
(b) NO2
(c) NO
(d) CO
Answer:
(a) CO2

Question 3.
The gas responsible for ozone depletion:
(a) NO and freons
(b) SO2
(c) CO2
(d) CO
Answer:
(a) NO and freons

Question 4.
In Antartica ozone depletion is due to the formation of following compound
(a) acrolein
(b) peroxyacetyl nitrate
(c) SO2 and NO2
(d) chlorine nitrate
Answer:
(a) acrolein

Question 5.
The main element of smog is
(a) O3 and PAN
(b) O3
(c) PAN
(d) PPN and PBN
Answer:
(a) O3 and PAN

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 6.
Classical smog occurs in places of
(a) excess SO2
(b) low temperature
(c) high temperature
(d) excess NH3
Answer:
(b) low temperature

Question 7.
Which gas is responsible for ‘Bhopal Gas Tragedy’ in 1984?
(a) CO
(b) Methyl isocynate
(c) SO2 and NO2
(d) Ethyl isocynate
Answer:
(b) Methyl isocynate

Question 8.
Which gas is a main reason behind air pollution, is produced by
(a) sewage pollutant
(b) aerosols
(c) industrial remains
(d) Above all
Answer:
(b) aerosols

Question 9.
Which is a dangerous radiological pollutant?
(a) C14
(b) S35
(c) Sr90
(d) P32
Answer:
(c) Sr90

Question 10.
Which is related to ‘Green House Effect’?
(a) Farming of Green Plants
(b) Farming of Vegetables in Houses
(c) Global Warming
(d) Biodegradable pollutant
Answer:
(c) Global Warming

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 11.
The uppermost region of the atmosphere is called
(a) Ionosphere
(b) Mesosphere
(c) Troposphere
(d) Stratosphere
Answer:
(d) Stratosphere

Question 12.
Which of the following is the coldest region of atmosphere
(a) Thermosphere
(b) Mesosphere
(c) Troposphere
(d) Stratosphere
Answer:
(b) Mesosphere

Question 13.
The region which is greatly affected by air pollution is
(a) Thermosphere
(b) Stratosphere
(c) Troposphere
(d) Mesosphere
Answer:
(c) Troposphere

Question 14.
The substance which is a primary pollutant?
(a) H2SO4
(b) CO
(c) PAN
(d) Aldehydes
Answer:
(b) CO

Question 15.
Depletion of ozone layer causes
(a) breast cancer
(b) blood cancer
(c) lung cancer
(d) skin cancer
Answer:
(d) skin cancer

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 16.
Formation of London smog takes place in
(a) Winter during day time
(b) summer during day time
(c) summer during morning time
(d) winter during morning time
Answer:
(d) winter during morning time

Question 17.
The substance which is not regarded as a pollutant?
(a) NO2
(b) CO2
(c) O3
(d) Hydrocarbons
Answer:
(b) CO2

Question 18.
Green house gases
(a) allow shorter wavelength to enter earth’s atmosphere while doesn’t allow longer wavelength to leave the earth’s atmosphere.
(b) allow longer wavelength to enter earth atmosphere while doesn’t allow shorter wavelength to leave the surface.
(c) don’t have wavelength specific character.
(d) she wavelength specific behaviour near the earth while far from earth these have wavelength independent behavior.
Answer:
(a) allow shorter wavelength to enter earth’s atmosphere while doesn’t allow longer wavelength to leave the earth’s atmosphere.

Question 19.
Carbon monoxide (CO) is harmful to man because
(a) it forms carbolic acid
(b) it generates excess CO2
(c) it is carcinogenic
(d) it competes with O2 for haemoglobin
Answer:
(d) it competes with O2 for haemoglobin

Question 20.
Today the concentration of green house gases is very high because of
(a) use of refrigerator
(b) increased combustion of oils and coal
(c) deforestation
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 21.
The quantity of CO2 in atmosphere is
(a) 3.34 %
(b) 6.5 %
(c) 0.034 %
(d) 0.34 %
Answer:
(c) 0.034 %

Question 22.
BOD of pond is connected with
(a) microbes & organic matter
(b) organic matter
(c) microbes
(d) None of these
Answer:
(a) microbes & organic matter

Question 23.
When rain is accompanied by a thunderstorm, the collected rain water will have a pH value
(a) slightly lower than that of rain water without thunderstorm
(b) slightly higher than that when the thunderstorm is not there
(c) uninfluenced by occurrence of thunderstorm
(d) which depends upon the amount of dust in air
Answer:
(a) slightly lower than that of rain water without thunderstorm

Question 24.
Water pollution is caused by
(a) pesticides
(b) SO2
(c) O2
(d) CO2
Answer:
(a) pesticides

Question 25.
Minamata disease of Japan is due to pollution of
(a) Aresenic
(b) Lead
(c) Cynide
(d) Mercury
Answer:
(d) Mercury

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 26.
Which causes death of fish in water bodies polluted by sewage?
(a) Foul smell
(b) Pathogens
(c) Herbicides
(d) Decrease in D.O.
Answer:
(d) Decrease in D.O.

Question 27.
Sewage water is purified by
(a) aquatic plants
(b) microorganisms
(c) light
(d) fishes
Answer:
(b) microorganisms

Question 28.
Which pollutant is harmful for ‘Tajmahal’?
(a) Hydrogen
(b) O2
(c) SO2
(d) Chlorine
Answer:
(c) SO2

Question 29.
Negative soil pollution is
(a) reduction in soil productivity due to erosion and over use
(b) reduction in soil productivity due to addition of pesticides and industrial wastes
(c) converting fertile land into barren land by dumping ash, sludge and garbage
(d) None of the above
Answer:
(a) reduction in soil productivity due to erosion and over use

Question 30.
The quantity of DDT in food chain
(a) decreases
(b) remains same
(c) increases
(d) changes
Answer:
(c) increases

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 31.
Which is known as “Third poison of environment” and also creates ‘Blue baby syndrome’
(a) Nitrate present in water
(b) Phosphate and detergents found in water
(c) Cyanide
(d) Pesticides
Answer:
(b) Phosphate and detergents found in water

Question 32.
The substance having the largest concentration in acid rain?
(a) H2CO3
(b) HNO3
(c) HCl
(d) H2SO4
Answer:
(d) H2SO4

Question 33.
Water is often treated with chlorine to
(a) remove hardness
(b) increase oxygen content
(c) kill germs
(d) remove suspended particles
Answer:
(c) kill germs

Question 34.
Thermal pollution affects mainly
(a) vegetation
(b) aquatic creature
(c) rocks
(d) air
Answer:
(b) aquatic creature

Question 35.
B.O.D test or biochemical oxygen demand test is made for measuring
(a) air pollution
(b) water pollution
(c) noise pollution
(d) soil pollution
Answer:
(b) water pollution

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 36.
Brewery and sugar factory water alters the quality of a water body by increasing
(a) temperature
(b) turbidity
(C) pH
(d) COD and BOD
Answer:
(d) COD and BOD

Question 37.
A dental disease characterized by mottling of teeth is due to the presence of a certain chemical element in drinking water. Which is that element?
(a) Boron
(b) Chlorine
(c) Fluorine
(d) Mercury
Answer:
(c) Fluorine

Question 38.
The high amount of E.coli in water is an indicator of
(a) hardness of water
(b) industrial pollution
(c) sewage pollution
(d) presence of chlorine in the water
Answer:
(c) sewage pollution

Question 39.
A lake with an inflow of domestic sewage rich in organic waste may result in
(a) drying of the lake very soon due to algal bloom
(b) an increase production of fish due to a lot of nutrients
(c) death of fish due to lack of oxygen
(d) increased population of aquatic food web organisms
Answer:
(c) death of fish due to lack of oxygen

Question 40.
In which one of the following the BOD (Biochemical Oxygen Demand) of sewage(S), distillery effluent (DE), paper mill effluent (PE) and sugar mill effluent (SE) have been arranged in ascending order
(a) SE < S < PE < DE
(b) SE < PE < S < DE
(c) PE < S < SE < DE
(d) S < DE < PE < SE
Answer:
(c) PE < S < SE < DE

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 41.
The greenhouse effect is because of the
(a) presence of gases, which in general are strong infrared absorbers, in the atmosphere
(b) presence of CO2 only in the atmosphere
(c) presence of O3 and CH4 in the atmosphere
(d) N2O and chlorofluoro hydrocarbons in the atmosphere
Answer:
(a) presence of gases, which in general are strong infrared absorbers, in the atmosphere

Question 42.
Which of the following is/are the hazardous pollutant(s) present in automobile exhaust gases?
(a) N2
(b) CO
(c) CH4
(d) Oxides of nitrogen
Answer:
(c) CH4

Question 43.
Green chemistry means such reactions which:
(a) produce colour during reactions
(b) reduce the use and production of hazardous chemicals
(c) are related to the depletion of ozone layer
(d) study the reactions in plants
Answer:
(b) reduce the use and production of hazardous chemicals

Question 44.
Which one of the following statement is not true?
(a) pH of drinking water should be between 5.5 – 9.5.
(b) Concentration of DO below 6 ppm is good for the growth of fish.
(c) Clean water would have a BOD value of less than 5 ppm.
(d) Oxides of sulphur, nitrogen and carbon are the most widespread air pollutant.
Answer:
(b) Concentration of DO below 6 ppm is good for the growth of fish.

Question 45.
Which one of the following statements regarding photochemical smog is not correct?
(a) Carbon monoxide does not play any role in photochemical smog formation.
(b) photochemical smog is an oxidizing agent in character.
(c) photochemical smog is formed through photochemical reaction involving solar energy.
(d) Photochemical smog does not cause irritation in eyes and throat.
Answer:
(d) Photochemical smog does not cause irritation in eyes and throat.

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 46.
Frequent occurrence of water blooms in a lake indicates
(a) nutrient deficiency
(b) oxygen deficiency
(c) excessive nutrient availability
(d) absence of herbivores in the lake
Answer:
(b) oxygen deficiency

Question 47.
The smog is essentially caused by the presence of
(a) Oxides of sulphur and nitrogen
(b) O2 and N2
(c) O2 and O3
(d) O2 and N2
Answer:
(a) Oxides of sulphur and nitrogen

Question 48.
Identify the wrong statement in the following.
(a) Chlorofluorocarbons are responsible for ozone layer depletion.
(b) Greenhouse effect is responsible for global warming.
(c) Ozone layer does not permit infrared radiation from the sun to reach the earth.
(d) Acid rain is mostly because of oxides of nitrogen and sulphur.
Answer:
(c) Ozone layer does not permit infrared radiation from the sun to reach the earth.

Question 49.
Identify the incorrect statement from the following.
(a) Ozone absorbs the intense ultraviolet radiation of the sun.
(b) Depletion of ozone layer is because of its chemical reactions with chlorofluoro alkanes.
(c) Ozone absorbs infrared radiation.
(d) Oxides of nitrogen in the atmosphere can cause the depletion of ozone layer.
Answer:
(c) Ozone absorbs infrared radiation

Question 50.
What is DDT among the following?
(a) Greenhouse gas
(b) A fertilizer
(c) Biodegradable pollutant
(d) Non – biodegradable pollutant
Answer:
(d) Non – biodegradable pollutant

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 51.
The gas leaked from a storage tank of the Union Carbide plant in Bhopal gas tragedy was:
(a) Methyl isocyanate
(b) Methylamine
(c) Ammonia
(d) Phosgene
Answer:
(a) Methyl isocyanate

Question 52.
Black – foot disease is caused due to groundwater contaminated with excess of
(a) Nitrate
(b) Fluoride
(c) Arsenic
(d) Sulphur
Answer:
(c) Arsenic

Question 53.
Exposure of an organism to UV system causes
(a) photodynamic action
(b) formation of thymidine
(c) splitting of H – bonds of DNA
(d) splitting of phosphodiester bonds
Answer:
(c) splitting of H – bonds of DNA

Question 54.
Under column – I, a list of gases that are known to have a greenhouse effect is given. Relate them to their main source selecting from the given under Column – II:

Column – IColumn – II
A. Nitrous oxide1. Secondary pollutant from car exhausts
B. Chlorofluoro carbon (CFCs)2. Combustion of fossil fuels, wood, etc.
C. Methane3. Denitrification
D. Ozone (O3)4. refrigerators, aerosol, sprays
E. Carbondioxide5. Cattle, rice fields, toilets

(a) A – 3, B – 4, C – 5, D – 1, E – 2
(b) A – 5, B – 1, C – 3, D – 4, E – 2
(c) A – 4, B – 5 , C – 1, D – 2, E – 3
(d) A – 1, B – 3, C – 4, D – 5, E – 2
Answer:
(a) A – 3, B – 4, C – 5, D – 1, E – 2

Question 55.
Minamata disease is a pollution related disease results form
(a) oil spills into sea
(b) accumulation of arsenic into atmosphere
(c) release of industrial waste mercury into bodies water
(d) release human organic waste into drinking water
Answer:
(c) release of industrial waste mercury into bodies water

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 56.
Air pollution causing photochemical oxidants production include
(a) Carbon monoxide, sulphur dioxide
(b) Nitrous oxide, nitric acid fumes, nitric oxide
(c) Ozone, peroxyacetyl nitrate, aldehydes
(d) Oxygen, chlorine, fuming nitric acid
Answer:
(c) Ozone, peroxyacetyl nitrate, aldehydes

Question 57.
Photochemical smog formed in congested metropolitan cities mainly consists of
(a) ozone, peroxyacetyl nitrate and NOx
(b) smoke, peroxyacetyl nitrate and SO2
(c) hydrocarbons, SO2 and CO2
(d) hydrocarbons, ozone and SOx
Answer:
(a) ozone, peroxyacetyl nitrate and NOx

Question 58.
Which, one of the following statements is correct?
(a) Extensive use of chemical fertilizers may lead to eutrophication of nearby water bodies
(b) Both Azotobacter and Rhizobium fix atmospheric nitrogen in root nodules of plants
(c) Cyanobacteria such as Anabaena and Nostoc are important mobilizers of phosphates and potassium for plant nutrition in soil
(d) At present it is not possible to grow maize without chemical fertilizers
Answer:
(a) Extensive use of chemical fertilizers may lead to eutrophication of nearby water bodies

Question 59.
Reducing the use of non-biodegradable things will contribute of
(a) Increase in O2
(b) Cyanophycean blooms occur
(c) Depletion of O2 layers
(d) Eutrophication
Answer:
(a) Increase in O2

Question 60.
Which of the following metal is a water pollutant and causes sterility in human. being?
(a) As
(b) Mn
(c) Mg
(d) Hg
Answer:
(b) Mn

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 61.
Lichens do not like to grow in cities
(a) because of absence of the right type of algae and fungi
(b) because of lack of moisture
(c) because of SO2 pollution
(d) because natural habitat is missing
Answer:
(c) because of SO2 pollution

Question 62.
Limit of BOD prescribed by Central pollution Control Board for the discharge of industrial and municipal waste waters into natural surface waters, is
(a) < 100 ppm
(b) < 30 ppm
(c) < 3.0 ppm
(d) < 10 ppm
Answer:
(b) < 30 ppm

Question 63.
Which one of the following pairs is mismatched
(a) Fossil fuel burning – release of CO2
(b) Nuclear power – radioactive wastes
(c) Solar energy – Greenhouse effect
(d) Biomass burning – release of CO2
Answer:
(c) Solar energy – Greenhouse effect

Question 64.
In a coal fired power plant electrostatic precipitators are installed to control emission of
(a) SO2
(b) NOx
(c) SPM
(d) CO
Answer:
(c) SPM

Question 65.
The term “Bio – magnification” refers to the
(a) growth of organism due to food consumption
(b) increase in population size
(c) blowing up of environmental issues by man
(d) increase in the concentration of non – degradable pollutants as they pass through food chain
Answer:
(d) increase in the concentration of non – degradable pollutants as they pass through food chain

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 66.
In almost all Indian metropolitan cities like Delhi, the major atmospheric pollutant(s) is / are
(a) suspended particulate matter (SPM)
(b) oxides of sulphur
(c) carbon dioxide and carbon monoxide
(d) oxides of nitrogen
Answer:
(a) suspended particulate matter (SPM)

Question 67.
In coming years, skin related disorders will be more common due to
(a) pollutants in air
(b) use of detergents
(c) water pollution
(d) depletion of ozone layer
Answer:
(d) depletion of ozone layer

Question 68.
Statement 1:
Inhabitants close to very busy airports are likely to experience health hazards.
Statement 2:
Sound level of jet aeroplanes usually exceeds 160 dB.
(a) Statement – 1 is True, Statement – 2 is True, Statement – 2 is a correct explanation for Statement – 1.
(b) Statement – 1 is True, Statement – 2 is True, Statement – 2 is not a correct explanation for statement – 1
(c) Statement – 1 is True, Statement – 2 is False
(d) Statement – 1 is False, Statement – 2 is True
Answer:
(a) Statement – 1 is True, Statement – 2 is True, Statement – 2 is a correct explanation for Statement – 1.

