Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7

Students can download Maths Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7

Question 1.
Which of the following sequences are in G.P?
(i) 3,9,27,81,…
(ii) 4,44,444,4444,…
(iii) 0.5,0.05,0.005,
(iv) \(\frac { 1 }{ 3 } \),\(\frac { 1 }{ 6 } \),\(\frac { 1 }{ 12 } \), ………….
(v) 1, -5, 25,-125,…
(vi) 120, 60, 30, 18,…
(vii) 16, 4, 1, \(\frac { 1 }{ 4 } \), ……….
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7 1
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7 2
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7 3
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7 4
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7 5

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7

Question 2.
Write the first three terms of the G.P. whose first term and the common ratio are given below.
(i) a = 6, r = 3
Answer:
a = 6, r = 3
ar = 6 × 3 = 18,
ar2 = 6 × 9 = 54
The three terms are 6, 18 and 54

(ii) a = \(\sqrt { 2 }\), r = \(\sqrt { 2 }\).
Answer:
ar = \(\sqrt { 2 }\) × \(\sqrt { 2 }\) = 2,
ar2 = \(\sqrt { 2 }\) × 2 = 2 \(\sqrt { 2 }\)
The three terms are \(\sqrt { 2 }\), 2 and 2\(\sqrt { 2 }\)

(iii) a = 1000, r = \(\frac { 2 }{ 5 } \)
Answer:
ar = 1000 × \(\frac { 2 }{ 5 } \) = 400,
ar2 = 1000 × \(\frac { 4 }{ 25 } \) = 40 × 4 = 160
The three terms are 1000,400 and 160.

Question 3.
In a G.P. 729, 243, 81,… find t7.
Answer:
The G.P. is 729, 243, 81,….
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7 7

Question 4.
Find x so that x + 6, x + 12 and x + 15 are consecutive terms of a Geometric Progression
Solution:
G.P = x + 6, x + 12, x + 15
In G.P r = \(\frac{t_{2}}{t_{1}}=\frac{t_{3}}{t_{2}}\)
\(\frac{x+12}{x+6}=\frac{x+15}{x+12}\)
(x + 12)2 = (x + 6) (x + 5)
x2 + 24x + 144 = x2 + 6x + 15x + 90
24x – 21x = 90 – 144
3x = -54
x = \(\frac { -54 }{ 3 } \) = -18
x = -18

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7

Question 5.
Find the number of terms in the following G.P.

(i) 4,8,16,…,8192?
Answer:
Here a = 4; r = \(\frac { 8 }{ 4 } \) = 2
tn = 8192
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7 8
a . rn-1 = 8192 ⇒ 4 × 2n-1 = 8192
2n-1 = \(\frac { 8192 }{ 4 } \) = 2048
2n-1 = 211 ⇒ n – 1 = 11
n = 11 + 1 ⇒ n = 12
Number of terms = 12

(ii) \(\frac { 1 }{ 3 } \), \(\frac { 1 }{ 9 } \), \(\frac { 1 }{ 27 } \), ……………, \(\frac { 1 }{ 2187 } \)
Answer:
a = \(\frac { 1 }{ 3 } \) ; r = \(\frac { 1 }{ 9 } \) ÷ \(\frac { 1 }{ 3 } \) = \(\frac { 1 }{ 9 } \) × \(\frac { 3 }{ 1 } \) = \(\frac { 1 }{ 3 } \)
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7 9
tn = \(\frac { 1 }{ 2187 } \)
a. rn-1 = \(\frac { 1 }{ 2187 } \)
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7 10
n – 1 = 6 ⇒ n = 6 + 1 = 7
Number of terms = 7

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7

Question 6.
In a G.P. the 9th term is 32805 and 6th term is 1215. Find the 12th term.
Answer:
Given, 9th term = 32805
a. rn-1 = \(\frac { 1 }{ 2187 } \)
t9 = 32805 [tn = arn-1]
a.r8 = 32805 …..(1)
6th term = 1215
a.r5 = 1215 …..(2)
Divide (1) by (2)
\(\frac{a r^{8}}{a r^{5}}\) = \(\frac { 32805 }{ 1215 } \) ⇒ r3 = \(\frac { 6561 }{ 243 } \)
= \(\frac { 2187 }{ 81 } \) = \(\frac { 729 }{ 27 } \) = \(\frac { 243 }{ 9 } \) = \(\frac { 81 }{ 3 } \)
r3 = 27 ⇒ r3 = 33
r = 3
Substitute the value of r = 3 in (2)
a. 35 = 1215
a × 243 = 1215
a = \(\frac { 1215 }{ 243 } \) = 5
Here a = 5, r = 3, n = 12
t12 = 5 × 3(12-1)
= 5 × 311
∴ 12th term of a G.P. = 5 × 311

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7

Question 7.
Find the 10th term of a G.P. whose 8th term is 768 and the common ratio is 2.
Solution:
t8 = 768 = ar7
r = 2
t10 = ar9 = ar7 × r × r
= 768 × 2 × 2 = 3072

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7

Question 8.
If a, b, c are in A.P. then show that 3a, 3b, 3c are in G.P.
Answer:
a, b, c are in A.P.
t2 – t1 = t3 – t2
b – a = c – b
2b = a + c …..(1)
3a, 3b, 3c are in G.P.
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7 11
From (1) and (2) we get
3a, 3b, 3c are in G.P.

Question 9.
In a G.P. the product of three consecutive terms is 27 and the sum of the product of two terms taken at a time is \(\frac { 57 }{ 2 } \). Find the three terms.
Answer:
Let the three terms of the G.P. be \(\frac { a }{ r } \), a, ar
Product of three terms = 27
\(\frac { a }{ r } \) × a × ar = 27
a3 = 27 ⇒ a3 = 33
a = 3
Sum of the product of two terms taken at a time is \(\frac { 57 }{ 2 } \)
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7 12
6r2 – 13r + 6 = 0
6r2 – 9r – 4r + 6 = 0
3r (2r – 3) -2(2r – 3) = 0
(2r – 3) (3r – 2) = 0
2r – 3 = 0 or 3r – 2 = 0
2r = 3 (or) 3r – 2 = 0
r = \(\frac { 3 }{ 2 } \) (or) r = \(\frac { 2 }{ 3 } \)
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7 13
∴ The three terms are 2, 3 and \(\frac { 9 }{ 2 } \) or \(\frac { 9 }{ 2 } \), 3 and 2

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7

Question 10.
A man joined a company as Assistant Manager. The company gave him a starting salary of ₹60,000 and agreed to increase his salary 5% annually. What will be his salary after 5 years?
Answer:
Starting salary (a) = ₹ 60000
Increased salary = 5% of starting salary
= \(\frac { 5 }{ 100 } \) × 60000
= ₹ 3000
Starting salary for the 2nd year = 60000 + 3000
= ₹ 63000
Year increase = 5% of 63000
= \(\frac { 5 }{ 100 } \) × 63000
= ₹ 3150
Starting salary for the 3rd year = 63000 + 3150
= ₹ 66150
60000, 63000, 66150,…. form a G.P.
a = 60000; r = \(\frac { 63000 }{ 60000 } \) = \(\frac { 63 }{ 60 } \) = \(\frac { 21 }{ 20 } \)
tn = ann-1
t5 = (60000) (\(\frac { 21 }{ 20 } \))4
= 60000 × \(\frac { 21 }{ 20 } \) × \(\frac { 21 }{ 20 } \) × \(\frac { 21 }{ 20 } \) × \(\frac { 21 }{ 20 } \)
= \(\frac{6 \times 21 \times 21 \times 21 \times 21}{2 \times 2 \times 2 \times 2}\)
= 72930.38
5% increase = \(\frac { 5 }{ 100 } \) × 72930.38
= ₹ 3646.51
Salary after 5 years = ₹ 72930.38 + 3646.51
= ₹ 76576.90
= ₹ 76577

