Samacheer Kalvi 3rd Standard English Guide Book Answers Solutions

Subject Matter Experts at TNBoardSolutions.Com have created Tamil Nadu State Board Samacheer Kalvi 3rd English Book Answers Solutions Guide Pdf Free Download of Term 1, 2, 3 are part of 3rd Standard Samacheer Book Solutions.

Let us look at these TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 3rd Std English Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes and revise our understanding of the subject.

Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 3rd English Book Back Answers Solutions Guide Term 1, 2, 3.

Samacheer Kalvi 3rd Standard English Book Solutions Back Answers Guide

3rd Standard English Guide Samacheer Kalvi Term 1

Samacheer Kalvi 3rd Standard English Book Solutions Term 2

Samacheer Kalvi 3rd Standard English Book Answers Term 3

We hope these Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi Class 3rd English Book Solutions Answers Pdf Free Download will help you get through your subjective questions in the exam.

Let us know if you have any concerns regarding TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 3rd Standard English Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes drop a comment below and we will get back to you as soon as possible.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Social Science Guide Book Answers Solutions

Subject Matter Experts at TNBoardSolutions.Com have created Tamil Nadu State Board Samacheer Kalvi 3rd Social Science Book Answers Solutions Guide Pdf Free Download of Term 1, 2, 3 in English Medium and Tamil Medium are part of 3rd Standard Samacheer Book Solutions.

Let us look at these TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 3rd Std Social Science Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes and revise our understanding of the subject.

Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 3rd Social Science Book Back Answers Solutions Guide Term 1, 2, 3.

Samacheer Kalvi 3rd Social Science Book Back Answers

Samacheer Kalvi 3rd Standard Social Science Book Solutions Back Answers Guide

3rd Standard Social Science Guide Samacheer Kalvi Term 1

Samacheer Kalvi 3rd Standard Social Science Book Solutions Term 2

Samacheer Kalvi 3rd Standard Social Science Book Answers Term 3

Samacheer Kalvi 3rd Std Social Science Book Solutions in Tamil Medium

Samacheer Kalvi 3rd Social Science Book Solutions Term 1

Samacheer Kalvi 3rd Social Science Book Solutions Term 2

Samacheer Kalvi 3rd Social Science Book Solutions Term 3

We hope these Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi Class 3rd Social Science Book Solutions Answers Pdf Free Download in English Medium and Tamil Medium will help you get through your subjective questions in the exam.

Let us know if you have any concerns regarding TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 3rd Standard Social Science Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes drop a comment below and we will get back to you as soon as possible.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Science Guide Book Back Answers Solutions

Subject Matter Experts at TNBoardSolutions.Com have created Tamil Nadu State Board Samacheer Kalvi 3rd Science Book Answers Solutions Guide Pdf Free Download of Term 1, 2, 3 in English Medium and Tamil Medium are part of 3rd Standard Samacheer Book Solutions.

Let us look at these TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 3rd Std Science Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes and revise our understanding of the subject.

Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 3rd Science Book Back Answers Solutions Guide Term 1, 2, 3.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Science Book Solutions Back Answers Guide

3rd Standard Science Guide Samacheer Kalvi Term 1

Samacheer Kalvi 3rd Standard Science Book Solutions Term 2

Samacheer Kalvi 3rd Standard Science Book Answers Term 3

Samacheer Kalvi 3rd Std Science Book Solutions in Tamil Medium

Samacheer Kalvi 3rd Science Book Solutions Term 1

Samacheer Kalvi 3rd Science Book Solutions Term 2

Samacheer Kalvi 3rd Science Book Solutions Term 3

We hope these Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi Class 3rd Science Book Solutions Answers Pdf Free Download in English Medium and Tamil Medium will help you get through your subjective questions in the exam.

Let us know if you have any concerns regarding TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 3rd Standard Science Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes drop a comment below and we will get back to you as soon as possible.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Book Back Answers Solutions

Subject Matter Experts at TNBoardSolutions.Com have created Tamil Nadu State Board Samacheer Kalvi 3rd Maths Book Answers Solutions Guide Pdf Free Download of Term 1, 2, 3 in English Medium and Tamil Medium are part of 3rd Standard Samacheer Book Solutions.

Let us look at these TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 3rd Std Maths Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes, Formulas and revise our understanding of the subject.

Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 3rd Maths Book Back Answers Solutions Guide Term 1, 2, 3.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Back Answers Guide

3rd Standard Maths Guide Samacheer Kalvi Term 1

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Term 2

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Answers Term 3

Samacheer Kalvi 3rd Std Maths Book Solutions in Tamil Medium

Samacheer Kalvi 3rd Maths Book Solutions Term 1

Samacheer Kalvi 3rd Maths Book Solutions Term 2

Samacheer Kalvi 3rd Maths Book Solutions Term 3

We hope these Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi Class 3rd Maths Book Solutions Answers Pdf Free Download in English Medium and Tamil Medium will help you get through your subjective questions in the exam.

Let us know if you have any concerns regarding TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes, Formulas, drop a comment below and we will get back to you as soon as possible.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Books Solutions Guide

Subject Matter Experts at TNBoardSolutions.Com have created Tamil Nadu State Board Samacheer Kalvi 3rd Standard Books Answers Solutions Guide Pdf Free Download of Term 1, 2, 3 in English Medium and Tamil Medium are part of Samacheer Kalvi Books Solutions.

Let us look at these TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 3rd Std Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes, Formulas and revise our understanding of the subject.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Text Book Solutions Back Answers Guide Pdf Free Download

We hope these Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi Class 3rd Standard Books Term 1, 2, 3 Solutions Answers Guide Pdf Free Download in English Medium and Tamil Medium will help you get through your subjective questions in the exam.

Let us know if you have any concerns regarding TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 3rd Standard Guides Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes, Formulas, drop a comment below and we will get back to you as soon as possible.

Samacheer Kalvi 4th Science Guide Book Answers Solutions

Subject Matter Experts at SamacheerKalvi.Guide have created Tamil Nadu State Board Samacheer Kalvi 4th Science Book Answers Solutions Guide Pdf Free Download of Term 1, 2, 3 in English Medium and Tamil Medium are part of Samacheer Kalvi 4th Books Solutions.

Let us look at these TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 4th Std Science Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes and revise our understanding of the subject.

Samacheer Kalvi 4th Science Book Solutions Guide Pdf Free Download

Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 4th Science Book Back Answers Solutions Guide Term 1, 2, 3.

Samacheer Kalvi 4th Science Book Back Answers

Samacheer Kalvi 4th Science Book Solutions Term 1

Samacheer Kalvi 4th Science Book Solutions Term 2

Samacheer Kalvi 4th Science Book Solutions Term 3

Samacheer Kalvi 4th Science Book Solutions in Tamil Medium

Samacheer Kalvi 4th Science Book Solutions Term 1

Samacheer Kalvi 4th Science Book Solutions Term 2

Samacheer Kalvi 4th Science Book Solutions Term 3

We hope these Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi Class 4th Science Book Solutions Answers Pdf Free Download in English Medium and Tamil Medium will help you get through your subjective questions in the exam.

Let us know if you have any concerns regarding TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 4th Standard Science Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes drop a comment below and we will get back to you as soon as possible.

Samacheer Kalvi 4th Social Science Guide Book Answers Solutions

Subject Matter Experts at SamacheerKalvi.Guide have created Tamil Nadu State Board Samacheer Kalvi 4th Social Science Book Answers Solutions Guide Pdf Free Download of Term 1, 2, 3 in English Medium and Tamil Medium are part of Samacheer Kalvi 4th Books Solutions.

Let us look at these TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 4th Std Social Science Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes and revise our understanding of the subject.

Samacheer Kalvi 4th Social Science Book Solutions Guide Pdf Free Download

Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 4th Social Science Book Back Answers Solutions Guide Term 1, 2, 3.

Samacheer Kalvi 4th Social Science Book Back Answers

Samacheer Kalvi 4th Social Science Book Solutions Term 1

Samacheer Kalvi 4th Social Science Book Solutions Term 2

Samacheer Kalvi 4th Social Science Book Solutions Term 3

Samacheer Kalvi 4th Social Science Book Solutions in Tamil Medium

Samacheer Kalvi 4th Social Science Book Solutions Term 1

Samacheer Kalvi 4th Social Science Book Solutions Term 2

Samacheer Kalvi 4th Social Science Book Solutions Term 3

We hope these Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi Class 4th Social Science Book Solutions Answers Pdf Free Download in English Medium and Tamil Medium will help you get through your subjective questions in the exam.

Let us know if you have any concerns regarding TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 4th Standard Social Science Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes drop a comment below and we will get back to you as soon as possible.

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Book Answers Solutions

Subject Matter Experts at SamacheerKalvi.Guide have created Tamil Nadu State Board Samacheer Kalvi 5th Maths Book Answers Solutions Guide Pdf Free Download of Term 1, 2, 3 in English Medium and Tamil Medium are part of Samacheer Kalvi 5th Books Solutions.

Let us look at these TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 5th Std Maths Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes, Formulas and revise our understanding of the subject.

Samacheer Kalvi 5th Maths Book Solutions Guide Pdf Free Download

Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 5th Maths Book Back Answers Solutions Guide Term 1, 2, 3.

Samacheer Kalvi 5th Maths Book Back Answers

Samacheer Kalvi 5th Maths Book Solutions Term 1

Samacheer Kalvi 5th Maths Book Answers Chapter 1 Geometry

Samacheer Kalvi 5th Maths Book Solutions Chapter 2 Numbers

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Free Download Chapter 3 Patterns

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Pdf Chapter 4 Measurements

Samacheer Kalvi 5th Maths Book English Medium Chapter 5 Time

Samacheer Kalvi 5th Maths Solutions Term 1 Chapter 6 Information Processing

Samacheer Kalvi 5th Maths Book Solutions Term 2

5th Std Maths Book Samacheer Kalvi Chapter 1 Geometry

Samacheer Kalvi 5th Maths Book Free Download Chapter 2 Numbers

Samacheer Kalvi 5th Std Maths Guide Chapter 3 Patterns

5th Standard Maths Book in Tamil Samacheer Kalvi Chapter 4 Measurements

Samacheer Kalvi 5th Maths Solutions Term 2 Chapter 5 Interconcept

Samacheer Kalvi 5th Maths Solutions Term 2 Chapter 6 Information Processing

Samacheer Kalvi 5th Maths Book Solutions Term 3

5th Standard Samacheer Kalvi Maths Book Chapter 1 Geometry

Tamilnadu Board Class 6 Maths Chapter 2 Numbers

Tamil Nadu State Board 5th Std Maths Chapter 3 Measurements

TN Samacheer Kalvi 5th Std Maths Chapter 4 Algebra

Samacheer Kalvi 5th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Money

Samacheer Kalvi 5th Maths Solutions Term 3 Chapter 6 Fractions

Samacheer Kalvi 5th Maths Solutions Term 3 Chapter 7 Information Processing

Samacheer Kalvi 5th Maths Book Solutions in Tamil Medium

Samacheer Kalvi 5th Maths Book Solutions Term 1

Samacheer Kalvi 5th Maths Book Answers Chapter 1 வடிவியல்

Samacheer Kalvi 5th Maths Book Solutions Chapter 2 எண்கள்

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Free Download Chapter 3 அமைப்புகள்

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Pdf Chapter 4 அளவைகள்

Samacheer Kalvi 5th Maths Book English Medium Chapter 5 நேரம்

Samacheer Kalvi 5th Maths Solutions Term 1 Chapter 6 தகவல் செயலாக்கம்

Samacheer Kalvi 5th Maths Book Solutions Term 2

5th Std Maths Book Samacheer Kalvi Chapter 1 வடிவியல்

Samacheer Kalvi 5th Maths Book Free Download Chapter 2 எண்கள்

Samacheer Kalvi 5th Std Maths Guide Chapter 3 அமைப்புகள்

5th Standard Maths Book in Tamil Samacheer Kalvi Chapter 4 நிறுத்தல் அளவை

Samacheer Kalvi 5th Maths Solutions Term 2 Chapter 5 இடைகருத்து

Samacheer Kalvi 5th Maths Solutions Term 2 Chapter 6 தகவல் செயலாக்கம்

Samacheer Kalvi 5th Maths Book Solutions Term 3

5th Standard Samacheer Kalvi Maths Book Chapter 1 வடிவியல்

Tamilnadu Board Class 6 Maths Chapter 2 எண்கள்

Tamil Nadu State Board 5th Std Maths Chapter 3 அளவைகள்

TN Samacheer Kalvi 5th Std Maths Chapter 4 இயற்கணிதம்

Samacheer Kalvi 5th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 பணம்

Samacheer Kalvi 5th Maths Solutions Term 3 Chapter 6 பின்னங்கள்

Samacheer Kalvi 5th Maths Solutions Term 3 Chapter 7 தகவல் செயலாக்கம்

We hope these Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi Class 5th Maths Book Solutions Answers Pdf Free Download in English Medium and Tamil Medium will help you get through your subjective questions in the exam.