Question 69.
Statement 1:
Suspended particulate matter (SPM) is an important pollutant released by diesel vehicles.
Statement 2:
Catalytic converters greatly reduce pollution caused by automobiles.
(a) Statement – 1 is True, Statement – 2 is True, Statement -2 is a correct explanation for Statement – 1.
(b) Statement – 1 is True, Statement – 2 is True, Statement – 2 is not a correct explanation for statement – 1
(c) Statement – 1 is True, Statement – 2 is False
(d) Statement – 1 is False, Statement – 2 is True
Answer:
(b) Statement – 1 is True, Statement – 2 is True, Statement – 2 is not a correct explanation for statement – 1

Question 70.
Statement 1:
Eutrophication shows increase in productivity in water.
Statement 2:
With increasing eutrophication, the diversity of the phytoplankton increases.
(a) Statement – 1 is True, Statement – 2 is True, Statement -2 is a correct explanation for Statement – 1.
(b) Statement – 1 is True, Statement – 2 is True, Statement – 2 is not a correct explanation for statement – 1
(c) Statement – 1 is True, Statement – 2 is False
(d) Statement – 1 is False, Statement – 2 is True
Answer:
(b) Statement – 1 is True, Statement – 2 is True, Statement – 2 is not a correct explanation for statement – 1

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 71.
Statement 1:
The main cause of the Bhopal gas tragedy was phosgene.
Statement 2:
Phosgene is a volatile liquid.
(a) Statement – 1 is True, Statement – 2 is True, Statement -2 is a correct explanation for Statement – 1.
(b) Statement – 1 is True, Statement – 2 is True, Statement – 2 is not a correct explanation for statement – 1
(c) Statement – 1 is True, Statement – 2 is False
(d) Statement – 1 is False, Statement – 2 is True
Answer:
(d) Statement – 1 is False, Statement – 2 is True

Question 72.
Statement 1:
CO2 causes green house effect.
Statement 2:
Other gases do not show such effect.
(a) Statement – 1 is True, Statement – 2 is True, Statement -2 is a correct explanation for Statement – 1
(b) Statement – 1 is True, Statement – 2 is True, Statement – 2 is not a correct explanation for statement – 1
(c) Statement – 1 is True, Statement – 2 is False
(d) Statement – 1 is False, Statement – 2 is True
Answer:
(c) Statement – 1 is True, Statement – 2 is False

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

II. Very short question and answers (2 Marks):

Question 1.
What is called as environmental pollution?
Answer:
Any undesirable change in our environment that has harmful effects on plants, animals and human beings is called environmental pollution.

Question 2.
What are pollutants?
Answer:
The substances which cause pollution of environment are called pollutants.

Question 3.
Write the different types of atmospheric pollution.
Answer:

  1. Air pollution
  2. Water pollution
  3. Soil pollution.

Question 4.
What is Air pollution?
Answer:
Any undesirable change in air which adversely affects living organisms is called air pollution. Air pollution is limited to troposphere and stratosphere. Air pollution is mainly due to the excessive discharge of undesirable foreign matter in to the atmospheric air.

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 5.
What are the techniques adopt to reduce particulate pollutants?
Answer:
The particulates from air can be removed by using electrostatic precipitators, gravity settling chambers, and wet scrubbers or by cyclone collectors. These techniques are based on washing away or settling of the particulates.

Question 6.
Define soil pollution.
Answer:
Soil pollution is defined as the buildup of persistent toxic compounds, radioactive materials, chemical salts and disease causing agents in soils which have harmful effects on plant growth and animal health.

Question 7.
Write the effects that were caused by classical smog.
Answer:

  1. Smog is primarily responsible for acid rain.
  2. Smog results in poor visibility and it affects air and road transport.
  3. It also causes bronchial irritation.

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

III. Short question and answers (3 Marks):

Question 1.
How the oxides of nitrogen pollute the atmospheric air?
Answer:
Oxides of nitrogen are produced during high temperature combustion processes, oxidation of nitrogen in air and from the combustion of fuels (coal, diesel, petrol etc.).
N2 + O2 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry 8 2NO
2NO + O2 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry 9 2NO2
NO + O3 → NO2 + O2

The oxides of nitrogen are converted into nitric acid which comes, down in the form of acid rain. They also form reddish brown haze in heavy traffic. Nitrogen dioxide potentially damages plant leaves and retards photosynthesis. NO2 is a respiratory irritant and it can cause asthma and lung injury. Nitrogen dioxide is also harmful to various textile fibres and metals.

Question 2.
How the hydrocarbon compounds make harmful effects on living things?
Answer:
The compounds composed of carbon and hydrogen only are called hydrocarbons. They are mainly produced naturally (marsh gas) and also by incomplete combustion of automobile fuel.

They are potential cancer causing (carcinogenic) agents. For example, polynuclear aromatic hydrocarbons (PAH) are carcinogenic, they cause irritation in eyes and mucous membranes.

Question 3.
Explain the environmental impact of ozone depletion.
Answer:
The formation and destruction of ozone is a regular natural process, which never disturbs the equilibrium level of ozone in the stratosphere. Any change in the equilibrium level of the ozone in the atmosphere will adversely affect life in the biosphere in the following ways.

Depletion of ozone layer will allow more UV rays to reach the earth surface and layer would cause skin cancer and also decrease the immunity level in human beings. UV radiation affects plant proteins which leads to harmful mutation of cells. UV radiation affects the growth of phytoplankton, as a result ocean food chain is disturbed and even damages the fish productivity.

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 4.
Write the causes of water pollution.
Answer:
(i) Microbiological (Pathogens):
Disease causing microorganisms like bacteria, viruses and protozoa are most serious water pollutants. They come from domestic sewage and animal excreta. Fish and shellfish can become contaminated and people who eat them can become ill. Some serious diseases like polio and cholera are water borne diseases. Human excreta contain bacteria such as Escherichia coli and Streptococcus faecalis which cause gastrointestinal diseases.

(ii) Organic wastes:
Organic matter such as leaves, grass, trash etc can also pollute water. Water pollution is caused by excessive phytoplankton growth within water. Microorganisms present in water decompose these organic matter and consume dissolved oxygen in water.

Question 5.
Write a short note on Eutrophication.
Answer:
Eutrophication is a process by which water bodies receive excess nutrients that stimulates excessive plant growth (algae, other plant weeds). This enhanced plant growth in water bodies is called as algae bloom.

The growth of algae in extreme abundance covers the water surface and reduces the oxygen concentration in water. Thus, bloom-infested water inhibits the growth of other living organisms in the water body. This process in which the nutrient-rich water bodies support a dense plant population, kills animal life by depriving it of oxygen and results in loss of biodiversity is known as eutrophication.

Question 6.
Write the harmful effects those caused by chemical water pollutants.
Answer:

  1. Cadmium and mercury can cause kidney damage.
  2. Lead poisoning can leads to severe damage of kidneys, liver, brain etc. it also affects central nervous system
  3. Polychlorinated biphenyls (PCBs) causes skin diseases and are carcinogenic in nature.

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 7.
Distinguish between BOD and COD.
Answer:

BODCOD
1. BOD is the amount of oxygen required for the biological decomposition of organic matter present in the water.COD is the amount of oxygen required for chemical oxidation of organic matter using some oxidizing agent like K2Cr207 and KMn04.
2. It is an important indication of the amount of organic matter present in the river water.It is carried out to determine the pollution strength of river water.
3. Since complete oxidation occurs in an indefinite period, the reaction period is taken as 5 days at 20°C.It is a rapid process and takes only 8 hours.

IV. Long question and answer (5 Marks):

Question 1.
Explain the different layers of earth’s atmosphere.
Answer:
Troposphere:
The lowest layer of the atmosphere is called the troposphere and it extends from o – 10 km from the earth surface. About 80% of the mass of the atmosphere is in this layer. This troposphere in further divided as follows.

i) Hydrosphere:
Hydrosphere includes all types of water sources like oceans, seas, rivers, lakes, streams, underground water, polar icecaps, clouds etc. It covers about 75% of the earth’s surface. Hence the earth is called as a blue planet.

ii) Lithosphere:
Lithosphere includes soil, rocks and mountains which are solid components of earth.

iii) Biosphere:
It includes the lithosphere, hydrosphere and atmosphere integrating the living organism present in the lithosphere, hydrosphere and atmosphere.

Question 2.
How the oxides of sulphur pollute the atmospheric air?
Answer:
Sulphur dioxide and sulphur trioxide are produced by burning sulphur-containing fossil fuels arid roasting sulphide ores. Sulphur dioxide is a poisonous gas to both animals and plants. Sulphur dioxide causes eye irritation, coughing and respiratory asthma, bronchitis, etc.

Sulphur dioxide is oxidised into more harmful sulphur trioxide in the presence of particulate matter present in polluted air.
2SO2 + O2 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry 10 2SO3

SO3 combines with atmospheric water vapour to form H2SO4, which comes down in the form of acid rain.
SO3 + H2O → H2SO4

Question 3.
Explain the health effects of particulate pollutants for human health.
Answer:

  1. Dust, mist, fumes,etc., are air borne particles which are dangerous for human health. Particulate pollutants bigger than 5 microns are likely to settle in the nasal passage whereas particles of about 10 micron enters the lungs easily and causes scaring or fibrosis of lung lining.
  2. They irritate the lungs and causes cancer and a,sthma. This disease is also called pneumoconiosis. Coal miners may suffer from black lung disease. Textile workers may suffer from white lung disease.
  3. Lead particulates affect children’s brain, interferes maturation of RBCs and even cause cancer.
  4. Particulates in the atmosphere reduce visibility by scattering and absorption of sunlight. It is dangerous for aircraft and motor vehicles
  5. Particulates provide nuclei for cloud formation and increase fog and rain.
  6. Particulates deposit on plant leaves and hinder the intake of CO2 from the air and affect photosynthesis.

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 4.
Explain the effects of photo chemical smog and its control.
Answer:
The three main components of photo chemical smog are nitrogen oxide, ozone and oxidised hydro carbon like formaldehyde(HCHO), Acrolein (CH2 = CH – CHO), peroxy acetyl nitrate (PAN). Photochemical smog causes irritation to eyes, skin and lungs, increase in chances of asthma.

High concentrations of ozone and NO can cause nose and throat irritation, chest pain, uncomfortable in breathing, etc. PAN is toxic to plants, attacks younger leaves and cause bronzing and glazing of their surfaces. It causes corrosion of metals stones, building materials and painted surfaces.

Control of Photo chemical smog:
The formation of photochemical smog can be suppressed by preventing the release of nitrogen oxides and hydrocarbons into the atmosphere from the motor vehicles by using catalytic convertors in engines. Plantation of certain trees like Pinus, Pyrus, Querus Vitus and juniparus can metabolise nitrogen oxide.

Question 5.
List out the major water pollutants and their sources.
Answer:

PollutantSources
1.MicroorganismsDomestic sewage, domestic waste water, dung heap.
2. Organic wastesDomestic sewage, animal excreta, food processing factory waste, detergents and decayed animals and plants.
3. Plant nutrientsChemical fertilisers.
4. Heavy metalsHeavy metal producing factories.
5. SedimentsSoil erosion by agriculture and strip-mining.
6. PesticidesChemicals used for killing insects, fungi and weeds.
7. RadioactiveMining of uranium containing minerals substances.
8. HeatWater used for cooling in industries.

Question 6.
What are the major sources that cause soil pollution?
Answer:
Artificial fertilizers:
Soil nutrients are useful for growth of plants. Plants obtains carbon, hydrogen and oxygen from air or water, whereas other essential nutrients like nitrogen, phosphorous, potassium, calcium, magnesium, sulphur are being absorbed from soil. To remove the deficiency of nutrients in soil, farmers add artificial fertilizers. Increased use of phosphate fertilizers or excess use of artificial fertilizers like NPK in soil, results in reduced yield in that soil.

Pesticides:
Pesticides are the chemicals that are used to kill or stop the growth of unwanted organisms. But these pesticides can affect the health of human beings.
These are further classified as

Insecticides:
Insecticides like DDT, BHC, aldrin etc. can stay in soil for long period of time and are absorbed by soil. They contaminate root crops like carrot, raddish, etc.

Fungicide:
Organo mercury compounds Eire used as most common fungicide. They dissociate in soil to produce mercury which is highly toxic.

Herbicides:
Herbicides are the chemical compounds used to control unwanted plants. They are otherwise known as weed killers.
Example:
Simple sodium chlorate (NaClO3) and sodium arsenite (Na3AsO3). Most of the herbicides are toxic to mammals.

Industrial wastes:
Industrial activities have been the biggest contributor to the soil pollution especially the mining Eind manufacturing activities.

Large number of toxic wastes are released from industries. Industrial wastes include cyanides, chromates, acids, alkalis, and metals like mercury, copper, zinc, cadmium and lead etc. These industrial wastes in the soil surface lie for a long time and make it unsuitable for use.

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry

Question 7.
Explain the various contribution of green chemistry in our day to day life.
Answer:
(1) Dry cleaning of clothes:

Solvents like tetrachloroethylene used in dry cleaning of clothes, pollute the ground water and are carcinogenic. In the place of tetrachloroethylene, liquefied CO2 with suitable detergent is an Alternate solvent used. Liquified CO2 is not harmful to the ground water. Now a days H2O2 used for bleaching clothes in laundry, gives better results and utilizese less water.

(2) Bleaching of paper:

Conventional method of bleaching was done with chlorine. Now a days H2O2 can be used for bleaching paper in presence of catalyst.

(3) Synthesis of chemicals:

Acetaldehyde is now commercially prepared by one step oxidation of ethene in the presence of ionic catalyst in aqueous medium with 90% yield.

CH2 = CH2 + O Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 15 Environmental Chemistry 11 CH3CHO
Ethylene Acetaldehyde

(4) Instead of petrol, methanol is used as a fuel in automobiles:

Methanol is considered to be less expensive than other commercial fuel and gasoline. During the process of combustion, it provides a higher thermal efficiency and power output because of its high octane rating and high heat vapourization.

(5) Neem based pesticides have been synthesised, which are more safer than the chlorinated hydrocarbons:

Every individual has an important role for preventing pollution and improving our environment. We Eire responsible for environmental protection. Let us begin to save our environment and provide a clean earth for our future generations.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Pdf Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems

Question 1.
Using three yearly moving averages, Determine the trend values from the following data.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 1
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 2

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems

Question 2.
From the following data, calculate the trend values using fourly moving averages.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 3
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 4

Question 3.
Fit a straight line trend by the method of least squares to the following data.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 5
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 6
Therefore, the required equation of the straight line trend is given by
y = a + bx
y = 55.9875 + 0.830 x
⇒ y = 55.9875 + 0.83 (\(\frac { x-1983.5 }{0.5}\))
The trend values can be obtained by
When x = 1980
y = 55.9875 + 0.83 (\(\frac { 1980-1983.5 }{0.5}\))
= 55.9875 + 0.83 (-7)
= 55.9875 – 5.81
= 50.1775
When x = 1981
y = 55.9875 + 0.83 (\(\frac { 1981-1983.5 }{0.5}\))
= 55.9875 + 0.83 (-5)
= 55.9875 – 4.15
= 51.8375
When x = 1982
y = 55.9875 + 0.83 (\(\frac { 1981-1983.5 }{0.5}\))
= 55.9875 + 0.83 (-3)
= 55.9875 – 2.49
= 53.4975
When x = 1983
y = 55.9875 + 0.83 (\(\frac { 1983-1983.5 }{0.5}\))
= 55.9875 + 0.83 (-1)
= 55.9875 – 0.83
= 55.1575
When x = 1984
y = 55.9875 + 0.83 (\(\frac { 1984-1983.5 }{0.5}\))
55.9875 + 0.83 (1)
= 56.8175
when x = 1985
y = 55.9875 + 0.83 (\(\frac { 1985-1983.5 }{0.5}\))
= 55.9875 + 0.83 (3)
= 55.9875 + 2.49
= 58.4775
when x = 1986
y = 55.9875 + 0.83 (\(\frac { 1986-1983.5 }{0.5}\))
= 55.9875 + 0.83 (5)
= 55.9875 + 4.15
= 60.1375
when x = 1987
y = 55.9875 + 0.83 (\(\frac { 1987-1983.5 }{0.5}\))
= 55.9875 + 0.83 (7)
= 55.9875 + 5.81
= 61.7975

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems

Question 4.
Fit a straight line trend by the method of least squares to the following data.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 7
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 8
Lasperyre’s price Index number
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 9
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 10
Hence Fisher’s Ideal Index satisfies Time reversal test

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems

Question 5.
Using the following data, construct Fisher’s Ideal Index Number and Show that it satisfies Factor Reversal Test and Time Reversal Test?
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 11
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 12
Factor reversal test
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 13
Hence Fisher’s Ideal Index satisfies Factor reversal test.

Question 6.
Compute the consumer price index for 2015 on the basis of 2014 from the following data.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 14
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 15

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems

Question 7.
An Enquiry was made into the budgets of the middle class families in a city gave the following information.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 16
What changes in the cost of living have taken place in the middle class families of a city?
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 17
Conclusion:
The cost of living has increased up to 26.10% in 2011 as compared to 2010.

