Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 4 Sole Proprietorship

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Pdf Chapter 4 Sole Proprietorship Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Commerce Solutions Chapter 4 Sole Proprietorship

11th Commerce Guide Sole Proprietorship Text Book Back Questions and Answers

EXERCISE

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
Which is the oldest form of Business organisation?
a. Sole Proprietorship
b. Partnership
c. Co-operative Society
d. Company
Answer:
a. Sole Proprietorship

Question 2.
In which form the owner, establisher and manager is only one?
a. Joint Enterprise
b. Government Company
c. Co-operative Society
d. Sole Proprietor
Answer:
d. Sole Proprietor

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 4 Sole Proprietorship

Question 3.
A major disadvantage of sole proprietorships …………………….
a.Limited liability
b.Unlimited liability
c.Easy Formation
d.Quick decision
Answer:
b.Unlimited liability

Question 4.
From the following which one is Non corporate form of business?
a. Joint stock company
b. Sole trading business
c. Government company
d. Co-operatives
Answer:
b. Sole trading business

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
Who is called a Sole Trader?
Answer:
Proprietorship is a form of business organisation in which an individual introduces his own capital, uses his own skill and intelligence in the management of its affairs, and is solely responsible for the results of its operations.

Question 2.
What are Non-corporate enterprises?
Answer:
The businesses which have no legal separation from the owners of the business are known as non-corporate enterprises.
E.g Sole proprietorship and Partnership.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 4 Sole Proprietorship

Question 3.
What are Corporate enterprises?
Answer:

  1. Government – Public Undertakings, Public Utilities.
  2. Private – Joint-stock companies
  3. Co-operative society

Question 4.
For which of the following types of business do you think a sole proprietorship form of organisation would be more suitable, and why?
Answer:
a. Grocery store
b. Medical store
c. Craft centre
d. Legal consultancy
e. Internet cafe
According to the features of Sole proprietorship, it would be suitable for Grocery Store, Craft centre.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 4 Sole Proprietorship

III. Short Answer Questions

Question 1.
How is it possible to maintain secrecy insole proprietorship?
Answer:
In a sole proprietorship, as the trader is the sole owner of the business, the secrecy can be maintained easily.

Question 2.
What is an unlimited liability?
Answer:
The creditors have the right to recover their dues even from the personal property of the proprietor in case the business assets are not sufficient to pay their debts.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 4 Sole Proprietorship

Question 3.
Write any three characteristics of Sole Proprietorship.
Answer:
1. Ownership by one man:
This is owned by a single person. The sole trader contributes the required capital. He is not only the owner of the business but also manages the entire affairs.

2. Freedom of work and Quick Decisions: Since an individual is himself as an owner, he need not consult anybody else. Hence he can make quick decisions.

3. Unlimited Liability: When his business assets are not sufficient to pay off the business debts he has to pay from his personal property.

Question 4.
Give some examples’ of the Sole trading business.
Answer:
Fruit sellers, Tailoring units, Petty shops, Super Markets.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 4 Sole Proprietorship

Question 5.
Define Sole trading business.
Answer:
“Sole proprietorship is that form of business organisation which is owned and controlled by a single individual. He receives all the profits and risks of his property in the success or failure of the enterprise” – Wheeler.

IV. Long Answer Questions

Question 1.
Explain the characteristics of Sole trading business.
Answer:
The following are the characteristics of a Sole Trader.

1. Ownership by one man:
This is owned by single person. The sole trader contributes the required capital. He is not only the owner of the business but also manager of the entire affairs.

2. Freedom of work and Quick Decisions:
Since the individual is himself as an owner, he need not consult anybody else. Hence he can take quick decisions.

3. Unlimited Liability:
When his business assets are not sufficient to pay off the business debts he has to pay from his personal property.

4. Enjoying Entire Profit:
He strives tirelessly for the improvement and expansion of his business and enjoys all the benefits of his hard work.

5. Absence of Government Regulation:
A sole proprietor concern is free from Government regulations. No legal formalities are to be observed in its formation, management or in its closure.

6. No Separate Entity:
The sole trading concern comes to an end with death, disability, insanity and insolvency of the individual.

7. Maintenance of Secrecy:
Since he/she manages all the affairs of the business, the secrecy can be maintained easily.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 4 Sole Proprietorship

Question 2.
What are the advantages of the Sole trading business?
Answer:
1. Easy Formation:
No legal formalities are required to initiate a sole trading concern. Any person capable of entering into a contract can start it, provided he has the necessary resources for it.

2. Incentive to Work hard:
There is a direct relationship between effort and reward. The fact that the entire profit can be taken by himself without sharing with anybody else induces him to work ceaselessly.

3. Small Capital:
Small capital is an important as well as the specific advantage of a sole proprietorship. A sole proprietor can start a business with small capital.

4. Credit Standing:
Since his private properties are held liable for satisfying business debts, he can get more financial assistance from others.

5. Personal Contact with the Customers:
Since the sole proprietor knows each and every customer individually he can supply goods according to their taste and preferences. Thus he can cultivate a personal relationship with the customers.

6. Flexibility:
The sole trader can easily adjust himself to the changing requirements of his business.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 4 Sole Proprietorship

Question 3.
What are the disadvantages of the Sole trading business?
Answer:
1. Limited Capital:
Since the capital is contributed by one individual only, business operations have necessarily to be on a limited scale.

2. Limited Managerial Skill:
A single person’s intelligence and experience may not help him beyond a certain stage. Since he has to focus on each and every activity, his managerial ability is bound to be limited.

3. Unlimited Liability:
The creditors have the right to recover their dues even from the personal property of the proprietor in case the business assets are not sufficient to pay their debts.

4. Lack of Specialisation:
Since the business unit is small and the financial resources are limited, experts in different fields cannot be employed to secure maximum advantages.

5. Hasty Decisions:
A sole proprietor is more likely to take hasty decisions as he need not consult anybody else.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 4 Sole Proprietorship

11th Commerce Guide Sole Proprietorship Additional Important Questions and Answers

Choose the correct Answer

Question 1.
…………….. is that form of business organisation which is owned and controlled by a single individual.
(a) Sole trading concern
(b) Partnership firm
(c) Joint Hindu family business
(d) Joint-stock companies
Answer:
(a) Sole trading concern

Question 2.
A business run by an individual is known as …………………. business.
a. Sole Trader
b. Partnership
c. Company
d. Co-operatives
Answer:
a. Sole Trader

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 4 Sole Proprietorship

Question 3.
When his business assets are not sufficient to pay off the business debts, he has to pay from his personal property.
(a) Unlimited Liability
(b) Flexibility
(c) Small capital
(d) Limited Liability
Answer:
(a) Unlimited Liability

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
How were the decisions taken in sole proprietorship?
Answer:
Since an individual is himself as an owner, he need not consult anybody else. Hence he can make quick decisions.

Question 2.
What is the motive of the business undertaking?
Answer:
All business undertakings which are directly or indirectly engaged in the transfer or exchange of goods are aimed at earning profit and they are exposed to various types of risks.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 4 Sole Proprietorship

Question 3.
What is limited managerial skill?
Answer:
A single person’s intelligence and experience may not help him beyond a certain stage. Since he has to focus on each and every activity, his managerial ability is bound to be limited.

III. Short Answer Questions

Question 1.
Define Sole Trader.
Answer:
In the words of J.L. Hansen, “ Sole trader is a type of business unit where a person is solely responsible for providing the capital, for bearing the risk of the enterprise and for the management of the business”.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 4 Sole Proprietorship

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Pdf Chapter 7 Looping Structure Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 7 Looping Structure

12th Computer Applications Guide Looping Structure Text Book Questions and Answers

Part I

Choose The Correct Answers

Question 1.
Most complicated looping structure is
a) While
b) Do While
c) For
d) None of them
Answer:
c) For

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure

Question 2.
Loops that iterate for fixed number of times is called
a) Unbounded loops
b) Bounded loops
c) While loops
d) For loops
Answer:
b) Bounded loops

Question 3.
Which loop evaluates condition expression as Boolean, if it is true, it cutes statements and when it is false it will terminate?
a) For loop
b) For each loop
c) While loop
d) All of them
Answer:
d) All of them

Question 4.
Which loop evaluates condition expression as Boolean, if it is true, it executes statements and when it is false it will ter-minate?
a) For loop
b) For each loop
c) While loop
d) All of them
Answer:
d) All of them

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure

Question 5.
What will be displayed in a browser when the following PHP code is executed;
<?php
for ($counter = 20; $counter < 10;$counter++)
{
echo “Welcome to Tamilnadu “;
}
echo “Counter is: $counter”;
?>
a) Welcome to Tamilnadu
b) Counter is: 20
c) Welcome to Tamilnadu counter is: 22
d) Welcome to Tamilnadu Welcome to Tamilnadu Counter is: 22
e) Infinite loop
Answer:
e) Infinite loop

Question 6.
What will be displayed in a browser when the following PHP code is executed;
<?php
for ($counter = 10; $counter < 10; $counter = $counter + 5){ echo “Hello”;
>
?>
a) Hello Hello Hello Hello Hello
b) Hello Hello Hello
c) Hello
d) None of the above
Answer:
d) None of the above

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure

Question 7.
PHP supports four types of looping techniques;
a) for loop
b) while loop
c) foreach loop
d) all the above
Answer:
d) all the above

Question 8.
Consider the following code
<? php
$count=12;
do{
printf(“%d squared=%d<br/>”,$count,
pow($count,2));
} while($count<4);
?>
What will be the output of the code.

a) 12 squared 141
b) 12 squared=141
c) “12 squared=141
d) Execution error
Answer:
d) Execution error

Question 9.
What will be the output of the following PHP code ?
<?php
for ($x = 1; $x < 10;++$x)
{
print “*\t”;
}
?>
a) **********
b) *********
c) ***********
d) infinite l00p
Answer:
b) *********

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure

Question 10.
What will be the output of the following PH P code?
<?php
for ($x = -1; $x < 10;–$x)
{
print $x;
}
?>
a)123456713910412
b)123456713910
c) 1234567139104
d) Infinite loop
Answer:
d) Infinite loop

Part II

Short Answers

Question 1.
Define Looping Structure in PHP.
Answer:

  1. Looping Structures are useful for writing iteration logics.
  2. It is the most important feature of many programming languages, including PHP.
  3. They are implemented using the following categories,
    • for Loop
    • While Loop
    • foreach Loop
    • Do While Loop

Question 2.
Define for loop in PHP.
Answer:
For loop is an important functional looping system which is used for iteration logics when the programmer know in advance how many times the loop should run.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure

Question 3.
What is For each loop in PHP?
Answer:

  • foreach loop is exclusively available in PHP.
  • It works only with arrays. The loop iteration deepens on each KEY Value pair in the Array.
  • For each, loop iteration the value of the current array element is assigned to $value variable and the array pointer is shifted by one, until it reaches the end of the array element.

Question 4.
List out Looping Structure in PHP.
Answer:

  • for Loop
  • foreach Loop
  • While Loop
  • Do While Loop

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure

Question 5.
Write Syntax of For loop in PHP.
Answer:
for (init counter; test counter; increment counter)
{
code to be executed;
}

Question 6.
Write Syntax of For each loop in PHP.
Answer:
for each ($array as $value)
{
code to be executed;
}

Question 7.
Write Syntax of while loop in PHP.
Answer:
while (condition is true)
{
code to be executed;
}

Question 8.
Write Syntax of Do while loop in PHP.
Answer:
do
{
code to be executed;
} while (condition is true);

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure

Question 9.
Compare for loop and for each loop.
Answer:

for loopfor each loop
loops through a block of code until the counter reaches a specified number.loops through a block of code for each element in an array.
for (init counter; test count­er; increment counter)
{
code to be executed;
}
for each ($array as $value)
{
code to be executed;
}

Question 10.
Usage for each loop in PHP
Answer:

  1. The foreach loop works only on arrays,
  2. It is used to loop through each key/value pair in an array.

Part III

Explain in brief answer

Question 1.
Write the features Looping Structure.
Answer:
Looping Structures are useful for writing iteration logics.
It is the most important feature of many programming languages, including PHP.
They are implemented using the following categories.

  • for loop
  • while loop
  • do-while loop
  • for each loop

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure

Question 2.
Write the purpose of Looping Structure in PHP
Answer:

  • In programming it is often necessary to repeat the same block of code a given number of times, or until a certain condition is met.
  • This can be accomplished using looping statements

Question 3.
Differentiate For each and While loop.
Answer:

While loopFor Each loop
Working principleThe while statement will execute a block of code If and as Song as a test ex­pression, is true.The foreach statement is used to loop through arrays.
Working principleIf the test expression is true then the code block will be executed. After the code has executed the test expression will again be evaluated and the loop will continue until the test expression is found to be false.For each pass, the value of the current array element is assigned to $value and the array pointer is moved by one and in the next pass, the next element will be processed.
Syntaxwhile(condition)
{
code to be executed;
}
for each ($array as $value)
{
code to be executed;
}

Question 4.
Write short notes on Do while Loop.
Answer:

  • Do while loop always run the statement inside of the loop block at the first time execution.
  • Then it is checking the condition whether true or false.
  • It executes the loop if the specified condition ¡s true.

Question 5.
Differentiate While and Do while loops.
Answer:

While loopDo while loop
The while state­ment will execute a block of code if and as long as a test expression is true.Do while loop always run the statement inside of the loop block at the first time execution.
If the test expres­sion is true then the code block will be executed. After the code has executed the test expression will again be evaluated and the loop will continue until the test expression is found to be false.Then it is checking the condition whether true or false. It executes the loop if the specified condition is true.
while(condition)
{
code to be execut­ed;
}
do
{
code to be executed;
}
while (condition is true);

Part IV

Explain in detail

Question 1.
Explain Looping Structure in PHP.
Answer:

  • Looping Structures are useful for writing iteration logics.
  • It is the most important feature of many programming languages, including PHP.
  • They are implemented using the following categories.
    for Loop
  • For loops execute a block of code a specified number of times.
    foreach Loop

The foreach construct provides an easy way to iterate over arrays

While Loop PHP
While loops execute a block of code while the specified condition is true.

Do While Loop
Do whileloop always run the statement inside of the loop block at the first time execution?

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure

Question 2.
Discuss in detail about Foreach loop.
Answer:

  • The foreach statement is used to loop through arrays.
  • For each pass the value of the current array element is assigned to $value and the array pointer is moved by one and in the next pass next element will be processed.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure 1

Syntax
for each ($array as $value)
{
code to be executed;
}

Example:
<?php
$Student_name = a rrayÇ’MagiIan’ “Iniyan’
“NiIani’ “Sibi’ “Shini”);
foreach ($Student_name as $value) {
echo “$value <br>”;
}
?>

Question 3.
Explain the process Do while loop.
Answer:

  • Do while loop always run the statement ¡nside of the loop block at the first time execution.
  • Then it is checking the condition whether true or false. It executes the loop if the specified condition is true.

Syntax:
do
{
code to be executed;
} while (condition is true);

Example
<?php
$Student_count = 10;
$student_number= 1;
do
{
echo “The student number is: $student_num- ber<br>”;
$student_number++;
}
while($student_number<= $Student_count);
?>
Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure 2

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure

Question 4.
Explain concepts of for loop with example.
Answer:
For loop is an important functional looping system which is used for iteration logic when the programmer knows in advance how many times the loop should run.
Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure 3
Syntax
for (init counter; test counter; increment counter)
{
code to be executed;
>

Example:
<?php
for ($i = 0; $i<= 10; $i++)
{
echo “The number is: $i<br>”;
}
?>

Question 5.
Explain array concepts in Looping Structure.
Answer:
Using For each loop:

  • The for each statement is used to loop through arrays.
  • For each pass, the value of the current array element is assigned to $value and the array pointer is moved by one and in the next pass, the next element will be processed.

Example:
<?php
$Student_name = arrayO’Magilan”, “Iniyan”, “Nilani” “Sibi” “Shini”); foreach ($Student_name as $value) { echo “$value <br>”;
}
?>

Using For Loop:
To loop through and print all the values of an indexed array.

Example:
<?php$cars = arrayC’Volvo”, “BMW”, “Toyota”);
$arrlength = count(cars);
for($x = 0; $x < $arrlength; $x++){
echo $cars[$x];
echo “<br>”;
}
?>

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure

12th Computer Applications Guide Looping Structure Additional Important Questions and Answers

Part A

Choose The Correct Answers:

Question 1.
The ……………… construct provides an easy way to iterate over arrays
a) for each
b) for
c) while
d) do..while
Answer:
a) for each

Question 2.
Which loop is used if you know in advance how many times the loop should run?
(a) For
(b) For each
(c) While
(d) Do-while
Answer:
(a) For

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure

Question 3.
Which of the following is an entry check loop?
a) foreach
b) for
c) while
d) All of these
Answer:
d) All of these

Question 4.
Which counter decides whether the loop should continue or ends?
(a) Init
(b) Test
(c) Increment
(d) Decrement
Answer:
(b) Test

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure

Question 5.
What will be displayed in a browser when the following PHP code is executed;
<?php
for ($i=1;$i<=5; $i++)
{
echo “$i”;
}
?>
a) 12345
b) 1234
c) 123
d) None of the above
Answer:
a) 12345

Fill in the blanks:

1. There are…………….types of loops in PHP.
Answer:
4

2. ………………… Structures are useful for writing iteration logics.
Answer:
Looping

3. …………….. loop works only with arrays.
Answer:
For each

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure

4. …………….. loop always run the statement inside of the loop block at the first time execution and then it is checking the condition whether true or false.
Answer:
Do while

5. The loop iteration deepens on each…………… in the Array.
Answer:
KEY Value pair

Very Short Answers

Question 1.
How “for loop” will execute?
Answer:
For loops execute a block of code a specified number of times.

Question 2.
What is Wils provide for each” loop in PHP?
Answer:
The foreach construct provides an easy way to iterate over arrays

Question 3.
How “while loop” will execute?
Answer:
PHP while loops execute a block of code while the specified condition is true.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure

Question 4.
How do,.while loop differs from other loops?
Answer:
do…while – loops through a block of code once, and then repeats the loop as long as the specified condition is true

Question 5.
Why looping structure is necessary in programming languages?
Answer:
To repeat the same block of code a given number of times, or until a certain condition is met. This can be accomplished using looping statements

Match the following:

1. For loop – Exit check loop
2. While loop – Works only with an array
3. For Each loop – Complicated looping structure
4. do-while loop – Simple iteration logics
Answer:
1. Complicated looping structure
2. Simple iteration Logics
3. Works only with array
4. Exit check loop

Syntax:

1. For loop
for (init counter; test counter; increment counter)
{
code to be executed;
}

2. While loop
while (condition is true)
{
code to be executed;
}

3. For Each loop
for each ($array as $value)
{
code to be executed;
}

4. Do… while loop:
do
{
code to be executed;
} while (condition is true);

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure

Additional programs:

Question 1.
Write a php program to display I to 10 numbers using while loop.
Answer:
<?php
$x = 1;
while($x <= 10)
{
echo $x;
$x++;
}
?>

Question 2.
Write a php program to display the string I “Hello World” 5 times using “for loop”.
Answer:
<?php
for ($x = 0; $x <= 5; $x++)
{
echo “Hello World <br>”;
}
?>

Question 3.
Write a PHP program to display color names using “foreach” loop
Answer:
<?php
$colors = arrayC’red”, “green”, “blue”, “yellow”);
foreach ($colors as $value)
{
echo “$value <br>”;
}
?>

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure

Question 4.
Write a PHP program to display the following
The number is: 1
The number is:2
The number is:3
The number is:4
The number is:5
Program;
<?php
$x = 1;
do {
echo “The number is: $x <br>”;
$x++;
} while ($x <= 5);
?>

Part B

Very Short Answers

Question 1.
Write the working principle of loop parameters.
Answer:

  • init counter: Initialize the loop initial counter value
  • Test counter: Evaluated for every iteration of the loop.
  • If it evaluates to TRUE, the loop continues. If it evaluates to FALSE, the loop ends.
  • Increment counter: Increases the loop counter value.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure

Part C

Short Answers

Question 1.
Draw the For loop Structure and Flow chart
Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 7 Looping Structure 4

Question 2.
Explain the parameters in the for loop?
Answer:
Parameters:

  1. init counter: Initialize the loop initial counter value
  2. Test counter: Evaluated for every iteration of the loop.
  3. If it evaluates to TRUE, the loop continues. If it evaluates to FALSE, the loop ends.
  4. Increment counter: Increases the loop counter value.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 3 Classification of Business Activities

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Pdf Chapter 3 Classification of Business Activities Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Commerce Solutions Chapter 3 Classification of Business Activities

11th Commerce Guide Classification of Business Activities Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer.

Question 1.
The industries engaged in extraction of iron ore are known as ………………
a. Construction Industries
b. Manufacturing Industries
c. Extraction Industries
d. Genetic Industries
Answer:
c. Extraction Industries

Question 2.
Auxiliaries to trade is also called as ……………
a. Trade
b. Advertisement
c. Warehousing
d. Aids to Trade
Answer:
d. Aids to Trade

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 3 Classification of Business Activities

Question 3.
Production which involves several stages for manufacturing finished products is known as …………………..
a. Analytical Industry
b. Synthetic Industry
c. Processing Industry
d. None of the above
Answer:
c. Processing Industry

Question 4.
Normally high level risk involved in ……………….
a. Industry
b. Commerce
c. Trade
d. All of the above
Answer:
a. Industry

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 3 Classification of Business Activities

Question 5.
Commerce is mainly concerned with ………………….
a. Connecting producer and consumer
b. Pricing of Goods
c. Buying and Selling of goods
d. Manufacturing of goods
Answer:
a. Connecting producer and consumer

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
Define commerce:
Answer:
According to Evelyn Thomas, “Commercial operations deal with the buying and selling of goods, the exchange of commodities and the contribution of finished products”.