Let us know if you have any concerns regarding TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 5th Standard Maths Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes, Formulas, drop a comment below and we will get back to you as soon as possible.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

Students get through the TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life which is useful for their exam preparation.

TN State Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

Answer the following questions.

Question 1.
Define the term chemotherapy.
Answer:
The specific treatment of a disease by using medicine is known as chemotherapy.

Question 2.
Define therapeutic index? What is its use?
Answer:
It is defined as the ratio between the maximum tolerated dose of a drug (above which it becomes toxic) and the minimum curative dose (below which it becomes ineffective). Higher the values of therapeutic index safer is the drug.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

Question 3.
Explain the term, target molecules or drug targets as used in medicinal chemistry.
Answer:
Drugs interact with macromolecules like proteins, carbohydrates, lipids, nucleic acids. Hence they are called target drugs. Proteins perform several roles in the body. Enzymes are crucial in communication systems and are called receptors.

Question 4.
Give examples of drugs that are grouped based on the biological effect that they produce on the recipient.
Answer:

  1. Antibiotic drugs: Amoxycillin, ampicillin, cefixime, cefpodoxime, erythromycin, tetracycline, etc.
  2. Antihypertensive drugs: propranolol, atenolol, metoprolol succinate, amlodipine, etc.

Question 5.
Streptomycin and erythromycin are classified in the same group. Justify the statement.
Answer:
Both inhibit the protein synthesis (target process) in bacteria and are classified in the same group. However, the mode of action is different. Streptomycin inhibits the initiation of protein synthesis while erythromycin prevents the incorporation of new amino acids to the protein. These drugs are grouped based on the biological system/process that targets the recipient.

Question 6.
Write a short note on enzymes as drug targets.
Answer:
In all living systems, the biochemical reactions are catalysed by enzymes. Hence, these enzyme actions are highly essential for the normal functioning of the system. If their normal enzyme activity is inhibited, then the system will be affected. This principle is usually applied to kill many pathogens.
In enzyme catalysed reactions, the substrate molecule binds to the active site of the enzyme by means of the weak interaction such as hydrogen bonding, Van der waals force etc., between the amino acids present in the active site and the substrate.
When a drug molecule that has a similar geometry (shape)as the substrate is administered, it can also bind to the enzyme and inhibit its activity. In other words, the drug acts as an inhibitor to the enzyme catalyst. These types of inhibitors are often called competitive inhibitors.
In certain enzymes, the inhibitor molecule binds to a different binding site, which is commonly referred to as an allosteric site and causes a change in its active site geometry (shape). As a result, the substrate cannot bind to the enzyme. These types of inhibitors are called allosteric inhibitors.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

Question 7.
How do drugs interact with targets? (or) Give a brief account of drug-target interaction.
Answer:
Drugs interact with macromolecules like carbohydrates, proteins, nucleic acids lipids present in the cell. The macromolecules perform various functions in the body, eg: Proteins perform several roles in the body.

  1. Proteins that act as biological catalysts are called enzymes.
  2. Proteins that are crucial to a communication system in the body are called receptors.
  3. Proteins that carry polar molecules across the membranes are called carrier proteins.

In their catalytic activity enzymes perform two major functions.

  1. The first function of an enzyme is to hold the substrate molecule for a chemical reaction.
  2. The second function of the enzyme is to provide functional groups which will attack the substrate to carry out the chemical reaction.

Question 8.
How do drugs interact with enzymes? (or) Give a brief account of drug-enzyme interaction.
Answer:
Drugs that inhibit any two of the activities mentioned in Q7 are called enzyme inhibitors. Enzyme inhibitors can block the binding site thereby preventing the binding of the substrate to the active site and hence inhibit the catalytic activity of enzymes.
Drugs inhibit the attachment of natural substrate on active site in two ways:

  1. Drugs that compete with the natural substrate for their attachment on the active sites of enzymes are called competitive inhibitors.
  2. Same drugs, however, do not bind on the active site but bind to different sites of the enzyme which is called the allosteric site.

This binding of the drug (inhibitor) at the allosteric site changes the shape of the active site of the enzyme in such a way that the natural substrate cannot recognize it. Such enzymes are called noncompetitive inhibitors.
If the bond between an enzyme and the drug (inhibitor) is a strong covalent bond that cannot be broken easily then the enzyme is blocked permanently. The body then degrades the enzyme-drug (inhibitor) complex and synthesis the new enzyme.

Question 9.
Explain the terms (i) Competitive inhibitors, (ii) Allosteric inhibitors.
Answer:
(i) Competitive inhibitors:
In enzyme-catalyzed reactions, the substrate molecule binds to the active site of the enzyme by means of the weak interaction such as hydrogen bonding, Van der Waals force etc., between the amino acids present in the active site and the substrate. When a drug molecule that has a similar geometry (shape)as the substrate is administered, it can also bind to the enzyme and inhibit its activity. In other words, the drug acts as an inhibitor to the enzyme catalyst. These types of inhibitors are often called competitive inhibitors.
(ii) Allosteric inhibitors:
In certain enzymes, the inhibitor molecule binds to a different binding site, which is commonly referred to as an allosteric site and causes a change in its active site geometry (shape). As a result, the substrate cannot bind to the enzyme. These types of inhibitors are called allosteric inhibitors.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

Question 10.
Explain the term (i) Chemical messengers, (ii) Receptor, (iii) Antagonists, (iv) Agonists.
Answer:
(i) Chemical messengers: In the body, messages between two neurons (nerve cells) or that between neurons and muscles are communicated through a certain chemicals in substances called chemical messengers.
(ii) Receptors: Receptors are proteins that are crucial to the communication system in the body.
(iii) Antagonists: Drugs that bind to the receptor site and inhibit its natural function are called antagonists. These are useful when blocking of the message is required.
(iv) Agonists: Drugs that mimic (imitate) the natural chemical messengers by switching on the receptor are called agonists. These are useful when there is a lack of natural chemical messengers.

Question 11.
Mention the various types of chemical messengers and explain how they act?
Answer:
There are two types of chemical messengers.
(i) Hormones (ii) Neurotransmitters.

  1. Hormones are a group of biomolecules
    which are produced in the ductless (endocrine) glands. These enter into the bloodstream and travel to different parts of the body activating all the receptors. which recognize them for message
    transfer. They are not deactivated quickly. Adrenaline is an example of a hormone.
  2. Neurotransmitters: Nerves transfer messages through neurotransmitters. These bind to the receptor (target) for a very short time to transfer the message to it and depart quickly unchanged after transferring the message. The receptor then forwards the message inside the cell. After leaving the active site, neurotransmitters undergo degradation and lose their capacity to transfer messages.

Question 12.
With reference to which classification has the statement “ranitidine, is an antacid” been given?
Answer:
This statement refers to the classification of drugs according to pharmacological effect because drugs that will be used to counteract the excess acid in the stomach will be called antacids.

Question 13.
List two major classes of antibiotics with an example of each class.
Answer:

(a) Bactricidal(b) Bacteriostatic
(i) Penicillin(i) Erythromycin
(ii) Aminoglycosides(ii) Tetracycline
(iii) Oxoflavin(iii) Chloroampinicol

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

Question 14.
What are tranquilizers? How do they act? Give two examples.
Answer:
Tranquilizers are neurologically active drugs. They are used in the treatment of stress anxiety, sleep disorders, and mental diseases. They act on the central nervous system by blocking the neurotransmitter dopamine in the main Dizephan, alprazolam is the examples.

Question 15.
Give two examples for each (i) Anti-inflammatory drugs (ii) Antipyretics (iii) nonsteroidal Anti-inflammatory drugs.
Answer:
(i) AntiinflammatorydrugsAcetaminophen or paracetamol, ibuprofen, aspirin.
(ii) Antipyretics: Acetylsalicylic acid (aspirin), Acetaminophen or Paracetamol.
(iii) Nonsteroidal anti-inflammatory drugs: Ibuprofen.

Question 16.
Mention an important difference between non-narcotic analgesics and narcotic analgesics.
Answer:
Non-narcotic analgesics are non-addictive drugs while narcotic analgesics are addictive drugs.

Question 17.
Give two examples of narcotic analgesics.
Answer:
Morphine and codeine are examples of narcotic analgesics.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

Question 18.
Give two examples for local anesthetics.
Answer:
Procaine and Lidocaine.

Question 19.
Name the anesthetics used for major surgical procedures.
Answer:
Propofol and Isoflurane.

Question 20.
Give examples of antacids. How do antacids function in case of acidity?
Answer:
Milk of magnesia, sodium bicarbonate, aluminum hydroxide, ranitidine, cimetidine, omeprazole, rabeprazole are examples of antacid. They neutralize the acid in the stomach that causes acidity.

Question 21.
What are antihistamines? Give two examples.
Answer:
Antihistamines are drugs that provide relief to allergic effects, eg: cetirizine, levocetirizine.

Question 22.
What are antimicrobials? Give two examples.
Answer:
Drugs that are used to cure diseases caused by microbes or microorganisms such as bacteria, viruses, fungi, etc are called antimicrobials. These include antibacterials, antifungal, and viral agents.
eg: penicillin, erythromycin.

Question 123
How does (i) β lactams and (ii) macrolides function as antimicrobials?
Answer:
(i) β – lactam inhibits cell wall biosynthesis.
(ii) Macrolides target bacterial ribosomes and prevent protein production.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

Question 24.
Give examples for β – lactam and macrolides antimicrobials.
Answer:
β – lactams: Penicillin, ampicillin, cephalosporins, carbapenems, and monobactams.
Macrolides: Erythromycin, azithromycin.

Question 25.
What are the uses of β-lactam and macrolide antimicrobials?
Answer:
Beta lactams: They are used to treat skin infections, dental infections ear infections, respiratory tract infections.
Macrolides: They are used to treat respiratory tract infectious, genital, gastrointestinal tract and skin infectious.

Question 26.
Give examples for ‘Fluoroquinolones’ and mention their uses.
Answer:
Clinafloxacin, ciprofloxacin, levofloxacin are examples of fluoroquinolones. They are used to treat urinary tract infections, skin infections, and respiratory infections.

Question 27.
How do tetracyclines class of antibiotics function? Mention their uses.
Answer:
Doxycycline, minocycline, oxytetracycline are examples of the tetracyclines group of antibiotics. They inhibit the bacterial protein synthesis via interaction with the 30S subunit of the bacterial ribosome.
They are used in the treatment of peptic ulcers, infection of the respiratory tract, etc.