Question 8.
From the following data, calculate the control limits for the mean and range chart.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 18
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 19
UCL = \(\bar { \bar x}\) + A2\(\bar { R}\)
= 51 + 0.577(6.5)
= 51 + 3.7505
= 54.7505
= 54.75
CL = \(\bar { \bar x}\) = 51
UCL = \(\bar { \bar x}\) – A2\(\bar { R}\)
= 51 – 0.577(6.5)
= 51 – 3.7505
= 47.2495
= 47.25
The control limits for Range chart is
UCL = D4\(\bar { R}\)
= 2.114(6.5)
= 13.741
CL = \(\bar { R}\) = 6.5
LCL = D3\(\bar { R}\) = 0(6.5) = 0

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems

Question 9.
The following data gives the average life(in hours) and range of 12 samples of 5 lamps each. The data are
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 20
Construct control charts for mean and range Comment on the control limits.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 21
UCL = \(\bar { \bar x}\) + A2\(\bar { R}\)
= 1367.5 + 0.577(427.5)
= 1367.5 + 246.6675
= 1614.1675
= 1614.17
CL = \(\bar { \bar x}\) = 1367.5
LCL = \(\bar { \bar x}\) + A2\(\bar { R}\)
= 1367.5 – 0.577(427.5)
= 1367.5 – 246.6675
= 1120.8325
= 1120.83
The control limits for Range chart is
UCL = D4\(\bar { R}\)
= 2.115(427.5)
= 904.1625
= 904.16
CL = \(\bar { R}\) = 427.5
LCL = D3\(\bar { R}\)
= 0(427.5)
= 0

Question 10.
The following are the sample means and I ranges for 10 samples, each of size 5. Calculate ; the control limits for the mean chart and range chart and state whether the process is in control or not.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 22
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems 23
UCL = \(\bar { \bar x}\) + A2\(\bar { R}\)
= 4.982 + 0.577(0.36)
= 4.982 + 0.20772
= 5.18972
= 5.19
CL = \(\bar { \bar x}\) = 4.982
LCL = \(\bar { \bar x}\) + A2\(\bar { R}\)
= 4.982 – 0.577(0.36)
= 4.982 – 0.20772
= 4.77428
= 4.774
The control limits for range chart is
UCL = D2\(\bar { R}\) = 2.115(3.6)
= 7.614
CL = \(\bar { R}\) = 3.6
LCL = D3\(\bar { R}\)
= 0(0.36) = 0

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Miscellaneous Problems

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Pdf Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Question 1.
A time series is a set of data recorded
(a) Periodically
(b) Weekly
(c) successive points of time
(d) all the above
Solution:
(d) all the above

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Question 2.
A time series consists of
(a) Five components
(b) Four components
(c) Three components
(d) Two components
Solution:
(b) Four components

Question 3.
The components of a time series which is attached to short term fluctuation is
(a) Secular trend
(b) Seasonal variations
(c) Cyclic variation
(d) Irregular variation
Solution:
(d) Irregular variation

Question 4.
Factors responsible for seasonal variations are
(a) Weather
(b) Festivals
(c) Social customs
(d) All the above
Solution:
(d) All the above

Question 5.
The additive model of the time series with the components T, S, C and I is
(a) y = T + S + C × I
(b) y = T + S × C × I
(c) y = T + S + C + I
(d) y = T + S × C + I
Solution:
(c) y = T + S + C + I

Question 6.
Least square method of fitting a trend is
(a) Most exact
(b) Least exact
(c) Full of subjectivity
(d) Mathematically unsolved
Solution:
(a) Most exact

Question 7.
The value of ‘b’ in the trend line y = a + bx is
(a) Always positive
(b) Always negative
(c) Either positive or negative
(d) Zero
Solution:
(c) Either positive or negative

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Question 8.
The component of a time series attached to long term variation is trended as
(a) Cyclic variation
(b) Secular variations
(c) Irregular variation
(d) Seasonal variations
Solution:
(b) Secular variations

Question 9.
The seasonal variation means the variations occurring with in
(a) A number of years
(b) within a year
(c) within a month
(d) within a week
Solution:
(b) within a year

Question 10.
Another name of consumer’s price index number is:
(a) Whole-sale price index number
(b) Cost of living index
(c) Sensitive
(d) Composite
Solution:
(b) Cost of living index

Question 11.
Cost of living at two different cities can be compared with the help of
(a) Consumer price index
(b) Value index
(c) Volume index
(d) Un-weighted index
Solution:
(a) Consumer price index

Question 12.
Laspeyre’s index = 110, Paasche’s index = 108, then Fisher’s Ideal index is equal to:
(a) 110
(b)108
(c) 100
(d) 109
Solution:
(d) 109
Hint:
01 = 110; pp01 = 108
Fisher’s Ideal Index = \(\sqrt { 110×108 }\) = \(\sqrt { 11880 }\) = 108.99 = 109

Question 13.
Most commonly used index number is:
(a) Volume index number
(b) Value index number
(c) Price index number
(d) Simple index number
Solution:
(c) Price index number

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Question 14.
Consumer price index are obtained by:
(a) Paasche’s formula
(b) Fisher’s ideal formula
(c) Marshall Edgeworth formula
(d) Family budget method formula
Solution:
(d) Family budget method formula

Question 15.
Which of the following Index number satisfy the time reversal test?
(a) Laspeyre’s Index number
(b) Paasche’s Index number
(c) Fisher Index number
(d) All of them.
Solution:
(c) Fisher Index number

Question 16.
While computing a weighted index, the current period quantities are used in the:
(a) Laspeyre’s method
(b) Paasche’s method
(c) Marshall Edgeworth method
(d) Fisher’s ideal method
Solution:
(b) Paasche’s method

Question 17.
The quantities that can be numerically measured can be plotted on a
(a) p – chart
(b) c – chart
(c) x bar chart
(d) np – chart
Solution:
(c) x bar chart

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Question 18.
How many causes of variation will affect the quality of a product?
(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 1
Solution:
(c) 2

Question 19.
Variations due to natural disorder is known as
(a) random cause
(b) non-random cause
(c) human cause
(d) all of them
Solution:
(a) random cause

Question 20.
The assignable causes can occur due to
(a) poor raw materials
(b) unskilled labour
(c) faulty machines
(d) all of them
Solution:
(d) all of them

Question 21.
A typical control charts consists of
(a) CL, UCL
(b) CL, LCL
(c) CL, LCL, UCL
(d) UCL, LCL
Solution:
(c) CL, LCL, UCL

Question 22.
\(\bar { x}\) chart is a
(a) attribute control chart
(b) variable control chart
(c) neither Attribute nor variable control chart
(d) both Attribute and variable control chart
Solution:
(b) variable control chart

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Question 23.
R is calculated using
(a) xmax – xmin
(b) xmin – xmax
(c) \(\bar { x}\)max – \(\bar { x}\)min
(d) \(\bar {\bar x}\)max – \(\bar {\bar x}\)min
Solution:
(a) xmax – xmin

Question 24.
The upper control limit for x chart is given by
(a) \(\bar { x}\) + A2\(\bar { R}\)
(b) \(\bar {\bar x}\) + A2R
(c) \(\bar {\bar x}\) + A2\(\bar { R}\)
(d) \(\bar { x}\) + A2\(\bar {\bar R}\)
Solution:
(c) \(\bar {\bar x}\) + A2\(\bar { R}\)

Question 25.
The LCL for R chart is given by
(a) D2\(\bar { x}\)
(b) D2\(\bar {\bar R}\)
(c) D3\(\bar {\bar R}\)
(d) D3\(\bar { x}\)
Solution:
(d) D3\(\bar { x}\)

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Pdf Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3

Question 1.
Define Statistical Quality Control.
Solution:
The term Quality means a level or standard of a product which depends Material, Manpower, Machines, and Management (4M’s). Quality Control ensures the quality specifications all along them from the arrival of raw materials through each of their processing to the final delivery of goods. Quality Control is a powerful technique used to diagnose the lack of quality in any of the raw materials, processes, machines etc. It is essential that the end products should possess the qualities that the consumer expects from the manufacturer.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3

Question 2.
Mention the types of causes for variation in a production process.
Solution:
There are two causes of variation which affects the quality of a product, namely
1. Chance Causes (or) Random causes
2. Assignable Causes

Question 3.
Define Chance Cause.
Solution:
These are small variations which are natural and inherent in the manufacturing process. The variation occurring due to these causes is beyond the human control and cannot be prevented or eliminated under any circumstances, the minor causes which do not affect the quality of the products to an extent are called as Chance Causes (or) Random causes. For example Rain, floods, power cuts, etc.,

Question 4.
Define Assignable cause.
Solution:
The second type of variation which is present in any production process is due to non-random causes. The assignable causes may occur in at any stage of the process, right from the arrival of the raw materials to the final delivery of the product. Some of the important factors of assignable causes are defective raw materials, fault in machines, unskilled manpower, worn out tools, new operation, etc.

Question 5.
What do you mean by product control?
Solution:
Product Control means that controlling the quality of the product by critical examination through sampling inspection plans. Product Control aims at a certain quality level to be guaranteed to the customers. It attempts to ensure that the product sold does not contain a large number of defective items. Thus it is concerned with classification of raw materials, semi-finished goods or finished goods into acceptable on rejectable products.

Question 6.
What do you mean by process control?
Solution:
In Process Control the proportion of defective items in the production process is to be minimized and it is achieved through the technique of control charts.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3

Question 7.
Define a control chart.
Solution:
A control chart is essentially a graphic device for presenting data so as to directly reveal the frequency and extent of variations from established standards or goals. Control charts are simple to construct and easy to interpret and they tell the manager at a glance whether or not the process is in control, i.e within the tolerance limits.

Question 8.
Name the control charts for variables.
Solution:
(i) Charts for mean (\(\bar { X}\))
(ii) Charts for Range (R)

Question 9.
Define mean chart.
Solution:
The mean chart (\(\bar { X}\) chart) is used to show, the quality average of the samples taken from the given process. The \(\bar { X}\) charts are usually required for decision making to accept or reject the process.
Procedure for \(\bar { X}\)
i. Let X1, X2, X3, etc. be the samples selected each containing “n” observations usually (n = 4.5 or 6)

ii. Calculate mean for each samples \(\bar { X}\)1, \(\bar { X}\)2, \(\bar { X}\)3, ……… by using \(\bar { X}\)i = \(\frac { ΣX_i }{n}\), i = 1, 2, 3, 4, ….
where Σxi = total f “n” values included in the sample X1.

iii. Find the mean (\(\bar { \bar X}\)) of the sample means
\(\bar { \bar X}\) = \(\frac { Σ \bar X }{number of samples}\)
where Σ\(\bar { X}\) = total of all the sample means.

Question 10.
Define R chart.
Solution:
The R chart is used to show the variability or dispersion of the samples taken from the given process. R charts are also required for decision making to accept of reject the process.
Procedure for R-Charts
Calculate R = Xmax – Xmin
Let R1, R2, R3 ………….. be the ranges of the “n” samples. The average range is given by
\(\bar { X}\) = \(\frac { ΣR }{n}\)

Question 11.
What are the uses of statistical quality control?
Solution:
(i) The role of statistical quality control is to collect and analyse relevant data for the purpose of detecting whether the process is under control or not.
(ii) The value of quality control lies in the fact that assignable causes in a process can be quickly detected. Infact the variations are often discovered before the product becomes defective.
(iii) Statistical quality control is only diagnostic. It tells us whether the standard is being maintained or not.
(iv) This technique is used in almost all production industries such as automobile textile, electrical equipment, biscuits, both soaps, chemicals, Petroleum products, etc.
(v) The purpose for which SQC are used in two fold namely (a) process control (b) product control.
The main purpose of SQC is to device statistical techniques which would help in elimination of assignable causes and bring the production process under control.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3

Question 12.
Write the control limits for the mean chart.
Solution:
The calculation of control limits for x chart in two different cases is
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3 1

Question 13.
Write the control limits for the R chart.
Solution:
The calculation of control limits for R chart in two different cases are
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3 2
The values of A2, D2 and D4 are given in the table.

Question 14.
A machine is set to deliver packets of a given j weight. Ten samples of size five each were recorded. Below are given relevant data:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3 3
Solution:
Calculate the control limits for mean chart and the range chart and then comment on the state of control, (conversion factors for n = 5, A2 = 0.58, D3 = 0 and D4 = 2.115)
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3 4
UCL = \(\bar { \bar X}\) + A2 \(\bar { R}\)
= 16.2 + (0.58)(7.4)
= 16.2 + 4.292
= 20.492
= 20.49
CL = \(\bar { \bar X}\) = 16.2
LCL = \(\bar { \bar X}\) – A2 \(\bar { R}\)
= 16.2 – (0.58) (7.4)
= 16.2 – 4.292
= 11.908
= 11.91
The control limits for Range chart is
UCL = D4 \(\bar { R}\)
= (2.115)(7.4)
= 15.651
= 15.65
CL = \(\bar { R}\) = 7.4
LCL = D3 \(\bar { R}\) = (0)(7.4) = 0

Question 15.
Ten samples each of size five are difawn at regular intervals from a manufacturing process. The sample means (X) and their ranges (R) are given below:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3 5
Calculate the control limits in respect of \(\bar { X}\) chart. (Given A2 = 0.58, D3 = 0 and D4 = 2.115 ) Comment on the state of control.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3 6
UCL = \(\bar { \bar X}\) + A2 \(\bar { R}\)
= 46.2 + (0.58)(6.8)
= 46.2 + 3.944
= 50.144
= 50.14
CL = \(\bar { \bar X}\) = 46.2
LCL = \(\bar { \bar X}\) + A2 \(\bar { R}\)
= 46.2 – (0.58)(6.8)
= 46.2 – 3.944
= 42.256
= 42.26
The control limits for Range chart is
UCL = D4 \(\bar { R}\)
= (2.115)(6.8)
= 14.382
= 14.38
CL = \(\bar { R}\) = 6.8
LCL = D3\(\bar { R}\) = (0)(6.8) = 0

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3

Question 16.
Construct X and R charts for the following data:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3 7
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3 8
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3 9
\(\bar { R}\) = \(\frac { 144 }{8}\) = 18
UCL = \(\bar { \bar x}\) + A2 \(\bar { R}\)
= 37.71 + (0.58)(18)
= 37.71 + 10.44
= 48.15
CL = \(\bar { \bar x}\) = 37.71
LCL = \(\bar { \bar x}\) – A2 \(\bar { R}\)
= 37.71 – (0.58)(18)
= 37.71 – 10.44
= 27.27
The control limits for Range chart is
UCL = D4 \(\bar { R}\) = 2.115 (18) = 38.07
CL = \(\bar { R}\) = 18
LCL = D3 \(\bar { R}\) = 0(18) = 0

Question 17.
The following data show the values of sample mean (\(\bar {x}\)) and its range (R) for the samples of size five each. Calculate the values for control limits for mean, range chart and determine whether the process is in control.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3 10
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3 11
UCL = \(\bar { \bar x}\) – A2 \(\bar { R}\)
= 10.66 + (0.58)(6.3)
= 10.66 + 3.654 = 14.314
= 14.31
CL = \(\bar { \bar x}\) = 10.66
LCL = \(\bar { \bar x}\) – A2 \(\bar { R}\)
= 10.66 – (0.58)(6.3)
= 10.66 – 3.654
= 7.006
The control limits for Range chart is
UCL = D4 \(\bar { R}\) = 2.115 (6.3)
= 13.3245
= 13.32
CL = \(\bar { R}\) = 6.3
LCL = D3 \(\bar { R}\) = 0(6.3) = 0
Conclusion: Since all the points of sample range is within UCL of R chart, the process is in control.