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7

Question 11.
Sivamani is attending an interview for a job and the company gave two offers to him. Offer A: ₹20,000 to start with followed by a guaranteed annual increase of 6% for the first 5 years.
Offer B: ₹22,000 to start with followed by a guaranteed annual increase of 3% for the first 5 years.
What is his salary in the 4th year with respect to the offers A and B?
Answer:
Starting salary (a) = ₹ 20,000
Annual increase = 6% of 20000
= \(\frac { 5 }{ 100 } \) × 20000
= ₹ 1200
Salary for the 2nd year = ₹ 20000 + 1200
= ₹ 21200
Here a = 20,000; r = \(\frac { 21200 }{ 20000 } \) = \(\frac { 212 }{ 200 } \) = \(\frac { 106 }{ 100 } \) = \(\frac { 53 }{ 50 } \)
n = 4 years
tn = arn-1
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7 14
Salary at the end of 4th year = 23820

For B
Starting salary = ₹ 22000
(a) = 22000
Annual increase = 3% of 22000
= \(\frac { 3 }{ 100 } \) × 22000
= ₹ 660
Salary for the 2nd year = ₹ 22000 + ₹ 660
= ₹ 22,660
Here a = 22000; r = \(\frac { 22660 }{ 22000 } \)
= \(\frac { 2266 }{ 2200 } \) = \(\frac { 1133 }{ 1100 } \) = \(\frac { 103 }{ 100 } \)
Salary at the end of 4th year = 22000 × (\(\frac { 103 }{ 100 } \))4-1
= 22000 × (\(\frac { 103 }{ 100 } \))3
= 22000 × \(\frac { 103 }{ 100 } \) × \(\frac { 103 }{ 100 } \) × \(\frac { 103 }{ 100 } \)
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7 15
= 24039.99 = 24040
4th year Salary for A = ₹ 23820 and 4th year Salary for B = ₹ 24040

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7

Question 12.
If a, b, c are three consecutive terms of an A.P. and x, y, z are three consecutive terms of a G.P. then prove that xb-c × yc-a × za-b = 1
Answer:
a, b, c are three consecutive terms of an A.P
∴ a = a, b = a + dand c = a + 2d respectively ….(1)
x, y, z are three consecutive terms of a G.P
∴ x = x, y = xr, z = xr2 respective ……(2)
L.H.S = xb-c × yc-a × za-b ( Substitute the values from 1 and 2 we get)
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.7 16
L.H.S = R.H.S
Hence it is proved

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.8

Students can download Maths Chapter 2 Real Numbers Ex 2.8 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 2 Real Numbers Ex 2.8

Question 1.
Represent the following numbers in the scientific notation:
(i) 569430000000
(ii) 2000.57
(iii) 0.0000006000
(iv) 0.0009000002
Solution:
(i) 569430000000 = 5.6943 × 1011
(ii) 2000.57 = 2.00057 × 103
(iii) 0.0000006000 = 6.0 × 10-7
(iv) 0.0009000002 = 9.000002 × 10-4

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.8

Question 2.
Write the following numbers in decimal form:
(i) 3.459 × 106
(ii) 5.678 × 104
(iii) 1.00005 × 10-5
(iv) 2.530009 × 10-7
Solution:
(i) 3.459 × 106
= 3459000
(ii) 5.678 × 104
= 56780
(iii) 1.00005 × 10-5
= 0.0000100005
(iv) 2.530009 × 10-7
= 0.0000002530009

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.8

Question 3.
Represent the following numbers in scientific notation:
(i) (300000)2 × (20000)4
(ii) (0.000001)11 ÷ (0.005)3
(iii) {(0.00003)6 × (0.00005)4} ÷ {(0.009)3 × (0.05)2}
Solution:
(i) (300000)2 × (20000)4 = (3 × 105)2 × (2 × 104)4
= 32 × (105)2 × 24 × (104)4
= 9 × 1010 × 16 × 1016
= 9 × 16 × 1010-16
= 144 × 1026
= 1.44 × 1028

(ii) (0.000001)11 ÷ (0.005)3
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.8 1
0.008 × 10-66+9
= 8.0 × 10-3 × 10-57
= 8.0 × 10-3-57
= 8.0 × 10-60

(iii) {(0.00003)6 × (0.00005)4} ÷ {(0.009)3 × (0.05)2}
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.8 2
= 2.5 × 10-49+13
= 2.5 × 10-36

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.8

Question 4.
Represent the following information in scientific notation:
(i) The world population is nearly 7000,000,000.
(ii) One light year means the distance 9460528400000000 km.
(iii) Mass of an electron is 0.000 000 000 000 000 000 000 000 000 00091093822 kg.
Solution:
(i) World population = 7.0 × 109
(ii) Distance = 9.4605 × 1015 km.
(iii) Mass of an electron = 9.1093822 × 10-31 kg

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.8

Question 5.
Simplify:
(2.75 × 107) + (1.23 × 108)
(ii) (1.598 × 1017) – (4.58 × 1015)
(iii) (1.02 × 1010) × (1.20 × 10-3)
(iv) (8.41 × 104) ÷ (4.3 × 105)
Solution:
(i) (2.75 × 107) + (1.23 × 108) = 27500000 + 123000000
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.8 3
= 150500000
= 1.505 × 108

(ii) (1.598 × 1017) – (4.58 × 1015) = 1552,20000000000000
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.8 4
= 1.5522 × 1017

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.8

(iii) (1.02 × 1010) × (1.20 × 10-3) = 1.02 × 1.20 × 1010 × 10-3
=1.224 × 107

(iv) (8.41 × 104) ÷ (4.3 × 105) = \(\frac{8.41×10^{4}}{4.3×10^{5}}\)
= \(\frac{8.41}{4.3}\) × 104-5
= \(\frac{8.41}{4.3}\) × 10-1
= 1.9558139 × 10-1

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.7

Students can download Maths Chapter 2 Real Numbers Ex 2.7 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 2 Real Numbers Ex 2.7

Question 1.
Rationalise the denominator:
(i) \( \frac{1}{\sqrt{50}}\)
(ii) \( \frac{5}{3\sqrt{5}}\)
(iii) \( \frac{\sqrt{75}}{\sqrt{18}}\)
(iv) \( \frac{3\sqrt{5}}{\sqrt{6}}\)
Solution:
(i) \( \frac{1}{\sqrt{50}}\) = \(\frac{1}{\sqrt{25 \times 2}}=\frac{1}{5 \sqrt{2}}=\frac{1}{5 \sqrt{2}} \times \frac{\sqrt{2}}{\sqrt{2}}=\frac{\sqrt{2}}{5 \times 2}=\frac{\sqrt{2}}{10}\)

(ii) \( \frac{5}{3\sqrt{5}}\) = \(\frac{5}{3 \sqrt{5}} \times \frac{\sqrt{5}}{\sqrt{5}}=\frac{5 \sqrt{5}}{3 \times 5}=\frac{\sqrt{5}}{3}\)

(iii) \( \frac{\sqrt{75}}{\sqrt{18}}\) = \(\frac{\sqrt{3 \times 25}}{\sqrt{2 \times 9}}=\frac{5 \sqrt{3}}{3 \sqrt{2}}=\frac{5 \sqrt{3}}{3 \sqrt{2}} \times \frac{\sqrt{2}}{\sqrt{2}}=\frac{5 \sqrt{6}}{3 \times 2}=\frac{5 \sqrt{6}}{6}\)

(iv) \( \frac{3\sqrt{5}}{\sqrt{6}}\) = \( \frac{3 \sqrt{5}}{\sqrt{6}} \times \frac{\sqrt{6}}{\sqrt{6}}=\frac{3 \sqrt{30}}{6}=\frac{\sqrt{30}}{2} \)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.7

Question 2.
Rationalise the denominator and simplify:
(i) \(\frac{\sqrt{48}+\sqrt{32}}{\sqrt{27}-\sqrt{18}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.7 1

