Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 3 Earthquake

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 9th English Guide Pdf Supplementary Chapter 3 Earthquake Text Book Back Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th English Solutions Supplementary Chapter 3 Earthquake

9th English Guide Earthquake Textbook Questions and Answers

A. Fill in the blanks with words from the text.

  1. The name of the narrator is ……………………..
  2. There were …………….. villages in the valley.
  3. Brij went to Pauri to buy his ………………….
  4. The soldiers had set up a ……………………
  5. Bhuli had been buried under the debris for …………… hours

Answers:

  1. M.S. Mahadevan
  2. 670
  3. school books
  4. make shift camp
  5. 116

B. Based on your understanding of the story, choose the right answers from the options.

Question 1.
Brij started a tea shop because he wanted to ………………….
(a) start a company
(b) serve the people
(c) go on a pilgrimage
(d) become a tour guide
Answer:
(b) serve the people

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 3 Earthquake

Question 2.
Molthi was completely devastated because of ……………………
(a) a high-intensity earthquake
(b) thunder and hail storm,
(c) drought and famine
(d) flash floods.
Answer:
(a) a high-intensity earthquake

Question 3.
The brother searched everywhere and looked dejected because
(a) he couldn’t find his house
(b) he couldn’t locate his sister.
(c) he was hungry and didn’t eat for a few days
(d) he lost his school books.
Answer:
(b) he couldn’t locate his sister.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 3 Earthquake

Question 4.
The boy had great reverence and respect for Army officers as they …………………..
(a) were brave and courageous
(b) worked day and night
(c) saved his sister from death
(d) all the above
Answer:
(c) saved his sister from death

Question 5.
Brij finally offered the traveller a ………………….
(a) cup of milk
(b) cup of tea
(c) glass of water
(d) cup of coffee
Answer:
(b) cup of tea

C. Identify the character or speaker of the following lines.

  1. Greetings, traveller. You looked tired and cold.
  2. Tomorrow, we will go back to Pauri.
  3. Whom are you looking for?
  4. My men have been on their feet for days.
  5. May God be with you!

Answers:

  1. Narrator/ Briji
  2. Brij’s uncle
  3. Army officer
  4. Army officer
  5. Narrator/ Briji

D. Answer the following questions in a paragraph of about 80 to 100 words.

Question 1.
Explain the efforts taken by the Army Officer to save the baby?
Answer:
The officer came with three soldiers armed with spades and crowbars. Without a word, the men began to remove the debris. They laboured doggedly. When it was completely dark, someone brought a few lit petromax lamps. Two hours r later, a soldier called out, “ Sir”. He stood in the middle of a small hollow. The wall had caved in at that spot. Brij recognised a part of the door. Beneath it, was a little foot. Feverishly, the soldiers began to clear the hollow. Then they lifted the door. It was a miracle. They rescued the baby alive after a hundred and sixteen hours. A ragged cheer went up and she was carried to a make-shift hospital.

(OR)

The narrator went away to buy school books. That night there was an earthquake and they felt it. Brij, the narrator returned home to Molthi with his uncle. Help arrived only after four days. Brij’s little sister Bhuli was missing. The soldiers cleared the debris, they had made a makeshift. Brij was crying and searching but in vain.

The army officer told him that it was of no use. Some brought a few lit petromax lamps, a soldier stood in the middle of a hollow. The narrator saw a small door when the soldier cleared the hollow, and lifted the door. Some said that she was alive, it was a miracle. She was taken to the makeshift and hospitalized. Thus the little baby was saved.

“Confidence is the key to success”

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 3 Earthquake

Question 2.
Brij has become a symbol of love and humanity. Explain?
Answer:
Title: Earthquake
Author: M.S. Mahadevan
Character: Brij, army officer, bhuli, soldiers.
Theme: “Love is divine”

One night there was an earthquake in brijs village. Molthi, when he was away at Pauri. He stayed there with his uncle at night. Brij’s returned home the next day. everything had gone into the earth. Help arrived only after four days. The army rescue team tried to clear the area and save people. But Brij’s little sister Bhuli was missing. Brij was searching, crying and searching.

The army officer told him that it was impossible. It already set dark. Some brought a few lit petromax lamps. Brij did not lose his lope. After two hours the soldier recognized a part of the door in the hollow. He lifted the door and found the baby alive.

She had been buried under the debris for 116 hours. She had survived the earthquake and the cold night’s. She was wrapped in a warm blanket and carried to the officer. But he was gone. He even did not know his name,. Brij’s sheer effort brought his sister back alive. Really he was a symbol of love and humanity.

“Love your neighbour as yourself”

(OR)

One night there was an earthquake at Molthi. It was Brij’s village. He had gone away to Pauri. He returned home the next day. The whole village had gone into the earth. Help came only after four days. The rescue team tried to clear the debris. Brij was searching and crying. The army officer had lost his hope. The soldiers were engaged in the rescue work. It was night and a few lit petromax lamps.

Soldiers found out a cave in the wall. When the soldier cleared the hollow, they lifted the door. Someone said that the child was alive. She was wrapped in a warm blanket and carried to the makeshift hospital. Brij and his sister went to live with his uncle. Bhuli started going to school. She was a gift to brij for his love and concern. Brij has become a symbol of love and humanity.

“Love is supreme to hope and faith”

E. Answer the following questions based on the reading of the story. Do not forget to go back to the passage whenever necessary to find and confirm the answers.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 3 Earthquake
Answer:
Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 3 Earthquake img 2

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 2 The Fun They Had

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 9th English Guide Pdf Supplementary Chapter 2 The Fun They Had Neighbour Text Book Back Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th English Solutions Supplementary Chapter 2 The Fun They Had

9th English Guide The Fun They Had Textbook Questions and Answers

A. Identify the character or speaker of the following lines.

  1. She was given test after test in geography ………………………
  2. He was a round little man with a red face and a whole box of tools with dials and wires ……………………
  3. She had been hoping they would take the teacher away altogether ……………………..
  4. They learned the same things, so they could help one another with the home work and talk about it ………………….
  5. They had a special building and all the kids went there …………………..

Answers:

  1. Margie
  2. Country Inspector
  3. Margie
  4. Students of the old school
  5. Tommy

B. Fill in the blanks with the clues given below to complete the paragraph.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 2 The Fun They Had

Tommy and Margie found something about the (1) ………………….. of the past. Tommy found a (2) ………………….. which has been printed on paper. The book was old and the pages were (3) ………………….. At present, the (4) ………………….. were moving on a television screen. The television had over (5) ………………….. He had found the old book in the (6) ………………….. of his house. While reading Tommy found that it was about the old schools. Margie hated school because she was having problems with learning (7) ………………….. The mechanical teacher was black and large with a screen. Margie hated the slot where she had to insert her homework or (8) ………………….. Margie did not understand how a (9) ………………….. could be a teacher and how the students were taught the (10) ………………….. Then it was (11) ………………….. for Margie and Tommy. Margie went to the schoolroom in her (12) ………………….. where the mechanical teacher stood. She was thinking about the old school and how much fun the children had, (13) ………………….. time together.

Answers:

  1. schools
  2. real book
  3. yellow and crinkly
  4. words
  5. million of books
  6. attic
  7. geography
  8. test papers
  9. person
  10. same thing
  11. time
  12. house
  13. learning and spending

C. Bring out the difference between your school and Margie’s school in the given tabular column. An example is done for you.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 2 The Fun They Had
Answer:
Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 2 The Fun They Had

D. Complete the following based on your reading. Answers:

  1. The old book was found by …………………..
  2. Margie was surprised to see the old book because …………………..
  3. The mechanical teacher was giving Margie …………………..
  4. Margie had to study always at the same time every day, because her mother said little girls …………………..
  5. The geography sector in mechanical teacher was …………………..

Answers:

  1. Tommy
  2. the words stood still instead of moving.
  3. test after test in geography.
  4. learned better if they learned at regular hours.
  5. geared a little too quickly.

Think and Write:

E. On the basis of reading and using your own ideas, answer the following in about 125 – 150 words each.

Question 1.
Describe Margie’s mechanical teacher and her classroom in your own words.
Answer:
Tommy found the book on 17 May 2157. It was a very old book. The pages were yellow and crinkly, and it was awfully funny to read the words that stood still instead of moving the way they were supposed to, on a screen. The mechanical teacher had been giving her test after test in geography and she had been doing worse and worse until her mother had shaken her head sorrowfully and sent for the county inspector.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 2 The Fun They Had

Question 2.
Why did Margie hate her school? What was she thinking about at the end of the story?
Answer:
Margie hated her school because it was not fun. She was doing badly in the geography tests. Her mechanical teacher was giving her test after test. Her mother sent for the country inspector. Margie hoped that the inspector would take the mechanical teacher away.

She was disappointed when the country inspector managed to assemble all the parts of the mechanical teacher. She hated inserting her homework and test papers in the slot of the mechanical teacher. She did not like to write her answers in a punch code.

Margie thought that the old type of school must have fun. She imagined all the kids from the whole neighbourhood coming together laughing and shouting in the schoolyard. She thought that they would sit together in the classroom and go home together at the end of the day.

They learned the same thing and helped one another with the homework and talked about it. The teacher ‘ were human being, all these aspects made her believe that the type of school must have fun.

