Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 4th Science Guide Pdf Term 2 Chapter 3 Plants Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 4th Science Solutions Term 2 Chapter 3 Plants

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Plants Text Book Back Questions and Answers

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

I. Choose the correct answer :

Question 1.
The tip of the leaf is
(a) Blade
(b) Apex
(c) Midrib
(d) Veins
Answer:
(b) Apex

Question 2,
Which one of the following is a primary producer?
(a) Plant
(b) Animal
(c) Human
(d) None of the above
Answer:
(a) Plant

Question 3.
Which flower blooms during winter?
(a) Jasmine
(b) Tulip
(c) December
(d) Fire cracker
Answer:
(c) December

Question 3.
Choose the ornamental plant from the list.
(a) Parthenium
(b) Mango
(c) Travellers palm
(d) Groundnut
Answer:
(c) Travellers palm

Question 4.
Which plant flower is edible?
(a) Cauliflower
(b) Potato
(c) Mint
(d) Cabbage
Answer:
(a) Cauliflower

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

II. Fill in the blanks :

Question 1.
During photosynthesis ____________ is produced and stored in the leaf.
Answer:
Food

Question 2.
Green plants have ____________ pigment.
Answer:
Green

Question 3.
Onion is a ____________ part of a plant.
Answer:
Stem

Question 4.
The male part of the flower is ___________.
Answer:
Stamen

Question 5.
An example for edible seed is _____________ .
Answer:
Rice

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

III. Answer the following in one or two words :

Question 1.
Which is the female part of the plant?
Answer:
Pistil.

Question 2.
Write the name of any one of the leaf that is used as a food.
Answer:
Cabbage.

Question 3.
Which flower bud is used as spices in food?
Answer:
Cloves.

Question 4.
What are the nutrients present in the seeds?
Answer:
Carbohydrates and proteins.

Question 5.
Write any one of the flower that blooms in summer.
Answer:
Sunflower.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

IV. Answer briefly :

Question 1.
Write the parts of the leaf.
Answer:

  1. Apex
  2. Veins
  3. Midrib
  4. Blade
  5. Petiole

Question 2.
Define – Photosynthesis.
Answer:
Photosynthesis is a process by which plants make their food using chlorophyll, water, carbon dioxide in the presence of sunlight.

Question 3.
Write the names of the exotic plants.
Answer:

  1. Sago palm (Cycas)
  2. Fern
  3. Crotons
  4. Travelers palm
  5. Boat lily
  6. Aloevera

Question 4.
Write the names of any two underground stem plant.
Answer:
Potato and Onion are underground stem plants.

Question 5.
Why should we not touch parthenium plant?
Answer:
The pollen of parthenium plant is allergic in nature, so, we do not touch this plant.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

V. Answer detail :

Question 1.
Mask any four parts and describe the parts of a leaf.
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 3 Plants 17
Blade: The broad flat part of the leaf (Lamina).
Apex: The tip of the leaf.
Midrib: The midrib runs along the centre of the leaf.
veins: Veins are branch out from the midrib. They are the framework of hollow tubes that carry water and minerals.
Petiole: This part joins the leaf to the main stem.

Question 2.
Draw a diagram of a flower and explain the parts of a flower.
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 3 Plants 21
the four visible parts of a flower are explained below.
Sepal: Sepals are leaves that protect the flower while it is still a bud. Sepals are usually green in colour.
Petal: Petals are often bright coloured. Their main job is to attract insects such as bees or butterflies, to the flower. The insects help the flowers in the transfer of pollen grains.
Stamen: Stamen can be seen at the centre of a flower. They contain pollen grains that help the plants to multiply. It is the male part of a flower.
Pistil: Pistil is also seen at the centre of the flower. The pistil uses the pollen to help the flower become the fruit. It is the female part of a flower.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Plants InText Questions and Answers

Think and Answer (Text Book Page No. 78)

Question 1.
Which part of the leaf collects carbon dioxide?
Answer:
Stomata, the small pores, found at the base of the leaf, collects carbon dioxide.

Question 2.
Which part of the leaf transports water?
Answer:
The vascular tissues, called xylem, transports water from the roots to the leaves.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

Think and Answer (Text Book Page No. 79)

Question 1.
Why would living things not be able to live without plants?
Answer:
Humans and animals depend on plants for their food either directly or indirectly. So, things would not be able to live without plants.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

Try to Answer (Text Book Page No. 79)

Fill in the blanks by rearranging the letters in the bracket :

Question 1.
During photosynthesis plants releases __________ (egxyno).
Answer:
Oxygen

Question 2.
___________ is a primary producer, (tanpl).
Answer:
Plant

Question 3.
Stomata are seen in the ___________ (owler) surface of the leaf.
Answer:
Lower

Question 4.
Pigment involved in the food synthesis is ______ . (phllylochor).
Answer:
Chlorophyll

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

Let us do (Text Book Page No. 79)

Take two potted plants. Keep one in sunlight and other in a fully covered box. Water them regularly. After a week observe the plants.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 3 Plants 18

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 3 Plants 19
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 3 Plants 4

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

Let us do (Text Book Page No. 81)

Question 1.
List out the flowering and Non-flowering plants in your surrounding.

Flowering plants

Non-flowering plants

Answer:

Flowering plantsNon-flowering plants
Tomato plantFern
Mango treeMosses
Coconut treeRedwood tree

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

Let us do (Text Book Page No. 82)

Question 1.
List out the places where you see the non-green plants
Answer:
Non-green plants grow on decaying organic matters such as cow-dung, wood, bread, etc. Mushroom, Bracket fungi grow in such places.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

Try to Answer (Text Book Page No. 82)

Fill in the blanks :

Question 1.
__________ is an example for non flowering plant.
Answer:
Algae/Fungi /Fern

Question 2.
Plants are classified based on pigment and ___________ of the plant.
Answer:
Flower

Question 3.
______ depend on other organism to live and get their food.
Answer:
Plants

Question 4.
Autotrophs use _________ , __________ and chlorophyll to prepare their own food.
Answer:
Atmosphere,light

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

III. Part of Flower :

Have you seen flowers? Try to answer the questions given below

Question 1.
Which is your favourite flower?
Answer:
Jasmine

Question 2.
What is the colour of the flower?
Answer:
White

Question 3.
How does it smell?
Answer:
A sharp, sweet smell

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

Try to Answer (Text Book Page No. 83)

Fill in the blanks :

Question 1.
Sepals _____________ the flower while it is still a bud.
Answer:
Protect

Question 2.
Stamen contains _____________ grains.
Answer:
Pollen

Question 3.
Pistil is ___________ part of a flower.
Answer:
Centre

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

Let us do (Text Book Page No. 83)

Bring few hibiscus flowers to the classroom. Distribute the flowers to children. Introduce the parts of the flower to them. Then, ask them to observe and feel the different parts of the flower and tell them to record their observation.

Parts of flower

What is its colour?

 

Answer:

Parts of flowerWhat is its colour?
petalOrange – Red
SepalGreen
PistilLight Green
StamenRed – Anther

Green – Filament

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

Think and Answer (Text Book Page No. 84)

Question 1.
Can you name the four seasons?
Answer:
Spring, Summer, Autumn and Winter.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

Try to Answer (Text Book Page No. 86)

Find the odd one :

Question 1.
December, Tuberose, Tulip.
Answer:
Tulip

Question 2.
Saffron, Tulip, Rose.
Answer:
Rose

Question 3.
Crotons, Boat lily, Rose.
Answer:
Rose

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

Try to Answer (Text Book Page No. 88)

Fill in the blanks :

Question 1.
____________ flower is used as food.
Answer:
Banana

Question 2.
____________ part of the potato plant is used as food.
Answer:
Stem

Question 3.
Stem of the stores ____________ food in it.
Answer:
plant

Question 4.
Seeds are rich in ___________ and___________ .
Answer:
Carbohydrates, proteins

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

Let us do (Text Book Page No. 89)

Complete the table to show which parts of the plant we eat.
Question 1.

Food itemsParts of the plants eaten

Answer:

Food itemsParts of the plants eaten
CarrotRoot
Bananafruit
Mangofruit
Cauliflowerflower
Riceseed
Dhalseed
Moringoleaves
Turmericstem
Onionstem
Cabbageleaves
Jackfruitfruit
Beetrootroot

 

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Plants Additional Questions and Answers

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

I. Choose the correct answer :

Question 1.
The ____________ runs along the centre of the leaf
(a) Veins
(b) Midrib
(c) petiole
(d) Lamina
Answer:
(b) Midrib

Question 2.
The largest flower in the world is found in the rain forests of ____________.
(a) India
(b) Australia
(c) Indonesia
(d) South Africa
Answer:
(c) Indonesia

Question 3.
Bamboo plants can grow upto __________ in one day.
(a) 60 cm
(b) 70 cm
(c) 80 cm
(d) 90 cm
Answer:
(d) 90 cm

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

II. Fill in the blanks with suitable answer :

Question 1.
The broad flat part of the leaf _____________.
Answer:
Lamina

Question 2.
___________ helps the plants to breathe.
Answer:
Stomata

Question 3.
___________ food is made in their green stems.
Answer:
Cactus

Question 4.
The largest flower in the world is __________.
Answer:
Rafflesia

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

III. Write True or False :

Question 1.
The seasons are four.
Answer:
True

Question 2.
Bamboo plants can grow upto 70cm in the day.
Answer:
False

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

IV. Answer briefly :

Question 1.
What are primary producers?
Answer:
As plants prepare food for themselves and also for other living things, they are called primary producers.

Question 2.
How are plants classified?
Answer:
Plants are classified in many ways based on stems, life span, seeds, flower and colour. In this session we will study about the classification of plants based on the flower and colour.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 3 Plants

V. Answer briefly :

Question 1.
Differentiate : Flowering plants and Non-flowering plants
Answer:

Flowering plantsNon-flowering plants
1.      Plants bearing flowers are called flowering plants.Plants without flower that can reproduce are called non-flowering plants
2.      It reproduce by sex cells or gametes and produce seeds. Seeds produce new plants.They reproduce by a special structure called spores.

 

3.      Example: Mango, Neem, groundnut, paddy.Algae, Fungi, fern.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 2 Water

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 4th Science Guide Pdf Term 2 Water 1 Food Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 4th Science Solutions Term 2 Chapter 2 Water

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Water Text Book Back Questions and Answers

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 2 Water

I. Choose the correct answer :

Question 1.
Water is the most _____________ resource on the Earth.
(a) Precious
(b) Solid
(c) Gas
Answer:
(a) Precious

Question 2.
Water exists in _____________ states.
(a) Two
(b) Three
(c) Four
Answer:
(b) Three

Question 3.
At temperature below ____________ water freezes to form ice.
(a) 10°C
(b) 100°C
(c) 0° C
Answer:
(c) 0°C

Question 4.
___________ is the process by which water becomes water vapour.
(a) Condensation
(b) Evaporation
(c) Freezing
Answer:
(b) Evaporation

Question 5.
Which controls the ecological functions of life?
(a) Bicycle
(b) Water cycle
(c) Recycle water
Answer:
(b) Water cycle

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 2 Water

II. Fill in the blanks with suitable answer :

Question 1.
Water is converted into ____________ when it is heated. (ice cube/water vapour).
Answer:
water vapour

Question 2.
Water becomes ice on ____________. (heating/freezing).
Answer:
Freezing

Question 3.
Water droplets combine to form _____________. (rain/clouds).
Answer:
Clouds

Question 4.
Water cycle increases the availability of ______________. (water tank/ground water).
Answer:
Ground water

Question 5.
___________ is a type of rainwater harvesting. (Roof top harvesting/Watercycle).
Answer:
Roof top harvesting

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 2 Water

III. Write True or False :

Question 1.
Water is a good example for all states of matter.
Answer:
True

Question 2.
Water cycle controls Earth’s temperature.
Answer:
True

Question 3.
Water becoming water vapour on heating is called evaporation.
Answer:
True

Question 4.
37% of our brain’s mass consists of water.
Answer:
False

Question 5.
Roof top harvesting method is used in agriculture field.
Answer:
False

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 2 Water

IV. Answer briefly :

Question 1.
Write the states of water.
Answer:
Water occurs naturally in three forms: ice, water and water vapour. These forms are also called states of water. Ice is in solid form, water is in liquid form and water vapour is in gaseous form.

Question 2.
What is freezing?
Answer:
Ice is a solid form of water. At temperature below 0° C water becomes ice. This process is called freezing.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 2 Water 1

Question 3.
Name the processes involved in water cycle.
Answer:
Evaporation, Condensation, Precipitation.

Question 4.
Which state government made rain water harvesting as mandatory in the year 2001?
Answer:
Tamil Nadu is the first Indian state which made rainwater harvesting as mandatory in 2001.

Question 5.
What is needed to construct a rain water harvesting pit?
Answer:
Boulders, gravels and Coarse sand are needed to construct a rain water harvesting pit.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 2 Water

V. Answer in detail :

Question 1.
What is water cycle? Write any three importances of water cycle.
Answer:
The continuous cycle through which water is circulated by different processes like evaporation, condensation and precipitation is called water cycle.
Importances of water cycle :

  • To improve the availability of ground water.
  • To control the Earth’s temperature.
  • To provide water to plants and animals especially humans.
  • To recycle the Earth’s supply of water constantly.

Question 2.
What is rain water harvesting? List out the advantages of rain water harvesting.
Answer:
‘Rainwater harvesting’ is the process of collecting and storing rainwater for future use. Rainwater can be collected in natural reservoirs or artificial tanks. Roof top harvesting is also a type of rainwater harvesting. The rainwater on the top of the building is collected and passed into the ground through pipes.