Question 28.
What are aminoglycosides? Give examples.
Answer:
Aminoglycosides are a type of antibiotics that bind to the 30S subunit of the bacterial ribosome, thus stopping bacteria from making proteins.
eg: kanamycin, gentamycin neomycin.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

Question 29.
What are food additives? Give examples.
Answer:
The substances which are not naturally a part of the food and are added to improve the quality of food are called food additives. The substances enhance the nutritive, sensory, and practical value of the food. They also increase the shelf life of food.
Important categories of food additives:

  1. Aroma compounds
  2. Food colors
  3. Preservatives
  4. Stabilizers
  5. Artificial Sweeteners
  6. Antioxidants
  7. Buffering substances
  8. Vitamins and minerals

Question 30.
What are food preservatives?
Answer:
Chemical substances which are used to protect food against bacteria, yeasts and molds are called preservatives, eg: sodium metabisulphite (sodium meta sulfite), sodium benzoate etc.

Question 31.
Name the preservative used in the preparation of pickles and vegetables.
Answer:

  1. Acetic acid for pickles
  2. Sodium meta-sulphate for fresh vegetables and fruits.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

Question 32.
Name the chemicals which are used as emulsifiers.
Answer:
Sucrose esters with palmitic and steric esters are used as emulsifiers.

Question 33.
Name the physical methods used in the preservative of food.
Answer:

  1. Heat treatment (pasteurization and sterilizations)
  2. Cold treatment (chilling and freezing)
  3. Drying (dehydration)
  4. Irradiation is used to preserve food.

Question 34.
What are antioxidants? Give examples.
Answer:
Antioxidants are substances that retard the oxidative deteriorations of food. Food containing fats and oils is easily oxidized and turns rancid. To prevent the oxidation of the fats and oils, chemical BHT(butylhydroxytoluene), BHA(Butylated hydroxyanisole) are added as food additives. They are generally called antioxidants.

Question 35.
How do antioxidants prevent the oxidation of food?
Answer:
They readily undergo oxidation by reacting with free radicals generated by the oxidation of oils, thereby stop the chain reaction of oxidation of food. Sulphur dioxide and sulphites are also used as food additives. They act as anti-microbial agents, antioxidants, and enzyme inhibitors.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

Question 36.
Define “Total Fatty Matter (TFM). What is its use?
Answer:
It is defined as the total amount of fatty matter that can be separated from a sample after splitting with mineral acids. The higher the TFM quantity in the soap better is its quality.

Question 37.
What is an anionic detergent?
Answer:
Anionic detergent: They are so named because a large part of their molecules are anions and it is the anionic part of the molecule is involved in the cleansing actions. These are sodium salts of sulphonated long-chain alcohols or hydrocarbon. For example, sodium lauryl sulphate, sodium dodecyl benzene sulphonate, etc. Anionic detergents are used is household work and in toothpastes.

Question 38.
What is cationic detergents?
Answer:
Cationic detergent: They are so-called because a large part of their molecule are cations and it is the cationic part of the molecule is involved in the cleansing action cationic detergents are quaternary ammonium salts of amines, with acetates, chlorides, or bromides as anions. Cetyl trimethyl ammonium bromide is a cationic detergent and is used in hair conditioners. Cationic detergents have germicidal properties and are expensive, therefore they are of limited use.

Question 39.
What is Non-ionic detergent?
Answer:
Non- ionic detergents: These detergents do not contain any ion. These are esters of high molecular weight alcohols. One such detergent is formed when stearic acid reacts with polyethylene glycol. Liquid dishwashing detergent are nonionic type.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

Question 40.
Explain the terms monomer and polymer and polymerization.
Answer:
Monomer: Simple and reactive molecules from which polymers are prepared either by addition or condensation are called monomers, eg: Vinyl chloride, ethene, formaldehyde, acrylonitrile, phenol, etc.
Polymers: These are compounds of high molecular mass formed by the combination of a large number of simple molecules called monomers. The process by which monomers are converted to polymers is called polymerization.

Question 41.
What are synthetic and natural polymers? Give two examples for each type.
Answer:
Synthetic polymers are man-made polymers prepared in the laboratory, eg: polyethylene, Teflon, nylon, etc.
Natural polymers are naturally occurring polymers, mostly in plants, animals, etc. eg: Protein natural rubber, etc.

Question 42.
In which classes, the polymers are classified on the basis of molecular forces.
Answer:
On the basis of intermolecular forces of attraction operating between different polymers chains, polymers are classified as

  1. Elastomers
  2. Fibres
  3. Thermoplastic polymers
  4. Thermo setting polymers

Question 43.
Write names of monomers of the following polymers and classify them as addition or condensation polymers.
(a) Teflon, (b) Bakelite, (c) Natural rubber
Answer:

PolymerTypeMonomer
TeflonAdditionTetrafluoro ethene
BakeliteCondensationphenol and formaldehyde
Natural rubberAdditioncis – isoprene

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

Question 44.
What is the role of benzoyl peroxide in the polymerization of ethene?
Answer:
Benzoyl peroxide is an initiator. It forms a free radical.

Question 45.
What are LDPE and HDPE? How are they prepared?
Answer:
LDPE is low-density polyethylene. It is obtained by the polymerization of ethene under high pressure of 1000 – 2000 atm at 350 – 570 K in the presence of an initiator. HDPE is called high-density polyethylene. It is obtained by the polymerization of ethene in the presence of Ziegler – Natta catalyst at 333 – 343 K under 6-7 atm.

Question 46.
Write the structure of the monomers of the following polymers, (i) PVC, (ii) Polypropene, (iii) PAN, (iv) Nylon – 6.
Answer:
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life 1

Question 47.
Give examples each of (i) addition polymers (ii) condensation polymer, (iii) copolymer.
Answer:
(i) Polythene, PVC
(ii) Buna – S, Buna – N
(iii) Nylon 6, Nylon 6, 6

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

Question 48.
Write the names of the structure of monomers of the following polymers, (i) Buna – S, (ii) Neoprene.
Answer:
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life 2

Question 49.
What is the repeating unit in the condensation polymer by combining HOOC—CH2—CFE —COOH (succinic acid) and H2NCH2CH2NH2 (ethylenediamine).
Answer:
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life 3

Question 50.
Differentiate between molecular structure and behavior of thermoplastic and thermosetting plastic. Give one example of each type.
Answer:

Thermoplastic polymersThermosetting polymers
These polymers soften and melt on heating.These polymers do not soften on heating but rather becomes hard. On prolonged heating, these start burning.
These polymers can be remoulded, recast and reshaped.These polymers cannot be remoulded or reshaped
They are less brittle and soluble in same organic solvents.They are move brittle and insoluble in organic solvents.
These polymers, usually have linear structures.These polymers have three dimensional cross linked structures.
eg: Polyethylene, PVC, Teflon, Nylon etc.eg: Bakelite, urea formaldehyde, resin, terelene etc.

Question 51.
What are the monomeric repeating units of Nylon 6, Nylon 6, 6?
Answer:
The monomeric repeating unit of nylon 6 is TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life 4 which is derived from caprolactam.
The monomer repeating unit of nylon 6, 6 is derived from two monomers hexamethylenetetramine and adipic acid.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life 5

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

Question 52.
Name a synthetic polymer that is an amide.
Answer:
Nylon 6, 6.

Question 53.
Mention which of the following are addition polymers, (i) Terelene, (ii) Nylon 6, 6 (iii) Neoprene, (iv) Teflon.
Answer:
Neoprene and teflon are addition polymers.

Question 54.
What are biodegradable polymers?
Answer:
Polymers that disintegrate by themselves in biological systems during & certain period of time by oxidation are called biodegradable polymers, eg: PHBV. i.e., poly-β- hydroxybutyrate – co-β hydroxy valerate.

Question 55.
How are polymer classification based on forces operating between their molecule?
Answer:
Classification based as sources:

  1. Natural polymer: Polymers are found in nature, mostly in plants, and animals are called natural polymers, eg: proteins and natural rubber, cellulose, silk.
  2. Synthetic polymers: These are man-made polymers prepared in the laboratory, eg: polythene, PVC, teflon, nylon etc.
  3. Semi-synthetic polymers: Polymers which are obtained by making some modifications in natural polymer by artificial means, eg: Nitrocellulose, cellulose diacetate, viscose rayon etc.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

Question 56.
Give the preparation of bakelite and its uses.
Answer:
Preparation of bakelite:
Monomer: Phenol and formaldehyde
Type of polymerization: Condensation polymerization.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life 16
Uses: Navolac is used in paints. Soft bakelites are used for making glue for binding laminated wooden planks and in vanishes, Hard bakelites are used to prepare combs, pens etc…

Question 57.
Give the preparation and use of melamine.
Answer:
Preparation of melamine:
Monomer: Melamine and formaldehyde
Type of polymerisation: Condensation polymerisation
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life 17
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life 18
Uses: It is used for making unbreakable crockery.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

Question 58.
Give examples for biodegradable polymer.
Answer:

  1. Polyhydroxy butyrate (PHB)
  2. Polyhydroxy butyrate-co-A-hydroxyl valerate (PHBV)
  3. Polyglycolic acid (PGA), Polylactic acid (PLA)
  4. Poly (∈ caprolactone) (PCL)

Question 59.
How is decron obtained from ethylene glycol and terephthalic acid?
Answer:
Decron is obtained by condensation polymerisation of ethylene glycol and terephthalic acid. The reaction is carried out at 420 – 460 K in the presence of a catalyst consisting of a mixture of zinc acetate and antimony trioxide.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life 6

Question 60.
How is urea-formaldehyde prepared?
Answer:
It is formed by the condensation polymerization of the monomers urea and formaldehyde.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life 7

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

Question 61.
How is PHBV prepared? Give equation mention its uses.
Answer:
It is the co-polymer of the monomers 3-hydroxybutyric acid and 3-hydroxypentanoic acid. In PHBV, the monomer units are joined by ester linkages.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life 8

Question 62.
Identify the type of polymer where A and B are monomers.
—A—B—B—A—A—A— B—A.
Answer:
Co-polymer.

Question 63.
Why is bakelite a thermosetting polymer?
Answer:
Due to high degree of cross linking, bakelite cannot be reshaped on heating and hence, bakelite is a thermosetting polymer.

Question 64.
Give a brief account of vulcanization of rubber.
Answer:
Vulcanization is heating natural rubber with sulphur and an appropriate additive to improve its physical properties. On vulcanization sulfur forms cross-links at the reactive sites of the double bond and thus rubber gets stiffened.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life 9
In this process, cross-linking of cis 1,4 polyisoprene chains through disulfide (—S—S) bond occurs.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

Question 65.
Describe the preparation of neoprene and mention its uses.
Answer:
Neoprene is formed by the free radical polymerization of the monomer, 2-chloro buta-1,3 diene(chloroprene).
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life 10
It is used is the manufacture of chemical containers and conveyor belts.