“Everybody is doing the same old thing”

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 2 The Fun They Had

Question 3.
What was strange about the ‘book’? Why did Margie find it strange?
Answer:
The pages of the ‘book’ were yellow and crinkly. It was awfully funny to read words that stood still, unlike moving on a screen. When Margie turned back to the previous page, the page had the same words on it, when she read it the first time. All these things were strange for Margie, as she used to read-only telebooks through a computer screen, without any knowledge of a real book.

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Pdf Chapter 7 Information processing InText Questions Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Chapter 7 Information processing InText Questions

Recap (Text Book Page No. 232 & 233)

Question 1.
Find the number of all possible triangles that can be formed from the triangle given below.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 1Answer:
Single Triangles ⇒ 5
Combination of 2 ⇒ 4
Combination of 3 ⇒ 2
Big triangle ⇒ 1
= 12

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 2.
Use the numbers given in the figure to form a 3 × 3 magic square.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 2
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 3

Question 3.
Convert the tree diagram into a numeric expression.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 4
Answer:
(10 × 5) + (9 × 4)
= 50 + 36
= 86

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 4.
(i) Find the total time taken by the bus to reach from A to E via B , C and D.
(ii) Find which is the shortest route from A to E.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 5
Answer:
(i) Route ⇒ A → B → C → D → E
Time taken ⇒ (7 + 5 + 3 + 6) hrs = 21 hrs

(ii)

Available rootsTime taken
(a) A → B → C → D → E7 + 5 + 3 + 6 = 21 hrs
(b) A → B → D → E7 + 4 + 6  = 17 hrs
(c) A → B → C → E7 + 5 + 8 = 20 hrs

Shortest route ⇒ A → B → D → E

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 5.
Connect the Fibonacci squares through diagonals by curve from corner to corner across each square to draw a Golden Spiral.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 6
Fibonacci Squares

Question 6.
When you plan to buy a shirt, one shop offers a discount of ₹ 200 on MRP ₹ 1000 and another shop offers 15% discount on the same MRP. Where would you buy?
Answer:
Price in 1st shop = ₹ 1000 – ₹ 200 = ₹800
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 7
In shop 1.

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 7.
Amazing park is offers a package deal of 5 entrance passes for ₹ 130. If one entrance pass normally costs ₹ 30, how much will you save by taking advantage of this special deal?
Answer:
Cost of one entrance pass = ₹ 30
∴ Cost of 5 entrance passes = ₹ 5 × 30
= ₹ 150
But special deal price = ₹ 130
Amount of saving = 150 – 130 = ₹ 20

Activity (Text Book Page No. 237)

Question 1.
Determine the number of two digit numbers that can be formed using the digits 1, 3 and 5 with repetition of digits allowed.
The activity consists of two parts
(i) Choose a one’s digit.
(ii) Choose a ten’s digit.
Complete the table given beside
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 8
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 9

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 2.
Find the three digit numbers that can be formed using the digits 1, 3 and 5 without repetition of digits.
Complete the tree diagram given below to the numbers
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 10
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 11

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Activity (Text Book Page No. 242)

Question 1.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 12
(i)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 13
(ii)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 14
(iii)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 15
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 15

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 2.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 17
Answer:
(i)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 16
(ii)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 18
(iii)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 19
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 18

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 3.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 20
(i)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 21
(ii)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 22
(iii)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 22

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 4.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 24
(i)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 25
(ii)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 26
(iii)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 27
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 25

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 5.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 28
(i)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 29
(ii)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 30
(iii)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 31
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 30

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Try These (Text Book Page No. 243)

Question 1.
Find any five SETs among these set of cards (repetition of cards allowed).
a.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 32

b.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 33

c.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 34

d.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 35

e.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 36

f.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 37

g.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 38

h.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 39

i.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 40

j.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 41
Answer:
(i) (a), (c), (h)
(ii) (e), (g), (j)
(iii) (a), (b), (d)
(iv) (f), (i), (j)
(v) (f), (i), (h)

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 2.
This is an example for a magic square in SETs. Can you make another two?
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 42
Answer:
Repeat one square with every thing 2 another square with everything 3.

Activity (Text Book Page No. 250)

Using the given Table I, find the pattern, answer the following questions and colour the values in the given Table Il. One is done for you.
Table – 1
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 43
Question 1.
Where are the even Fibonacci Numbers?
Colour both the term n and where F(n) is even in yellow.
Do you find any pattern?
Every Third Fibonacci number is a multiple of 2(even).
Answer:
i.e., a multiple of F(3) or 2 = F(3)

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 2.
Where there are Fibonacci numbers which are multiple of 3?
Colour both the term n and where F(n) is multiple of 3 in red.
Write down the pattern you find
Every 4th Fibonacci number is a multiple of 3.
Answer:
i.e., a multiple of F(4) or 3 = F(4)

Question 3.
What about the multiple of 5?
Colour both the term n and where F(n) is multiple of 5 in blue. ‘
Write down the pattern you find.
Every …………………………… i.e ………………………………
Answer:
Every 5th Fibonacci number i.e a multiple of F(5) or 5 = F(5)

Question 4.
What about the multiple of 8?
Colour both the term n where F(n) is multiple of 8 in green.
Write down the pattern you find.
Every …………………………… i.e ………………………………
Answer:
Every 6th Fibonacci number i.e a multiple of F(6) or 8 = F(6)

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Table 2.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 44
From the above activity, we conclude that
Every Fibonacci number is a factor of (a term number of) Fibonacci numbers in multiples
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 45
From the above table, we get a general rule as Every kth Fibonacci number is a multiple of F(k).
Answer:
Table 2.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 46
R – Red
Y – Yellow
B – Blue
G – Green

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Activity (Text Book Page No. 258)

Code 1: Pigpen

I. Fill in the blank boxes and decode
The Pigpen code looks like meaningless writing, but it is quite easy to catch on to. Each letter is represented by the part of the “Pigpen” that surrounds it.
The first code uses the following key. To complete the code, you need to work out how to use the key to decode the message.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 47

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 48
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 49
To decode
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 50

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Code 2: Polybius Square Cipher

II. Fill in the blanks
A Polybius Square is a table that allows someone to convert letters into numbers. Use the Polybius square rows and column values to find the code
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 51

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 52
Answer:
Using this a set of numbers can be used to denote a letter and vise versa
(4, 2) represent T, (3, 4) represent H, (5, 5) represent E
Likewise, when we solve for the remaining. we get
THE NAME OF TREASURE DOES NOT HAVE BAND D .
Since clue 2 gives that the treasure item does not have the letters b & d, therefore “exam pad” & “geometry box” cannot be the treasure item.
Hence, the treasure item is “gift voucher”

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Code 3: Atbash Cipher
III. Find the code using the key as shown in given figure:
Atbash cipher is a substitution cipher with just one specific key where all the letters are reversed that is A to Z and Z to A.

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 54
Answer:
The given Cipher is:
GSV ILLN MFNYVI RH Z NFOGRKOV LU ULFI ZMW HVEVM
Decoded Message:
THE ROOM NUMBER IS A MULTIPLE OF FOUR AND SEVEN
Since room number is a multiple of 4 & 7,
The room number is 4 × 7 = 28.

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Code 4: Using a Key – Reflection Table
IV Use the reflection table which is given below and find the correct word by using a reflected alphabet.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 55
J V A Q B J – _______
P B Z C H G R E G N O Y R – _______
P U N V E – ________
P H O O B N E Q – ________
Answer:
J V A Q B J – WINDOW
P B Z C H G R E G N O Y R – COMPUTER TABLE
P U N V E – CHAIR
P H O O B N E Q – CUPBOARD

After finding the codes, the teacher then asks students to rearrange the clues one by one
CLUES
1. ————————————————-
2. ————————————————-
3. ————————————————-
4. ————————————————-
Answer:
The 4 clues are:
1. Water bottle, Gift voucher, Exam pad, Geometry box
2. The name of the treasure does not have b’ & ‘d’
3. The room is a multiple of four and seven – 28
4. Window, Computer table, Chair, Cupboard

RESULT
(i) The room in which the treasure took place = ________ .
(ii) The place of the treasure = ________ .
(iii) The identity of the treasure = ________ .
(Hint:- If you answered the question number 6 in Exercise 4.3, you can compare and verify your results) The gift voucher contains (20 full marks awarded).
Answer:
The room in which the treasure took place = 28
The place of treasure = Chair
Identity of treasure = Gift voucher.

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Try These (Text Book Page No. 260)

Question 1.
Use Pigpen Cipher code and write the code for your name _______ and your chapter names
(i) LIFE MATHEMATICS
(ii) ALGEBRA
(iii) GEOMETRY
(iv) INFORMATION PROCESSING
Answer:
For Pigpen, we should first construct the Criss Cross pattern & then fill with alphabets.
Step 1:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 56

Step 2: Fill the above with all the alphabets from A to Z.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 57

Step 3: So, the secret code is got by the outline of each letter in the above patterns.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 58
similarly for all the others. Therefore pigpen code is
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 60

Let us now write the given words with Pigpen code.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 61

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 2.
Decode the following Shifting and Substitutmg secret codes given below. Which one is easier for you?
(i) Shifting method:- M N S G H M F HR H L O N R R H A K D
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 62
Answer:
Decode using shifting method. Let us shift & see by trial & error method.
Let us substitute ‘b’ for ‘a’, ‘e’ for ‘b’ & so on
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 63
Message : M N S G H M F H R H L O N R R H A K D
Decoded text : NOTHING IS IMPOSSIBLE
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 64
We find that Pigpen code has been used, by substituting for the symbols from the table that we constructed earlier, we go the message.
NOTHING IS IMPOSSIBLE

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 3.
Write a short message to a friend and get them to decipher it.(Use any one shifting and substituting code method)
Answer:
Student can choose and tr on their own.