Water passing thrcugh the pipes enters the pit which consist of gravels and Coarse sand. As it passes impurities are filtered and stored as ground water.
Advantages of rain water harvesting:

  • It increases the ground water level
  • It can be used for agriculture
  • It increases the availability of water for living things.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 2 Water

V. Colour the given picture and write the correct name in the given blanks :

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 2 Water 2
Answer:
Activity to be done by the students themselves

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 2 Water

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Water InText Questions and Answers

Let us do (Text Book page No. 69)

Question 1.
See the given pictures and write down the state of each objects.(Solid, Liquid, Gas)

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 2 Water 15
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 2 Water 3

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 2 Water

Let us do (Text Book page No. 70)

Question 1.
Fill in the boxes given below with correct answers.
(Liquid, Solid, Melting, Freezing, Cooling, Heating, Gas)

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 2 Water 16
Answer:
Change of states in water
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 2 Water 4

Question 2.
Write any two water bodies in your area
Answer:
River, lake

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 2 Water

Try to Answer (Text Book page No. 71)

Question 1.
Why water is a good example for all states of matter?
Answer:
Water is unique because it is the only natural substance that can exist in all three states of matter at the temperatures normally found on Earth! Water is usually a liquid, but when it reaches to 0° C (32° Fahrenheit (F)), it freezes into ice. (Ice is the solid state of water.) When water reaches 100° C (212° F), it boils.

When it begins to boil, some of the water turns into steam. (Steam is the gas state of water, and is also called water vapour.) When steam comes into contact with cool air (which reduces energy), it can condense back into water droplets (liquid again). Those water droplets could then freeze into (solid) ice.

Question 2.
Which of the following is in liquid state? Rain/Ice/Snow
Answer:
Rain.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 2 Water

Let us do (Text Book page No. 71)

Question 1.
Fill water in an ice tray and keep it in the freezer. After few hours, take it out. What happened to the water?
Answer:
Water turns into Ice (Solid state).

Question 2.
Now keep this ice tray on a table for some time. What happens to the ice?
Answer:
Ice melts and turns into liquid.

Question 3.
Pour water from the ice tray into a kettle. Ask an elder at your home to heat the kettle and observe the mouth of the kettle when the water starts boiling. What do you see?
Answer:
I see the water turns into vapour and bubbles are formed.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 2 Water

Think and Answer (Text Book page No. 72)

Question 1.
What happens to the water in a wet cloth?
Answer:
The water, in a wet cloth, gets evaporated. The cloth will be dried up.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 2 Water

Try to Answer (Text Book page No. 72)

Choose the correct answer.

Question 1.
In the water cycle ____________.
(a) Only evaporation is involved
(b) Only condensation is involved
(c) Evaporation and condensation are involved
Answer:
(c) Evaporation and condensation are involved

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 2 Water

Try to Answer (Text Book page No. 72)

Question 1.
Unscramble the words and fill in the blanks.
(a) ondencsaonti
Answer:
Condensation

(b) vaeionorpat
Answer:
evaporation

c) ecippitatrino
Answer:
(c) precipitation

Question 2.
Is water cycle important for farming? ____________
Answer:
Yes

Question 3.
Why is water cycle important to human? ________________
Answer:
The water cycle is constantly recycling the Earth’s supply of water. As humans need water to service, Water cycle is important.

Question 4.
Name the process which is responsible for the formation of droplets on the surface of a glass of cold drink. _______
Answer:
Condensation

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 2 Water

Try to Answer (Text Book page No. 74)

Question 1.
List out some other benefits of rain water harvesting.
Answer:

  • It reduces flooding and erosion.
  • It can be used for non-drinking purposes, liking bathing, washing clothes, etc.
  • It can improve plant Growth.

Question 2.
Suggest some ideas to save rainwater in your school.
Answer:

  • Create awareness about the benefits of Rainwater Harvesting.
  • Collect excess water by placing huge plastic drums.
  • Install aerators on taps. Aerators reduce the amount of water flowing from the tap by upto 50%.
  • Install rainwater tanks. Then connect the tanks to toilets or to the garden.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 2 Water

Let us do (Text Book page No. 74)

Question 1.
Discuss with your friends.
Rain water harvesting has an important role to protect our environment.
Answer:
Importance of Rainwater Harvesting :
Rainwater harvesting can be a permanent solution to the problem of the water crisis. This is particularly applicable in hilly areas where rainwater harvesting can be utilized for human consumption, for animals and also for farming.
A bad monsoon means low crop yield and shortage of food.

Even animals suffer from a scarcity of water. We face acute water crisis during the summer months. The farmers are the most affected because they do not get sufficient water for their fields. Rainwater harvesting, therefore, is an ideal solution for farmers who depend on monsoon for consistent water supply.

Unavailability of clean water compels the consumption of polluted water, giving rise to water-borne diseases and a high rate of infant mortality.

If rainwater, which comes for free, can be collected and stored, instead of letting it run off, it could be an alternative to back up the main water supply especially during dry spells.

Its importance will not be limited to an individual family but can be used by a community as well. It also creates a sense of social responsibility and awareness about the environment.

The importance of rainwater harvesting lies in the fact that it can be stored for future use. Harvesting rainwater checks surface runoff of water and reduce soil erosion.

In areas having sparse and irregular rainfall, scarcity of water is a persistent problem. It cannot be completely resolved but can be mitigated through rainwater harvesting.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Water Additional Questions and Answers

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 2 Water

I. Choose the best answer :

Question 1.
Ice is in form of ____________.
(a) Gas
(b) Liquid
(c) Solid
(d) Vapour
Answer:
(c) Solid

Question 2.
____________ of our brain’s mass consists of water
(a) 43%
(b) 53%
(c) 63%
(d) 73%
Answer:
(d) 73%

Question 3.
The Antartic region has about ___________ of the worlds fresh water.
(a) 70%
(b) 60%
(c) 50%
(d) 40%
Answer:
(a) 70%

Question 4.
__________ is the chemical formula of water.
(a) H2O
(b) HO
(c) H3O2
(d) O2.
Answer:
(a) H2O

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 2 Water

II. Fill in the blanks with suitable answer :

Question 1.
Human body consists of _____________ of water. Water( 65% / 75%)
Answer:
75%

Question 2.
_____________ is the only way to conserve rain water. (Condensation/Rainwater harvesting)
Answer:
Rain water harvesting

Question 3.
Each day, we lose a little more than a cup of water when we exhale.(inhale/ exhale)
Answer:
Exhale

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 2 Water

III. Write True or False :

Question 1.
The rainwater harvesting was launched by the Tamil Nadu government in 2011.
Answer:
False

Question 2.
1 inch of rainfall on a 2000 sq.ft. roof is equal to 4,800 litres of water.
Answer:
True

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 2 Water

IV. Answer the following questions in one or two sentences :

Question 1.
Where is water available in the liquid state?
Answer:
Water in liquid state is available in water bodies such as oceans, river, waterfalls etc.

Question 2.
How will you get water vapour from water?
Answer:
Water becomes water vapour as the temperature increases due to heat. Heating forms a white mist of extremely small water droplets in the air known as water vapour.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 2 Water 5

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 2 Water

V. Answer in detail :

Question 1.
How will you construct a rainwater harvesting pit?
Answer:
Tips to construct a rainwater harvesting pit at school/home. Construct a pit of any shape or size. It may be generally constructed, 1-2 metre wide and 2-3 metre depth. The pits can be filled with boulders, gravels and Coarse sand. Put the boulders in the bottom, sand in the top and gravels in the middle.

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 5th English Guide Pdf Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home Text Book Back Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 5th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home

5th English Guide Earth, The Desolated Home Text Book Back Questions and Answers

In-Text Question (Think):

Question 1.
What actions destroy the Earth? How will you change it?
Answer:
Human beings are responsible for deteriorating nature. The following activities destroy the Earth:

  1. Industrialisation : Industries release poisonous gases into the environment. Solid waste is discharged into land and water bodies, polluting the land and water.
  2. Emission of harmful gases: Vehicles emit a huge amount of harmful gases that pollute the air.
  3. Construction: Agricultural lands are used for construction.
  4. Deforestation: We destroy forests for urbanisation. It leads to the destruction of the natural habitat of many wild animals and birds.
  5. Nuclear testing: Uncontrolled release of radioactive materials cause several harmful health effects on human beings and animals. We can change it by not polluting the air, water, and land.

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Exploring Space

Let us understand:

A. Choose the correct option:

(astronomer, Earth,sol, fuels, Mars)

Question 1.
A day in Mars is called ______.
Answer:
Alien

Question 2.
______ is called the red planet..
Answer:
Mars

Question 3.
Our planet is called the ______.
Answer:
Earth

Question 4.
We get water by burning ______.
Answer:
Fuels

Question 5.
The ______ are trying to terraform Mars.
Answer:
Scientists

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Exploring Space

B. Fill in the blanks:

Question 1.
The man destroyed ______.
Answer:
The Earth

Question 2.
In the Earth, we get water from ______.
Answer:
Rain

Question 3.
In Mars ______ Earth days make a year.
Answer:
687

Question 4.
You don’t need ___ and __ in the Earth.
Answer:
A space suit; an Oxygen Cylinder

Question 5.
Fruits, vegetables, and water in Mars are not __
Answer:
Real

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Exploring Space

C. Answer the following questions:

Question 1.
What is the setting of the story?
Answer:
Life on Mars is the setting of the story.

Question 2.
Name the vegetables harvested in the vegetation hab.
Answer:
Crops and Carrots are harvested in the vegetarian hub.

Question 3.
What is a sol? How many sols make a year?
Answer:
A sol is Martian solar day. 687 sols make a year.

Question 4.
How water is produced in Mars?
Answer:
Water is produced by burning fuels on Mars.

Question 5.
In this story, what happened to the earth?
Answer:
Humans had destroyed the Earth.

Question 6.
What should be done to save the earth?
Answer:
To save the Earth, we should not pollute the air, water, and land.

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Exploring Space

Let us build:

Hi friends, we will show you magic. When we combine these two words, we will get a new word with a different meaning. These words are called compound words.
இரு வார்த்தைகள் இணைந்து ஒரு புதிய வார்த்தைக் கொடுத்தால் அது Compound word எனப்படும்.

Question 1.
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 1 = ______
Answer:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 2

Question 2.
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 3 =________
Answer:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 4

Question 3.
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 5 = ________
Answer:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 6

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Exploring Space

A. Write the compound words from the picture:

Question 1.
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 7
Answer:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 8

Question 2.
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 9
Answer:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 12

Question 3.
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 11
Answer:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 10

Question 4.
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 13
Answer:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 14

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Exploring Space

B. Use the clues to complete the compound words:

Question 1.
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 15
Answer:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 16

Question 2.
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 17
Answer:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 18

Question 3.
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 19
Answer:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 20

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Exploring Space

C. Match the compound words:

Question 1.
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 21
Answer:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 22

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Exploring Space

D. Draw and write your own compound words:

Question 1.
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 23 = ______.
Answer:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 24

Question 2.
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 25 = ______.
Answer:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 26

Question 3.
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 27 = ______.
Answer:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 28

Question 4.
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 29 = ______.
Answer:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 30

Question 5.
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 31 = ______.
Answer:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 32

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Exploring Space

E. Connect the compound words and create a new word:

Question 1.
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 33
Answer:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 34

Question 2.
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 35
Answer:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 36

Question 3.
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 37
Answer:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 38

Question 4.
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 39
Answer:
Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Earth, The Desolated Home 40

5th English Guide Earth, The Desolated Home Additional Questions and Answers

Question 1.
Write down the year in which the story was set.
Answer:
The story was set in the year 2068.

Question 2.
How many colonies did India establish on Mars?
Answer:
India established three colonies on Mars.

Question 3.
Who travelled more than 1500 km to meet Arivumathi?
Answer:
Arivumathi’s grandfather travelled more than 1500 km to meet her.

Question 4.
Where was Arivumathi sleeping?
Answer:
Arivumathi was sleeping in her capsule.

Question 5.
What is meant by dust storm?
Answer:
A dust storm is a storm in which strong winds carry a lot of dust.

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Exploring Space

Question 6.
How many sols did her grandfather take to reach her colony?
Answer:
Her grandfather took three sols to reach her colony.

Question 7.
What is the reason for the tastiness of fruits and vegetables grown in the Earth?
Answer:
The Earth had fertile soil. So the fruits and vegetables grown were tasty.

Question 8.
According to Arivu in which planet survival was very difficult?
Answer:
According to Arivu, survival was very difficult in Mars.

Question 9.
What would be the age of Arivu, if she lived on the Earth?
Answer:
Arivu would be 18 years old if she lived on the Earth.

Question 10.
Who is trying to Terraform the planet Mars?
Answer:
The scientists are trying to Terraform the planet Mars.

Question 11.
What is meant by Terraform?
Answer:
Terraform is a process by which the surface and climate would be changed to make the environment suitable to humans.

Earth, The Desolated Home Summary in English and Tamil

Let us Learn:

Earth, the Desolated Home பூமி, பாழாக்கப்பட்ட வீடு

It was the year 2068, humans had 2068 destroyed the Earth, and started colonizing the red planet Mars. India established three colonies; Arivumathi’s family lived in one such colony. On her birthday, her grandfather travelled more than 1500 km to meet her. When he reached, he saw her sleeping in her capsule.

2068 ஆம் வருடம். பூமியை (வாழ வழியற்றதாக) அழித்துவிட்ட மனிதர்கள் சிவப்பு கோளான செவ்வாய் கோளில் வாழ்விடங்களை ஏற்படுத்த தொடங்கினர். இந்தியா மூன்று காலனிகளை அமைத்திருந்தது. அத்தகைய ஒரு காலனியில் அறிவுமதியின் குடும்பமும் வசித்தது. அவளது பிறந்த நாளுக்காக 1500 கி.மீ. தொலைவிற்கும் அதிகமாக அவளது தாத்தா பயணம் செய்து அவளைக் காண வந்தார். அவர் அங்கு வந்தபோது, உருளை வடிவ படுக்கையில் அவள் உறங்கிக் கொண்டிருந்தாள்.

He said, “Wake up, Arivu.” Arivumathi was surprised, “Grandpa! When did you come? I was thinking” that you won’t be coming for my birthday.” He sighed, “Don’t you know about the dust storm of Mars? Sometimes, it even lasts for a month. But this time it did not. So I am on time. It still took me three sols to reach here. Now come on, let’s not waste time. We will go to harvest the vegetation.