Question 2.
What do mean by industry?
Answer:
Industry refers to economic activities which are connected with conversion of resources into useful goods. The term is used for activities in which mechanical appliances and technical skills are involved. E.g Electronic industry would include all firms producing electronic goods, and so on.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 3 Classification of Business Activities

Question 3.
What is trade?
Answer:
The term ‘trade’ is used to denote buying and selling. It is an essential part of commerce.

Question 4.
Write a short note on transportation.
Answer:
Transport or transportation is the medium which helps the movement of humans, animals and goods from one location to another. Since all the goods produced cannot be consumed in the place of production, it should be move to the places where they are demanded. The process of moving goods is known an transportation.

III. Short Answer Questions

Question 1.
Distinguish between Extractive industries and genetic industries.
Answer:
Extractive industries:

  • These industries extract or draw out products from natural sources.
  • Extractive industries supply some basic raw materials that are mostly products of the geographical or natural environment.

Genetic industries:

  • These industries remain engaged in breeding plants and animals for their use in further reproduction.
  • The seeds, nursery companies poultry, dairy, piggery, hatcheries, nursery, fisheries, apiary etc.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 3 Classification of Business Activities

Question 2.
What do you mean by tertiary industries?
Answer:
The industries which produces utility services and sell them at the profit. These industries help trade, commerce and industry. The auxiliaries to trade like banking, insurance, warehouse, advertisement etc. are included in this.

Question 3.
Write any three characteristics of commerce.
Answer:
1. Economic Activity: Commerce is an economic activity because it consists of activities which are undertaken for earning profits. A trader buys goods with the aim of selling them at a profit.

2. Exchange of Goods and Services: Commerce involves the exchange and distribution of goods and services. Goods may be purchased or produced for sale. Commerce comprises both trade and aids to trade.

3. Profit Motive: The motive of commercial activities is to earn profits. Any activity which does not have the aim of profit will not be a part of commerce.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 3 Classification of Business Activities

Question 4.
Narrate commerce with an example.
Answer:
Commerce includes all the activities which help in bringing goods from the producer to the’ ultimate consumer. According to Evelyn Thomas, “Commercial operations deal with the buying and selling of goods, the exchange of commodities and the contribution of finished products”. Commerce includes services such as transport, warehousing, packaging, insurance, banking and sales promotion which are incidental or auxiliaries to trade.

IV. Long Answer Questions

Question 1.
Explain the various kinds of industries on the basis of size.
Answer:
1. Micro Units: A unit wherein investment in plant and machinery is upto Rs. 25 lakhs in case of manufacturing and upto Rs. 10 lakhs in case of service enterprises.

2. Small Units: A manufacturing unit wherein investment in plant and machinery is more than Rs. 25 lakhs but does not exceed Rs.5 crore. In the case of service enterprises, these limits are Rs. 10 lakhs and Rs. 2 crores respectively.

3. Medium Units: A manufacturing unit wherein investment in plant and machinery is more than Rs.5 crore but does not exceed Rs. 10 crore. In the case of service enterprises, these limits are Rs.2 crore and Rs.5 crore respectively.

4. Large Units: A manufacturing unit wherein, investment in plant and machinery exceeds Rs.10 crore. In the case of a service unit investment in equipment exceeds Rs.5 crore.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 3 Classification of Business Activities

Question 2.
Compare industry, commerce, and trade.
Answer:

SI. No

VariablesIndustryCommerce

Trade

1.MeaningExtraction,reproduction,conversion, processing and construction of useful productsActivities involving the distribution of goods and servicesPurchase and sales of goods and services
2.ScopeConsists of all activities involving conversion of material and semi-finished into finished goods.Comprises trade auxiliaries to tradeComprises exchange of good. and services
3.Capitala large amount of capital is requiredNeed for capital is comparatively lessSmall capital is needed to maintain stock and to grant credit
4.RiskHigh risk is involvedRelatively less risk is involvedRelatively less risk is involved
5.SideIt represents the supply side of goods and servicesIt represents the demand side of goods and servicesIt represents both supply and demand
6.Utility creationIt creates form utility by changing the form or shape of materialsIt creates place utility by moving goods from producers to consumersIt creates possession utility through exchange.

Question 3.
What are the characteristics of commerce?
Answer:
1. Economic Activity:
Commerce is an economic activity because it consists of activities which are undertaken for earning profits. A trader buys goods with the aim of selling them at a profit.

2. Exchange of Goods and Services:
Commerce involves the exchange and distribution of goods and services. Goods may be purchased or produced for sale. Commerce comprises both trade and aids to trade.

3. Profit Motive:
The motive of commercial activities is to earn profits. Any activity which does not have the aim of profit will not be a part of commerce.

4. Regularity of Transaction:
An isolated transaction does not imply commerce.

5. Creation of Utilities:
Commerce creates several types of utilities. It creates place utility by carrying goods to the place where they are needed. It makes goods available as and when demanded thereby creating time utility. By creating these utilities commerce helps to increase the volume of trade.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 3 Classification of Business Activities

Question 4.
Write short notes on:

  1. Analytical industry
  2. Genetic industry and
  3. Construction industry.

Answer:
1. Analytical industry:
These industries are called Secondary industries. These industries analyses and separates different elements from the same material, as in the case of oil refinery. In these industries the raw material is broken down into several useful materials.
E.g an oil industry separates crude oil into keroseñe, gasóline, diesel oil and petrol etc.

2. Genetic Industry:
The word ‘Genetic’ means parentage or hereditary. Genetic industries are concerned mainly with producing  breeding or multiplying of certain species of plants or animals with the object of earning profits from their sale. Examples of these types are nurseries, forestry, cattle-breeding, and commercial kennels. Animal husbandry is one type of Genetic Industry.

3. Construction Industry:
These industries are involved in the construction of building, dams, bridges, roads as well as tunnels and canals.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 3 Classification of Business Activities

Question 5.
Briefly explain the auxiliaries to trade.
Answer:
Meaning:

Auxiliaries of trade may be classified into five categories:
1. Transportation:
Selling all the goods produced at or near the production place is not possible. Hence, goods are to be sent to different places where they are demanded.

2. Banking and Finance:
Nowadays we cannot think of a business without a bank. A bank is an organization which accepts deposits of money from the public, withdrawals on demand or otherwise, and lends the same to those who need it. Necessary funds can be obtained by businessmen from a bank. Thus, banking helps business activities to overcome the v problem of finance.

3. Insurance:
Business involves various types of risks. Materials and goods held in stock or in transit are subject to the risk of loss or damage. Insurance provides protection in all such cases. On payment of a nominal premium, the amount of loss or damage and compensation for an injury, if any, can be recovered from the insurance company.

4. Warehousing:
Goods are held in stock to make them available as and when required. Special arrangements must be made for the storage of goods to prevent loss or damage. Warehousing helps business firms to overcome the problem of storage and facilities the availability of goods when needed.

5. Advertising:
Advertising is one of the most important methods of promoting the sale of products, particularly, consumer goods like electronic goods, automobiles, soaps, detergents, etc. Advertising helps in providing information about available goods and services and inducing customers to buy particular items.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 3 Classification of Business Activities

11th Commerce Guide Classification of Business Activities Additional Important Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer:

Question 1.
All business activities can be classified into ……………. broad categories.
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five
Answer:
(a) Two

Question 2.
Manufacturing industries may be categorized into ………………
a) Two
b) Three
c) Four
d) Ten
Answer:
c) Four

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 3 Classification of Business Activities

Question 3.
Horticulture is an example for …………….
(a) Primary industry
(b) Secondary industry
(c) Tertiary industry
(d) Local industry
Answer:
(a) Primary industry

Question 4.
…………………. industries produce utility services and sell them at a profit.
a) Construction Industries
b) Tertiary Industries
c) Analytical Industries
d) Manufacturing Industries
Answer:
b) Tertiary Industries

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 3 Classification of Business Activities

Question 5.
Professional or specialized skills and high technology are used to provide ……………. type of services.
(a) Personalised
(b) Public
(c) Distributive
(d) Quaternary
Answer:
(d) Quaternary

Question 6.
Expand MSME:
a) Major Small Medium Enterprises
b) Micro Scale. Middle Enterprises
c) Micro Small Medium Enterprises
d) Medium Small Micro Enterprises
Answer:
c) Micro Small Medium Enterprises

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 3 Classification of Business Activities

Question 7.
The service Enterprises with a maximum investment of 5 crores Is known as …………
a) Micro Unit
b) Small Unit
c) Large Unit
d) Medium Unit
Answer:
d) Medium Unit

Question 8.
Special arrangements must be made for goods to prevent loss or damage.
(a) Transportation
(b) Pricing
(c) Storage
(d) Advertising
Answer:
(c) Storage

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 3 Classification of Business Activities

Question 9.
Which of the following is not categorized as commerce?
a) Buy goods with ‘the aim of selling at profit.
b Exchange and Distribution of goods and services.
c) An individual sells his asset.
d) None of the above.
Answer:
c) An individual sells his asset.

Question 10.
Auxiliaries of trade are also called……………………
a) Trade
b) Advertisement
c) Warehousing
d) Aids to trade
Answer:
d) Aids to trade

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 3 Classification of Business Activities

Question 11.
The production which Involves several stages for manufacturing finished products Is known as………….
a) Analytical Industry
b) Synthetic Industry
c) Processing Industry
d) None of the above
Answer:
c) Processing Industry

Question 12.
Normally high-level risk involved in ………………….
a) Industry
b) Commerce
c) Trade
d) All the above
Answer:
a) Industry

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 3 Classification of Business Activities

Question 13.
Commerce is mainly concerned with
a) Distribution of Goods
b) Pricing of Goods
c) Buying and Selling of Goods
d) Manufacturing of Goods
Answer:
b) Pricing of Goods

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
What is the Extractive industry?
Answer:
Extractive industries extract or draw out products from natural sources. Extractive industries supply some basic raw materials that are mostly products of the geographical or natural environment.

Question 2.
What do you mean by Tertiary Industries?
Answer:
The industry which produces utility services and sells them at a profit is known as tertiary industries:
They do not produce goods. They help in trade, industry, and commerce. It is also known as the Service industry.
E.g: The tourism and Hospitality industry, banking industries, etc.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 3 Classification of Business Activities

Question 3.
What is the Secondary industry?
Answer:
Secondary Industries are concerned with using the materials which have already been extracted at the primary stage. These industries process such materials to produce goods for final consumption or for further processing by other industrial units.

III. Short Answer Questions.

Question 1.
Write any three categories of Manufacturing industries.
Answer:

  1. Analytical Industry analyses and separates different elements from the same materials, as in the case of an oil refinery.
  2. The synthetic Industry combines various ingredients into a new product, as in the case of cement.
  3. The processing Industry involves successive stages for manufacturing finished products, as in the case of sugar and paper.

IV. Long Answer Questions

Question 1.
Write short notes on Primary Industries.
Answer:
These industries concerned with the production of goods with the help of nature. It is a nature-oriented industry, which requires very little human effort, for example, Agriculture, farming, forestry, fishing, horticulture, etc.
These industries are subdivided as follows:

Extractive Industries:
These industries extract or draw out products from natural resources. These industries supply some basic raw materials that are mostly products of the geographical or natural environment. These products are transformed into other manufacturing industries. These industries include farming, mining, lumbering, hunting and fishing operations.

Genetic Industries:
These industries engaged in breeding plants and animals for their use in further reproduction. The seeds, nursery companies, poultry, dairy, piggery, hatcheries, nursery, fisheries, apiary, etc are some of the examples of genetic industries.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 3 Classification of Business Activities

Question 2.
Write a short note on Secondary Industries.
Answer:
These industries produced goods for final, consumption or for further processing by other industrial units. For example, the mining of iron ore is a primary industry, but the manufacturing of steel is a secondary industry.

It can be categorized as follows:

  • Manufacturing Industries: These industries are engaged in producing goods through the processing of raw materials and thus creating from utilities. These industries may be further divided into four categories on the basis of the method of Operation for production.
  • Analytical Industry: Which analyses and separates different elements from the same materials, as in the case of an oil refinery.
  • Synthetically Industry: Which combines various ingredients into new products, as in the case of cement.
  • Processing Industry: Which involves successive stages for manufacturing finished products, as in the case of sugar and paper.
  • Assembling Industry: Which assembles different component parts to make a new product, as in the case of television, car, computer, etc.
  • Construction Industries: These industries are involved in the construction of buildings, dams, bridges, roads as well as tunnels and canals.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 3 Classification of Business Activities

Question 3.
Write a note on Tertiary industries.
Answer:
The industries which produce utility services and sell them at the profit. These industries help trade, commerce, and industry. The auxiliaries to trade like banking, insurance, warehouse, advertisement, etc are included in this. These industries are further classified as under:

  • Personalized service: The individuals and private institutions selling their services to others is called personalized services. E.g Plumber, servant maid, etc.
  • Public service: The government provides services to the people without profit motive through Government hospitals, schools, police, government offices, etc.
  • Distributive service: Transportation, sales, warehousing, logistics, salesmanship, etc. come under this type of service.
  • Financial service: Banking, factoring, accounting, and insurance, etc. are grouped under this type of service.
  • Quaternary service: Professional or specialized skills and high technology are used to provide this type of service. E.g. Software development, Auditing, Research, and Development, etc.
  • Quinary service: Selective individual experts create new ideas, implement new technologies and implement new policies. These decisions influenced the growth and development of national and international institutions.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 3 Classification of Business Activities

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 6 PHP Conditional Statements

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Pdf Chapter 6 PHP Conditional Statements Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 6 PHP Conditional Statements

12th Computer Applications Guide PHP Conditional Statements Text Book Questions and Answers

Part I

Choose The Correct Answers

Question 1.
What will be the output of the following PHP code?
<?php
$x;
if ($x)
print “hi”;
else
print “how are u”;
?>
a) how are u
b) hi
c) error
d) no output
Answer:
c) error

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 6 PHP Conditional Statements

Question 2.
What will be the output of the following PHP code ?
<?php
$x = 0;
if ($x++)
print “hi”;
else
print “how are u”;
?>
a) hi
b) no output
c) error
d) how are u
Answer:
a) hi

Question 3.
What will be the output of the following PHP code ?
<?php
$x;
if ($x == 0)
print “hi”;
else
print “how are u”;
print “hello”
?>
a) how are uhello
b) hihello
c) hi
d) no output
Answer:
a) how are uhello

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 6 PHP Conditional Statements

Question 4.
Statement which is used to make choice between two options and only option is to be performed is written as
a) if statement
b) if else statement
c) then else statement
d) else one statement
Answer:
b) if else statement

Question 5.
What will be the output of the following PHP code ?
<?php
$a =
if ($a)
print “all”;
if
else
print “some”;
?>
a) all
b) some
c) error
d) no output
Answer:
c) error

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 6 PHP Conditional Statements

Question 6.
What will be the output of the following PHP code ?
<?php
$a = “”;
if ($a)
print “all”;
if
else
print “some”;
?>
a) all
b) some
c) error
d) no output

Question 7.
What will be the output of the following PHP code ?
<?php
$x = 10;
$y = 20;
if ($x > $y + $y != 3)
print “hi”;
else
print “how are u”;
?>
a) how are u
b) hi
c) error
d) no output
Answer:
b) hi

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 6 PHP Conditional Statements

Question 8.
What will be the output of the following PHP code ?
<?php
$x = 10;
$y = 20;
if ($x > $y && 1||1)
print “hi”;
else
print “how are u”;
?>
a) how are u
b) hi
c) error
d) no output
Answer:
b) hi

Question 9.
What will be the output of the following PHP code ?
<?php
if (-100)
print “hi”;
else
print “how are u”;
?>
a) how are u
b) hi
c) error
d) no output
Answer:
a) how are u

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 6 PHP Conditional Statements

Part II

Short Answers

Question 1.
Define Conditional Statements in PHP
Answer:
Conditional statements are useful for writing decision-making logics. It is the most important feature of many programming languages, including PHP. They are implemented by the following types:

  1. if Statement
  2. if…else Statement
  3. if…else if….else Statement
  4. switch Statement

Question 2.
Define if statement in PHP.
Answer:
If a statement executes a statement or a group of statements if a specific condition is satisfied as per the user expectation.
Syntax:
if (condition)
{
Execute statement(s) if condition is true;
}

Question 3.
What is an if-else statement in PHP?
Answer:
If else statement in PHP:

  1. If a statement executes a statement or a group of statements if a specific condition is satisfied by the user expectation.
  2. When the condition gets false (fail) the else block is executed.

Syntax:
if (condition)
{
Execute statement(s) if condition is true;
}
else
{
Execute statement(s) if condition is false;
}

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 6 PHP Conditional Statements

Question 4.
List out Conditional Statements in PHP.
Answer:

  • if Statement
  • if…else Statement
  • if…else if….else Statement
  • switch Statement

Question 5.
Write Syntax of the If else statement in PHP.
Answer:
if (condition)
{
Execute statement(s) if condition is true;
}
else
{
Execute statement(s) if condition is false;
}

Question 6.
Define if…elseif….else Statement in PHP.
Answer:

  • If-elseif-else statement is a combination of if-else statement.
  • More than one statement can execute the condition based on user needs.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 6 PHP Conditional Statements

Question 7.
Usage of Switch Statement in PHP.
Answer:

  • The switch statement is used to perform different actions based on different conditions.
  • Switch statements work the same as if statements but they can check for multiple values at a time.

Question 8.
Write Syntax of the Switch statement.
Answer:
switch (n)
{
case label1:
code to be executed if n=la bel1;
break;
case Iabel2:
code to be executed if n=label2;
break;
case label3:
code to be executed if n=iabel3;
break;

default:
code to be executed if n is different from all labels;
}

Question 9.
Compare if and if-else statement.
Answer:

If StatementIf else Statement
if statement checks a condition and exe­cutes a set of state­ments when this con­dition is true, it does not do anything when the condition is false.if-else statement checks a condition and executes a set of statements when this condition is true, it executes another set of statements when the condition is false.

Part III

Explain in brief answer

Question 1.
Write the features Conditional Statements in PHP.
Answer:
PHP Conditional statements:

  1. Conditional statements are useful for writing decision-making logics.
  2. It is most important feature of many programming languages, including PHP.
  3. They are implemented by the following types:
  4. if Statement
  5. if…else Statement
  6. if…elseif….else Statement
  7. switch Statement

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 6 PHP Conditional Statements

Question 2.
Write is the purpose of if elseif else stament.
Answer:

  • A user can decide among multiple options.
  • The if statements are executed from the top I down.
  • As soon as one of the conditions controlling the if is true, the statement associated with that if is executed, and the rest of the ladder is bypassed.
  • If none of the conditions is true, then the final else statement will be executed.
  • More than one statement can execute the condition based on user needs.

Question 3.
Differentiate Switch and if-else statement.
Answer:

Switch statementif-else statement
Switch statement uses single expression for multiple choices.the if-else statement uses multiple statements for multiple choices.
Switch statement test only for equality.if-else statement test for equality as well as for logical expression.
Switch statement execute one case af­ter another till a break statement is appeared or the end of switch statement is reached.Either if statement will be executed or else statement is executed.

Question 4.
Write Short notes on the Switch statement.
Answer:

  1. The switch statement is used to perform different actions based on different conditions.
  2. It tests for equality only.
  3. It uses default value when all the case values are not matched.
  4. It can have multiple ease values.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 6 PHP Conditional Statements

Question 5.
Differentiate if statement and if-else statement.
Answer:

If statementif else if else stamen
If-else if-else statement is a combination of if-else statement.It consists of a single “if statement”. There is no “else” statement here.
More than one state­ment can execute the condition based on user needsOnly one statement can execute
If the condition is false, there are more alterna­tives are thereIf the condition is false, there is no alternatives

Part IV

Explain in detail

Question 1.
Explain Functions of Conditional Statements in PHP.
Answer:
Function Conditional Statements:

  1. Function conditional statement is the function specified inside the conditional statements.
  2. We can’t call a conditional function before its definition.

Syntax:
if(expression)
{
function function_name( )
{
block of statements;
}
}
function_name( ); // calling function.
Eg:
<? php
display( );
if(TRUE)
{
function display( )
{
echo “condition and function”;
}
}
Output: condition and function

Question 2.
Discuss in detail about Switch statement with an example.
Answer:

  • The switch statement is used to perform different actions based on different conditions.
  • Switch statement test only for equality.
  • Switch statement execute one case after another till a break statement has appeared or the end of the switch statement is reached.

Syntax;
switch (n)
{
case label 1:
code to be executed if n=label1;
break;
case label 2:
code to be executed If n=label2;
break;
case label3:
code to be executed if n=label3;
break;

default:
code to be executed if n is different from all labels;
}

Example;
<?php
$favcolor = “red”;
switch ($favco!or) {
case “red”:
echo “Your favorite color is red!”;
break;
case “blue”:
echo “Your favorite color is blue!”;
break;
case “green”:
echo “Your favorite color is green!”;
break;
default:
echo “Your favorite color is neither red, blue, nor green!”;
}
?>

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 6 PHP Conditional Statements

Question 3.
Explain the process of Conditional Statements in PHP?
Answer:
Conditional statements are useful for writing decision-making logics. It is the most important feature of many programming languages, including PHP. They are implemented by the following types:

(i) if Statement:
If statement executes a statement or a group of statements if a specific condition is satisfied as per the user expectation.