Question 18.
A quality control inspector has taken ten ” samples of size four packets each from a potato chips company. The contents of the sample are given below, Calculate the control limits for mean and range chart.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3 12
(Given for n = 5, A2 = 0.58, D3 = 0 and D4 = 2.115)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3 13
UCL = \(\bar { \bar X}\) – A2 \(\bar { R}\)
= 12.5 + (0.58)(0.37)
= 12.5 + 0.2146 = 12.7146
= 12.71
CL = \(\bar { \bar X}\) = 12.5
LCL = \(\bar { \bar X}\) – A2 \(\bar { R}\) = 12.5 – (0.58) (0.37)
= 12.5 – 0.2146 = 12.2854
= 12.29
The control limits for Range chart is
UCL = D4 \(\bar { R}\) = (2.115)(0.37) = 0.78255
= 0.78
CL = \(\bar { R}\) = 0.37
LCL = D3\(\bar { R}\) = (0)(0.37) = 0

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3

Question 19.
The following data show the values of sample means and the ranges for ten samples of size 4 each. Construct the control chart for mean and range chart and determine whether the process is in control.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3 14
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3 15
UCL = \(\bar { \bar X}\) – A2 \(\bar { R}\)
= 30.1 +(0.73)(20.1)
= 30.1 + 14.673 = 44.773
= 44.77
CL = \(\bar { \bar X}\) = 30.1
LCL = \(\bar { \bar X}\) – A2 \(\bar { R}\)
= 30.1 – (0.73) (20.1)
= 30.1 – 14.673 = 15.427
= 15.43
The control limits for Range chart is
UCL = D4 \(\bar { R}\)
= 2.28(20.1) = 45.828
= 45.83
CL = \(\bar { R}\) = 20.1
LCL = D3 \(\bar { R}\) = 0(20.1) = 0

Question 20.
In a production process, eight samples of size 4 are collected and their means and ranges are given below. Construct mean chart and range chart with control limits.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3 16
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3 17
UCL = \(\bar { \bar X}\) – A2 \(\bar { R}\)
= 13.25 + (0.73) (3.12)
= 13.25 + 2.2776 = 15.5276
= 15.53
CL = \(\bar { \bar X}\) = 13.25
LCL = \(\bar { \bar X}\) – A2 \(\bar { R}\)
= 13.25 – (0.73)(3.12)
= 13.25 – 2.2776 = 10.972
= 10.97
The control limits for Range chart is
UCL = D4 \(\bar { R}\)
= 2.28(3.12) = 7.11984
= 7.12
CL = \(\bar { R}\) = 3.12
LCL = D3\(\bar { R}\) = 0(3.12) = 0

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3

Question 21.
In a certain bottling industry the quality control inspector recorded the weight of each of the 5 bottles selected at random during each hour of four hours in the morning.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3 18
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.3 19
UCL = \(\bar { \bar X}\) – A2 \(\bar { R}\)
= 41 + (0.58)(4)
41 + 2.32 = 43.32
CL = \(\bar { \bar X}\) = 41
LCL = \(\bar { \bar X}\) – A2 \(\bar { R}\)
= 41 – (0.58)(4)
= 41 – 2.32
= 38.68
The control limits for range chart is
UCL = D4 \(\bar { R}\) = 2.115(4)
= 8.46
CL = \(\bar { R}\) = 4
LCL = D2 \(\bar { R}\) = 0(4) = 0
Conclusion: Since all the points of sample mean and Range are within the control limits, the process is in control.

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Pdf Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Chemistry Solutions Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

11th Chemistry Guide Haloalkanes and Haloarenes Text Book Back Questions and Answers

Textbook Evaluation:

I. Choose the best answer:

Question 1.
The IUPAC name of Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 1 is
a) 2 – Bromo pent – 3 – ene
b) 4 – Bromo pent – 2 – ene
c) 2 – Bromo pent – 4 – ene
d) 4 – Bromo pent – 1 – ene
Answer:
b) 4 – Bromo pent – 2 – ene

Question 2.
Of the following compounds, which has the highest boiling point?
a) n – Butyl chloride
b) Isobutyl chloride
c) t – Butyl chloride
d) n – Propyl chloride
Answer:
a) n – Butyl chloride

Question 3.
Arrange the following compounds in increasing order of their density
A) CCl4
B) CHCl3
C) CH2Cl2
D) CH3Cl
a) D < C < B < A
b) C > B > A > D
c) A < B < C < D
d) C > A > B > D
Answer:
a) D < C < B < A

Question 4.
With respect to the position of – Cl in the compound CH3 – CH = CH – CH2 – Cl, it is classified as
a) Vinyl
b) Allyl
c) Secondary
d) Aralkyl
Answer:
b) Allyl

Question 5.
What should be the correct IUPAC name of diethyl chloromethane?
a) 3 – Chloro pentane
b) 1 – Chloropentane
c) 1 – Chloro – 1, 1 – diethyl methane
d) 1- Chloro-1-ethyl propane
Answer:
a) 3 – Chloro pentane

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 6.
C – X bond is strongest in
a) Chloromethane
b) Iodomethane
c) Bromomethane
d) Fluoromethane
Answer:
d) Fluoromethane

Question 7.
In the reaction Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 2 X is ______.

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 3
Answer:
b) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 4

Question 8.
Which of the following compounds will give racemic mixture on nucleophilic substitution by OH ion?
i) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 5

ii) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 6

iii) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 7
a) (i)
b) (ii) and (iii)
c) (iii)
d) (i) and (ii)
Answer:
c) (iii)

Question 9.
The treatment of ethyl formate with excess of RMgX gives
a) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 8

b) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 9
c) R – CHO
d) R – O – R
Answer:
c) R – CHO

Question 10.
Benzene reacts with Cl2 in the presence of FeCl3 and in absence of sunlight to form
a) Chlorobenzene
b) Benzyl chloride
c) Benzal chloride
d) Benzene hexachloride
Answer:
a) Chlorobenzene

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 11.
The name of C2F4C12 is
a) Freon – 112
b) Freon – 113
c) Freon – 114
d) Freon – 115
Answer:
c) Freon – 114

Question 12.
Which of the following reagent is helpful to differentiate ethylene dichloride and ehtylidene chloride?
a) Zn / methanol
b) KQH / ethanol
c) aqueous KOH
d) ZnCl2 / Con HCl
Answer:
c) aqueous KOH

Question 13.
Match the compounds given in Column I with suitable items given in Column II:

Column I (Compound)Column II (Uses)
A. Iodoform1. Fire extinguisher
B. Carbon tetra chloride2. Insecticide
C. CFC3. Antiseptic
D. DDT4. Refrigerants

Code
a) A → 2 B → 4 C → 1 D → 3
b) A → 3 B → 2 C → 4 D → 1
c) A → 1 B → 2 C → 3 D → 4
d) A → 3 B → 1 C → 4 D → 2
Answer:
d) A → 3 B → 1 C → 4 D → 2

Question 14.
Assertion:
Inmonohaloarenes, electrophilic substitution occurs at ortho and para positions.
Reason:
Halogen atom is a ring deactivator.
Assertion and Reason type questions.
Directions:
In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R) mark the correct choice as
(i) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.
(ii) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.
(iii) If assertion is true but reason is false.
(iv) If both assertion and reason are false.
a) (i)
b) (ii)
c) (iii)
d) (iv)
Answer:
b) (ii)

Question 15.
Consider the reaction,
CH3CH2CH2Br + NaCN → CH3CH2CH2CN + NaBr This reaction will be the fastest in
a) ethanol
b) methanol
c) DMF (N, N’ – dimethyl formamide)
d) water
Answer:
c) DMF (N, N’ – dimethyl formamide)

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 16.
Freon – 12 manufactured from tetrachloro methane by
a) Wurtz reaction
b) Swarts reaction
c) Haloform reaction
d) Gattermann reaction
Answer:
b) Swarts reaction

Question 17.
The most easily hydrolysed molecules under SN1 condition is
a) allyl chloride
b) ethyl chloride
c) isopropyl chloride
d) benzyl chloride
Answer:
a) allyl chloride

Question 18.
The carbon cation formed in SN1 reaction of alkyl halide in the slow step is
a) sp3 hybridized
b) sp2 hybridized
c) sp hybridized
d) none of these
Answer:
b) sp2 hybridized

Question 19.
The major products obtained when chlorobenzene is nitrated with HNO3 and con H2SO4
a) 1 – chloro – 4 – nitrobenzene
b) 1 – chloro – 2 – nitrobenzene
c) 1 – chloro – 3 – nitrobenzene
d) 1 – chloro – 1 – nitrobenzene
Answer:
a) 1 – chloro – 4 – nitrobenzene

Question 20.
Which one of the following is most reactive towards nucleophilic substitution reaction?
a) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 10

b) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 11

c) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 12

d) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 13
Answer:
d) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 13

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 21.
Ethylidene chloride on treatment with aqueous KOH gives
a) acetaldehyde
b) ethylene glycol
c) formaldehyde
d) glycoxal
Answer:
a) acetaldehyde

Question 22.
The raw material for Raschig process
a) chloro benzene
b) phenol
c) benzene
d) anisole
Answer:
c) benzene

Question 23.
Chloroform reacts with nitric acid to produce
a) nitro toluene
b) nitro glycerine
c) chloropicrin
d) chloropicric acid
Answer:
c) chloropicrin

Question 24.
Acetone Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 14 X, X is
a) 2 – propanol
b) 2 – methyl – 2 – propanol
c) 1 – propanol
d) acetonol
Answer:
b) 2 – methyl – 2 – propanol

Question 25.
Silverpropionate when refluxed with Bromine in carbon tetrachloride gives
a) propionic acid
b) chloroethane
c) Bromo ethane
d) chloro propane
Answer:
c) bromo ethane

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

II. Write brief answer to the following questions:

Question 26.
Classify the following compounds in the form of alkyl, allylic, vinyl, benzylic halides.
i) CH3 – CH = CH – Cl

ii) C6H5CH2I

iii) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 15

iv) CH2 = CH – Cl
Answer:
i) CH3 – CH = CH – Cl = Allylic halide

ii) C6H5CH2I = Benzylic halide

iii) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 15 = Alkyl halide

iv) CH2 = CH – Cl = Vinyl halide

Question 27.
Why chlorination of methane is not possible in dark?
Answer:
The reaction of chlorine and methane is a free radical reaction under the influence of light energy. Chlorine molecule first split into two Cl atoms or radicals. These are both very reactive species in contact with methane they form methyl radical and HCl.

Methyl radical further reacts with Cl to give CH3Cl and another Cl atom thus of a chain reaction. So this reaction takes place only under the influence of light. Hence the reaction does not take place in dark condition.

Question 28.
How will you prepare n propyl iodide from n – propyl bromide?
Answer:
Finkelstein reaction,
nCH3 – CH2 – CH2 – Br + NaI Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 16 n – CH3 – CH2 – CH2 – I + NaBr
n – propyl iodide                                              n- propyl bromide

Question 29.
Which alkyl halide from the following pair is
i) chiral
ii) undergoes faster SN2 reaction?
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 17
Answer:
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 18
It contains one chiral carbon atom.
2 – bromo butane undergoes SN2 mechanism faster than 1- Chloro butane.

Question 30.
How does chlorobenzene react with sodium in the presence of ether? What is the name of the reaction?
Answer:
Haloarenes react with sodium metal in dry ether, two aryl groups combine to give biaryl products.
This reaction is called fittig reaction.
C6H5Cl + 2Na + Cl – C6H5 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 19 C6H5 – C6H5 + 2NaCl
Chlorobenzene                                      Biphenyl

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 31.
Give reasons for polarity of C – X bond in halo alkane.
Answer:
Carbon halogen bond is a polar bond as halogens are more electro negative than carbon. The carbon atom exhibits a partial positive charge (δ+) and halogen atom a partial negative charge (δ)
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 20

The C -X bond is formed by overlap of sp3 orbital of carbon atom with half-filled p- orbital of the halogen atom. The atomic size of halogen increases from fluorine to iodine, which increases the C – X bond length. Larger the size, greater is the bond length, and weaker is the bond formed. The bond strength of C – X decreases from C – F to C – I in CH3X.

Question 32.
Why is it necessary to avoid even traces of moisture during the use of Grignard reagent?
Answer:
Grignard reagents are mostly reactive and react with the source of product to give hydrocarbons. Even alcohols, amines, H2O are sufficiently acidic to convert them to corresponding hydrocarbons.
R Mg X + H2O → RH + Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 21

Due to its high reactivity, it is necessary to avoid even traces of moisture from Grignard reagent.

Question 33.
What happens when acetyl chloride is treated with an excess of CH3MgI?
Answer:
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 22

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 23

Question 34.
Arrange the following alkyl halide in increasing order of bond enthalpy of RX.
CH3Br, CH3F, CH3Cl, CH3I
Answer:
The order is:
CH3I < CH3Br < CH3Cl < CH3F.

Question 35.
What happens when chloroform reacts with oxygen in the presence of sunlight?
Answer:
2 CHCl3 + O2 → 2 COCl2 + 2 HCl

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 36.
Write down the possible isomers of C5H11Br and give their IUPAC and common names.
Answer:
C5H11Br – Possible isomers
1. CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – CH2 – Br → 1 – bromo pentane

2. Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 24 → 2 – bromo pentane

3. Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 25 → 3 – bromo pentane

4.  Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 26 → 1 – bromo 2, 2 – dimethyl propane

5. Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 27 → 1 – bromo 3 – methyl butane

6. Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 28 → 2 – bromo 3 – methyl butane

7. Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 29 → 2 – bromo 2 – methyl butane

8. Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 30 → 1 – bromo 2- methyl butane

9. Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 31 → (2S) – 1 – bromo 2 – methyl butane

10. Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 32 → (2R) – 1 – bromo 2 – methyl butane

Question 37.
Mention any three methods of preparation of haloalkanes from alcohols.
Answer:
Haloalkanes are prepared by the following methods.
1) From alcohols:
Alcohols can be converted into halo alkenes by reacting it with any one of the following reagent.
1. Hydrogen halide
2. Phosphorous halides
3. Thionyl chloride.

a) Reaction with hydrogen halide:
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 33

Mixture of con. HCl and anhydrous ZnCl2 is called Lucas Reagent.

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 34

The order of reactivity of halo acids with alcohol is in the order HI > HBr > HCl.
The order of reactivity of alcohols with halo acid is tertiary > secondary > primary.

b) Reaction with phosphorous halides:
Alcohols react with PX5 or PX3 to form haloalkanes.
Example:
CH3CH2OH + PCl5 → CH3CH2Cl + POCl3 + HCl
Ethane                      Chloro ethane

3CH3CH2OH + PCl3 → 3 CH3CH2Cl + H3PO3
Ethanol                       Chloro ethane

c) Reaction with Thionyl chloride(Sulphonyl Chloride)
CH3CH3OH + SOCl2 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 35 CH3CH2Cl + SO2↑ + HCl↑
Ethanol                                      Chloro ethane

Question 38.
Compare SN1 and SN2 reaction mechanisms.
Answer:

SN1SN2
Rate lawUnimolecular (Substrate only)Biomolecular (substrate and nucleophile)
“Big Barrier”Carbocation stabilitySteric hindrance
Alkyl halide (electrophile)3° > 2° > 1° 1° > 2° > 3°
NucleophileWeak (generally neutral)Strong (generally bearing a negative charge)
SolventPolar protic (e.g., alcohols)Polar aprotic (e.g., DMSO, acetone)
Stereo ChemistryMix of retention and inversioninversion

Question 39.
Reagents and the conditions used in the reactions are given below. Complete the table by writing down the product and the name of the reaction.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 36
Answer:
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 37

Question 40.
Discuss the aromatic nucleophilic substitutions reaction of chlorobenzene.
Answer:
The halogen of haloarenes can be substituted by OH, NH2 or CN with appropriate nucleophilic reagents at high temperature and pressure.
Example:
(i) Chlorobenzene reacts with ammonium at 250 and at 50 atm to give aniline.
C6H5Cl + 2NH3 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 38 C6H5NH2 + NH4Cl
Chlorobenzene                  Aniline

(ii) Chlorobenzcne reacts with CuCN in presence of pyridine at 250 to give phenyl cyanide.
C6H5Cl + CuCN Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 39 C6H5CN + CuCl
Chlorobenzene                Phenyl cyanide

(iii) Dows process:
C6H5Cl + NaOH Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 40 C6H5OH + NaCl
Chlorobenzene                   Phenol
This reaction is known as Dow’s process.

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 41.
Account for the following:
(i) t – butyl chloride reacts with aqueous KOH by SN1 mechanism while n – butyl chloride reacts with SN2 mechanism.
(ii) p – dichloro benzene has higher melting point than those of o – and m – dichloro benzene.
Answer:
(i) t – butyl chloride reacts with aqueous KOH by SN1 mechanism while n – butyl chloride reacts with SN2 mechanism.
It general, SN1 reaction proceeds through the formation, of carbocation, The tert- butyl chloride readily loses Cl ion to form stable 3° carbocation. Therefore, it reacts with aqueous KOH by SN1 mechanism as:
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 41

On the other hand n-Butyl chloride does not undergo ionization to form n-Butyl carbocation (1°) because it is not stable. Therefore, it prefers to undergo reaction by SN2 mechanism, which occurs is one step through a transition state involving nucleophilic attack of OH ion from the backside with simultaneous expulsion of Cl ion from the front side.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 42

SN1 mechanism follows the reactivity order as 3° > 2°> 1° while SN2 mechanism follows the reactivity order as 1° > 2° > 3°. Therefore, tert-butyl chloride (3°) reacts by SN1 mechanism while n-butyl chloride (1°) reacts by SN2 mechanism. (ii) p – dichloro benzene has higher melting point than those of o – and m – dicholoro benzene. The higher melting point of p – isomer is due to its symmetry which leads to more close packing of its molecules in the crystal lattice and consequently strong intermolecular attractive force which requires more energy for melting. p – Dihalo benzene > o – Dichloro benzene> m – Dichioro benzene
Melting point: 323 K 256 K 249 K

Question 42.
In an experiment methyl iodide in ether is allowed to stand over magnesium pieces. Magnesium dissolves and product is formed.
a) Name of the product and write the equation for the reaction.
b) Why all the reagents used in the reaction should be dry? Explain.
c) How is acetone prepared from the product obtained in the experiment?
Answer:
a) Name of the product and write the equation for the reaction.
CH3I + Mg Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 43 CH3MgI

b) Why all the reagents used in the reaction should be dry? Explain.
All the reagents used in the reaction should be dry because reagent reacts with H20 to produce alkane. This is the reason that everything has to be very dry during the preparation of Grignard reagents.
CH3 – MgI + H2O → CH4 +Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 44
Methane

c) How is acetone prepared from the product obtained in the experiment?
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 45

Question 43.
Write a chemical reaction useful to prepare the following.
i) Freon – 12 from Carbon tetrachloride
ii) Carbon tetrachloride from carbon disulphide.
Answer:
i) Freon – 12 from Carbon tetrachloride:
Freon – 12 is prepared by the action of hydrogen fluoride on carbon tetrachloride in the presence of catalytic amount of antimony pentachloride.
CCl4 + 2HF Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 46 2HCl + CCl2F2
Carbon tetrachloride            Freon – 12

ii) Carbon tetrachloride from carbon disulphide.
Carbon disulphide reacts with chlorine gas in the presence of anhydrous AlCl3 as catalyst giving carbon tetra chloride.
CS2 + 3 Cl2 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 47 CCl4 + S2Cl2
Carbon disulfide                Carbon tetrachloride

Question 44.
What are Freons? Discuss their uses and environmental effects.
Answer:
The chloro fluoro derivatives of methane and ethane are called freons.
Nomenclature:
Freon is represented as Freon – cba
Where a = number of carbon atoms – 1;
b = number of hydrogen atoms + 1
a = total number of fluorine atoms
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 48

Uses:
i) Freons are used as a refrigerants in refrigerators and air conditioners.
ii) It is used as a propellant for aerosols and foams
iii) It is used as propellant for foams to spray out deodorants, shaving creams, and insecticides.