Question 66.
What is the name of the polymer formed from the monomers acrylonitrile and butal, 3-diene? How it is prepared?
Answer:
Buna – N is a copolymer formed by the polymerization of acrylonitrile and butal, 3-diene.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life 11

Question 67.
What type of polymer Buna-S is? Give its method of preparation.
Answer:
Preparation of Buna-S:
It is a copolymer. It is obtained by the polymerization of buta-1,3-diene and styrene in the ratio 3:1 in the presence of sodium.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life 12

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

Question 68.
Name the polymer formed by the copolymerization of glycine and aminocaproic acid. How it is prepared?
Answer:
Nylon 2 – Nylon 6.
Preparation: By condensation polymerization of the monomers glycine and aminocaproic acid.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life 13

Choose the correct answer:

1. Which one of the following antacids is an antihistamine?
(a) Ranitidine
(b) Lansoprazole
(c) Terfen adine
(d) Luminal
Answer:
(a)

2. Which of the following is / are nurologically active drug?
(a) Aspirin
(b) Phenelzine
(c) Heroin
(d) all the above
Answer:
(d)

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

3. Antiseptic chloroxylenol is:
(a) 4 – chloro, 3, 5 dimethyl phenol
(b) 3 – chloro, 4, 5 dimethyl phenol
(c) 4 – chloro, 2, 5 dimethyl phenol
(d) 5 – chloro, 3, 4 dimethyl phenol
Answer:
(a)

4. Structurally a biodegradable detergent should contain a:
(a) normal alkyl chain
(b) branched alkyl chain
(c) phenyl side chain
(d) cyclohexyl side chain
Answer:
(a)

5. Which of the following statements is not correct?
(a) Some antiseptics can be added to soap.
(b) Dilute solutions of disinfectants can be used as antiseptic.
(c) Disinfectants are antimicrobial drugs.
(d) Antiseptic medicine can be infected.
Answer:
(d)

6. The most useful classification of drugs for medicinal chemists is:
(a) on the basis of chemical structure
(b) on the basis of drug action
(c) on the basis of molecular targets
(d) on the basis of active drug.
Answer:
(c)

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

7. A compound that causes general anti¬depressant action on the central nervous system belongs to the class of:
(a) analgesics
(b) tranquilizers
(c) narcotic analgesics
(d) antihistamines
Answer:
(b)

8. Compound which is added to soap to inpart antiseptic properties is:
(a) sodium lauryl sulphate
(b) sodium do decyl benzene sulphonate
(c) resin
(d) bithional
Answer:
(d)

9. Glycerol is added to soap. Its function is:
(a) as a filler
(b) to increase lathering
(c) to prevent rapid drying
(d) to make soap granules
Answer:
(c)

10. Polyethylene glycols are used in the preparation of which type of detergents?
(a) Cationic detergents
(b) Anionic detergents
(c) Non-ionic detergents
(d) Soaps
Answer:
(c)

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

11. Which of the following is employed as anti-histamine?
(a) Omeprazole
(b) Chloroampinicol
(c) Diphenylhydramine
(d) Norethindrone
Answer:
(c)

12. Tincture of iodine is:
(a) aqueous solution of I2
(b) solution of I2 in KI
(c) alcoholic solution of I2
(d) aqueous solution of KI
Answer:
(c)

13. Which among the following is not an antibiotic?
(a) Penicillin
(b) Oxytocin
(c) Erythromycin
(d) Tetracyclin
Answer:
(b)

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

14. Match entries in column I with appropriate entries in column II.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life 14
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life 15
Answer:
(c)

15. Which of the following is not an antimicrobial?
(a) Salvarsan
(b) Sulphanilamide
(c) Prontsil
(d) Paracetamol
Answer:
(d)

16. Which of the following is not a semi synthetic polymer?
(a) Cis poly isoprene
(b) Cellulose nitrate
(c) Cellulose acetate
(d) Vulcanised rubber
Answer:
(a)

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

17. Which of the following polymers is prepared by condensation polymerisation?
(a) Styrene
(b) Nylon 6,6
(c) Teflon
(d) Rubber
Answer:
(b)

18. Which of the following is a chain growth polymer?
(a) Starch
(b) Nucleic acid
(c) Polystyrene
(d) Proteins
Answer:
(c)

19. Terelene is a condensation polymer of ethylene glycol and :
(a) benzoic acid
(b) pthalic acid
(c) salicylic acid
(d) terepthalic acid
Answer:
(d)

20. Which one of the following is a copolymer formed by condensation polymerisation?
(a) Terelene
(b) Buna – S
(c) Buna – N
(d) Neoprene
Answer:
(a)

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

21. Bakelite is obtained from phenol by the reaction with:
(a) HCHO
(b) (CH2OH)2
(c) CH3CHO
(d) CH3COCH3
Answer:
(a)

22. Which of the following statements is not true?
(a) B una – S is a copolymer of butadiene and styrene.
(b) Natural rubber is a 1,4-polymer of isoprene.
(c) In vulcanisation the formation of sulphur bridges between different chains makes rubber harder and stronger.
(d) Natural rubber has trans configuration at every double bond.
Answer:
(d)

23. Teflon, styron and neoprene are all:
(a) copolymers
(b) condensation polymers
(c) homo polymers
(d) monomers
Answer:
(c)

24. Which of the following sets contain only thermoplastics?
(a) Polythene, bakelite, nylon-6
(b) Glyptal, melane, PAN
(c) PVC, PMMA, Polystyrene
(d) Polypropylene urea formaldehyde, teflon
Answer:
(c)

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 15 Chemistry in Everyday Life

25. Which of the following sets contain only co-polymers?
(a) SBR, Glyptal, Nylon 6,6
(b) Nylon 6, Butyl rubber, Neoprene
(c) Poly ethylene, polyester, PVC
(d) Melmac, Bakelite, Teflon.
Answer:
(a)

26. Which of the following are not thermosetting polymers?
(1) Bakelite
(2) Polystyrene
(3) PVC
(4) Melmac
(a) 1, 2
(b) 2,3
(c) 2, 4
(d) 3, 4
Answer:
(b)

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

Students get through the TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules which is useful for their exam preparation.

TN State Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

Question 1.
What are monosaccharides?
Answer:
Monosaccharides are carbohydrates which cannot be hydrolysed to simple molecules. Their general molecular formula is Cn(H2O)n where n = 3 to 7. There are two types. Those which contain an aldehyde group are called aldoses and those which contain a ketonic group are called ketoses. They are further classified as trioses, tetroses, pentose, hexoses etc according to as they contain 3, 4, 5, 6 carbon atom respectively.

Question 2.
Classify the following as monosaccharides and disaccharides:
Ribose: 2 – deoxy ribose; maltose, galactose, fructose, and lactose.
Answer:
Monosaccharides: Ribose, 2-Deoxyribose, galactose and fructose.
Disaccharides: Maltose and lactose.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

