Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10

Students can download Maths Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10

Multiple choice questions:

Question 1.
Euclid’s division lemma states that for positive integers a and b, there exist unique integers q and r such that a = bq + r, where r must satisfy ………………….
(1) 1 < r < b
(2) 0 < r < b
(3) 0 < r < 6
(4) 0 < r < b
Ans.
(3) 0 < r < b

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10

Question 2.
Using Euclid’s division lemma, if the cube of any positive integer is divided by 9 then the possible remainders are ………………….
(1) 0, 1, 8
(2) 1, 4, 8
(3) 0, 1, 3
(4) 1, 3, 5
Answer:
(1) 0, 1, 8
Hint: Let the +ve integer be 1, 2, 3, 4 …………
13 = 1 when it is divided by 9 the remainder is 1.
23 = 8 when it is divided by 9 the remainder is 8.
33 = 27 when it is divided by 9 the remainder is 0.
43 = 64 when it is divided by 9 the remainder is 1.
53 = 125 when it is divided by 9 the remainder is 8.
The remainder 0, 1, 8 is repeated.

Question 3.
If the H.C.F of 65 and 117 is expressible in the form of 65m – 117 , then the value of m is
(1) 4
(2) 2
(3) 1
(4) 3
Answer:
(2) 2
Hint:
H.C.F. of 65 and 117
117 = 65 × 1 + 52
65 = 52 × 1 + 13
52 = 13 × 4 + 0
∴ 13 is the H.C.F. of 65 and 117.
65m – 117 = 65 × 2 – 117
130 – 117 = 13
∴ m = 2

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10

Question 4.
The sum of the exponents of the prime factors in the prime factorization of 1729 is …………………….
(1) 1
(2) 2
(3) 3
(4) 4
Answer:
(3) 3
Hint: 1729 = 7 × 13 × 19
Sum of the exponents = 1 + 1 + 1
= 3

Question 5.
The least number that is divisible by all the numbers from 1 to 10 (both inclusive) is
(1) 2025
(2) 5220
(3) 5025
(4) 2520
Answer:
(4) 2520
Hint:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10 1
L.C.M. = 23 × 32 × 5 × 7
= 8 × 9 × 5 × 7
= 2520

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10

Question 6.
74k ≡ ______ (mod 100)
(1) 1
(2) 2
(3) 3
(4) 4
Answer:
(1) 1
Hint:
74k ≡______ (mod 100)
y4k ≡ y4 × 1 = 1 (mod 100)

Question 7.
Given F1 = 1 , F2 = 3 and Fn = Fn-1 + Fn-2 then F5 is ………….
(1) 3
(2) 5
(3) 8
(4) 11
Answer:
(4) 11
Hint:
Fn = Fn-1 + Fn-2
F3 = F2 + F1 = 3 + 1 = 4
F4 = F3 + F2 = 4 + 3 = 7
F5 = F4 + F3 = 7 + 4 = 11

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10

Question 8.
The first term of an arithmetic progression is unity and the common difference is 4. Which of the following will be a term of this A.P
(1) 4551
(2) 10091
(3) 7881
(4) 13531
Answer:
(3) 7881
Hint:
t1 = 1
d = 4
tn = a + (n – 1)d
= 1 + 4n – 4
4n – 3 = 4551
4n = 4554
n = will be a fraction
It is not possible.
4n – 3 = 10091
4n = 10091 + 3 = 10094
n = a fraction
4n – 3 = 7881
4n = 7881 + 3 = 7884
n = \(\frac{7884}{4}\), n is a whole number.
4n – 3 = 13531
4n = 13531 – 3 = 13534
n is a fraction.
∴ 7881 will be 1971st term of A.P.

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10

Question 9.
If 6 times of 6th term of an A.P is equal to 7 times the 7th term, then the 13th term of the A.P. is ………..
(1) 0
(2) 6
(3) 7
(4) 13
Answer:
(1) 0
Hint:
6 t6 = 7 t7
6(a + 5d) = 7 (a + 6d) ⇒ 6a + 30d = 7a + 42d
30 d – 42 d = 7a – 6a ⇒ -12d = a
t13 = a + 12d (12d = -a)
= a – a = 0

Question 10.
An A.P consists of 31 terms. If its 16th term is m, then the sum of all the terms of this A.P. is
(1) 16 m
(2) 62 m
(3) 31 m
(4) \(\frac { 31 }{ 2 } \) m
Answer:
(3) 31 m
Hint:
t16 = m
S31 = \(\frac { 31 }{ 2 } \) (2a + 30d)
= \(\frac { 31 }{ 2 } \) (2(a + 15d))
(∵ t16 = a + 15d)
= 31(t16) = 31m

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10

Question 11.
In an A.P., the first term is 1 and the common difference is 4. How many terms of the A.P must be taken for their sum to be equal to 120?
(1) 6
(2) 7
(3) 8
(4) 9
Answer:
(3) 8
Here a = 1, d = 4, Sn = 120
Sn = \(\frac { n }{ 2 } \)[2a + (n – 1)d]
120 = \(\frac { n }{ 2 } \) [2 + (n – 1)4] = \(\frac { n }{ 2 } \) [2 + 4n – 4)]
= \(\frac { n }{ 2 } \) [4n – 2)] = \(\frac { n }{ 2 } \) × 2 (2n – 1)
120 = 2n2 – n
∴ 2n2 – n – 120 = 0 ⇒ 2n2 – 16n + 15n – 120 = 0
2n(n – 8) + 15 (n – 8) = 0 ⇒ (n – 8) (2n + 15) = 0
n = 8 or n = \(\frac { -15 }{ 2 } \) (omitted)
∴ n = 8

Question 12.
A = 265 and B = 264 + 263 + 262 …. + 20 which of the following is true?
(1) B is 264 more than A
(2) A and B are equal
(3) B is larger than A by 1
(4) A is larger than B by 1
Answer:
(4) A is larger than B by
A = 265
B = 264+63 + 262 + …….. + 20
= 2
= 1 + 22 + 22 + ……. + 264
a = 1, r = 2, n = 65 it is in G.P.
S65 = 1 (265 – 1) = 265 – 1
A = 265 is larger than B

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10

Question 13.
The next term of the sequence \(\frac { 3 }{ 16 } \),\(\frac { 1 }{ 8 } \),\(\frac { 1 }{ 12 } \),\(\frac { 1 }{ 18 } \) is ………..
(1) \(\frac { 1 }{ 24 } \)
(2) \(\frac { 1 }{ 27 } \)
(3) \(\frac { 2 }{ 3 } \)
(4) \(\frac { 1 }{ 81 } \)
Answer:
(2) \(\frac { 1 }{ 27 } \)
Hint:
\(\frac { 3 }{ 16 } \),\(\frac { 1 }{ 8 } \),\(\frac { 1 }{ 12 } \),\(\frac { 1 }{ 18 } \)
a = \(\frac { 3 }{ 16 } \), r = \(\frac { 1 }{ 8 } \) ÷ \(\frac { 3 }{ 16 } \) = \(\frac { 1 }{ 8 } \) × \(\frac { 16 }{ 3 } \) = \(\frac { 2 }{ 3 } \)
The next term is = \(\frac { 1 }{ 18 } \) × \(\frac { 2 }{ 3 } \) = \(\frac { 1 }{ 27 } \)

Question 14.
If the sequence t1,t2,t3 … are in A.P. then the sequence t6,t12,t18 … is
(1) a Geometric Progression
(2) an Arithmetic Progression
(3) neither an Arithmetic Progression nor a Geometric Progression
(4) a constant sequence
Answer:
(2) an Arithmetic Progression
Hint:
If t1, t2, t3, … is 1, 2, 3, …
If t6 = 6, t12 = 12, t18 = 18 then 6, 12, 18 … is an arithmetic progression

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10

Question 15.
The value of (13 + 23 + 33 + ……. + 153) – (1 + 2 + 3 + …….. + 15) is …………….
(1) 14400
(2) 14200
(3) 14280
(4) 14520
Answer:
(3) 14280
Hint:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10 2
1202 – 120 = 120(120 – 1)
120 × 119 = 14280