எழுந்திரு அறிவு”, என்றபடி அவர் அவளை எழுப்பினார். அறிவுமதி ஆச்சரியமடைந்தாள். “தாத்தா, எப்போது வந்தீர்கள்? என் பிறந்த நாளுக்கு நீங்கள் வரமாட்டீர்கள் என்று நான் நினைத்துக் கொண்டிருந்தேன்”, என்றாள் அவள். அவர் பெருமூச்சு விட்டார். “செவ்வாய் கோளில் உள்ள புழுதிப் புயல் பற்றி உனக்குத் தெரியாதா? சில சமயம் அது ஒரு மாதம் வரையிலும் கூட நீடிக்கும். ஆனால் இந்த முறை அப்படியல்ல. ஆகவே நான் சரியான hab for vegetables.”. நேரத்திற்கு வந்து விட்டேன். இங்கு வர எனக்கு மூன்று நாட்கள் ஆகிவிட்டன. சரி, வா. நேரத்தை வீணாக்க வேண்டாம், நாம் காய்கறி தோட்டத்திற்குச் சென்று காய்கறிகளை அறுவடை செய்வோம்” என்றார் அவர்.

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Exploring Space

In the hab, he said, “Hmm, these carrots are not tasty anymore, like the ones I ate in my childhood.” She asked, “Why do you say so, Grandpa?” Grandfather explained, “The vegetables we grow here do not taste like the ones on the Earth. I really wish you had tasted the carrots from the Earth.” Arivu asked eagerly, “How did they grow the crops and vegetables on The Earth?”

காய்கறி தோட்டத்திற்கு வந்த அவர், “நான் குழந்தைப் பருவத்தில் சாப்பிட்டது போல, இந்த கேரட்கள் சுவையாக இல்லை” என்றார். “ஏன் அப்படிச் சொல்கிறீர்கள்,” என்று கேட்டாள் அவள். “இங்கு நாம் வளர்க்கும் காய்கறிகள், பூமியில் பூமியில் இருந்தது போல சுவையாக இல்லை. பூமியில் விளைந்த கேரட்களை நீ சாப்பிட்டுப் பார்த்திருக்க வேண்டும் என விரும்பினேன்,” என்றார் அவர். “பூமியில் பயிர்களையும், காய்கறிகளையும் அவர்கள் எவ்வாறு வளர்த்தார்கள்?”, என அறிவு ஆர்வத்துடன் கேட்டாள்.

Now, the grandfather was sad, like he is missing the Earth. He said, “The Earth had fertile soil, so the fruits and vegetables grown were healthy and tasty.” She asked, “But, I learnt that humans used chemical fertilizers, and polluted the soil. Here, we get unpolluted food and water. Is that correct?”

பூமியில் தான் வாழ முடியாததற்கு தாத்தா இப்போது வருத்தப்பட்டார். “பூமியில் வளமான மண் இருந்தது. ஆகவே அதில் விளைந்த பழங்களும், காய்கறிகளும் சுவையாகவும், ஆரோக்யம் தருவதாகவும் இருந்தன ,” என்றார் அவர். “ஆனால், மனிதர்கள் இரசாயன உரங்களைப் பயன்படுத்தி நிலத்தை மாசுபடுத்தியதாக நான் அறிந்தேன். இங்கே மாசுபடாத உணவும் தண்ணீ ரும் நமக்கு கிடைக்கிறது. சரிதானே?”, என்றாள் அறிவுமதி.

Grandfather laughed, “Already, I told you. These fruits, vegetables, and water are not the same as in the Earth. They are not real.” Arivu exclaimed, “Even the water?” He said “Of course! In Mars, we get water from burning fuels. On the Earth, we used to get water from rain, it was natural, and it was free!” She said “Grandpa, enough of your stories about the Earth. I know that life there was easy but, here survival is very difficult.” He replied, “Yes my dear, adapting to Mars is difficult. Today, we are fighting for things which we got easily.”

Samacheer Kalvi 5th English Guide Term 1 Prose Chapter 1 Exploring Space

தாத்தா சிரித்தபடி, “ஏற்கனவே நான் உனக்குச் சொன்னேன், இந்த பழங்கள், காய்கறிகள் மற்றும் நீர் ஆகியன பூமியில் இருந்தது போல இல்லை. இவை இயற்கையானதல்ல, என்றார். அறிவு வியந்தபடி, “தண்ணீ ர் கூடவா?”, என்று கேட்டாள். அவர் சொன்னார், “ஆம்! செவ்வாயில் எரிபொருள்களை எரிப்பதால் நமக்கு தண்ணீர் கிடைக்கிறது. பூமியிலோ, இயற்கையாகப் பெய்யும் மழையால் நாம் நீர் பெற்றோம், அதுவும் இலவசமாக. “தாத்தா, பூமியைப் பற்றிய உங்கள் கதைகள் போதும். அங்கு வாழ்க்கை எளிதாக இருந்ததென எனக்குத் தெரியும். ஆனால் இங்கு வாழ்வது மிகவும் சிரமம்,” என்றாள் அவள். “ஆம், என் செல்லம்! செவ்வாய் கோளுக்கு ஏற்றபடி நாம் மாறுவது சிரமம்தான். முன்பு சுலபமாக நமக்கு கிடைத்தவைகளுக்கொல்லாம் இப்போது நாம் சண்டையிட்டுக் கொண்டிருக்கிறோம்,” என்று அவர் பதிலளித்தார்.

He continued, “In the Earth, you did not need a spacesuit or an oxygen cylinder. Also, the years are longer here.” Arivu said, “Yes, grandpa. In Mars, 687 days make a year.” He smiled, “Ha! Ha! Yes, you would be 18 years old on the Earth now.”

“விண்வெளி ஆடையோ, ஆக்ஸிஜன் சிலிண்டரோ பூமியில் உனக்கு தேவைப்படாது. என்று தாத்தா கூறினார். “ஆம், தாத்தா, செவ்வாயில் ஓர் ஆண்டுக்கு 687 நாட்கள்,” 18என்றாள் அறிவு. தாத்தா புன்னகைத்தபடி, “ஆம், பூமியில் உன் வயது இப்போது 18 ஆக இருந்திருக்கும்,” என்றார்.

Grandpa thought to himself, “We destroyed our home. The home that nature had offered us. Now, we are trying to make this our home.”

தாத்தா தன் மனதிற்குள் நினைத்துக் கொண்டார், “நாம் நமது வீட்டை அழித்து விட்டோம். அது இயற்கை நமக்கு அளித்த வீடு. இப்போது, இதனை நமது வீடாக மாற்ற முயற்சிக்கிறோம்.

Arivu looked at him and said, “Don’t, worry grandpa, the scientists are “trying to Terraform the Mars.” He said, “True, but nothing can be the Earth. Earth is our home. Ah, let us leave this for now. Today we should celebrate.”

நாம் வாழ்வதற்கு வசதியாக இருக்கும்படி விஞ்ஞானிகள் – மாற்ற முயற்சி செய்து கொண்டிருக்கிறார்கள்,” என்றாள். விட்டுவிடுவோம். இன்று நாம் கொண்டாட வேண்டும்,” என்றார் அவர்.

Earth, The Desolated Home Space Glossary

Adapting – Modify, readjust (வாழ்வதற்கு ஏற்றவாறு தன்னை மாற்றிக் கொள்ளுதல்)
Capsule – A small cylinder-shaped bed (உருளை வடிவ படுக்கை )
Celebrate – Rejoice (கொண்டாடு)
Crops – cultivated plants (பயிர்கள்)
Destroyed – Ruined, spoiled (அழித்த ல்)
Eagerly – Excitedly (ஆர்வத்துடன்)
Established – Set up (அமைத்தல்)
Exclaimed – Cry out suddenly with surprise (வியப்புடன் சத்தமிடுதல்)
Fertile – Productive (செழிப்பான / வளமான)
Fuels – An energy source for engines, power plants, or reactors (எரிபொருட்கள்)
Grow – Develop, rise (வளர்த்த ல்)
Hab – Habitat, human settlement (தங்குமிடம்)
Harvest – Reap (அறுவடை)
Last – Continue (நீடித்தல் / தொடருதல்)
Offered – Provided (வழங்குதல்)
Polluted – Contaminated (மாசுபடுத்துதல்)
Sad – Unhappy (வருத்தம்)
Scientist – An expert in science (விஞ்ஞானி)
Sighed – To exhale audibly in a long deep breath, as in weariness or relief (பெருமூச்சு விடுதல்)
Soil – Land (மண் / நிலம்)
Sol – Martian solar Day, A Martian day (செவ்வாய் கோளில் ஒரு நாள் ஒரு நாள்)
Started – Began (ஆரம்பித்தல்)
Storm – Tempest (புயல்)
Surprised – Amazed (வியப்படைதல்)
Survival – To remain alive (உயிர் வாழ்வது)
Terraform – A process by which the surface and climate would be changed to make the environment suitable to humans
(வாழ்வதற்கு ஏற்றபடி மாற்றியமைக்கும் முறை)
Travelled – To go from place to place (பயணித்த ல்)
Unpolluted – Clean (மாசுபடாத, சுத்தமான)

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 Chapter 1 Food

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 4th Science Guide Pdf Term 2 Chapter 1 Food Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 4th Science Solutions Term 2 Chapter 1 Food

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the heat answer :

Question 1.
Which one can be eaten as raw food?
(a) Meat
(b) Carrot
(c) Fish
(d) Potato
Answer:
(b) Carrot

Question 2.
Uncooked food is called
(a) Junk food
(b) Hygienic food
(c) Raw food
(d) Cooked food
Answer:
(c) Row food

Question 3.
Solar cooker reduces _____________.
(a) Air pollution
(b) Water pollution
(c) Air pollution
(d) Noise pollution
Answer:
(c) Air pollution

Question 4.
Which one cannot be preserved by drying method?
a) Rice
b) Cereals
c) Fish
d) Fruits
Answer:
(a) Rice

Question 5.
We can avoid food wastage by
(a) Giving to the needy
(b) Eating more than we need
(c) Buying extra food
(d) Throwing in a dust bin
Answer:
(a) Giving to the needy

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

II. Fill in the blanks :

Question 1.
__________ gives us energy to work and play. (Raw food / Junk food)
Answer:
Raw food

Question 2.
Cooked food is easily ___________. (digested / undigested)
Answer:
Digested

Question 3.
Pressure cooker is one of the ____________ utensils, (modern / olden)
Answer:
Modern

Question 4.
We need pure air, protected water and ____________ food for our healthy life. (junk / hygienic)
Answer:
Hygienic

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

III. Match the following :

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 1 food 1
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 1 food 2

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

IV. Write Yes or No :

Question 1.
Biriyani is a raw food.
Answer:
No

Question 2.
Frying is a method of cooking.
Answer:
Yes

Question 3.
We can cook rice on a tawa.
Answer:
No

Question 4.
Cooking in a solar oven needs sunlight.
Answer:
Yes

Question 5.
Consuming too much oily food is bad for our health.
Answer:
Yes

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

V. Answer briefly :

Question 1.
Name any three cooking methods.
Answer:

  1. Boiling
  2. Steaming
  3. Baking

Question 2.
Write any two food items you should eat when you are sick?
Answer:

  • Porridge of rice or cereals.
  • Fruit juice, tender coconut.
  • Steamed foods like idly.

Question 3.
Draw one of your favourite raw food and colour it.
Answer:
Raw foods : Mango,Apple, Banana, Carrot, Onion, etc.
Student has to draw any one item and colour it.

Question 4.
Write about any two preservation methods.
Answer:

  • Pickling – Mixing fruits and vegetables with oil and salt. Example- Pickle
  • Refrigerating – Keeping food in the refrigerators (fridge) to preserve them for a short time. Example-Fruits,Vegetables

Question 5.
How can you reduce wastage of food in your home?
Answer:
We should not waste food. Food that is not eaten is called leftover food. That is discarded as waste. Following are the simple ways to avoid food wastage.

  1. Take what you’ll eat and eat what you take.
  2. Share the excess food.
  3. Give the excess food to hungry animals.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

V. Answer in detail :

Question 1.
Explain some food preservation methods.
Answer:
We can preserve the food for long time by using the following methods.

  • Pickling – Mixing fruits and vegetables with oil and salt.
    Example: Pickle
  • Refrigerating – Keeping food in the refrigerators (fridge) to preserve them for a short time.
    Example: Fruits,Vegetables
  • Drying – Removing the water content of the food.
    Example: Fish, Red chillies
  • Canning – Storing food in air tight containers.
    Example: Jam

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

Question 2.
Explain any four cooking methods.
Answer:
Some of the commonly used cooking methods are given below.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 1 food 3

  1. Boiling: It is a method of cooking food by immersing it in boiling water. So that the food becomes soft.
    Example: Rice, Egg.
  2. Steaming: It is a method of cooking food in steam by immersing the vessel in a container with boiling water.
    Example: Idli, Idiyappam.
  3. Pressure cooking: It is a method of cooking food in a pressure cooker. Example: Rice, Dhal.
  4. Roasting: It is a method of cooking food by heating on a tawa or frying pan without covering it.
    Example: Groundnuts, Cashew nut.
  5. Frying: It is a method of cooking food in hot oil.
    Example: Chips, Poori.