(ii) \(\frac{5\sqrt{3}+\sqrt{2}}{\sqrt{3}+\sqrt{2}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.7 2

(iii) \(\frac{2\sqrt{6}-\sqrt{5}}{3\sqrt{5}-2\sqrt{6}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.7 3

(iv) \(\frac{\sqrt{5}}{\sqrt{6}+2} – \frac{\sqrt{5}}{\sqrt{6}-2}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.7 4

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.7

Question 3.
Find the value of a and b if \(\frac{\sqrt{7}-2}{\sqrt{7}+2} = a\sqrt{7} + b\).
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.7 5

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.7

Question 4.
If x = \(\sqrt{7}\) + 2, then find the value of x² + \(\frac{1}{x^2}\)
Solution:
\(\sqrt{7}\) + 2 ⇒ x² = \((\sqrt{5}+2)^{2}\)
= \((\sqrt{5})^{2}\) + 2 × 2 × \(\sqrt{5}\) + 2² = 5 + 4 \(\sqrt{5}\) + 4 = 9 + 4\(\sqrt{5}\)
\(\frac{1}{x}=\frac{1}{\sqrt{5}+2}=\frac{\sqrt{5}-2}{(\sqrt{5}+2)(\sqrt{5}-2)}=\frac{\sqrt{5}-2}{(\sqrt{5})^{2}-2^{2}}=\frac{\sqrt{5}-2}{5-4}=\sqrt{5}-2\)
\(\frac{1}{x^{2}}\) = (\(\sqrt{5} – 2)^{2}\)
= \((\sqrt{5})^{2}\) – 2 × \(\sqrt{5}\) × 2 + 2² = 5 – 4 \(\sqrt{5}\) + 4 = 9 – 4 \(\sqrt{5}\)
∴ x² + \(\frac{1}{x^{2}}\) = 9 + \(4\sqrt{5}\) + 9 – \(4\sqrt{5}\) = 18
The value of x² + \(\frac{1}{x^{2}}\) = 18

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.7

Question 5.
Given \(\sqrt{2}\) = 1.414, find the value of \(\frac{8 – 5\sqrt{2}}{3 – 2\sqrt{2}}\) (to 3 places of decimals).
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.7 6
= 4 + \(\sqrt{2}\) = 4 + 1.414 = 5.414

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.7

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.5

Students can download Maths Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.5 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.5

Question 1.
Check whether the following sequences are in A.P.?

(i) a – 3, a – 5, a – 7,…
Answer:
a – 3, a – 5, a – 7…….
t2 – t1 = a – 5 – (a – 3)
= a – 5 – a + 3
= -2
t3 – t2 = a – 7 – (a – 5)
= a – 7 – a + 5
= -2
t2 – t1 = t3 – t2
(common difference is same)
The sequence is in A.P.

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.5

(ii) \(\frac { 1 }{ 2 } \), \(\frac { 1 }{ 3 } \), \(\frac { 1 }{ 4 } \), \(\frac { 1 }{ 5 } \), ……….
Answer:
t2 – t1 = \(\frac { 1 }{ 3 } \) – \(\frac { 1 }{ 2 } \) = \(\frac { 2-3 }{ 6 } \) = \(\frac { -1 }{ 6 } \)
t3 – t2 = \(\frac { 1 }{ 4 } \) – \(\frac { 1 }{ 3 } \) = \(\frac { 3-4 }{ 12 } \) = \(\frac { -1 }{ 12 } \)
t2 – t1 ≠ t3 – t2
The sequence is not in A.P.

(iii) 9, 13, 17, 21, 25,…
Answer:
t2 – t1 = 13 – 9 = 4
t3 – t2 = 17 – 13 = 4
t4 – t3 = 21 – 17 = 4
t5 – t4 = 25 – 21 = 4
Common difference are equal
∴ The sequence is in A.P.

(iv) \(\frac { -1 }{ 3 } \), 0, \(\frac { 1 }{ 3 } \), \(\frac { 2 }{ 3 } \)
t2 – t1 = 0 – (-\(\frac { 1 }{ 3 } \))
= 0 + \(\frac { 1 }{ 3 } \) = \(\frac { 1 }{ 3 } \)
t3 – t2 = \(\frac { 1 }{ 3 } \) – 0 = \(\frac { 1 }{ 3 } \)
t2 – t1 = t3 – t2
The sequence is in A.P.

(v) 1,-1, 1,-1, 1, -1, …
t2 – t1 = -1 – 1 = -2
t3 – t2 = 1 – (-1) = 1 + 1 = 2
t4 – t3 = -1-(1) = – 1 – 1 = – 2
t5 – t4 = 1 – (-1) = 1 + 1 = 2
Common difference are not equal
∴ The sequence is not an A.P.

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.5

Question 2.
First term a and common difference d are given below. Find the corresponding A.P. ?
(i) a = 5 ,d = 6
Answer:
Here a = 5,d = 6
The general form of the A.P is a, a + d, a + 2d, a + 3d….
The A.P. 5, 11, 17, 23 ….

(ii) a = 7, d = -5
Answer:
The general form of the A.P is a, a + d,
a + 2d, a + 3d… .
The A.P. 7, 2, -3, -8 ….

(iii) a = \(\frac { 3 }{ 4 } \), d = \(\frac { 1 }{ 2 } \)
Answer:
The general form of the A.P is a, a + d, a + 2d, a + 3d….
\(\frac { 3 }{ 4 } \),\(\frac { 3 }{ 4 } \) + \(\frac { 1 }{ 2 } \),\(\frac { 3 }{ 4 } \) + 2(\(\frac { 1 }{ 2 } \)), \(\frac { 3 }{ 4 } \) + 3 (\(\frac { 1 }{ 2 } \))
The A.P. \(\frac { 3 }{ 4 } \), \(\frac { 5 }{ 4 } \), \(\frac { 7 }{ 4 } \), …….

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.5

Question 3.
Find the first term and common difference of the Arithmetic Progressions whose nth terms are given below
(i) tn = -3 + 2n
(ii) tn = 4 – 7n
Solution:
(i) a = t1 = -3 + 2(1) = -3 + 2 = -1
d = t2 – t1
Here t2 = -3 + 2(2) = -3 + 4 = 1
∴ d = t2 – t1 = 1 – (-1) = 2
(ii) a = t1 = 4 – 7(1) = 4 – 7 = -3
d = t2 – t1
Here t2 = 4 – 7(2) = 4 – 14 – 10
∴ d = t2 – t1 = 10 – (-3) = -7

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.5

Question 4.
Find the 19th term of an A.P. -11, -15, -19,…
Answer:
First term (a) = -11
Common difference (d) = -15 -(-11)
= -15 + 11 = -4
n = 19
tn = a + (n – 1) d
tn = -11 + 18(-4)
= -11 – 72
t19 = -83
19th term of an A.P. is – 83

Question 5.
Which term of an A.P. 16, 11, 6,1, ……….. is -54?
Solution:
A.P = 16, 11,6, 1, ………..
It is given that
tn = -54
a = 16, d = t2 – t1 = 11 – 16 = -5
∴ tn = a + (n – 1)d
-54 = 16 + (n – 1) (-5)
-54 = 16 – 5n + 5
21 – 5n = -54
-5n = -54 -21
-5n = -75
n = \(\frac { 75 }{ 5 } \) =15
∴ 15th term is -54.