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.1

Students can download Maths Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.1 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.1

1. Find A × B, A × A and B × A
(i) A = {2, -2, 3} and B = {1, -4}
(ii) A = B = {p, q}
(iii) A – {m, n} ; B = Φ
Answer:
(i) A = {2, -2, 3} and B = {1, -4}
A × B = {2,-2, 3} × {1,-4}
= {(2, 1), (2, -4)(-2, 1) (-2, -4) (3, 1) (3,-4)}
A × A = {2,-2, 3} × {2,-2, 3}
= {(2, 2)(2, -2)(2, 3)(-2, 2)
(-2, -2)(-2, 3X3,2) (3,-2) (3,3)}
B × A = {1,-4} × {2,-2, 3}
= {(1, 2)(1, -2)( 1, 3)(-4, 2) (-4,-2)(-4, 3)}

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.1

(ii) A = B = {p, q}
A × B = {p, q) × {p, q}
= {(p,p),(p,q)(q,p)(q,q)}
A × A = {p,q) × (p,q)
= {(p,p)(p,q)(q,p)(q,q)
B × A = {p,q} × {p,q}
= {(p,p)(p,q)(q,p)(q,q)

(iii) A = {m, n} × B = Φ
Note: B = Φ or {}
A × B = {m, n) × { }
= { )
A × A = {m, n) × (m, n)}
= {(m, m)(w, w)(n, m)(n, n)}
B × A = { } × {w, n}
= { }

Question 2.
Let A = {1, 2, 3} and B = {x | x is a prime number less than 10}. Find A × B and B × A.
Solution:
A = {1, 2, 3}, B = {2, 3, 5, 7}
A × B = {(1, 2), (1, 3), (1, 5), (1, 7), (2, 2), (2, 3) , (2, 5), (2, 7), (3, 2), (3, 3), (3, 5), (3, 7)}
B × A = {(2, 1), (2, 2), (2, 3), (3, 1), (3, 2), (3, 3) , (5, 1), (5, 2), (5, 3), (7, 1), (7, 2) , (7, 3)}

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.1

Question 3.
If B × A = {(-2, 3),(-2, 4),(0, 3),(0, 4), (3,3) ,(3, 4)} find A and B.
Answer:
B × A = {(-2, 3)(-2, 4) (0, 3) (0, 4) (3, 3) (3,4)}
A = {3,4}
B = {-2,0,3}

Question 4.
If A ={5, 6}, B = {4, 5, 6} , C = {5, 6, 7}, Show that A × A = (B × B) ∩ (C × C).
Solution:
A = {5,6}, B = {4, 5, 6},C = {5, 6, 7}
A × A = {(5, 5), (5, 6), (6, 5), (6, 6)} ……….. (1)
B × B = {(4, 4), (4, 5), (4, 6), (5, 4),
(5, 5), (5, 6), (6, 4), (6, 5), (6, 6)} …(2)
C × C = {(5, 5), (5, 6), (5, 7), (6, 5), (6, 6),
(6, 7), (7, 5), (7, 6), (7, 7)} …(3)
(B × B) ∩ (C × C) = {(5, 5), (5,6), (6, 5), (6,6)} …(4)
(1) = (4)
A × A = (B × B) ∩ (C × C)
It is proved.

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.1

Question 5.
Given A = {1,2,3}, B = {2,3,5}, C = {3,4} and D = {1,3,5}, check if
(A ∩ C) × (B ∩ D) = (A × B) ∩ (C × D) is true?
Answer:
A = {1,2, 3}, B = {2, 3, 5}, C = {3,4} D = {1,3,5}
A ∩ c = {1,2,3} ∩ {3,4}
= (3}
B ∩ D = {2,3, 5} ∩ {1,3,5}
= {3,5}
(A ∩ C) × (B ∩ D) = {3} × {3,5}
= {(3, 3)(3, 5)} ….(1)
A × B = {1,2,3} × {2,3,5}
= {(1,2) (1,3) (1,5) (2, 2) (2, 3) (2, 5) (3, 2) (3, 3) (3, 5)}
C × D = {3,4} × {1,3,5}
= {(3,1) (3, 3) (3, 5) (4,1) (4, 3) (4, 5)}
(A × B) ∩ (C × D) = {(3, 3) (3, 5)} ….(2)
From (1) and (2) we get
(A ∩ C) × (B ∩ D) = (A × B) ∩ (C × D)
This is true.

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.1

Question 6.
Let A = {x ∈ W | x < 2}, B = {x ∈ N |1 < x < 4} and C = {3, 5}. Verify that
(i) A × (B ∪ C) = (A × B) ∪ (A × C)
(ii) A × (B ∩ C) = (A × B) ∩ (A × C)
(iii) (A ∪ B) × C = (A × C) ∪ (B × C)
(iv) A × (B ∪ C) = (A × B) ∪ (A × C)
Solution:
A = {x ∈ W|x < 2} = {0,1}
B = {x ∈ N |1 < x < 4} = {2,3,4}
C = {3,5}
LHS =A × (B ∪ C)
B ∪ C = {2, 3, 4} ∪ {3, 5}
= {2, 3, 4, 5}
A × (B ∪ C) = {(0, 2), (0, 3), (0,4), (0, 5), (1, 2) , (1, 3), (1, 4),(1, 5)} ………. (1)
RHS = (A × B) ∪ (A × C)
(A × B) = {(0, 2), (0, 3), (0, 4), (1, 2), (1, 3), (1, 4)}
(A × C) = {(0, 3), (0, 5), (1, 3), (1, 5)}
(A × B) ∪ (A × C)= {(0, 2), (0, 3), (0,4), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (0, 5), (1, 5)} ….(2)
(1) = (2), LHS = RHS
Hence it is proved.

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.1

(ii) A × (B ∩ C) = (A × B) ∩ (A × C)
LHS = A × (B ∩ C)
(B ∩ C) = {3}
A × (B ∩ C) = {(0, 3), (1, 3)} …(1)
RHS = (A × B) ∩ (A × C)
(A × B) = {(0, 2), (0, 3), (0, 4), (1, 2), (1, 3), (1, 4)}
(A × C) = {(0, 3), (0, 5), (1, 3), (1, 5)}
(A × B) ∩ (A × C) = {(0, 3), (1, 3)} ……….. (2)
(1) = (2) ⇒ LHS = RHS.
Hence it is verified.

(iii) (A ∪ B) × C = (A × C) ∪ (B × C)
LHS = (A ∪ B) × C
A ∪ B = {0, 1, 2, 3, 4}
(A ∪ B) × C = {(0, 3), (0, 5), (1, 3), (1, 5), (2, 3), (2, 5), (3, 3), (3, 5), (4, 3), (4, 5)} …………. (1)
RHS = (A × C) ∪ (B × C)
(A × C) = {(0, 3), (0, 5), (1, 3), (1, 5)}
(B × C) = {(2, 3), (2, 5), (3, 3), (3, 5), (4, 3), (4, 5)}
(A × C) ∪ (B × C) = {(0, 3), (0, 5), (1, 3), (1, 5), (2, 3), (2, 5), (3, 3), (3, 5), (4, 3), (4, 5)} ………… (2)
(1) = (2)
∴ LHS = RHS. Hence it is verified.