(ii) if…else Statement:
If statement executes a statement or a group of statements if a specific condition is satisfied by the user expectation. When the condition gets false (fail) the else block is executed.

(iii) if…elseif….else Statement:
If-elseif-else statement is a combination of if-else statement. More than one statement can execute the condition based on user needs.

(iv) Switch Case:
The switch statement is used to perform different actions based on different conditions.

Question 4.
Explain concepts of if elseif else statement.
Answer:

  • If-elseif-else statement is a combination of if-else statement.
  • More than one statement can execute the condition based on user needs.

Syntax:
if (1st condition)
{
Execute statement(s) if condition is true;
}
elseif(2nd condition)
{
Execute statement(s) if 2ndcondition is true;
}
else
{
Execute statement(s) if both conditions are false;
}

Example Program:
<?php
$Pass_Mark=35;
$first_class=60;
$Student_Mark=70;
if ($Student_Mark>= $first_class){ echo “The Student is eligible for the promotion with First Class”;
}
elseif ($Student_Mark>= $Pass_Mark){ echo “The Student is eligible for the promotion”;
}
else {
echo “The Student is not eligible for the promotion”;
}?>

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 6 PHP Conditional Statements

Question 5.
Explain the if-else statement in PHP.
Answer:
If else statement in PHP:
If a statement executes a statement or a group of statements if a specific condition is satisfied by the user expectation. When the condition gets false (fail) the else block is executed.
Syntax:
if (condition)
{
Execute statement(s) if condition is true;
} else
{
Execute statement(s) if condition is false;
}
Example:
<?php
$Pass_Mark=35;
$Student_Mark=70;
if ($Student_Mark>= $Pass_Mark)
{
echo “The Student is eligible for the promotion”;
}
else
{
echo “The Student is not eligible for the promotion”; }
?>

12th Computer Applications Guide PHP Conditional Statements Additional Important Questions and Answers

Part A

Choose The Correct Answers:

Question 1.
How many types of PHP conditional statements are there?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(c) 4

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 6 PHP Conditional Statements

Question 2.
What will be the output of the following PHP code ?
<?php
if(0.0)
print”hi”;
else
print”how are u”;
?>
a) how are u
b) hi
c) error
d) no output
Answer:
a) how are u

Question 3.
The ……………………….. statement is used to perform different actions based on different conditions.
Answer:
switch

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 6 PHP Conditional Statements

Question 4.
What will be the output of the following PHP code ?
<?php
$a=”l”;
switch($a)
{
case1:
break;
print”hi”;
case2:
print’tiello”;
break;
default:
print”hil”;
>
?>
a) hihellohi1
b) hi
c) hihi1
d) hi1
Answer:
a) hihellohi1

Question 5.
What will be the output of the following PHP code ?
<?php
$x=l;
if($x=$x&0)
print$x;
else
break;
?>
a) 0
b) 1
c) error
d) no output
Answer:
c) error

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 6 PHP Conditional Statements

Question 6.
Which of the following can check for multiple values at a time?
(a) If
(b) If else
(c) Nested else
(d) Switch
Answer:
(d) Switch

Very Short Answers

Question 1.
How conditional statements perform?
Answer:
It performs different actions for different decisions in programing language

Question 2.
What is an “if statement” in PHP?
Answer:
The If Statement is a way to make decisions based upon the result of a condition.

Question 3.
How switch statement and if statement differs?
Answer:
Switch statements work the same as if statements but they can check for multiple values at a time

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 6 PHP Conditional Statements

Match the following:

1. Simple if statements – Multiple branching
2. If-else statement – Combination of if-else statement
3. If elseif else statement – Only one option
4. Switch case statement – Alternative statement

Part B

Short Answers

Question 1.
Write the syntax of the If statement.
Answer:
if (condition)
{
Execute statement(s) if condition is true;
}

Question 2.
What is mean by If else ladder?
Answer:

  • Else executes the following block of statements if the condition in the corresponding if is false.
  • After the else, if another condition is to be checked, then an if statement follows the else. This is else if and is called as if-else ladder.

SYNTAX:

1. If statement
Answer:
if (condition)
{
Execute statement(s) if condition is true;
}

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 6 PHP Conditional Statements

2. If else statement
if (condition)
{
Execute statement(s) if condition is true;
}
else
{
Execute statement(s) if condition is false;
}

3. If elseif else statement
if (1st condition)
{
Execute statement(s) if condition is true;
}
elseif(2nd condition)
{
Execute statement(s) if 2ndcondition is true;
}
else
{
Execute statement(s) if both conditions are false;
}

4. Switch Case:
switch (n) { case label 1:
code to be executed if n=label1;
break;
case Iabel2:
code to be executed if n=label2;
break;
case Iabel3:
code to be executed if n=label3;
break;

default:
code to be executed if n is different from all labels;
}

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 6 PHP Conditional Statements

Part C

Explain in brief answer

Question 1.
Give the Syntax for If else statements in PHP?
Answer:
if (1st condition)
{
Execute statement(s) if condition is true;
}
elseif(2nd condition)
{
Execute statement(s) if 2nd condition is true;
}
else
{
Execute statement(s) if both conditions are false;
}

Programs

Question 1.
Write a php program to birthday greetings using if statement.
Answer:
<?php
$date=date(“m-d”);
if ($date==»01T0»)
{
echo “Wishing you a very Happy Birthday”;
}
?>

Question 2.
Write a php program to check whether the given number is positive or negative.
Answer:
<?php
$x = -12;
if ($x > 0)
{
echo “The number is positive”;
}
else{
echo “The number is negative”;
}
?>

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 6 PHP Conditional Statements

Question 3.
Write a PHP program to display independence day and republic day the greetings using If elseif else statement
Answer:
<?php
$x = “August”;
if ($x == “January”) {
echo “Happy Republic Day”;
}
elseif ($x == “August”) {
echo “Happy Independence Day!!!”;
}
else{
echo “Nothing to show”;
}
?>

Part D

Explain in detail

Question 1.
Write a PHP code to display the days of weak using switch statement
Answer:
<?php
$today=date(“D”);
switch($today)
{
case”Mon”:
echo’Today is Monday.
break;
case”Tue”:
echo’Today is Tuesday.”;
break;
case”Wed”:
echo’Today is Wednesday.”;
break;
case’Thu”:echo’Today is Thursday.”;
break;
case”Fri”:
echo’Today is Friday. Party tonight.”;
break;
case”Sat”:echo’Today is Saturday.”;
break;
case”Sun”:
echo’Today is Sunday.”;
break;
default:
echo”No information available for that day.”;
break;
}
?>

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 6 PHP Conditional Statements

Question 2.
Write a PHP program to display week days using switch case statement.
Answer:
<?php
$n = “February”;
switch($n) {
case “January”:
echo “Its January”;
break;
case “February”:
echo “Its February”;
break;
case “March”:
echo “Its March”;
break;
case “April”:
echo “Its April”;
break;
case “May”:
echo “Its May”;
break;
case “June”:
echo “Its June”;
break;
case “July”:
echo “Its July”;
break;
case “August”:
echo “Its August”;
break;
case “September”:
echo “Its September”;
break;
case “October”:
echo “Its October”;
break;
case “November”:
echo “Its November”;
break;
case “December”:
echo “Its December”;
break;
default:
echo “Doesn’t exist”;
}
?>

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 5 PHP Function and Array

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Pdf Chapter 5 PHP Function and Array Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 5 PHP Function and Array

12th Computer Applications Guide PHP Function and Array Text Book Questions and Answers

Part I

Choose The Correct Answers

Question 1.
Which one of the following is the right way of defining a function in PHP?
a) function { function body }
b) data type functionName(parameters) { function body }
c) functionName(parameters) { function body }
d) function functionName(parameters) { function body }
Answer:
d) function functionName(parameters) { function body }

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 5 PHP Function and Array

Question 2.
A function in PHP which starts with (double underscore) is known as ……………
a) Magic Function
b) Inbuilt Function
c) Default Function
d) User Defined Function
Answer:
a) Magic Function

Question 3.
PHP’s numerically indexed array begins with position …………….
a) 1
b) 2
c) 0
d) -1
Answer:
c) 0

Question 4.
Which of the following are correct ways of creating an array?
i) state[0] = “Tamilnadu”;
ii) $state[] = array(“Tamilnadu”);
iii) $state[0] = “Tamilnadu”;
iv) $state = array(“Tamilnadu”);
a) iii) and iv)
b) ii) and iii)
c) Only i)
d) ii), iii) and iv)
Answer:
d) ii), iii) and iv)

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 5 PHP Function and Array

Question 5.
What will be the output of the following PHP code?
<?php
$a=a rray (“A”,”Cat”,”Dog “,”A”,”Dog “);
$b=a rray C’A” “A” “Cat”,”A”,”Tiger”);
$c=array_combine($a,$b);
print__r(array_count_va!ues($c));
?>
a) Array ([A] => 5 [Cat] = > 2 [Dog] => 2 [Tiger] = >1)
b) Array ([A] => 2 [Cat] => 2 [Dog] => 1 [Tiger] = > 1)
c) Array ( [A] => 6 [Cat] => 1 [Dog] -> 2 [Tiger] = > 1)
d) Array ([A] => 2 [Cat] => 1 [Dog] => 4 [Tiger] = > 1)
e) None of these
Answer:
e) None of these

Question 6.
For finding nonempty elements in array we use
a) is„array () function
b) sizeof () function
c) array_count () function
d) count () function
Answer:
b) sizeof () function

Question 7.
Indices of arrays can be either strings or numbers and they are denoted as
a) $my_array {4}
b) $my_array [4]
c) $my_array | 4 |
d) None of them
Answer:
d) None of them

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 5 PHP Function and Array

Question 8.
PHP arrays are also called as
a) Vector arrays
b) Perl arrays
c) Hashes
d) All of them
Answer:
a) Vector arrays

Question 9.
As compared to associative arrays vector arrays are much
a) Faster
b) Slower
c) Stable
d) None of them
Answer:
b) Slower

Question 10.
What functions count elements in an array?
a) count
b) Sizeof
c) Array_Count
d) Count_array
Answer:
a) count

Part II

Short Answers

Question 1.
Define Function in PHP.
Answer:
In most of the programming language, a block of the segment in a program that performs specific operation tasks (Insert, Execute, Delete, Calculate, etc.). This segment is also known as Function. A Function is a type of subroutine or procedure in a program.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 5 PHP Function and Array

Question 2.
Define User define Function.
Answer:

  • User-Defined Function (UDF) in PHP gives a privilege to the user to write their own specific: operation inside of existing program module.
  • A user-defined function declaration begins with the keyword “function”.
  • Users can write any custom logic inside the function block.

Question 3.
What is parameterized Function?
Answer:
Parameterized Function:

  1. PHP Parameterized functions are the functions with parameters or arguments.
  2. Required information can be shared between function declaration and function calling part inside the program.
  3. The parameter is also called as arguments, it is like variables.
  4. The arguments are mentioned after the function name and inside of the parenthesis.
  5. There is no limit for sending arguments, just separate them with a comma notation.

Question 4.
List out System defined Functions.
Answer:

  • is_bool() function -By using this function, we can check whether the variable is a boolean variable or not.
  • is_int() function 3y using this function, we can check the input variable is an integer or not.
  • is_float() function-By using this function, we can check the float variable is an integer or not.
  • is_null() function-By using the is_null function, we can check whether the variable is NULL or not.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 5 PHP Function and Array

Question 5.
Write Syntax of the Function in PHP.
Answer:
SYNTAX:
function functionName()
{
Custom Logic code to be executed;
}

Question 6.
Define Array in PHP.
Answer:
Array is a concept that stores more than one value of the same data type (homogeneous) in the single array variable. They are 3 types of array in PHP.

  1. Indexed Arrays
  2. Associative Array and
  3. Multi-Dimensional Array

Question 7.
Usage of Array in PHP.
Answer:
The array() function is used to create an array.
In PHP, there are three types of arrays:

  • Indexed arrays – Arrays with a numeric index
  • Associative arrays – Arrays with named keys
  • Multidimensional arrays – Arrays containing one or more arrays

Question 8.
List out the types of the array in PHP.
Answer:
They are 3 types of array concepts in PHP.

  1. Indexed Arrays,
  2. Associative Array and
  3. Multi-Dimensional Array.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 5 PHP Function and Array

Question 9.
Define associative array.
Answer:
Associative arrays are a key-value pair data structure. Instead of having storing data in a linear array, with associative arrays you can store your data in a collection and assign it a unique key which you may use for referencing your data.

Question 10.
Write array Syntax in PHP.
Answer:
array(key=>value,key=>value,key=> value,etc.); key = Specifies the key (numeric or string value – Specifies the value)

Part III

Explain in brief answer

Question 1.
Write the features System define Functions.
Answer:
System Defined Functions: A function is already created by system it is a reusable piece or block of code that performs a specific action. Functions can either return values when called or can simply perform an operation without returning any value.

Features of System defined functions:

  1. System defined functions are otherwise called as predefined or built-in functions.
  2. PHP has over 700 built in functions that performs different tasks.
  3. Built in functions are functions that exists in PHP installation package.

Question 2.
Write the purpose of parameterized Function.
Answer:

  • Information can be passed to functions through arguments.
  • An argument is just like a variable.
  • Arguments are specified after the function name, inside the parentheses. We can add as many arguments as you want, just separate them with a comma.

Question 3.
Differentiate user define and system define Functions.
Answer:

User-defined Functions.System define Functions
User-Defined Functions are the functions which are created by user as per his own requirements.System define Functions are Predefined functions.
In User Defined Functions, name of function can be changed any timeIn System Defined Functions, Name of function can’t be changed
In User Defined Functions, the name of function id de­cided by userIn System Defined Functions, it is giv­en by developers.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 5 PHP Function and Array

Question 4.
Write Short notes on Array.
Answer:
Array is a concept that stores more than one value of same data type (homogeneous) in single array variable. They are 3 types of array concepts in PHP.

  1. Indexed Arrays,
  2. Associative Array and
  3. Multi-Dimensional Array.

Question 5.
Differentiate Associate array and Multidimensional array.
Answer:

Associate arrayMultidimensional array
Associative arrays are arrays that use named keys that you assign to them.Array containing one or more arrays.
It storing data in a linearMultidimensional arrays that are two, three, four, five, or more levels deep.
We can associate name with each array elements in PHP using => symbol.It can be represented in the form of a matrix which is represented by row * column.

Part IV

Explain in detail

Question 1.
Explain Function concepts in PHP.
Answer:
Functions in PHP
In most the programming language, a block of segments in a program that performs specific operation tasks (Insert, Execute, Delete, Calculate, etc.). This segment is also known as Function. A Function is a type of subroutine or procedure in a program.

Function will be executed by a call to the Function and the Function returns any data type values or NULL value to called Function in the part of the respective program.
The Function can be divided into three types as follows:

  1. User-defined Function,
  2. Pre-defined or System or built-in Function, and
  3. Parameterized Function.

1. User-Defined Function:
User-Defined Function (UDF) in PHP gives a privilege to the user to write own specific operation inside of existing program module. Two important steps the Programmer has to create for users to define Functions are Function declaration and Function calling.

2. System Define Functions:
A function is already created by system it is a reusable piece or block of code that performs a specific action. Functions can either return values when called or can simply perform an operation without returning any value.

3. Parameterized Function:
PHP Parameterized functions are the functions with parameters or arguments.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 5 PHP Function and Array

Question 2.
Discuss in detail User-defined Functions.
Answer:

  • User-Defined Function (UDF) in PHP givesa privilege to user to write own specific operation inside of existing program module.
  • Two important steps the Programmer has to cre-ate for users define Functions are:

Function Declaration

  • A user-defined Function declaration begins with the keyword “function”.
  • User can write any custom logic inside the function block.

Syntax:
function functionName()
{
Custom Logic code to be executed;
}

Function Calling:

  • A function declaration part will be executed by a ! call to the function.
  • Programmer has to create Function Calling part j inside the respective program.

Syntax:
functionName();

Example:
<?php
function insertMsg() {
echo “Student Details Inserted Successfully!”;
}
insertMsg(); // call the function
?>

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 5 PHP Function and Array

Question 3.
Explain the Multidimensional Array.
Answer:
Multidimensional Arrays:

  1. A multidimensional array is an array containing one or more arrays.
  2. PHP understands multidimensional arrays that are two, three, four, five, or more levels deep.
  3. However, arrays more than three levels deep are hard to manage for most people.

Example:
<?php
// A two-dimensional array Sstudent-array
(
array(“Iniyan”, 100,96),
array(“Kavin”,60,59),
array(“Nilani”,1313,139)
);
echo $$student[0][0].“: Tamil Mark: “.$student [0][1]English mark: “.$student [0] [2].”<br>”;

echo $$student[1][0].“: Tamil Mark: “.$student [1][1].”. English mark: “.$student [1] [2].”<br>”;

echo $$student[2][0].“: Tamil Mark: “.$student [2][1]English mark: “.$student [2] [2].”<br>”;
?>

Question 4.
Explain Array concepts and their types.
Answer:
Array is a concept that stores more than one value of same data type (homogeneous) insingle array variable. They are 3 types of array con¬cepts in PHP.

  1. Indexed Arrays,
  2. Associative Array and
  3. Multi-Dimensional Array.

Indexed Arrays

Arrays with numeric index for the available values in array variable which contains keyvalue pair as user / developer can take the values using keys.

Associative Arrays

  • Associative arrays are a key-value pair data structure.
  • Instead of having storing data in alinear array, with associative arrays you can store your data in a collection and assign it aunique key which you may use for referencing your data.

Multidimensional Arrays

  • A multidimensional array is an array containing one or more arrays.
  • PHP understands multidimensional arrays that are two, three, four, five, or more levels deep.
  • However, arrays more than three levels deep are hard to manage for most people.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 5 PHP Function and Array

Question 5.
Explain Indexed array and Associatearray in PHP.
Answer:
Indexed Arrays:
Arrays with numeric index for the available values in array variable which contains key value pair as user / developer can take the values using keys.
Example:
<?php
$teacher_name=array(“Iniyan”, “Kavin”, “Nilani”);
echo “The students name are “ . $teacher_name[0]. “, “ . $$teacher_name[l]. “ and” . $teacher_name[2].
?>

Associative Arrays:

  1. Associative arrays are a key-value pair data structure.
  2. Instead of having storing data in a, linear array, with associative arrays you can store your data.

Example:
<?php
$Marks=array(“Student1”=>“35”,“Student2”==>“17”,“Student3”=>“43”);
echo “Student1 mark is” . $Marks[‘Student1’]. “ is eligible for qualification”;
echo “Student2 mark is” . $Marks[‘Student2’]. “ is not eligible for qualification”;

12th Computer Applications Guide Introduction to Hypertext Pre-Processor Additional Important Questions and Answers

Part A

Choose The Correct Answers:

Question 1.
A block of the segment in a program that performs specific operation tasks is known as
a) Arrays
b) Segments
c) Functions
d) All of these
Answer:
c) Functions

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 5 PHP Function and Array

Question 2.
PHP has over ………………………. built-in functions.
(a) 200
(b) 500
(c) 700
(d) 900
Answer:
(c) 700

Question 3.
is a concept that stores more than one value of the same data type in a single array variable,
a) Arrays
b) Segments
c) Functions
d) All of these
Answer:
a) Arrays

Question 4.
………………….. arrays are a key-value pair data structure.
a) Associative
b) Indexed
c) Multi-dimensional
d) All of these
Answer:
b) Indexed

Question 5.
Find the wrong statement from the following?
(a) pre-defined functions are called built-in functions
(b) pre-defined functions are called system functions
(c) parameterized functions are called system functions
Answer:
(c) parameterized functions are called system functions

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 5 PHP Function and Array

Fill in the blanks:

1. PHP has over …………. functions built-in that perform different tasks.
Answer:
700

2. PHP functions are dived into …………. types.
Answer:
three

3. A user-defined Function declaration begins with the keyword ………….
Answer:
function

4. The parameter is also called………….
Answer:
arguments

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 5 PHP Function and Array

5. Array defines with the keyword ………….
Answer:
array()

SYNTAX

1. Function Declaration:
function functionName()
{
Custom Logic code to be executed;
}

2. Function Calling:
functionName();

3. Indexed Arrays:
$Array_Variable = array( “valuel”, “value2″”value2”);

4. Associative Arrays
array(key=>value,key=>value,key=>- value,etc.);

Choose the incorrect statements;

1. a) PHP Functions are Reducing duplication of code
b) PHP Functions are Decomposing complex problems into simpler pieces
c) PHP Functions are Improving the clarity of the code
d) PHP Functions are collections of variables.
Answer:
d) PHP Functions are collections of variables.

2. a) PHP Functions are Reuse of code
b) PHP Functions are Information hiding
c) PHP Parameterized functions are the functions without parameters
d) PHP arrays are using For each looping concepts
Answer:
c) PHP Parameterized functions are the functions without parameters

3. a) Array is a collection of heterogeneous data
b) An Array is a block of code that performs a specific action.
c) A function is already created by the system it is a reusable piece
d) An array is a special variable, which can hold more than one value at a time.
Answer:
b) An Array is a block of code that performs a specific action.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 5 PHP Function and Array

Question 4.
a) An array is a block of statements that can be used repeatedly in a program.
b) The index can be assigned automatically in a collection of the data set
c) A multidimensional array is an array containing one or more arrays.
d) Associative arrays are arrays that use named keys that you assign to them.
Answer:
a) An array is a block of statements that can be used repeatedly in a program.