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.5

Question 6.
Find the middle term(s) of an A.P. 9, 15, 21, 27, …, 183.
Answer:
First term (a) = 9
Last term (l) = 183
Common difference (d) = 15 – 9 = 6
n = \(\frac { l-a }{ d } \) + 1
= \(\frac { 183-9 }{ 6 } \) + 1
= \(\frac { 174 }{ 6 } \) + 1
= 29 + 1
= 30
middle term = 15th term of
16th term
tn = a + (n – 1)d
t15 = 9 + 14(6)
= 9 + 84 = 93
t16 = 9 + 15(6)
= 9 + 90 = 99
The middle term is 93 or 99

Question 7.
If nine times ninth term is equal to the fifteen times fifteenth term, show that six times twenty fourth term is zero.
Solution:
Nine times ninth term = Fifteen times fifteenth term
9t9 = 15t15
9(a + 8d) = 5(a + 14d)
9a + 72d = 15a + 210
15a + 210d – 9a – 72d = 0
⇒ 6a + 138 d = 0
⇒ 6(a + 23 d) = 0
⇒ 6(a + (24 – 1)d) = 0
⇒ 6t24 = 0. Hence it is proved.

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.5

Question 8.
If 3 + k, 18 – k, 5k + 1 are in A.P. then find k?
Answer:
3 + k, 18 – k, 5k + 1 are in AP
∴ t2 – t1 = t3 – t2 (common difference is same)
18 – k – (3 + k) = 5k + 1 – (18 – k)
18 – k – 3 – k = 5k + 1 – 18 + k
15 – 2k = 6k – 17
32 = 8k
k = \(\frac { 32 }{ 8 } \) = 4
The value of k = 4

Question 9.
Find x, y and z, given that the numbers x, 10, y, 24, z are in A.P.
Solution:
A.P = x, 10, y, 24, z,…
d = t2 – t1 = 10 – x ………….. (1)
= t3 – t2 = y – 10 ………….. (2)
= t4 – t3 = 24 – y …………. (3)
= t5 – t4 = z – 24 ………….. (4)
(2) and (3)
⇒ y – 10 = 24 – y
2y = 24 + 10 = 34
y = \(\frac { 34 }{ 2 } \) = 17
(1) and (2)
⇒ 10 – x = y – 10
10 – x = 17 – 10 = 7
-x = 7 – 10
-x = -3 ⇒ x = 3
From (3) and (4)
24 – y = z – 24
24 – 17 = z – 24
7 = z – 24
∴ z = 7 + 24 = 31
∴ Solutions x = 3
y = 17
z = 31

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.5

Question 10.
In a theatre, there are 20 seats in the front row and 30 rows were allotted. Each successive row contains two additional seats than its front row. How many seats are there in the last row?
Answer:
Number of seats in the first row
(a) = 20
∴ t1 = 20
Number of seats in the second row
(t2) = 20 + 2
= 22
Number of seats in the third row
(t3) = 22 + 2
= 24
Here a = 20 ; d = 2
Number of rows
(n) = 30
tn = a + (n – 1)d
t30 = 20 + 29(2)
= 20 + 58
t30 = 78
Number of seats in the last row is 78

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.5

Question 11.
The sum of three consecutive terms that are in A.P. is 27 and their product is 288. Find the three terms.
Solution:
Let the three consecutive terms be a – d, a, a + d
Their sum = a – d + a + a + d = 27
3a = 27
a = \(\frac{27}{3}\) = 9
Their product = (a – d)(a)(a + d) = 288
= 9(a2 – d2) = 288
⇒ 9(9 – d2) = 288
⇒ 9(81 – d2) = 288
81 – d2 = 32
-d2 = 32 – 81
d2 = 49
⇒ d = ± 7
∴ The three terms are if a = 9, d = 7
a – d, a , a + d = 9 – 7, 9 + 7
A.P. = 2, 9, 16
if a = 9, d = -7
A.P. = 9 – (-7), 9, 9 + (-7)
= 16, 9, 2

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.5

Question 12.
The ratio of 6th and 8th term of an A.P is 7:9. Find the ratio of 9th term to 13th term.
Answer:
Given : t6 : t8 = 7 : 9 (using tn = a + (n – 1)d
a + 5d : a + 7d = 7 : 9
9 (a + 5 d) = 7 (a + 7d)
9a + 45 d = 7a + 49d
9a – 7a = 49d – 45d
2a = 4d
a = 2d
To find t9 : t13
t9 : t13 = a + 8d : a + 12d
= 2d + 8d : 2d + 12d
= 10d : 14d
= 5 : 7
∴ t9 : t13 = 5 : 7

Question 13.
In a winter season, the temperature of Ooty from Monday to Friday to be in A.P. The sum of temperatures from Monday to Wednesday is 0° C and the sum of the temperatures from Wednesday to Friday is 18° C. Find the temperature on each of the five days.
Answer:
Let the five days temperature be
(a – 2d), (a – d), a,(a + d) and (a + 2d)
Sum of first three days temperature = 0
a – 2d + a – d + a = 0
3a – 3d = 0
a – d = 0 …..(1)
Sum of the last three days temperature = 18°C
a + a + d + a + 2d = 18
3a + 3d = 18
(÷ by 3) ⇒ a + d = 6 ……(2)
By adding (1) and (2)
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.5 1
Substitute to value of a = 3 in (2)
d = 3
The temperature in 5 days are
(3 – 6), (3 – 3), 3, (3 + 3) and (3 + 6)
-3°C, 0°C, 3°C, 6°C, 9°C

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.5

Question 14.
Priya earned ₹15,000 in the first month. Thereafter her salary increases by ₹1500 per year. Her expenses are ₹13,000 during the first year and the expenses increases by ₹900 per year. How long will it take her to save ₹20,000 per month.
Answer:
Tabulate the given table
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.5 2
Monthly savings form an A.P.
2000, 2600, 3200 …..
a = 2000; d = 2600 – 2000 = 600
Given tn = 20,000
tn = a + (n – 1) d
20000 = 2000 + (n – 1) 600
20000 = 2000 + 600n – 600
= 1400 + 600n
20000 – 1400 = 600n
18600 = 600n
n = \(\frac { 18600 }{ 600 } \) = 31
He will take 31 years to save ₹ 20,000 per month

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.6

Students can download Maths Chapter 2 Real Numbers Ex 2.6 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 2 Real Numbers Ex 2.6

Question 1.
Simplify the following using addition and subtraction properties of surds:
(i) 5\(\sqrt{3}\) + 18\(\sqrt{3}\) – 2\(\sqrt{3}\)
(ii) 4\(\sqrt[3]{5}\) + 2\(\sqrt[3]{5}\) – 3\(\sqrt[3]{5}\)
(iii) 3\(\sqrt{75}\) + 5\(\sqrt{48}\) – \(\sqrt{243}\)
(iv) 5\(\sqrt[3]{40}\) + 2\(\sqrt[3]{625}\) – 3\(\sqrt[3]{320}\)
Solution:
(i) 5\(\sqrt{3}\) + 18\(\sqrt{3}\) – 2\(\sqrt{3}\) = (5 + 18 – 2)\(\sqrt{3}\)
= (23 – 2) \(\sqrt{3}\) = 21\(\sqrt{3}\)

(ii) 4\(\sqrt[3]{5}\) + 2\(\sqrt[3]{5}\) – 3\(\sqrt[3]{5}\) = (4 + 2 – 3) \(\sqrt[3]{5}\)
= (6 – 3) \(\sqrt[3]{5}\) = 3\(\sqrt[3]{5}\)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.6

(iii) 3\(\sqrt{75}\) + 5\(\sqrt{48}\) – \(\sqrt{243}\) = \(3\sqrt{5^{2}×3} + 5\sqrt{2^{4}×3} – \sqrt{3^{5}}\)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.6 1
= 3 × 5\(\sqrt{3}\) + 5 × 2²\(\sqrt{3}\) – 3²\(\sqrt{3}\) = 15\(\sqrt{3}\) + 20\(\sqrt{3}\) – 9\(\sqrt{3}\)
= (15 + 20 – 9)\(\sqrt{3}\)
= (35 – 9)\(\sqrt{3}\)
= 26 \(\sqrt{3}\)