Activity (Text Book Page No. 264)

Consider that you are going to a store with your total budget of ₹ 220 to buy things without changing the quantity of the items given in the list below with the following conditions.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 65
Conditions:
(i) First you have to complete the price list given.
(ii) You have to buy three items as per the given price list but within your budget ₹ 220.
(iii) You wont carry exceeding 5kg because you have to walk home carrying them, so they cannot be bulky.

Now, answer the following questions:
1. In how many ways can you buy your items? Complete the price lists given below. One is done for you.
2. Which one is the best purchase price list and why?

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 66
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 67

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 68
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 69

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 70
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 71

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 72
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 73

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 74
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 75

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Activity (Text Book Page No. 265)

Consider that you want to buy 12 litres of the same quality of edible oil at your budget price of ₹ 250 per litre. In a supermarket, there are a lot of offers on various oil brands. Some of the offers are given below. Complete the table and find which one is the best offer for you and how much you will save for your total purchase.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 76
Best offer price for you ___________
Amount that you saved for your total purchase ___________
Answer:
Best offer price for you ₹ 137.50
Amount that you saved for your total purchase ₹ 1350

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Try These (Text Book Page No. 266)

The teacher divides the class into four groups and setup a mock market in the class room and ask the students to involve in role play as Iwo groups of businessmen and two groups of consumers. Consumers have to buy products at different shops and prepare a price list.

The Iwo supermarkets iii which the two groups buy are Star Food Mart and Super Provisions. Th is week they each have got a special deal on some products. At Star Food Mart. you can buy items at discount prices. At Super Provisions, there are some “BUY ONE GET ONE” deals. Have a look at their deal:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 77

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 78

Now answer the following questions.
I. Here is your shopping list:
4 bottles of Protein Milk (200 ml size) 2 packets of Peanut candies(200 gm), 1 packet of Chocolate biscuits, 1 packet of Badam nuts (500 gm)
Answer:
price of Star Food Mart
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 80

(i) If you buy all the items in one shop, where will you get the best price?
Answer:
In star Food Mart

(ii) If you buy the items from the two shops, how will you do it to spend the least amount of money?
Answer:
Badam nuts from super provisions and other items from Star Food Mart.

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

II. You have H 000/- to spend to buy the following shopping list:
6 bottles of Protein Milk (200 ml size), 3 packets of Peanut candies(200 gm), 3 packets of Chocolate biscuits, 1 packet of Badam nuts (250 gm).
Answer:
Comparing two stores
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 81

(i) How can you do this so that you dont go over your budget amount ₹ 1000?
Answer:
We can buy them from any one shop.

(ii) Which shop offers you the best value for money on each item?
Answer:
Star Food Mart

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

(iii) Is the “BUY ONE GET ONE” deal at Super Provisions the same as “50% off” deal?
Answer:
Yes

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.4

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Pdf Chapter 7 Information processing Ex 7.4 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Chapter 7 Information processing Ex 7.4

Question 1.
Find the best buy of the following purchases:
(i) A pack of 5 chocolate bars for ₹ 175 or 3 chocolate bars for ₹ 114?
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.4 1
Best buy is a packet of 5 chocolate bars for ₹ 175

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.4

(ii) Basker buy 1\(\frac { 1 }{ 2 }\) dozen of eggs for 81 and Aruna buy 15 eggs for ₹ 64.50?
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.4 2
Best buy is 15 eggs for ₹ 64.5

Question 2.
Using the given picture find the total special offer price of fresh sweets and bakery products to buy \(\frac { 1 }{ 2 }\) kg laddu, 1 kg cake, 6 pockets of bread.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.4 3
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.4 4

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.4

Question 3.
Using the given picture prepare a price list.
Suppose you planto buy 1\(\frac { 1 }{ 2 }\) kg of apple, 2 kg of pomegranate, 2 kg of banana, 3 kg of mango, \(\frac { 1 }{ 2 }\) kg of papaya, 3 kg of onion, \(\frac { 1 }{ 2 }\) kg of tomato, and 1 kg of carrot in shop 1, how much will you save compared to shop 2.
Shop 1
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.4 5

Shop 2
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.4 6
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.4 7
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.4 8
Price in shop 2 – Shop 1 = 715 – 675.75
= ₹ 39.25
We can save ₹ 39.25 in shop 1 compared to shop 2.

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.4

Question 4.
You want to buy some grocery items as per your shopping list that are given in the picture with their price. Also you have a bag that capacity of carrying 7 kg. Using weight ratio approach tabulate to find the total price and how much can
you buy more grocery items within your budget of ₹ 1000 and not exceeding 7 kg.
Shopping list
1. 2kg of red chili
2. 2 kg of coriander
3. 1 kg of garlic
4. 1 kg of tamarind
5. 2 kg of toor dal

Red chilli
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.4 9
₹ 141/1 kg

Coriander
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.4 10
₹ 130/1 kg

Garlic
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.4 11
₹ 82/1 kg

Tamarind
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.4 12
₹ 99/1 kg

Toor dal
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.4 13
₹ 78/1 kg
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.4 14

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.4

Objective Type Questions

Question 5.
Online or television advertisements influence people on spending decisions by
(a) using special music
(b) making them think that they need the item
(c) using attractive pictures
(d) all the above
Answer:
(d) all the above

Question 6.
When I go shopping, I will buy
(a) something that looks attractive
(b) something my friend has
(c) something that I need to purchase
(d) the first thing I see in the store
Answer:
(c) something that I need to purchase

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.4

Question 7.
The best shopping choice is to
(a) shop at brand name stores always buy
(b) compare the choices before buying
(c) the same thing my friends bought
(d) buy at a regular shop always
Answer:
(b) compare the choices before buying

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 9th English Guide Pdf Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour Text Book Back Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th English Solutions Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour

9th English Guide The Envious Neighbour Textbook Questions and Answers

A. Identify the character or speaker of the following lines.

Question 1.
They gathered the tressure
Answer:
The honest couple

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour

Question 2.
The pine tree under which, I am hurried, to be cut down and made int a mortar
Answer:
The (dead) dog

Question 3.
They dug and found nothing but a quantity of dirty and nasty offal
Answer:
The wicked couple

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour

Question 4.
He had not to wait long before he was called into the prince’s palace and ordered to exhibit his power
Answer:
The wicked old man

Question 5.
BOW, WOW, WOW!
Answer:
The dog

B. Based on your understanding of the story choose the right answers from the given options.

Question 1.
The old farmer and his wife loved the dog.
(a) because it helped them in their day-to-day work.
(b) as if it was their own baby.
(c) as they were kind to all living beings.
Answer:
(c) as they were kind to all living beings.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour

Question 2.
When the old couple became rich they
(a) gave the dog better food
(b) invited their greedy neighbours to a feast.
(c) lived a comfortable life and were generous towards their poor neighbours.
Answer:
(c) lived a comfortable life and were generous towards their poor neighbours.

Question 3.
The greedy couple borrowed the mill and the mortar to make
(a) rich pastry and bean sauce
(b) magic ash to win rewards.
(c) a pile of gold.
Answer:
(c) a pile of gold.

C. Answer the following questions in a paragraph of about 80 to 100 words.

Question 1.
The old farmer was a kind person. Justify the statement with suitable examples from the story.
Answer:
The old farmer was a kind man. He helped the poor and the needy with what he had. He had a pet dog, which they used to feed with fish and tit-bit from their kitchen. One day, when their dog helped them in getting wealth, they did not take it all for themselves.

But gave alms to the poor and then bought for themselves rice fields and corn-fields. When his neighbour killed his dog, he did not scold him. He just wept for his pet, kept some food, burnt incense, and adorned its grave with flowers. He also showed his kindness to his envious neighbours, as they were distressed, by giving them a share of his own riches.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour

Question 2.
How did the dog help the farmer even after its death?
Answer:
The good oldman’s neighbour killed the dog and buried it under the roots of pine-tree. The oldman adorned its grave with flowers and shed tears over his lost pet.

That night the dog appeared to him. It asked him to make a mortar from the pine tree wood and use it. When he ground his rice, it turned into rich treasure. The neighbour borrowed the mortar. They tried to use it but all their rice turned into filth. So they broke the mortar and burnt it.

One night dog appeared to the good old man and told him that if he took the ashes and sprinkle them on whithered trees, the trees would revive and blossom.