5. a) User Defined Function (UDF) in PHP gives a privilege to the user to write own specific operation inside of existing program module.
b) A user-defined Function declaration begins with the keyword “function”.
c) A Function is a type of subroutine or procedure in a program.
d) A Function will not be executed by a call to the Function
Answer:
d) A Function will not be executed by a call to the Function

Match the following:

1. Indexed Arrays – System function
2. Associative Arrays – Function with arguments
3. Multidimensional Arrays – Key value pair
4. Parameterized function – Array containing one or more array
5. Predefined function – Numeric Index

Answer:
1. Numeric Index
2. Key valued pair
3. Array containing one or more array
4. Function with arguments
5. System Function

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 5 PHP Function and Array

Very Short Answers

Question 1.
Classify functions?
Answer:
The Function can be divided into three types as follow:

  1. User-defined Function
  2. Pre-defined or System or built-in Function, and
  3. Parameterized Function.

Question 2.
What is an associative array?
Answer:
Associative arrays are arrays that use named keys that you assign to them.

Question 3.
How index will be assigned in an indexed array?
Answer:
The index can be assigned automatically in a collection of the data set

Question 4.
What is a Multi-Dimensional Array?
Answer:
A multidimensional array is an array containing one or more arrays.

Part B

Short Answers

Question 1.
Write a PHP program for function with one arguments?
Answer:
<?php
function School_Name($sname) {
echo $sname.“in Tamilnadu.<br>”;
}
SchoolName (“Government Higher Secondary School Madurai”);
SchoolName (“Government Higher Secondary School Trichy”);
School Name (“Government Higher Secondary School Chennai”);
School Name (“Government Higher Secondary School Kanchipuram”);
School Name (“Government Higher Secondary School Tirunelveli”);
?>

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 5 PHP Function and Array

Question 2.
Give important characteristics of PHP functions?
Answer:

  1. PHP Functions are Reducing duplication of code.
  2. PHP Functions are Decomposing complex problems into simpler pieces.
  3. PHP Functions are Improving the clarity of the code.
  4. PHP Functions are Reuse of code.
  5. PHP Functions are Information hiding.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 2 Objectives of Business

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Pdf Chapter 2 Objectives of Business Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Commerce Solutions Chapter 2 Objectives of Business

11th Commerce Guide Objectives of Business Text Book Back Questions and Answers

EXERCISE

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
The Primary objective of a business is ……………………
a) Making Profit
b) Not Making Profit
c) Special skill
d) None of the above
Answer:
a) Making Profit

Question 2.
Occupation of a Doctor is ……………….
a) Employment
b) Business
c) Profession
d) Sole Proprietor
Answer:
c) Profession

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 2 Objectives of Business

Question 3.
The following does not characterize business activity?
a) Production of goods and services
b) Presence of Risk
c) Sale or exchange of goods and services
d) Salary or wages
Answer:
d) Salary or wages

Question 4.
Activities undertaken out of love and affection or with social service motive are termed as:
a) Economic activities
b) Monetary activities
c) Non Economic Activities
d) Financial Activities
Answer:
c) Non Economic Activities

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 2 Objectives of Business

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
Define Economic Activities.
Answer:
Economic activities are those activities which are undertaken to earn money or financial gain for livelihood.

Question 2.
What do you mean by Business?
Answer:
Business refers to any human activity undertaken on a regular basis with the object to earn profit through production, distribution, sale, or purchase of goods and services.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 2 Objectives of Business

Question 3.
Define Profession.
Answer:
Professions are those occupations which involve rendering of personal services of a special and expert nature. A profession is something which is more than a job. It is a career for someone who is competent in their respective areas.
Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 2 Objectives of Business 1

Question 4.
What do you mean by Employment?
Answer:
The occupation through which people work for others and get remuneration in the form of wages or salaries is known as employment.
E.g. Managers, Clerks, Bank officials, Factory workers etc.

III. Short Answer Questions

Question 1.
What do you mean by human activities? Explain.
Answer:
Human activity is an activity performed by a human being to meet his/her needs and wants or maybe for personal satisfaction. Human activities can be categorized into economic and non – economic activities.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 2 Objectives of Business

Question 2.
Write short notes on:
(a) Business
(b) Profession
Answer:
Business:
Business refers to any human activities undertaken on a regular basis with the objective to earn profit through production, distribution, purchase, and sale of goods and senders. It is connected with raising, producing, or processing goods. Business activities are classified on the basis of size, ownership, and function.

Profession:
The occupation involves the rendering of personal services of a special and expert nature. It is a career for someone who is competent in their respective areas. It includes professional activities which are subject to guidelines or codes of conduct laid down by professional bodies. The persons engaged in the profession are called professionals and they earn income by charging professional fees.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 2 Objectives of Business

Question 3.
Explain the concept of ‘Business.
Answer:
Business refers to any human activity undertaken on a regular, basis with the object to earn profit through production, distribution, sale, or purchase of goods and services. Business activities are connected with raising, producing, or processing goods. The industry creates form utility to goods by bringing materials into the form which is useful for intermediate consumption or final consumption by consumers.

Question 4.
Briefly state the human objectives of a business.
Answer:
It refers to the objectives aimed at the well being as well as the fulfillment of expectations of employees as also of people who are disabled, handicapped, and deprived of proper education and training. It includes the economic well-being of the employees, social and psychological satisfaction of employees, and the development of human resources.

IV. Long Answer Questions

Question 1.
Explain the characteristics of Business.
Answer:
1. Production or Procurement of Goods: Goods must be produced or procured in order to satisfy human wants.

2. Sale, Transfer, or Exchange: There must be a sale or exchange of goods or services. When a person weaves cloth for his personal consumption, it is not business because there is no transfer or sale.

3. Dealing in Goods and Services: Goods produced or procured may be consumer goods like cloth, pen, brush, bag, etc., or producer-goods like plant and machinery. Services refer to activities like a supply of electricity, gas or water, transportation, banking, insurance, etc.

4. Regularity of Dealings: An isolated dealing in buying and selling does not constitute a business. The transactions must be regular.

5. Profit Motive: An important feature of the business is profit motive. Business is an economic activity by which human beings make their living.

6. Element of Risk: The profit that is expected in a business is always uncertain because it depends upon a number of factors beyond the control of the businessman.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 2 Objectives of Business

Question 2.
Compare business with profession and employment.
Answer:

Nature of DifferenceBusinessProfessionEmployment
Mode of EstablishmentPromoter’s decision registration and other formalities as prescribed by lawMembership of a professional body or certificate of practiceService contract or letter of appointment
Nature of workGoods and services provided to the publicPersonalized service of expert naturePerforming work assigned by the employer
QualificationsNo minimum qualifications are essentialEducation and training in the specialized fieldSpecialized knowledge not required in all cases
Basic MotiveEarning profits by satisfying the needs of societyRendering serviceEarning wages or salary by serving the employer
CapitalCapital investment required as per the size of the firmLimited capital necessary for the establishmentNo capital required
RewardProfitsProfessional feeSalary or Wages
RiskProfits are uncertain and irregularThe fee is regular and certain, never negativeFixed and regular pay, no risk
Transfer of InterestTransfer possible with some formalitiesNot possibleNot transferable
Code of EthicsNo specific code of conduct, moral and ethical dealings onlyProfessional code of ethics, generally public advertisement prohibitedRules and regulations of the employing organization

Question 3.
Discuss any five objectives of the business.
Answer:
1. Economic Objectives:
Economic objectives of business refer to the objective of earning profit and also other objectives that are necessary to be pursued to achieve the profit objective, which includes the creation of customers, regular innovations, and best possible use of available resources.

2. Social Objectives:
Social objectives are those objectives of the business, which are desired to be achieved for the benefit of society. Since business operates in society by utilizing its scarce resources, the society expects something in return for its welfare.

3. Organizational Objectives:
The organizational objectives denote those objectives an organization intends to accomplish during the course of its existence in the economy like expansion and modernization, the supply of quality goods to consumers, customers’ satisfaction, etc.

4. Human Objectives:
Human objectives refer to the objectives aimed at the well being as well as the fulfillment of expectations of employees as also of people who are disabled, handicapped, and deprived of proper education and training.

The human objectives of business may thus include the economic well-being of the employees, social and psychological satisfaction of employees, and development of human resources.

5. National Objectives:
Being an important part of the country, every business must have the objective of fulfilling national goals and aspirations.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 2 Objectives of Business

Question 4.
Distinguish between economic and non-economic activity.
Answer:

Nature of difference Economic activitiesNon-Economic activities
DefinitionEconomic activities are those activities which are undertaken to earn money or financial gain for livelihood.
E.g. Fruit Seller selling fruits
Non-economic activities are those activities which are undertaken for the sake of pleasure, performed out of love, sympathy, sentiments, etc.
E.g Mother cooks for her family.
MotiveThe sole motive is to earn money or financial gain.
E.g. working as a lawyer.
Undertaken for the satisfaction of social, psychological, or emotional needs.
E.g Visit a temple or teaching lesser privileged children
MoneyAll economic activities can be valued inNon-economic activities cannot be
Measurementmonetary terms.
E.g. Doctor charges Rs.500 as a consultation fee
valued in monetary terms. These are an expression of a thought, feeling or a gesture.
E.g An NGO distributes free clothes to poor children.
OutcomeAll economic activities result in the production, procurement, distribution, and consumption of goods and services.
E.g Nokia produces cell phones and sells across India through its distributors
The end result of a non-economic activity is the mental, emotional or psychological satisfaction of the person doing the activity.
E.g Sana enjoys teaching orphans in an orphanage.
RelationshipEconomic activities are related to the creation of wealth.
E.g Ram saved part of his salary to purchase a house of his own.
Non-economic activities do not create wealth.
E.g. Money received as donations are spent on charity work.
DurationsEconomic activities are repetitive. They are done on a regular basis to earn a living.
E.g. Ice cream seller sells ice creams every evening.
Non-economic activities may not be undertaken regularly. Usually, they are done during free time.
E.g Sana visits an orphanage in her free time.
Sources of InitiationEconomic activities are initiated to satisfy human needs and wants.Non-economic activities are initiated to satisfy emotional or sentimental pleasures.

11th Commerce Guide Objectives of Business Additional Important Questions and Answers

Question 1.
Human activities can be categorised into …………….. types.
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Answer:
(b) Two

Question 2.
Which of the following is not characterized as economic activities?
a) Production of goods by the manufacturer
b) Selling by retailers
c) Medical advice rendered by a physician
d) Celebrating festivals
Answer:
d) Celebrating festivals

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 2 Objectives of Business

Question 3.
Occupations may be classified into ……………. categories.
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Answer:
(c) Three

Question 4.
Occupation in which people work for others and get remuneration is known as ………………….
a) Profession
b) Business
c) Exchange of services
d) Employment
Answer:
d) Employment

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 2 Objectives of Business

Question 5
………………. refers to the occupation in which people work for others and get remuneration in the form of wages or salaries.
(a) Employment
(b) Profession
(c) Business
(d) Industry
Answer:
(a) Employment

Question 6.
Economic activities performed for earning profits is known as ……………
a) Business
b) Employment
c) Profession
d) Avocation
Answer:
a) Business

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 2 Objectives of Business

Question 7.
An enterprise which is owned, managed and controlled by Government and private entrepreneurs are known as ……………
a) Public Enterprise
b) Private Enterprise
c) Joint Enterprise
d) Co-operative Society
Answer:
c) Joint Enterprise

Question 8.
Which one of the following is the example for Public Enterprises?
a) State Trading Corporation (STC)
b) Ramesh Bros
c) Maruti Suzuki
d) Sole Trader Concern
Answer:
a) State Trading Corporation (STC)

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 2 Objectives of Business

Question 9.
The National Objectives of business is ……………………
a) Promote Social justice
b) Special skill
c) Making a profit
d) Satisfaction of employees
Answer:
a) Promote Social justice

Question 10.
The primary objective of a business is ……………
a) Making Profit
b) Not Making Profit
c) Special skill
d) None of the above
Answer:
a) Making Profit

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 2 Objectives of Business

Question 11.
Occupation of a Doctor is …………..
a) Employment
b) Business
c) Profession
d) Sole proprietor
Answer:
d) Sole proprietor

Question 12.
The following does not characterize business activity …………………….
a) Production of goods and services
b) Presence of Risk
c) Sale or exchange of goods and services
d) Salary or wages
Answer:
c) Sale or exchange of goods and services

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 2 Objectives of Business

Question 13.
Activities undertaken out of love and affection or with social service motive are termed as …………….
a) Economic activities
b) Monetary activities
c) Non-Economic activities
d) Financial activities
Answer:
a) Economic activities

Question 14.
The economic activity which is connected with the conversion of resources into useful goods is known as ……………..
a) Commerce
b) Trade
c) Industry
d) Business
Answer:
a) Commerce

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
What do you mean by non-economic activities?
Answer:
Activities undertaken to satisfy social and psychological needs are called non-economic activities.

Question 2.
What do you mean by Employment?
Answer:
The occupation through which people work for others and get remuneration in the form of wages or salaries is known as employment.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 2 Objectives of Business

Question 3.
What are Private Enterprises?
Answer:
An enterprise is said to be a private enterprise where is owned, managed, and controlled by persons other than Government.

Question 4.
What are Joint Enterprises?
Answer:
When an enterprise is owned, managed, and controlled by Government and private entrepreneurs, it is known as joint enterprises. E.g. Maruti Suzuki.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 2 Objectives of Business

Question 5.
What is Joint Enterprise?
Answer:
An enterprise is said to be a joint enterprise where it is owned, managed, and controlled by Government and private entrepreneurs. Example – Maruti Suzuki

Question 6.
How do you explain large-scale business?
Answer:
The units which require large capital, employ a large number of workers and produce the goods on large scale is known as Large Scale business.
E.g: Suffola, Sunflower oil industries. (Extraction of edible oil from oilseeds in oil mills.)

IV. Long Answer Questions

Question 1.
Briefly explain the Business activities on the basis of Ownership.
Answer:
On the basis of ownership business activities may be broadly grouped into three categories.

D Private Enterprises:
An enterprise is said to be a private enterprise where it is owned, managed, and controlled by persons other than Government.

Sole proprietorship.
Example – Sundar Stationeries
D Partnership firms.
Example – Ramesh Bros.

Public Enterprises:
An enterprise is said to be a public enterprise where it is owned, managed, and controlled by the Government or any of its agencies or both. Public enterprises may be organized in several forms such as

  • Departmental undertaking – Public Works Department (PWD)
  • Public Corporation – Oil and Natural Gas Corporation (ONGC)
  • Government Company – State Trading Corporation (STC)

Joint Enterprises:
An enterprise is said to be a joint enterprise where it is owned, managed, and controlled by Government and private entrepreneurs.
Example: Maruti Suzuki.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 2 Objectives of Business

Question 2.
Write any three characteristics of Business.
Answer:
1. Production or Procurement of Goods:
Goods must be produced or procured in order to satisfy human wants.

2. Sale, Transfer, or Exchange:
There must be a sale or exchange of goods or services. When a person weaves cloth for his personal consumption, it is not business because there is no transfer or sale.

3. Dealing in Goods and Services:
Goods produced or procured may be consumer goods like cloth, pen, brush, bag, etc., or producer goods like plant and machinery. Services refer to activities like a supply of electricity, gas or water, transportation, banking, insurance, etc.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 2 Objectives of Business

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Pdf Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Economics Solutions Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

12th Economics Guide Introduction to Statistical Methods and Econometrics Text Book Back Questions and Answers

Part – I

Multiple Choice questions

Question 1.
The word ‘statistics’ is used as ……………..
a) Singular
b) Plural
c) Singular and Plural
d) None of above
Answer:
c) Singular and Plural

Question 2.
Who stated that statistics as a science of estimates and probabilities.
a) Horace Secrist
b) R. A Fisher
c) Ya – Lun – Chou
d) Boddington
Answer:
d) Boddington

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 3.
Sources of secondary data are ……………..
a) Published sources
b) Unpublished sources
c) neither published nor unpublished sources
d) Both (A) and (B)
Answer:
d) Both (A) and (B)

Question 4.
The data collected by questionnaires are ………………….
a) Primary data
b) Secondary data
c) Published data
d) Grouped data
Answer:
a) Primary data

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 5.
A measure of the strength of the linear relationship that exists between two variables is called:
a) Slope
b) Intercept
c) Correlation coefficient
d) Regression equation
Answer:
c) Correlation coefficient

Question 6.
If both variables X and Y increase or decrease simultaneously, then the coefficient of correlation will be:
a) Positive
b) Negative
c) Zero
d) one
Answer:
a) Positive

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 7.
If the points on the scatter diagram indicate that as one variable increases the other variable tends to decrease the value of r will be :
a) Perfect positive
b) Perfect negative
c) Negative
d) Zero
Answer:
c) Negative

Question 8.
The value of the coefficient of correlation r lies between :
a) 0 and 1
b) -1 and 0
c) -1 and +1
d) -0.5 and +0.5
Answer:
c) -1 and +1

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 9.
The term regression was used by :
a) Newton
b) Pearson
c) Spearman
d) Galton .
Answer:
d) Galton .

Question 10.
The purpose of simple linear regression analysis is to:
a) Predict one variable from another variable
b) Replace points on a scatter diagram by a straight-line
c) Measure the degree to which two variables are linearly associated
d) Obtain the expected value of the independent random variable for a given value of the dependent variable
Answer:
a) Predict one variable from another variable

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 11.
A process by which we estimate the value of dependent variable on the basis of one or more independent variables is called:
a) Correlation
b) Regression
c) Residual
d) Slope
Answer:
b) Regression

Question 12.
If Y = 2 – 0.2 X, then the value of Y-intercept is equal to
a)-0.2
b) 2
c) 0.2 X.
d) All of the above
Answer:
b) 2

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 13.
In the regression equation Y = β0+ β1 X, the Y is called
a) Independent variable
b) Dependent variable
c) Continuous variable
d) none of the above
Answer:
b) Dependent variable

Question 14.
In the regression equation X =β0+ β1 X, the X is called :
a) Independent variable
b) Dependent variable
c) Continuous Variable
d) none of the above
Answer:
a) Independent variable

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 15.
Econometrics is the integration of
a) Economics and Statistics
b) Economics and Mathematics
c) Economics, Mathematics, and Statistics
d) None of the above
Answer:
c) Economics, Mathematics, and Statistics

Question 16.
Econometric is the word coined by
a) Francis Gal ton
b) RagnarFrish
c) Karl Person
d) Spearsman
Answer:
b) RagnarFrish

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 17.
The raw materials of Econometrics are :
a) Data
b) Goods
c) Statistics
d) Mathematics
Answer:
a) Data

Question 18.
The term Uiin regression equation is
a) Residuals
b) Standard error
c) Stochastic error term
d) none
Answer:
c) Stochastic error term

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 19.
The term Uiis introduced for the representation of
a) Omitted Variable
b) Standard error
c) Bias
d) Discrete Variable
Answer:
a) Omitted Variable

Question 20.
Econometrics is the amalgamation of
a) 3 subjects
b) 4 subjects
c) 2 subjects
d) 5 subjects
Answer:
a) 3 subjects

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

PART-B

Answer the following questions in one or two sentences.

Question 21.
What is Statistics?
Answer:

  1. The term‘Statistics’is used in two senses: as singular and plural.
  2. In singular form it simply means statistical methods.
  3. Statistics when used in singular form helps in the collection, presentation, classification and interpretation of data to make it easily comprehensible.
  4. In its plural form it denotes collection of numerical figures and facts.
  5. In the narrow sense it has been defined as the science of counting and science of averages.

Question 22.
What are the kinds of Statistics?
Answer:

  • Descriptive statistics
  • Inferential statistics

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 23.
What do you mean by Inferential Statistics?
Answer:

  1. The branch of statistics concerned with using sample data to make an inference about a population of data is called Inferential Statistics.
  2. It draws conclusion for the population based on the sample result.
  3. It uses hypotheses, testing and predicting on the basis of the outcome.
  4. It tries to understand the population beyond the sample.

Question 24.
What are the kinds of data?
Answer:
Data may be classified Based on characteristics.

  1. Quantitative Data
  2. Qualitative Data Based on sources:
  3. Primary Data
  4. Secondary Data.

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 25.
Define Correlation.
Answer:
Correlation is a statistical device that helps to analyse the covariation of two or more variables. Sir Francis Galton, is responsible for the calculation of correlation coefficient.

Question 26.
Define Regression.
Answer:
Regression means going back and it is a mathematical measure showing the average relationship between two variables.

Question 27.
What is Econometrics?
Answer:
Origin Of Econometrics:

  1. Economists tried to support their ideas with facts and figures in ancient times.
  2. Irving Fisher is the first person, developed mathematical equations in the quantity theory of money with help of data.
  3. Ragnar Frisch, a Norwegian economist and statistician named the integration of three subjects such that mathematics, statistical methods, and economics as Econometrics” in 1926.

PART – C

Answer the following questions in one paragraph.

Question 28.
What are the functions of Statistics?
Answer:

Functions of Statistics:

  1. Statistics presents facts in a definite form.
  2. It simplifies mass of figures.
  3. It facilitates comparison.
  4. It helps in formulating and testing.
  5. It helps in prediction.
  6. It helps in the formulation of suitable policies.

(I) Statistics are an aggregate of facts:
For example, numbers in a calendar pertaining to a year will not be called statistics, but to be included in statistics it should contain a series of figures with relationships for a prolonged period.

(II) Statistics are numerically enumerated, estimated and expressed.

(III) Statistical collection should be systematic with a predetermined purpose:
The purpose of the collection of statistics should be determined beforehand in order to get accurate information.

(IV) Should be capable of being used as a technique for drawing comparison:
It should be capable of drawing comparisons between two different sets of data by tools such as averages, ratios, rates, coefficients etc.