Question 3.
What are the hygenic ways of cooking food?
Answer:

  • Wash your hands with soap before cooking.
  • Wash vegetables and fruits before cutting.
  • Wash cooking vessels and knives.
  • Don’t cook food for a long time because it destroys the nutrients present in the food.
  • Don’t use the same oil for cooking food many times.
  • Using the food items after their expiry date is not good for health.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

Let us do (Text Book Page No. 57)

Question 1.
Classify the following food items.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 1 food 15
(Carrot, Egg, Coconut oil, Milk, Radish, Meat, Potato, Curd, Brinjal, Lady’sfinger, Fish, Drumstick, Butter, Onion, Buttermilk, Cucumber, Ghee)

   Food items from Plants

Food items from animals

CarrotEgg
Coconut oilMilk
RadishMeat
PotatoCurd
BrinjalFish
Lady’s fingerButter
DrumstickButtermilk
OnionGhee
Cucumber    –

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food In Text Questions and Answers

Think and Answer (Text Book Page No. 58)

Question 1.
Which food do you eat without cooking?
Answer:
We eat fruits, some vegetables, tubers and nuts in the raw form. Some pulses ind cereals are also eaten as without cooking.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 1 food 16

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

Try to Answer (Text Book Page No. 59)

Question 1.
Write any five raw and cooked food.
Answer:
(a) Raw food: Carrot ,Gooseberry ,Cucumber, Mango and Banana
(b) Cooked food: Rice , puttu , Idiyappam , Idli , and Dosal.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

Think and Answer (Text Book Page No. 59)

Question 1.
Children, look at the menu card given here. Do you see food items on this menu? Do you think all these items are cooked the same way?
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 1 food 17
Answer:
No, All are not cooked in the same way.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

Let us do (Text Book Page No. 61)

Question 1.
Tabulate the given food items according to the cooking methods.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 1 food 18
Answer:
(Rice, Poori, Murukku, Pop-corn, Idli, Milk, Fish, Puttu, Dhal, Idiyappam, Groundnut)
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 1 food 6

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

Try to Answer (Text Book Page No. 61)

Question 1.
Write any two cooking methods that your mother follows:
Answer:
Boiling, Steaming.

Question 2.
Say True or False.
(a) You should wash your hands before cooking.
Answer:
True
(b) Vegetables and fruits should be washed after cutting.
Answer:
False

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

Let us do (Text Book Page No. 62)

Question 1.
Write the cooking utensils used for preparing given food items.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 1 food 19
Answer:
(Pan, Pot, Rice cooker, Tawa, Idli cooker)

Food ItemsName the cooking utensils
RiceRice cooker
Idiyappam, PuttuIdli cooker
VadaTawa
SambarPot
DosaPan

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

Try to Answer (Text Book Page No. 62)

Write True or False.

Question 1.
Earlier people cooked their food in pressure cooker.
Answer:
False

Question 2.
Solar cooker reduces the use of fuel.
Answer:
True

Question 3.
Pressure cooker is not a cooking utensil.
Answer:
False

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

Think and Answer (Text Book Page No. 63)

Question 1.
Look at the pictures given below. Which one is good for health? Why?
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 1 food 20
Answer:
Food items, in the right side picture, are good for health. The food items are neatly kept in a closed containers. The place is also free from mosquitoes, flies, etc.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

Let us do (Text Book Page No. 64)

Tick (✓) the appropriate one.

Question 1.

FoodHygienic foodJunk food
Fresh fruits
Burger
Nuts
Panipoori
Vegetable salad

Answer:

FoodHygienic foodJunk food
Fresh fruits
Burger
Nuts
Panipoori
Vegetable salad

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

Try to Answer (Text Book Page No. 64)

Question 1.
Junk food is good for health. _____________
Answer:
No

Question 2.
You should wash your hands before and after eating. ______________
Answer:
Yes

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

Let us discuss (Text Book Page No. 64)

Question 1.
Here is Nandini’s lunch box.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 1 food 22
Answer:
(a) Are all the items healthy?
No. Chips are not healthy.
(b) Suggest her to remove one food which is not healthy and add one food which is healthy. Give reasons for change.
Answer:
Remove the chips item. Add ground nuts.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

Think and answer (Text Book Page No. 63)

Question 1.
When you are sick, what kind of food your mother serves you?
Answer:
Idly, Porridge of rice, and fruit juices.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

Try to Answer (Text Book Page No. 65)

Fill in the blanks.

Question 1.
___________ is an easily digested food. (Idly / Biriyani)
Answer:
Idly

Question 2.
We should avoid eating ___________ food, (junk/ fresh)
Answer:
Junk

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

Think and Answer (Text Book Page No. 65)

Question 1.
Do you usually eat your lunch without wasting anything? If you say no, why do you waste?
Answer:
Yes, I usually eat my lunch without wasting anything.

Question 2.
Can you suggest few ways to reduce food waste in your schools and houses?
Answer:

  1. We should not take excess quantity of food in our plate.
  2. We should serve others smaller portions of food on smaller dishes.
  3. While purchasing the food products, we have to take care about the quantity

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

Try to answer (Text Book Page No. 65)

Fill the blanks :

Question 1.
World Hunger Day is observed on ____________
Answer:
May 28

Question 2.
We can preserve pickle by ___________
Answer:
pickling

Samacheer Kalvi 4th Social Science Guide Food Additional Questions and Answers

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer :

Question 1.
Healthy food
(a) Fruit
(b) chips
(c) chocolate
(d) ice cream
Answer:
(a) Fruit

Question 2.
Unhealthy food
(a) Nuts
(b) Milk
(c) Burger
(d) vegetables
Answer:
(c) Burger

Question 3.
Which one can be preserved by drying method?
(a) Pickles
(b) Vegetables
(c) Red chillies
(d) Jam
Answer:
(c) Red chillies

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

II. Fill in the blanks :

Question 1.
Cooking in ________ improves the quality and taste of food. (Aluminium Utensil/ clay pot)
Answer:
clay pot

Question 2.
____________ is one of the basic needs of life. (Clothes/ Food)
Answer:
Food

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

III. Match the following :

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 1 food 11
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 2 chapter 1 food 12

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

VI. Answer tn brief :

Question 1.
Write a note on cooking utensils.
Answer:
Utensils are in different shapes and sizes. We use specific utensils for each cooking method. Clay pots were used earlier. Stainless steel and aluminum vessels are now generally used for cooking.

Question 2.
What is a Solar cooker?
Answer:
It is an appliance which is used to cook food using sunlight. It saves fuel and reduces air pollution.

Question 3.
What is Raw food?
Answer:
Food that we eat directly without cooking is called raw food. We eat fruits, some vegetables, tubers and nuts in the raw form. Some pulses and cereals are also eaten as raw food.

Question 4.
How to make Salad?
Answer:
Collect some raw food items available in our locality. Clean them with fresh water, cut them into small pieces (keep the nuts whole), put them in a bowl then add salt, spices and mix it well. Now, our tasty salad is ready.

Question 5.
Why should we cook food?
Answer:

  • Cooked food is digested easily.
  • Cooking softens the food materials.
  • Cooking kills germs.
  • Cooking adds taste and flavour to food.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Food Text Book Back Questions and Answers

VI. Answer in detail :

Question 1.
List out the benefits of clay pot cooking.
Answer:

  • Easy to digest.
  • Preserves the nutrients. m Needs less oil for cooking.
  • Adds flavour to the dish.
  • Keeps the food warm for a long time.
  • Keeps the food from becoming stale soon.
  • Alkaline property in the pot neutralizes the acidic property in the food.

Question 2.
What are the hygienic ways of taking food ?
Answer:

  • Always cover food to protect them from dust and insects.
  • Eat fresh food always.
  • Avoid taking food that is too cold or too hot.
  • Avoid fast food and fried food.
  • Always wash your hands with soap before and after eating.

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 3 Air

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 5th Science Guide Pdf Term 3 Chapter 3 Air Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 5th Science Solutions Term 3 Chapter 3 Air

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Air Text Book Back Questions and Answers

Evaluation

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Chlorofluorocarbon is used in
a) refrigerator
b) air conditioners
c) Both a & b
d) None
Answer:
(c) Both a & b

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 3 Air

Question 2.
Which of the following gas is released by automobiles?
a) Carbon monoxide
b) Oxygen
c) Hydrogen
d) Nitrogen
Answer:
(a) Carbon monoxide

Question 3.
A wind mill is used to produce .
a) chemical energy
b) mechanical energy
c) electric energy
d) All of these
Answer:
(c) electric energy

Question 4.
Influenza is caused by
a) fungus
b) bacteria
c) virus
d) protozoa
Answer:
(c) virus

Question 5.
Height of mesosphere which lies after troposphere is
a) 70 to 75km
b) 75to 80 km
c) 80 to 85 km
d) 85to 90 km
Answer:
(c) 80 to 85 km

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 3 Air

II. Fill in the blanks:

Question 1.
Second highest layer of Earth’s atmosphere is _______.
Answer:
Thermosphere

Question 2.
Releasing substances like chemical compounds into the atmosphere is known as _______.
Answer:
Air pollution

Question 3.
Airborne diseases can be caused by _______.
Answer:
Microorganisms

Question 4.
The _______ layer protects us from the harmful UV rays coming from the sun.
Answer:
Ozone

Question 5.
________ is used by plants as nitrates.
Answer:
Nitrogen

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 3 Air

III. Match the following:

1. Tropospherea. Satellite
2. Stratosphereb. Ozone layer
3. Exospherec. Weather change
4. Thermosphered. Spacecraft
5. Mesospheree. Meteors

Answer:

1. Tropospherea. Weather change
2. Stratosphereb. Ozone layer
3. Exospherec. Satellite
4. Thermosphered. Space craft
5. Mesospheree. Meteors

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 3 Air

IV. Answer briefly:

Question 1.
What are the different layers of atmosphere?
Answer:

  • Atmosphere is divided into five different layers.
  • The layers from the bottom upwards are called Troposphere, Stratosphere, Mesosphere, Thermosphere, and Exosphere.

Question 2.
What is air pollution?
Answer:
The presence of harmful substances in the air which can have an adverse effect on living beings and the environment is called air pollution.

Question 3.
Name some of the airborne diseases.
Answer:
Diphtheria, Whooping Cough, and Tuberculosis are some of the common airborne diseases caused by bacteria.

Question 4.
What is global warming?
Answer:

  • Air pollution results in the accumulation of carbon dioxide in the atmosphere.
  • When gases like carbon dioxide are present in the atmosphere in a large amounts, they increase the atmospheric temperature.

Question 5.
Mention two ways of controlling air pollution.
Answer:

  • Using public modes of transport can reduce the rate of pollution.
  • By reducing the usage of fossil fuels for burning.

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 3 Air

V. Answer in detail:

Question 1.
List the importance of air.
Answer:

  • Air is important for all living organisms.
  • Without air no life can exist on the Earth.
  • We take in oxygen from the air and release carbon dioxide. :
  • Plants in turn use carbon dioxide present in the air to produce their food.
  • The gases such as oxygen, nitrogen, carbon dioxide, and hydrogen present in the air are important to us for many reasons.

Water Cycle:
Water vapour present in the air is important for the formation of water cycle.

Supplies Energy:

  • We breathe oxygen present in the air and it is supplied to the cells in our body.
  • Body cells burn the food molecules with the help of oxygen and produce energy.

Sound travels through air:
Sound travels from the point of generation to the listener through air.

Useful for plants:

  • Nitrogen present in the air is useful for plants.
  • The nitrogen in the atmosphere is converted into easily absorbable nitrates by plants with the help of some microbes.

Transport:

  • Movement of air is called wind.
  • This is helpful for the ships and boats to sail on the water. Airplanes and helicopters travel through air.

Sports:

  • Paragliding and hang gliding are air sports and they are possible with the help of air.
  • Other sports like windsurfing, kite surfing, and sailing are also possible with the help of air.

Parachutes and Hot air balloons:

  • Parachutes and hot air balloons are used to land from above.
  • In case of emergency, people use parachutes and come down slowly and safely with the help of air.

Wind energy:

  • Air flows from a region of high pressure to low pressure.
  • This flow of air at high speed is called wind.
  • This wind is used to generate electric power with the help of windmills.

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 3 Air

Question 2.
Explain any three airborne diseases.
Answer:
Common cold:

  • Common cold is an infectious disease which affects the upper respiratory system like the nose and throat and it is easily spread.
  • Symptoms of the common cold include cough, painful throat, running nose, and sometimes fever.
  • Though many viruses can cause this, it is generally caused by Rhinovirus.

Influenza:

  • Influenza is commonly found during childhood.
  • It is caused by the virus, Myxo virus, and results in inflammation of nasal mucosa and pharynx.
  • It is also known as flu.

Mumps:

  • It is caused by Myxovirus parotitis and it affects the upper respiratory tract.
  • Some of the common symptoms of mumps include fever, headaches, sore throat, and swelling of parotid glands which makes jaw movement difficult.

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 3 Air

VI. Higher-order Thinking Questions:

Question 1.
If there is no atmosphere, what will be the condition of Earth?
Answer:
Without atmosphere means no life as there will be no oxygen which is essential for Earth’s organism to thrive on the planet Earth.

Question 2.
Give some suggestions to prevent air pollution.
Answer:

  • Planting more trees can reduce the amount of carbon dioxide in the atmosphere.
  • Reduce the use of automobiles and use public transports.
  • Avoid aerosol spray products.

Activities:

Activity 1.
Find out the places where wind energy is produced. Also, discuss about the importance of wind energy in the classroom and make a report on your discussion.
Answer:
Tamil Nadu – First place in wind energy production.
Maharashtra – Second place in wind energy production.
Gujarat – Third place in wind energy production.
Rajasthan, Karnataka, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Telangana, Kerala, Odisha, West Bengal, Jammu and Kashmir are the states producing wind power energy in India.

Importance of wind energy:

  • Wind energy is a source of renewable energy.
  • It does not contaminate.
  • It is inexhaustible and reduces the use of fossil fuels.
  • Wind energy does not generate waste and contaminated water.

Activity 2.
Find out the common air pollutants present in your area. Discuss about the effects of these pollutants. Record your observation in your notebook.
Answer:

Common air pollutantsEffects
Carbon MonoxideIt is harmful to the body and inhibits the blood’s ability to deliver oxygen to the organs.
Sulfur DioxideIt is extremely harmful to the respiratory system, causing asthma.
Nitrogen oxidesCausing respiratory distress and a number of other health issues.