(iv) 5\(\sqrt[3]{40}\) + 2\(\sqrt[3]{625}\) – 3\(\sqrt[3]{320}\)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.6 2
= 5\(\sqrt[3]{2^{3}×5} + 2\sqrt[3]{5^{3}×5} – 3\sqrt[3]{2^{3}×2^{3}×5}\)
5 × 2\(\sqrt[3]{5} + 2 × 5\sqrt[3]{5} – 3 × 2 × 2\sqrt[3]{5} \)
= 10\(\sqrt[3]{5} + 10\sqrt[3]{5} – 12\sqrt[3]{5} \)
= 20\(\sqrt[3]{5} – 12\sqrt[3]{5}\)
= 8\(\sqrt[3]{5}\)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.6

Question 2.
Simplify the following using multiplication and division properties of surds:
(i) \(\sqrt{3}\) × \(\sqrt{5}\) × \(\sqrt{2}\)
(ii) \(\sqrt{35}\) ÷ \(\sqrt{7}\)
(iii) \(\sqrt[3]{27}\) × \(\sqrt[3]{8}\) × \(\sqrt[3]{125}\)
(iv) (7\(\sqrt{a}\) – 5\(\sqrt{b}\)) (7\(\sqrt{a}\) + 5\(\sqrt{b}\))
(v) (\(\sqrt{\frac{225}{729}} – \sqrt{\frac{25}{144}}\)) ÷ \(\sqrt{\frac{16}{81}}\)
Solution:
(i) \(\sqrt{3}\) × \(\sqrt{5}\) × \(\sqrt{2}\) = \(\sqrt{3×5×2} = \sqrt{30}\)

(ii) \(\sqrt{37} ÷ \sqrt{7} = \frac{\sqrt{35}}{\sqrt{7}} = \sqrt{\frac{35}{7}} = \sqrt{5}\)

(iii) \(\sqrt[3]{27}\) × \(\sqrt[3]{8}\) × \(\sqrt[3]{125}\) = \(\sqrt[3]{27×8×125}\)
= \(\sqrt[3]{3^{3}×2^{3}×5^{3}}\) = 3 × 2 × 5 = 30

(iv) (7\(\sqrt{a}\) – 5\(\sqrt{b}\)) (7\(\sqrt{a}\) + 5\(\sqrt{b}\))
[using a2 – b2 = (a + b) (a – b)]
(7\(\sqrt{a}\) – 5\(\sqrt{b}\)) (7\(\sqrt{a}\) + 5\(\sqrt{b}\)) = \((7\sqrt{a})^{2} – (5\sqrt{b})^{2}\) = 49a – 25b

(v) (\(\sqrt{\frac{225}{729}} – \sqrt{\frac{25}{144}}\)) ÷ \(\sqrt{\frac{16}{81}}\)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.6 3
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.6 4
= \(\frac{5}{36}\) × \(\frac{9}{4}\)
= \(\frac{5×1}{4×4}\)
= \(\frac{5}{16}\)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.6

Question 3.
If \(\sqrt{2}\) = 1.414, \(\sqrt{3}\) = 1.732, \(\sqrt{5}\) = 2.236, \(\sqrt{10}\) = 3.162, then find the values of the following correct to 3 places of decimals.
(i) \(\sqrt{40}\) – \(\sqrt{20}\)
(ii) \(\sqrt{300}\) + \(\sqrt{90}\) – \(\sqrt{8}\)
Solution:
(i) \(\sqrt{40}\) – \(\sqrt{20}\) = \(\sqrt{4×10} – \sqrt{4×5} = 2\sqrt{10} – 2\sqrt{5}\)
= 2 × 3.162 – 2 × 2.236 = 6.324 – 4.472 = 1.852

(ii) \(\sqrt{300}\) + \(\sqrt{90}\) – \(\sqrt{8}\) = \(\sqrt{3×100} + \sqrt{9×10} – \sqrt{4×2}\)
= 10\(\sqrt{3}\) + 3\(\sqrt{10}\) – 2\(\sqrt{2}\)
= 10 × 1.732 + 3 × 3.162 – 2 × 1.414
= 17.32 + 9.486 – 2.828
= 26.806 – 2.828
= 23.978

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.6

Question 4.
Arrange surds in descending order
(i) \(\sqrt[3]{5}\), \(\sqrt[9]{4}\), \(\sqrt[6]{3}\)
Solution:
LCM of 3, 9 and 6 is 18
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.6 5
\(\sqrt[3]{5}\) = \(\sqrt[3×6]{5^{6}}\) = \(\sqrt[18]{15625}\)
\(\sqrt[9]{4}\) = \(\sqrt[2×9]{4^{2}}\) = \(\sqrt[18]{16}\)
\(\sqrt[6]{3}\) = \(\sqrt[3×6]{3^{3}}\) = \(\sqrt[18]{27}\)
\(\sqrt[18]{15625}\) > \(\sqrt[18]{27}\) > \(\sqrt[18]{16}\)
\(\sqrt[3]{5}\) > \(\sqrt[6]{3}\) > \(\sqrt[9]{4}\)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.6

(ii) \(\sqrt[2]{\sqrt[3]{5}}\), \(\sqrt[3]{\sqrt[4]{7}}\), \(\sqrt{\sqrt{3}}\)
Solution:
\(\sqrt[2]{\sqrt[3]{5}}\) = \(\sqrt[6]{5}\); \(\sqrt[3]{\sqrt[4]{7}}\) = \(\sqrt[12]{7}\); \(\sqrt{\sqrt{3}}\) = \(\sqrt[4]{3}\)
LCM of 6, 12 and 4 is 12
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.6 6
\(\sqrt[2]{\sqrt[3]{5}}\) = \(\sqrt[6]{5}\) = \(\sqrt[12]{5^{2}}\) = \(\sqrt[12]{25}\)
\(\sqrt[3]{\sqrt[4]{7}}\) = \(\sqrt[12]{7}\) = \(\sqrt[12]{7}\)
\(\sqrt{\sqrt{3}}\) = \(\sqrt[4]{3}\) = \(\sqrt[12]{3^{3}}\) = \(\sqrt[12]{27}\)
\(\sqrt[12]{27}\) > \(\sqrt[12]{25}\) > \(\sqrt[12]{7}\)
\(\sqrt{\sqrt{3}}\) > \(\sqrt[2]{\sqrt[3]{5}}\) > \(\sqrt[3]{\sqrt[4]{7}}\)

Question 5.
Can you get a pure surd when you find:
(i) the sum of two surds
(ii) the difference of two surds
(iii) the product of two surds
(iv) the quotient of two surds
Justify each answer with an example.
Solution:
(i) Yes we can get a surd.
Example:
(a) 3\(\sqrt{2}\) + 5\(\sqrt{2}\) = (3 + 5)\(\sqrt{2}\) = 8\(\sqrt{2}\)
(b) 3\(\sqrt{6}\) + 2\(\sqrt{6}\) = (3 + 2)\(\sqrt{6}\) = 5\(\sqrt{6}\)

(ii) Yes we can get a surd.
Example:
(a) \(\sqrt{75}\) – \(\sqrt{48}\) = \(\sqrt{25×3}\) – \(\sqrt{16×3}\) = (5 – 4) \(\sqrt{3}\) = \(\sqrt{3}\)
(b) \(\sqrt{98}\) – \(\sqrt{72}\) = \(\sqrt{49×2}\) – \(\sqrt{36×2}\) = (7 – 6) \(\sqrt{2}\) = \(\sqrt{2}\)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.6

(iii) Yes we can get a surd.
Example:
(a) \(\sqrt{8}\) × \(\sqrt{6}\) = \(\sqrt{8×6}\) = \(\sqrt{48}\)
(b) \(\sqrt{11}\) × \(\sqrt{3}\) = \(\sqrt{11×3}\) = \(\sqrt{33}\)