He verified the power to bring back dead trees to life. A certain prince sent for him, he sprinkled the ashes on the poumpland cherry trees. The trees shoot out and Put forth flowers. So the prince gave him a rich reward and sent him rejoicing. Thus the dog helped the good oldman even after its death.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour

Question 3.
Why did the Prince reward the farmer but punish the neighbour for the same act?
Answer:
The prince rewarded the farmer because he made all the withered plum and cherry trees in the palace to shoot out and put forth flowers. So the prince was happy with his magical powers and sent him home rejoicing with plenty of presents.

Whereas the neighbour of the good old man was punished because he couldn’t perform the act of reviving the trees, after scattering the ashes on them. The ashes flew into the prince’s eyes and mouth, blinding and choking him. So the guards caught him and beat him almost to death.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour

Question 4.
Bring out the difference between two neighbours with suitable examples to support your view.
Answer:
The two neighbours in the story are of opposite characters. One old man was honest and kind. The other old man was cruel and wicked. He borrowed the dog to use it and become rich. But it did not come true. So he killed it and burnt it. The dog’s ashes had the power to revive dead trees. The cruel old man wanted to use it to become rich.

But he failed and he was beaten almost to death by the Prince’s retainers. They are similar to the two women who came to King Solomon’s court. Both the women claimed to be the mother of a living child. The king ordered the servant to cut it into two with a sword.

The false mother opted to take one half of the baby. But the true mother requested the king not to cut and kill the baby. She asked the king to give the baby to the other woman. The king caught the wicked woman. The child was restored to the real mother. The wicked woman was punished by the king.

D. Refer to what happens in the folktale and complete the story with the help of the hints given in the mind map.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour img 1
Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour

Answers:

  1. dog, which
  2. who came and borrowed the dog
  3. killed it
  4. and burnt it
  5. and put them in a basket

Samacheer Kalvi 9th English Guide Poem 7 The Stick-together families

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 9th English Guide Pdf Poem 7 The Stick-together families Text Book Back Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th English Solutions Poem  7 The Stick-together families

9th English Guide The Stick-together families Textbook Questions and Answers

1. “The gladdest people living are the wholesome folks who make
A circle at the fireside that no power but death can break.”

Question (a)
Who are the gladdest people living?
Answer:
The gladdest people are those who live together as wholesome folks.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Poem Chapter 7 The Stick-together families

Question (b)
Where do they gather?
Answer:
They gather at the fireside.

Question (c)
What can break their unity?
Answer:
Only death can break their unity.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Poem Chapter 7 The Stick-together families

2. “And the finest of conventions ever held beneath the sun
Are the little family gatherings when the busy day is done.”

Question (a)
When do they have their family gatherings?
Answer:
They have their family gatherings at the end of the busy day.

Question (b)
Where do they have their family conventions?
Answer:
The family conventions are held beneath the sun.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Poem Chapter 7 The Stick-together families

Question (c)
What does the poet mean by ‘finest conventions’?
Answer:
The finest conventions mean a family get together.

3. “There are rich folk, there are poor folk, who imagine they are wise,
And they’re very quick to shatter all the little family ties.”

Question (a)
What do the rich and poor folk imagine themselves to be?
Answer:
The rich and the poor folks imagine themselves to be wise.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Poem Chapter 7 The Stick-together families

Question (b)
What do they do to their families?
Answer:
They are quick to shatter their little family ties.

Question (c)
Whom does ‘they’ refer to?
Answer:
They refers to the rich and poor people who do not consider the little family ties as valuable and shatter them.

4. “There are some who seem to fancy that for gladness they must roam,
That for smiles that are the brightest they must wander far from home”

Question (a)
Why do they roam?
Answer:
They roam to attain gladness.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Poem Chapter 7 The Stick-together families

Question (b)
According to them, when do they get bright smiles?
Answer:
They get bright smiles when they wander far from home.

5. “But the gladdest sort of people, when the busy day is done,
Are the brothers and the sisters who together share their fun.”

Question (a)
Who are the gladdest people?
Answer:
The gladdest people are those brothers and sisters who share their fun.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Poem Chapter 7 The Stick-together families

Question (b)
When do they share their fun?
Answer:
They share their fun when the busy day is done.

Question (c)
What does ‘who’ refer to?
Answer:
Who refers to the brothers and sisters.

6. “It’s the stick-together family that wins the joys of earth,
That hears the sweetest music and that finds the finest mirth;”

Question (a)
Who wins the joys of the earth?
Answer:
The stick-together families win the joys of earth.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Poem Chapter 7 The Stick-together families

Question (b)
How do they find their joy?
Answer:
They find their joys by being together and hearing the sweetest music

Question (c)
What does the poet mean by ‘stick-together family’?
Answer:
The stick-together family means those families who spend time together (Joint families) and share their fun and sorrows and can be only separated after death.

B. Based on the understanding of the poem, fill in the blanks using the words and phrases given below to make a meaningful summary of the poem.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Poem Chapter 7 img 1

The poet brings out the difference in the attitudes of children living in a joint family and the nuclear family. The (1) …………………. are the happiest of all. Whereas the (2) …………………. of nuclear families take (3) ………………….. The gladdest people are the children from (4) …………………….. who circle near the fireside. No power other than death can break them. The (5) …………………… imagine themselves to be wise and in the process they (6) ………………….. ties. Each of them goes searching for pleasure in their own selected way. They harvest only (7) ………………….. and find empty joy. But the wisest among them are the children of the stick-together families. When the busy day is done, they together (8) ………………… The stick-together family wins (9) ………………….. The old house shelters all the (10) …………………… The poet invites wandering brothers to come and join the Stick – together families in their fireside and have fun.

Answers:

  1. stick – together families
  2. children
  3. separate ways
  4. joint family
  5. rich and poor folk
  6. shatter their family
  7. bitterness
  8. share their fun
  9. the joy of earth
  10. charm of life

C. Answer the following questions in about 80 – 100 words.

Question 1.
The stick – together families are the happiest of all. Explain.
Answer:
The stick-together families are the happiest of all. There is so much fun living together in joint families. There is a lot of excitement in joint families. The gladdest people living are the good folks who create a circle for themselves. They share their joys and sorrows. The finest of all large formal gatherings is the little family gatherings. The wisest children are in stick-together families. Some travel far away to seek joy but the happiest kind of people, are the ones who share their fun in stick-together families. It is sure that the stick-together family wins the joys of the earth.

(OR)

A joint family makes a happy home. The poet evaluates the happiness of the children in the stick – together families. The children from joint families are the happiest in the world. They circle near the fireside and share their fun. They have the finest little gatherings after every busy day is done.

They win their joys of earth. They find the finest happiness by hearing the sweetest music. The old home shelters them with all charm that life can give. They have the gladdest playground. They also have the happiest living place. The wandering brothers can come back to enjoy the happiness of life.

“There is nothing greater than a joint family”.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Poem Chapter 7 The Stick-together families

Question 2.
Bring out the difference between the children of the joint family and the nuclear family.
Answer:
Title: The stick – together families.
Author: Edgar Albert Guest.
Characters: Brothers and Sisters of Joint family and the nuclear family.
Theme: There is nothing greater than a joint family.

In his poem, “The Stick – together families” the poet brings out the difference in the attitudes of children living in joint family and the nuclear family. The joint families are the happiest of all. The gladdest people are the children from the stick – together families who circle near the fireside. No power except death can break them. But the brothers and sisters from the nuclear families take separate ways.

The poor and the rich people imagine themselves to be wise. They are quick enough to shatter their family ties. Each one goes searching for pleasure in their own selected way. They harvest its bitterness and find empty joy.

But the children of the joint family are the wisest. When the busy day is done they share their fun together. The children of the joint family win the joy of earth. The old home roof shelters all the brothers and sisters. However, there is a chance for the wandering brothers to come back and join the stick-together families in their fireside and have fun.
“The Stick – together families are the happiest of all”.

(OR)

The poet brings out the difference in the attitudes of children living in a joint family and the nuclear family. The joint families are the happiest of all. But the children of nuclear families take separate ways. The children from the joint families circle near the fireside. They are the happiest children. Except for death, no power can break them. The children from nuclear families take separate ways.

Each one goes searching for pleasure in their selected way. They harvest their bitterness and find empty joy. Whereas the inmates of the joint families are the wisest. After their busy day, they share their fun. Thus they win the joy of earth. The old home shelters all of them. However, the wandering brothers return to the joint families and have fun.

“The joint family is the happiest of all”.

D. Answer the following.

Question 1.
There is rich folk, there is poor folk, who imagine they are wise, ………..
Pick out the words in alliteration.
Answer:
Words in alliteration. There, there, they, folk, talk.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Poem Chapter 7 The Stick-together families

Question 2.
Mention the rhyme scheme of the poem?
Answer:
Rhyming words are: far, are: make, break, sun, done. The rhyme scheme is aa bb cc.

Additional Questions & Answers

A. Answer the questions that follow each set of poetic lines.

1. But it’s bitterness they harvest, and it’s empty joy they find
For the children that are wisest are the stick – together kind.

Question (a)
What does ‘they’ refer to?
Answer:
‘They’ refers to the children from the nuclear family.

Question (b)
What do they harvest?
Answer:
They harvest the bitterness.

Question (c)
What do they find?
Answer:
They find empty joy.