Question 3.
What are the products of hydrolysis of (i) sucrose (ii) lactose.
Answer:
Both sucrose and lactoses are disaccharides. Sucrose on hydrolysis gives one molecule of each of glucose and fructose.
Question 1. What are monosaccharides? Answer: Monosaccharides are carbohydrates which cannot be hydrolysed to simple molecules. Their general molecular formula is C<sub>n</sub>(H<sub>2</sub>O)<sub>n</sub> where n = 3 to 7. There are two types. Those which contain an aldehyde group are called aldoses and those which contain a ketonic group are called ketoses. They are further classified as trioses, tetroses, pentose, hexoses etc according to as they contain 3, 4, 5, 6 carbon atom respectively. Question 2. Classify the following as monosaccharides and disaccharides: Ribose: 2 - deoxy ribose; maltose, galactose, fructose, and lactose. Answer: Monosaccharides: Ribose, 2-Deoxyribose, galactose and fructose. Disaccharides: Maltose and lactose. Question 3. What are the products of hydrolysis of (i) sucrose (ii) lactose. Answer: Both sucrose and lactoses are disaccharides. Sucrose on hydrolysis gives one molecule of each of glucose and fructose. Lactose on hydrolysis gives one molecule of glucose and galactose. Question 4. How do you explain the presence of all six carbon atoms in glucose in a straight chain? Answer: Since, n - hexane has six carbon atoms connected in a straight chain, therefore glucose also has six carbon atoms connected in a straight chain. Question 5. The letter ‘D’ or ‘L’ before the name of a stereo isomer indicates the correlation of configuration of that particular stereo isomers. This refers to their relationship with one of the isomers of glyceraldehyde. Predict whether the compound is has D or L configuration. Answer: Since the configuration of the ‘OH’ group at the penultimate chiral carbon (last but one or C<sub>5</sub>) is towards left, therefore the given compound has ‘L’ configuration. Question 6. How do you explain the presence of five - OH groups in a glucose molecule? Answer: On acetylation with acetic anhydride in presence of pyridine, or a few drops of cone. H<sub>2</sub>SO<sub>4</sub>, it is converted into glucose penta acetate. This confirms the presence of five OH groups. Question 7. Why does compound (A) given below does not form an oxime? Answer: Glucose penta acetate does not have a free OH group at carbon atom 1(C<sub>1</sub>) and hence cannot be converted into the open chain form having a free CHO group therefore, glucose penta acetate does not form an oxime. Question 8. How do you explain the presence of an aldehyde group in glucose molecule? Answer: Glucose reacts with hydroxyl amine, (NH<sub>2</sub>OH) to form an oxime, and adds one molecule of hydrogen cyanide (HCN) to give a cyano hydrin. Therefore, glucose contains a carbonyl group which can be either an aldehyde or ketone. On mild oxidation with bromine water, it gives a carboxylic acid i.e., gluconic acid containing same six carbon atoms present in glucose. This indicates that the carbonyl group present in glucose is an aldehyde group. Question 9. How do you distinguish 1° and 2° alcoholic groups present in glucose? Explains with reactions. Answer: Consider the structure of glucose The ‘OH’ group present on the terminal carbon (C<sub>6</sub>) is called the primary alcoholic group while all other four ‘OH’ groups present in C<sub>2</sub>, C<sub>3</sub>, C<sub>4</sub> and C<sub>5</sub> are called secondary alcoholic groups. 1° alcoholic groups are readily oxidised to carboxylic acids but 2° alcoholic groups undergo oxidation under drastic conditions. For example glucose on oxidation cone. HNO<sub>3</sub> gives a dicarboxylic acid, saccharic acid, having the same number of carbon atoms as in glucose. This indicates that glucose contains one 1° alcoholic group while the remaining four are 2° alcoholic groups. Question 10. Write the reactions of D glucose which can’t be explained by its open chain structure. Reactions of D- glucose which can’t be explained by its open chain structure. Answer: (i) Glucose does not form NaHSO<sub>3</sub> additions product, aldehyde-ammonia, 2-4 DNP derivative and does not respond to schiff reagent test. These are the characteristic reactions of aldehyde. (ii) Glucose reacts with NH<sub>2</sub>OH to form an oxime but glucose penta acetate does not. This shows that the aldehyde group is absent in glucose penta acetate. (iii) D(+) glucose exists in two isomeric forms i.e., α glucose and β glucose. Both these undergo mutarotation. (iv) D(+) glucose forms two isomeric methyl glycosides. (Aldehydes normally react with two moles of methanol per mole of aldehyde where as one mole of glucose reacts with one mole of methanol to form a mixture of two methyl D - glucosides) The two methyl glucosides behave as acetates. Question 11. Write the cyclic structure of glucose. Answer: The cyclic structures of a -D glucose and β -D glucose are as follows: Question 12. What is the structure feature characterising reducing sugars? Answer: The main structural feature of reducing sugars is the presence of an aldehyde group (— CHO) such as in glucose, mannose, galactose or a ketol group (—CO—CH<sub>2</sub>OH) as present in fructose. Question 13. Fructose contains a keto group but it still reduces Tollen’s reagent. Explain. Answer: Under basic conditions of Tollen’s reagent fructose undergoes a rearrangement as shown below: The same equilibrium is obtained even of one strands with D(+) mannose or D(-) fructose, i.e., Fructose gives an equilibrium mixture of fructose, glucose and mannose. Since both glucose and mannose contain —CHO group, they reduce Tollen’s reagent. Question 14. Explain the term glycosidic linkage with an example. Answer: The ethereal or oxygen linkage through two monosaccharides are joined together by the loss of a molecule of water to form a molecule of a disaccharide is called a glycosidic linkage. The glycosidic linkage of two α - D glucose in maltose is given below: Question 15. What happens when D - glucose is treated with the following reagents (i) HI (ii) Bromine water (iii) HNO<sub>3</sub>. Answer: Question 16. Glucose and fructose give the same osazone. Give reason. Answer: During osazone formation the reaction occurs only at C<sub>1</sub> and C<sub>2</sub>. As glucose and fructose differ from each other only in the arrangement of atoms C<sub>1</sub> and C<sub>2</sub> they give the same osazones. Question 17. Name two components of starch. How do they differ from each other structurally? Answer: Starch is a polymer of a - glucose and consists of two components amylose and amylopectin. Amylose is a long unbranched chain with 200 - 1000 a D(+) glucose units held by C<sub>1</sub> - C<sub>4</sub> glycosidic linkage. Amylopectin is a branched chain polymer of a D glucose units in which chain is formed by C<sub>1</sub> - C<sub>4</sub> glycosidic linkage branching occurs by C<sub>1</sub> - C<sub>6</sub> glycosidic linkage. Question 18. Name the reaction which proves the presence of carbonyl group in fructose. Answer: Fructose reacts with hydroxylamine (NH<sub>2</sub>OH) and hydrogen cyanide (HCN). These reactions . prove the presence of carbonyl group in fructose. Question 19. Explain the reaction which indicates the presence of a carbonyl group in fructose. Answer: Partial reduction of fructose with sodium amalgam and water produces mixtures of sorbitol and mannitol which are epimers at second carbon. New asymmetric carbon is formed at C<sub>2</sub>. This confirms the presence of keto group. Question 20. Oxidation of fructose with nitric acid gives glycolic acid and tartaric acid. What information that this reaction gives to establish the structure of fructose. Answer: On oxidation with nitric acid, it gives glycolic acid and tartaric acids which contain smaller number of carbon atoms than in fructose. This shows that a keto group is present in C<sub>2</sub>. It also shows the presence of 1° alcoholic groups at C<sub>1</sub> and C<sub>6</sub>. Question 21. Explain why sucrose is called ‘invert’ sugar. Answer: Sucrose (+ 66.6°) and glucose (+ 52.5°) are dextrorotatory compounds while fructose is levo rotatory (- 92.4°). During hydrolysis of sucrose the optical rotation of the reaction,mixture changes from dextro to levo. Hence, sucrose is also called as invert sugar. Question 22. Write the open chain structure of D(+) fructose and indicate the asymmetric carbon atoms present in it. Answer: Question 23. Briefly discuss the cyclic structure of fructose. Answer: (a) Mechanism of cyclic structure; (b) Cyclic structure of fructose Like glucose, fructose also forms cyclic form. Unlike glucose it forms a five membered ring similar to furan. Hence it is called furanose form. When fructose is a component of a saccharide as in sucrose, it usually occurs in furanose form. Question 24. Explain why sucrose is called a non reducing sugar. Answer: In sucrose, C<sub>1</sub> of α-D-glucose is joined to C<sub>2</sub> of -D-fructose. The glycosidic bond thus formed is called α-1,2 glycosidic bond. Since, the both the carbonyl carbons (reducing groups) are involved in the glycosidic bonding, sucrose is a non-reducing sugar. Question 25. Based on its cyclic structure, explain why lactose is a reducing sugar. Answer: On hydrolysis, it yields galactose and glucose. Here, the β-D-galactose and β-D-glucose are linked by β -1,4 glycosidic bond as shown in the figure. The aldehyde carbon is not involved in the glycosidic bondbence; it retains its reducing property and is called a reducing sugar. Question 26. Maltose is a reducing sugar. Explain. Answer: Maltose consists two molecules of α-D-glucose units linked by an α -1,4 glycosidic bond between anomeric carbon of one unit and C-4 of the other unit. Since one of the glucose has the carbonyl group intact it is also acts as a reducing sugar. Question 27. Mention the uses of cellulose. Answer: Cellulose is used extensively in manufacturing paper, cellulose fibres, rayon, explosive, (Gun cotton - Nitrated ester of cellulose) and so on. Humans cannot use cellulose as food because our digestive systems do not contain the necessary enzymes (glycosidases or cellulases) that can hydrolyse the cellulose. Question 28. Briefly explain the structure of cellulose. Answer: Cellulose is a straight chain polysaccharide. The glucose molecules are linked by β(1, 4) glycosidic bond. Question 29. Following two amino acids lysine and glutamine dipeptide linkage. What are the two possible dipeptides? Answer: Question 30. Give the. important uses of carbohydrates. Answer: (i) Carbohydrates, widely distributed in plants and animals, acts mainly as energy sources and structural polymers. (ii) Carbohydrate is stored in the body as glycogen and in plant as starch. (iii) Carbohydrates such as cellulose which is the primary components of plant cell wall, is used to make paper, furniture (wood) and cloths (cotton). (iv) Simple sugar glucose serves as an instant source of energy. (v) Ribose sugars are one of the components of nucleic acids. (vi) Modified carbohydrates such as hyaluronate (glycosaminoglycans) act as shock absorber and lubricant. Question 31. What is glycogen? How is it different from starch? Answer: Glycogen is a carbohydrates stored in animal body. Starch is a mixture of two components a water soluble compounds called amylose (15 - 20%) and water insoluble amylopectin (80 - 85%) chemically, amylose is a long unbranched chain with 200 - 1000 a - D (+) glucose units held by C<sub>1</sub> - C<sub>4</sub> glycosidic linkage. But both glycogen and amylopectin are branched polymers of α - D glucose rather glucogen is more highly branched than amylopectin. Whereas amylopectin chain consist of 20 - 25 glucose units glucose chain consists of 10 - 14 glucose units. Question 32. What is the basic structural difference between starch and cellulose? Answer: Starch contains amylose and amylopectin. Amylose is a linear polymer of α D glucose whereas cellulose is a linear polymer of β - D - glucose. In amylose, C-1 of one glucose unit is connected to C-4 of the other through glycosidic linkage. Cellulose is a straight chain polysaccharides composed of only β -D glucose units which are joined by glycosidic linkages between C-1 of one glucose unit and C-4 of the next glucose unit. Question 33. What are essential and non essential amino acids? Give two examples of each type. Answer: α - amino acids which are required for health and growth of human beings but are not synthesised by the human body are known as essential amino acids, eg: valine, leucine, phenylalanine etc., On the other hand, α amino acids which are needed for health and growth of human being and are synthesised by the body are called non essential amino acids, eg: glycine, alanine, aspartic acid etc. Question 34. Give examples for fibrous and globular proteins. Answer: Fibrous protein: Keratin in skin, hair, nails, and wood, collagen in tendous. Fibroin in silk, myosin in muscles. Globular protein: All enzymes, hormones like insulin, from pancreas, thyroglobulin from thyroid gland antibodies, haemoglobin. Question 35. What is isoelectic point? Explain with a suitable examples. Answer: The pH at which there is no net migration of the amino acid under the influence of an applied electrified is called isoelectric point. Question 36. What is peptide bond? Answer: The covalent bond —NH—CO— formed between —NH<sub>2</sub> group of one amino acid and —COOH group of the other with the elimination of a molecule of water is called a peptide bond. Question 37. How are epimers differ from anomers? Answer: Carbohydrates which differ in configuration at the glycosidic carbon (i.e., C<sub>1</sub> in aldoses and C<sub>2</sub> in ketoses) are called anomers while those differ in configuration at any carbon other than glycosidic carbon are called epimers. For example α - D glucose and β-D glucose are anomers since they differ in configuration at C<sub>1</sub> while glucose and mannose are called epimers since they differ in configuration at C<sub>2</sub> (other than glycosidic carbon C<sub>1</sub>). In other words glucose and mannose are C<sub>2</sub> epimers. Similarly glucose and galactose are C<sub>4</sub> epimers. Question 38. Differentiate between globular and fibrous proteins. Answer: Question 39. Describe (i) primary structure (ii) secondary structure (iii) tertiary structure (iv) quaternary structure of proteins. Answer: (i) Primary structure: Proteins may contain one or more polypeptide chains. Each polypeptide chain has a large number of α - amino acids which are linked to one another in a specific sequence. The specific sequence in which the various α - amino acids present in a protein are linked to one another is called its primary structure. Any change in the sequence of α - amino acids creates a different protein. (ii) Secondary structure: It refers to shape in which a long polypeptide chain exists. A protein may assume a - helix structure or β - pleated structure. The α - helix structure results due to regular coiling of polypeptide chain which is stabilized by intramolecular hydrogen bonding. In β pleated sheet structure, all peptide chains are stretched to a nearly maximum extention and then arranged side by side and held together by intramolecular hydrogen bonding. (iii) Tertiary structure: The tertiary structure of proteins represent overall folding of the polypeptide chains, i.e., further folding of the secondary structure. The main force which stabilises 2° and 3° of proteins are hydrogen bonds, disulphide linkages, Vanderwaals forces of attraction and electrostatic force of attraction. (iv) Quaternary structure: Same of the proteins are composed of two or more polypeptide chains referred to as sub-units. The spatial arrangement of these sub units with respect to each other is called quaternary structure. Question 40. What are the common types of secondary structure of protein? Answer: The conformations which the polypepetide chains assume as a result of hydrogen bonding is called the secondary structure of protein. The two types are (i) α helix and (ii) β pleated structure Question 41. What types of bonding helps in stabilising α - helix structure of proteins? Answer: The α helix structure of proteins is stabilised by intramolecular hydrogen bonding between C = O of one amino acid residue and —N—H of the fourth amino acid residue in the chain. Question 42. What is the effect of denaturation on the structure of proteins? Answer: During denaturation, 2° and 3° structures of proteins are destroyed but 1° structure remains intact. As a result of denaturation the globular protein (soluble in H<sub>2</sub>O) are converted to fibrous proteins (insoluble in H<sub>2</sub>O) and their biological activity is lost. Question 43. Mention the causes for the denaturation of proteins. Answer: The denaturation of proteins occurs when the protein is exposed to higher temperature the presence of certain such as urea, alteration of pH, ionic strength etc. Question 44. Mention the importance of protein. Answer: (i) All biochemical reactions occur in the living systems are catalysed by the catalytic proteins called enzymes. (ii) Proteins such as keratin, collagen acts as structural back bones. (iii) Proteins are used for transporting molecules (Haemoglobin), organelles (Kinesins) in the cell and control the movement of molecules in and out of the cells (Transporters). (iv) Antibodies help the body to fight various diseases. (v) Proteins are used as messengers to coordinate many functions. Insulin and glucagon controls the glucose level in the blood. (vi) Proteins act as receptors that detect presence of certain signal molecules and activate the proper response. (vii) Proteins are also used to store metals such as iron (Ferritin) etc. Question 45. What are enzymes? What is the most important reason for their specific action? Answer: Enzymes are biomolecule& which catalyst biological reactions. Chemically they are globular proteins (water soluble) which have very high molecular near ranging from 15,000 to 1,000,000 mol<sup>-1</sup>. Enzymes are highly specific in their actions. The specificity is due to the presence of active sites of definite size and shape an their surfaces so that only specific substrates can fit into them. This specific binding leads to the formation of enzyme substrates complex which accounts for high specificity. Question 46. Name the enzyme that converts (i) carbonic acid to CO<sub>2</sub> and H<sub>2</sub>O (ii) hydrolysis of surcose to fructose and glucose. (iii) hydrolysis of lactose to glucose and galactose. Answer: (i) Carbanic anhydrase enzyme catalyses the interconversion of carbonic acid to water and carbon-dioxide. (ii) Sucrose enzyme catalyses the hydrolysis of sucrose to fructose and glucose. (iii) Lactase enzyme hydrolysis the lactose to glucose and galactose. Question 47. Explain the mechanism of enzyme action. Answer: Mechanism of Enzymatic action: The general scheme is represented as Step 1: Binding of enzyme (E) to the substrate (S) to form complex (ES) is Enzyme - substrate complex. Step 2: Product formation in the complex Step 3: Release of enzyme product complex and leaving the enzyme as unchanged. Question 48. What are lipids? How are they classified? Answer: Lipids are the principal components of cell membranes including cell walls. They act as energy source for living systems. Classification of lipids: Based on their structures Lipids can be classified as simple lipids, compounds lipids and derived lipids. Simple lipids can be further classified into fats, which are esters of long chain fatty acids with glycerol (triglycerides) and waxes which are the esters of fatty acids with long chain monohydric alcohols (Bees wax). Compounds lipids are the esters of simple fatty acid with glycerol which contain additional groups. Based on the groups attached, they are further classified into phospholipids, glycolipids and lipoproteins. Phospholipids contain a phospho-ester linkage while the glycolipids contain a sugar molecule attached. The lipoproteins are complexes of lipid with proteins. Question 49. How are vitamins classified? Answer: Vitamins are classified depending on their solubility in water. (i) Water soluble Vitamins: These include Vitamin B - complex (B<sub>1</sub>, B<sub>2</sub>, B<sub>5</sub>, i.e., nicotinic acid, B<sub>5</sub>, B<sub>12</sub> and vitamin C) (ii) Water insoluble Vitamins (or fat soluble Vitamins): These include Vitamins D, A, E and K. They are stored in liver and in fat storing tissues. Question 50. What are coenzymes and prothetic group? Answer: coenzymes are loosely held to the protein and can be easily separated by dialysis. Prothetic group: These are tightly held to the protein molecule by covalent bonds. They can be separated only by hydrolysis. Question 51. What are nucleic acids? Mention their two important functions? Answer: Nucleic acids are polynucleotides i.e., they are formed by the condensation of thousand molecules of nucleotides with the elimination of water molecules. Nucleic acids are two types: deoxyribonucleic acid (DNA) and ribonucleiqacid (RNA). The two main functions of nucleic acids are: (i) DNA is responsible for transmission of heredity effects from one generation to another. This is due to the unique property of replication during cell division as a result of which two identical DNA strands are transmitted to daughter cells. (ii) DNA and RNA are responsible for protein synthesis needed for growth and maintenance of our body. Actually proteins are synthesised by various RNA molecules (rRNA, mRNA and tRNA) in the cell but the message for the synthesis of a particular protein is given by DNA molecules. Question 52. Write the structure of nucleic acids. Answer: Primary structure: The primary structure of nucleic acid refers to the sequence in which the four nitrogen bases (A, G, C and T in DNA or A, G, C and U in RNA) are attached to the sugar - phosphate back bone of a nucleotide chain. Secondary structure: DNA consists of two strands of polynucleotides coiled around each other in form of a double helix. The back bone of each strand consists of sugar - phosphate units and the base unit of each strand are pointed into the interior of the helix and are linked together through hydrogen bonds. Whereas G and C are held by three H - bonds, A and T are held by H - bonds. Question 53. Write down the structure of sugar present in DNA. Answer: DNA contains β D - 2 deoxyribose as sugar. In structure in the furanose form is Question 54. What purine and pyramidine bases are present in DNA and RNA? Answer: Purines: adenine and guanine Pyramidine: Cytosine and thymine are present in DNA. Cytosine and uracil is present in RNA. Question 55. What is a nucleoside? Answer: A nucleoside consists of two components, i.e., a nitrogenous base (purine or pyramidine)' and a five carbon sugar (ribose or deoxy ribose). It is obtained when the nitrogeneous base is attached, to C<sub>1</sub> of sugar by a β - linkage. Thus, in general, a nucleoside may be represented as base - super. Examples of . nucleosides are adenosine, cytidine etc., Question 56. What is a nucleotide? Answer: A nucleotide consists of all the three basic components of nucleic acids, i.e., a nitrogenous purine or a pyramidine base, a five carbon ' ribose or deoxyribose and phosphoric acid. A nucleotide is obtained when a nitrogenous base is attached to C<sub>1</sub> of the sugar by a β linkage and a nucleotide thus obtained when C<sub>5</sub>—OH of the sugar is esterified with phosphoric acid. Thus,in general, nucleotides may be represented as base - sugar - phosphate. Question 57. What type of linkage holds together the monomers of DNA? Answer: The monomers of DNA are polydeoxy ribo nucleotides. These are held together by H bonds. There are three H bonds between guanine and cytosine (G ≡ C) and two between adenine and thymine (A = T). Question 58. The two strands in DNA are not identical but complimentary explain. Answer: The two strands in DNA molecule are hold together through H — bonds between purine base of one strand and pyramidine base of the other and vice versa. Because of different sizes and geometries of the base, the only possible pairing in DNA are G(guanine) and C(cytosine) through two hydrogen bonds i.e., bases (C ≡ G) and between A(adenine) and thymine (T) through two hydrogen bonds (i.e., A = T) due to this base - pairing principle the sequences of bases in one strands automatically fixes the sequence of bases in the other strand. Thus the two strands are not identical but complimentary. Question 59. Mention the functional difference DNA and RNA. Answer: Question 60. What is DNA finger printing? Explain. Answer: The DNA finger print is unique for every person. By using this method, individual specific variation in human DNA can be detected. Question 61. When RNA is hydrolysed, there is not relationship among the quantities of different bases obtained. What does it suggest about the structure of RNA? Answer: A DNA molecule has two strands in which four complimentary bases pair each other i.e., cytosine (C) always pairs with guanine (G) while Thymine (T) always pair with adenine(A). Therefore when DNA molecule is hydrolysed, the molar amount of cytosine is equal to that of guanine and that of adenine is always equal to that of thymine. Since RNA has no such relationship between the quantities of the four bases (C, G, A and U) obtained, therefore, based on the base pairing principle, i.e., A pairs with U and C pairs with G is not followed. Therefore, unlike DNA, RNA has a single strand.
Lactose on hydrolysis gives one molecule of glucose and galactose.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 2