(iv) Yes we can get a surd.
Example:
(a) \(\sqrt{55}\) ÷ \(\sqrt{5}\) = \(\frac{\sqrt{11×5}}{\sqrt{5}} = \sqrt{11}\)
(b) \(\sqrt{65}\) ÷ \(\sqrt{5}\) = \(\frac{\sqrt{13×5}}{\sqrt{13}} = \sqrt{5}\)

Question 6.
Can you get a rational number when you compute:
(i) the sum of two surds
(ii) the difference of two surds
(iii) the product of two surds
(iv) the quotient of two surds
Justify each answer with an example.
Solution:
(i) Yes, the sum of two surds will give a rational number.
Example:
(a) (2 + \(\sqrt{3}\)) + (2 – \(\sqrt{3}\)) = 4
(b) (\(\sqrt{5}\) + 4) + (7 – \(\sqrt{5}\)) = 11

(ii) Yes, the difference of two surds will give a rational number.
Example:
(a) (5 + \(\sqrt{7}\)) – (- 5 + \(\sqrt{7}\)) = 10
(b) (\(\sqrt{11}\) + 5) – (-3 + \(\sqrt{11}\)) = 8

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.6

(iii) Yes, the product of two surds will give a rational number.
Example:
(a) \(\sqrt{125}\) × \(\sqrt{45}\) = \(\sqrt{25×5}\) × \(\sqrt{9×5}\) = 5\(\sqrt{5}\) × 3\(\sqrt{5}\) = 15 × 5 = 75
(b) \(\sqrt{150}\) × \(\sqrt{6}\) = \(\sqrt{25×6}\) × \(\sqrt{6}\) = 5\(\sqrt{6}\) × \(\sqrt{6}\) = 5 × 6 = 30

(iv) Yes. The quotient of two surds will give a rational number.
Example:
(a) \(\sqrt{32}\) ÷ \(\sqrt{8}\) = \(\frac{\sqrt{8×4}}{\sqrt{8}} = \sqrt{4}\) = 2
(b) \(\sqrt{50}\) ÷ \(\sqrt{2}\) = \(\frac{\sqrt{25×2}}{\sqrt{2}} = \sqrt{25}\) = 5

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.1

Students can download Maths Chapter 3 Algebra Ex 3.1 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 3 Algebra Ex 3.1

Question 1.
Which of the following expressions are polynomials. If not give reason:
(i) \(\frac{1}{x^2}\) + 3x – 4
Solution:
(i) \(\frac{1}{x^2}\) + 3x – 4 is not a polynomial. Since the exponent of x2 is not a whole number, but it is (\(\frac{1}{x^2}\) = x-2) negative number.

(ii) x2 (x – 1)
Solution:
x2 (x – 1) is a polynomial.

(iii) \(\frac{1}{x}\) (x + 5)
Solution:
\(\frac{1}{x}\) (x + 5) is not a polynomial. Since the exponent of x is not a whole number, but it is (\(\frac{1}{x}\) = x-1) negative number.

(iv) \(\frac{1}{x^{-2}}\) + \(\frac{1}{x^{-1}}\) + 7
Solution:
\(\frac{1}{x^{-2}}\) + \(\frac{1}{x^{-1}}\) + 7 is a polynomial. (\(\frac{1}{x^{-2}}\) = x2 and \(\frac{1}{x^{-1}}\) = x)

(v) √5x2 + √3x + √2
Solution:
√5x2 + √3x + √2 is a polynomial.

(vi) m2 – \(\sqrt[3]{m}\) + 7m – 10
m2 –\(\sqrt[3]{m}\) + 7m – 10 is not a polynomial. Since the exponent of m is not a whole number.
(\(\sqrt[3]{m}\) = m1/3)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.1

Question 2.
Write the coefficient of x2 and x in each of the following polynomials.
(i) 4 + \(\frac{2}{5}\) x2 – 3x
Solution:
Coefficient of x2 is \(\frac{2}{5}\) and coefficient of x is -3.

(ii) 6 – 2x2 + 3x3 – √7x
Solution:
Coefficient of x2 is -2 and coefficient of x is -√7

(iii) π x2 – x + 2
Solution:
Coefficient of x2 is π and coefficient of x is -1.

(iv) √3x2 + √2x + 0.5
Solution:
Coefficient of x2 is √3 and coefficient of x is √2

(v) x2 – \(\frac{7}{2}\) x + 8
Solution:
Coefficient of x2 is 1 and coefficient of x is –\(\frac{7}{2}\)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.1

Question 3.
Find the degree of the following polynomials.
(i) 1 – √2 y2 + y7
(ii) \(\frac{x^{3}-x^{4}+6 x^{6}}{x^{2}}\)
(iii) x3 (x2 + x)
(iv) 3x4 + 9x2 + 27x6
(v) 2√5p4 \(-\frac{8 p^{3}}{\sqrt{3}}+\frac{2 p^{2}}{7}\)
Solution:
(i) 1 – √2 y2 + y7
The degree of the polynomial is 7.

(ii) Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.1 1
= x – x2 + 6x4
The degree of the polynomial is 4.

(iii) x3 (x2 + x) = x5 + x4
The degree of the polynomial is 5.

(iv) 3x4 + 9x2 + 27x6
The degree of the polynomial is 6.

(v) 2√5p4 \(-\frac{8 p^{3}}{\sqrt{3}}+\frac{2 p^{2}}{7}\)
The degree of the polynomial is 4.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.1

Question 4.
Rewrite the following polynomial in standard form.
(i) x – 9 + √7x3 + 6x2
Solution:
The standard form is √7x3 + 6x2 – x – 9
(or) – 9 + x + 6x2 + √7x3

(ii) √2x2 – \(\frac{7}{2}\) x4 + x – 5x3
Solution:
The standard form is – \(\frac{7}{2}\) x4 – 5x3 + √2x2 + x
(or) x + √2x2 – 5x3 – \(\frac{7}{2}\) x4

(iii) 7x3 – \(\frac{6}{5}\) x2 + 4x – 1
Solution:
The given polynomial is in standard form (or) – 1 + 4x – \(\frac{6}{5}\) x2 + 7x3

(iv) y2 + √5y3 – 11 – \(\frac{7}{3}\) y + 9y4
Solution:
The standard form is 9y4 + √5y3 + y2 – \(\frac{7}{3}\) y – 11
(or) – 11 – \(\frac{7}{3}\) y + y2 + √5y3 + 9y4

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.1

Question 5.
Add the following polynomials and find the degree of the resultant polynomial
(i) p(x) = 6x2 – 7x + 2; q(x) = 6x3 – 7x + 15
Solution:
p(x) + q(x) = 6x2 – 7x + 2 + 6x3 – 7x + 15
= 6x3 + 6x2 – 7x – 7x + 2 + 15
= 6x3 + 6x2 – 14x + 17
The degree of the polynomial is 3.

(ii) h(x) = 7x3 – 6x + 1; f(x) = 7x2 + 17x – 9
Solution:
h(x) + f(x) = 7x3 – 6x + 1 + 7x2 + 17x – 9
= 7x3 + 7x2 + 11x – 8
The degree of the polynomial is 3.

(iii) f(x) = 16x4 – 5x2 + 9; g(x) = -6x3 + 7x – 15
Solution:
f(x) + g(x) = 16x4 – 5x2 + 9 – 6x3 + 7x – 15
= 16x4 – 6x3 – 5x2 + 7x + 9 – 15
= 16x4 – 6x3 – 5x2 + 7x – 6
The degree of the polynomial is 4.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.1

Question 6.
Subtract the second polynomial from the first polynomial and find the degree of the resultant polynomial.
(i) p(x) = 7x2 + 6x – 1; q(x) = 6x – 9
Solution:
p(x) – q(x) = 7x2 + 6x – 1 – (6x – 9)
= 7x2 + 6x – 1 – 6x + 9
= 7x2 + 6x – 6x – 1 + 9
= 7x2 + 8
The degree of the polynomial is 2.