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 29.
Find the Standard Deviation of the following data: 14, 22, 9, 15, 20, 17, 12, 11
(Answer: = 4.18)
Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics 1

Question 30.
State and explain the different kinds of Correlation.

1) Based on the direction of changé of variables:

  • Positive correlation
  • Negative correlation

2) Based upon the number of variables studied:

  • Simple correlation
  • Multiple correlations

3) Partial correlation
Based upon the constancy of the ratio of change between the variables:-

  • Linear correlation 1
  • Non-linear correlation

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 31.
Mention the uses of Regression Analysis.
Answer:

  1. Regression means going back and it is a mathematical measure showing the average relationship between two variables.
  2. Both the variables may be random variables.
  3. It indicates the cause and effect relationship between the variables and establishes a functional relationship.
  4. Besides verification, it is used for the prediction of one value, in relation to the other given value.
  5. The regression coefficient is an absolute figure. If we know the value of the independent variable, we can find the value of the dependent variable.
  6. In regression, there is no such spurious regression.
  7. It has wider application, as it studies linear and nonlinear relationships between the variables.
  8. It is widely used for further mathematical treatment.

Question 32.
Specify the objectives of econometrics.
Answer:

  1. It helps to explain the behaviour of a forthcoming period that is forecasting economic phenomena.
  2. It helps to prove the old and established relationships among the variables or between the variables.
  3. It helps to establish new theories and new relationships.
  4. It helps to test the hypotheses and estimation of the parameter.

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 33.
Differentiate the economic model with the econometric model.
Answer:
Economic Model:

  1. Economic model is the theoretical construct that represents the complex economic process.
  2. Economic model is based on mathematical modeling.
  3. Economic model is focused on establishing the logical relationships between the variables in the model.
  4. Economic model is applied in stating the theoretical relationship into mathematical equations.
  5. Economic model believes that the outcome is certain and exact. So disturbance term is not required.
  6. Economic model is deterministic in nature.
  7. The Keynesian consumption function: C = a + by is the economic model

Econometric Model:

  1. Econometric model is the statistical concept that represents the numerical estimate of the variables involved in economic process.
  2. Econometric model is based on statistical modeling.
  3. Econometric model is focused on estimating the magnitude and direction of relationship between the variables.
  4. Econometric model is applied in stating the empirical extent of the economic model.
  5. Econometric model believes that outcome is certain but not exact. So disturbance term plays the vital role.
  6. Econometric model is stochastic in nature.
  7. The Keynesian consumption function: C = a + by + µ is the econometric model

Question 34.
Discuss the important statistical organizations (offices) in India.
Answer:

  • The Ministry of statistics has two wings, statistics and programme Implementation.
    The statistics wing called the National Statistical office (NSO) consists of the central Statistical office ((SO), the computer center and the National Sample Survey office (NSSO).
  • There is also National Statistical commission created through a Resolution of Government of India and an autonomous Institute (ie) Indian Statistical Institute.

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 35.
Elucidate the nature and scope of Statistics.
Answer:
Nature of Statistics:

  1. Different Statisticians and Economists differ in views about the nature of statistics, some call it a science and some say it is an art.
  2. Tippett on the other hand considers Statistics both as a science as well as an art.

Scope of Statistics:
Statistics is applied in every sphere of human activity – social as well as physical – like Biology, Commerce, Education, Planning, Business Management, Information Technology, etc.

Statistics and Economics:

  1. Statistical data and techniques are immensely useful in solving many economic problems
  2. Such as fluctuation in wages, prices, production, distribution of income and wealth and so on.

Statistics and Firms:
Statistics is widely used in many firms to find whether the product is conforming to specifications or not.

Statistics and Commerce:

  1. Statistics are the lifeblood of successful commerce.
  2. Market survey plays an important role to exhibit the present conditions and to forecast the likely changes in future.

Statistics and Education:

  1. Statistics is necessary for the formulation of policies to start new courses, according to the changing environment.
  2. There are many educational institutions owned by public and privately engaged in research and development work to test the past knowledge and evolve new knowledge.
  3. These are possible only through statistics.

Statistics and Planning:
1. Statistics is indispensable in planning. In the modem world, which can be termed as the “world of planning”, almost all the organisations in the government are seeking the help of planning for efficient working, for the formulation of policy decisions and execution of the same.

2. In order to achieve the above goals, various advanced statistical techniques are used for processing, analyzing and interpreting data.

3. In India, statistics play an important role in planning, both at the central and state government levels, but the quality of data highly unscientific.

Statistics and Medicine:

  1. In Medical Sciences, statistical tools are widely used. In order to test the efficiency of a new drug or to compare the efficiency of two drugs or two medicines, a t-test for the two samples is used.
  2. More and more applications of statistics are at present used in clinical investigation.

Statistics and Modern applications:

  1. Recent developments in the fields of computer and information technology have enabled statistics to integrate their models and thus make statistics a part of the decision-making procedures of many organisations.
  2. There are many software packages available for solving simulation problems.

Question 36.
Calculate the Karl Pearson Correlation Co-efficient for the following data
Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics 2
Answer : r = 0.9955
Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics 3

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 37.
Find the regression equation Y on X and X on Y for the following data:
Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics 4
(Answer : Y = 0.787X + 7.26, and X = 0.87Y + 26.65)
Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics 5
Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics 6
Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics 7
Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics 8

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 38.
Describe the application of Econometrics in Economics.
Answer:

  1. To forecast macroeconomics indicators:
    Econometrical methods are used to forecast macroeconomic indicators, Time – series models can be used to make predictions about economic indicators.
  2. To Support Mathematical Economic Model:
    Tinbergen points out that “Econometrics as a result of certain outlook on the role of economics, consists of the application of mathematical statistics to economic data to lend empirical support to the models constructed by mathematical economics and to obtain numerical results.’
  3. Econometric methods are used for the firms in a number of ways like to determine minimum wage rate, factors responsible for the firm to remain in the market, Market Functions etc.

12th Economics Guide Introduction to Statistical Methods and Econometrics Additional Important Questions and Answers

I. Match the following:

Question 1.
a) Contribution to vital statistics – 1) Kautilya
b) Father of statistics – 2) GP Nelson
c) Arthashastra – 3) Akbar’s rule
d) ‘Am – .e – Akbari – 4) Ronald Fisher
Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics 9
Answer:
c) 3 4 1 2

Question 2.
a) Quantitative Data – 1) Collected for the first time
b) Qualitative Data – 2) Data from NSSO
c) Primary Data – 3) Number of firms
d) Secondary Data – 4) Gender
Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics 10
Answer:
c) 3 4 1 2

II. Choose the correct pair

Question 1.
a) Mean – Special Average
b) Geometric Mean – Simple Average
c) Standard Deviation – Root mean square deviation
d) Dispersion – frequency deviation
Answer :
c) Standard Deviation – Root mean square Deviation

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 2.
a) Correlation – Irving Fisher
b) Regression – Karl Pearson
c) Quantity theory – Francis Dalton
d) Econometrics – Ragnar Frisch
Answer:
d) Econometrics – Ragnar Frisch

III. Choose the incorrect pair

Question 1.
a) Statistics Day – June 29
b) NSSO – 1960
c) P. C. Mahalanobis – father of statistics in India.
d) Central Statistical office – New Delhi
Answer :
b) NSSO -1960

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 2.
a) Positive correlation – Y = a – bx
b) Simple correlation – Y = a + bx
c) Non linear correlation – Y = a + bx2
d) Multiple correlation – Qd = f (p, Pc,Ps, t, y)
Answer:
a) Positive correlation – Y = a – bx

IV. Pick the odd one out

Question 1.
a) Scatter diagram method
b) Graphic Method
c) Karl Pearson’s coefficient of regression
d) Method of least squares
Answer:
c) Karl Pearson’s coefficient of regression

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 2.
a) Simple correlation
b) Multiple correlations
c) Partial correlation
d) Positive correlation
Answer:
d) Positive correlation

V. Choose the correct statement

Question 1.
a) Correlation means “stepping back towards the Average”
b) Universal law of regression was given by Karl Pearson
c) Econometrics is concerned with the empirical determination of economic laws.
d) Econometrics is the integration of economics and mathematics.
Answer:
c) Econometrics is concerned with the empirical determination of economic laws

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 2.
a) Mathematics is a science of estimates and probabilities.
b) Tipett considered statistics as a science.
c) Karl Pearson introduced the concept of standard deviation
d) Correlation is a statistical device that helps to analyse the covariation of two or more variables.
Answer:
d) Correlation is a statistical device that helps to analyse the covariation of two or more variables.

VI. Choose the incorrect statement

Question 1.
a) Sir Francis Galton, is responsible for the calculation of the correlation coefficient.
b) If three variables are taken for study it is called a simple correlation.
c) Indian statistical institute is declared as an Institute of National importance by as Act of parliament.
d) The ministry of statistics and programme Implementation came into existence in 1999
Answer:
b) If three variables are taken for study it is called a simple correlation.

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 2.
a) Econometrics may be considered as the integration of economics, statistics
and Accountancy
b) Ragnar Frish was awarded the Nobel prize in 1969.
c) The coefficient of correlation is a relative measure.
d) Regression is used for the further mathematical treatment of the variables.
Answer:
a) Econometrics may be considered as the integration of economics, statistics, and Accountancy.

VII. Fill in the blanks.

Question 1.
The term statistics originated in the Latin word known as ………………………….
(a) Statistik
(b) Status
(c) Statistique
(d) Statistics
Answer:
(b) Status

Question 2.
“Statistics is a science of estimates and probabilities” is a statement of …………………
a) Ronald Fisher
b) Boddington
c) Croxton
d) Cowdeg
Answer:
b) Boddington

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 3.
The first book to have statistics as its title was ………………………….
(a) Contributions to vital statistics
(b) Principles of statistics
(c) Statistics principles
(d) Statistics probabilities
Answer:
(a) Contributions to vital statistics

Question 4.
To test the efficiency of a new drug or to compare the efficiency of two drugs ………….. test in used.
a) t-test
b) f-test
c) chi-test
d) None
Answer:
a) t-test

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 5.
The branch of statistics devoted to the summarization and description of data is called …………….. statistics.
a) Interential
b) Descriptive
c) hypothetical
d) None
Answer:
b) Descriptive

Question 6.
Who is the father of statistics?
(a) Gottfried Achenwall
(b) Francis GP. Nelson
(c) Ronald Fisher
(d) R.A. Fisher
Answer:
(d) R.A. Fisher

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 7.
Karl Pearson introduced the concept of standard deviation is ………………….
a) 1891
b) 1892
c) 1893
d) 1894
Answer :
c) 1893

Question 8.
Statistics are the lifeblood of success………………………….
(a) Maths
(b) Datas
(c) Calculations
(d) Commerce
Answer:
(d) Commerce

VIII. Answer the following in one or two sentences.

Question 1.
Write five averages?
Answer:

  1. There are five averages.
  2. Among them mean, median, and mode are called simple averages and the other two averages geometric mean and harmonic mean are called special averages.

Question 2.
What is partial correlation?
Answer:
If there are more than two variables but only two variables are considered keeping the other variables constant, then the correction is said to be a partial correlation.

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 3.
Write the kinds of dispersion?
Answer:
There are two kinds of measures of dispersion, namely

  1. The absolute measure of dispersion
  2. A relative measure of dispersion

Question 4.
Mention the methods of studying the correlation.
Answer:

  1. Scatter diagram method.
  2. Graphic method.
  3. Karl person’s coefficient of correlation
  4. Method of least squares.

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 5.
State the formula to compute Karl person co-efficient of correlation.
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics 11

Question 6.
Explain the advantages of the Scatter diagram method?
Answer:
Advantages of the Scatter Diagram method:

  1. It is a very simple and non-mathematical method
  2. It is not influenced by the size of an extreme item.
  3. It is the first step in resting the relationship between two variables.

Question 7.
What are the types of Averages?
Answer:
There are five averages. Mean, median, and mode are called simple averages and geometric mean and harmonic mean are called special averages.

IX. Answer the following question in paragraph

Question 1.
Differentiate Descriptive and Inferential statistics.
Answer:

Descriptive StatisticsInferential Statistics
It describes the population under study.It draws conclusions for the population based on the sample result.
It presents the data in a meaning ­ful way through charts, diagrams, graphs, other than described in words.It uses hypotheses, testing, and predicting on the basis of the outcome.
It gives a summary of data.It tries to understand the population beyond the sample.

Question 2.
Briefly explain the kinds of measures of dispersion?
Answer:
There are two kinds of measures of dispersion, namely

  1. The absolute measure of dispersion
  2. A relative measure of dispersion

The absolute measure of dispersion indicates the amount of variation in a set of values in terms of units of observations. Relative measures of dispersion are free from the units of measurements of the observations. They are pure numbers. They are used to compare the variation in two or more sets, which are having different units of measurements of observations. Standard Deviation is one of the methods of Absolute measure of dispersion.

Karl Pearson introduced the concept of standard deviation in 1893. Standard deviation is also called Root- Mean Square Deviation. The reason is that it is the square – root of the mean of the squared deviation from the arithmetic mean. It provides accurate results. The Square of standard deviation is called Variance.

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 3.
Explain the Characteristics of statistics.
Answer:

  • Statistics are an aggregate of facts.
  • Statistics are numerically enumerated, estimated, and expressed.
  • The statistical collection should be systematic with a predetermined purpose.
  • Should be capable of being used as a technique for drawing a comparison.

Question 4.
What are the limitations of statistics?
Answer:

  1. Statistics is not suitable to the study of the qualitative phenomenon
  2. Statistical laws are not exact.
  3. The statistics table may be misused.
  4. Statistics is only one of the methods of studying a problem.

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 5.
Write a short note on NSSO.
Answer:
The National sample survey organization, now known as the National sample survey office, is an organization under the ministry of statistics of the Government of India. It is the largest organization in India, conducting regular socio-economic surveys. It was established in 1950.
NSSO has four divisions:

  • Survey Design and Research Division (SDRD)
  •  Field Operations Division (FOD)
  • Data processing division (DPD)
  • Co-ordination and Publication Division (CPD)

Question 6.
Calculate the standard deviation from the following data by the Actual Mean method.
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics 12
Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics 13

Question 6.
Write the assumptions of the Linear Regression Model?
Answer:
Assumptions of the Linear Regression Model:
The Linear regression model is based on certain assumptions

  1. Some of them refer to the distribution of the random variable.
  2. Some of them refer to the relationship between Ui and the explanatory variables (x1, x2, x3 given in the above example).
  3. Some of them refer to the relationship between Ui the explanatory variables themselves.

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

X. Answer the following questions

Question 1.
Distinguish between correlation and Regression.
Answer:

CorrelationRegression
Correlation is the relationship between two or more variables, which vary with the other in the same or the opposite direction.Regression means going back and it is a mathematical measure showing the average relationship between
two variables.
Both the variables X and Y are random variables.Both the variables may be random variables.
There may be a spurious correlation between the two variables.In regression, there is no such spurious regression.
It has limited application because it is confined only to linear relationships be­tween the variables.It has wider application, as it stud­ies linear and nonlinear relation­ship between the variables.
It is not very useful for further mathemat­ical treatment.It is widely used for further mathe­matical treatment.

Question 2.
Explain the difference between correlation and regression?
Answer:
Difference between Correlation and Regression:
Correlation:

  1. Correlation is the relationship between two or more variables, which vary with the other in the same or the opposite direction.
  2. Both the variables X and Y are random variables.
  3. It finds out the degree of relationship between two variables and not the cause and effect relationship.
  4. It is used for testing and verifying the relation between two variables and gives limited information.
  5. The coefficient of correlation is a relative measure. The range of relationships lies between -1 and +1.
  6. There may be a spurious correlation between the two variables.
  7. It has limited application because it is confined only to a linear relationship between the variables.
  8. It is not very useful for further mathematical treatment.

Regression:

  1. Regression means going back and it is a mathematical measure showing the average relationship between two variables.
  2. Both the variables may be random variables.
  3. It indicates the cause and effect relationship between the variables and establishes the functional relationship.
  4. Besides verification, it is used for the prediction of one value, in relation to the other given value.
  5. The regression coefficient is an absolute figure. If we know the value of the independent variable, we can find the value of the dependent variable.
  6. In regression, there is no such spurious regression.
  7. It has wider application, as it studies the linear and nonlinear relationships between the variables.
  8. It is widely used for further mathematical treatment.

Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics

Question 3.
Find the coefficient of correlation with the actual mean Method for the following data:
E:\imagess\ch 10\Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics 14.png
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics 15
Samacheer Kalvi 12th Economics Guide Chapter 12 Introduction to Statistical Methods and Econometrics 16

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Pdf Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

12th Computer Applications Guide Introduction to Hypertext Pre-Processor Text Book Questions and Answers

Part I

Choose The Correct Answers

Question 1.
What does PHP stand for?
a) Personal Home Page
b) Hypertext Preprocessor
c) Pretext Hypertext Processor
d) Pre-processor Home Page
Answer:
b) Hypertext Preprocessor

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Question 2.
What does PHP files have a default file extension?
a) .html
b) .xml
c) .php
d) .ph
Answer:
c) .php

Question 3.
A PHP script should start with………….. and end with …………….
a) <php>
b) < ? php ?>
c) < ? ? >
d) < ?php ? >
Answer:
b) < ? php ?>

Question 4.
Which of the following must be installed on your computer so as to run PHP script?
a) Adobe
b) windows
c) Apache
d) IIS
Answer:
c) Apache

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Question 5.
We can use to ………… comment a single line?
i) /?
ii) //
iii) #
iv) /* */
a) Only (ii)
b) (i), (iii) and (iv)
c) (ii), (iii) and (iv)
d) Both (ii) and (iv)
e) Both (ii) and (iii)
Answer:
e) Both (ii) and (iii)

Question 6.
Which of the following PHP statement/statements will store 41 in variable num?
(i) $x = 41;
(ii) $x = ’41’;
(iii) (i) $x = “41”;
a) Both (i) and (ii)
b) All of the mentioned,
c) Only (iii)
d) Only (i)
Answer:
d) Only (i)

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Question 7.
What will be the output of the following PHP code?
<?php
$num = 1;
$num1 = 2;
print $num . “+‘ $numl ;
a) 3
b) 1+2
c) 1.+.2
d) Error
Answer:
c) 1.+.2

Question 8.
Which of the following PHP statements will output Hello World on the screen?
a) echo (“Hello World”);
b) print (“Hello
World”);
c) printf (“Hello World”);
d) sprintf (“Hello
World”);
Answer:
a) echo (“Hello World”);

Question 9.
Which statement will output $x on the screen?
a) echo “\$x”;
b) echo “$$x”;
c) echo “/$x”;
d) echo “$x;
Answer:
b) echo “$$x”;

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Question 10.
Which of the below symbols is a newline character?
a) \r
b) \n
c) /n
d) /r
Answer:
a) \r

Part II

Short Answers

Question 1.
What are the common usages of PHP?
Answer:

  • It is a very simple and lightweight open-source server-side scripting language.
  • It can easily embed with HTML and other client-side scripting languages like CSS (Cascading Style Sheets) and Javascript.
  • It also creates dynamic and interactive Webpages in the red time Web development projects.

Question 2.
What is a Web server?
Answer:

  • A Web sewer is Software that uses HTTP (Hypertext Transfer Protocol) to serve the files that form Web pages to users
  • Web server software that runs on server hardware, governs the server-side scripting compilation into an intermediate bytecode that is then interpreted by the runtime engine,

Question 3.
What are the types of a scripting language?
Answer:
Web scripting languages are classified into two types, client-side and server-side scripting language. PHP is completely different from Client-side scripting language like Javascript. The PHP code entirely executes on Webserver which is installed in the remote machine.

Question 4.
Differentiate between Client and Server?
Answer:

ClientServer
The client-side environment used to run scripts is usually a browser.The server-side environment that runs a scripting language Is a web server.
Does not need server InteractionRequires server interaction.
Example: HTML, CSS, JavaScript etc.Example PHP, ASP.net, Ruby on Rails, Python, etc.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Question 5.
Give few examples of Web Browser?
Answer:

  • Internet Explorer
  • UC Browser
  • Opera
  • Google Chrome and
  • Mozilla Firefox.

Question 6.
What is a URL?
Answer:

  • URL is the abbreviation of Uniform Resource Locator
  • It is the address of a specific Web page or fiie on the Internet,
  • URL is made up four parts-protocols, hostname, folder name and fiie name,
  • Example: http://www.googie.com/

Question 7.
Is PHP a case sensitive language?
Answer:
Yes, smaller case & uppercase letters are different in PHP.

Examples
If you defined a variable in lowercase, then you need to use it in lowercase everywhere In the program.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Question 8.
How to declare variables in PHP?
Answer:

  • Variable name must always begin with a $ symbol.
  • Variable name can never start with a number,
  • Variable names are case-sensitive.

Question 9.
Define Client-Server Architecture.
Answer:
The client-server architecture introduces an application sharing mechanism between two different hardware systems over the network (Internet/intranet).

Question 10.
Define Web server.
Answer:
A Web server is Software that uses HTTP (Hyper-text Transfer Protocol) to serve the files that form
Web pages to users.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Part III

Explain in brief answer

Question 1.
Write the features of server side scripting language.
Answer:

  • Server-side scripting offers greater protection for user privacy
  • It often reduces the loading rime for web pages
  • Some browsers don’t fully support JavaScript, so server-side scripting is essential to run dynamic pages on these browsers.