Question 4.
How do you explain the presence of all six carbon atoms in glucose in a straight chain?
Answer:
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 3
Since, n – hexane has six carbon atoms connected in a straight chain, therefore glucose also has six carbon atoms connected in a straight chain.

Question 5.
The letter ‘D’ or ‘L’ before the name of a stereo isomer indicates the correlation of configuration of that particular stereo isomers. This refers to their relationship with one of the isomers of glyceraldehyde. Predict whether the compound is has D or L configuration.
Answer:
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 4
Since the configuration of the ‘OH’ group at the penultimate chiral carbon (last but one or C5) is towards left, therefore the given compound has ‘L’ configuration.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

Question 6.
How do you explain the presence of five – OH groups in a glucose molecule?
Answer:
On acetylation with acetic anhydride in presence of pyridine, or a few drops of cone. H2SO4, it is converted into glucose penta acetate.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 5
This confirms the presence of five OH groups.

Question 7.
Why does compound (A) given below does not form an oxime?
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 6
Answer:
Glucose penta acetate does not have a free OH group at carbon atom 1(C1) and hence cannot be converted into the open chain form having a free CHO group therefore, glucose penta acetate does not form an oxime.

Question 8.
How do you explain the presence of an aldehyde group in glucose molecule?
Answer:
Glucose reacts with hydroxyl amine, (NH2OH) to form an oxime, and adds one molecule of hydrogen cyanide (HCN) to give a cyano hydrin. Therefore, glucose contains a carbonyl group which can be either an aldehyde or ketone. On mild oxidation with bromine water, it gives a carboxylic acid i.e., gluconic acid containing same six carbon atoms present in glucose. This indicates that the carbonyl group present in glucose is an aldehyde group.

Question 9.
How do you distinguish 1° and 2° alcoholic groups present in glucose? Explains with reactions.
Answer:
Consider the structure of glucose
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 7
The ‘OH’ group present on the terminal carbon (C6) is called the primary alcoholic group while all other four ‘OH’ groups present in C2, C3, C4 and C5 are called secondary alcoholic groups. 1° alcoholic groups are readily oxidised to carboxylic acids but 2° alcoholic groups undergo oxidation under drastic conditions. For example glucose on oxidation cone. HNO3 gives a dicarboxylic acid, saccharic acid, having the same number of carbon atoms as in glucose. This indicates that glucose contains one 1° alcoholic group while the remaining four are 2° alcoholic groups.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 8

Question 10.
Write the reactions of D glucose which can’t be explained by its open chain structure. Reactions of D- glucose which can’t be explained by its open chain structure.
Answer:
(i) Glucose does not form NaHSO3 additions product, aldehyde-ammonia, 2-4 DNP derivative and does not respond to schiff reagent test. These are the characteristic reactions of aldehyde.
(ii) Glucose reacts with NH2OH to form an oxime but glucose penta acetate does not. This shows that the aldehyde group is absent in glucose penta acetate.
(iii) D(+) glucose exists in two isomeric forms i.e., α glucose and β glucose. Both these undergo mutarotation.
(iv) D(+) glucose forms two isomeric methyl glycosides. (Aldehydes normally react with two moles of methanol per mole of aldehyde where as one mole of glucose reacts with one mole of methanol to form a mixture of two methyl D – glucosides)
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 9
The two methyl glucosides behave as acetates.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

Question 11.
Write the cyclic structure of glucose.
Answer:
The cyclic structures of a -D glucose and β -D glucose are as follows:
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 10

Question 12.
What is the structure feature characterising reducing sugars?
Answer:
The main structural feature of reducing sugars is the presence of an aldehyde group (— CHO) such as in glucose, mannose, galactose or a ketol group (—CO—CH2OH) as present in fructose.

Question 13.
Fructose contains a keto group but it still reduces Tollen’s reagent. Explain.
Answer:
Under basic conditions of Tollen’s reagent fructose undergoes a rearrangement as shown below:
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 11
The same equilibrium is obtained even of one strands with D(+) mannose or D(-) fructose, i.e., Fructose gives an equilibrium mixture of fructose, glucose and mannose. Since both glucose and mannose contain —CHO group, they reduce Tollen’s reagent.

Question 14.
Explain the term glycosidic linkage with an example.
Answer:
The ethereal or oxygen linkage through two monosaccharides are joined together by the loss of a molecule of water to form a molecule of a disaccharide is called a glycosidic linkage. The glycosidic linkage of two α – D glucose in maltose is given below:
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 12

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

Question 15.
What happens when D – glucose is treated with the following reagents (i) HI (ii) Bromine water (iii) HNO3.
Answer:
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 13

Question 16.
Glucose and fructose give the same osazone. Give reason.
Answer:
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 14
During osazone formation the reaction occurs only at C1 and C2. As glucose and fructose differ from each other only in the arrangement of atoms C1 and C2 they give the same osazones.

Question 17.
Name two components of starch. How do they differ from each other structurally?
Answer:
Starch is a polymer of a – glucose and consists of two components amylose and amylopectin. Amylose is a long unbranched chain with 200 – 1000 a D(+) glucose units held by C1 – C4 glycosidic linkage.
Amylopectin is a branched chain polymer of a D glucose units in which chain is formed by C1 – C4 glycosidic linkage branching occurs by C1 – C6 glycosidic linkage.

Question 18.
Name the reaction which proves the presence of carbonyl group in fructose.
Answer:
Fructose reacts with hydroxylamine (NH2OH) and hydrogen cyanide (HCN). These reactions . prove the presence of carbonyl group in fructose.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

Question 19.
Explain the reaction which indicates the presence of a carbonyl group in fructose.
Answer:
Partial reduction of fructose with sodium amalgam and water produces mixtures of sorbitol and mannitol which are epimers at second carbon. New asymmetric carbon is formed at C2. This confirms the presence of keto group.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 15

Question 20.
Oxidation of fructose with nitric acid gives glycolic acid and tartaric acid. What information that this reaction gives to establish the structure of fructose.
Answer:
On oxidation with nitric acid, it gives glycolic acid and tartaric acids which contain smaller number of carbon atoms than in fructose.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 16
This shows that a keto group is present in C2. It also shows the presence of 1° alcoholic groups at C1 and C6.