Question (d)
Who is the wisest?
Answer:
The stick – together kind of children are the wisest.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Poem Chapter 7 The Stick-together families

2. Each goes searching after pleasure in his own selected way
Each with strangers likes to wander and with strangers likes to play.

Question (a)
What does each go searching after?
Answer:
Each goes searching after pleasure.

Question (b)
Where does each go?
Answer:
Each goes in his own selected way.

Question (c)
Whom does each like to wander with?
Answer:
Each likes to wander with strangers.

Question (d)
What does each like to do with strangers?
Answer:
Each likes to play with strangers.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Poem Chapter 7 The Stick-together families

3. That the strange friend is a true friend and they travel far astray.
They waste their lives striving for a joy that’s far away.

Question (a)
Who is a true friend?
Answer:
The strange friend is a true friend.

Question (b)
What do ‘they’ refer to?
Answer:
‘They’ refers to the children from a nuclear family.

Question (c)
What is meant by ‘astray’?
Answer:
‘Astray’ means wrongdoing.

Question (d)
What for do they waste lives in striving?
Answer:
They waste their lives in striving for a joy that is far away.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Poem Chapter 7 The Stick-together families

4. It s the old home roof that shelters all the charm that life can give
There you find the gladdest playground, there the happiest spot to live

Question (a)
What does the old home roof shelter?
Answer:
The old home roof shelters all the charm that life can give.

Question (b)
What do nuclear family children find in the old home?
Answer:
Nuclear family children find the gladdest playground there.

Question (c)
What is the happiest spot to live?
Answer:
The old home is the happiest spot to live.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Poem Chapter 7 The Stick-together families

5. And O weary wandering brothers, if contentment you would win
Come you back unto the fireside and be comrade with your kin

Question (a)
Who are the wandering brothers?
Answer:
The wandering brothers are the children from the nuclear family.

Question (b)
Why are they weary?
Answer:
They wandered far away. So they are weary.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Poem Chapter 7 The Stick-together families

Question (c)
What would they win if they return unto fireside?
Answer:
They would win contentment if they return unto fireside.

Question (d)
Pick out the words in alliteration.
Answer:
The words in alliteration:
Line – 1: weary, wandering.
Line – 2: come, comrade; back, be; you, your.

Listening:

E. Listen to the passage and fill in the blanks with an appropriate answer.

  1. A person is valued based on his ………………….
  2. …………………. does not happen overnight.
  3. A close family bond is like a …………………
  4. A strong foundation for any individual comes from being with a ………………….
  5. A gift not only with …………………., but ……………………. who care and love us beyond themselves.

Answers:

  1. family and upbringing
  2. bonding
  3. safe harbour
  4. supportive family
  5. lovable parents, siblings

Speaking:

F. “The building actually rests on the well-laid foundation and hence is strong and still.” How can this be related to a family? Discuss with your partner and share your views in the class.

“The building actually rests on the well laid out foundation and hence is strong and still” is a mean¬ingful statement. Only when the foundation is built well, a building can stand on it firmly. Likewise, a foundation is very necessary for the formation of the family.

A family is like a building. It does not mean a house but it is a home. A family is an invisible or abstract thing. But it is a bond, a long lasting relationship that holds a bond with each other. There are many values that one has to get the family bonding in the right manner.

A close family bond is like a safe harbour Bonding does not happen overnight. It is through a family we learn the values of love, trust, hope, belief, cultures, morals, traditions, and every little matter that concerns us. A strong foundation for any individual comes from being with a supportive family. As the building serves as a shelter, a family also protects us by all means.

We have parents who support us, teach us moral values in life, give us a strong foundation in character, teach us the importance of love and being loved trust for one another, and many other morals that could be obtained from a family. The family is created at birth and establishes ties across generations. Families are the foundation of society and create our personal template for giving and receiving love in intimate relationships.

Writing:
G. Write a four-line poem with rhyming words describing your family.

My Family:
We‘re a sweet little family
We live together quite happily
We have a lot of games and fun
As and when the busy day is done

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 7 A Birthday Letter

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 9th English Guide Pdf Prose Chapter 7 A Birthday Letter Text Book Back Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th English Solutions Prose Chapter 7 A Birthday Letter

9th English Guide From A Birthday Letter InText Questions and Answers

Question 1.
From which prison did Nehru write this letter?
Answer:
Nehru wrote the letter from Central Prison, Naini, in Uttar Pradesh.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 7 A Birthday Letter

Question 2.
Did Nehru send any presents to Indira?
Answer:
No, Nehru did not send any present to Indira.

Question 3.
Which historical character inspired young Indira?
Answer:
The historical character who inspired young Indira was Joan of Arc.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 7 A Birthday Letter

Question 4.
What helps ordinary men and women to become heroes?
Answer:
History helps ordinary men and women to become heroes.

Question 5.
Who is addressed as ‘Babuji’?
Answer:
Mahatma Gandhiji is addressed as Bapuji.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 7 A Birthday Letter

Question 6.
What should the soldiers of India respect?
Answer:
The soldiers of India should respect India’s honour.

9th English Guide From A Birthday Letter TextBook Questions and Answers

A. Answer the following questions in one or two sentences.

Question 1.
Why could not Nehru send any present to Indira?
Answer:
Nehru could not send any presents to Indira because he was in prison.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 7 A Birthday Letter

Question 2.
What cannot be stopped even by the high walls of prisons?
Answer:
Nehru’s letters cannot be stopped even by the high walls of prisons.

Question 3.
Why did Nehru dislike sermonizing?
Answer:
Nehru has always thought that the best way to find what is right is not by giving a sermon but by talking and discussing.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 7 A Birthday Letter

Question 4.
What does history tell us?
Answer:
“History tells us that whole person become interested in a great cause”.

Question 5.
What do ordinary men and women usually think of?
Answer:
Ordinary men and women are not usually heroic. They think of their bread and butter, of their children, of their household worries, and the like.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 7 A Birthday Letter

Question 6.
When do ordinary men and women become heroes?
Answer:
Ordinary men and women become heroes when history helps them.

Question 7.
What does the phrase ‘great drama’ refer to?
Answer:
The great drama refers to India’s freedom movements.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 7 A Birthday Letter

Question 8.
Why are the freedom fighters under Gandhi not afraid of anything?
Answer:
The freedom fighters under Gandhi do everything with no room for secrecy or hiding. So they are not afraid of anything.

B. Answer the following in about 80-100 words each.

Question 1.
Explain the important elements of Nehru’s letter?
Answer:
Pandit Nehru was imprisoned in Naini jail. As he was not able to send a gift to Indira on her birthday, he sends her a letter. Though presents are appreciated, letters can equally be cherished as gifts. Nehru did not like to sermonize or give advice. We have learned that it is important to do things without fear. We should recognize right from wrong. While facing problems, we can resolve them by discussing them with near and dear ones.

The value of the contribution of our leaders to fight for freedom and the value of qualities exhibited by these leaders. The two factors that make ordinary men heroes are, (i) full faith in a great cause and (ii) love and respect for the nation. Mahatma Gandhi inspired millions of people to fight for freedom. Nehru wants Indira to develop qualities like respect for her country’s honour, trust, patriotism, etc.

(OR)

Jawaharlal Nehru is in Naini prison. He usually gives a present to his young daughter Indira who is 13. But now he cannot do so. He writes a birthday letter to her as her present. He reminds of the historical character Joan of Arc. He empasises the significance of historical events. History even helps common people to become heroes. Great leaders inspire ordinary people to do noble deeds.

He admires Babuji whose magic message from the prison has stolen the hearts of India’s millions. It has made all to participate in the freedom movement. He sites the people working with no secrecy or hiding. Nehru wishes Indira to do anything not secretly. If she does so she will group up unafraid serene and unruffled, whatever may happen. Finally, he blesses her that she may grow into a brave soldier in India’s service.

“Openness can bring happiness, courage, and success”.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 7 A Birthday Letter

Question 2.
Imagine yourself as Indira and write a reply letter to your father, Nehru for the letter you received on your birthday?
Answer:

Mussoorie,
October 27, 1930.

My dear dad,
My joy has no bounds to receive your Letter. I am amazed to have it as my birthday present. I feel as if you are sitting beside me and talking to me.

I am thrilled to read about the historic events how history has made simple, ordinary people to become heroes. It is overwhelming to know how Babuji’s magic message has stolen the hearts of India’s millions. As you say, we too take some part in this great drama of the freedom movement.

Your words are so powerful and I shall respect India’s honour which is a secret trust. I am grateful dad for imparting so much about the history of India. Like Babuji, I shall be truthful and have no room for secrecy or hiding. I’m sure to make friends with the sun and work in the lights.

With your hearty wish, I’ll grow up unafraid serene, and unruffled, whatever may happen. I’ve read the letter completely and energized very much. I’ll be a brave soldier in India’s service fulfilling your dreams.

With much love and deep regards.

Yours loving daughter,
Indira Priyadarshini.

C. Match the words with correct synonym and Antonym from the table.
Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 7 A Birthday Letter img 1a
Answer:

Think and answer:

Question 1.
What is the difference between an opinion and a fact?
Answer:

  • An opinion is one’s feelings or thoughts about somebody.
  • A fact is a piece of information that can be proved to be true.