(ii) f(y) = 6y2 – 7y + 2; g(y) = 7y + y3
Solution:
f(y) – g(y) = 6y2 – 7y + 2 – (7y + y3)
= 6y2 – 7y + 2 – 7y – y3
= -y3 + 6y2 – 7y – 7y + 2
= -y3 + 6y2 – 14y + 2
The degree of the polynomial is 3.

(iii) h(z) = z5 – 6z4 + z; f(z) = 6z2 + 10z – 7
Solution:
h(z) – f(z) = z5 – 6z4 + z – (6z2 + 10z – 7)
= z5 – 6z4 + z – 6z2 – 10z + 7
= z5 – 6z4 – 6z2 + z – 10z + 7
= z5 – 6z4 – 6z2 – 9z + 7
The degree of the polynomial is 5.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.1

Question 7.
What should be added to 2x3 + 6x2 – 5x + 8 to get 3x3 – 2x2 + 6x + 15?
Solution:
3x³ – 2x2 + 6x + 15 – (2x³ + 6x2 – 5x + 8)
= 3x³ – 2x2 + 6x + 15 – 2x³ – 6x2 + 5x – 8
= 3x³ – 2x³- 2x2 – 6x2 + 6x + 5x + 15 – 8
= x³ – 8x2 + 11x + 7
x³ – 8x2 + 11x + 7 must be added to get 3x³ – 2x2 + 6x + 15.

Question 8.
What must be subtracted from 2x4 + 4x2 – 3x + 7 to get 3x3 – x2 + 2x + 1?
Solution:
2x4 + 4x2 – 3x + 7 – (3x3 – x2 + 2x + 1)
= 2x4 + 4x2 – 3x + 7 – 3x3 + x2 – 2x – 1
= 2x4 – 3x3 + 4x2 + x2 – 3x – 2x + 7 – 1
= 2x4 – 3x3 + 5x2 – 5x + 6
2x4 – 3x3 + 5x2 – 5x + 6 must be subtracted to get 3x3 – x2 + 2x + 1.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.1

Question 9.
Multiply the following polynomials and find the degree of the resultant polynomial:
(i) p(x) = x2 – 9, q(x) = 6x2 + 7x – 2
Solution:
p(x) × q(x) = (x2 – 9) (6x2 + 7x – 2)
= 6x4 + 7x3 – 2x2 – 54x2 – 63x + 18
= 6x4 + 7x3 – 56x2 – 63x + 18
The degree of the polynomial is 4.

(ii) f(x) = 7x + 2, g(x) = 15x – 9
Solution:
f(x) × g(x) = (7x + 2) (15x – 9)
= 105x2 – 63x + 30x – 18
= 105x2 – 33x – 18
The degree of the polynomial is 2.

(iii) h(x) = 6x2 – 7x + 1, f(x) = 5x – 7
Solution:
h(x) × f(x) = (6x2 – 7x + 1) (5x – 7)
= 30x3 – 42x2 – 35x2 + 49x + 5x – 7
= 30x3 – 77x2 + 54x – 7
The degree of the polynomial is 3.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.1

Question 10.
The cost of a chocolate is Rs. (x + y) and Amir bought (x + y) chocolates. Find the total amount paid by him in terms of x and y. If x = 10, y = 5 find the amount paid by him.
Solution:
The cost of a chocolate = (x + y)
Number of chocolates bought by Amir = x + y
Total amount paid by him = (x + y) (x + y)
= x2 + xy + xy + y2
= x2 + 2xy + y2
When x = 10 and y = 5
The total amount paid by him = (10)2 + 2(10)(5) + (5)2
= 100 + 100 + 25 = 225

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.1

Question 11.
The length of a rectangle is (3x + 2) units and it’s breadth is (3x – 2) units. Find its area in terms of x. What will be the area if x = 20 units.
Solution:
Length of the rectangle = 3x + 2 units
Breadth of the rectangle = 3x – 2 units
Area of the rectangle = (3x + 2) (3x – 2)
= 9x2 – 6x + 6x – 4
= 9x2 – 4
When x = 20
Area of the rectangle = 9(20)2 – 4
= 9(400) – 4
= 3600 – 4
= 3596 sq.units.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.1

Question 12.
p(x) is a polynomial of degree 1 and q(x) is a polynomial of degree 2. What kind of the polynomial is p(x) × q(x)?
Solution:
Degree of the polynomial p(x) = 1
Degree of the polynomial q(x) = 2
Degree of p(x) × q(x) = 3
The polynomial is a cubic polynomial (or) Polynomial of degree 3.

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8

Students can download Maths Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8

Question 1.
Find the sum of first n terms of the G.P.
(i) 5, -3, \(\frac { 9 }{ 5 } \),-\(\frac { 27 }{ 25 } \), ……
(ii) 256,64,16,…….
Answer:
(i) 5,-3,\(\frac { 9 }{ 5 } \),\(\frac { 27 }{ 55 } \), ….. n terms
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8 1

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8

(ii) 256,64,16,…….
Answer:
Here a = 256, r = \(\frac { 64 }{ 256 } \) = \(\frac { 1 }{ 4 } \)
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8 2
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8 3

Question 2.
Find the sum of first six terms of the G.P. 5,15,45,…
Answer:
Here a = 5, r = \(\frac { 15 }{ 3 } \) = 3, n = 6
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8 4
Sum of first 6 terms = 1820

Question 3.
Find the first term of the G.P. whose common ratio 5 and whose sum to first 6 terms is 46872.
Answer:
Common ratio (r) = 5
S6 = 46872
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8 5
The first term of the G.P. is 12.

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8

Question 4.
Find the sum to infinity of (i) 9 + 3 + 1 + ….(ii) 21 + 14 + \(\frac { 28 }{ 3 } \) ……
Answer:
(i) 9 + 3 + 1 + ….
a = 9, r = \(\frac { 3 }{ 9 } \) = \(\frac { 1 }{ 3 } \)
Sum of infinity term = \(\frac { a }{ 1 – r } \) = \(\frac{9}{1-\frac{1}{3}}\)
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8 6

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8

Question 5.
If the first term of an infinite G.P. is 8 and its sum to infinity is \(\frac { 32 }{ 3 } \) then find the common ratio.
Answer:
Here a = 8, S∞ = \(\frac { 32 }{ 3 } \)
\(\frac { a }{ 1-r } \) = \(\frac { 32 }{ 3 } \)
\(\frac { 8 }{ 1-r } \) = \(\frac { 32 }{ 3 } \)
32 – 32 r = 24 ⇒ 32 r = 8
r = \(\frac { 8 }{ 32 } \) = \(\frac { 1 }{ 4 } \)
Common ration = \(\frac { 1 }{ 4 } \)

Question 6.
Find the sum to n terms of the series
(i) 0.4 + 0.44 + 0.444 + …… to n terms
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8 7
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8 8
(ii) 3 + 33 + 333 + ………… to n terms
Answer:
Sn = 3 + 33 + 333 + …. to n terms
= 3[1 + 11 + 111 + …. to n terms]
= \(\frac { 3 }{ 9 } \) [9 + 99 + 999 + …. n terms]
= \(\frac { 1 }{ 3 } \) [(10 – 1) + (100 – 1) + (1000 – 1) + …… n terms]
= \(\frac { 1 }{ 3 } \) [10 + 100 + 1000 + ….. n terms – (1 + 1 + 1 ….. n terms)]
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8 9

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8

Question 7.
Find the sum of the Geometric series 3 + 6 + 12 + …….. + 1536
Answer:
3 + 6 + 12 …. +1536
a = 3, r = \(\frac { 6 }{ 3 } \) = 2
tn = 1536
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8 10
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8 11
∴ Sum of the series is 3069