Question 21.
Explain why sucrose is called ‘invert’ sugar.
Answer:
Sucrose (+ 66.6°) and glucose (+ 52.5°) are dextrorotatory compounds while fructose is levo rotatory (- 92.4°). During hydrolysis of sucrose the optical rotation of the reaction,mixture changes from dextro to levo. Hence, sucrose is also called as invert sugar.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

Question 22.
Write the open chain structure of D(+) fructose and indicate the asymmetric carbon atoms present in it.
Answer:
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 17

Question 23.
Briefly discuss the cyclic structure of fructose.
Answer:
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 18
Like glucose, fructose also forms cyclic form. Unlike glucose it forms a five membered ring similar to furan. Hence it is called furanose form. When fructose is a component of a saccharide as in sucrose, it usually occurs in furanose form.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 19TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 19

Question 24.
Explain why sucrose is called a non reducing sugar.
Answer:
In sucrose, C1 of α-D-glucose is joined to C2 of -D-fructose. The glycosidic bond thus formed is called α-1,2 glycosidic bond. Since, the both the carbonyl carbons (reducing groups) are involved in the glycosidic bonding, sucrose is a non-reducing sugar.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 20

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

Question 25.
Based on its cyclic structure, explain why lactose is a reducing sugar.
Answer:
On hydrolysis, it yields galactose and glucose. Here, the β-D-galactose and β-D-glucose are linked by β -1,4 glycosidic bond as shown in the figure. The aldehyde carbon is not involved in the glycosidic bondbence; it retains its reducing property and is called a reducing sugar.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 21

Question 26.
Maltose is a reducing sugar. Explain.
Answer:
Maltose consists two molecules of α-D-glucose units linked by an α -1,4 glycosidic bond between anomeric carbon of one unit and C-4 of the other unit. Since one of the glucose has the carbonyl group intact it is also acts as a reducing sugar.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 22

Question 27.
Mention the uses of cellulose.
Answer:
Cellulose is used extensively in manufacturing paper, cellulose fibres, rayon, explosive, (Gun cotton – Nitrated ester of cellulose) and so on. Humans cannot use cellulose as food because our digestive systems do not contain the necessary enzymes (glycosidases or cellulases) that can hydrolyse the cellulose.

Question 28.
Briefly explain the structure of cellulose.
Answer:
Cellulose is a straight chain polysaccharide.
The glucose molecules are linked by β(1, 4) glycosidic bond.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 23

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

Question 29.
Following two amino acids lysine and glutamine dipeptide linkage. What are the two possible dipeptides?
Answer:
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 24

Question 30.
Give the. important uses of carbohydrates.
Answer:

  1. Carbohydrates, widely distributed in plants and animals, acts mainly as energy sources and structural polymers.
  2. Carbohydrate is stored in the body as glycogen and in plant as starch.
  3. Carbohydrates such as cellulose which is the primary component of the plant cell wall is used to make paper, furniture (wood) and cloths (cotton).
  4. Simple sugar glucose serves as an instant source of energy.
  5. Ribose sugars are one of the components of nucleic acids.
  6. Modified carbohydrates such as hyaluronate (glycosaminoglycans) act as shock absorber and lubricant.

Question 31.
What is glycogen? How is it different from starch?
Answer:
Glycogen is a carbohydrates stored in animal body. Starch is a mixture of two components a water soluble compounds called amylose (15 – 20%) and water insoluble amylopectin
(80 – 85%) chemically, amylose is a long unbranched chain with 200 – 1000 a – D (+) glucose units held by C1 – C4 glycosidic linkage. But both glycogen and amylopectin are branched polymers of α – D glucose rather glucogen is more highly branched than amylopectin. Whereas amylopectin chain consist of 20 – 25 glucose units glucose chain consists of 10 – 14 glucose units.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

Question 32.
What is the basic structural difference between starch and cellulose?
Answer:
Starch contains amylose and amylopectin. Amylose is a linear polymer of α D glucose whereas cellulose is a linear polymer of β – D – glucose. In amylose, C-1 of one glucose unit is connected to C-4 of the other through glycosidic linkage.
Cellulose is a straight chain polysaccharides composed of only β -D glucose units which are joined by glycosidic linkages between C-1 of one glucose unit and C-4 of the next glucose unit.

Question 33.
What are essential and non essential amino acids? Give two examples of each type.
Answer:
α – amino acids which are required for health and growth of human beings but are not synthesised by the human body are known as essential amino acids, eg: valine, leucine, phenylalanine etc.,
On the other hand, α amino acids which are needed for health and growth of human being and are synthesised by the body are called non essential amino acids, eg: glycine, alanine, aspartic acid etc.

Question 34.
Give examples for fibrous and globular proteins.
Answer:
Fibrous protein: Keratin in skin, hair, nails, and wood, collagen in tendous. Fibroin in silk, myosin in muscles.
Globular protein: All enzymes, hormones like insulin, from pancreas, thyroglobulin from thyroid gland antibodies, haemoglobin.

Question 35.
What is isoelectic point? Explain with a suitable examples.
Answer:
The pH at which there is no net migration of the amino acid under the influence of an applied electrified is called isoelectric point.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 25

Question 36.
What is peptide bond?
Answer:
The covalent bond —NH—CO— formed between —NH2 group of one amino acid and —COOH group of the other with the elimination of a molecule of water is called a peptide bond.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 26

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

Question 37.
How are epimers differ from anomers?
Answer:
Carbohydrates which differ in configuration at the glycosidic carbon (i.e., C1 in aldoses and C2 in ketoses) are called anomers while those differ in configuration at any carbon other than glycosidic carbon are called epimers.
For example α – D glucose and β-D glucose are anomers since they differ in configuration at C1 while glucose and mannose are called epimers since they differ in configuration at C2 (other than glycosidic carbon C1). In other words glucose and mannose are C2 epimers. Similarly glucose and galactose are C4 epimers.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 27

Question 38.
Differentiate between globular and fibrous proteins.
Answer:

Globular proteinFibrous protein
Have almost spherical shape due to folding of polypeptide chains.Polypeptide chains consists of thread like molecule which tend to lie side by side to form fibres.
Soluble in water.Insoluble in water.
Sensitive to small changes of temper­ature and pH. Therefore they undergo denatura- tion on heating or an treatment with acid or base.Stable to moderate change of temperature and pH.
The interaction are
(i) disulphide bridging
(ii)  intermolecular hydrogen
(iii)  vanderwaals attraction
(iv)  dipolar attraction
Held together by disulphide bridges and weak intermolecular hydrogen bonds.

Question 39.
Describe (i) primary structure (ii) secondary structure (iii) tertiary structure (iv) quaternary structure of proteins.
Answer:
(i) Primary structure: Proteins may contain one or more polypeptide chains. Each polypeptide chain has a large number of α – amino acids which are linked to one another in a specific sequence. The specific sequence in which the various α – amino acids present in a protein are linked to one another is called its primary structure. Any change in the sequence of α – amino acids creates a different protein.
(ii) Secondary structure: It refers to shape in which a long polypeptide chain exists. A protein may assume a – helix structure or β – pleated structure. The α – helix structure results due to regular coiling of polypeptide chain which is stabilized by intramolecular hydrogen bonding. In β pleated sheet structure, all peptide chains are stretched to a nearly maximum extention and then arranged side by side and held together by intramolecular hydrogen bonding.
(iii) Tertiary structure: The tertiary structure of proteins represent overall folding of the polypeptide chains, i.e., further folding of the secondary structure. The main force which stabilises 2° and 3° of proteins are hydrogen bonds, disulphide linkages, Vanderwaals forces of attraction and electrostatic force of attraction.
(iv) Quaternary structure: Same of the proteins are composed of two or more polypeptide chains referred to as sub-units. The spatial arrangement of these sub units with respect to each other is called quaternary structure.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

Question 40.
What are the common types of secondary structure of protein?
Answer:
The conformations which the polypepetide chains assume as a result of hydrogen bonding is called the secondary structure of protein. The two types are

  1. α helix and
  2. β pleated structure

Question 41.
What types of bonding helps in stabilising α – helix structure of proteins?
Answer:
The α helix structure of proteins is stabilised by intramolecular hydrogen bonding between
C = O of one amino acid residue and —N—H of the fourth amino acid residue in the chain.

Question 42.
What is the effect of denaturation on the structure of proteins?
Answer:
During denaturation, 2° and 3° structures of proteins are destroyed but 1° structure remains intact. As a result of denaturation, the globular protein (soluble in H2O) are converted to fibrous proteins (insoluble in H2O) and their biological activity is lost.

Question 43.
Mention the causes for the denaturation of proteins.
Answer:
The denaturation of proteins occurs when the protein is exposed to the higher temperature the presence of certain such as urea, alteration of pH, ionic strength etc.

Question 44.
Mention the importance of protein.
Answer:

  1. All biochemical reactions that occur in the living systems are catalysed by the catalytic proteins called enzymes.
  2. Proteins such as keratin, collagen acts as structural backbones.
  3. Proteins are used for transporting molecules (Haemoglobin), organelles (Kinesins) in the cell and control the movement of molecules in and out of the cells (Transporters).
  4. Antibodies help the body to fight various diseases.
  5. Proteins are used as messengers to coordinate many functions. Insulin and glucagon control the glucose level in the blood.
  6. Proteins act as receptors that detect the presence of certain signal molecules and activate the proper response.
  7. Proteins are also used to store metals such as iron (Ferritin) etc.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

Question 45.
What are enzymes? What is the most important reason for their specific action?
Answer:
Enzymes are biomolecules & which catalyst biological reactions. Chemically they are globular proteins (water-soluble) that have very high molecular near ranging from 15,000 to 1,000,000 mol-1.
Enzymes are highly specific in their actions. The specificity is due to the presence of active sites of definite size and shape on their surfaces so that only specific substrates can fit into them. This specific binding leads to the formation of enzyme substrates complex which accounts for high specificity.

Question 46.
Name the enzyme that converts (i) carbonic acid to CO2 and H2O (ii) hydrolysis of sucrose to fructose and glucose. (iii) hydrolysis of lactose to glucose and galactose.
Answer:
(i) Carbonic anhydrase enzyme catalyses the interconversion of carbonic acid to water and carbon dioxide.
(ii) Sucrose enzyme catalyses the hydrolysis of sucrose to fructose and glucose.
(iii) Lactase enzyme hydrolysis the lactose to glucose and galactose.

Question 47.
Explain the mechanism of enzyme action.
Answer:
Mechanism of Enzymatic action: The general scheme is represented as
Step 1: Binding of the enzyme (E) to the substrate (S) to form a complex (ES) is Enzyme – substrate complex.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 28
Step 2: Product formation in the complex
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 29
Step 3: Release of enzyme product complex and leaving the enzyme as unchanged.
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 30

Question 48.
What are lipids? How are they classified?
Answer:
Lipids are the principal components of cell membranes including cell walls. They act as an energy source for living systems. Classification of lipids: Based on their structures Lipids can be classified as simple lipids, compounds lipids and derived lipids. Simple lipids can be further classified into fats, which are esters of long-chain fatty acids with glycerol (triglycerides) and waxes which are the esters of fatty acids with long-chain monohydric alcohols (Beeswax). Compounds lipids are the esters of simple fatty acid with glycerol which contain additional groups. Based on the groups attached, they are further classified into phospholipids, glycolipids and lipoproteins. Phospholipids contain a phospho-ester linkage while the glycolipids contain a sugar molecule attached. The lipoproteins are complexes of lipid with proteins.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

Question 49.
How are vitamins classified?
Answer:
Vitamins are classified depending on their solubility in water.

  1. Water-soluble Vitamins: These include Vitamin B – complex (B1, B2, B5, i.e., nicotinic acid, B5, B12 and vitamin C)
  2. Water-insoluble Vitamins (or fat-soluble Vitamins): These include Vitamins D, A, E and K. They are stored in the liver and in fat-storing tissues.

Question 50.
What are coenzymes and prosthetic groups?
Answer:
coenzymes are loosely held to the protein and can be easily separated by dialysis.
Prothetic group: These are tightly held to the protein molecule by covalent bonds. They can be separated only by hydrolysis.