Question 45.
Predict the products when bromo ethane is treated with the following.
i) KNO2 ii) AgNO2
Answer:
i) KNO2:
Bromo ethane reacts with alcoholic solution of NaNO2 or KNO2 to form ethyl nitrite.
CH3CH2Br + KNO2 → CH3CH2 – O – N = O + KBr
Bromoethane Ethyl nitrite

ii)AgNO2:
Bromo ethane reacts with alcoholic solution of AgNO2 to form nitro ethane.
CH3CH2Br + AgNO2 → CH3CH2 NO2 + AgBr
Bromoethane                Nitro ethane

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 46.
Explain the mechanism of SN1 reaction by highlighting the stereochemistry behind it.
Answer:
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 49
In SN1 reactions, if the alkyl halide is optically active, the product obtained in a racemic mixture. The intermolecular carbocation formed in slowest step being sp2 hybridised is planar species. Therefore the attack of the nucleophile OH on it, can occur from both the faces with equal case forming a mixture of two enantiomers. Thus SN1 reaction of optically active alkyl halides are accompained by racemisation.

Question 47.
Write short notes on the following.
i) Raschig process
ii) Dows process
iii) Darzen’s process
Answer:
i) Raschig process:
Chloro benzene is commercially prepared by passing a mixture of benzene vapour, air and HCl overheated cupric chloride, this reaction is called the Raschig process,
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 50

ii) Dows Process:
C6H5Cl + NaOH Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 51 C6H5OH + NaCl
This reaction is known as Dows process.

iii) Darzen’s process:
CH3CH2OH + SOCl Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 51 CH3CH2Cl + SO2↑ + HCl↑
Ethanol Chloro ethane
This reaction is known as Darzen’s process.

Question 48.
Starting from CH3MgI, How will you prepare the following?
i) Acetic acid
ii) Acetone
iii) Ethyl acetate
iv) Iso propyl alcohol
v) Methyl cyanide
Answer:
i) Acetic acid:
Solid carbon dioxide reacts with methyl magnesium iodide to form addition product which on hydrolysis yields aceti acid.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 52

ii) Acetone:
Acetyl chloride reacts with methyl magnesium iodide and followed by acid hydrolysis to give acetone.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 53

iii) Ethyl Acetate:
Ethyl chloroformate reacts with methyl magnesium iodide to form ethyl acetate.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 54

iv) Isopropyl alcohol:
Aldehydes (Acetaldehyde) other than formaldehyde, react with methyl magnesium iodide to give addition product which on hydrolysis yields isopropyl alcohol.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 55

v) Methyl cyanide:
Methyl magnesium iodide reacts with cyanogen chloride to give methyl cyanide.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 56

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 49.
Complete the following reactions.
i) CH3 – CH = CH2 + HBr Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 57
ii) CH3 – CH2 – Br + NaSH Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 58
iii) C6H5Cl + Mg Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 59
iv) CHCl3 + HNO3 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 60
v) CCl4 + H2O Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 60
Answer :
i) CH3 – CH = CH2 + HBr Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 57 CH3 – CH2 – CH2 – Br
Propene                                                   n – propyl bromide

ii) CH3 – CH2 – Br + NaSH Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 58 CH3 – CH2 – SH + NaBr
Propyl bromide                                     Ethanethiol

iii) C6H5Cl (Chloro benzene) + Mg Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 59 C6H5MgCl (Phenyl magnesium chloride)

iv) CHCl3 + HNO3 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 60 CCl3NO2 + H
Chloroform                               Chloropicrin

v) CCl4 (Carbon tetrachloride) + H2O Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 60COCl2 (Carbonyl chloride) + 2HCl

Question 50.
Explain the preparation of the following compounds.
i) DDT
ii) Chloroform
iii) Biphrnyl
iv) Chloropicrin
v) Freon – 12
Answer:
i) DDT:
DDT can be prepared by heating a mixture of chlorobenzene with chloral (Trichloro acetaldehyde) in the presence of con.H2SO4.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 61

ii) Chloroform:
Preparation:
Chloroform is prepared in the laboratory by the reaction between ethyl alcohol with bleaching powder followed by the distillation of the product chloroform. Bleaching powder act as a source of chlorine and calcium hydroxide. This reaction is called haloform reaction. The reaction proceeds in three steps as shown below.

Step – 1: Oxidation
CH3CH2OH + Cl2 → CH3CHO + 2HCl
Ethyl alcohol           Ethanal (Acetaldehyde)

Step – 2: Chlorination
CH3CHO + 3Cl2 → CCl3CHO + 3HCl
Acetaldehyde        Trichloro acetaldehyde

Step – 3: Hydrolysis
2CCl3CHO + Ca(OH)2 → 2CHCl3 + (HCOO)2 Ca
Chloral                         chloroform

iii) Biphenyl:
Chloro benzene react with sodium metal in dry ether, to give biphenyl. This reaction is called fitting reaction.
C6H5Cl + 2 Na + Cl – C6H5 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 65 C6H5 – C6H5 + 2NaCl
Chloro benzene                                          Biphenyl

iv) Chloropicrin:
Chloroform reacts with nitric acid to form chloropicrin. (Trichloro nitro methane)
CHCl3 + HNO3 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 66 CCl3NO2 + H2O
Chloroform                   Chloropicrin

v) Freon – 12
Freon – 12 is prepared by the action of hydrogen fluoride on carbon tetrachloride in the presence of catalytic amount of antimony pentachloride
CCl4 + 2 HF Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 67 2 HCl + CCl2F2
Carbon tetrachloride                     Freon – 12

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 51.
An organic compound (A) with molecular formula C2H5Cl reacts with KOH gives compounds (B) and with alcoholic KOH gives compound (C). Identify (A), (B), (C).
Answer:
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 62

Question 52.
Simplest alkene (A) reacts with HCl to form compound (B). Compound (B) reacts with ammonia to form compound (C) of molecular formula C2H7N. Compound (C) undergoes carbylamine test. Identify (A),
(B) and (C).
Answer:
CH2 = CH2 + HCl → C2H5Cl
(A) Ethylene              (B) Ethyl chloride

C2H5Cl + NH3    →    C2H5NH2 + HCl
(C) Ethyl chloride      (B) Ethyl amine

Question 53.
A hydrocarbon C3H6(A) reacts with HBr to form compound (B). Compound (B) reacts with aqueous potassium hydroxide to give (C) of molecular formula C3H6O. What are the (A), (B) and (C). Explain the reactions.
Answer:
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 63

Question 54.
Two isomers (A) and (B) have the same molecular formula C2H4Cl2. Compound (A) reacts with aqueous KOH gives compound (C) of molecular formula C2H4O. Compound (B) reacts with aqueous KOH gives compound (D) of molecular formula C2H6O2. Identify (A), (B), (C) and (D).
Answer:
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 64

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

11th Chemistry Guide Haloalkanes and Haloarenes Additional Questions and Answers

I. Choose the best answer:

Question 1.
Which of the following is 1° alkyl halide
a) R – CH2 – X
b) R2CHX
C) R3C – X
d) R – H
Answer:
a) R – CH2 – X

Question 2.
2° halide among the following
a) isopropyl chloride
b) iso – butyl chloride
c) n – propyl chloride
d) n – butyl chloride
Answer:
a) isopropyl chloride

Question 3.
Ethylidene dibromide is
a) CH3CH2Br
b) Br – CH2 – CH2 – Br
c) CH3 – CHBr2
d) CH2 = CH Br
Answer:
c) CH3 – CHBr2

Question 4.
Which of the following is gemdihalide?
a) CH3CHBrCH2Br
b) CH3CHBr2
c) CH3CHBrCH2CH2Br
d) BrCH2CH2Br
Answer:
b) CH3CHBr2

Question 5.
Vicinal dihalide is
a) CH3CH2Br
b) Br – CH2 – CH2 – Br
c) CH3 – CHBr2
d) CH2 = CHBr
Answer:
b) Br – CH2 – CH2 – Br

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 6.
The reagent used to get alkyl halide from alcohol
a) PCl5
b) SOCl2
c) Both a and b
d) Cl2
Answer:
c) Both a and b

Question 7.
For the preparation of alkyl halides from alcohols which among the following cannot be used
a) PCl5
b) SOCl2
c) PCl3
d) NaCl
Answer:
d) NaCl

Question 8.
In the preparation of alkyl halide from alkane and halogen which of the following reaction involved
a) Electrophilic addition
b) Nucleophilic addition
c) Electrophilic substitution
d) Nucleophilic substitution
Answer:
a) Electrophilic addition

Question 9.
In the preparation of alkyl halide from alkane and halogen which of the following reaction involved
a) Free radical substitution
b) Nucleophilic addition
c) Electrophilic substitution
d) Nucleophilic substitution
Answer:
a) Free radical substitution

Question 10.
Grignard reagent is formed when alkyl halide reacts with which one of the following
a) Mg in alcohol
b) Mg in acid
c) Mg in dry ether
d) MgO
Answer:
c) Mg in dry ether

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 11.
When alkyl halide reacts with moist Ag2O gives
a) alcohol
b) ether
c) alkane
d) Alkene
Answer:
a) alcohol

Question 12.
Alkyl halide on reduction with Zn + HCl gives
a) alcohol
b) alkene
c) alkane
d) ether
Answer:
c) alkane

Question 13.
Cyanide is formed as the major product of the reaction when alkyl halide is treated with one of the following :
a) AgNO2
b) KNO2
c) AgCN
d) KCN
Answer:
c) AgCN

Question 14.
Which of the reactions are most common in alkyl halides
a) Nucleophilic addition
b) Electrophilic addition
c) Nucleophilic substitution
d) Electrophilic substitution
Answer:
c) Nucleophilic substitution

Question 15.
Treatment of ammonia with excess of ethyl chloride will yield
a) Diethyl amine
b) Ethane
c) Tetra ethyl ammonium chloride
d) methyl amine
Answer:
c) Tetra ethyl ammonium chloride

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 16.
In chloro ethane the carbon bearing halogen is bonded to ________.
a) three, primary
b) two, secondary
c) one, tertiary
d) two, primary
Answer:
d) two, primary

Question 17.
Which of the fallowing is used as refrigerant?
a) CH3COCH3
b) CCl4
c) C2H5Cl
d) CF4
Answer:
c) C2H5Cl

Question 18.
SN1reaction occurs through the intermediate formation of
a) carbocation
b) carbanion
c) free radicals
d) transition
Answer:
a) carbocation

Question 19.
The rate of SN2 reaction is maximum when the solvent is
a) Methyl alcohol
b) Water
c) Dimethyl sulphoxide
d) Benzene
Answer:
c) Dimethyl sulphoxide

Question 20.
The most reactive nucleophile among the following is
a) CH3O
b) C6H5O
c) (CH3)2CHO
d) (CH3)3CO
Answer:
a) CH3O

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 21.
The correct order of reactivity towards nucleophilic substitution reaction is
a) CH3F > CH3Cl > CH3Br > CH3I
b) CH3I > CH3Br > CH3Cl > CH3F
C) CH3I > CH3Cl > CH3Br > CH3F
d) CH3I > CH3Br > CH3F > CH3Cl
Answer:
b) CH3I > CH3Br > CH3Cl > CH3F

Question 22.
In SN2 reactions the order of reactivity of the halides.
CH3X, C2H5X , n – C3H7X, n- C4H9X is
a) CH3X > C2H5X > n – C3H7X > n – C4H9X
b) C2H5X > n – C3H7X > n – C4H9X > CH3X
c) C2H5X > n – C3H7X > n – C4H9X < CH3X
d) n – C4H9X > n – C3H7X > C2H5X > CH3X
Answer:
a) CH3X > C2H5X > n – C3H7X > n – C4H9X

Question 23.
SN2 mechanism proceeds through the formation of a
a) carbocation
b) transition state
c) free radical
d) carbanion
Answer:
b) transition state

Question 24.
In Dow’s process the starting raw material is
a) Phenol
b) Chloro benzene
c) Aniline
d) Diazobenzene
Answer:
b) Chloro benzene

Question 25.
Chloro benzene is prepared commercially by
a) Dow’s process
b) Decon’s process
c) Raschig process
d) Etard’s process
Answer:
c) Raschig process

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 26.
Chloro benzene is ________ reactive than benzene towards electrophilic substitution and directs incoming electrophile to the ______ position.
a) more, ortho & para
b) less, ortho & para
c) more, meta
d) less, meta
Answer:
b) less, ortho & para

Question 27.
The raw material for raschig; process is
a) chloro benzene
b) phenol
c) benzene
d) anisol
Answer:
c) benzene

Question 28.
Chloro benzene on treatment with sodium in dry ether gives diphenyl. The name of the reaction is
a) Fitting reaction
b) Wurtz fittig reaction
c) Wurtz reaction
d) Sandmeyer reaction
Answer:
a) Fitting reaction

Question 29.
An organic compound which produces a bluish green coloured flame on heating in the presence of copper is,
a) chloro benzene
b) benzaldehyde
c) aniline
d) benzoic acid
Answer:
a) chloro benzene

Question 30.
The raw materials for the commercial manufacture of DDT are
a) chloro benzene and chloroform
b) chloro benzene and chloro methane
c) chloro benzene and chloral
d) chloro benzene and iodoform
Answer:
c) chloro benzene and chloral

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 31.
Iodoform is used as
a) anaesthetic
b) antiseptic
c) analgesic
d) anti febrin
Answer:
b) antiseptic

Question 32.
The following is used in paint removing
a) CHCl3
b) CH2Cl2
c) CCl4
d) CH3CI
Answer:
b) CH2Cl2

Question 33.
In fire extinguishers, following is used
a) CHCl3
b) CS2
c) CCl4
d) CH2Cl2
Answer:
c) CCl4

Question 34.
The following is used for metal cleaning and finishing
a) CHCl3
b) CHI3
c) CH2Cl2
d) C6H6
Answer:
c) CH2Cl2

Question 35.
First chlorinated insecticide
a) DDT
b) Gammaxene
c) Iodoform
d) Freon
Answer:
a) DDT

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 36.
The following is used as anaesthetic
a) C2H4
b) CHCl3
c) CH2Cl2
d) DDT
Answer:
b) CHCl3

Question 37.
Freon – 12 is
a) CF3Cl
b) CHCl2F
c) CF2Cl2
d) DDT
Answer:
c) CF2Cl2

Question 38.
The name of DDT
a) p, p’ – dichloro diphenyl trichloro ethane
b) p, p’ – dichloro diphenyl trichloro ethene
C) p, p’ – dichloro diphenyl tnchloro benzene
d) p, p’ – tetra chloro ethane
Answer:
a) p, p’ – dichloro diphenyl trichloro ethane

Question 39.
Freon R – 22 is
a) CHClF2
b) CCl2F2
c) CH3Cl
d) CH2Cl2
Answer:
a) CHClF2

Question 40.
Molecular formula of DDT has
a) 5 Cl atoms
b) 4 Cl atoms
c) 3 Cl atoms
d) 2 Cl atoms
Answer:
a) 5 Cl atoms

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 41.
What is DDT among the following
a) Green house gas
b) A fertilizer
c) Bio degradable pollutant
d) Non – Bio degradable pollutant
Answer:
d) Non – Bio degradable pollutant

Question 42.
The IUPAC name of (CH3)3CHCH2Br is
a) 1 – bromo – 2 – methyl propane
b) 2 – bromo – 2 -methyl propane
c) 1 – bromo – 1 – methyl propane
d) 2 – bromo – 1 -methylpropane
Answer:
a) 1 – bromo – 2 – methyl propane

Question 43.
IUPAC name of allyl chloride is
a) 1 – chloro ethane
b) 3 – chloro- 1 – propyne
c) 3 – chloro – 1 – propene
d) 1 – chloro propane
Answer:
c) 3 – chloro – 1 – propene