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.1

Question 7.
Let A = The set of all natural numbers less than 8, B = The set of all prime numbers less than 8, C = The set of even prime number. Verify that
(i) (A ∩ B) × C = (A × c) ∩ (B × C)
(ii) A × (B – C) = (A × B) – (A × C)
Answer:
A = {1,2, 3, 4, 5,6, 7}
B = {2, 3, 5,7}
C = {2}

(i) (A ∩ B) × C = (A × C) ∩ (B × C)
A ∩ B = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} ∩ {2, 3, 5, 7}
= {2, 3, 5, 7}
(A ∩ B) × C = {2, 3, 5, 7} × {2}
= {(2, 2) (3, 2) (5, 2) (7, 2)} ….(1)
A × C = {1,2, 3, 4, 5, 6, 7} × {2}
= {(1,2) (2, 2) (3, 2) (4, 2)
(5.2) (6, 2) (7, 2)}
B × C = {2, 3, 5, 7} × {2}
= {(2, 2) (3, 2) (5, 2) (7, 2)}
(A × C) ∩ (B × C) = {(2, 2) (3, 2) (5, 2) (7, 2)} ….(2)
From (1) and (2) we get
(A ∩ B) × C = (A × C) ∩ (B × C)

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.1

(ii) A × (B – C) = (A × B) – (A × C)
B – C = {2, 3, 5, 7} – {2}
= {3,5,7}
A × (B – C) = {1,2, 3, 4, 5, 6,7} × {3,5,7}
= {(1, 3) (1, 5) (1, 7) (2, 3) (2, 5)
(2, 7) (3, 3) (3, 5) (3, 7) (4, 3)
(4, 5) (4, 7) (5, 3) (5, 5) (5, 7)
(6, 3) (6, 5) (6, 7) (7, 3) (7, 5) (7, 7)} ………….(1)
A × B = {1,2, 3, 4, 5, 6, 7} × {2, 3, 5,7}
= {(1, 2) (1, 3) (1, 5) (1, 7) (2, 2) (2, 3)
(2, 5) (2, 7) (3, 2) (3, 3) (3, 5) (3, 7)
(4, 2) (4, 3) (4, 5) (4, 7) (5, 2) (5, 3) (5, 5)
(5, 7) (6, 2) (6, 3) (6, 5) (6, 7)
(7, 2) (7, 3) (7, 5) (7, 7)}
A × C = {1,2, 3,4, 5, 6, 7} × {2}
= {(1, 2) (2, 2) (3, 2) (4, 2) (5, 2) (6.2) (7,2)}
(A × B) – (A × C) = {(1, 3) (1, 5) (1, 7)
(2, 3) (2, 5) (2, 7) (3, 3) (3, 5)
(3, 7) (4, 3) (4, 5) (4, 7) (5, 3) (5, 5)
(5, 7) (6, 3) (6, 5) (6, 7) (7, 3) (7, 5) (7, 7)} ….(2)
From (1) and (2) we get
A × (B – C) = (A × B) – (A × C)

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.1

Relations
Let A and B be any two non-empty sets. A “relation” R from A to B is a subset of A × B satisfying some specified conditions.

Note:

  1. The domain of the relations R = {x ∈ A/xRy, for some y ∈ B}
  2. The co-domain of the relation R is B
  3. The range of the ralation

R = (y ∈ B/xRy for some x ∈ A}

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.3

Students can download Maths Chapter 3 Algebra Ex 3.3 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 3 Algebra Ex 3.3

Question 1.
Check whether p(x) is a multiple of g(x) or not.
(i) p(x) = x3 – 5x2 + 4x – 3; g(x) = x – 2
Solution:
p(x) = x3 – 5x2 + 4x – 3
P(2) = (2)3 – 5(2)2 + 4(2) – 3
= 8 – 5(4) + 8 – 3
= 8 – 20 + 8 – 3
= 16 – 23
= -7
p{2) ≠ 0
∴ p(x) is not a multiple of g(x)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.3

Question 2.
By remainder theorem, find the remainder when p(x) is divided by g(x) where,
(i) p(x) = x3 – 2x2 – 4x – 1; g(x) = x + 1
Solution:
p(x) = x3 – 2x2 – 4x – 1
p(-1) = (-1)3 – 2(-1)2 – 4(-1) – 1
= 1 – 2 + 4 – 1
= 4 – 4 = 0
∴ The remainder = 0

(ii) p(x) = 4x3 – 12x2 + 14x – 3; g(x) = 2x – 1
Solution:
p(x) = 4x3 – 12x2 + 14x – 3
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.3 1
= 4 × \(\frac{1}{8}\) – 12 × \(\frac{1}{4}\) + 14 × \(\frac{1}{2}\) – 3
= \(\frac{1}{2}\) – 3 + 7 – 3
= \(\frac{1}{2}\) – 6 + 7
= \(\frac{1}{2}\) + 1
= \(\frac{3}{2}\)
∴ The reminder is \(\frac{3}{2}\)

(iii) p(x) = x3 – 3x2 + 4x + 50; g(x) = x – 3
Solution:
p(x) = x3 – 3x2 + 4x + 50
p(3) = 33 – 3(3)2 + 4(3) + 50
= 27 – 27 + 12 + 50
= 62
The remainder is 62.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.3

Question 3.
Find the remainder when 3x3 – 4x2 + 7x – 5 is divided by (x + 3)
Solution:
p(x) = 3x3 – 4x2 + 7x – 5
When it is divided by x +3,
p(-3) = 3(-3)3 – 4(-3)2 + 7(-3) – 5
= 3(-27) – 4(9) – 21 – 5
= -81 – 36 – 21 – 5
= -143
The remainder is -143.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.3

Question 4.
What is the remainder when x2018 + 2018 is divided by x – 1.
Solution:
p(x) = x2018 + 2018
When it is divided by x – 1,
p(1) = 12018 + 2018
= 1 + 2018
= 2019
The remainder is 2019.

Question 5.
For what value of k is the polynomial
p(x) = 2x3 – kx2 + 3x + 10 exactly divisible by x – 2
Solution:
p(x) = 2x3 – kx2 + 3x + 10
When it is exactly divided by x – 2,
P(2) = 0
2(2)3 – k(2)2 + 3(2) + 10 = 0
2(8) – k(4) + 6 + 10 = 0
16 – k(4) + 6 + 10 = 0
16 – 4k + 6 + 10 = 0
32 – 4k = 0
32 = 4k
∴ k = \(\frac{32}{4}\)
= 8
The value of k = 8

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.3

Question 6.
If two polynomials 2x3 + ax2 + 4x – 12 and x3 + x2 – 2x + a leave the same remainder when divided by (x – 3), find the value of a and also find the remainder.
Solution:
p(x1) = 2x3 + ax2 + 4x – 12
When it is divided by x – 3,
p(3) = 2(3)3 + a(3)2 + 4(3) – 12
= 54 + 9a + 12 – 12
= 54 + 9a ……….(R1)
p(x2) = x3 + x2 – 2x + a
When it is divided by x – 3,
p(3) = 33 + 32 – 2(3) + a
= 27 + 9 – 6 + a
= 30 + a ………(R2)
The given remainders are same (R1 = R2)
∴ 54 + 9a = 30 + a
9a – a = 30 – 54
8a = -24
∴ a = -24/8
= -3
Consider R2,
Remainder = 30 – 3
= 27

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.3

Question 7.
Determine whether (x – 1) is a factor of the following polynomials:
(i) x3 + 5x2 – 10x + 4
Solution:
p(x) = x3 + 5x2 – 10x + 4
p(1) = 13 + 5(1) – 10(1) + 4
= 1 + 5 – 10 + 4
= 10 – 10
= 0
∴ x – 1 is a factor of p(x)

(ii) x4 + 5x2 – 5x + 1
Solution:
p(1) = 14 + 5(1)2 – 5(1) + 1
= 1 + 5 – 5 + 1
= 7 – 5
= 2
= 0
∴ x – 1 is not a factor of p(x)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.3

Question 8.
Using factor theorem, show that (x – 5) is a factor of the polynomial
2x3 – 5x2 – 28x + 15
Solution:
p(x) = 2x3 – 5x2 – 28x + 15
x – 5 is a factor
p(5) = 2(5)3 – 5(5)2 – 28(5) + 15
= 250 – 125 – 140 + 15
= 265 – 265
= 0
∴ x – 5 is a factor of p(x)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.3

Question 9.
Determine the value of m, if (x + 3) is a factor of x3 – 3x2 – mx + 24.
Solution:
p(x) = x3 – 3x2 – mx + 24
when x + 3 is a factor
P(-3) = 0
(-3)3 – 3(-3)2 – m(-3) + 24 = 0
-27 – 27 + 3m + 24 = 0
-54 + 24 + 3m = 0
-30 + 3m = 0
3m = 30
m = \(\frac{30}{3}\)
= 10
The value of m = 10