Question 51.
What are nucleic acids? Mention their two important functions?
Answer:
Nucleic acids are polynucleotides i.e., they are formed by the condensation of thousand molecules of nucleotides with the elimination of water molecules.
Nucleic acids are of two types: deoxyribonucleic acid (DNA) and ribonucleic acid (RNA). The two main functions of nucleic acids are:

  1. DNA is responsible for the transmission of heredity effects from one generation to another. This is due to the unique property of replication during cell division as a result of which two identical DNA strands are transmitted to daughter cells.
  2. DNA and RNA are responsible for protein synthesis needed for the growth and maintenance of our body. Actually, proteins are synthesised by various RNA molecules (rRNA, mRNA and tRNA) in the cell but the message for the synthesis of a particular protein is given by DNA molecules.

Question 52.
Write the structure of nucleic acids.
Answer:
Primary structure: The primary structure of nucleic acid refers to the sequence in which the four nitrogen bases (A, G, C and T in DNA or A, G, C and U in RNA) are attached to the sugar-phosphate backbone of a nucleotide chain.
Secondary structure: DNA consists of two strands of polynucleotides coiled around each other in form of a double helix. The backbone of each strand consists of sugar-phosphate units and the base unit of each strand are pointed into the interior of the helix and are linked together through hydrogen bonds. Whereas G and C are held by three H – bonds, A and T are held by H – bonds.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

Question 53.
Write down the structure of sugar present in DNA.
Answer:
DNA contains β D – 2 deoxyribose as sugar. In structure in the furanose form is
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 31

Question 54.
What purine and pyrimidine bases are present in DNA and RNA?
Answer:
Purines: adenine and guanine Pyrimidine: Cytosine and thymine are present in DNA.
Cytosine and uracil is present in RNA.

Question 55.
What is a nucleoside?
Answer:
A nucleoside consists of two components, i.e., a nitrogenous base (purine or pyramidine)’ and a five-carbon sugar (ribose or deoxyribose). It is obtained when the nitrogenous base is attached, to C1 of sugar by a β – linkage. Thus, in general, a nucleoside may be represented as a base – super. Examples of nucleosides are adenosine, cytidine etc.,

Question 56.
What is a nucleotide?
Answer:
A nucleotide consists of all the three basic components of nucleic acids, i.e., a nitrogenous purine or a pyrimidine base, a five-carbon ribose or deoxyribose and phosphoric acid. A nucleotide is obtained when a nitrogenous base is attached to C1 of the sugar by a β linkage and a nucleotide is thus obtained when C5—OH of the sugar is esterified with phosphoric acid. Thus, in general, nucleotides may be represented as a base – sugar-phosphate.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

Question 57.
What type of linkage holds together the monomers of DNA?
Answer:
The monomers of DNA are polydeoxy ribo nucleotides. These are held together by H bonds. There are three H bonds between guanine and cytosine (G ≡ C) and two between adenine and thymine (A = T).

Question 58.
The two strands in DNA are not identical but complimentary explain.
Answer:
The two strands in the DNA molecule are held together through H — bonds between the purine base of one strand and pyrimidine base of the other and vice versa. Because of different sizes and geometries of the base, the only
possible pairing in DNA is G(guanine) and C(cytosine) through two hydrogen bonds i.e., bases (C ≡ G) and between A(adenine) and thymine (T) through two hydrogen bonds (i.e., A = T) due to this base – pairing principle the sequences of bases in one strand automatically fixes the sequence of bases in the other strand. Thus the two strands are not identical but complementary.

Question 59.
Mention the functional difference DNA and RNA.
Answer:

DNARNA
DNA has unique property of replication.RNA does not replicate.
DNA controls transition of hereditary effects.RNA controls the synthesis of proteins.

Question 60.
What is DNA fingerprinting? Explain.
Answer:
The DNA fingerprint is unique for every person. By using this method, individual-specific variation in human DNA can be detected.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

Question 61.
When RNA is hydrolysed, there is no relationship among the quantities of different bases obtained. What does it suggest about the structure of RNA?
Answer:
A DNA molecule has two strands in which four complementary bases pair each other i.e., cytosine (C) always pairs with guanine (G) while Thymine (T) always pair with adenine(A). Therefore when a DNA molecule is hydrolysed, the molar amount of cytosine is equal to that of guanine and that of adenine is always equal to that of thymine. Since RNA has no such relationship between the quantities of the four bases (C, G, A and U) obtained, therefore, based on the base-pairing principle, i.e., A pairs with U and C pairs with G is not followed. Therefore, unlike DNA, RNA has a single strand.

Choose the correct answer:

1. Glucose does not react with:
(a) Br2 / H2O
(b) NH2 OH
(c) (CH3 CO)2O
(d) NaHSO3
Answer:
(d)

2. The letter ‘D’ in D – glucose signifies:
(a) Configuration at all chiral carbons
(b) Dextro rotatory
(c) That it is a monosaccharide
(d) Configuration at the penultimate chiral carbon.
Answer:
(d)

3. The term anomer of glucose refers to:
(a) isomers of glucose that differ in configuration at carbon one and four (C-1 and C-4).
(b) a mixture of D – glucose and L – glucose
(c) enantiomers of glucose
(d) isomers of glucose that differ in configuration at C-1.
Answer:
(d)

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

4. The helical structure of proteins is stabilised by:
(a) dipeptide bonds
(b) hydrogen bonds
(c) ether bonds
(d) peptide bonds
Answer:
(b)

5. The vitamins absorbed from intestine along with fats are:
(a) A, D
(b) A, B
(c) A, C
(d) D, B
Answer:
(a)

6. The human body does not produce:
(a) enzymes
(b) DNA
(c) vitamins
(d) hormones
Answer:
(c)

7. Adenosine is an example of:
(a) nucleotide
(b) nucleoside
(c) purine base
(d) pyramidine base
Answer:
(b)

8. Which of the following statements is not true about glucose?
(a) It is aldohexose.
(b) On heating with HI it forms n-hexane
(c) It is present in furanose form
(d) It does not give 2-4 DNP test.
Answer:
(c)

9. Which of the following reactions of glucose can be explained only by its cyclic structure?
(a) Glucose forms Penta acetate
(b) Glucose reacts with hydroxylamine to form an oxime.
(c) Pentaacetate of glucose does not react with hydroxylamine.
(d) Glucose is oxidised by nitric acid to gluconic acid.
Answer:
(c)
Hint: Due to the absence of free ‘OH’ group at C1 cyclic structure of glucose Penta acetate cannot revert to open-chain aldehyde form and hence cannot form Penta acetate.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

10. Three cyclic structures of monosaccharides are given below, which are anomers?
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 32
(a) I and II
(b) II and III
(c) I and III
(d) III is anomer of I and II
Answer:
(a)
Hint: Structure (I and II) differ only in the position of OH at C1 and hence anomers.

11. Each polypeptide in a protein has amino acids linked with each other in a specific sequence. This sequence of amino acids is said to be :
(a) primary structure of proteins
(b) secondary structure of proteins
(c) tertiary structure of proteins
(d) quaternary structure of proteins
Answer:
(a)

12. RNA and DNA contains four bases each which of the following bases is not present in RNA.
(a) Adenine
(b) Uracil
(c) Thymine
(d) Cytosine
Answer:
(c)

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

13. In fibrous proteins, polypeptide chains are held together by:
(I) Vander waals forces
(II) disulphide linkages
(III) electrostatic forces of attraction
(IV) hydrogen bonds
(a) I and II
(b) II and IV
(c) III and IV
(d) IV only
Answer:
(b)

14. Which of the following does not exhibit the phenomenon of muta rotation?
(a) (-) Fructose
(b) (+) sucrose
(c) (+) Lactose
(d) (+) Maltose
Answer:
(b)
Hint: Only monosaccharides i.e., (-) fructose and reducing disaccharides i.e., (+) lactose and (+) maltose show mutarotation. Since (+) sucrose is a non reducing sugar, it does not show mutarotation.

15. Which of the following statements is not true regarding (+) lactose?
(a) (+) lactose, C12H22O11 contains 8 (—OH) groups.
(b) On hydrolysis, (+) lactose gives equal amounts of D(+) glucose and D(+) galactose.
(c) (+) Lactose is a β – glycoside formed by the union of a molecule of D(+) glucose and a molecule of D(+) galactose.
(d) (+) Lactose is a reducing sugar and does not exhibit mutarotation.
Answer:
(d)

16. The vitamin which is neither soluble in water nor in fat is:
(a) biotin
(b) phylloquinone
(c) thiamine
(d) ergocalciferol
Answer:
(a)

17. Which of the following is not a fat soluble vitamins?
(a) Vitamin B complex
(b) Vitamin D
(c) Vitamin E
(d) Vitamin A
Answer:
(a)

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

18. Which of the following structure represent the peptide chain?
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 33
Answer:
(c)

19. The tripeptide is written as glycine – alanine – glycine. The correct structure of the tripeptide is:
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 34
Answer:
(c)
TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 35

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

20. The hormone which controls the processes of the burning of fats, proteins and carbohydrates and liberates energy in the body is:
(a) thyroxine
(b) adrenaline
(c) insulin
(d) cortisone
Answer:
(c)

21. The secondary structure of a protein refers to:
(a) fixed configuration of polypeptide backbone.
(b) a- helical backbone
(c) hydrophobic interactions
(d) sequence of amino acids
Answer:
(b)

22. Which of the following statements about “denaturation” given below are correct?
(i) denaturation of proteins causes loss of secondary and tertiary structure of proteins.
(ii) denaturation leads to the conversion of double strand DNA to a single strand.
(iii) denaturation affects the primary structure which gets distorted.
(a) (i) and (iii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (ii)
(d) (i), (ii) and (iii)
Answer:
(c)

23. The pyramidine bases present in DNA are :
(a) Cytosine and adenine
(b) Cytosine and guanine
(c) Cytosine and thymine
(d) Cytosine and uracil
Answer:
(c)

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

24. Nitrogen base that is found in RNA but not in DNA is:
(a) uracil
(b) thymine
(cl cytosine
(d) adenine
Answer:
(a)

25. RNA and DNA are chiral molecules, then chirality is due to:
(a) D – sugar component
(b) L – sugar component
(c) Chiral bases
(d) Chiral phosphate ester unit
Answer:
(a)

26. In DNA, the complimentary bases are:
(a) Adenine and guanine; thymine and cytosine
(b) Uracil and adenine; cytosine and guanine
(c) Adenine and thymine; guanine and cytosine
(d) adenine and thymine; guanine and uracil
Answer:
(c)

27. Assertion: Fructose does not contain an aldehyde group but still reduces Tollen’s reagent.
Reason: In presence of base, fructose undergoes rearrangement to form glucose and mannose.
(a) Both assertion and reason are correct and the reason is a correct explanation of assertion.
(b) Both assertion and reason are correct but reason is not a correct explanation of assertion.
(c) Assertion is true but reason is false.
(d) Both assertion and reason are false.
Answer:
(a)

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

28. Assertion: Glycosides are hydrolysed in acidic conditions.
Reason: Glycosides are acetals.
(a) Both assertion and reason are correct and the reason is a correct explanation of assertion.
(b) Both assertion and reason are correct but reason is not a correct explanation of assertion.
(c) Assertion is true but reason is false.
(d) Both assertion and reason are false.
Answer:
(a)

29. Match the entries in column I with appropriate entries in column II and choose the correct option.

Column IColumn II
(A) Glycosidic linkage(1) Monomeric units of nucleic acids
(B) peptide bond(2) Sugar heterocyclic base combination
(C) Nucleoside(3) linkage between two amino acid units
(D) Nucleotide(4) Linkage between two monosaccharide units.

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules 36
Answer:
(b)

TN Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 14 Biomolecules

30. The two forms of D – glucopyranose are called:
(a) Enantiomers
(b) Anomers
(c) Epimers
(d) Diastereomers
Answer:
(b)