Question 2.
Write is the purpose of Web servers?
Answer:

  1. Webserver is software which is running in server hardware.
  2. It takes the responsibilities for the compilation and execution of server-side scripting languages.
  3. After receiving the request from the client machine the Web server tries to compile and interpret the PHP code which is available in remote machine.
  4. Next a response will be generated and sent back to the client machine over the network from Webserver.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Question 3.
Differentiate Server side and Client Side Scripting language.
Answer:

Basis for
comparison
Server-side scriptingCiient-side scripting
BasicWorks in the back end which could not be visible at the client end.Works at the front end and script are visible among the users.
ProcessingRequires server interaction.Does not need interaction with the server.
Languages involvedPHP, ASP.net, Ruby on Rails, ColdFusion, Python, et­cetera.HTML, CSS, JavaScript, etc.
AffectCould effectively customize the web pages and provide dynamic websites.Can reduce the load to the server.
SecurityRelatively secure.Insecure

Question 4.
In how many ways you can embed PHP code in an HTML page?
Answer:

  1. PHP script can be written inside of HTML code and save the file with an extension of .php. The embedded PHP file gets executed in the Webserver, the browser receives only the HTML and other client-side files.
  2. Php files can also be embedded with css and js files.
  3. Using template engines like Smarty, DWOO, Mustache, Blade we can embed PHP files.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Question 5.
Write short notes on PHP operator.
Answer:
An operator is a symbol which is used to perform mathematical and logical operations in programming languages.
Different types of the operator in PHP are:

  1. Arithmetic operators
  2. Assignment operators
  3. Comparison operators
  4. Increment/Decrement operators
  5. Logical operators and
  6. String operators

Part IV

Explain In Detail

Question 1.
Explain client-side and server-side scripting language.
Answer:
Web scripting languages are classified into two types, client-side and server-side scripting language.
Client-side Environment

  • The client-side environment used to run scripts is usually a browser.
  • The processing takes place on the end-users computer.
  • The source code is transferred from the webserver to the user’s computer over the internet and run directly in the browser,
  • The scripting language needs to be enabled on the client computer. Sometimes if a user is conscious of security risks they may switch the scripting facility off. .
  • When this is the case a message usually pops up to alert the user when the script Is attempting to run.

Server-side Environment

  • A server is a computer system that serves as a central repository of data and programs and is shared by clients
  • The server-side environment that runs a scripting language is a web server.
  • A user’s request is fulfilled by running a script directly on the webserver to generate dynamic HTML pages.
  • This HTML is then sent to the client browser.
  • It is usually used to provide interactive websites that interface to databases or other data stores on the server.
  • This is different from client-side scripting where scripts are run by the viewing web browser, usually in JavaScript.
  • The primary advantage to server-side scripting is the ability to highly customize the response based on the user’s requirements, access rights, or queries into data stores.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Question 2.
Discuss in detail Website develop¬ment activities.
Answer:
The process of development also includes Web content generation, Web page designing, Website security, and so on.
PHP Script:

  1. Website or Web page is developed by the programmer using PHP script. Finally, the entire Website codes are moved to the Web server path in a remote server machine.
  2. From the client-side, the end-user opens a browser, types the URL of the Website or Webpage, and initiates the request to the remote server machine over the network.
  3. After receiving the request from the client machine the Web server tries to compile and interpret the PHP code which is available in a remote machine.
  4. Next, a response will be generated and sent back to the client machine over the network from Webserver.
  5. Finally, the browser which is installed in the client machine receives the response and displays the output to the user.

Question 3.
Explain the process of Webserver installation.
Answer:
The following are the steps to install and config¬ure Apache Httpd Web server and PHP module in windows server machine.
Step 1:
Go to the Apache foundation Website and download the Httpd Web server Software.
https://httpd.apache.org/download.cgi

Step 2:

  • After downloading. MSI file from Apache foundation Website, the user launches the. MSI file and clicks next and next button to finish the installation on the server machine.
  • The software takes default port number 130 or 130130.
  • Once the user finished, the Web server software is installed and configured on the server hardware machine as a service.

Step 3:

  • To test the installation of the Apache Http Web server, enter the following URL from your Web browser which is installed in your client machine.
    https://iocalhost:130/ or https:// localhost:130130
  • The output page that says “Its works”

Step 4:

  • Administrator user can start, stop and restart the Web server service at any time via the Windows Control panel.
  • Once the services stops, the client machine will not receive the response message from server machine.

Step 5:

  • Webserver’s configuration setting file “httpd. conf ” is located in the conf directory under the apache installation directory.
  • Edit this file and enable the PHP module to run PHP scripting language.

Question 4.
Discuss in detail PHP data types.
Answer:
PHP scripting language supports 13 primitive data types.
Data Types plays important role in all programming languages to classify the data according to the logic.
PHP supports the following data types.

  1. String
  2. Integer
  3. Float
  4. Boolean
  5. Array
  6. Object
  7. NULL
  8. Resource
Data typeExplanationExample
StringThe string is a collection of characters within the double or single quotes$x = “Computer Application!”;
IntegerAn integer is a data type which contains non-decimal numbers.$x = 59135;
FloatFloat is a data type which contains decimal numbers,$x = 19.15;
BooleanBoolean is a data type which denotes the possible two states, TRUE or FALSE$x = true;
$y = false;
ArrayThe array is a data type which has multiple values in a single variable.$cars = arrayC’Computer”,”Laptop”, Mobile”);
ObjectIt is a data type which contains information about data and function inside the class.$school_obj = new School ();
NULLNull Is a special data type which contains s single value; NULL$x = null;
ResourcesThe resource is a specific variable, it has a reference to an external resource.Shandle = fopen(“note.txt” “r”); var_dump($handle);

Question 5.
Explain operators in PHP with examples.
Answer:
The operator is a symbol that is used to perform mathematical and logical operations in programming languages,
Different types of the operator in PHP are:

  1. Arithmetic operators,
  2. Assignment operators,
  3. Comparison operators,
  4. Increment/Decrement operators,
  5. Logical operators, and
  6. String operators,
  7. Arithmetic operators

The Arithmetic operators in PHP perform genera! arithmetical operations, such as addition, subtraction, multiplication and division etc

SymbolOperator NamePurpose
+AdditionThis operator performs the process of adding numbers
SubtractionThis operator performs the process of subtracting numbers
*MultiplicationThis operator performs the process of multiplying numbers
/DivisionThis operator performs the process of dividing numbers
%ModulusThis operator performs the process of finding remainder in division

operation of two numbers

Assignment Operators:

  • Assignment operators are performed with numeric values to store a value to a variable.
  • The default assignment operator is This operator sets the left side operant value of expression to right side variable.
AssignmentSimilar toDescription
x = yx = yThis operator sets the left side operant value of expression to right side variable
x += yx = x+ yAddition
x- = yx = x – ySubtraction
x* = yx = x*yMultiplication
x/ = yx = x/yDivision
x % = yx = x % yModulus

Comparison Operators:

  • Comparison operators perform an action to compare two values.
  • These values may contain integer or string data types (Numbers or Strings).
SymbolOperator NameSymbolOperator Name
==Equal>Greater than
===Identical<less than
! =Not equal>=Greater than or equal to
<>Not equal<=Less than or equal to
!==Not identical

Increment and Decrement Operators:

  • Increment and decrement operators are used to perform the task of increasing or decreasing the variable’s value.
  • This operator is mostly used during iterations in the program logics.
OperatorNameDescription
++$xPre-incrementIncrement $x value by one, then returns $x
$x++Post-incrementReturns $x, then increments $x by one
—$xPre-decrementDecrements $x by one, then returns $x
$x~Post-decrementReturns $x, then decrements $x by one

Logical Operators:
Logical Operators are used to combine conditional statements.

SymbolOperator NameExampleResult
&&And$x && $yTrue if both $x and $y are true
||Or$x || $yTrue if either $x or $y is true
!Not!$xTrue if $x is not true
xorXor$x xor $yTrue if either $x or $y is true, but not both

String Operators:
Two operators are used to perform string related operations such as Concatenation and Concatenation assignment (Appends).

OperatorNameExampleResult
Concatenation$textl . $ text2Concatenation of $txtl and $txt2
.=Concatenation$textl .= $ text2Appends $txt2 to $txtl

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

12th Computer Applications Guide Introduction to Hypertext Pre-Processor Additional Important Questions and Answers

Part A

Choose The Correct Answers:

Question 1.
The variable in PHP begins with a dollar ………… symbol.
a) @
b) #
c) $
d) %
Answer:
c) $

Question 2.
……………………… Scripting languages was introduced to support Internet online business.
(a) Server
(b) Client
(c) Web
(d) Online
Answer:
(c) Web

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Question 3.
In PHP, a Variable name can never start with a ………….
a) alphabet
b) number
c) both a and b
d) either a or b
Answer:
b) number

Question 4.
PHP scripting language supports …………. primitive data types.
a) 10
b) 11
c) 12
d) 13
Answer:
d) 13

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Question 5.
CSS means
(a) combined script style
(b) cascading style sheets
(c) calculated spreadsheet
(d) consecutive script sheets
Answer:
(b) cascading style sheets

Question 6.
PHP was invented in ………….
a) 1992
b) 1993
c) 1994
d) 1995
Answer:
c) 1994

Question 7.
PHP can embed with ………….
a) HTML
b) CSS
c) Javascript
d) All of the above
Answer:
d) All of the above

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Question 8.
JSP means
(a) Joint Server photographs
(b) Java Server pages
(c) Java Script program
(d) Active script pages
Answer:
(b) Java Server pages

Question 9.
PHP also creates ………… Webpages in thereat time Web development projects,
a) Dynamic
b) interactive
c) both a and b
d) None of these
Answer:
c) both a and b

Question 10.
78.9 % of Website are developed by ………… scripting language.
a) ASP
b) JSP
c) VbScript
d) PHP
Answer:
d) PHP

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Question 11.
Which of the following is an assignment operator?
a) =
b) = =
c) = = =
d) ! = =
Answer:
a) =

Question 12.
CGI stands for
(a) Common Gateway Interface
(b) Call Gateway Interrupt
(c) Cold Gateway Interface
(d) Client Gateway Interface
Answer:
(a) Common Gateway Interface

Question 13.
Which of the following is a non-identical operator?
a) =
b) = =
c) = = =
d) ! = =
Answer:
d) ! = =

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Question 14.
Which of the following is an equal operator?
a) =
b) = =
c) = = =
d) ! = =
Answer:
b) = =

Question 15.
Find the Correct one
(i) PHP is an open source
(ii) Apache tom cat supports PHP
(iii) MS-ITS Supports PHP
(a) Only (i) is true
(b) (ii), (iii) – True
(c) (i), (ii) – True
(d) (i), (ii), (iii) – True
Answer:
(d) (i), (ii), (iii) – True

Question 16.
………….is a collection of characters within the double or single quotes
a) String
b) Boolean
c) Integer
d) Float
Answer:
a) String

Question 17.
Boolean is a data type which denotes …………
a) Integer numbers
b) Decimal point numbers
c) True or False state
d) Array
Answer:
c) True or False state

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Question 18.
…………is a data type which has multiple values in a single variable.
a) Integer numbers
b) Decimal point numbers
c) True or False state
d) Array
Answer:
d) Array

Question 19.
How many client-server architecture models there?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(b) 3

Question 20.
………… is a data type which contains information about data and function inside the class.
a) Integer numbers
b) Array
c) True or False state
d) Array
Answer:
d) Array

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Abbreviations:

  • ASP – Active Server Page
  • JSP – Java Server page
  • CSS – CascadingStyle Sheets
  • PHP – Hypertext Pre-processor
  • WWW – World Wide Web
  • CGI – Common Gatewaylnterface
  • OOPs – Object-Oriented Programming

Choose the incorrect sentences:

1. a) 25% of Websites are developed by PHP scripting language.
b) PHP is a Case Sensitive
c) PHP is a Simplicity Program language
d) PHP is an Open Source
Answer:
b) PHP is a Case Sensitive

2. a) PHP is an Efficiency Program language
b) PHP is a Platform dependent Program language
c) PHP is a Security Program language
d) PHP is a Flexibility Program language
Answer:
b) PHP ¡s a Platform dependent Program language

3. a) PHP is a Real-Time Access Monitoring Program
language
b) PHP Script should with “<Tag name>” and closes with “</Tagname>’
c) PHP files have a default file extension is .php.
d) PHP stands for Personal Home Page
Answer:
b) PHP Script should with “<Tag name>” and closes with “</Tagname>’

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

4. a) PHP can be executed via an interpreter which is installed in the Web servers or CGI.
b) PHP is an open-source community development initiation.
c) Website or Web page is developed by the programmer using PHP script only.
d) Three types of PHP Syntax are available.
Answer:
c) Website or Web page is developed by the programmer using PHP script only.

5. a) PHP script can be written inside of HTML code and save the file with an extension of .php.
b) The embedded PHP file gets executed in the Web server.
c) The browser receives only the HTML and other client-side files.
d) The raw PHP code ¡s visible ¡n browser which means that Compiler
Answer:
d) The raw PHP code ¡s visible ¡n browser which means that Compiler

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Find the odd one on the following

1. a) Python
b) C++
c) PHP
d) C
Answer:
a) Python

2. a) Microsoft SQL Server
b) Apache
c) Tomcat
d) Microsoft IIS
Answer:
a) Microsoft SQL Server

3. a) Default Syntax
b) Short open Tags
c) HTML Script embed Tags
d) Open Source
Answer:
d) Open Source

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

4. a) Array
b) Object
c) Structure
d) NULL
Answer:
d) NULL

5. a) Integer
b) Octal
c) Boolean
d) Float
Answer:
b) Octal

6. a) String
b) Binary
c) Resource
d) Boolean
Answer:
b) Binary

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

7. a) Arithmetic operators
b) Assignment operators
c) Comparison operators
d) Conditional Operator
Answer:
d) Conditional Operator

8. a) Increment operators
b) Decrement operators
c) Bitwise operator
d) Logical operators
Answer:
c) Bitwise operator

9. a) Ternary Operator
b) String operators.
c) Arithmetic Operator
d) Decrement Operator
Answer:
a) Ternary Operator

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

10. a) Average
b) Multiplication
c) Addition
d) Modulus
Answer:
a) Average

11. a) XOR
b) XNOR
c) AND
d) OR
Answer:
b) XNOR

12. a) =
b) = =
c) = = =
d) !=
Answer:
a) =

13. a) ! =
b) != –
c) < >
d)()
Answer:
d)()

14. a) &&
b) ||
c) !!
d) !
Answer:
c) !!

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

15. a) +
b) –
c) x
d) /
Answer:
c) x

Match the following:

1. String – Structured Information
2. Integer – Data and Function
3. Float – Database Connection
4. Boolean – Single value
5. Array – True/False
6. Object – Multiple values
7. NULL – Decimal numbers
8. Resource – Non- Decimal numbers
9. Var_dump() – Remainder
10. Modulus – Collection of characters
Answer:
1. Collection of characters
2. Decimal numbers
3. No-Decimal number
4. True/False
5. Multiple values
6. Data and functions
7. Single value
8. Database Connection
9. Structured information
10. Remainder

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Assertion and Reason

Question 1.
Assertion (A): The Web-based Internet application ensures the success of critical business in real-world competitions.
Reason (R): The legacy programming languages meet the expectations of the latest Internet concepts and executions.
a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
c) (A) is true and (R) is false
d) (A) is false and (R) is true
Answer:
b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)

Question 2.
Assertion (A): The Web-based Internet application ensures the success of critical business in real-world competitions.
Reason (R): The legacy programming languages meet the expectations of the latest Internet concepts and executions.
a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
c) (A) is true and (R) is false
d) (A) is false and (R) is true
Answer:
c) (A) is true and (R) is false

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Question 3.
Assertion (A): PHP is a competitor and alternative for other server-side scripting languages like HTML and CSS.
Reason (R): Recent statistics of server-side scripting language usage depict that 78.9 % of Websites are developed by PHP scripting language.
a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
c) (A) is true and (R) is false
d) (A) is false and (R) is true
Answer:
d) (A) is false and (R) is true

Question 4.
Assertion (A): in the evolution of network architecture, various critical networks related problems are getting resolved by the client-server architecture model.
Reason (R): The client-server architecture introduces an application sharing mechanism between two different hardware systems over the network (Internet/intranet).
a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
c) (A) is true and (R) is false
d) (A) is false and (R) is true
Answer:
b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Question 5.
Assertion (A): HTTP means HyperText Transfer Protocol. HTTP is the underlying protocol used by the World Wide Web
Reason (R); This protocol defines how messages are formatted and transmitted, and what actions Web servers and browsers should take in response to various commands
a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
c) (A) is true and (R) is false
d) (A) is false and (R) is true
Answer:
a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Part B

Short Answers

Question 1.
Define Web browser?
Answer:

  • Web Browser: A Web browser (commonly referred to as a browser) is a software application for accessing information on the World Wide Web.
  • Each individual Web page, image, and video is identified by a distinct URL, enabling browsers to retrieve and display them on the user’s device.

Question 2.
Classification of Client-Server Architecture Model.
Answer:
Client-server architecture is classified into three types, as follows

  • Single Tier Architecture
  • Two-Tier Architecture
  • N/Multi/Three tire architecture.

Question 3.
Write a note on HTTP?
Answer:
HTTP:

  1. HTTP HyperText Transfer Protocol.
  2. HTTP is the underlying protocol used by the World Wide Web.
  3. This protocol defines how messages are formatted and transmitted.
  4. The actions were taken by web servers and browsers in response to various commands.

Question 4.
Write a note on the var-dump function?
Answer:
Var_dump:

  1. The var_dump( ) function is used to dump information about a variable.
  2. This function displays structured information such as the type and value of the given variable.
  3. Arrays and objects are explored recursively with values intended to show structure.

Part C

Explain in brief answer

Question 1.
Explain important features of PHP?
Answer:

  1. PHP is an Open Source
  2. PHP is a Case Sensitive
  3. PHP is a Simplicity Program language
  4. PHP is an Efficiency Program language
  5. PHP is a Platform Independent Program language
  6. PHP is a Security Program language
  7. PHP is a Flexibility Program language
  8. PHP is a Real-Time Access Monitoring Program language

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Question 2.
Write a short note on Var_dump() function with Example.
Answer:

  • The var_dump() function is used to dump information about a variable.
  • This function displays structured information such as the type and value of the given variable.
  • Arrays and objects are explored recursively with values intended to show structure.

Example;
<?php
$x = “COMPUTER APPLICATION!”;
$x = null; var_dump($x);
?>
OUTPUT; NULL

Question 3.
What do you mean by Resources?
Answer:

  • The resource is a specific variable.
  • It has a reference to an external resource.
  • These variables hold specific handlers to handle files and database connections irrespective PHP program.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor

Part D

Explain in Detail

Question 1.
What are the three types of syntax in PHP? Explain them in detail.
Answer:
Default Syntax;
The default Syntax begins with “<?php”and closes with”?>”
Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor 1

Short open Tags

  • The Short open Tags begins with “<?” and closes with”?>”
  • But admin user has to enable Short style tags settings in the php.ini file on the server.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor 2

HTML Script embed Tags:
HTML Script embed Tags look just like HTML script tags.
Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 4 Introduction to Hypertext Pre-Processor 3

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Pdf Chapter 3 Introduction to Database Management System Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 3 Introduction to Database Management System

12th Computer Applications Guide Introduction to Database Management System Text Book Questions and Answers

Part I

Choose The Correct Answers

Question 1.
Which language is used to request information from a Database?
a) Relational
b) Structural
c) Query
d) Compiler
Answer:
c) Query

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 2.
The …………….. diagram gives a logical structure of the database graphically?
a) Entity-Relationship
b) Entity
c) Architectural Representation
d) Database
Answer:
a) Entity-Relationship

Question 3.
An entity set that does not have enough attributes to form a primary key is known as
a) Strong entity set
b) Weak entity set
c) Identity set
d) Owner set
Answer:
b) Weak entity set

Question 4.
_____ Command is used to delete a database.
a) Delete database database_name
b) Delete database_name
c) drop database database_name
d) drop database_name
Answer:
c) drop database database_name

Question 5.
Which type of below DBMS is MySQL?
a) Object-Oriented
b) Hierarchical
c) Relational
d) Network
Answer:
c) Relational

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 6.
MySQL is freely available and is open source.
a) True
b) False
Answer:
a) True

Question 7.
……………….. represents a “tuple” in a relational database?
a) Table
b) Row
c) Column
d) Object
Answer:
b) Row

Question 8.
Communication is established with MySQL using
a) SQL
b) Network calls
c) java
d) API’s
Answer:
a) SQL

Question 9.
Which is the MySQL instance responsible for data processing?
a) MySQL Client
b) MySQL Server
c) SQL
d) Server Daemon Program
Answer:
c) SQL

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 10.
The structure representing the organizational view of the entire database is known as _____ In MySQL database.
a) Schema
b) View
c) Instance
d) Table
Answer:
a) Schema

Part II

Short Answers

Question 1.
Define Data Model and list the types of data model used.
Answer:
Data models define how the logical structure of a database is modeled.
Data models define how data is connected to each other and how they are processed and stored inside the system. The various data models are;

  1. Hierarchical Database Model,
  2. Network Model,
  3. Relational Model and
  4. Object-oriented Database Model.

Question 2.
List few disadvantages of the file processing system.
Answer:
Data Duplication – Same data is used by multi¬ple resources for processing, thus created multiple copies of the same data wasting the spaces.

High Maintenance – Access control and verify- ing data consistency needs high maintenance cost.
Security – Less security provided to the data.