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.3

Question 10.
If both (x-2) and (x – \(\frac{1}{2}\)) are the factors of ax2 + 5x + b, then show that a = b.
Solution:
p(x) = ax2 + 5x + b
when (x-2) is a factor
P(2) = 0
a(2)2 + 5(2) + b = 0
4a + 10 + b = 0
4a + b = -10 …….(1)
when (x – \(\frac{1}{2}\)) is a factor
p(\(\frac{1}{2}\)) = 0
a\((\frac{1}{2})^2\) + 5(\(\frac{1}{2}\)) + b = 0
Multiply by 4
a + 10 + 4b = 0
a + 46 = -10 …….(2)
From (1) and (2) we get
4a + b = a + 4b
4a – a = 4b – b
3a = 3b
a = b
Hence it is proved.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.3

Question 11.
If (x – 1) divides the polynomial kx3 – 2x2 + 25x – 26 without remainder, then find the value of k.
Solution:
p(x) = kx3 – 2x2 + 25x – 26
When it is divided by x – 1
P(1) = 0
k(1)3 – 2(1)2 + 25(1) – 26 = 0
k – 2 + 25 – 26 = 0
k + 25 – 28 = 0
k – 3 = 0
k = 3
The value of k = 3

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.3

Question 12.
Check if (x + 2) and (x – 4) are the sides of a rectangle whose area is x2 – 2x – 8 by using factor theorem.
Solution:
Let the area of a rectangle be p(x)
p(x) = x2 – 2x – 8
When x + 2 is the side of the rectangle
p(-2) = (-2)2 – 2(-2) – 8
= 4 + 4 – 8
= 8 – 8
= 0
When x – 4 is the side of the rectangle.
P(4) = (4)2 – 2(4) – 8
= 16 – 8 – 8
= 16 – 16
= 0
(x + 2) and (x – 4) are the sides of a rectangle

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6

Students can download Maths Chapter 3 Algebra Ex 3.6 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 3 Algebra Ex 3.6

Question 1.
Factorise the following.
(i) x² + 10x + 24
Solution:
Product = 24, sum = 10
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6 1
Split the middle term as 6x and 4x
x² + 10x + 24 = x² + 6x + 4x + 24
= x(x + 6) + 4 (x + 6)
= (x + 6) (x + 4)

(ii) z² + 4z – 12
Solution:
Product = -12, sum = 4
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6 2
Split the middle term as 6z and -2z
z² + 4z – 12 = z² + 6z – 2z – 12
= z(z + 6) – 2 (z + 6)
= (z + 6) (z – 2)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6

(iii) p² – 6p – 16
Solution:
Product = -16, sum = -6
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6 3
Split the middle term as – 8p and 2p
p² – 6p – 16 = p² – 8p + 2p – 16
= p(p – 8) + 2 (p – 8)
= (p – 8) (p + 2)

(iv) t² + 72 – 17t
Solution:
Product = +72, sum = -17
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6 4
Split the middle term as -9t and -8t
t² – 17t + 72 = t² – 91 – 8t + 72
= t(t – 9) – 8 (l – 9)
= (t – 9) (t – 8)

(v) y² – 16y – 80
Solution:
Product = -80, sum = -16
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6 5
Split the middle term as -20y and 4y
y² – 16y – 80 = y² – 20y + Ay – 80
= y(y – 20) + 4 (y – 20)
= (y – 20) (y + 4)

(vi) a² + 10a – 600
Solution:
Product = -600, sum =10
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6 6
Split the middle term as 30a and -20a
a² + 10a – 600 = a² + 30a – 20a – 600
= a(a + 30) – 20 (a + 30)
= (a + 30) (a – 20)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6

Question 2.
Factorise the following.
(i) 2a² + 9a + 10
Solution:
Product = 2 × 10 = 20, sum = 9
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6 7
Split the middle term as 5a and 4a
2a² + 9a + 10 = 2a² + 5a + 4a + 10
= a(2a + 5) + 2 (2a + 5)
= (2a+ 5) (a+ 2)

(ii) 5x² – 29xy – 42y²
Solution:
Product = 5 × -42 = -210, sum = -29
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6 8
Split the middle term as -35x and 6x
5x² – 29xy – 42y² = 5x² – 35xy + 6xy – 42y²
= 5x (x – 7y) + 6y (x – 7y)
= (x – 7y) (5x + 6y)

(iii) 9 – 18x + 8x²
Solution:
Product = 9 × 8 = 72, sum = -18
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6 9
Split the middle term as -12x and -6x
9 – 18x + 8x² = 8x² – 18x + 9
= 8x² – 12x – 6x + 9
= 4x (2x – 3) – 3 (2x – 3)
= (2x – 3) (4x – 3)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6

(iv) 6x² + 16xy + 8y²
Solution:
Product = 6 × 8 = 48, sum = 16
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6 10
Split the middle term as 4xy and 12xy
6x² + 16xy + 8y² = 6x² + 12xy + 4xy + 8y²
= 6x (x + 2y) + 4y(x + 2y)
= (x + 2y) (6x + 4y)
= 2(x + 2y) (3x + 2y)

(v) 12x² + 36x²y + 27y²x²
Solution:
3x²2 [4 + 12y + 9y²]
= 3x² [9y² + 12y + 4]
Product = 9 x 4 = 36, sum =12
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6 11
Split the middle term as 6y and 6y
12x² + 36x²y + 21y²x² = 3x² [9y² + 12y + 4]
= 3x² [9y² + 6y + 6y + 4]
= 3x² [3y(3y + 2) + 2(3y + 2)]
= 3x² (3y + 2) (3y + 2)
= 3x² (3y + 2)2

(vi) (a + b)² + 9 (a + b) + 18
Solution:
Let (a + b) = x
x² + 9x + 18
Product =18, sum = 9
Split the middle term as 6x and 3x
x² + 9x + 18 = x² + 6x + 3x + 18
= x (x + 6) + 3 (x + 6)
= (x + 6) (x + 3)
But x = a + b
(a + b)² + 9(a + b) + 18 = (a + b + 6) (a + b + 3)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6

Question 3.
Factorise the following.
(i) (p – q)² – 6(p – q) – 16
Solution:
Let (p – q) = x
(p – q)² – 6 (p – q) – 16 = x² – 6x – 16
Product = -16, sum = -6
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6 12
Split the middle term as -8x and 2x
x² – 6x – 16 = x² – 8x + 2x – 16
= x(x – 8) + 2(x – 8)
= (x – 8) (x + 2)
(But x = p – q)
= (p – q – 8) (p – q + 2)

(ii) m² + 2mn – 24n²
Solution:
Product = -24, sum = 2
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6 13
Split the middle term as 6mn and -4mn
m² + 2mn – 24m² = m² + 6mn – 4mn – 24n²
= m(m + 6n) – 4n (m + 6n)
= (m + 6n) (m – 4n)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6

(iii) √5 a² + 2a – 3√5?
Solution:
Product = √5 × – 3√5 = -15, sum = 2
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6 14
Split the middle term as 5x and -3x
√5 a² + 2a – 3√5 = √5a² + 5a – 3a – 3√5
= √5 a(a + √5) – 3(a + √5)
= (a + √5) (√5a – 3)

(iv) a4 – 3a² + 2
Solution:
Let a² = x
a4 – 3a² + 2 = (a²)² – 3a² + 2
= x² – 3x + 2
Product = 2 and sum = -3
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6 15
Split the middle term as -x and -2x
x² – 3x + 2 = x² – x – 2x + 2
= x(x – 1) – 2(x – 1)
= (x – 1) (x – 2)
a4 – 3a² + 2 = (a2 – 1)(a2 – 2) [But a2 = x]
= (a + 1) (a – 1) (a2 – 2)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6