Question 44.
The number of structural isomers possible with the formula C4H9Cl are
a) 5
b) 4
c) 3
d) 2
Answer:
b) 4

Question 45.
Density is highest for
a) CH3Cl
b) CH2Cl2
c) CHCl3
d) CCl4
Answer:
d) CCl4

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 46.
C2H5OH Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 68 X. In this reaction ‘X’ is
a) Ethanol
b) Ethylene chloride
c) ethylidene chloride
d) ethyl chloride
Answer:
d) ethyl chloride

Question 47.
Thionyl chloride is preferred in the preparation of chloro compound from alcohol since
a) Both the byproducts are gases and they escape out leaving product in pure state
b) It is a chlorinating agent
c) It is an oxidising agent
d) All other reagents are unstable
Answer:
a) Both the byproducts are gases and they escape out leaving product in pure state

Question 48.
The only alkene which gives primary alkyl halides on hydro halogenation
a) C2H4
b) C3H6
c) C4H8
d) C5H10
Answer:
a) C2H4

Question 49.
– OH cannot be replaced by – Cl if we use
a) PCl5
b) PCl3
c) S2Cl2
d) SOCl2
Answer:
c) S2Cl2

Question 50.
In the hydrohalogenation of ethylene for adding HCl, the catalyst used is
a) Anhydrous AlCl3
b) Conc. Sulphuric acid
c) Dilute Sulphuric acid
d) Anhydrous ZnCl2
Answer:
a) Anhydrous AlCl3

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 51.
Which one of the following has the lowest boiling point?
a) CH3Cl
b) C2H5Cl
c) C2H5Br
d) C2H5I
Answer:
a) CH3Cl

Question 52.
Chloroethane is reacted with alcoholic potassium hydroxide. The product formed is
a) C2H6O
b) C2H6
c) C2H4
d) C2H4O
Answer:
c) C2H4

Question 53.
What is X in the following reaction? C2H5Cl + X → C2H5OH + KCl
a) KHCO3
b) alc. KOH
c) aq. KOH
d) K2CO3
Answer:
c) aq. KOH

Question 54.
Which of the following acids will give maximum yield of alkyl chloride in Hunsdiecker reaction
a) CH3CH2CH2COOH
b) (CH3)2CHCOOH
c) (CH3)3CCOOH
d) C6H5CH (CH3)COOH
Answer:
a) CH3CH2CH2COOH

Question 55.
In the reaction sequence
C2H5Cl + KCN X. What is the molecular formula of X is
a) C2H5CN
b) C2H5NC
c) C2H5OH
d) C2H4O
Answer:
a) C2H5CN

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 56.
Ethyl chloride on heating with silver cyanide forms a compound X. The functional isomer of X is
a) C2H5NC
b) C2H5NCN
c) H3C – NH – CH3
d) C2H5NH2
Answer:
b) C2H5NCN

Question 57.
With Zn – Cu couple and C2H5OH, ethyl Iodide reacts to give
a) ethers
b) diethyl ether
c) Iodoform
d) Ethane
Answer:
d) Ethane

Question 58.
Ethyl bromide on boiling with alcoholic solutions of sodium hydroxide forms
a) Ethane
b) ethylene
c) ethyl alcohol
d) all of these
Answer:
b) ethylene

Question 59.
Following major compound is formed when ethyl chloride react with silver nitrite
a) Nitro ethane
b) Ethyl nitrite
c) Ethylene
d) Acetaldehyde
Answer:
b) Ethyl nitrite

Question 60.
Which of the following represents Williamson’s synthesis?
a) CH3COOH + PCl3
b) CH3 – CH2 – Cl + CH3COOH →
c) CH3 – CH2 – ONa + CH3 – CH2 – Cl →
d) CH3 – CH2 – OH + Na →
Answer:
c) CH3 – CH2 – ONa + CH3 – CH2 – Cl →

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 61.
The reaction of alkyl halide with benzene in presence of anhydrous A1Cl3 gives alkyl benzene the reaction is known as
a) Friedel – craft’s reaction
b) Carbylamine reaction
c) Gattermann reaction
d) Wurtz reaction
Answer:
a) Friedel – craft’s reaction

Question 62.
A Grignard’s reagent reacts with water to give
a) ether
b) alkanes
c) amine
d) Alcohol
Answer:
b) alkanes

Question 63.
C2H5Cl + Mg → C2H5 MgCl in this reaction the solvent is
a) C2H5OH
b) Water
c) Dry ether
d) Acetone
Answer:
c) Dry ether

Question 64.
For a nucleophilic substitution reaction the rate was found in the order RI > RBr > RCl > RF then the reaction could be
a) SN1 only
b) SN2 only
c) Either SN1 or SN2
d) Neither SN1 or SN2
Answer:
c) Either SN1 or SN2

Question 65.
SN2 reaction leads to
a) inversion of configuration
b) retention of configuration
c) partial racemisation
d) no racemisation
Answer:
a) inversion of configuration

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 66.
Which of the following alkyl halide is hydrolysed by SN1 mechanism
a) CH3Cl
b) CH3 – CH2 – Cl
c) CH3 – CH2 – CH2 – Cl
d) (CH3)3CCl
Answer:
d) (CH3)3CCl

Question 67.
SN1 reaction is favoured by
a) non – polar solvents
b) Bulky group on the carbon atom attached to the halogen atom
c) Small groups on the carbon atom attached to halogen atom
d) All of the above
Answer:
b) Bulky group on the carbon atom attached to the halogen atom

Question 68.
Which of the following is not stereospecific
a) SN1
b) SN2
c) E2
d) Addition of Br2 to ethylene in CCl4
Answer:
a) SN1

Question 69.
Which of the following factors does not favour SN1 mechanism
a) Strong base
b) Polar solvent
c) Low. conc. of nucleophile
d) 3° halide
Answer:
c) Low. conc. of nucleophile

Question 70.
The order of reactivity of various alkyl halides toward SN1 reaction is
a) 3° > 2° > 1°
b) 1° > 2° > 3°
c) 3° = 2° = 1°
d) 1° > 3° > 2°
Answer:
a) 3° > 2° > 1°

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 71.
In aryl halides carbon atom holding halogen is
a) sp2 hybridised
b) sp hybridised
c) sp3 hybndised
d) sp3d hybridised
Answer:
a) sp2 hybridised

Question 72.
Chloro benzene can be prepared by reacting benzene diazonlum chloride with
a) HCl
b) Cu2Cl2 / HCl
c) Cl2 / AlCl3
d) HNO2
Answer:
b) Cu2Cl2 / HCl

Question 73.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 69 + Cl2 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 70 X, X is
a) Chloro benzene
b) m – dichloro benzene
c) benzene hexachioride
d) p – dichlorobenzene
Answer:
a) Chloro benzene

Question 74.
The following is an example of Sandmeyer reaction
a) C6H5N2+ Cl Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 71 C6H5Cl
b) C6H5N2+ Cl Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 72 C6H5OH
c) C6H5N2+ Cl Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 73 C6H5F
d) C6H5N2+ Cl Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 74 C6H5Cl
Answer:
a) C6H5N2+ Cl Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 71 C6H5Cl

Question 75.
Chlorobenzene on reaction with CH3Cl in presence of AlCl3 gives
a) toulene
b) m – chloro toulene
c) only o – chloro toulene
d) mixture of o – and p – chlorotoulene
Answer:
d) mixture of o – and p – chlorotoulene

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 76.
2C6H5Cl + 2Na → X, X is
a) toulene
b) biphenyl
C) phenyl ethane
d) 1 – chloro – 2 – phenyl ethane
Answer:
b) biphenyl

Question 77.
Chlorobenzene on fusing with solid NaOH gives
a) benzene
b) benzoic acid
c) phenol
d) benzene chloride
Answer:
c) phenol

Question 78.
Chlorobenzene on nitration gives major product of
a) 1 – chloro – 4 – nitro benzene
b) 1 – chloro – 3 – nitro benzene
c) 1, 4 – dinitro benzene
d) 2, 4, 6 – tri nitro benzene
Answer:
a) 1 – chloro – 4 – nitro benzene

Question 79.
The reaction C6H5I + 2 Na + CH3I → C6H5CH3 + 2 NaI is
a) Wurtz reaction
b) Fittig reaction
c) Wurtz-Fittig reaction
d) Sandmeyer reaction
Answer:
c) Wurtz-Fittig reaction

Question 80.
R – Cl + Nal Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 75 R – I + NaCl. This reaction is
a) Wurtz reaction
b) Fittig reaction
c) Finkelstein reaction
d) Frankland reaction
Answer:
c) Finkelstein reaction

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 81.
C2H5OH + SOCl2 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 76 x + y + z. In this reaction x, y and z respectively are
a) C2H4Cl2, SO2, HCl
b) C2H5Cl, SO2, HCl
c) C2H5Cl, SOCl, HCl
d) C2H4, SO2, Cl2
Answer:
b) C2H5Cl, SO2, HCl’

Question 82.
C2H5Cl + AgOH → A + AgCl.
A + CH3COCl → C + HCl. “C” is
a) Ethyl acetate
b) Methyl acetate
c) butanone – 2
d) propanone
Answer:
a) Ethyl acetate

Question 83.
The compound (B) in the below reaction is:
C2H5Cl Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 77 A Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 78 B
a) ethylene chloride
b) acetic acid
c) propionic acid
d) ethyl cyanide
Answer:
c) propionic acid

Question 84.
Chloro ethane reacts with X to form diethyl ether. What is X?
a) NaOH
b) H2SO4
c) C2H5ONa
d) Na2S2O3
Answer:
c) C2H5ONa

Question 85.
1 – chlorobutane on reaction with alcoholic potash gives
a) 1 – butene
b) 1 – butanol
c) 1 – butyne
d) 2 – butanol
Answer:
a) 1 – butene

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 86.
Propane nitrile may be prepared by heating
a) Propyl alcohol with KCN
b) ethyl chloride with KCN
c) Propyl chloride with KCN
d) ethyl chloride with KCN
Answer:
d) ethyl chloride with KCN

Question 87.
CH3CH = CH2 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 79 A Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 141 B, B is
a) propanol – 2
b) propanal – 1
c) propanol – 1
d) propanal – 2
Answer:
c) propanol – 1

Question 88.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 80 Y is
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 81
Answer:
c) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 82

Question 89.
The correct order of increasing boiling points is
a) 1 – chloropropane < isopropylchloride < 1 – chlorobutane
b) isopropylchloride < 1 – chloropropane < 1 – chlorobutane
c) 1 – chlorobutane < isopropylchloride < 1 – chloropropane
d) 1 – chlorobutane < 1 – chloropropane < isopropylchloride
Answer:
b) isopropylchloride < 1 – chloropropane < 1 – chlorobutane

Question 90.
The correct order of decreasing SN2 reactivity
a) RCH2X > R2CHX > R3CX
b) RCH2X > R3CX > R2CHX
c) R2CHX > R3CX > RCH2X
d) R3CX > R2CHX > RCH2X
Answer:
a) RCH2X > R2CHX > R3CX

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

II. Very short question and answer (2 Marks):

Question 1.
What are haloalkanes? Give example.
Answer:
Mono halogen derivatives of alkanes are called haloalkanes. Haloalkanes are represented by general formula R – X, Where, R is an alkyl group (CnH2n + 1) – and X is a halogen atom (X = F, Cl, Br or I). Haloalkanes are further classified into primary, secondary, tertiary haloalkane on the basis of type of carbon atom to which the halogen is attached.
Example:
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 83

Question 2.
How will you convert methane into tetra chloro methane?
Answer:
Chlorination of methane gives different products which have differences in the boiling points. Hence, these can be separated by fractional distillation.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 84

Question 3.
What is Finkelstein reaction?
Answer:
Chloro or bromoalkane on heating with a concentrated solution of sodium iodide in dry acetone gives iodo alkanes. This reaction is called as Finkelstein reaction.
CH3CH2Br + NaI Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 85 CH3CH2I + NaI
Bromo ethane Iodoethane

Question 4.
What is Swartz reaction?
Answer:
Chloro or bromo alkanes on heating with metallic fluorides like AgF or SbF3 gives fluoro alkanes. This reaction is called Swarts reaction.
CH3CH2Br + AgF Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 86 CH3CH2F + AgBr
Bromo ethane Fluoro ethane

Question 5.
What is Hunsdiecker reaction?
Answer:
Silver salts of fatty acids when refluxed with bromine in CCl4 gives bromo alkane.
CH3CH2COOAg + Br2 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 87 CH3CH2Br + CO2 + AgBr
Silver propionate Bromo ethane

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 6.
How is ehtyl magnesium bromide prepared from ethyl bromide?
Answer:
When a solution of ethyl bromide in ether is treated with magnesium, we get ethyl magnesium bromide.
CH3 – CH2 – Br + Mg Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 88 CH3CH2MgBr
Ethyl bromide Ethyl magnesium bromide

Question 7.
How will you convert ethyl bromide into ethyl lithium?
Answer:
Ethyl bromide reacts with active metals like sodium, lead etc in the presence of dry ether to form ethyl lithium.
CH3 CH2 Br + 2Li Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 88 CH3 CH2Li + LiBr
Ethyl bromide Ethyl Lithium

Question 8.
How is TEL prepared from ethyl bromide?
Answer:
When ethyl bromide reacts with Na / Pb alloy to give TEL.
4CH3 CH2 Br + 4Na/Pb → (CH3CH2)4Pb + 4NaBr + 3Pb
Ethyl bromide Sodium-lead alloy Tetra ethyl lead (TEL)

Question 9.
What are organic metallic compounds? Give example.
Answer:
Organo metallic compounds are organic compounds in which there is a direct carbon-metal bond
Example:
CH3 Mg I – Methyl magnesium iodide
CH3CH2Mg Br – Ethyl magnesium bromide

Question 10.
How is methane prepared from Grignard reagent?
Answer:
Compounds like water, alcohols and amines which contain active hydrogen atom react with Grignard reagents to form alkanes.
CH3MgI + HO – H → CH4 + Mg I (OH)

CH3MgI + C2H5OH         Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 86 CH4 + MgI (OC2H5)
Ethyl alcohol                Methane

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 11.
What are Haloarenes? Give a suitable example.
Answer:
Haloarenes are the compounds in which the halogen is directly attached to the benzene ring.
Example:
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 89

Question 12.
How is chloro benzene prepared from benzene by direct halogenation?
Answer:
Chloro benzene is prepared by the direct chlorination of benzene in the presence of lewis acid catalyst like FeCl3.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 90

Question 13.
Write a note on Sand Meyer reaction.
Answer:
When aqueous solution of benzene diazonium chloride is warmed with Cu2Cl in HCl gives chioro benzene.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 91

Question 14.
How is Iodo benzene prepared from benzene diazonium chloride?
Answer:
Iodo benzene is prepared by warming benzene diazonium chloride with an aqueous KI solution.
C6H5N2Cl + Kl    Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 92      C6H5I + N2 + KCl
Benzene dizonium chloride        Iodo benzene

Question 15.
What happens when ethylidene dichloride is treated with Zinc dust in methanol?
Answer:
Gem dihalides and vic – dihalides on treatment with zinc dust in methanol give alkenes.
CH3 – CHCl2 + Zn Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 93 CH2 = CH2 + ZnCl2
Ethylidene dichloride                     Ethylene

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 16.
How will you convert chloroform into methylene chloride?
Answer:
a) Reduction of chloroform in the presence of Zn + HCl gives methylene chloride.
CHCl3 (chloroform) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 94 CH2Cl (Methylene chloride) + HCl
b) Reduction of chloroform using H2/Ni
CHCl3 (chloroform) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 95 CH2Cl2 (Methylene chloride) + HCl

Question 17.
Write the chlorination reaction of methane.
Answer:
Chlorination of methane gives methylene chloride
CH4 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 96 CH3Cl Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 97 CH2Cl2
Methane                                               Methylene chloride

Question 18.
How is chloroform prepared from carbon tetrachloride?
Answer:
Carbon tetrachloride is reduced by iron powder in dilute HCl medium to form chloroform
CCl4 (carbon tetrachloride) + 2[H] Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 98 CHCl3 (chloroform) + HCl

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

III. Short question and answers (3 Marks):

Question 1.
write IUPAC name of the following.
i) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 99

ii) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 100

iii) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 101
Answer:
i) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 102

ii) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 103

iii) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 104

Question 2.
Write the structure of the following compounds.
i) 1 – Bromo – 4 – ethyl cyclohexane
ii) 1, 4 – Dichlorobut – 2 – ene
iii) 2 – chloro – 3 – methyl pentane
Answer:
i) 1 -Bromo – 4 – ethyl cyclohexane:
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 105

ii) 1, 4 – Dichlorobut – 2 – ene
– Cl – CH2 – CH = CH – CH2 – Cl

iii) 2 – chloro – 3 – methyl pentane
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 106

Question 3.
Write any three methods of preparation of chloro ethane from ethanol.
Answer:
a) Reaction with hydrogen halide:
Ethanol is heated with HCl in presence of anhydrous ZnCl2 to give ethyl chloride.
CH3CH2OH + HCl Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 107 CH3CH2Cl + H2O
Ethanol Chloroethane

b) Reaction with phosphorous halides:
Ethanol reacts with PCl5 or PCl3 it gives ethyl chloride.
CH3CH2OH + PCl5 → CH3CH2Cl + POCl3 + HCl
Ethanol                      Chloro ethane

3 CH3CH2OH + PCl3 → 3CH3CH2Cl + H 3PO3
Ethanol                        Chloro ethane

C) Reaction with thionyl chloride (Sulphonyl chloride):
When ethanol reacts with SOCl2 in presence of pyridine, it gives chloro ethane.
CH3CH2OH + SOCl2 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 108 CH3CH2Cl + SO2 + HCl
Ethanol                                            Chloro ethane

Question 4.
What happens when haloalkane reacts with aqueous alkali or most silver oxide?
Answer:
Ethyl bromide reacts with aqueous solution of KOH or moist silver oxide (Ag2O/H2O) to form ethanol.
CH3 – CH2 – Br + KOH (aq) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 109 CH3CH2 – OH + KBr
Bromoethane                                   Ethyl alcohol

CH3 – CH2 – Br   +   AgOH(aq)   Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 109 CH3CH2 – OH + AgBr
Bromoethane         Moist silver oxide            Ethanol

Question 5.
Explain the ammonolysis reaction of bromo ethane.
Answer:
Ethyl bromide reacts with alcoholic ammonia solution to form ethylamine.
CH3 – CH2 – Br + H – NH2 → CH3 CH2 – NH2 + HBr
Bromo ethane                        Ethyl amine

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 110
However, with excess of ethyl bromide, secondary and tertiary amines along with quaternary ammonium salts are obtained.