D. Identify, whether the following statements are of OPINION or FACT.

Question 1.
On your birthday you have been in the habit of receiving presents and good wishes.
Answer:
Fact

Question 2.
I have liked my talks with you.
Answer:
Fact

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 7 A Birthday Letter

Question 3.
The best way to find what is wrong and right is by discussing.
Answer:
Fact

Question 4.
A letter can hardly take the place of a talk.
Answer:
Opinion

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 7 A Birthday Letter

Question 5.
For the desire to hide anything means that you are afraid.
Answer:
Opinion

Listening:

E. Listen to the dialogue and answer the following questions.

Question 1.
Aadhav and Raghav are ……………..
(a) brothers
(b) friends
(c) colleagues
(d) classmates
Answer:
(a) brothers

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 7 A Birthday Letter

Question 2.
The brothers are planning to celebrate their ………………….. wedding anniversary.
(a) uncle’s
(b) parents’
(c) grandparents’
(d) sister’s
Answer:
(b) parents’

Question 3.
The wedding anniversary is on ………………….
(a) March 2nd
(b) April 2nd
(c) May 2nd
(d) June 2nd
Answer:
(b) April 2nd

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 7 A Birthday Letter

Question 4.
As part of the celebration, the brothers have planned to make their parents to …………………….
(a) visit an orphanage
(b) donate some money
(c) plant a mango sapling
(d) conduct a game
Answer:
(c) plant a mango sapling

Question 5.
State whether the statement is true or false.
Answer:
The brothers have decided to borrow money for the wedding anniversary celebration. – False

Reading:

F. Answer the following questions based on the given reading passage.

Question 1.
What is the name of her diary?
Answer:
The name is Anne Frank’s Diary Entry.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 7 A Birthday Letter

Question 2.
Why did Anne want to exchange the book ‘Camera Obscura’?
Answer:
Anne wanted to exchange the book Camera Obscura’ as her sister Margot already had it.

Question 3.
Who baked the homemade cookies?
Answer:
Anne Frank herself baked the homemade cookies.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 7 A Birthday Letter

Question 4.
What game did Anne choose to play?
Answer:
Anne chose volleyball to play.

Question 5.
Which gift did Anne value the most?
Answer:
Anne valued the gift from Kitty the most.

Speaking:

G. Imagine you are going to celebrate your forthcoming birthday at an orphanage/ old-age home. Deliver a short speech about your birthday celebration by using the following hints.

“Be brave and all the rest follows”.

Short Speech:
Respect Headmaster, teachers, and my dear friends. I would like to deliver a short speech about celebrating my birthday in an orphanage. It was really an interesting day, as it was my first time going to an orphanage. Since it was my birthday, I decided to do something different this year. I decided to celebrate my birthday at an orphanage. My parents were really happy with the idea.

As we entered the place, we were welcomed by a friendly old lady in a green saree. She took us to the room where the inmates were waiting for us. We entered the room and were welcomed by smiling faces. There were many children who were young to me and some of them were of my own age. They too were excited like me.

My parents asked me to cut the cake. I cut the cake. All sang the birthday chorus and greeted me. I gifted all of them with little presents which I had bought for them. They had prepared a handmade card for me. I was moved.

We sang and danced after that and even played games like musical chairs and passing the parcel. There was a girl named Angeline. She was the smallest of them all. She was only three years old. She was cute and chubby. I gave her a teddy bear which she hugged and thanked me.

Children of my age were very friendly, we talked about our favourite shows and hobbies. Some of them even showed their talents by playing the guitar and drums. The children seemed happy that they had such a nice time. It was indeed a nice day after all and I was really happy that I could spend some time pleasantly with such wonderful children whom God loves so much.

Thank you one and all.

Writing:

H. Write a meaningful paragraph using the hints given below.

Mahesh – celebrates – 14th birthday – an old-age home – family, friends – informs home in advance – delegates tasks – friends buy things necessary – arrives home early – decorates place – balloons, colour papers – inmates gathered – cuts cake – sing-song, claps – distributes cakes – expresses his feelings – gets blessings – offers things – bedsheets, footwear, etc. needed – fun, entertainment – happy and content.

Birthday Celebration:

There was a boy named Mahesh. He wanted to celebrate his birthday at an old home. It was his 14th birthday. His parents agreed with his suggestion. Mahesh informed his friends and relatives well in advance. He delegated various tasks to his friends. His friends became active and they bought all the necessary things.

On that day they arrived at the home early. They decorated with balloons and colour papers. Mahesh came there with his parents. Mahesh cut his birthday cake amidst grand applause. There were singing and clapping.

Mahesh expressed his joyful feelings. He gave the cakes to all. He offered the aged people bedsheets, footwear, etc. He got the blessings from the old people at home. There were enough fun and entertainment at the function. The inmates thanked Mahesh for his kindness and goodwill. All were happy and contented.

Grammar:

A. Choose the correct determiner.

  1. Could you bring me …………………. tools I left in the garden? (this, those, these)
  2. ……………….. Earth revolves around the sun. (the, a, an)
  3. I found …………………… one rupee coin in the playground while playing, (a, an, the)
  4. There aren’t ………………… students in the library, (much, many, a lot)
  5. It was ……………………. unforgettable experience, (a, an, the)
  6. I haven’t got ………………….. pictures in my bedroom, (some, any, many)
  7. He said that he wanted to become ………………….. engineer, (a, an, the)
  8. Kokila gave a pen to …………………….. child in the classroom on her birthday, (any, all, each)
  9. I’ve got to solve ………………….. maths problems before I go to sleep, (all, some, any)
  10. India is …………………. largest democracy in the world, (a, an, the)
  11. My father doesn’t drink …………………… coffee, (much, many, a lot)
  12. I always keep ………………….. money in my wallet for emergencies, (any, every, some)
  13. This year we are celebrating my sister’s ……………………. birthday, (a, two, second)
  14. I have ………………….. pencils with me. (a, three, third)
  15. ‘What is that noise?’ I think it is ………………….. airplane, (a, an, the)

Answers:

  1. those
  2. the
  3. a
  4. many
  5. an
  6. any
  7. an
  8. each
  9. some
  10. the
  11. much
  12. some
  13. second
  14. three
  15. an

Reported speech. (Indirect speech). Conversion of direct speech into indirect speech.

B. Observe the following call-outs. Reporter (C) has reported the sentences of Speaker (A). Now, help Reporter (C) report the rest of the sentences of Speaker(A).

C. Report the following sentences.

Question 1.
Banu said, “Do not spoil the eco-system.” Banu advised not to spoil the ecosystem.
Answer:
Banu advised if he had booked the tickets to Delhi.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 7 A Birthday Letter

Question 2.
Pranav said, “Have you booked the tickets to Delhi?”
Answer:
Pranav asked if he had booked the tickets to Delhi.

Question 3.
Rekha said to Tilak, “When are we leaving to our native?”
Answer:
Rekha asked Tilak when they were leaving to their native.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 7 A Birthday Letter

Question 4.
Sujith said, “Ryan, you should get up early in the morning.”
Answer:
Sujith told Ryan that he should get up early in the morning.

Question 5.
Vivaan said to his mother, “Can you, please, buy me a hot chocolate?”
Answer:
Vivaan requested his mother if she could buy him a hot chocolate.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 7 A Birthday Letter

Question 6.
“Tomorrow 1 have to take a test in English”, said Sudar.
Answer:
Sudar said that he had to take a test in English the next day.

Question 7.
Pragathi said to her sister, “I need your help to arrange the books in the shelf.” Pragathi told her sister that she needed her help to arrange the book in the shelf?
Answer:
Pragathi told her sister that she needed her help to arrange the book in the self.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 7 A Birthday Letter

Question 8.
“Why don’t you use crayons for colouring?” said Philip to his son.
Answer:
Philip asked his son why he didn’t use crayons for colouring.

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.3

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Pdf Chapter 7 Information processing Ex 7.3 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Chapter 7 Information processing Ex 7.3

Question 1.
Fill in the blanks (Use Atbash Cipher that is given in code 3)
Hint:
For this question, we need to use Atbash cipher. For Atbash cipher, first we write the alphabets from A to Z and then in reverse from Z to A below that.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Z Y X W V U T S R Q P O N M L K J I H G F E D C B A

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.3

(i) G Z N R O = _________
Answer:
TAMIL
Hint:
Now to solve, we look up the corresponding letter from the table to replace in code to get the actual word.
So, for G Z N R O, from table,
for G, it is T
for Z, it i sA
for N, it is M
for R, it is i
for 0, it is L
So, the actual word is TAMIL

(ii) V M T O R H S = ________
Answer:
ENGLISH

Hint:
VMTORHS
To solve, we look up the corresponding letter from table to replace in code to get the actual word.
For V, it is E
for M, it is N
for T, it is G
for O, it is L
for R, it is I,
for H, it is S
for S, it is H
Therefore we get E N G L I S H = ENGLISH

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.3

(iii) N Z G S V N Z G R X H _________
Answer:
MATHEMATICS
Hint:
Similarly as above for
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 1

(iv) H X R V M X V __________
Answer:
SCIENCE
Hint:
For
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 2

(v) H L X R Z O H X R V M X V = __________
Answer:
SOCIAL SCIENCE
Hint:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 3

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.3

Question 2.
Match the following (a = 00 ………… Z = 25).
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 4
Answer:
(i) – c
(ii) – d
(iii) – a
(iv) – e
(v) – b
Hint:
(i) Mathematics is
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 5
So matching option is c

(ii) addition is
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 6
Matching option is d

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.3

(iii) Subtraction is
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 7
multiplication is a

(iv) multiplication is
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 8
Matching option is e
however instead of 25, it should be 08

(v) division is
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 9
Matching option is b

Question 3.
Frame Additive cipher table (key = 4).
Answer:
Step 1 : write all alphabets
Step 2 : Assign numbers to each alphabet starting from 00 till 25.
Step 3 : add key value (here it is 4) to the numbers assigned in step 2 to form cipher table
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 10

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.3

Question 4.
A message like “Good Morning” written in reverse would instead be “Doog Gninrom” In the same way decode the sentence given below:
“Ot dnatsrednu taht scitamehtam nac eb decneirepxe erehwreve ni erutan dna laer efil”
Answer:
Given that good morning written in reverse is doog gninrom.
We have to decode the below by reversing, so,
Ot dnatsrednu taht scitamehtam nac eh decneirepxe erehwreve ni erutan dna laer efil.