(v) 8m3 – 2m2n – 15mn2
Solution:
8m3 – 2m2n – 15mn2 = m(8m2 – 2mn – 15n2)
Product = 8(-15) = -120 and sum = -2
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6 16
Split the middle term as -12mn and 10mn
8m3 – 2m2n – 15mn2 = m[8m2 – 2mn – 15n2]
= m[8m2– 12mn + 10mn- 15n2]
= m[4m (2m – 3n) + 5n(2m – 3n)]
= m(2m – 3n) (4m + 5n)

(vi) \(\frac{1}{x^{2}}+\frac{1}{y^{2}}+\frac{2}{x y}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.6 17

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.9

Students can download Maths Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.9 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.9

Question 1.
Find the sum of the following series
(i) 1 + 2 + 3 + …….. + 60
(ii) 3 + 6 + 9 + …….. +96
(iii) 51 + 52 + 53 + …….. + 92
(iv) 1 + 4 + 9 + 16 + …….. + 225
(v) 62 + 72 + 82 + …….. + 212
(vi) 103 + 113 + 123 + …….. + 203
(vii) 1 + 3 + 5 + …… + 71
Solution:
(i) 1 + 2 + 3 + …….. + 60 = \(\frac{60 \times 61}{2}\)
[Using \(\frac{n(n+1)}{2}\) formula]
= 1830

(ii) 3 + 6 + 9 + …….. + 96 = 3(1 + 2 + 3 + ……… + 32)
= \(\frac{3 \times 32 \times 33}{2}\)
= 1584

(iii) 51 + 52 + 53 + …….. + 92 = (1 + 2 + 3 + ……. + 92) – (1 + 2 + 3 + …… + 50)
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.9
= 4278 – 1275
= 3003

(iv) 1 + 4 + 9 + 16 + …….. + 225 = 12 + 22 + 32 + 42 + ………… + 152
\(\frac{15 \times 16 \times 31}{6}\)
[using \(\frac{n(n+1)(2 n+1)}{6}\)] formula
= 1240

(v) 62 + 72 + 82 + …….. + 212 = 1 + 22 + 32 + 42 + ………… + 212 – (1 + 22 + ………… + 52)
= \(\frac{21 \times 22 \times 43}{6}\) – \(\frac{5 \times 6 \times 11}{6}\)
= 3311 – 55
= 3256

(vi) 103 = 113 + 123 + …….. + 203 = 13 + 23+ 33 + ………… + 203 – (13 + 23 + 33 + …………. + 93)
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.9
[Using (\(\frac{n(n+1)}{2}\))2 formula]
= 2102 – 452 = 44100 – 2025
= 42075

(vii) 1 + 3 + 5+ … + 71
Here a = 1; d = 3 – 1 = 2; l = 71
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.9 1
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.9

Question 2.
If 1 + 2 + 3 + …. + k = 325 , then find 13 + 23 + 33 + …………. + k3
Answer:
1 + 2 + 3 + …. + k = 325
\(\frac{k(k+1)}{2}\) = 325 ……(1)
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.9
= 3252 (From 1)
= 105625

Question 3.
If 13 + 23 + 33 + ………… + K3 = 44100 then find 1 + 2 + 3 + ……. + k
Answer:
13 + 23 + 33 + ………….. + k3 = 44100
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.9
\(\frac{k(k+1)}{2}\) = \(\sqrt { 44100 }\) = 210
1 + 2 + 3 + …… + k = \(\frac{k(k+1)}{2}\)
= 210

Question 4.
How many terms of the series 13 + 23 + 33 + …………… should be taken to get the sum 14400?
Answer:
13 + 23 + 33 + ……. + n3 = 14400
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.9
\(\frac{n(n+1)}{2}\) = \(\sqrt { 14400 }\)
\(\frac{n(n+1)}{2}\) = 120 ⇒ n2 + n = 240
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.9 25
n2 + n – 240 = 0
(n + 16) (n – 15) = 0
(n + 16) = 0 or (n – 15) = 0
n = -16 or n = 15 (Negative will be omitted)
∴ The number of terms taken is 15

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.9

Question 5.
The sum of the squares of the first n natural numbers is 285, while the sum of their cubes is 2025. Find the value of n.
Answer:
12 + 22 + 32 + …. + n2 = 285
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.9 35

Question 6.
Rekha has 15 square colour papers of sizes 10 cm, 11 cm, 12 cm, …, 24 cm. How much area can be decorated with these colour papers?
Answer:
Area of 15 square colour papers
= 102 + 112 + 122 + …. + 242
= (12 + 22 + 32 + …. + 242) – (12 + 22 + 92)
= \(\frac{24 \times 25 \times 49}{6}-\frac{9 \times 10 \times 19}{6}\)
= 4 × 25 × 49 – 3 × 5 × 19
= 4900 – 285
= 4615
Area can be decorated is 4615 cm2

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.9

Question 7.
Find the sum of the series (23 – 1)+(43 – 33) + (63 – 153) + …….. to
(i) n terms
(ii) 8 terms
Answer:
Sum of the series = (23 – 1) + (43 – 33) + (63 – 153) + …. n terms
= 23 + 43 + 63 + …. n terms – (13 + 33 + 53 + …. n terms) …….(1)
23 + 43 + 63 + …. n = ∑(23 + 43 + 63 + ….(2n)3]
∑ 23 (13 + 23 + 33 + …. n3)
= 8 (\(\frac{n(n+1)}{2}\))2
= 2[n (n + 1)]2
13 + 33 + 53 + ……….(2n – 1)3 [sum of first 2n cubes – sum of first n even cubes]
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.9 45
Substituting (2) and (3) in (1)
Sum of the series = 2n2 (n + 1)2 – n2 (2n + 1)2 + 2n2(n + 1)2
= 4n2 (n + 1)2 – n2 (2n + 1)2
= n2 [(4(n + 1)2 – (2n + 1)2]
= n2 [4n2 + 4 + 8n – 4n2 – 1 – 4n]
= n2 [4n + 3]
= 4n3 + 3n2

(ii) when n = 8 = 4(8)3 + 3(8)2
= 4(512) + 3(64)
= 2240

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.2

Students can download Maths Chapter 3 Algebra Ex 3.2 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 3 Algebra Ex 3.2

Question 1.
Find the value of the polynomial f(y) = 6y – 3y2 + 3 at
(i) y = 1
(ii) y = -1
(iii) y = 0
Solution:
(i) When y = 1
f(y) = 6y – 3y2 + 3
f(1) = 6(1) – 3(1)2 + 3
= 6 – 3 + 3 = 6

(ii) When y = – 1
f(y) = 6y – 3y2 + 3
f(-1) = 6(-1) – 3(-1)2 + 3
= – 6 – 3 + 3
= – 6

(iii) When y = 0
f(y) = 6y – 3y2 + 3
f(0) = 6(0) – 3(0)2 + 3
= 0 – 0 + 3
= 3

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.2

Question 2.
If p(x) = x2 – 2√2x + 1, find p(2√2).
Solution:
p(x) = x2 – 2√2x + 1
p(2√2) = (2√2)2 – 2√2 (2√2) + 1
= 8 – 8 + 1
= 0 + 1
= 1

Question 3.
Find the zeros of the polynomial in each of the following.
(i) P(x) = x – 3
Solution:
p( 3) = 3 – 3
= 0
p(3) is the zero of p(x)

(ii) p(x) = 2x + 5
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.2 1
= -5 + 5
= 2(0)
= 0
Hence –\(\frac{5}{2}\) is the zero of p(x).

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.2

(iii) q(y) = 2y – 3
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.2 2
= 2 × 0
= 0
Hence \(\frac{3}{2}\) is the zero of q(y).

(iv) f(z) = 8z
Solution:
f(0) = 8 × 0
= 0
Hence 0 is the zero of f(z)

(v) p(x) = ax when a ≠ 0
Solution:
p(0) = a(0)
= 0
Hence, 0 is the zero of p(x)

(vi) h(x) = ax + b, a ≠ 0, a, b∈R
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.2 3
Hence –\(\frac{b}{a}\) is the zero of h(x).

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.2

Question 4.
Find the roots of the polynomial equations.
(i) 5x – 6 = 0
Solution:
5x = 6
x = \(\frac{6}{5}\)
\(\frac{6}{5}\) is the root of the polynomial.