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 6.
What happens when bromoethane reacts with alcoholic KCN and alcoholic AgCN?
Answer:
Reaction with alcoholic KCN:
Ethyl bromide reacts with alcoholic KCN solution to form ethyl cyanides.
CH3 – CH2 – Br + KCN → CH3 – CH2 – CN + KBr
Bromoethane                    Ethyl cyanide

Reaction with alcoholic AgCN:
Haloalkanes react with alcoholic AgCN solution to form alkyl isocyanide.
CH3CH2Br + AgCN → CH3CH2NC + AgBr
Bromoethane           Ethyl isocyanide

Question 7.
How are the following compounds prepared from bromo ethane?
i) Ethane thiol
(ii) Diethyl ether
Answer:
i) Ethane thiol:
Ethyl bromide reacts with sodium or potassium hydrogen sulphide to form thio alcohols.
CH3CH2Br Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 111 CH3CH2SH + NaBr
Bromo ethane                           Ethane thiol

ii) Diethyl ether:
Ethyl bromide, when boiled with sodium alkoxide gives diethyl ether. This method can be used to prepare mixed (unsymmetrical) ethers also.
CH3 – CH2Br +      NaOCH2CH3      Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 112    CH3CH2 – O – CH2CH3 + NaBr
Bromo ethane        Sodium ethoxide                 diethyl ether

Question 8.
How is ethane prepared from the following compounds?
i) Bromo ethane ii) Iodo ethane
Answer:
i) From bromo ethane:
Ethyl bromide is reduced to ethane by treating with H2 in the presence of metal catalyst like nickel, palladium etc or with hydroiodic acid in the presence of red phosphrous.
Ni(or)Pd
CH3CH2Br + H2 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 113 CH3 – CH3 + HBr
Bromo ethane                              Ethane

ii) From iodo ethane:
Iodo ethane is reduced with H2 in presence of Red P it gives ethane.
CH3CH2I + HI Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 114 CH3 – CH3 + I2
Iodo ethane                         Ethane

Question 9.
Write the uses of carbon tetra chloride.
Answer:

  1. Carbon tetrachloride is used as dry cleaning agent.
  2. It is used as a solvent for oils, fats and waxes
  3. As the vapour of CCl4 is non-combustible, it is used under the name pyrene for extinguishing the fire in oil or petrol.

Question 10.
Write the uses of Grignard reagents.
Answer:

  1. Grignard reagents are synthetically very useful compounds. These reagents are converted to various organic compounds like alcohols, carboxylic acids, aldehydes and ketones.
  2. The alkyl group being electron rich acts as a carbanion or a nucleophile.
  3. They would attack polarized molecules at a point of low electron density. The following reactions illustrate the synthetic uses of Grignard reagent.

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 11.
What is Balz – Schiemann reaction?
Answer:
Fluoro benzene is prepared by treating benzene diazonium chloride with fluoro boric acid. This reaction produces diazonium fluoroborate which on heating produces fluorobenzene. This reaction is called Balz – schiemann reaction.
C6H5N2Cl + HBF4 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 115 C6H5N2 + BF4 Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 116 C6H5 F + BF3 + N2
Benzene diazonium chloride                                          Fluorobenzene

Question 12.
Write the uses of chloro benzene.
Answer:

  • Chloro benzene is used in the manufacture of pesticides like DDT
  • It is used as high boiling solvent in organic synthesis.
  • It is used as fibre – swelling agent in textile processing.

Question 13.
How is ethylidene dichloride prepared from
(i) Acetaldehyde
(ii) Acetylene
Answer:
i) Treating acetaldehyde with PCl5:
CH3CHO (Acetaldehyde) + PCl5 → CH3CHCl2 (Ethylidene dichloride) + POCl

ii) Adding hydrogen chloride to acetylene
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 117

Question 14.
How is ethylene dichloride prepared from (i) Chloride (ii) PCl5?
Answer:
i) Addition of chlorine to ethylene
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 118

ii) Action of PCl5 (or HCl) on ethylene glycol

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 119

Question 15.
What happens when the following compounds are treated with alcoholic KOH?
i) Ethylidene dichloride
ii) Ethylene dichloride
Answer:
i) Ethylidene dichloride:
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 120

ii) Ethylene dichloride:
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 121

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 16.
Write the uses of methylene chloride.
Answer:
Methylene chloride is used as

  1. aerosol spray propellant
  2. solvent in paint remover
  3. process solvent in the manufacture of drugs
  4. a metal cleaning solvent

Question 17.
How are the following compounds prepared from chlorobenzene?
i) Benzene
ii) Phenyl magnesium chloride
Answer:
i) C6H6 (Benzene):
Chlorbenzene undergoes reduction with Ni – Al alloy in the presence of NaOH gives benzene.
C6H5Cl + 2(H) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 122 C6H6 + HCl
Chloro benzene              Benzeneide

ii) Phenyl Magnesium chloride:
Chloro benzene reacts with magnesium to form phenyl magnesium chloride in tetra hydrofuran (THF).
C6H5Cl (Chloro benzene) + Mg Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 123 C6H5MgCl (Phenyl magnesium chloride)

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

IV. Long question and answers (5 Marks):

Question 1.
Explain the SN2 mechanism of haloalkanes with suitable example.
Answer:
S2 stands for bimolecular nucleophilic substitution
“S” stands for substitution
“N” stands for nucleophilic
“2” stands for bimolecular (two molecules are involved in the rate determining step)
The rate of SN2 reaction depends upon the concentration of both alkyl halide and the nucleophile.
Rate of reaction = k2 [alkyihalide] [nucleophile]
This SN2 reaction follows second order kinetics and occurs in one step.

This reaction involves the formation of a transition state in which both the reactant molecules are partially bonded to each other. The attack of nucleophile occurs from the back side and the halide ion leaves from the front side. The carbon at which substitution ocurs ha inverted configuration during the course of reaction just as an umbrella has tendency to invert in a wind storm. This inversion of configuration is called Walden inversion; after paul walden who first discovered the inversion of configuration of a compound in SN2 reaction.

We understand SN2 reaction mechanism by taking an example of reaction between chloromethane and aqueous KOH. SN2 reaction of an optically active haloalkane is always accompanied by inversion of configuration at the asymmetric centre.

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 124

 

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 2.
Explain the SN1 mechanism of haloalkanes with suitable examples.
Answer:
SN1 stands for unimolecular nucleophilic substitution
‘S’ stands for substitution
‘N’ stands for nucleophilic
‘1’ stands for unimolecular (one molecule is involved in the rate determining step)
The rate of the following SN1 reaction depends upon the concentration of aikyl halide (RX) and is independent of the concentration of the nucleophile (OH-).
Rate of the reaction = k[alkyl halide]
R – Cl + OH → R – OH + Cl
This SN1 reaction follows first order kinetics and occurs in two steps.
We understand SN1 reaction mechanism by taking a reaction between tertiary hutyl bromide with aqueous KOH.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 125

This reaction takes place in two steps aas shown below.

Step – 1:
Formation of carbocation:
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 126
t – butyl bromide

The polar C – Br bond breaks forming a carbocation and bromide ion. This step is slow and hence it is the rate determining step.

Step 2:
Nucleophilic attack on carbocation
The carbocation immediately reacts with the nucleophile. This step is fast and hence does not affect the rate of the reactions.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 127

As shown above, the nucleophilic reagent OH~ can attack carbocation from both the sides, they will be mirror image of each other.

In the above example the substrate tert-butyl bromide is not optically active, hence the obtained product is optically inactive. If halo alkane substrate is optically active then, the product obtained will be optically inactive racemic mixture. As nucleophilic reagent OH- can attack carbocation from both the sides, to form equal proportion of dextro and levorotatory optically active isomers which form optically inactive racemic mixture.

Example :
Hydrolysis of optically active 2- bromo butane gives racemic mixture of ±butan-2-ol.

Question 3.
Explain the E2 reaction mechanism with suitable example.
Answer:
E2 stands for bimolecular elimination reaction
‘E’ stands for elimination
‘2’ stands for bimolecular
The rate of E2 reaction depends on the concentration of alkyl halide and base

Rate = k2 [alkyl halide] [base]
It is therefore, a second-order reaction generally primary alkyl halide undergoes this reaction in the presence of alcoholic KOH. E2 is a one-step process in which the abstraction of the proton from the p carbon and expulsion of halide from the carbon occurs simultaneously. The mechanism is shown below.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 128

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 4.
Explain the E1 reaction mechanism with suitable example.
Answer:
E1 stands for unimolecular elimination reaction
‘E’ stands for elimination ‘1’ stands for unimolecular
The rate of E1 reaction depends on the concentration of alkyl halide only and hence
rate = k [alkyl halide]
Generally, tertiary alkyl halide which undergoes elimination reaction by this mechanism in the presence of alcoholic KOH following first order kinetics is a two step process. The mechanism is shown by taking following example.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 129

step – 1:
Heterolytic fission to yield a carbocation:
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 130

Step – 2:
Elimination of a proton from the β – carbon to produce an alkene:
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 131

Question 5.
How are the following compounds prepared from Methyl magnesium iodide?
(i) Ethanol
(ii) Tert-butyl alcohol
(iii) Acetaldehyde
Answer:
(i) Ethanol:
Formaldehyde reacts with methyl magnesium iodide to give addition products which on hydrolysis yield ethanol.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 132

(ii) Tert-butyl alcohol:
Acetone reacts with methyl magnesium iodide to give an additional product which on hydrolysis yields tert butyl alcohol.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 133

(iii) Acetaldehyde:
Ethyl formate reacts with methyl magnesium iodide and followed by acid hydrolysis, it forms Acetaldehyde.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 134

Question 6.
How is ethylene dichloride converted into
i) Acetaldehyde
ii) Ethylene glycol
ii) Ethylene
Answer:
i) Acetaldehyde:
(Hydrolysis with aqueous NaOH or KOH)
Ethylidene chloride reacts with aqueous KOH to give acetaldehyde.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 135

ii) Ethylene glycol :
Ethylene chloride reacts with aqueous KOH, it gives glycol.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 136

iii) Ethylene:
Ethylene dichloride is heated with Zinc in presence of methanol gives ehtylene.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 137

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes

Question 7.
How are the following compounds prepared from chloroform?
(i) Phosgene
(ii) Methylene chloride
(iii) Methyl isocyanide
Answer:
(i) Phosgene:
Chloroform undergoes oxidation in the presence of light and air to form phosgene (carbonyl chloride)
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 138
Since phosgene is very poisonous, its presence makes chloroform unfit for use as an anaesthetic.

(ii) Methylene chloride:
Chloroform undergoes reduction with zinc and HCl in the presence of ethyl alcohol to form methylene chloride.
CHCl3 (Chloroform) + 2(H) Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 139 CH2Cl2 (Methylene chloride)+ Cl2

(iii) Methyl isocyanide:
Chloroform reacts with aliphatic or aromatic primary amine and alcoholic caustic potash, to give foul-smelling alkyl isocyanide (carbylamines).
CH3NH2     +     CHCl2 + 3KOH → CH3NC + 3KCl + 3H2O
Methylamine Chloroform          Methyl isocyanide

Question 8.
Discuss the aromatic electrophilic substitutions reaction of chlorobenzene.
Answer:
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Guide Chapter 14 Haloalkanes and Haloarenes 140

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Pdf Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2

Question 1.
Define Index Number.
Solution:
Index Numbers are the indicators which reflect the changes over a specified period of time in price of different commodities, production, sales, cost of living etc.

“An Index Number is a device which shows by its variations the change in a magnitude which is not capable of accurate measurements in it-self or of direct valuation in practice”. – Whel-don

“An Index number is a statistical measure of fluctuations in a variable arranged in the form of a series and using a base. Period for maxing H comparisons” – Lawrence J Kalpan.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2

Question 2.
State the uses of Index Number.
Solution:
(1) Index number is an important tool for formulating decision and management p policies.
(2) It helps in studying the trends and tendencies.
(3) It determines the inflation and deflation in an Economy.

Question 3.
Mention the classification of Index Number.
Solution:
Index number can be classified as follows,
(i) Price Index Number:
It measures the general changes in the retail or wholesale price level of a particular or group of commodities.

(ii) Quantity Index Number:
These are indices of measure the changes in the quantity of goods manufactured in a factory.

(iii) Cost of living Index Number:
These are intended to study the effect of change in the price level on the cost of living of different classes of people.

Question 4.
Define Laspeyre’s Price index number.
Solution:
Laspeyre’s Price index number
P\(_{ 01 }^{L}\) ⥪ \(\frac { Σp_1q_0 }{Σp_0q_0}\) × 100
where P1 = Current year price
p0 = base year price
q0 = base year quantity

Question 5.
Explain Paasche’s price index number.
Solution:
Paasches price index number
P\(_{ 01 }^{L}\) = \(\frac { Σp_1q_1 }{Σp_0q_1}\) × 100
where P1 = current year price
q1 = current year quantity
p0 = base year price
q0 = base year quantity

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2

Question 6.
Write note on Fisher’s price index number.
Solution:
Fishers price index number
PF = \(\sqrt { P^L×P^P}\)
P\(_{ 01 }^{F}\) = \(\sqrt { \frac{Σp_1p_0×Σp_1q_1}{Σp_0q_0×Σp_0q_1}}\) × 100
where P1 = current year price
q1 = current year quantity
p0 = base year price
q0 = base year quantity

Question 7.
State the test of adequacy of index number.
Solution:
There are two tests which are used to test the adequacy for an index number. The two tests are as follows
(i) Time Reversal Test
(ii) Factory Reversal Test

Question 8.
Define Time Reversal Test.
Solution:
It is an important test for testing the consistency of a good index number. This test maintains time consistency by working both forward and backward with respect to time (here time refers to base year and current year). Symbolically the following relationship should be satisfied. P01 × p10 = 1

Fisher’s index number formula satisfies the above relationship
P\(_{ 01 }^{F}\) = \(\sqrt { \frac{Σp_1p_0×Σp_1q_1}{Σp_0q_0×Σp_0q_1}}\)

when the base year and current year are interchanged, we get
P\(_{ 10 }^{F}\) = \(\sqrt { \frac{Σp_0q_1×Σp_0q_0}{Σp_1q_1×Σp_1q_0}}\)
P\(_{ 01 }^{F}\) × P\(_{ 10 }^{F}\) = 1

Question 9.
Explain factor reversal test.
Solution:
This is another test for testing the consistency of a good index number. The product of price index number and quantity index number from the base year to the current year should be equal to the true value ratio. That is, the ratio between the total value of current period and total
value of the base period is known as true value ratio. Factor Reversal Test is given by,
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 1
where P01 is the relative change in price
Q01 is the relative change in quantity.

Question 10.
Define true value ratio.
Solution:
\(\frac { Σp_1q_1 }{Σp_0q_0}\) is the ratio of the total value in the current period to the total value in the base period and this ratio is called the true value ratio.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2

Question 11.
Discuss about cost of Living Index Number.
Solution:
Cost of living index numbers are generally designed to represent the average change over time in the prices paid by the ultimate consumer for a specified quantity of goods and services cost of living index number is also known as consumer price index number.

It is well known that a given change in the level of prices (retail) affects the cost of living of different classes of people in different manners. The general index number fails to reveal this. Therefore it is essential to construct a cost of living index number which helps us in determining the effect of rise and fall in prices on different classes of consumers living in different areas.

Question 12.
Define family budget method.
Solution:
In this method, the weights are calculated by multiplying prices and quantity of the base year.
(i.e.) V = Σp0q0. The formula is given by,
Cost of Living Index Number = \(\frac { Σpv }{Σv}\)
where P = \(\frac { p_1 }{p_0}\) × 100 is the price relative.
v = Σp0q0 is the value relative.