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 3 Air

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Air Additional Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Atmosphere is composed of________ nitrogen.
(a) 68%
(b) 78%
(c) 58%
(d)21%
Answer:
(b) 78%

Question 2.
Atmosphere is divided into _______ different layers.
(a) 5
(b) 4
(c) 6
(d) 3
Answer:
(a) 5

Question 3.
__________ is the lowest layer of the atmosphere.
(a) Troposphere
(b) Stratosphere
(c) Mesosphere
(d) Exosphere
Answer:
(a) Troposphere

Question 4.
Nitrogen fixation occur in ______.
(a) Humans
(b) animals
(c) plants
(d) All the above
Answer:
(c) plants

Question 5.
__________ is an air sport.
(a) Paragliding
(b) Hang gliding
(c) both a & b
(d) None of these
Answer:
(c) both a & b

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 3 Air

II. Fill in the blanks:

Question 1.
_______ is known as paragliding capital of India.
Answer:
Himachal Pradesh

Question 2.
The movement of air is called ______.
Answer:
wind

Question 3.
________ found above the mesosphere.
Answer:
Thermosphere

Question 4.
The word pollution is derived from the Latin word ______.
Answer:
Polluere

Question 5.
Extraction of minerals from the Earth is ______.
Answer:
Mining

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 3 Air

III. Say True or False. If false, correct the statement:

Question 1.
World Tuberculosis Day is observed on 24th March.
Answer:
True

Question 2.
Causative organism of Tuberculosis is Cornebacterium.
Answer:
False
Correct statement:
Causative organism of Tuberculosis is Mycobacterium.

Question 3.
Influenza is commonly found in adults.
Answer:
False
Correct statement:
Influenza is commonly found in childhood.

Question 4.
Mumps affects the upper respiratory tract.
Answer:
True

Question 5.
Air pollutants cause pneumonia.
Answer:
True

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 3 Air

IV. Match the following:

1. Acid raina. Bordetalla pertusis
2. Eutrophicationb. Airborne disease
3. Diphtheriac. Green algae
4. Whooping coughd. Nitrogen oxides

Answer:

  1. d
  2. c
  3. b
  4. a

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 3 Air

V. Answer briefly:

Question 1.
What is mesosphere?
Answer:

  • The region above the stratosphere is called the mesosphere.
  • It extends upward to a height of about 85km from the ground.
  • The temperature in this layer decreases with height and it is -1100 C.

Question 2.
What is wind?
Answer:

  • Air flows from a region of high pressure to low pressure.
  • This flow of air at high speed is called wind.

Question 3.
Why do plants need nitrogen?
Answer:

  • Nitrogen present in the air is useful for plants.
  • The nitrogen in the atmosphere is converted into easily absorbable nitrates by plants with the help of some microbes.
  • It is known as nitrogen fixation. These nitrates are useful for the growth of plants.

Question 4.
Write a short note on chickenpox.
Answer:

  • It is common among children but adults also may get it.
  • Affected people will have blisters or spots in the body and face along with fever.
  • Those blisters with fluid will drain but sometimes it may leave scars.

Question 5.
Why mountain climbers carry oxygen while climbing?
Answer:

  • As the height increases, the amount of air in the atmosphere decreases and so the oxygen level will decrease.
  • That is why mountain climbers carry oxygen cylinders while climbing mountains.

Question 6.
How is acid rain formed?
Answer:

  • Harmful gases like nitrogen oxides and sulfur oxides are released into the atmosphere while burning fossil fuels.
  • When it rains, the water droplets combine with these gases and fall on the ground in the form of acid rain.

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 3 Air

VI. Answer in detail:

Question 1.
How can we prevent airborne disease?
Answer:

  • Avoid close contact with people who have active symptoms of disease.
  • Maintain personal hygiene.
  • Keep the patient in complete isolation.
  • Cover nose and mouth while sneezing or coughing.
  • Avoid touching the face or other people with unwashed hands.
  • Wash your hands thoroughly.
  • Timely vaccination can prevent the diseases.

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 3 Air

Question 2.
What are the common diseases caused by bacteria?
Answer:
Diphtheria, Whooping Cough, and Tuberculosis are some of the common airborne diseases caused by bacteria.

Diphtheria:

  • It is caused by bacteria, Corynebacterium diphtheria.
  • It generally affects the upper respiratory tract (nose and throat) and causes fever, sore throat, and choking of air passage.

Whooping Cough:

  • Whooping cough is caused by Bordetalla pertusis.
  • It also affects the respiratory tract and causes mild fever, severe cough ending in a whoop.

Tuberculosis:

  • Tuberculosis is caused by the bacteria, Microbacterium tuberculosis.
  • When we breathe, the bacteria present in the air gets into the lungs and affect it.
  • Infected person has to be treated with anti-tubercular drugs for a period of 6 months to one year.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 4 Science in Everyday life

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 4th Science Guide Pdf Term 1 Chapter 4 Science in Everyday life Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 4th Science Solutions Term 1 Chapter 4 Science in Everyday life

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Science in Everyday life Text Book Back Questions and Answers

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Science in everyday life Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer :

Question 1.
Primary source of energy for the young ones of some animals is
(a) Water
(b) Fruits
(c) Milk
Answer:
(c) Milk

Question 2.
Vitamin present in milk that helps us to maintain our bones is
(a) Vitamin-E
(b) Vitamin-C
(c) Vitamin-D
Answer:
(b) Vitamin-C

Question 3.
One of the ancient food items made by human is
(a) Noodles
(b) Cake
(c) Bread
Answer:
(c) Bread

Question 4.
_____________ is a raw food.
(a) Cucumber
(b) Chappatti
(c) Bread
Answer:
(a) Cucumber

Question 5.
A gadget that plays songs is called
(a) Pen drive
(b) Camera
(c) Music player
Answer:
(c) Music player

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Science in everyday life Text Book Back Questions and Answers

II. Fill in the blanks :

1. Cheese and paneer are made from _____________.
Answer:
Milk

Question 2.
Nutrients are made ready for digestion by ____________.
Answer:
Cooking

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Science in everyday life Text Book Back Questions and Answers

III. Match the following :

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 4 science in everyday life 1
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 4 science in everyday life 2

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Science in everyday life Text Book Back Questions and Answers

IV. Answer in a sentence or two :

Question 1.
Name the food products derived from milk.
Answer:
Milk gives curd, butter, butter milk and ghee, cheese, paneer, milk sweets, ice cream and chocolates. ”

Question 2.
Write the names of any three baked foods.
Answer:
Bread, biscuit and cakes are the baked foods.

Question 3.
In what ways a smart phone will help you?
Answer:
Smart phone helps us to communicate, access the internet, store files, take photos and track locations.

Question 4.
What is food?
Answer:

  • Food is one of the basic needs of life. Food provides energy and it contains essential nutrients to keep our body healthy.
  • It is usually made by cooking plants and animals.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Science in everyday life Text Book Back Questions and Answers

V. Answer in detail :

Question 1.
Cooking removes harmful microbes. Write down other benefits of cooking.
Answer:

  • Cooking causes many useful changes in food.
  • It makes nutrients ready for digestion.
  • It helps to make food in the desired texture, flavour and taste,
  • It destroys harmful microbes.

Question 2.
Why should we drink milk?
Answer:
Following are the benefits of milk.

  • It strengthens bones and teeth.
  • It maintains blood pressure.
  • It reduces the risk of heart disease.
  • It is a source of energy.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Science in everyday life Text Book Back Questions and Answers

VI. Projects :

Question 1.
List the gadgets you have used.
Answer:
Some of the electronic gadgets used are;

  • Laptop
  • Mobile phones
  • Camera
  • Speaker
  • Tablets
  • Computers
  • Electric torch
  • Pen drive
  • Remote
  • Television

Question 2.
Tabulate different kinds of milk products.
Answer:

  • Butter
  • Cheese
  • Yogurt
  • Frozen desserts
  • Milk chocolates
  • Milk sweets
  • Paneer

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Science in everyday life Text Book Back Questions and Answers

Try to Answer (Text Book Page No. 115)

Question 1.
Milk is a rich source of __________ (Calcium / Iron)
Answer:
Calcium

Question 2.
Milk contains _____________ , __________ , and ___________
Answer:
prof In, fat, vitamin D

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Science in everyday life Text Book Back Questions and Answers

Try to Answer (Text Book Page No. 117)

Question 1.
_____________ , ____________ are examples of raw food.
Answer:
Carrot, Cucumber

Question 2.
_____________ , ____________ are examples of cooked food.
Answer:
vegetable curry, bread

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Science in everyday life Text Book Back Questions and Answers

Try to Answer (Text Book Page No. 119)

Question 1.
Bread is ___________ (low / high) fat food.
Answer:
low

Question 2.
Biscuits are made from _____________ (wheat flour / rice flour).
Answer:
wheat flour

Question .3.
____________ is associated with birthday celebrations (cake / biscuit).
Answer:
cake

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Science in everyday life Text Book Back Questions and Answers

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Science in Everyday life InText Questions and Answers

Try to Answer (Text Book Page No. 121)

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 4 science in everyday life 3
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 4 science in everyday life 4

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Science in Everyday life Additional Questions and Answers

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Science in everyday life Text Book Back Questions and Answers

I. Pick out the odd one :

Question 1.
butter, curd, sugar, milk.
Answer:
Suger

Question 2.
fruits, carrot, ground nuts, rice.
Answer:
Rice

Question 3.
chocolate, bread, biscuit, cake.
Answer:
Chocolate

Question 4.
cutting, boiling, steaming, frying.
Answer:
Cutting

Question 5.
Laptop, T.V., Smart phone, Milk.
Answer:
T.V.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Science in everyday life Text Book Back Questions and Answers

II. Say true or false :

Question 1.
Calcium helps to build healthy bones and teeth
Answer:
True

Question 2.
Bread is an example of baked food items.
Answer:
True

Question 3.
Yeast is used to make biscuits.
Answer:
False

Question 4.
Biscuit is a baked food
Answer:
True

Question 5.
Tablets used to read books
Answer:
True

Question 6.
Pen drive is not a gadget
Answer:
False

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Science in everyday life Text Book Back Questions and Answers

III. Match the following :
Question 1.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 4 science in everyday life 5
Answer:

  1.  (c)
  2.  (a)
  3.  (d)
  4.  (b)

Question 2.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 4 science in everyday life 6
Answer:

  1.  (b)
  2.  (a)
  3.  (d)
  4.  (c)

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Science in everyday life Text Book Back Questions and Answers

IV. Choose the correct answer :

Question 1.
Milk has _____________ taste.
(a) Sweet
(b) Sour
(c) Bitter
(d) Tasteless
Answer:
(a) Sweet

Question 2.
Milk has a special sugar called
(a) Lactose
(b) Glucose
(c) Fructose
(d) Galactose
Answer:
(a) lactose

Question 3.
___________ in milk helps to maintain the bones.
(a) Vitamin-D
(b) Vitamin-C
(c) Vitamin-A
(d) Vitamin-B
Answer:
(a) Vitamin-D

Question 4.
Bread spoils ______________ faster when kept in fridge.
(a) 6 times
(b) 2 times
(c) 4 times
(d) None of the above
Answer:

(a) 6 times

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Science in everyday life Text Book Back Questions and Answers

IV. Fill in the blanks :

Question 1.
Milk helps to build _____________.
Answer:
Muscles

Question 2.
Fat present in the milk is called ____________.
Answer:
Butter

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Science in everyday life Text Book Back Questions and Answers

VI. Answer the following questions in one or two sentences :

Question 1.
What are the sources of milk?
Answer:
Milk is primarily obtained from mammals. They are obtained from other sources too.
Examples: Soya milk, nut and seed based milk.

Question 2.
Write 4 health benefits of milk.
Answer:

  • It strengthens bones and teeth.
  • It maintains blood pressure.
  • It reduces the risk of heart disease.
  • It is a source of energy.

Question 3.
What are the main ingredients of biscuit?
Answer:
The main ingredients of biscuit are flour, sugar, butter, water, milk, baking powder and flavours.

Question 4.
What is the use of pen drive?
Answer:
It is a small gadget used for storing and transferring any type of file in / from a computer.

Question 5.
Write the classification of milk.
Answer:
Based on the amount of fat present in the milk, it can be classified as Whole milk, Low fat milk and Fat free milk.

Question 6.
What is meant by raw food?
Answer:
Raw food is the food that does not have to be cooked to eat.
Examples: Fruits, carrot, ground nut seeds.

Question 7.
What is a gadget?
Answer:
A gadget is a small electronic machine or device which does something useful. They make our life enjoyable.
Examples: Laptop, Phone.

Question 8.
What is the use of the portable music player?
Answer:
It stores and plays thousands of songs. We can listen to songs anywhere, anytime.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Science in everyday life Text Book Back Questions and Answers

VII. Answer the detail :

Question 1.
Write a note on Bread.
Answer:

  • Bread is a common food product prepared from dough by baking. It is an important source of energy for sick people. It is also one of the ancient foods made by humans. Bread is a low fat food.
  • Bread has the nutrients required for normal development and good health.
  • To make bread we need wheat flour, yeast, water, sugar and salt.

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 2 Animals

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 5th Science Guide Pdf Term 3 Chapter 2 Animals Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 5th Science Solutions Term 3 Chapter 2 Animals

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Animals Text Book Back Questions and Answers

Evaluation

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Fission is a way of ______ reproduction
(a) sexual
(b) asexual
(c) viviparous
(d) oviparous
Answer:
(b) Asexual

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 2 Animals

Question 2.
______ is an oviparous animal.
(a) Cow
(b) Deer
(c) Goat
(d) Duck
Answer:
(d) Duck

Question 3.
Endangered animals are protected in ______.
(a) museums
(b) circus
(c) farm
(d) sanctuary
Answer:
(d) Sanctuary

Question 4.
Mundanthurai sanctuary is located in ______ district.
(a) Thiruppur
(b) Tiruvarur
(C) Thirunelveli
(d) Thiruvallur
Answer:
(c) Thirunelveli

Question 5.
The vision of Blue Cross is ______ animal.
(a) Hunting
(b) capturing
(c) saving
(d) neglecting
Answer:
(c) Saving

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 2 Animals

II. Fill in the blanks:

Question 1.
Animals which give birth to young ones directly are named as ______.
Answer:
Mammals

Question 2.
______ of animals leads to endangered condition.
Answer:
Hunting

Question 3.
Gir National Park is famous for ______.
Answer:
Asiatic Lions

Question 4.
Blue Cross is an ______ welfare organization.
Answer:
Animal

Question 5.
Nilgiri Tahr is an ______ species.
Answer:
Endangered

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 2 Animals

III. Match the following:

1. Zygotea. Asexual Reproduction
2. Viviparousb. Elephant
3. Endangered animalc. Cat
4. Mudhumalaid. Fertilised Egg
5. Fragmentatione. Rhinoceros

Answer:

1. Zygotea. Fertilised Egg
2. Viviparousb. Cat
3. Endangered Animalc. Rhinoceros
4. Mudhumalaid. Elephant
5. Fragmentatione. Asexual Reproduction

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 2 Animals

IV. Answer briefly:

Question 1.
What is fertilization?
Answer:
When the male gamete reaches the female gametes they begin to fuse together. The fusion of gametes is known as fertilization.