(ii) x + 3 = 0
Solution:
x = -3
-3 is the root of the polynomial.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.2

(iii) 10x + 9 = 0
Solution:
10x = -9
x = –\(\frac{9}{10}\)
–\(\frac{9}{10}\) is the root of the polynomial.

(iv) 9x – 4 = 0
Solution:
9x = 4
x = \(\frac{4}{9}\)
\(\frac{4}{9}\) is the root of the polynomial.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.2

Question 5.
Verify whether the following are zeros of the polynomial, indicated against them,or not.
(i) p(x) = 2x – 1, x = \(\frac{1}{2}\)
Solution:
p (\(\frac{1}{2}\)) = 2(\(\frac{1}{2}\)) – 1
= 1 – 1
= 0
∴ \(\frac{1}{2}\) is the zero of the polynomial.

(ii) p(x) = x3 – 1, x = 1
Solution:
p(1) = 13 – 1
= 1 – 1
= 0
∴ 1 is the zero of the polynomial

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.2

(iii) p(x) = ax + b, x = \(\frac{-b}{a}\)
Solution:
p(\(\frac{-b}{a}\)) = a(\(\frac{-b}{a}\)) + b
= -b + b
= 0
∴ \(\frac{-b}{a}\) is the zero of the polynomial. a

(iv) p(x) = (x + 3) (x – 4); x = -3, x = 4
Solution:
P(-3) = (-3 + 3) (-3 – 4)
= (0) (-7)
= 0
P( 4) = (4 + 3) (4 – 4)
= (7) (0)
= 0
∴ -3 and 4 are the zeros of the polynomial.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.2

Question 6.
Find the number of zeros of the following polynomials represented by their graphs.
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.2 4
Solution:
(i) Number of zeros = 2 (The curve is intersecting the x-axis at 2 points)
(ii) Number of zeros = 3 (The curve is intersecting the x-axis at 3 points)
(iii) Number of zeros = 0 (The curve is not intersecting the x-axis)
(iv) Number of zeros = 1 (The curve is intersecting at the origin)
(v) Number of zeros = 1 (The curve is intersecting the x-axis at one point)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.4

Students can download Maths Chapter 3 Algebra Ex 3.4 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 3 Algebra Ex 3.4

Question 1.
Expand the following:
(i) (2x + 3y + 4z)2
(ii) (-p + 2q + 3r)2
(iii) (2p + 3) (2p – 4) (2p – 5)
(iv) (3a + 1) (3a – 2) (3a + 4)
Solution:
We know that (a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2bc + 2ac
(i) (2x + 3y + 4z)2 = (2x)2 + (3y)2 + (4z)2 + 2(2x) (3y) + 2(3y) (4z) + 2(4z) (2x)
= 4x2 + 9y2 + 16z2 + 12xy + 24yz + 16xz

(ii) (-p + 2q + 3r)2 = (-p)2 + (2q)2 + (3r)2 + 2(-p) (2q) + 2(2q)(3r) + 2(3r) (- p)
= p2+ 4q2 + 9r2 – 4pq + 12qr – 6pr

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.4

(iii) (2p + 3) (2p – 4) (2p – 5)
[Here x = 2p, a = 3, b = -4 and c = -5]
= (2p)3 + (3 – 4 – 5) (2p)2 + [(3)(-4) + (-4)(-5) + (3) (-5)] 2p + (3) (-4) (-5)
= 8p3 + (-6)(4p2) + (-12 + 20 – 15) 2p + 60
= 8p3 – 24p2 – 14p + 60

(iv) (3a + 1) (3a – 2) (3a + 4)
[Here x = 3a, a = 1, b = -2 and c = 4]
= (3a)3 + (1 – 2 + 4) (3a)2 + [(1)(-2) + (-2) (4) + (4) (1)] (3a) + (1) (-2) (4)
= 27a3 + 3(9a2) + (-2 – 8 + 4) (3a) – 8
= 27a3 + 27a2 – 18a – 8

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.4

Question 2.
Using algebraic identity, find the coefficients of x2, x and constant term without actual expansion.
(i) (x + 5)(x + 6)(x + 7)
Solution:
[Here x = x, a = 5, b = 6, c = 7]
(x + a) (x + b) (x + c) = x3 + (a + b + c)x2 + (ab + bc + ac)x + abc
coefficient of x2 = 5 + 6 + 7
= 18
coefficient of x = 30 + 42 + 35
= 107
constant term = (5) (6) (7)
= 210

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.4

(ii) (2x + 3)(2x – 5) (2x – 6)
Solution:
[Here x = 2x, a = 3, b = -5, c = -6]
(x + a) (x + b) (x + c) = x3 + (a + b + c)x2 + (ab + bc + ac)x + abc
coefficient of x2 = (3 – 5 – 6)4 [(2x)2 = 4x2]
= (-8) (4)
= -32
coefficient of x = [(3)(-5) + (-5)(-6) + (-6)(3)](2)
= (-15 + 30-18) (2)
= (-3) (2)
= -6
constant term = (3) (-5) (-6)
= 90

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.4

Question 3.
If (x + a)(x + b)(x + c) = x3 + 14x2 + 59x + 70, find the value of
(i) a + b + c
(ii) \(\frac{1}{a} + \frac{1}{b} + \frac{1}{c}\)
(iii) a2 + b2 + c2
(iv) \(\frac{a}{bc} + \frac{b}{ac} + \frac{c}{ab}\)
Solution:
(x + a) (x + b) (x + c) = x3 + 14x2 + 59x + 70
x3 + (a + b + c)x2 + (ab + bc + ac)x + abc = x3 + 14x2 + 59x + 70
a + b + c = 14, ab + bc + ac = 59, abc = 70
(i) a + b + c = 14

(ii) \(\frac{1}{a} + \frac{1}{b} + \frac{1}{c}\) = \(\frac{bc+ac+ab}{abc}\)
= \(\frac{59}{70}\)

(iii) a2 + b2 + c2 = (a + b + c)2 – 2 (ab + bc + ac)
= (14)2 – 2(59)
= 196 – 118
= 78

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.4 1

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.4

Question 4.
Expand:
(i) (3a – 4b)3
Solution:
(a – b)3 = a3 – b3 – 3ab (a – b)
(3a – 4b)3 = (3a)3 – (4b)3 – 3(3a)(4b)(3a – 4b)
= 27a3 – 64b3 – 36ab (3a – 4b)
= 27a3 – 64b3 – 108a2b + 144ab2

(ii) [x + \(\frac{1}{y}]^{3}\)
Solution:
(a + b)3 = a3 + b3 + 3ab (a + b)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.4 2

Question 5.
Evaluate the following by using identities:
(i) 983
Solution:
983 = (100 – 2)3 [(a – b)3 = a3 – b3 – 3ab (a – b)]
= 1003 – (2)3 – 3(100) (2) (100 – 2)
= 1000000 – 8 – 600(98)
= 1000000 – 8 – 58800
= 1000000 – 58808
= 941192

(ii) 10013
Solution:
(1001)3 = (1000 + 1)3
[(a + b)3 = a3 + b3 + 3ab (a + b)]
= (1000)3 + 13 + 3(1000) (1) (1000 + 1)
= 1000000000 + 1 + 3000 (1001)
= 1000000001 + 3003000
= 1003003001

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.4

Question 6.
If (x + y + z) = 9 and (xy + yz + zx) = 26, then find the value of x2 + y2 + z2.
Solution:
x + y + z = 9; xy + yz + zx = 26
x2 + y2 + z2 = (x + y + z)2 – 2xy – 2yz – 2xz
= (x + y + z)2 – 2 (xy + yz + zx)
= 92 – 2(26)
= 81 – 52
= 29

Question 7.
Find 27a3 + 64b3, If 3a + 4b = 10 and ab = 2
Solution:
3a + Ab = 10, ab = 2
27a3 + 64b3 = (3a)3 + (4b)3
[a3 + b3 = (a + b)3 – 3 ab (a + b)]
= (3a + 4b)3 – 3 × 3a × 4b (3a + 4b)
= 103 – 36ab (10)
= 1000 – 36(2)(10)
= 1000 – 720
= 280