Question 13.
State the uses of cost of Living Index Number.
Solution:
(i) It indicates whether the real wages of workers are rising or falling for a given time.
(ii) It is used by the administrators for regulating dearness allowance or grant of bonus to the workers.

Question 14.
Calculate by a suitable method, the index number of price from the following data:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 2
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 3

Question 15.
Calculate price index number for 2005 by (a) Laspeyre’s (b) Paasche’s method
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 4
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 5

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2

Question 16.
Calculate price index number for 2005 by (a) Laspeyre’s (b) Paasche’s method
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 6
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 7
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 8

Question 17.
Using the following data, construct Fisher’s Ideal index and show how it satisfies Factor Reversal Test and Time Reversal Test?
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 9
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 10
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 11

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2

Question 18.
Using the following data, construct Fisher’s Ideal index and show how it satisfies Factor Reversal Test and Time Reversal Test?
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 12
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 13

Question 19.
Calculate Fisher’s index number to the following data. Also show that it satisfies Time Reversal Test.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 14
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 15
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 16

Question 20.
Th following are the group index numbers and the group weights of an average working class family’s budget. Construct the cost of living index number:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 17
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 18

Question 21.
Construct the cost of living Index number for 2015 on the basis of 2012 from the following data using family budget method.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 19
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 20

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2

Question 22.
Calculate the cost of living index by aggregate expenditure method:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 21
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.2 22

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Pdf Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1

Question 1.
Define Time series.
Solution:
A Time Series consists of data arranged chronologically – Croxton & Cowden
When quantitative data are arranged in the order of their occurrence, the resulting series is called the Time Series – Wessel & Wallet.

A time series consists of a set of observations arranged in chronological order (either ascending or descending). Times Series has an important objective to identify the variations and try to eliminate the variations and also helps us to estimate or predict the future values.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1

Question 2.
What is the need for studying time series?
Solution:
Time series analysis is one of the statistical methods used to determine the patterns in data collected for a period of time. Generally, each of us should know about the past data to observe and understand the changes that have taken place in the past and current time. One can also identify the regular or irregular occurrence of any specific feature over a time period in a time series data.

Question 3.
State the uses of time series.
Solution:
It helps in the analysis of the past behavior.
It helps in forecasting and for future plans.
It helps in the evaluation of current achievements.
It helps in making comparative studies between one time period and others.
Therefore time series helps us to study and analyze the time related data which involves in business fields, economics, industries, etc.

Question 4.
Mention the components of the time series.
Solution:
There are four types of components in a time series. They are as follows
(i) Secular Trend
(ii) Seasonal variations
(iii) Cyclic variations
(iv) Irregular variations

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1

Question 5.
Define secular trend.
Solution:
It is a general tendency of time series to increase or decrease or stagnates during a long period of time, an upward tendency is usually observed in population of a country, production, sales, prices in industries,income or individuals etc., A downward tendency is observed in deaths, epidemics, prices of electronic gadgets, water sources, mortality rate etc. It is not necessarily that the increase or decrease should be in the same direction throughout the given period of time.

Question 6.
Write a brief note on seasonal variations
Solution:
As the name suggests, tendency movements are due to nature which repeat themselves periodically in every seasons. These variations repeat themselves in less than one year time. It is measured in an interval of time. Seasonal variations may be influenced by natural force, social customs and traditions. These variations are the results of such factors which uniformly and regularly rise and fall in the magnitude. For example, selling of umbrellas’ and raincoat in the rainy season, sales of cool drinks in summer season, crackers in Deepawali season, purchase of dresses in a festival season, sugarcane in Pongal season.

Question 7.
Explain cyclic variations.
Solution:
These variations are not necessarily uniformly periodic in nature. That is, they may or may not follow exactly similar patterns after equal intervals of time. Generally one cyclic period ranges from 7 to 9 years and there is no hard and fast rule in the fixation of year for a cyclic period. For example, every business cycle has a Start-Boom – Depression. Recover, maintenance during booms and depressions, changes in government monetary policies, changes in interest rates.

Question 8.
Explain the stratified random sampling with a suitable example.
Solution:
These variations do not have particular pattern and there is no regular period of time of their occurrences. These are accidently changes which are purely random or unpredictable. Normally they are short-term variations, but its occurrence sometimes has its effect so intense that they may give rise to new cyclic or other movements of variations. For example floods, wars, earthquakes, Tsunami, strikes, lockouts etc.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1

Question 9.
Define seasonal index.
Solution:
Seasonal Index for every season (monthly or quarterly) is calculated as follows
Seasonal Index (S.I) = \(\frac { Seasonal Average }{Grand Average}\) × 100
If the data is given monthwise
Seasonal Index = \(\frac { Monthly Average }{Grand Average}\) × 100
If quarterly data is given
Seasonal Index = \(\frac { Quarterly Average }{Grand Average}\) × 100

Question 10.
Explain the method of fitting a straight line.
Solution:
(i) The straight line trend is represented by the equation Y = a + bX …………. (1)
Where Y is the actual value, X is time, a, b are constants.
(ii) The constants ‘a and ‘b’ are estimated by solving the following two normal Equations
ΣY = n a + b ΣX ………… (2)
ΣXY = a ΣX + b ΣX² …………… (3)
Where ‘n’ = number of years given in the data.
(iii) By taking the mid-point of the time as the ori-gin, we get ΣX = 0
(iv) When ΣX = 0, the two normal equations reduces to
ΣY = na + b(0) ; a = \(\frac { ΣY }{n}\) = \(\bar { Y}\)
ΣXY = a(0) + bΣX² ; b = \(\frac { ΣXY }{ΣX^2}\)
The constant ‘a’ gives the mean of Y and ‘b gives the rate of change (slope),
(v) By substituting the values of ‘a and ‘b’ in the trend equation (1), we get the Line of Best Fit.

Question 11.
State the two normal equations used in fitting a straight line.
Solution:
The constants ‘a’ and ‘b’ are estimated by solving the following two normal Equations
ΣY = n a + b ΣX ………… (2)
ΣXY = a ΣX + b ΣX² …………. (3)
Where ‘n’ = number of years given in the data.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1

Question 12.
State the different methods of measuring trend.
Solution:
Following are the methods by which we can measure the trend.
(i) Freehand or Graphic Method
(ii) Method of Semi-Averages
(iii) Method of Moving Averages

Question 13.
Compute the average seasonal movement for the following series
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 1
Solution:
Computation of seasonal. Index by the method of simple averages.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 2
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 3

Question 14.
The following figures relates to the profits of a commercial concern for 8 years
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 4
Find the trend of profits by the method of three yearly moving averages.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 5

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1

Question 15.
Find the trend of production by the method of a five-yearly period of moving average for the following data:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 6
Solution:
I Computation of five – yearly moving averages
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 7

Question 16.
The following table gives the number of small- scale units registered with the Directorate of Industries between 1985 and 1991. Show the growth on a trend line by the free hand method.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 8
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 9

Question 17.
The annual production of a commodity is given as follows:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 10
Fit a straight line trend by the method of least squares
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 11
Therefore the required equation of the straight line
Y = a + bx
Y = 169.428 + 3.285 X
⇒ Y = 169.428 + 3.285 (x – 1998)

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1

Question 18.
Determine the equation of a straight line which best fits the following data
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 12
Compute the trend values for all years from 2000 to 2004
Solution:
Computation of trend values by the method of least squares (ODD Years)
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 13
Therefore, the required equation of the straight line trend is given by
Y = a + bX
Y = 54 + 5.4X
Y = 54 + 5.4 (x – 2002)
The trend value can be obtained by when x = 2000
Yt = 54 + 5.4 (2000 – 2002)
Y = 54+ 5.4 (-2)
= 54 – 10.8
= 43.2
When x = 2001
Yt = 54 + 5.4 (2001 – 2002)
Y = 54 + 5.4 (-1)
= 54 – 5.4
= 48.6
When x = 2002
Yt = 54 + 5.4 (2002 – 2002)
V = 54 + 5.4 (0)
= 54
When x = 2003
Yt = 54 + 5.4 (2003 – 2002)
Y = 54 + 5.4 (1)
= 54 + 5.4
= 59.4
When x = 2004
Yt = 54 + 5.4 (2004 – 2002)
Y = 54 + 5.4(2)
= 54 + 10.8
= 64.8

Question 19.
The sales of a commodity in tones varied from January 2010 to December 2010 as follows: in year 2010 Sales (in tones)
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 14
Fit a trend line by the method of semi-average.
Solution:
Since the number of years is even (twelve). We can equally divide the given data it two equal parts and obtain averages of first six months and last six.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 15
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 16

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1

Question 20.
Use the method of monthly averages to find the monthly indices for the following data of production of a commodity for the years 2002, 2003 and 2004.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 28
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 17
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 18
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 19
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 20
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 21
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 22

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1

Question 21.
Use the method of monthly averages to find T the monthly indices for the following data of production of a commodity for the years 2002, 2003 and 2004.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 23
Solution:
Computation of Seasonal Index by the method of simple averages
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 24
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 25

Question 22.
The following table shows the number of salesmen working for a certain concern:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 26
Use the method of least squares to fit a straight line and estimate the number of salesmen in 1997
Solution:
Computation of trend values by the method of least squares (ODD Years)
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1 27
Therefore, the required equation of the straight line trend is given by
Y = a + bX
Y = 48.8 + 2X
(i.e) Y = 48.8 + 2 (x – 1994)
When x = 1992
Yt = 48.8 + 2 (1992 – 1994)
Y = 48.8 + 2 (-2)
= 48.8 – 4
= 44.8
When x = 1993
Yt = 48.8 + 2 (1993 – 1994)
Y = 48.8 + 2 (-1)
= 48.8 – 2
= 46.8
When x = 1994
Yt = 48.8 + 2 (1994 – 1994)
Y = 48.8 + 2(0)
= 48.8
When x = 1995
Yt = 48.8 + 2 (1995 – 1994)
Y = 48.8 + 2(1)
= 50.8
When x = 1996
Yt = 48.8 + 2 (1996 – 1994)
Y = 48.8 + 2 (2)
= 48.8 + 4
= 52.8
When x = 1997
Yt = 48.8 + 2 (1997 – 1994)
Y = 48.8 + 2 (3)
= 48.8 + 6
= 54.8

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.1

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 8 Sampling Techniques and Statistical Inference Miscellaneous Problems

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Pdf Chapter 8 Sampling Techniques and Statistical Inference Miscellaneous Problems Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 8 Sampling Techniques and Statistical Inference Miscellaneous Problems

Question 1.
Explain the types of sampling.
Solution:
There are two types of sampling. They are
(1) Non-Random sampling or Non-probability sampling
(2) Random sampling or probability sampling Random sampling refers to selection of samples from the population in a random manner. A random sample is one where each and every item in the population has an equal chance of being selected.

“Every member of a parent population has had equal chances of being included “Dr. Yates.

“A random sample is a sample selected in such a way that every item in the population has an equal chance of being included”-Harver.

The different types of probability sampling are
(1) sampling random sampling
(2) stratified random sampling
(3) systematic sampling

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 8 Sampling Techniques and Statistical Inference Miscellaneous Problems

Question 2.
Write short note on sampling distribution and standard error.
Solution:
sampling distribution:
Sampling distribution of a statistic is the frequency distribution which is formed with various values of a statistic computed from different samples of the same size drawn from the same population.

For instance if we draw a sample a size n from a given finite population of N, then the total number of possible samples is
Ncn = \(\frac { N! }{n!(N-n)!}\) = k(say)

Standard Error:
The standard deviation of the sampling distribution of a statistic is known as its standard Error abbreviated as S.E. The standard Error (S.E) of some of the well-known statistics, for large samples, are given below, where n is the samples size, σ² is the population variance.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 8 Sampling Techniques and Statistical Inference Miscellaneous Problems

Question 3.
Explain the procedures of testing of hypothesis
Solution:
The following are the steps involved in hypothesis testing problems:
1. Null hypothesis: Set up the null hypothesis H0

2. Alternative hypothesis: Set up the alternative hypothesis. This will enable us to decide whether we have to use two tailed test or single tailed test (right or left tailed)

3. Level of significance: Choose the appropriate level of significant (a) depending on the reliability of the estimates and permissible risk. This is to be fixed before sample is drawn, i.e., a is fixed in advance.

4. Test statistic : Compute the test statistic
Z = \(\frac { t-E(t) }{\sqrt{var(t)}}\) = \(\frac { t-E(t) }{S.E(t)}\) N(0, 1) as n → ∞

5. Conclusion: We compare the computed value of Z in step 4 with the significant value or critical value or table value Zα at the given level of significance.
(i) If |Z | < Zα i.e., if the calculated value of is less than critical value we say it is not significant. This may due to fluctuations of sampling and sample data do not provide us sufficient evidence against the null hypothesis which may therefore be accepted.

(ii) If |Z |> Zα i.e., if the calculated value of Z is greater than critical value Zα then we say it is significant and the null hypothesis is rejected at level of significance α.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 8 Sampling Techniques and Statistical Inference Miscellaneous Problems

Question 4.
Explain in detail about the test of significance for single mean.
Solution:
Let xi , (i = 1, 2, 3, …, n) is a random sample of size from a normal population with mean µ and variance σ² then the sample mean is distributed normally with mean and variance
\(\frac { σ^2 }{n}\), i.e \(\bar { x }\) N(µ, \(\frac { σ^2 }{n}\))

Thus for large samples, the standard normal variate corresponding to \(\bar { x }\) is
Z = \(\frac {\bar { x } -µ }{\frac{σ}{√n}}\) N (0, 1)

Under the null hypothesis that the sample has been drawn from a population with mean and variance σ², i.e., there is no significant difference between the sample mean (\(\bar { x }\)) and the population mean (α), the test statistic (for large samples) is:
Z = \(\frac {\bar { x } -µ }{\frac{σ}{√n}}\)

Question 5.
Determine the standard error of proportion for a random sample of 500 pineapples was taken from a large consignment and 65 were found to be bad?
Solution:
sample size n = 500
No. of bad pine apples = 65
sample proportion = P = \(\frac { 65 }{500}\) = 0.13
Q = 1 – p ⇒ Q = 1 – 0.13
∴ Q = 0.87
The S.E for sample proportion is given by
S.E = \(\sqrt{\frac { PQ }{N}}\) = \(\sqrt{\frac { (0.13)(0.87) }{500}}\)
= \(\sqrt{\frac { 0.1131 }{500}}\) = \(\sqrt{0.0002262}\)
= 0.01504
∴ S.E = 0.015
Hence the standard error for sample proportion is S.E = 0.015

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 8 Sampling Techniques and Statistical Inference Miscellaneous Problems

Question 6.
A sample of 100 students are drawn from a school The mean weight and variance of the sample are 67.45 kg and 9 kg respectively find (a) 95% and (b) 66% confidence intervals for estimating the mean weight of the students.
Solution:
sample size n = 100
The sample mean = \(\bar { x }\) = 67.45
The sample variance S² = 9
The sample standard deviation S = 3
S.E = \(\frac { S }{√n}\) = \(\frac { 3 }{\sqrt{100}}\) = \(\frac { 3 }{10}\) = 0.3

(a) The 95% confidence limits for µ are given by
\(\bar { x }\) – z\(\frac { α }{2}\) S.E < µ < \(\bar { x }\) + z\(\frac { α }{2}\) S.E
67.45 – (1.96 × 0.3) ≤ µ ≤ 67.45 + (1.96 × 0.3) 67.45 – 0.588 ≤ µ ≤ 67.45 + 0.588
66.862 ≤ µ ≤ 68.038
The confidential limits is (66.86, 68.04)

(b) The 99% confidence limits for estimating µ are given by
\(\bar { x }\) – z\(\frac { α }{2}\) S.E ≤ µ ≤ \(\bar { x }\) + z\(\frac { α }{2}\) S.E
67.45 – (2.58 × 0.3) ≤ µ ≤ 67.45 + (2.58 × 0.3)
67.45 – 0.774 ≤ µ ≤ 67.45 + 0.774
66.676 ≤ µ ≤ 68.224
∴ The 99% confidence limits is (66.68, 68.22)

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 8 Sampling Techniques and Statistical Inference Miscellaneous Problems

Question 7.
The mean I.Q of a sample of 1600 children was 99. it is likely that this was a random sample from a population with mean I.Q 100 and standard deviation 15? (Test at 5% level of significance)
Solution:
sample size n = 1600
\(\bar { x }\) = 99
sample mean
Population mean µ = 100
population S.D σ = 15
under the Null hypothesis H0 : µ = 100
Alternative hypothesis H1 : µ = 100 (two tails)
Level of significance µ = 0.05
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 8 Sampling Techniques and Statistical Inference Miscellaneous Problems 1
z = -2.666
z = -2.67
Calculated value |z| = 2.67
critical value at 5% level of significance is
z\(\frac { α }{2}\) = 1.96
Inference:
Since the calculated value is greater than table value i.e z ⇒ z\(\frac { α }{2}\) at 5% level of significance, the null hypothesis is rejected. Therefore we conclude that the sample mean differs, significantly from the population mean.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 8 Sampling Techniques and Statistical Inference Miscellaneous Problems