Question 2.
What are the different stages of sexual reproduction?
Answer:
Sexual reproduction consists of the following stages.

  • Pre-fertilization
  • Fertilization
  • Post-fertilization.

Question 3.
Mention the different types of asexual reproduction.
Answer:
Fission, Budding, Fragmentation, and Spores are the different types of asexual reproduction.

Question 4.
Differentiate between oviparous and viviparous animals.
Answer:

Oviparous animalsViviparous animals
The development of the embryo takes place outside the animal.The development of the embryo takes place inside the animal.
They produce their young ones by laying eggs.They directly give birth to the young ones.
The embryo receives the nutrients from the egg yolk.The embryo receives the nutrients from the mother.
Examples for oviparous animals are insects, fish, reptiles and birds.Examples for viviparous animals are cats, dogs, humans and lions.

Question 5.
Write anote on Blue Cross.
Answer:

  • Blue Cross is a registered animal welfare charity in the United Kingdom.
  • It was established in 1897 with the vision that every pet will enjoy a healthy life in a happy home.
  • The charity provides support for pet owners who cannot afford private veterinary treatment.
  • Helps to find homes for unwanted animals, and educates the public in the responsibilities of animal ownership.

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 2 Animals

V. Answer in detail:

Question 1.
Explain the methods of asexual reproduction.
Answer:
Fission :

  • Fission occurs in some invertebrate (organisms without backbone), multi-celled organisms.
  • In this method, an organism splits itself into two parts.
  • For example, flatworms, sea anemones, and sea cucumbers divide into two halves and regenerate the other half in each of the resulting individuals.

Budding:

  • Budding is a form of asexual reproduction that results from the outgrowth of a part of the body.
  • Then the bud is separated from the original organism forming two individuals.
  • Budding occurs commonly in some invertebrate animals such as hydras and corals.

Fragmentation:

  • Fragmentation is the breaking of an individual into parts followed by regeneration.
  • Reproduction through fragmentation is observed in sponges and sea stars.
  • Fragmentation may occur through accidental damage, damage from predators, or as a natural form of reproduction.

Spores:

  • Some protozoan, bacteria, plants, and fungi reproduce via spores.
  • Spores are the structures naturally grown as part of an organism’s life cycle.
  • They are separated from the organism and dispersed through a medium such as air or water.
  • In a suitable environment, the spores will develop into a fully grown organism.

Question 2.
What are the causes of the extinction of animals?
Answer:

  • Forests are destroyed for human needs.
  • More animals are hunted for their horns, skin, teeth, and many other valuable products.
  • Pollutions like air pollution and water pollution affect the animals.
  • Sometimes animals are taken to new habitats by people. They cannot survive there.
  • Pesticides and chemicals are used to get rid of insects, pests, or weeds, poison the plants and animals.
  • Natural disasters like floods, cyclones, and fire also destroy animals.

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 2 Animals

Question 3.
Write an essay about National parks and wildlife sanctuaries.
Answer:
A National park is an area which is strictly reserved for the betterment of the wild life. In these areas, activities like forestry, grazing, or cultivation are not permitted.
Some Important National parks:

Jim Corbett National Park:

  • It is located close to Nainital, in Uttarakhand.
  • Tigers are found in this park.
  • Several species of deer, leopards, jackals, red foxes, black bears, sloth bears, and are also found.

Gir Forest National Park:

  • It is located in Gujarat.
  • Asiatic lions in their natural habitat can be seen here. Other animals sambar, chinkara, chital, porcupine, wild boar, and blackbuck can be seen here.

Kaziranga National Park:

  • Wild animals such as Rhinoceros, Tiger, Elephant, Wild Buffalo, and Swam are seen here.
  • Also has bears, leopards, and several species of local and migratory birds.
  • This park is famous for one-horned Rhino.

Sundarban National Park:

  • Located in West Bengal.
  • The Sundarban National Park is a Tiger and Biosphere Reserve on the Ganges
  • Bengal tiger, saltwater crocodile, wild boars, foxes, leopard cats, huge turtles, ( river dolphins, and several other varieties of mammals and reptiles, along with a variety of local and migratory birds can be seen here.

Kanha National Park:

  • Kanha National Park located in Madhya Pradesh was established as a part of Project Tiger.
  • Apart from tigers, animals such as elephants, jackals, leopards, striped hyenas, monkeys, and several varieties of deer including black buck, swamp deer, chital, and sambhar are seen here.

Periyar National park:

  • Periyar National Park is in Thekkady, Kerala.
  • Various species including the majestic elephants, royal tigers, and fishes, reptiles and birds can be seen here.

Guindy National park:

  • This park is located at the heart of Chennai city.
  • It is home to spotted deer, blackbucks, white bucks, river otter, hyena, bonnet monkey, civet cat, jackals, pangolin, hedgehog and common mongoose, etc.

Wildlife Sanctuary:
Kalakkad Wildlife Sanctuary:

  • The Kalakkad wildlife sanctuary is famous for Tigers.
  • Lion-tailed macaque, Nilgiri langur, bonnet macaque, langur, Nilgiri tahr, sambar, sloth bear, gaur, elephant, flying squirrel, panther, wild dog, and pangolin are some of the animals found here.

Mudumalai Wildlife Sanctuary:

  • It is located in Ooty.
  • Bengal Tiger, Giant Elephant, and Leopard are found here.
  • Elephant safari is famous in this sanctuary.

Mundanthrai Wildlife Sanctuary:

  • It is located in Thirunelveli District.
  • The major wildlife animal found here is Tiger.

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 2 Animals

Activities:

Activity 1.
List out any three oviparous and viviparous animals in the table given below.
Answer:

Oviparous animalsViviparous animals
InsectsCats
FishDogs
ReptilesLions
Human

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 2 Animals

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Animals Additional Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
______ is the biological process by which an organism gives rise to a new organism.
(a) Species
(b) Generation
(c) Reproduction
Answer:
(c) Reproduction

Question 2.
______ is the first stage of sexual reproduction.
(a) Fertilisation
(b) Pre-fertilisation
(c) Post-fertilisation
Answer:
(b) Pre-fertilisation

Question 3.
______ fertilisation takes place in frogs and fish.
(a) Internal
(b) External
(c) Post
Answer:
(b) External

Question 4.
The zygote divides repeatedly into a group of cells, which develops into different tissues and organs constituting a full body. This structure is known as ______.
(a) egg
(b) embryo
(c) zygote
Answer:
(b) Embryo

Question 5.
Animals in which an embryo develops outside the body are called ______ animals.
(a) oviparous
(b) viviparous
(c) oviparous
Answer:
(a) Oviparous

Question 6.
______ lay thousands and sometimes millions of small, soft eggs in water.
(a) Oviparous
(b) Amphibians
(c) Viviparous
Answer:
(b) Amphibians

Question 7.
The eggshell protects the ______ from the outer environment.
(a) embryo
(b) yolk
(c) larva
Answer:
(a) Embryo

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 2 Animals

II. Fill In the blanks:

Question 1.
________ are organisms without backbone
Answer:
Invertebrate

Question 2.
The type of reproduction in which only a singe parent, gets divided into two new offspring is known as ______.
Answer:
Asexual reproduction

Question 3.
________ is one of the asexual method of reproduction.
Answer:
Fission

Question 4.
In ______ animals, the development of the embryo takes place inside the body.
Answer:
viviparous

Question 5.
_________ is a form of asexual reproduction that results from the outgrowth of a part of the body.
Answer:
Budding

Question 6.
________ is the breaking of an individual into parts followed by regeneration.
Answer:
Fragmentation

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 2 Animals

III. Say True or False. If false, correct the statement:

Question 1.
Spores are the structures naturally grown as part of an organism’s life cycle.
Answer:
True

Question 2.
An animal is said to be endangered if its population is currently less than 50 or less than 2500 for the past three years
Answer:
False
Correct statement:
An animal is said to be endangered if its population is currently less than 50 or less than 250 for the past three years.

Question 3.
Biodiversity is the term used to describe different plants, animals, micro-organisms and insects, etc.
Answer:
True

Question 4.
Hunting and poaching animals should be encouraged.
Answer:
False
Correct statement:
Hunting and poaching animals should be prohibited.

Question 5.
Pesticides and chemicals used to get rid of insects, pests or weeds, poison the plants and animals.
Answer:
True

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 2 Animals

IV. Match the following:

1. Jim Corbett National parka. Thekkady
2. Periyar National parkb. Kancheepuram
3. Guindy National parkc. Coimbatore
4. Anaimalai Wildlife sanctuaryd. Uttarkhand
5. Vedanthangal bird sanctuarye. Chennai

Answer:

  1. d
  2. a
  3. e
  4. c
  5. b

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 2 Animals

V. Answer briefly:

Question 1.
Name the two ways by which fertilisation in animals takes place.
Answer:
Fertilisation in animals takes place in two ways. They are: External fertilization and Internal fertilization

Question 2.
Explain the term reproduction.
Answer:

  • Reproduction is the biological process by which an organism gives rise to a new organism.
  • This process is seen in all living organisms – both plants and animals. Reproduction is essential for the continuation of similar kinds of species, generation after generation.
  • In animals, sexual and asexual reproduction are seen.

Question 3.
What is external fertilisation?
Answer:

  • External fertilization takes place outside the animal’s body.
  • It usually takes place in aquatic environments where both eggs and sperm are released into the water.
  • Fertilization in frogs and fish takes place by this method.

Question 4.
What are oviparous animals?
Answer:

  • Animals in which an embryo develops outside the body are called oviparous animals.
  • They produce their offspring by laying eggs. In the case of birds, new ones are produced from the eggs.
  • The egg shell protects the embryo from the outer environment and the embryo receives its nutrients from the egg yolk.

Question 5.
What is asexual reproduction?
Answer:

  • Only a single parent, gets divided into two new offspring, which is known as asexual reproduction.
  • It takes place in microorganisms like hydra and amoeba.
  • It produces offspring that are identical to the parent.

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 2 Animals

Question 6.
Name some endangered species in India
Answer:
Snow Leopard, Bengal Tiger, Asiatic Lion, Purple Frog, and Indian Giant Squirrel are some of the endangered animals in India.

Question 7.
How to save endangered species? (any 2 methods)
Answer:
We need to take some measures to protect the endangered species.

  1. Hunting and poaching animals should be prohibited.
  2. We should hot pollute the environment.

Question 8.
What is Red data book?
Answer:
The Red Data Book is a book maintained for recording rare and endangered species of animals and plants. This book is created to identify and protect the species which are about to extinct.

Question 9.
Expand IUCN.
Answer:
IUCN – International Union for Conservation of Nature.

Question 10.
What is meant by conservation?
Answer:

  • Conservation is the protection, preservation, management of wildlife, and natural resources.
  • Endangered species are maintained in certain protected areas such as national parks and wildlife sanctuaries.

Question 11.
Name the wild animals that are protected at Kaziranga National park.
Answer:

  • Wild animals such as Rhinoceros, Tiger, Elephant, Wild Buffalo, and Swamp Deer are seen here.
  • This park also has bears, leopards, and several species of local and migratory birds. This park is famous for one-horned Rhino.

Question 12.
Expand UNESCO.
Answer:
UNESCO (United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organisation).

Question 13.
What is the advantage of conservation?
Answer:

  • Species can be adapted to their habitat.
  • Species can interact with each other.
  • The natural habitat of the animals is maintained.
  • It is less expensive and easy to manage.

Question 14.
What is meant by cruelty?
Answer:
Cruelty to animals includes capturing, trapping, poisoning of any wild animal collectively.

Question 15.
Name 2 government organizations which work for the welfare of animals.
Answer:

  1. Animal Welfare Board of India.
  2. National Institute of Animal Welfare

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 2 Animals

VI. Answer In detail:

Question 1.
Explain the two types of fertilisation.
Answer:
Fertilisation:
Fertilisation in animals takes place in two ways. They are: External fertilization and Internal fertilization
External fertilisation:

  • It takes place outside the animal’s body.
  • It usually takes place in aquatic environments where both eggs and sperm are released into the water.
    Fertilization in frogs and fish takes place by this method.

Internal fertilisation:

  • Fertilization takes place inside the. animal’s body.
  • Internal fertilization takes place in animals like cats, dogs, cows, etc.

Question 2.
Explain the formation of the embryo.
Answer:

  • The zygote (fertilized egg) further divides repeatedly into groups of cells.
  • These cells develop into different tissues and organs constituting a full body.
  • This structure is known as an embryo.
  • The embryo continues to develop in the uterus and it is developed into body parts such as the head, face, hands, legs, etc.
  • Based on the embryo develops outside or inside the body, animals are classified into oviparous and viviparous respectively.

Question 3.
How can we protect endangered species?
Answer:

  • Hunting and poaching animals should be prohibited.
  • We should not pollute the environment.
  • Limiting the usage of plastic and recycling can save endangered animals.
  • Pesticides and chemicals which pollute the environment should be avoided.
  • Planting native trees will provide food to the animals.
  • We should buy eco-friendly products only.