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.4

Question 8.
Find x3 – y3, if x – y = 5 and xy = 14.
Solution:
x – y = 5, xy = 14
x3 – y= (x – y)3 + 3xy (x – y)
= 53 + 3(14) (5)
= 125 + 210
= 335

Question 9.
If a + \(\frac{1}{a}\) = 6, then find the value of a3 +\(\frac{1}{a^3}\)
Solution:
a + \(\frac{1}{a}\) = 6 [a3 + b3 = (a + b)3 – 3ab (a + b)]
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.4 3
= 63 – 3(6)
= 216 – 18
= 198

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.4

Question 10.
If x2 + \(\frac{1}{x^2}\) = 23, then find the value of x + \(\frac{1}{x}\) and x3 + \(\frac{1}{x^3}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.4 4
When x = 5 [a3 + b3 = (a + b)3 – 3ab (a + b)]
= (5)3 – 3(5)
= 125 – 15
= 110
when x = -5
x3 + \(\frac{1}{x^3}\) = (-5)3 – 3(-5)
= -125 + 15
= -110
∴ x3 + \(\frac{1}{x^3}\) = ±110

Question 11.
If (y – \(\frac{1}{y})^{3}\) = 27 then find the value of y3 – \(\frac{1}{y^3}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.4 5
= 33 + 3(3)
= 27 + 9
= 36

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.4

Question 12.
Simplify:
(i) (2a + 3b + 4c) (4a2 + 9b2 + 16c2 – 6ab – 12bc – 8ca)
(ii) (x – 2y + 3z) (x2 + 4y2 + 9z2 + 2xy + 6yz – 3xz)
Solution:
x3 + y3 + z3 – 3xyz ≡ (x + y + z) (x2 + y2 + z2 – xy – yz – zx)
(i) (2a + 3b + 4c) (4a2 + 9b2 + 16c2 – 6ab – 12bc – 8ea)
= (2a)3 + (3b)3 + (4c)3 – 3 (2a) (3b) (4c)
= 8a3 + 27b3 + 64c3 – 72abc

(ii) (x – 2y + 3z) (x2 + 4y2 + 9z2 + 2xy + 6yz – 3xz)
= x3 + (-2y)3 + (3z)3 – 3(x) (-2y) (3z)
= x3 – 8y3 + 27z3 + 18xyz

Question 13.
By using identity evaluate the following:
(i) 73 – 103 + 33
Solution:
x3 + y3 + z3 – 3xyz = (x + y + z) (x2 + y2 + z2 – xy – yz – zx)
We know that a + b + c = 0 then a3 + b3 + c3 = 3ab
a + b + c = 7 + (-10) + 3
= 10 – 10
= 0
∴ 73 – 103 + 33 = 3(7) (-10) (3)
= -630

(ii) 1 + \(\frac{1}{8}\) – \(\frac{27}{8}\)
Solution:
We know that a3 + b3 + c3 = 0 then a + b + c = 3abc
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.4 6

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.4

Question 14.
If 2x -3y – 4z = 0, then find 8x3 – 27y3 – 64z3.
Solution:
We know x3 +y3 + z3 – 3xyz = (x + y + z) (x2 + y2 + z2 – xy – yz – zx)
x3 + y3 + z3 = (x + y + z) (x2 +y2 + z2 – xy – yz – zx) + 3xyz
8x3 – 27y3 – 64z3 = (2x)3 + (-3y)3 + (-4z)3
= (2x – 3y- 4z) [(2x)2 + (-3y)2 + (-4z)2 – (2x)(-3y) – (-3y) (-4z) -(-4z)(2x)] + 3(2x)(-3y)(-4z)
= 0 (4x2 + 9y2 + 16z2 + 6xy – 12yz + 8xz) + 72xyz
= 72xyz
8x3 – 27y3 – 64z3 = 72xyz

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.2

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Pdf Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.2 Textbook Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.2

Question 1.
Find the rank of the following matrices by minor method:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.2 1
Solution:

(i) A = \(\begin{bmatrix} 2 & -4 \\ -1 & 2 \end{bmatrix}\)
A is a matrix of order 2 × 2 and p(A) ≤ 2
Second order minor
|A| = \(\begin{bmatrix} 2 & -4 \\ -1 & 2 \end{bmatrix}\)
= 4 – 4 = 0
∴p(A) ≠ 2
First order minor is non vanishing
p(A) = 1

(ii) A = \(\left[\begin{array}{rr}
-1 & 3 \\
4 & -7 \\
3 & -4
\end{array}\right]\)
A is a matrix of order 3 × 2 and p(A) ≤ 2
Second order minor
\(\begin{bmatrix} -1 & 3 \\ 4 & -7 \end{bmatrix}\)
= 7 – 12 = -5 ≠ 0
∴ p(A) = 2

(iii) A = \(\left[\begin{array}{rrrr}
1 & -2 & -1 & 0 \\
3 & -6 & -3 & 1
\end{array}\right]\)
A is a matrix of order 2 × 4 and p(A) ≤ 2
Second order minor

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.2 2
= 1(-4 + 6) + 2(-2 + 30) + 3(2 – 20)
= 2 + 56 – 54 = 4 ≠ 0
∴p(A) = 3
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.2 3

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.2

Question 2.
Find the rank of the following matrices by row reduction method:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.2 4
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.2 5
The last equivalent matrix is in row echelon form. It has two non-zero rows.
∴ p(A) = 2
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.2 6
The last equivalent matrix is in row echelon form. It has three non-zero rows.
∴ p(A) = 3

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.2

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.2 7
The last equivalent matrix is in row echelon form. It has three non-zero rows.
∴ p(A) = 3

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.2

Question 3.
Find the inverse of each of the following by Gauss-Jordan method:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.2 8
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.2 9

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.2

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.2 10

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.2

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.2 11

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.2

Students can download Maths Chapter 1 Set Language Ex 1.2 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Ex 1.2

Question 1.
Find the cardinal number of the following sets.
(i) M = {p, q, r, s, t, u}
(ii) P = {x : x = 3n + 2, n ∈ W and x < 15}
(iii) Q = {y : y = \(\frac{4}{3n}\), n ∈ N and 2 < n ≤ 5}
(iv) R = {x : x is an integer, x ∈ Z and – 5 ≤ x < 5}
(v) S = The set of all leap years between 1882 and 1906.
Solution:
(i) n (M) = 6
(ii) n (P) = 5 [n = {0, 1, 2, 3 . . . . 14}]
(iii) Since n = {3, 4, 5} ; n (Q) = 3
(iv) X = {-5, -4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4} ∴ n (R) = 10
(v) S = {1884, 1888, 1892, 1896, 1904}; n (S) = 5

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.2

Question 2.
Identify the following sets as finite or infinite.
(i) X = The set of all districts in Tamilnadu.
(ii) Y = The set of all straight lines passing through a point.
(iii) A = {x : x ∈ Z and x < 5}
(iv) B = {x : x² – 5x + 6 = 0, x ∈ N}
Solution:
(i) Finite
(ii) Infinite set (many lines can be drawn from a point)
(iii) Infinite set {A = ……. -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4}
(iv) Finite set [x² – 5x + 6 = 0 ⇒ (x – 3) (x – 2) = 0; x = 3 and 2]

Question 3.
Which of the following sets are equivalent or unequal or equal sets?
(i) A = The set of vowels in the English alphabets.
B = The set of all letters in the word “VOWEL”
(ii) C = {2, 3, 4, 5}
D = {x : x ∈ W, 1 < x < 5}
(iii) X = {x : x is a letter in the word “LIFE”}
Y = {F, I, L, E}
(iv) G = {x : x is a prime number and 3 < x < 23}
H = {x : x is a divisor of 18}
Solution:
(i) Equivalent set [n(A) = n(B) = 5] ∴ A ≈ B
(ii) Unequal sets [C = {2, 3, 4, 5}; D = {2, 3, 4}]
(iii) Equal sets [X = {L, I, F, E}; Y = {F, I, L, E} [n(X) = 4 = n(Y)] ∴ X ≈ Y
(iv) Equivalent sets [G = {5, 7, 11, 13, 17, 19}; H = {1, 2, 3, 6, 9, 18}]
[n(G) = n(H) = 6 ∴ G ≈ H)]