Question 3.
Define Single and multi-valued attributes.
Answer:
A single-valued attribute contains only one value for the attribute and they don’t have multiple numbers of values. For Example Age.
A multi-valued attribute has more than one value for that particular attribute. For Example Degree.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 4.
List any two DDL and DHL commands with its Syntax.
Answer:
DDL Commands:

CommandsSyntax
CREATECREATE database databasename;
DROPDROP database databasename;

DML Commands:

CommandsSyntax
INSERTINSERT INTO table name VALUES (value1, value2, values);
DELETEDELETE from table name WHERE columnname=”value”;

Question 5.
What are the ACID properties?
Answer:
ACID Properties – The acronym stands for Atomicity, Consistency, Isolation and Durability. Atomicity follows the thumb rule “All or Nothing” while updating the data in the database for the user performing the update operation. Consistency ensures that the changes in data value to be constant at any given instance. Isolation property is needed during concurrent action. Durability is defined as the system’s ability to recover all committed actions during the failure of storage or the system.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 6.
Which command is used to make permanent changes done by a transaction?
Answer:

  • These SQL commands manage the transactions in SQL databases.
  • It also helps to save the change into the database permanently.
  • COMMIT, ROLLBACK, SET TRANSACTION, and SAVEPOINT commands belong to this category.

Question 7.
What is a view in SQL?
Answer:
Views – A set of stored queries.

Question 8.
Write the difference between SQL and MySQL.
Answer:

SQLMySQL
SQL is a query language.MySQL is database software.
To query and operate a database system.Allows data handling, storing, modifying, deleting in a tabular format.

Question 9.
What is a Relationship and List its types?
Answer:
One-to-One relationship
One-to-Many relationship
Many-to-Many relationship

Question 10.
State a few advantages of Relational databases.
Answer:

  1. High Availability
  2. High Performance
  3. Robust transfer actions and support
  4. Ease of management
  5. Less cost

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Part III

Explain In Brief Answer

Question 1.
Explain on Evolution of DBMS.
Answer:

  1. The concept of storing the data started 40 years in various formats.
  2. In earlier days they have used punched card technology to store the data.
  3. Then files were used. The file systems were known as the predecessor of the database system.
  4. Various access methods in the file system were indexed, random, and sequential access.
  5. The file systems have limitations like duplication, less security. To overcome this, DBMS was introduced.

Question 2.
What is a relationship in databases? List its types.
Answer:
There exists a relationship between two tables when the foreign key of one table references the primary key of other tables.
The Entity-Relationship(ER) diagram is based on the three types listed below.

  • One-to-One relationship
  • One-to-Many relationship
  • Many-to-Many relationship

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 3.
Discuss on Cardinality in DBMS.
Answer:

  • It is defined as the number of different values in any given table column
  • It Is defined as the number of items that must be II included in a relationship.ie) number of entities | in one set mapped with the number of entities of I another set via the relationship,
  • Three classifications in Cardinality are one-to-one, jl one-to-many and Many-to-Many.

Question 4.
List any 5 privileges available in MySQL for the User.
Answer:

Privileges

Action Performed (If Granted)

Select_privUser can select rows from database tables.
Insert_privUser can insert rows into database tables.
Update_privUser can update rows of database tables.
Deiete^privUser can delete rows of database tables.
Create_privUser can create new tables in database

Question 5.
Write few commands used by DBA to control the entire database.
Answer:
USE Database
This command is used to select the database in MySQL for working.
Syntax: mysql>use test;

SHOW Databases
Lists all the databases available in the database server,
Syntax: mysql>show databases;

SHOW Tables
Lists all the tables available in the current database we are working in.
Syntax: mysql>show tables;

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Part IV

Explain In Detail

Question 1.
Discuss on various database model available in DBMS.
Answer:
The major database models are listed below:

  • Hierarchical Database Model
  • Network model
  • Relational model
  • Object-oriented database mode!

Hierarchical Database Model

  • In this model each record has information in par-ent/child relationship like a tree structure.
  • The collection of records was called as record types, which are equivalent to tables in relational model.
  • The individual records are equal to rows.
  • The famous Hierarchical database model was IMS (Information Management System), IBM’s first DBMS,

Advantages:

  • Less redundant data
  • Efficient search
  • Data integrity
  • Security

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Limitations:

  • Complex to implement and difficult in handling
  • Many to many relationships

Network model

  • The network model is similar to the Hierarchical model except that in this model each member can have
    more than one owner.
  • The many to many relationships are handled in a better way.
  • This model identified the three database components
  • Network schema – Defines all about the structure of the database
  • Sub schema – Controls on views of the database for the user.
  • Language for data management – Basic procedural for accessing the database.

Relational model:

Oracle and DB2 are few commercial relational models in use.
The relational model is defined with two terminologies Instance and Schema.

  • Instance – A table consisting of rows and columns
  • Schema – Specifies the structure including the name and type of each column.

A relation (table) consists of unique attributes (columns) and tuples (rows).

Object-oriented database model

  • This model incorporates the combination of Object-Oriented Programming(OOP’s) concepts and database technologies.
  • Practically, this model serves as the base of the Relational model.
  • The object-oriented model uses small, reusable software known as Objects.
  • These are stored in an object-oriented database.
  • This model efficiently manages a large number of different data types.
  • Moreover, complex behaviors are handled efficiently using OOP’s concepts.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 2.
List the basic concepts of ER Model with suitable examples.
Answer:
The basic concepts of ER model consist of

  • Entity or Entity type
  • Attributes
  • Relationship

These are the general concepts which help to create an ER diagram and produce an ER model.

Entity or Entity type:

  • An Entity can be anything a real-world object or animation which is easily identifiable by anyone even by a common man.
  • Example: In a company’s database Employees, HR, Manager are considered entities.
  • An entity is represented by a rectangular box.

Types of Entity:

  1. Strong Entity
  2. Weak Entity
  3. Entity Instance

Strong Entity

  • A Strong entity is the one which doesn’t depend on any other entity on the schema or database
  • A strong entity will have a primary key with it.
  • It is represented by one rectangle

Weak Entity

  • A weak entity is dependent on other entities and it doesn’t have any primary key like the Strong entity.
  • It is represented by a double rectangle.

Entity Instance

  • Instances are the values for the entity if we consider animals as the entity their instances will be dog, cat, cow… Etc.
  • So an Entity Instance denotes the category values for the given entity.

Attributes:

  • An attribute is the information about that entity and it will describe, quantify, classify, and specify an entity.
  • An attribute will always have a single value, that value can be a number or character or string.

Types of attributes:

  1. Key Attribute
  2. Simple Attributes
  3. Composite Attributes
  4. Single Valued Attribute
  5. Multi-Valued Attribute

Relationship:
There exists a relationship between two tables when the foreign key of one table references primary key of other table.
The Entity-Relationship(ER) diagram is based on the three types listed below.

  • One-to-One relationship
  • One-to-Many relationship
  • Many-to-Many relationship

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 3.
Discuss in detail various types of attributes in DBMS.
Answer:
Types of attributes:
1. Key Attribute:
Generally, a key attribute describes a unique characteristic of an entity.

2. Simple Attribute:

  • The simple attributes cannot be separated it will be having a single value for their entity.
  • For Example: Let us consider the name as the attribute for the entity employee and here the value for that attribute is a single value.

3. Composite Attributes:

  • The composite attributes can be sub divided into simple attributes without change in the meaning of that attribute.
  • For Example: In the above diagram the employee is the entity with the composite attri¬bute Name which are sub-divided into two simple attributes first and last name.

4. Single Valued Attributes;

  • A single valued attribute contains only one value for the attribute and they don’t have multiple numbers of values.
  • For Example: Age- It is a single value for a person as we cannot give n number of ages for a single person; therefore it is a single valued attribute.

5. Multi-Valued Attributes:

  • A multi valued attribute has more than one value for that particular attribute.
  • For Example: Degree – A person can hold n number of degrees so it is a multi-valued attribute.

Question 4.
Write a note on open-source software tools available in MySQL Administration.
Answer:

  • MySQL is open source software that allows managing relational databases.
  • It also provides the flexibility of changing the source code as per the needs.
  • It runs on multiple platforms like Windows, Linux and is scalable, reliable and fast.

PHPMYADMIN (Web Admin)

  • This administrative tool of MySQL is aweb application written in PHP. They are used predominantly in web hosting.
  • The main feature is providing web interface,- importing data from CSV and exporting data to various formats.
  • It generates live charts for monitoring MySQL server activities like connections, processes and memory usage. It also helps in making the complex queries easier.

MySQL Workbench (Desktop Application)

  • It is a database tool used by developers and DBA’s mainly for visualization.
  • This toolhelps in data modeling, development of SQLServer configuration and backup for MySQLin a better way.
  • Its basic release version is 5.0and is now in 8.0 supporting all Operating Systems.
  • The SQL editor of this tool is veryflexible and comfortable in dealing multiple results set.

HeidiSQL (Desktop Application)

  • This open source tools helps in the administra-tion of better database systems.
  • It supports GUI (Graphical User Interface) features for monitoring server host, server connection, Databases, Tables, Views, Triggers and Events.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 5.
Explain in detail on Sub Queries with suitable examples.
Answer:

  • The SQL query is written within amain Query.
  • This is called Nested Inner/SubQuery.
  • The sub query is executed first and the results of sub query are used as the condition for main query.

The sub query must follow the below rules:

  • Subqueries are always written within the parentheses.
  • Always place the Subquery on the right side of the comparison operator.
  • ORDER BY clause is not used insub query, since Subqueries cannot manipulate the results internally.

Example: (Consider the Employee tablewith the fields EmpID, Name, Age andSalary.)
SELECT * from Employee WHERE EmpID IN (SE-LECT EmpID from Employee WHERE Salary 20000);
First, the inner query is executed. Then outer query will be executed.

12th Computer Applications Guide Introduction to Database Management System Additional Important Questions and Answers

Part A

Choose The Correct Answers:

Question 1.
Expand DBMS?
(a) Database Management System
(b) Data Manipulation Schema
(c) Data Base Management Schema
(d) DataBase Manipulation Schema
Answer:
(a) Database Management System

Question 2.
DBMS provides to ………………… data
a) create
b) retrieve
c) update
d) all of the above
Answer:
d) all of the above

Question 3.
Expand ODBMS.
(a) Object DataBase Management System
(b) Objective Data Base Management System
(c) Object-Oriented DataBase Management System
(d) Objective Data Manipulation System
Answer:
(a) Object DataBase Management System

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 4.
……………. is defined as the system’s ability to recover all committed transactions during the failure of storage or the system.
a) Durability
b) Consistency
c) Concurrency
d) All of the above
Answer:
a) Durability

Question 5.
Which of the following is a commercial relational models in use.
a) Oracle
b) DB2
c) PostgreSQL
d) Both a and b
Answer:
d) Both a and b

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 6.
To prevent conflict in database updates, the transactions are isolated from other users and serialized. This is called as ……………………….
(a) Atomicity
(b) Consistency
(c) Isolation
(d) Degree of Consistency
Answer:
(d) Degree of Consistency

Question 7.
A key with more than one attribute to identify rows uniquely in a table is called…………….
a) Candidate Key
b) Super Key
c) Foreign Key
d) Composite Key
Answer:
d) Composite Key

Question 8.
An …………….  can be anything a real-world object or animation
a) Data
b) Entity
c) Instance
d) Relationship
Answer:
b) Entity

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 9.
Concurrency control and locking are needed
(a) Consistency
(b) data sharing
(c) data hiding
(d) TrAnswer:action
Answer:
(b) data sharing

Question 10.
………… describes a unique characteristic of an entity.
a) Key Attribute
b) Simple Attributes
c) Composite Attributes
d) Single Valued Attribute
Answer:
a) Key Attribute

Question 11.
………… can be subdivided into simple attributes without change in the meaning of that attribute.
a) Key Attribute
b) Simple Attributes
c) Composite Attributes
d) Single Valued Attribute
Answer:
c) Composite Attributes

Question 12.
A …………. contains only one value for the attribute and they don’t have multiple numbers of values.
a) Key Attribute
b) Simple Attributes
c) Composite Attributes
d) Single Valued Attribute
Answer:
d) Single Valued Attribute

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 13.
IBM’s first DBMS is ……………………..
(a) IMS
(b) IVS
(c) BMS
(d) VMS
Answer:
(a) IMS

Question 14.
A ……………. has more than one value for that particular attribute.
a) Multi-valued attribute
b) Simple Attributes
c) Composite Attributes
d) Single Valued Attribute
Answer:
a) Multi-valued attribute

Question 15.
The parent-child relationship is established in …………………….. database Models.
(a) Hierarchical
(b) Network
(c) Relational
(d) Object
Answer:
(a) Hierarchical

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Fill in the Blanks:

1. ………………is known a predecessor of database system
Answer:
File system

2. MySQL is a database management system founded by…………………
Answer:
Monty Widenius

3. ……………who takes care of configuration, installation, performance, security and data backup.
Answer:
Database Administrators

4. …………….. is a web application written in PHP
Answer:
PHPMYADMIN

5. ………………tool of MySQL is a web application written in PHP.
Answer:
PHPMYADMIN

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

6. ………………….. is a database tool used by developers and DBA’s mainly for visualization.
Answer:
MySQL Workbench

Question 7.
The ……………….. of this tool is very flexible and comfortable in dealing with multiple results set.
Answer:
SQL editor

Question 8.
…………………….. is a program or process of copying table contents into a file for future reference
Answer:
Backup

Question 9.
SQL query is written within a main Query is called as
Answer:
Sub Query

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 10.
An attribute is the information about that …………………
Answer:
Entity

Abbrevation

1. DBMS – Database Management System.
2. RDBMS – Relation Database Management System.
3. OSBMS – Objective Database Management System.
4. ACID – Automicity, Consistency, Isolation, And Durability.
5. IMS – Information Management System.
6. IDS – Integrated Data Store.
7. OOP’S – Object Oriented Programming.
8. SQL – Structure Query Language.
9. ER – Entity Relationship.
10. DBA – Database Administration.
11. ANSI – American National Standards Institute.
12. ISO – International Organization For Standardization.
13. DDL – Data Definition Language.
14. DML – Data Manipulation Language.
15. DQL – Data Query Language.
16. TCL – Transaction Control Language.
17. DCL – Data Control Language.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Assertion And Reason

Question 1.
Assertion (A): database management system (DBMS) is system software for creating and managing databases.
Reason (R): The DBMS provides users and programmers with a systematic way to create, retrieve, update and manage data.”
a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
c) (A) is true and (R) is false
d) (A) is false and (R) is true
Answer:
a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)

Question 2.
Assertion (A) : In a database, we would be grouping only related data together and storing them under one group name called table.
Reason (R): This helps in identifying which data stored where and under what name.
a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
c) (A) is true and (R) is false
d) (A) is false and (R) ¡s true
Answer:
b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)

Question 3.
Assertion (A): Oracle and DB2 are few commercial relational models in use.
Reason (R): Relational model is defined with two terminologies Instance and Schema.
a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
c) (A) is true and (R) is false
d) (A) is false and (R) ¡s true
Answer:
b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 4.
Assertion (A): A single-valued attribute con¬tains only one value for the attribute and they don’t have multiple numbers of values.
Reason (R): Age – It is a single value for a person as we cannot give n number of ages for a single person, therefore it is a single-valued attribute.
a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
c) (A) is true and (R) Is false
d) (A) is false and (R) is true
Answer:
b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)

Question 5.
Assertion (A): Cardinality is defined as the number of items that must be included in a relationship.ie) number of entities in one set mapped with the number of entities of another set via the relationship.
Reason (R): Three classifications in Cardinality areMany-to-one, one-to-many and Many-to-Many,
a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
c) (A) is true and (R) is false
d) (A) is false and (R) is true
Answer:
c) (A) is true and (R) is false

Question 6.
Assertion (A): The Database Administrator (DBA) frequently uses few commands to control the entire database.
Reason (R): These commands are known as SQL Server Commands.
a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
c) (A) is true and (R) is false
d) (A) is false and (R) is true
Answer:
c) (A) is true and (R) is false

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 7.
Assertion (A); Subqueries are always written within the braces.
Reason (R): ORDER BY clause is not used in sub query, since Subqueries cannot manipulate the results internally.
a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
c) (A) is true and (R) is false
d) (A) is false and (R) is true
Answer:
d) (A) is false and (R) is true

Question 8.
Assertion (A); TCL commands manage the transactions in SQL databases. It also helps to save the change into database permanently.
Reason (R) : CREATE, ALTER, DROP, RENAME and TRUNCATE commands belongs to TCL category.
a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
c) (A) is true and (R) is false
d) (A) is false and (R) is true
Answer:
c) (A) is true and (R) is false

Question 9.
Assertion (A); A Strong entity is the one which doesn’t depend on any other entity on the schema or database and a strong entity will have a primary key with it
Reason (R): It is represented by one rectangle.
a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
c) (A) is true and (R) is faise
d) (A) is false and (R) is true
Answer:
b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 10.
Assertion (A) ; A weak entity is dependent on other entitles and it doesn’t have any primary key like the Strong entity.
Reason (R): It is represented by Diamond,
a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
c) (A) is true and (R) is false
d) (A) is false and (R) is true
Answer:
c) (A) is true and (R) is false

Find the odd one on the following:

1. (a) Sorting
(b) Retrieving
(c) Filtering
(d) Aligning
Answer:
(d) Aligning

2. (a) Creating
(b) Updating
(c) Managing
(d) Converting
Answer:
(d) Converting

3. (a) Data Duplication
(b) Data Flexibility
(c) Data Maintenance
(d) Security
Answer:
(c) Data Maintenance

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

4. (a) Access
(b) SQL
(c) Oracle
(d) Notepad
Answer:
(b) SQL

5. (a) Consistency
(b) Durability
(c) Activity
(d) Isolation
Answer:
(c) Activity

6. (a) DBMS
(b) Network Schema
(c) Subschema
(d) Language
Answer:
(a) DBMS

7. (a) id:int
(b) name:int
(c) Nfname:string
(d) email:string
Answer:
(b) name:int

8. (a) Table
(b) attribute
(c) files
(d) Tuples
Answer:
(c) files

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

9. (a) Class
(b) Object
(c) Data
(d) Abstraction
Answer:
(c) Data

10. (a) Schema
(b) Key
(c) Tuple
(d) Cell
Answer:
(d) Cell

11. (a) Windows
(b) Linux
(c) MACOS
(d) MSSQLServer
Answer:
(d) MSSQLServer

12. (a) Row
(c) Record
(b) attribute
(d) Tuple
Answer:
(b) attribute

13. (a) Vertical Entity
(b) Attribute
(c) Tuple
(d) column
Answer:
(c) Tuple

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

14. (a) primary Key
(b) Secondary Key
(c) SuperKey
(d) Foreign Key
Answer:
(b) Secondary Key

15. (a) Strong Entity
(c) Super Entity
(b) Weak Entity
(d) Entity Instance
Answer:
(c) Super Entity

16. (a) Schema
(b) Database
(c) primary Key
(d) Foreign Key
Answer:
(d) Foreign Key

17. (a) Degree
(b) Bank Account
(c) Age
(d) Subjects
Answer:
(c) Age

18. (a) One:Unary
(b) Two: Binary
(c) Three:Ternary
(d) Four: penta
Answer:
(d) Four: penta

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

19. (a) Rectangle
(b) Square
(c) Rhombus
(d) Ellipse
Answer:
(b) Square

20. (a) DB2
(b) Netfix
(c) SQL Lite
(d) Oracle
Answer:
(b) Netfix

21. (a) Configuration
(b) Installation
(c) Performance
(d) Access
Answer:
(d) Access

22. (a) INSERT
(b) EDIT
(c) SELECT
(d) UPDATE
Answer:
(b) EDIT

23. (a) Select_Priv
(b) Delete_Priv
(c) create_Priv
(d) Edit_Priv
Answer:
(d) Edit_Priv

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

24. (a) MySQL
(b) Workbench
(c) PHPMYADMIN
(d) HeidiSQL
Answer:
(c) PHPMYADMIN

25. (a) ServerHost
(b) Server Connection
(c) Events
(d) processor
Answer:
(d) processor

26. (a) Dashboard
(b) Reports
(c) Table
(d) Statistics
Answer:
(c) Table

27. (a) Table
(b) Insert
(c) Queries
(d) Views
Answer:
(b) Insert

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

28. (a) TRUNCATE
(b) RENAME
(c) SELECT
(d) ALTER
Answer:
(c) SELECT

29. (a) DDL
(b) DML
(c) HeidiSQL
(d) DQL
Answer:
(c) HeidiSQL

30. (a) ANY
(b) AND
(c) UNIQUE
(d) XOR
Answer:
(d) XOR

MAtch the following:

1. Hierarchical Database – Sybase
2. Network Database – Rhombus
3. Relational Database – Multivalued Attribute
4. Column – Candidate Key
5. Row – Record
6. Primary key – Attribute
7. Super Key – Unique Key Identifier
8. Double Ellipse – Oracle
9. Relationships – IMS
10. Database – IDS
Answer:
1. IMS
2. IDS
3. Oracle
4. Attribute
5. Record
6. Unique Key
7. Candidate Key
8. Multivalued Attribute
9. Rhombus
10. Sybase

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Choose the incorrect statements:

Question 1.
a) SQL It (Structured query Language) is a programming language designed mainly for . managing data in RDBMS
b) Schema Retrieves data from two or more tables, by referencing columns in the tables that hold identical values
c) Query In SQL, all commands are named as query. The query statement is executed against the databases.
d) Record is referred in a table, which are composed of fields.
Answer:
b) Schema Retrieves data from two or more tables, by referencing columns in the tables that hold identical values

Question 2.
a) A Record is the information about that entity and it will describe, quantify, qualify, classify, and specify an entity.
b) Cardinality is defined as the number of items that must be included in a relationship
c) A multi-valued attribute has more than one value for that particular attribute.
d) A single-valued attribute contains only one value for the attribute and they don’t have multiple numbers of values.
Answer:
a) A Record is the information about that entity and it will describe, quantify, qualify, classify, and specify an entity.