Ans: to understand that mathematics can be experienced everywhere in nature and real life.

Question 5.
Decode the given Pigpen Cipher text and compare your answer to get result.

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 12
I. The room number in which the treasure took place

Answer:
The room in which the treasure took place = 28

II. Place of the treasure

Answer:
The place of treasure = Chair

III. The name of the treasure
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 15
Answer:
Identity of treasure = Gift voucher.

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.3

Question 6.
Praveen recently got the registration number for his new two-wheeler. Here, the number is given in the form of mirror-image. Encode the image and find the correct registration number of praveen’s two-wheeler.
T N 1 2 H 2 5 8 9
(a)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 16
(b)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 17
(c)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 18
(d)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 19
Answer:
The mirror image is
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 18
When we place an imaginary mirror & visualize the image seen in the mirror, we will get the below.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 20
∴ The answer option c

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.3

Objective Type Questions

Question 7.
In questions (i) and (ii), there are four groups of letters in each set. Three of these sets are alike in some way while one is different. Find the one which is different.
(i).(A) C R D T
(B) A P B Q
(C) E U F V
(D) G W H X
Answer:
(i) (A) C R D T
Hint:
The four groups of letters are
CRDT APBQ EUFV GWHX
The above can be written as
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 21
We find that when we take 1st & 3rd letter & 2nd & 4th letter as 2 pairs, the 3 letter is the next letter alphabetically to the 1st letter.
Similarly the 4th letter is alphabetically the next letter of the 2nd letter.
i.e CD, AB, EF, GH & PQ, UV, WX
Only in CRDT, we have T instead of ‘S’
So, Ans: in CRDT ⇒ Option (a)

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.3

(ii). (A) H K N Q
(B) I L O R
(C) J M P S
(D) A D G J
Answer:
(D) A D G J
Hint:
The four groups of letters are
HKNQ ILOR IMPS ADGI
If we notice, we find that 2 letters are missing in the sequence. le.
HIJ KLI NOP Q
IJK LMN OPQ R
JKL MNO PQR S
ABC DEF GH I
We find that only in ADGI, the difference is only one letter between G & I.
Hence it is the odd one out.

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.3

Question 8.
A group of letters are given. A numerical code has been given to each letter. These letters have to be unscrambled into a meaningful word. Find out the code for the word so formed from the 4 answers given.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 22
(A) 2 3 4 1 5 6
(B) 5 6 3 4 2 1
(C) 6 1 3 5 2 4
(D) 4 2 1 3 5 6
Answer:
(B) 5 6 3 4 2 1

Hint:
Given code is
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 22
Option (a) is 234156. When we substitute number for each letter from code, we get,
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 23

Option (b) is 563421, similarly, we get
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 24

Option (c) is
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 25

Option d) is
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 26

So, only in option b, we get a meaningful word, i.e PENCIL.
Hence, answer is Option b.

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.3

Question 9.
Questions (iii) and (iv) are based on code language. Find the correct answer from the four alternatives given.
(iii)Inacertain code, ‘M E D I C I N E’ is coded as ‘E O J D J E F M’,then how is ‘C O M P U T E R’ written in the same code?
(A) C N P R V U F Q
(B) C M N Q T U D R
(C) R F I J V Q N P C
(D) R N V F T U D Q
Answer:
(C) R F I J V Q N P C
Hint:
lt is given that in a certain code MEDlClNE is coded as E O J D J E F M
When we observe the word & the code, we find that, there is a pattern.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 27
[to understand, see the matching shapes]
To get the code from the word, we follow the below steps

1.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 28
E [E D I C I N] M

2. For the middle letters, replace the letters with their alphabetically next letters, so we get
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 29

3. Now we have to reverse the order of the middle letters in the bracket, so we get
E [O J D J E F] M = E O J D J E F M
Thus we get the code
So similarly, we have to follow the 3 steps to get code, therefore:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 30
Step 1: Swap 1st & last letters, so we get
R [O M P U T E] C

Step 2: For the middle letters, replace the letters with alphabetically next letters, so we get
R [P N Q V L F] C

Step 3: Reverse the word of letters in the bracket to we get
R [F U V Q N P] C
∴ Ans is R F U V Q N P C ⇒ option c

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.3

(iv) lf the word ’P H O N E’ is coded as ’S K R Q H’, how will ’R A D I O’ be coded?
(A) S C G N H
(B) V R G N G
(C) U D G L R
(D) S D H K Q
Answer:
(C) U D G L R
Hint:
If PHONE is coded as S K R Q H
Find that code for R A D I O

We find that we get the code, by 3 letter alphabetically so. from P. skipping Q & R. we get S
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 31
Similarly, from H, skipping I & J, we get K
Like wise for R A D I O. skipping the 2 alphabets,
From R skip S & T → U
From A skip B & C → D
From D skip E & F → G
From l skip J & K → L
From O skip P & Q → R
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.3 32
∴ Ans is UDGLR ⇒ option c

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Pdf Chapter 7 Information processing Ex 7.2 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Chapter 7 Information processing Ex 7.2

Question 1.
Using repeated division method, find the HCF of the following:
(i) 455 and 26
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.2 1
Step 1: The larger number should be dividend 455 & smaller number should be divisor = 26
Step 2: After 1st division, the remainder becomes new divisor & the previous divisor becomes next dividend.
Step 3: This is done till remainder is zero.
Step 4: The last divisor is the HCF L.
∴ Ans: HCF is 13.

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

(ii) 392 and 256
Answer:
256 is smaller, so it is the 1st divisor
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.2 2
∴ HCF = 8

(iii) 6765 and 610
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.2 3
∴ HCF = 5

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

(iv) 184, 230 and 276
Answer:
First let us take 184 & 230
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.2 4
∴ 46 is the HCF of 184 and 230
Now the HCF of the first two numbers is the dividend for the third number.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.2 5
∴ Ans: HCF of 184, 230 & 276 is 46

Question 2.
Using repeated subtraction method, find the HCF of the following:
(i) 42 and 70
Answer:
Let number be m & n m > n
We do, m – n & the result of subtraction becomes new ‘m’. if m becomes less than n,
we do n – m and then assign the result as n. We should do this till m n. When m = n then ‘m’ is the HCF.
42 and 70
m = 70 n = 42
70 – 42 = 28

now m = 42, n = 28
42 – 28 = 14.

now m = 28, n = 14
28 – 14 = 14.

now m = 14. n = 14;
we stop here as m = n
∴ HCF of 42 & 70 is 14

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

(ii) 36 and 80
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.2 8
28 – 8 = 20
20 – 8 = 12
12 – 8 = 4
8 = 4 = 4
now m = n = 4
∴ HCF is 4

(iii) 280 and 420
Answer:
Let m = 420, n = 280
m – n = 420 – 280 = 140
now m = 280, n = 140
m – n = 280 – 140 = 140
now m = n = 140
∴ HCF is 140

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

(iv) 1014 and 654
Answer:
Let m = 1014, n = 654
m – n = 1014 – 654 = 360
now m = 654, n = 360
m – n = 654 – 360 = 294
now m = 360, n = 294
m – n = 360 – 294 = 66
now m = 294 n = 66
m – n = 294 – 66 = 228
now m = 66, n = 228
n – m = 228 – 66 = 162
now m = 162, n = 66
= 162 – 66 = 96
n – m = 96 – 66 = 30
Similarly, 66 – 30 = 36
36 – 30 = 6
30 – 6 = 24
24 – 6 = 18
18 – 6 = 12
12 – 6 = 6 now m = n
∴ HCF of 1014 and 654 is 6

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

Question 3.
Do the given problems by repeated subtraction method and verify the result.
(i) 56 and 12
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.2 9
Answer:
Let n = 56 & n = 12
m – n = 56 – 12 = 44
now m = 44, n = 12
m – n = 44 – 12 = 32
m – n = 32 – 12 = 20
m – n = 20 – 12 = 8
n – m = 12 – 84
m – n = 8 – 4 = 4. now m = n
∴ HCF of 56 & 12 is 4