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.2

Question 4.
Identify the following sets as null set or singleton set.
(i) A = {x : x ∈ N, 1 < x < 2}
(ii) B = The set of all even natural numbers which are not divisible by 2
(iii) C = {0}.
(iv) D = The set of all triangles having four sides.
Solution:
(i) Null set [No natural numbers is in between 1 and 2]
(ii) Null set [All the even natural numbers are not divisible by 2]
(Hi) Singleton set [n (C) = 1]
(iv) Null set [All the triangles has 3 sides]

Question 5.
State which pairs of sets are disjoint or overlapping?
(i) A = {f, i, a, s} and B = {a, n, f, h, s}
A = {f, i, a, s} and B = {a, n, f, h, s}
A and B are overlapping sets

(ii) C = {x : x is a prime number, x > 2} and D = {x : x is an even prime number}
C= {3, 5, 7…….}
D = {2}
C and D are disjoint sets

(iii) E = {x : x is a factor of 24} and F = {x : x is a multiple of 3, x < 30}
E = {1, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 24}
F = {3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27} [Hint: E ∩ F = {3, 6, 24, …….}]
E and F are overlapping sets

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.2

Question 6.
If S = {square, rectangle, circle, rhombus, triangle}. List the elements of the following subset of S.
(i) The set of shapes which have 4 equal sides.
(ii) The set of shapes which have radius.
(iii) The set of shapes in which the sum of all interior angles is 180°.
(iv) The set of shapes which have 5 sides.
Solution:
(i) Subset of S = {square, rhombus}
(ii) Subset of S = {circle}
(iii) Subset of S = {triangle}
(iv) Subset of S = { }

Question 7.
If A = {a,{a, b}}, write all the subsets of A.
Solution:
A = {a, {a, b}}
Subset of A are Ø, {a}, {a, b}, {a, {a, b}} (or) { }, {a}, {a,b, {a,{a,b}}
P(A) = {Ø, {a}, {a, b}, {a {a, b}} (or) {{ }, {a}, {a,b, {a,{a,b}}

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.2

Question 8.
Write down the power set of the following sets.
(i) A = {a, b}
(ii) B = {1, 2, 3}
(iii) D = {p, q, r, s}
(iv) E = Ø
Solution:
(i) A = {a, b)
P(A) = {{},{a},{b}, {a, b}}

(ii) B = {1, 2, 3}
P(B) = {{}, {1}, {2}, {3}, {1,2}, {2, 3}, {1,3}, {1,2,3}}

(iii) D = {p, q, r, s}
P(D) = {{},{p},{q},{r},{s},{p, q} {p, r} {p, s}
{q, r}, {q, s}, {r, s}, {p, q, r} {q, r, s}
{p, r, s} {p, q, s} {p, q, r, s}}

(iv) E = Ø
P(E) = {{}}
Note: (empty set is the subset of all the sets)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.2

Question 9.
Find the number of subsets and the number of proper subsets of the following sets.
(i) W = {red, blue, yellow}
(ii) X = {x² : x ∈ N, x² ≤ 100}
Solution:
(i) W = {red, blue, yellow}
n (W) = 3
The number of subsets of W = n [P(W)] = 2m
= 23 = 8
Number of proper subsets of W = n[P(W)] – 1
= 8 – 1
= 7 (or)
Number of proper subsets of W = 2m – 1
= 23 – 1 = 8 – 1 = 7

(ii) X = {x2 : x ∈ N, x2 ≤ 100}.
X= {1,2, 3, 4, …. 10}
n(X) = 10
The number of subsets of X = n[P(X)]
= 2m
= 210 = 1024
Number of proper subsets of X = 2m – 1
= 1024 – 1
= 1023

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.2

Question 10.
(i) If n(A) = 4, find n[P(A)]
(ii) If n(A) = 0, find n[P(A)]
(Hi) If n[P(A)] = 256, find n(A)
Solution:
(i) n (A) = 4
n [P(A)] = 2m = 24
= 16

(ii) n (A) = 0
n [P(A)] = 2m = 2° = 1

(iii) n [P(A)] = 256
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.2 1
2m = 28
∴ n (A) = 8

శ్రీ సాయి దీక్షా విధానము

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.1

Students can download Maths Chapter 1 Set Language Ex 1.1 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Ex 1.1

Question 1.
Which of the following are sets?
(i) The collection of prime numbers upto 100
(ii) The collection of rich people in India
(iii) The collection of all rivers in India
(iv) The collection of good hockey players
Solution:
(i) It is a set
(ii) It is not a set (The word “rich” is not well defined)
(iii) It is a set
(iv) It is not a set (The word “good” is not well defined)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.1

Question 2.
List the set of letters of the following words in Roster form.
(i) INDIA
(ii) PARALLELOGRAM
(iii) MISSISSIPPI
(iv) CZECHOSLOVAKIA
Solution:
(i) A = {I, N, D, A}
(ii) B = {P, A, R, L , E, O, G, M}
(iii) C = {M, I, S, P}
(iv) D = {C, Z, E, H, O, S, L, V, A, K, I}

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.1

Question 3.
Consider the following sets A = {0, 3, 5, 8}, B = {2, 4, 6, 10} and C = {12, 14, 18, 20}.
(a) State whether True or False:
(i) 18 ∈ C
(if) 6 ∉ A
(iii) 14 ∉ C
(iv) 10 ∈ B
(v) 5 ∈ B
(vi) 0 ∈ B
Solution:
(i) True
(ii) True
(iii) False
(iv) True
(v) False
(vi) False

(b) Fill in the blanks:
(i) 3 ∈ …………
(ii) 14 ∈…………
(iii) 18 ……….. B
(iv) 4 ………. B
Solution:
(i) A
(ii) C
(iii) ∉
(iv) ∈

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.1

Question 4.
Represent the following sets in Roster form.
(i) A = The set of all even natural numbers less than 20.
(ii) B = {y : y = \(\frac{1}{2n}\), n∈N, n ≤ 5}
(iii) C = {x : x is perfect cube, 27 < x < 216}
(iv) D = {x : x ∈Z, – 5 < x ≤ 2}
Solution:
(i) A= {2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18}
(ii) B = {\(\frac{1}{2}\), \(\frac{1}{4}\), \(\frac{1}{6}\), \(\frac{1}{8}\), \(\frac{1}{10}\)}
(iii) C = {64, 125}
(iv) D = {-4, -3, -2, -1, 0, 1, 2}

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.1

Question 5.
Represent the following sets in set builder form.
(i) B = The set of all cricket players in India who scored double centuries in one day internationals.
(ii) C = {\(\frac{1}{2}\), \(\frac{2}{3}\), \(\frac{3}{4}\), …….}
(iii) D = The set of all Tamil months in a year.
(iv) E = The set of odd Whole numbers less than 9.
Solution:
(i) B = {x : x is a set of all cricket players in India who scored double centuries in one day internationals}
(ii) C = {x : n ∈ N, x = \(\frac{n}{n + 1}\) }
(iii) D = {x : x ∈ set of all Tamil months in a year}
(iv) E = {x : x is an odd whole number and x < 9}

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 1 Set Language Ex 1.1

Question 6.
Represent the following sets in descriptive form.
(i) P = { January, June, July}
(ii) Q = {7, 11, 13, 17, 19, 23, 29}
(iii) R = {x : x∈N, x < 5}
(iv) S = {x : x is a consonant in English alphabets}
Solution:
(i) P = The set of all months beginning with the letter “J”
(ii) Q = The set of all prime numbers between 5 and 31
(iii) R = The set of natural numbers less than 5
(iv) S = The set of consonants in English alphabets

Read More:

ముకుందమాలా