Question 3.
a) Network schema defines all about the structure of the database.
b) Sub schema controls on views of the database for the user
c) The famous Hierarchical database model was IDS
d) Language is the basic procedural for accessing the database.
Answer:
c) The famous Hierarchical database model was IDS

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 4.
a) A table consisting of rows and columns
b) Schema – Specifies the structure including name and type of each column.
c) A relation consists of unique attributes and tuples.
d) Query is referred in a table, which are composed of fields.
Answer:
d) Query is referred in a table, which are composed of fields.

Question 5.
a) DCL commands manage the transactions
b) The DML commands deals with the manipulation of data present in the database
c) SELECT is the only SQL command used to fetch or retrieve the data from database tables that come under DQL.
d) The DDL commands are used to define database schema (Structure)
Answer:
a) DCL commands manage the transactions

Syntax & Example (Basic Sql Commands)

1) CREATE DATABASE:
Syntax: CREATE database databasename;
Example: mysql> create database studentDB;

2) DROP DATABASE:
Syntax: DROP database databasename;
Example: mysql> drop database studentDB;

3) SELECT DATABASE
Syntax: USE databasename;
Example: mysqi> USE studentDB;

4) INSERT RECORD
Syntax 1: INSERT INTO tablename (columnl, column 2, column 3) Values(vaiue 1, value 2, value 3)
Syntax 2: INSERT INTO tablename
Values(value 1, va!ue2, value3)

5) DELETING RECORD :
Syntax 1; DELETE for tablename WHERE Coiumnname =” value ”
Syntax 2; DELETE for tablename

6) MODIFYING RECORD:
Syntax : UPDATE tablename SET column 1= “newvalue” where column 2= value2

7) SORTING RECORD:
Syntax 1 SELECT * FROM TABLENAME ORDER BY COLUMNNAME;
Syntax 2 select * from tablename ORDER BY columnname DESC;

SQL DDL COMMANDS LIST
CommandsDescription
CREATEUsed to create database or tables
ALTERModifies the existing structure of database or table
DROPDeletes a database or table
RENAMEUsed to rename an existing object in the database
TRUNCATEUsed to delete all table records
SQL TCL COMMANDS LIST
CommandsDescription
COMMITPermanent save into database
ROLLBACKRestore database to orginal form since the last COMMIT
SET
TRANSACTION
SET TRANSACTION command set the transaction properties such as read-write or read-only access
SAVE POINTUse to temporarily save a trans­action so that we can rollback to that point whenever required
SQL DML COMMANDS LIST
CommandsDescription
INSERTAdds new rows into database table.
UPDATEmodifies existing data with new data within a table
DELETEDeletes the records from the table
SQL DQL COMMANDS LIST
CommandsDescription
 SELECTRetrieve data from the table

Part B

Short Answers

Question 1.
Define database?
Answer:
“A database management system (DBMS) is system software for creating and managing databases. The DBMS provides users and programmers with a systematic way to create, retrieve, update and manage data”.

Question 2.
Define DBMS
Answer:
Definition;

  • A database management system (DBMS), is system software for creating and managing databases.
  • The DBMS provides users and programmers with a systematic way to create, retrieve, update and manage data.

Question 3.
Define degree of consistency?
Answer:
To prevent conflict in database updates, the transactions are isolated from other users and serialized. This is also known as the Degree of Consistency.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 4.
What are the limitations of the database?
Answer:

  • Data Duplication
  • High Maintenance
  • Security

Question 5.
Write the various forms of the database.
Answer:

  • Relational Database Management System (RDBMS)
  • And Object Database Management System (ODBMS).

Question 6.
Define relational database?
Answer:
Any database whose logical organization is based on a relational data model is known as Relational Database.

Question 7.
What do you mean by the table in the Relational database model?
Answer:
In relational database model,

  • The table is defined as the collection of data organized in terms of rows and columns.
  • The table is the simple representation of relations. The true relations cannot have duplicate rows

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 8.
Write the types of SQL commands.
Answer:

  • Data Definition Language (DDL)
  • Data Manipulation Language (DML)
  • Data Query Language (DQL)
  • Transaction Control Language (TCL)
  • Data Control Language (DCL)

Question 9.
Define Primary key?
Answer:

  1. The candidate key that is chosen to perform the identification task is called the primary key and any others are Alternate keys.
  2. Every tuple must-have, a unique value for its primary key.

Question 10.
What is XAMPP?
Answer:

  • XAMPP is a free and open-source package.
  • It was developed by Apache.
  • It is a software platform for MySQL, PHP and Peri programming languages.

Question 11.
Define Composite key?
Answer:
A key with more than one attribute to identify rows uniquely in a table is called a Composite key. This is also known as Compound Key.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Part C

Explain In Brief Answer.

Question 1.
Explain three database components of the network model?
Answer:
The three database components of Network models are Network schema, Sub schema, and Language.
Network schema – schema defines all about the structure of the database.
Sub schema – controls on views of the database for the user.
Language – basic procedural for accessing the database.

Question 2.
List few commonly used databases.
Answer:

  • DB2
  • MySQL
  • Oracle
  • PostgreSQL
  • SQLite
  • SQL Server
  • Sybase

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 3.
What are the roles of a Database administrator?
Answer:

  • Database Administrators (DBA’s) who takes care of configuration, installation, performance, security and data backup.
  • DBA’s possess the skills on database design, database queries, RDMS, SQL and networking.
  • The primary task is the creation of new user and providing them with access rights.

Question 4.
Define Super key?
Answer:

  1. An attribute or group of attributes, which is sufficient to distinguish every tuple in the relation from every other one is known as Super Key.
  2. Each super key is called a candidate key.
  3. A candidate key is selected from the set of Super Key.

Question 5.
Write a note on MySQL.
Answer:

  • The candidate key that is chosen to perform
  • MySQL is a database management system founded by Monty Widenius
  • MySQL is open-source software that allows managing relational databases.
  • It also provides the flexibility of changing the source code as per the needs.
  • It runs on multiple platforms like Windows, Linux and is scalable, reliable and fast.

Question 6.
Write a short note on Row (or Record or tuple)
Answer:

  • A single entry in a table is called a Row or Record or Tuple.
  • Set of related data are represented in a row or tuple.
  • The horizontal entity in a table is known as a Record or row.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 7.
Give the roles and responsibilities of DBA?
Answer:
Database Administrators (DBA’s) take care of configuration, installation, performance, security, and data backup.
DBA’s possess the skills in database design, database queries, RDMS, SQL, and networking.
The primary task is the creation of new users and providing them with access rights.

Part D

Explain in detail.

Question 1.
Explain the following:

  1. Primary Key
  2. Foreign Key
  3. Candidate Key
  4. Super Key
  5. Composite key

Answer:
1. Primary Key:

  • This key of the relational table identifies each record in the table in a unique way.
  • A primary key which is a combination of more than one attribute is called a composite primary key.
  • The candidate key that is chosen to perform the identification task is called the primary key

2. Foreign Key:

  • A foreign key is a “copy” of a primary key that has been exported from one relation into another to represent the existence of a relationship between them.
  • A foreign key is a copy of the whole of its parent primary key i.e if the primary key is composite, then so is the foreign key.
  • Foreign key values do not (usually) have to be unique.
  • Foreign keys can also be null.
  • A composite foreign key cannot have some attribute(s) null and others non-null.

3. Candidate Key:

  • Each super key is called a candidate key.
  • A candidate key is selected from the set of Super Key.
  • While selecting the candidate key, redundant attributes should not be taken.
  • The candidate key is also known as minimal super keys.

4. Super Key:
An attribute or group of attributes, which is sufficient to distinguish every tuple in the relation from every other one is known as Super Key.

5. Composite Key (Compound Key): A key with more than one attribute to identify rows uniquely in a table is called a Composite key. This is also known as Compound Key.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Question 2.
Tabulate the ER diagram notations
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System 1

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Guide Chapter 3 Introduction to Database Management System

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 1 Historical Background of Commerce in the Sub-Continent

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Pdf Chapter 1 Historical Background of Commerce in the Sub-Continent Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Commerce Solutions Chapter 1 Historical Background of Commerce in the Sub-Continent

11th Commerce Guide Historical Background of Commerce in the Sub-Continent Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
The place where the goods are sold is ………………
a) Angadi
b) Market .
c) Nalangadi
d) Allangadi
Answer:
a) Angadi

Question 2.
Hindrance of place is removed by ……………………….
a) Transport
b) Warehouse
c) Salesman
d) Insurance
Answer:
a) Transport

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 1 Historical Background of Commerce in the Sub-Continent

Question 3.
Who wrote “Arthasasthra”?
a) Kautilya
b) Chanakiya
c) Thiruvalluvar
d) Elangovadiga
Answer:
a) Kautilya

Question 4.
Trade and Commerce was common to …………………….. Dynasty.
a) pallava
b) Chola
c) Panidya
d) Chera
Answer:
c) Panidya

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 1 Historical Background of Commerce in the Sub-Continent

Question 5.
…………………….. was first sultan who paved way in the dense forest and helped traders to move from one market place to others place for
their commercial caravans.
a) Balban
b) Vascoda Gama
c) Akbar
d) Alauddin Khilij
Answer:
a) Balban

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
What is meant by the Barter system?
Answer:
Goods were exchanged for goods prior to the invention of money.

Question 2.
What is meant by Nallangadi?
Answer:
According to St.Poet Ilango, in Silapathigaram, a Day Market was called Nalangadi.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 1 Historical Background of Commerce in the Sub-Continent

Question 3.
What is meant by Allangadi?
Answer:
The night market was called Allangadi according to Saint Poet Ilango in Silapathigaram, Madurai-Kanchi.

III. Short Answer Questions

Question 1.
Explain the meaning of the term “Vanigam”.
Answer:
The word vaniyam or vanipam would have had a Dravidian origin. The early Tamils produced their products and goods in their lands and bartered their surplus and that is how the trade came into existence. The word ‘Vanigam is used in Sangam literature like Purananuru and Thirukkural.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 1 Historical Background of Commerce in the Sub-Continent

Question 2.
State the meaning of Maruvurapakkam and Pattinapakkam.
Answer:
Big cities like Poompuhar had the ‘Maruvurappakam’ (inland town) and ‘Pattinapakkam’ (coastal town), had markets and bazaars where many merchants met one another for the purpose of selling or buying different kinds of commodities and foodstuff.

Question 3.
What is the role of Sangam in trade development of ancient Tamilnadu?
Answer:
Trade in Sangam period was both internal and external. It was conducted by means of barter (Pandamattru). Honey, roots, fruits, cattle and paddy served as a medium of exchange for certain period. Sangam work refers to great traders, their caravans, their security force, markets, marts and guilds of such traders. There was dependence and interdependence among the people in matters of trade and commerce. Coins were used later for the purpose of exchange of goods.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 1 Historical Background of Commerce in the Sub-Continent

Question 4.
What are the ports developed by Pandiya kingdom?
Answer:
Port towns like Tondi, Korkai, Puhar, and Muziri were always seen as busy with marts and markets with activities related to imports and exports. In such a brisk trade, people of the coastal region engaged themselves in coastal trade and developed their intercontinental trade contacts.

Question 5.
What was focused in Arthasasthra about creation of wealth?
Answer:
Kautilya’s Arthasasthra describes the economy in Mauriyan time. Kautilya gave importance to the state in relation to treasury, taxation,  industry, commerce, agriculture, and conservation of natural resources. Arthasastra focused on the creation of wealth as the means to promote the well-being of the state. It advocated the maintenance of a perfect balance between the state government and people’s welfare through trading activities.

IV. Long Answer Questions

Question 1.
What are the hindrances of business?
Answer:
Hindrances of business:

  1. Hindrance of Person: Manufacturers do not know the place and face of the consumers. It is the retailer who knows the taste, preference, and location of the consumers. The chain of middlemen consisting of wholesalers, agents, and retailers establish the link between the producers and consumers.
  2. Hindrance of Place: Production takes place in one centre and consumers are spread throughout the country and world. Rail, air, sea, and land transports bring the products to the place of the consumer.
  3. Hindrance of Time: Consumers want products whenever they have money, time, and willingness to buy. Goods are produced in anticipation of such demands.
  4. Hindrance of risk of deterioration in quality: Proper packaging and modern air-conditioned storage houses ensure that there is no deterioration in the quality of products.
  5. Hindrance of risk of loss: Fire, theft, floods, and accidents may bring huge losses to the business.
  6. Hindrance of knowledge: Advertising and communication help in announcing the arrival of new products and their uses to the people.
  7. Hindrance of exchange: Money functions as a medium of exchange and enables the buying and selling of any product or service by payment of the right price.
  8. Hindrance of finance: Producers and traders may not have the required funds at the time of their need.
  9. Hindrance of developing the exact product: Research and development help in developing the exact product or service which can satisfy the specific wants of consumers and thus improve the standard of living of the people.
  10. Hindrance of both selection and delivery at doorsteps: E-Commerce enables the consumer to select the product on the website, place online orders, and make payment after receiving the product at the doorstep.

Question 2.
State the constraints in the barter system.
Answer:
The barter system visualises mutual exchange of one’s goods to another without the intervention of money as a medium of exchange. It imposes certain constraints in the smooth flow of trade as given below.

  • Lack of double coincidence of Wants: Unless two persons who have surplus have the demand for the goods possessed by each other, barter could not materialize.
    For instance ‘A’ is having a surplus of groundnut and ‘B’ is possessing rice in surplus. In this case A should be in need of rice possessed by B as the latter should
  • The non-existence of common measure of value: The barter system could not determine the value of commodities to be exchanged as they lacked commonly acceptable measures to evaluate each and every commodity. It was difficult to compare the values of all articles in the absence of an acceptable medium of exchange.
  • Lack of direct contact between producer and consumers: It was not possible for buyers and sellers to meet face to face in many contexts
    for exchanging the commodities for commodities. This hindered the process of barter in all practical sense.
  • Lack of surplus stock: The absence of surplus stock was one of the impediments in the barter system. If the buyers and sellers do not have a surplus then no barter was possible.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 1 Historical Background of Commerce in the Sub-Continent

Question 3.
Explain the development of Commerce and Trade in North India.
Answer:
India was prosperous even during the medieval period from the 12th to 16th centuries despite political upheavals. Balban was the first sultan who paved the way in the dense forest and helped traders and their commercial caravans to move from one marketplace to another. Allauddin Khilji brought the price to a very low ebb. He encouraged the import of foreign goods from Persia and subsidized the goods.

Arabs were dominant players in India’s foreign trade. They never discouraged Indian traders like Tamils, Gujaratis, etc. The trade between the coastal ports was in the hands and Marwaris and Gujaratis, The overland trade with central and west Asia was in the hands of Multanis who were Hindus, and Khurasanis who were Afghans, Iranians, and so on.

Question 4.
Briefly explain the coastal trade in ancient Tamilnadu.
Answer:
People of the coastal region engaged themselves in coastal trade and developed their intercontinental trade contacts. Big cities like Poompuhar had ‘Maruvurappakkam’(inland town) and ‘Pattinapakkam’(coastal Town), had markets and bazaars where many merchants met one another for the purpose of selling or buying different commodities and foodstuff. Port towns like Tondi, Korkai, Puhar, and Muziri were involved in imports and exports.

People were engaged in different kinds of fishing pearls, and conches and produced salts, and built ships. Boats like ‘Padagu’,’Thimil’,’Thoni’,’Ambu’, ‘Odampunai’ etc. were used to cross rivers for domestic trade while Kalam, Marakalam, Vangam, Navaietc were used for crossing oceans for foreign trade.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 1 Historical Background of Commerce in the Sub-Continent

Question 5.
What do you know about the overseas trading partners of ancient Tamilnadu?
Answer:
Foreigners who transacted business were known as Yavanars. Arabs who traded with Tamil were called ‘Jonagar’. Pattinappalai praised Kaveripumpattinam as a city where various foreigners of high civilization speaking different languages assembled to transact business with the support of the then Kingdom.

Many ports were developed during the Sangam period. Kaveripumpattinam was the chief port of the Kingdom of Cholas while Nagapattinam, Marakannam, Arikamedu, etc., were other small ports on the east coast. Similarly, Pandiyas developed Korkai, Saliyur, Kayal, Marungaurpattinam, and Kumari for foreign trade. The State Governments installed check posts to collect customs along the highways and the ports.

11th Commerce Guide Historical Background of Commerce in the Sub-Continent Additional Important Questions and Answers

I Choose the correct answer

Question 1.
…………….. is part and parcel of human life.
(a) Commerce
(b) Banking
(c) Insurance
(d) Warehousing
Answer:
(a) Commerce

Question 2.
Most of the inland trade in the Sangam period was done in, ………………………………. as a medium of exchange under barter mode.
a) Salt
b) Coin
c) Milk
d) Gold
Answer:
a) Salt

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 1 Historical Background of Commerce in the Sub-Continent

Question 3.
Commerce activities are heading for a cashless system through ……………..
(a) e-commerce
(b) banking
(c) insurance
(d) warehousing
Answer:
(a) e-commerce

Question 4.
The night market was called…………………………..
a) Nalangadi
b) Angadi
c) Iravu Santhai
d) Allangadi
Answer:
d) Allangadi

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 1 Historical Background of Commerce in the Sub-Continent

Question 5.
Day market was called as ……………..
(a) Nalangadi
(b) Angadi
(c) Business
(d) Trade
Answer:
(a) Nalangadi

Question 6.
Foreigners who transacted business were known as ………………..
a) Jonagar
b) Sellers
c) Yavanars
d) Merchants
Answer:
c) Yavanars

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 1 Historical Background of Commerce in the Sub-Continent

Question 7.
Which is called a sleepless city?
(a) Chennai
(a) Allangadi
(c) Tuticorin
(d) Salem
Answer:
(a) Allangadi

Question 8.
………………………………. was the first sultan who paved in the dense forest and helped traders.
a) AlauddinKhilji
b) Balban
c) Suleiman I
d) Abdulaziz I
Answer:
c) Suleiman I

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 1 Historical Background of Commerce in the Sub-Continent

Question 9.
Boats like …………….. were used for crossing oceans for foreign trade.
(a) Vangam
(b) Thimil
(c) Ambu
(d) Thoni
Answer:
(a) Vangam

Question 10.
The hindrance of the place is removed by means of ……………….
a) Warehouse
b) Transport
c) Exchange of money
d) Insurance
Answer:
b) Transport

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
What is the cashless system?
Answer:
Commerce activities are heading for a cashless system through e-commerce which means business activities enabled through electronic modes like Online trading, Mobile banking, and e-marketing.

Question 2.
What do you mean by “Angadi”?
Answer:
The place where the goods were sold was called “ Angadi”.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 1 Historical Background of Commerce in the Sub-Continent

Question 3.
Which city was called sleepless city?
Answer:
Madurai was called a sleepless city due to round-the-clock business activities.

Question 4.
What was advocated by Kautilya in Arthasasthra with regard to trade?
Answer:
In Arthasasthra Kautilya advocated the maintenance of perfect balance between State management and people’s welfare through trading activities.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 1 Historical Background of Commerce in the Sub-Continent

Question 5.
What type of boats were used to cross oceans for foreign trade?
Answer:
Boats like ‘Kalam’, ‘Marakalam’, ‘Vangam’, ‘Navai’, etc., were used for crossing oceans for foreign trade.

Question 6.
Which are all considered the important trade centres in the 16th century?
Answer:
In 16th Century Delhi, Mumbai, Ahmedabad, Sonar, Sonargoon. Jaunpur and Lahore were considered as important trade centres.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 1 Historical Background of Commerce in the Sub-Continent

Question 7.
What was the role of the state in trade?
Answer:
The role of the state in trade related to two aspects namely adequate infrastructure to sustain the trade and administrative machinery for taxation.

Question 8.
With whom Cholas had a strong trading relationship?
Answer:
Cholas had a strong trading relationship with the Chinese Song Dynasty.

III. Short Answer Questions

Question 1.
How has the commerce activities emerged how?
Answer:
The whole of commerce activity has emerged from the barter system into a multi-dimensional and multifaceted scientific system consisting of courses like Monetary system, Mail order business, Hire purchase system, Instalment purchase system and so on.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 1 Historical Background of Commerce in the Sub-Continent

Question 2.
What are all the conditions under Barter System worked on?
Answer:

  • Each party to barter must have surplus stocks for the trade to take place.
  • Both the buyers and sellers should require the goods to each other desperately, i.e., double coincidence of wants.
  • Buyer and seller should meet personally to affect the exchange.

IV. Long Answer Questions

Question 1.
How did the ancient Tamil country trade with Rome, China, and Europe?
Answer:
Roman and Greek traders frequented the ancient Tamil country and forged trade relationships with ancient Kings of Pandiya, Chola, and Chera dynasties. Cholas had a strong trading relationship with the Chinese Song Dynasty. The Cholas conquered the Sri Vijaya Empire of Indonesia and Malaysia to secure a sea trading route to China. During the 16th and 18th centuries, India’s overseas trade expanded due to trading with European companies. The discovery of new all sea routes from Europe to India via the Cape of Good Hope by Vasco da Gama had a far-reaching impact on the civilized world. The arrival of the Portuguese in India was followed by the advent of other European communities. They gained a strong foothold in India’s maritime trade by virtue of their strong naval power.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Guide Chapter 1 Historical Background of Commerce in the Sub-Continent