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 2 Animals

Question 4.
What are the advantages of the Red data book?
Answer:

  • It helps to evaluate the population of a particular species.
  • The data given in this book can be used at the global level.
  • The risk of a species becoming globally extinct can be estimated with the help of this book.
  • It provides the necessary guidelines for implementing protective measures.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 Work and Energy

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 4th Science Guide Pdf Term 1 Chapter 3 Work and Energy Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 4th Science Solutions Term 1 Chapter 3 Work and Energy

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Work and Energy Text Book Back Questions and Answers

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 Work and energy

I. Use the correct word to fill the blanks :

(Ramp, Simple machines, Work, Energy, Pulley)

1. ___________ is said to be done when a force is acting on it.
Answer:
Work

Question 2.
The ability to do work is __________.
Answer:
Energy

Question 3.
___________ is a machine made up of wheel and rope.
Answer:
Pulley

Question 4.
____________ help us to make work easier.
Answer:
Simple machines

Question 5.
An example for inclined plane is ____________.
Answer:
Ramp

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 Work and energy

II. Rearrange the letters and find out the names of the tools :

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 work and energy 1
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 work and energy 2

Question 2.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 work and energy 3
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 work and energy 4

Question 3.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 work and energy 5
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 work and energy 6

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 Work and energy

III. Match the following :

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 work and energy 7
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 work and energy 8

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 Work and energy

IV. Classify the things below : (Text Book Page No. 109)

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 work and energy 9
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 work and energy 10

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 Work and energy

V. Answer the following :

Question 1.
What is the unit of energy?
Answer:
The S.I. Unit of energy is the joule.

Question 2.
Name some simple machines.
Answer:
Simple machines are pulley, wedge, inclined plane, screw, lever, wheel and axle.

Question 3.
What is a first order lever?
Answer:
When the fulcrum is between the effort and the load, it is known as Class I lever.
Example: scissors, pliers, seesaw.

Question 4.
Lemon juicer belongs to which type of lever? Why?
Answer:
Lemon juicer belongs to Class II Lever. In a lemon squeezer, the lemon (load) is at the middle, the load is at the center of effort and fulcrum.

Question 5.
Define work.
Answer:
An action in which one exerts a force to move an object is known as work.

Question 6.
Write any three types of energy.
Answer:

  • Mechanical energy.
  • Thermal energy.
  • Chemical energy.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 Work and energy

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Work and Energy In Text Questions and Answers

Try to Answer (Text Book Page No. 104)

Observe the picture and put a tick ✓) if work is done and put a cross (x) if work is not done.
Question 1.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 work and energy 11
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 work and energy 12

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 Work and energy

Let us do (Text Book Page No. 104)

Mention whether work is done or not in the following activity.
Question 1.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 work and energy 13
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 work and energy 14

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 Work and energy

Try to Answer (Text Book Page No. 109)

Identify and mention the types of simple machines.
Question 1.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 work and energy 15
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 work and energy 16

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 Work and energy

Let us do (Text Book Page No. 109)

Complete the table.
Question 1.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 work and energy 17
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 work and energy 18

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 Work and energy

Try to Answer (Text Book Page No. 111)

Name the load, effort and fulcrum.
Question 1.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 work and energy 19
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 work and energy 20

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Work and Energy Additional Questions and Answers

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 Work and energy

I. Pick out the odd one :

Question 1.
Mechanical energy, Heat energy, Chemical energy, Food
Answer:
Food

Question 2.
Scissors, broomstick, wrench, sea saw
Answer:
Broomstick

Question 3.
petrol, coal, natural gas, water.
Answer:
Water

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 Work and energy

II. Say true or false :

Question 1.
Chemical energy is one of the types of lever.
Answer:
False

Question 2.
Simple machines usually exchange a larger force to move a heavy object.
Answer:
False

Question 3.
The idea of a simple machine originated with the Greek philosopher Archimedes.
Answer:
True

Question 4.
A lever is used to multiply the force.
Answer:
True

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 Work and energy

III. Match the following :

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 work and energy 21
Answer:

  1. – (b)
  2. – (a)
  3. – (d)
  4. – (c)

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 Work and energy

IV. Choose the correct answer :

Question 1.
second order lever ___________.
(a) Scissors
(b) lemon squeezer
(c) Tongs
Answer:
(b) lemon squeezer

Question 2.
Which of the following device converts chemical energy into electrical energy?
(a) Battery
(b) Loud speaker
(c) Solar cell
(d) Electric motor
Answer:
(q) Battery

Question 3.
Which among the following is the non-renewable resources?
(a) Sun
(b) Wind
(c) Water
(d) Petrol
Answer:
(d) Petrol

Question 4.
SI unit of energy is ______________.
(a) Joule
(b) kilogram
(c) Mass
(d) Watt
Answer:
(a) Joule

Question 5.
A is a push or a pull
(a)Force
(b)Friction
(c) Simple machine
(d) pulley
Answer:
(b) Friction

Question 6.
Simple machines makes work easier by trading _____________ for force.
(a) Motion
(b) Work
(c) Friction
(d) Distance
Answer:
(b) Work

Question 7.
A force can cause an object to change its
(a) Shape
(b) Speed
(c) Direction
(d) All the above
Answer:
(d) All the above

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 Work and energy

V. Fill in the blanks :

Question 1.
A ___________ should act on an object.
Answer:
Water

Question 2.
A pulley is a machine made up of a _____________.
Answer:
Wheel

Question 3.
_____________ is used to split materials.
Answer:
Wedge

Question 4.
The screw is used to raise _____________.
Answer:
Weights

Question 5.
The _____________ and sharpener are held together by screw.
Answer:
Blade

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 Work and energy

VI. Answer the following questions in one or two sentences :

Question 1.
What is non-renewable resources?
Answer:
The resources which are not easily replaced once used are called the non renewable resources.
Example: Petrol, Coal and Natural gas.

Question 2.
Write about Renewable resources.
Answer:

  • Renewable sources of energy are replaced naturally over a period of time.
  • We can keep using these sources for a long period of time. Since the beginning of human life, we have been using these resources.
  • We use these resources for light, transport, cooking, heating. Eg: Sun, Wind and Water.

Question 3.
Write the two main conditions are needed for work to be done?
Answer:
Two main conditions are needed for work to be done.

  1. A force should act on an object.
  2. Object should move from one place to another.

Question 4.
What is work?
Answer:
An action in which one exerts a force to move an object is known as work.

Question 5.
Define energy?
Answer:

  • Energy is defined as capacity for doing work.
  • Energy must be transferred to an object in order to do work.

Question 6.
Write the type of energy.
Answer:

  • Mechanical energy.
  • Thermal energy
  • Chemical energy
  • Electrical energy
  • Non-renewable energy
  • Renewable energy

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 3 Work and energy

Question 7.
What is simple machine?
Answer:

  • Simple machines are tools which are used to make our work easier.
  • Some examples for simple machines are pulley, wedge, inclined plane,

Question 8.
Differentiate Class I lever and Class II lever.
Answer:

Class I lever

Class II lever

1. When the fulcrum is between the effort and the load, it is known as Class I lever.When the load is between the effort and the fulcrum, it is known as Class II lever.
2. Example: scissors, pliers, seesaw.Example: wheel barrow, lemon squeezer, nut cracker.

 

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 1 Our Environment

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 5th Science Guide Pdf Term 3 Chapter 1 Our Environment Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 5th Science Solutions Term 3 Chapter 1 Our Environment

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Our Environment Text Book Back Questions and Answers

Evaluation

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Which of the following produces more milk?
(a) cow
(b) yak
(c) buffalo
(d) goat
Answer:
(a) cow

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 1 Our Environment

Question 2.
Poultry farming is rearing and breeding of _______.
(a) chickens
(b) cows
(c) avian species
(d) animal
Answer:
(c) Avian species

Question 3.
_______ is the best fertilizer.

(a) Vermicompost
(b) Fruits
(c) Synthetic Fertiliser
(d) Urea
Answer:
(a) Vermicompost

Question 4.
_______ is more profitable than Agriculture.
(a) Dairy farm
(b) Farming
(c) Cultivation
(d) Poultry
Answer:
(b) Farming

Question 5.
The poultry farm is famous in _______ district in Tamil Nadu state.
(a) Ariyalur
(b) Salem
(c) Namakkal
(d) Thanjavur
Answer:
(c) Namakkal

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 1 Our Environment

II. Fill in the blanks:

Question 1.
There are ________ breeds of cattle in India
Answer:
26

Question 2.
The milk of_______ has more nutrients than cow’s milk.
Answer:
Buffalo

Question 3.
_______ contains high amount of fiber.
Answer:
Roughage

Question 4.
Droppings of poultry birds are used as.
Answer:
Manure

Question 5.
Vermicomposting is a method of transforming _______ into a nutrient rich fertilizer.
Answer:
Organic waste

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 1 Our Environment

III. Match the following:

1. Surtia. Egg
2. White revolutionb. Transportation
3. Layersc. Leguminous plants
4. Green manured. Buffalo
5. Cattlee. Milk

Answer:

1. Surtia. Buffalo
2. White revolutionb. Milk
3. Layersc. Egg
4. Green manured. Leguminous plants
5. Cattlee. Transportation

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 1 Our Environment

IV. Say True or False:

Question 1.
Farming is done on a commercial scale.
Answer:
True

Question 2.
Vermicompost caribe used to dean sewage.
Answer:
True

Question 3.
Leguminous plants fix nitrogen in the leaves of the plants.
Answer:
False
Correct Statement:
Leguminous plants fix nitrogen in the roots of the plants.

Question 4.
Namakkal district is famous for dairy farms.
Answer:
False
Correct Statement:
Namakkal district is famous for poultry farms.

Question 5.
Murrah is a buffalo breed.
Answer:
True

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 1 Our Environment

V. Answer briefly:

Question 1.
What is farming?
Answer:
Farming is the activity of growing crops and raising livestock.

Question 2.
Mention the types of farming.
Answer:

  • Large scale farms
  • Middle-sized farms
  • small-sized farms

Question 3.
Write a note on a poultry farm.
Answer:

  • In poultry farms, avian species are reared and bred for the purpose of egg, meat, or both.
  • Fowls, ducks, geese, turkeys, and some varieties of pigeon are the most commonly reared species.
  • Proper management of poultry includes methods of hatching, rearing, housing, sanitation, prevention of diseases, and a sound marketing system.

Question 4.
What is farmyard manure?
Answer:

  • A common form of animal manure is farmyard manure.
  • It contains the feces and urine of different livestock like horses, cattle, pigs, sheep, chickens, turkey, and rabbits.
  • It contains nutrients like nitrogen, phosphorus, and potassium. It increases the capacity of soil to hold more water and nutrients.

Question 5.
Define vermicompost.
Answer:

  • Vermiculture or Vermicomposting is a method of transforming organic wastes such as waste papers, leaves, pieces of wood, etc., into a nutrient rich fertilizer using earthworms.
  • It is a healthy and clean way to eliminate wastes going into our landfills.
  • It keeps the environment clean.
  • Earthworms eat the organic wastes and excrete it in the form of castings. This is known as vermicompost.

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 1 Our Environment

VI.Answer in detail:

Question 1.
What are the uses of animal products?
Answer:

  • Milk is used to produce milk products like cheese, butter, curd, etc.
  • Cattle dung is used as manure. It is also used as fuel and for the generation of biogas.
  • Panchagavya is an ayurvedic medicine used in agriculture to control pests and fungi. It is a mixer of dung and urine of cows, fresh milk, curd, jaggery, and ghee.
  • Leather goods are manufactured from cattle hides.

Question 2.
How will you manage a poultry farm?
Answer:
Poultry birds need a clean environment. The following measures should be taken in order to avoid diseases.

  • Poultry houses should be clean and disinfected.
  • It should have windows for ventilation.
  • Light is essential for high egg production.
  • Poultry birds need clean and freshwater.
  • Timely vaccination is necessary to prevent diseases.

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 1 Our Environment

Activities:

Activity 1.
Visit an animal farm in your area and prepare a list of animals domesticated there. Also, find out the products you can get from there.

  • Cow – Milk
  • Goat – milk
  • Buffalo – milk
  • Hen – Eggs
  • Duck – Eggs

Activity 2.
The below cows are some of the cattle breeds found in Tamil Nadu. With the help of your teacher find out the districts where they are found.
Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 1 Our Environment 3
Answer:
Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 1 Our Environment 4

Activity 3.
Visit a veterinary hospital in your area and find out the common diseases found among the cattle in your area. Try to know how such diseases can be prevented.
Answer:

Common cattle diseasePrevention
AnthraxRegular annual vaccination of animals
Black quarter(i)  Regular vaccination
(ii)  Disinfection of animal sheds with bleaching powder or phenol

Activity 4.

Fill in the blanks using the words given below.
(Oilseeds, Egg, Honey, Food grains, Fish)

Question 1.
Green revolution : _____.
Answer:
Food grains

Question 2.
Blue revolution : _____.
Answer:
Fish

Question 3.
Silver revolution : _____.
Answer:
Eggs

Question 4.
Gold revolution : _____.
Answer:
Honey

Question 5.
Yellow revolution : _____.
Answer:
Oilseeds

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 1 Our Environment

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Our Environment Additional Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
_______ is the cultivation of land and breeding of animals and plants to provide food, fiber, wood & medicinal plants.
(a) Agriculture
(b) Floriculture
(c) Apiculture
Answer:
(a) Agriculture

Question 2.
_______ includes all living things such as plants and animals.
(a) Physical environment
(b) Biological environment
(c) Natural environment
Answer:
(b) Biological environment

Question 3.
_______ is the biggest buffalo milk producer in the world.
(a) China
(b) India
(c) Japan
Answer:
(b) India

Question 4.
________ medicine deals with prevention, diagnosis, and treatment of disease, disorder, and injury for domestic and non-domestic animals.
(a) Dentist
(b) General
(c) Veterinary
Answer:
(c) Veterinary

Question 5.
_______ are affected by internal parasites like roundworm and tapeworm.
(a) Farm animals
(b) Camels
(c) Poultry birds
Answer:
(c) Poultry birds

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 1 Our Environment

II. Fill In the blanks:

Question 1.
Leather goods are manufacture from _______.
Answer:
cattle hides

Question 2.
_______ & _______ disease and _______ are some of the common diseases found among cattle.
Answer:
Foot and mouth disease and anthrax

Question 3.
_______ was called as the father of white revolution.
Answer:
Dr. Verghese Kurien

Question 4.
________ is used as a fertilizer for the soil and it improves the properties of the soil.
Answer:
Vermicompost

Question 5.
_______ helps in the suppression of weeds and the prevention of soil erosion.
Answer:
Green manure.