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

(ii) 320, 120 and 95
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.2 10
Answer:
Let us take 320 & 120 first m = 320, n = 120
m – n = 320 – 120 = 200
m = 200, n = 120
∴ m – n = 200 – 120 = 80
120 – 80 = 40
80 – 40 = 40
∴ m = n = 40 → HCF of 320, 120
Now let us find HCF of 40 & 95
m = 95, n = 40
∴ m – n = 95 – 40 = 55
55 – 40 = 15
40 – 15 = 25
25 – 15 = 10
15 – 10 = 5
HCF of 40 & 95 is 5
10 – 5 = 5
∴ HCF of 320 120 & 95 is 5

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

Question 4.
Kalai wants to cut identical squares as big as she can, from a piece of paper measuring 168mm and by 196mm. What is the length of the side of the biggest square? (To find HCF using repeated subtraction method)
Answer:
Sides are 168 & 196
To find HCF of 168 & 196, we are to use repeated subtraction method.
∴ m = 196, n = 168
m – n = 196 – 168 = 28

now n = 28, m = 168
m – n = 168 – 28 = 140

now m = 140, n = 28
m – n = 140 – 28 = 112

now m = 112, n = 28
m – n = 112 – 28 = 84

now m = 84, n = 28
m – n = 84 – 28 = 56

now m = 56, n = 28
m – n = 56 – 28 = 28
∴ HCF is 28
∴ Length of biggest square is 28

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

Objective Type Questions

Question 5.
What is the eleventh Fibonacci number?
(a) 55
(b) 77
(c) 89
(d) 144
Answer:
(c) 89
Hint:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.2 11
∴ 11th Fibonacci number is 89

Question 6.
If F(n) is a Fibonacci number and n = 8, which of the following is true?
(a) F(8) = F(9) + F( 10)
(b) F(8) = F(7) + F(6)
(c) F(8) = F(10) × F(9)
(d) F(8) = F(7) – F(6)
Answer:
(b) F(8) = F(7) + F(6)
Hint:
Given F(n) is a Fibonacci number & n = 8
∴ F(8) = F(7) + F (6) as any term in Fibonacci series is the sum of preceding 2 terms

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

Question 7.
Every 3rd number of the Fibonacci sequence is a multiple of_______
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 8
Answer:
(a) 2
Hint:
Every 3rd number in Fibonacci sequence is a multiple of 2

Question 8.
Every _____ number of the Fibonacci sequence is a multiple of 8
(a) 2th
(b) 4th
(c) 6th
(d) 8th
Answer:
(c) 6th

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

Question 9.
The difference between the 18th and 17th Fibonacci number is
(a) 233
(b) 377
(c) 610
(d) 987
Answer:
(d) 987
Hint:
F(18) = F(17) + F(16)
F(18) – F(17) = F(16) = F(15) + F(14)
= 610 + 377 = 987

Question 10.
Common prime factors of 30 and 250 are
(a) 2 × 5
(b) 3 × 5
(c) 2 × 3 × 5
(d) 5 × 5
Answer:
(a) 2 × 5
Prime factors of 30 are 2 × 3 × 5
Prime factors of 250 are 5 × 5 × 5 × 2
∴ Common prime factors are 2 × 5

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

Question 11.
Common prime factors of 36,60 and 72 are
(a) 2 × 2
(b) 2 × 3
(c) 3 × 3
(d) 3 × 2 × 2
Answer:
(d) 3 × 2 × 2
Hint:
Prime factors of 36 are 2 × 2 × 3 × 3
Prime factors of 60 are 2 × 2 × 3 × 5
Prime factors of 72 are 2 × 2 × 2 × 3 × 3
∴ Common prime factors are 2 × 2 × 3

Question 12.
Two numbers are said to be co-prime numbers if their HCF is
(a) 2
(b) 3
(c) 0
(d) 1
Answer:
(d) 11

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.1

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Pdf Chapter 7 Information processing Ex 7.1 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Chapter 7 Information processing Ex 7.1

Question 1.
You want to have an ice cream or a cake. There are three flavours (chocolate, strawberry and vanilla) in ice creams, and two flavours (orange and red velvet) in the cakes. In how many possible ways can you choose an ice cream or a cake?
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.1 1
Answer:
We are going to have either a ice cream or a cake.
Ice cream can be selected from 3 flavors and cake from two flavors. Both the events cannot
occur simultaneously selecting ice cream and cake.
∴ Number of possible ways = 3 + 2
= 5 ways

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.1

Question 2.
Shanthi has 5 chudithar sets and 4 frocks. In how many possible ways, can she wear either a chudithar or a frock?
Answer:
Shanthi her 5 chudidhar sets and 4 frocks.
She wear either chudidhar or a frock.
∴ Total possible ways = 5 + 4 = 9 ways

Question 3.
In a Higher Secondary School, the following groups are available in XI standard
I. Science Group:
(i) Physics, Chemistry, Biology and Mathematics
(ii) Physics, Chemistry, Mathematics and Computer Science.
(iii) Physics, Chemistry, Biology and Home Science

Il. Arts Group:
(i) Accountancy, Commerce, Economics and Business Maths
(ii) Accountancy, Commerce, Economics and Computer Science
(iii) History, Geography, Economics and Commerce

III. Vocational Group:
(i) Biology, Nursing Theory, Nursing Practical I and Nursing Practical II
(ii) Home Science, Textiles and Dress Designing Theory, Textiles and Dress
Designing Practical I and Textiles and Dress Designing Practical Il
In how many possible ways, can a student choose a group?
Answer:
The student either select any one of science group in 3 ways or any of the arts group in 3
ways or any of the vocational group in 2 ways.
∴ Total possible ways = 3 + 3 + 2 = 8 ways

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.1

Question 4.
If you have 2 school bags and 3 water bottles then, in how many different ways can you choose each one of them, while going to school?
Answer:
We can select one school bag from 2 and one bottle from 3 as follows.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.1 2
∴ A bag and a water bottle can be selected in 2 × 3 = 6 ways.

Question 5.
Roll numbers are created with a letter followed by 3 digits in it, from the letters A, B, C, D and E and any 3 digits from 0 to 9. In how many possible ways can the roll numbers be generated? (except A000, B000, C000, D000 and E000)
Answer:
We have a letter followed by 3 digits in the roll number.
The letter is selected from the five letters A, B, C, D, E.
For these 5 letters we have to select a 3 digit number using the digits O to 9.
Ones place can be formed using any one of the 10 number 0 to 9 in 10 ways.
Tens place can be formed in I O ways.
∴ A two digit number can be formed in 10 × 10 = 100 ways.
Thousands place can be formed in lo ways
∴ A 3 digit number can be formed in 10 × 10 × 10 = 1000 ways.
∴ 5 letters can be attached in 5 × 1000 = 5000 ways.
∴ The roll number can be formed in 5000 – 5 = 4995 ways.

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.1

Question 6.
A safety locker in a jewel shop requires a 4 digit unique code. The code has the digits from 0 to 9. How many unique codes are possible?
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.1 3
Answer:
The unique code has 4 digits.
Each digit is formed using any of the 10 numbers from 0 to 9.
∴ Single digit number can be formed in 10 ways.
A double digit number can be formed in 10 × 10 ways.
A three digit number can be formed in 10 × 10 × 10 ways.
A four digit number can be formed in 10 × 10 × 10 × 10 ways. = 10,000 ways

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.1

Question 7.
An examination paper has 3 sections, each with five questions and students are instructed to answer one question from each section. In how many different ways of can the questions be answered?
Answer:
The tree diagram for this may be
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.1 4
∴ Number of possible ways to select one questions from each of 3 sections is 3 × 5 = 15 ways

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.1

Question 8.
The given spinner is spun twice and the two numbers got are used to form a 2 digit number. How many different 2 digits numbers are possible?
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.1 5
Answer:
On the first spin we get any of the five numbers to form ones place then insecond spin the number got will fill 10’s place.
∴ Number of ways = 5 × 5 = 25 ways.
Removing the repetitions (11, 22, 33, 44, 55) once we get 25 – 5 = 20 ways.
20 different two digit numbers are possible

Question 9.
Ramya wants to paint a pattern in her living room wall with minimum budget. Help her to colour the pattern with 2 colours but make sure that no two q adjacent boxes are the same colour. The pattern is shown in the picture.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.1 6
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.1 7

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.1

Question 10.
Colour the regions in the maps with few colours as possible but make sure that no two adjacent countries are of the same colour.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.1 8
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.1 9

Objective Type Questions

Question 11.
In a class there are 26 boys and 15 girls. The teacher wants to select a boy or a girl to represent a quiz competition. In how many ways can the teacher make this selection?
(A) 41
(B) 26
(C) 15
(D) 390
Answer:
41

Question 12.
How many outcomes can you get when you toss three coins once?
(A) 6
(B) 8
(C) 3
(D) 2
Answer:
8

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.1

Question 13.
In how many ways can you answer 3 multiple choice questions, with the choices A,B,C and D?
(A) 4
(B) 3
(C) 12
(D) 64
Answer:
64

Question 14.
How many 2 digit numbers contain the number 7?
(A) 10
(B) 18
(C) 19
(D) 20
Answer:
18