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 1 Our Environment

III. Say True or False:

Question 1.
Krishnagiri district of Tamilnadu is the biggest cattle form in Asia.
Answer:
True

Question 2.
Bhadawari and Surti are the buffalo breeds found in India.
Answer:
True

Question 3.
Chicken occupies 90% of the total poultry.
Answer:
True

Question 4.
Whitelegon is the most egg yielding breed in the world.
Answer:
True

Question 5.
Common earthworms are used for vermicomposting.
Answer:
False
Correct statement:
Common earthworms are not used for vermicomposting.

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 1 Our Environment

IV. Match the following:

1.

1. Murraha. Gujarat
2. Poultryb. Punjab
3. Jaffrabadic. Bacteria
4. Foul cholerad. Fertilizer
5. Manuree. Namakkal

Answer:

  1. b
  2. e
  3. a
  4. c
  5. d

2.

1. Ongolea. Tamil nadu
2. Birds for meatb. Fix nitrogen
3. Kangayamc. Phosphorus
4. Animal manured. Andhra pradesh
5. Leguminous plante. Broilers

Answer:

  1. d
  2. e
  3. a
  4. c
  5. b

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 1 Our Environment

V. Answer briefly:

Question 1.
What is dairy farming?
Answer:
Dairy farming is a type of agriculture that focuses on the extraction of milk and preparation of various milk products like cheese, butter, curd, etc.

Question 2.
Name some cattle breeds of India?
Answer:
Gir, Sahiwal, Red Sindhi, Kangayam, and Ongole are some of the cattle breeds found in India.

Question 3.
Name some buffalo breeds of India.
Answer:
Murrah, Jaffrabadi, Bhadawari, and Surti are the buffalo breeds that are found in India.

Question 4.
What food do cattle need?
Answer:

  • Cattle need nutritious feed in order to be healthy and to produce high milk yield.
  • The cattle feed includes roughage and concentrates.
  • The roughage contains a high amount of fiber and it includes fodder, hay, straw, and silage.
  • Concentrates include broken grams, cereals, millets, rice polish, cotton seeds, and oil cakes.
  • Apart from these feeds, cattle need an adequate amount of freshwater.

Question 5.
How to reduce the spread of diseases in cattle?
Answer:

  • Maintaining proper sanitation is necessary to stop the spread of these diseases.
  • Timely vaccination can prevent most of the diseases.

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 1 Our Environment

Question 6.
Name the poultry farms found in Tamilnadu.
Answer:
In Tamil Nadu famous poultry farms are found in places like Namakkal, Palladam, and Chennai.

Question 7.
What is Liquid Gold?
Answer:
Honey is an exciting source of natural sweet. It is also called Liquid Gold.

Question 8.
How are fowls classified?
Answer:
Fowls are classified on the basis of their utility to man. They are:

  • Meat type (broiler),
  • Egg type (egg layer)
  • Dual type.

Question 9.
What are the minerals present in the egg?
Answer:
Egg contains minerals like calcium, phosphorus, and sodium, and vitamins Like Bi, B2, and D.

Question 10.
Name the different types of manure.
Answer:
Animal manure, green manure, and compost manure are different types of manures.

Question 11.
What is manure?
Answer:

  • Manure is an organic matter used as fertilizer.
  • It is mostly derived from animal and plant residues.
  • It increases the fertility of the soil by adding nutrients such as nitrogen, phosphorus, and potassium.
  • It is a natural form of fertilizer and it is cheaper.

Question 12.
What is green manure?
Answer:

  • This is manure obtained by decomposition of green leaves, twigs of trees, shrubs, and herbs.
  • Leguminous plants like clover are used for this purpose.
  • These plants are ploughed in the soil.
  • They fix nitrogen in the root of the plants.
  • They also help in suppression of weeds and prevention of soil erosion.

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 1 Our Environment

Question 13.
What is compost?
Answer:
Compost is obtained by decomposition of organic matter like crop residues, animal wastes, and food wastes by various microorganisms like bacteria and fungi under controlled conditions. These microorganisms break down organic matter into simpler substances.

Question 14.
Name some organic matters which are biologically degradable and used in vermicomposting.
Answer:

  • Crop residues like rice straw, rice husk, tea wastes, and tobacco wastes.
  • Fruit and vegetable wastes.
  • Animal wastes like cattle dung, poultry droppings, and droppings of goat and sheep.

Question 15.
Name some earthworms that are used in vermicompost.
Answer:
Red wigglers, European nightcrawlers, and African nightcrawlers.

VI. Answer in detail:

Question 1.
How are poultry birds useful to us?
Answer:
Egg, meat, and manure are the three main benefits.

  • Poultry birds are a good source of nutritive food.
  • Eggs laid by them are rich source of protein. These are easily digestible. They contain minerals like calcium, potassium, and iron, vitamins, and a moderate amount of fat.
  • Their feathers are used for making pillows and quilts.
  • Dropping of the poultry birds is used as manure. It is highly valuable for crops.

Samacheer Kalvi 5th Science Guide Term 3 Chapter 1 Our Environment

Question 2.
Write a note on poultry disease.

  • Poultry birds affected by the virus suffer from fever and diarrhea.
  • Foul cholera is caused by bacteria.
  • Overexposure to wet and cold conditions causes cramps in poultry birds.
  • Poultry birds are affected by internal parasites like roundworm and tape worm. They are also affected by external parasites like flees, lice, ticks, etc.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 My Body

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 4th Science Guide Pdf Term 1 Chapter 1 My body Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 4th Science Solutions Term 1 Chapter 1 My body

Samacheer Kalvi 4th Science Guide My Body Text Book Back Questions and Answers

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 My body

I. Pick out the odd one :

Question 1.
1. Heart
2. Legs
3. Brain
4. Kidney
Answer:
2. Legs

Question 2.
1. Eyes
2. Ears
3. Fingers
4. Lungs
Answer:
4. Lungs

Question 3.
1. Fore brain
2. Mid brain
3. Hind brain
4. Nerves
Answer:
4. Nerves

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 My body

II. Complete the figure with words given in the bracket :

(Kissing on the mouth, Grand parents’ love, Hitting the buttocks, Pat of dad on head, Parent’s hug and kisses, Showing awkward pictures)

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th science term 1 chapter 1 my body 2
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 my body 1

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 My body

III. Find the answers from the following clues and circle the words (First one is done for you)

Question 1.
1. An internal organ.
2. Organ that helps us to breath.
3. An organ removing wastes from our body,
4. Unfair and unhealthy touch.
5. Everyday we should drink more ___________ .

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 my body 15
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 my body 3

  1. Heart
  2. Lungs
  3. Kidney
  4. Bad Touch
  5. Water

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 My body

IV. Say true or false :

Question 1.
Head, hand and legs are internal organs.
Answer:
False

Question 2.
Heart is made up of muscles.
Answer:
True

Question 3.
Muscles are the soft parts that cover our bones.
Answer:
True

Question 4.
Brush your teeth once a day.
Answer:
False

Question 5.
Father patting you on your head is a good touch.
Answer:
True

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 My body

V. Choose the correct answer :

Question 1.
____________ is the commanding centre of our body.
(a) Heart
(b) Lungs
(c) Kidney
(d) Brain
Answer:
(d) Brain

Question 2.
Food is converted to energy in the _____________.
(a) Neck
(b) Heart
(c) Stomach
(d) Nose
Answer:
(c) Stomach

Question 3.
Every day we should brush our teeth __________ times.
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Answer:
(b) Two

Question 4.
Good touch is a fair and ___________ touch.
(a) Unhealthy
(b) Bad
(c) Unsafe
(d) Healthy
Answer:
(d) Healthy

Question 5.
Drink a lot of every day.
(a) Oil
(b) Water
(c) Packed juice
(d) Salt water
Answer:
(b) Water

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 My body

VI. Answer the following questions in one or two sentences :

Question 1.
Name the internal organs.
Answer:
Some body parts such as stomach, lungs and heart that are inside our body, these parts are called internal organs.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 my body 4

Question 2.
What are the functions of brain?
Answer:
Brain is the commanding centre of our body.

  • It controls all activities of our body like moving our hands and legs sitting or walking.
  • It helps us to think and perform various actions.

Question 3.
List out the food items for healthy mouth and teeth.
Answer:

  • Drink water or milk instead of sugar juices.
  • Take plenty of fruits, vegetables and dairy products.
  • Eat candy, cake and ice cream as less as possible.

Question 4.
How will you take care of your heart and kidney?
Answer:

  • For healthy Heart – Stay away from processed food. Choose fresh fruit and vegetable.
  • For healthy Kidney – Drink plenty of fluid (water & Juice).

Question 5.
What do you do when some one touches you and you feel uncomfortable?
Answer:

  • Say “Don’t touch” in a loud voice.
  • Leave the spot quickly.
  • Tell elders like your parents or teachers till you get help.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 My body

VII. Think and answer :

Question 1.
When an unknown person disturbs you, how do you behave? Write in your own words.

  • I must never be afraid, to shout and say, Don’t touch me”.
  • Must leave the spot quickly.
  • Must tell elders like father or mother or teacher to get help.

Question 2.
Which organ controls thinking, speaking and learning. Write its three important parts.
Answer:
The organ that controls thinking,speaking and learning is ‘Brain’.
The three important parts of Brain are

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 my body 19

  1. Fore brain
  2. Mid brain
  3. Hind brain

Samacheer Kalvi 4th Science Guide My Body InText Questions and Answers

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 My body

Let us Recall (Text Book Page No. 82)

Question 1.
There are some body parts hidden in the table below. Can you spot them?

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 my body 16

Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 my body 5

  1. Hear
  2. Nose
  3. Ears
  4. Leg
  5. Hand

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 My body

Try to Answer (Text Book Page No. 83)

Question 1.
______ (Nose / Brain) is an internal organ.
Answer:
Rain

Question 2.
We can see the internal body parts (True / False).
Answer:
False

Try to Answer (Text Book Page No. 86)

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 My body

Match the following :

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 my body 18
Answer:

  1. – e
  2. – a
  3. – b
  4. – c
  5. – d

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 My body

Try to Answer (Text Book Page No. 89)

Tick (✓) the foods that are good for your teeth and cross (✗) the food that are bad for your teeth.

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 my body 17
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 my body 8

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 My body

Try to Answer (Text Book Page No. 90)

Question 1.
Is it Good touch or Bad touch? Why?
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 my body 14
Answer:
(A) Bad touch – It is the kind you don’t like and want it to stop.
(B) Good touch – It is a way for people to show they care and help for each other.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 My body

Try to Answer (Text Book Page No. 92)

Look at the picture and write ‘Good touch’ or ‘Bad touch’.
Question 1.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 my body 20
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 my body 11

Samacheer Kalvi 4th Science Guide My body Additional Questions and Answers

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 My body

Question 1.
fore brain, mid brain, hind brain, centre brain
Answer:
Center brain

Question 2.
spongy, J-shaped, contract, expand
Answer:
J-shaped

Question 3.
bean shaped, purify blood, filtering, breath in
Answer:
Bean shaped

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 My body

Write True or False :

Question 1.
Brain is protected by skull.
Answer:
True

Question 2.
We have three kidneys.
Answer:
False

Question 3.
Lungs help us to breath.
Answer:
True

Question 4.
When we breath in, the lungs become bigger.
Answer:
True

Question 5.
We breath out, we give out oxygen from the lungs.
Answer:
False

Question 6.
Lungs pumps blood to all parts of the body.
Answer:
False

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 My body

Match the following :

Question 1.
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 my body 12
Answer:
1. – b
2. – a
3. – d
4. – c

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 My body

Fill the blanks :

Question 1.
When we breath out, we give out __________ from the lungs.
(a) Carbon dioxide
(b) Oxygen
(c) Nitrogen
(d) Hydrogen
Answer:
(a) Carbon dioxide

Question 2.
The heart beat about __________ in a minute.
a) 71 times
b) 72 times
c) 62 times
d) 60 times
Answer:
(b) 72 times

Question 3.
How many kidneys does the human body have?
(a) 2
(b) 1
(c) 3
(d) 4
Answer:
(a) 2

Question 4.
How many bones are there in an adult human being?
(a) 210
(b) 260
(c) 206
(d) 201
Answer:
(c) 206

Question 5.
The main function of the kidney is
(a) To control blood pressure
(b) To control body temperature
(c) To remove waste product from the body
(d) To help in digestion of food.
Answer:
(c) To remove waste product from the body

Question 6.
How many bone are there is a newly born infant
(a) 206
(b) 230
(c) 280
(d) 300
Answer:
(d) 300

Question 7.
Which is the largest organ in the human body?
(a) Liver
(b) Heart
(c) Skin
(d) Kidney
Answer:
(c) Skin

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 My body

V. Fill in the blanks.

Question 1.
Stomach is a __________ bag found below the lungs.
Answer:
J-shaped

Question 2.
Heart is made up of _________.
Answer:
Muscles

Question 3.
Stomach contains special juice to breakdown ___________ into energy.
Answer:
Food

Question 4.
The kidneys purify __________.
Answer:
Blood

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 My body

VI. Answer the following questions in one r two sentences :

Question 1.
Draw a human heart and colour the picture.
Answer:
Samacheer Kalvi 4th Science Guide Term 1 Chapter 1 my body 23

Question 2.
What happens to the lungs when we breathe in?
Answer:

  • When we breath in, we take in oxygen from air through the nose and pass it to the lungs.
  • The lungs expands (becomes big) in the position.

Question 3.
What is milk teeth?
Answer:

  • The first set of teeth starts to develop from the age of six months.
  • They are called milk teeth and they are 20 in number.

Question 4.
Name the four types of the permanent teeth.
Answer:
There are four types of teeth: Incisors, Canines, Premolars and Molars.

Question 5.
How do you take care of your mouth and teeth?
Answer:

  • Change toothbrush once in every three months.
  • Avoid sticky food.
  • Brush twice a day. (After getting up and before going to bed)
  • Rinse your mouth with water every time after you eat.

Question 6.
List out the activities related to bad touch.
Answer:

  • Touching the buttocks and other private parts.
  • Hitting, slapping, spitting, pushing or punching, kissing.
  • Activities that make you feel scared or nervous or ashamed.
  • Dirty talk and dirty pictures.