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8

Question 8.
Kumar writes a letter to four of his friends. He asks each one of them to copy the letter and mail to four different persons with the instruction that they continue the process similarly. Assuming that the process is unaltered and it costs ₹2 to mail ong letter, find the amount spent on postage when 8th set of letters is mailed.
Answer:
When kumar writes a letter to his friend.Friend writes a letter to another person.
It form a G.P
The G.P is 4, 16, 64,………
Here a = 4, r = 4
The last term is 4 (4)8-1 = 4(4)7
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8 12

Question 9.
Find the rational form of the number 0.123 .
Answer:
Let x = \(\overline { 0.123 } \)
= 0.123123123….
= 0.123 + 0.000123 + 000000123 + ….
This is an infinite G.P
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8 13

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8

Question 10.
If Sn = (x + y) + (x2 + xy + y2) + (x3 + x2y + xy2 + y3) + ………… n terms then prove that
Answer:
Sn = (x + y) + (x2 + xy + y2) + (x3 + x2y + xy2 + y3) + …….. n
Multiply by x
x Sn = x(x + y) + x(x2 + xy + y2) + x(x3 + x2y + xy2 + y3) + ……….. n
= x2 + xy + x3 + x2y + xy2 + x4 + x3y + x2y2 + xy3 + …… n terms ……(1)
Multiply by y
ySn = y(x + y) + y(x2 + xy + y2) + y(x3 + x2y + xy2 + y3) + ….. n
= xy + y2 + x2y + xy2 + y3 + x3y + x2y2 + xy3 + y4 + ….. n terms
Subtract (1) and (2)
x Sn – y Sn = x2 + xy + x3 + x2y + xy2 + x4 + x3y + x2y2 + xy3 + …….
– xy + y2 + x2y + xy2 + y3 + x3y + x2y2 + xy3 + y4 + ……
(x – y) Sn = (x2 + x3 + x4 + ……) – (y2 + y3 + y4 + ……)
[ a = x2; r = x and a = y2; r = y, Sn = \(\frac{a\left(r^{n}-1\right)}{r-1}\)]
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.8 14
Hence it is proved.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.9

Students can download Maths Chapter 2 Real Numbers Ex 2.9 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 2 Real Numbers Ex 2.9

Question 1.
If n is a natural number then √n is……….
(a) always a natural number
(b) always an irrational number
(c) always a rational number
(d) may be rational or irrational
Solution:
(d) may be rational or irrational

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.9

Question 2.
Which of the following is not true?
(a) Every rational number is a real number
(b) Every integer is a rational number
(c) Every real number is an irrational number
(d) Every natural number is a whole number
Solution:
(c) Every real number is an irrational number

Question 3.
Which one of the following, regarding sum of two irrational numbers, is true?
(a) always an irrational number
(b) may be a rational or irrational number
(c) always a rational number
(d) always an integer
Solution:
(b) may be a rational or irrational number

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.9

Question 4.
Which one of the following has a terminating decimal expansion?
(a) \(\frac{5}{64}\)
(b) \(\frac{8}{9}\)
(c) \(\frac{14}{15}\)
(d) \(\frac{1}{12}\)
Solution:
(a) \(\frac{5}{64}\)
Hint:
\(\frac{5}{64}\) = \(\frac{5}{2^{6}}\)

Question 5.
Which one of the following is an irrational number?
(a) \(\sqrt{25}\)
(b) \(\sqrt{\frac{9}{4}}\)
(c) \(\frac{7}{11}\)
(d) π
Solution:
(d) π
Hint:
We take frequently π as \(\frac{22}{7}\) (which gives the value of 3.1428571428571…….) to be its correct value, but in reality these are only approximations

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.9

Question 6.
An irrational number between 2 and 2.5 is………
(a) \(\sqrt{11}\)
(b) √5
(c) \(\sqrt{2.5}\)
(d) √8
Solution:
(b) √5
Hint:
√5 = 2.236, it lies between 2 and 2.5

Question 7.
The smallest rational number by which \(\frac{1}{3}\) should be multiplied so that its decimal expansion terminates with one place of decimal is ………
(a) \(\frac{1}{10}\)
(b) \(\frac{3}{10}\)
(c) 3
(d) 30
Solution:
(b) \(\frac{3}{10}\)
Hint:
\(\frac{1}{3}\) × \(\frac{3}{10}\) = \(\frac{1}{10}\) = \(\frac{1}{2×5}\) it has terminating decimal expansion.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.9

Question 8.
If \(\frac{1}{7}\) = 0.\(\overline { 142857 }\) then the value of \(\frac{5}{7}\) is ………..
(a) 0.\(\overline { 142857 }\)
(b) 0.\(\overline { 714285 }\)
(c) 0.\(\overline { 571428 }\)
(d) 0.714285
Solution:
(b) 0.\(\overline { 714285 }\)

Question 9.
Find the odd one out of the following.
(a) \(\sqrt{32}×\sqrt{2}\)
(b) \(\frac{\sqrt{27}}{\sqrt{3}}\)
(c) \(\sqrt{72}×\sqrt{8}\)
(d) \(\frac{\sqrt{54}}{\sqrt{18}}\)
Solution:
(b) \(\frac{\sqrt{27}}{\sqrt{3}}\)
Hint:
\(\frac{\sqrt{27}}{\sqrt{3}}\) = \(\frac{\sqrt{27}}{\sqrt{3}}\) = √9 = 3. It is an odd number

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.9

Question 10.
0.\(\overline { 34 }\) + 0.3\(\overline { 4 }\) = ……….
(a) 0.6\(\overline { 87 }\)
(b) 0.\(\overline { 68 }\)
(c) 0.6\(\overline { 8 }\)
(d) 0.68\(\overline { 7 }\)
Solution:
(a) 0.6\(\overline { 87 }\)
Hint:
0.34343434
0.34444444
0.68787878

Question 11.
Which of the following statement is false?
(a) The square root of 25 is 5 or -5
(b) \(-\sqrt{25}\) = -5
(c) \(\sqrt{25}\) = 5
(d) \(\sqrt{25}\) = ±5
Solution:
(d) \(\sqrt{25}\) = ±5

Question 12.
Which one of the following is not a rational number?
(a) \(\sqrt{\frac{8}{18}}\)
(b) \(\frac{7}{3}\)
(c) \(\sqrt{0.01}\)
(d) \(\sqrt{13}\)
Solution:
(d) \(\sqrt{13}\)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.9

Question 13.
\(\sqrt{27}\) + \(\sqrt{12}\) = ……….
(a) \(\sqrt{39}\)
(b) 5√6
(c) 5√3
(d) 3√5
Solution:
(d) 3√5
Hint:
\(\sqrt{27}\) + \(\sqrt{12}\) = \(\sqrt{9×3}\) + \(\sqrt{3×4}\) = 3√3 + 2√3 = 5√3

Question 14.
If \(\sqrt{80}\) = k√5, then k = ………
(a) 2
(b) 4
(c) 8
(d) 16
Solution:
(b) 4
Hint:
\(\sqrt{80}\) = k√5
\(\sqrt{16×5}\) = k√5
4√5 = k√5
∴ k = 4

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.9

Question 15.
4√7 × 2√3 = ……….
(a) 6\(\sqrt{10}\)
(b) 8\(\sqrt{21}\)
(c) 8\(\sqrt{10}\)
(d) 6\(\sqrt{21}\)
Solution:
(b) 8\(\sqrt{21}\)
Hint:
4√7 × 2√3 = 4 × 2\(\sqrt{7×3}\) = 8\(\sqrt{21}\)

Question 16.
When written with a rational denominator, the expression \(\frac {2\sqrt{3}}{3\sqrt{2}}\) can be simplified as……..
(a) \(\frac {\sqrt{2}}{3}\)
(b) \(\frac {\sqrt{3}}{2}\)
(c) \(\frac {\sqrt{6}}{3}\)
(d) \(\frac {2}{3}\)
Solution:
(c) \(\frac {\sqrt{6}}{3}\)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.9

Question 17.
When (2√5 – √2)² is simplified, we get………
(a) 4√5 + 2√2
(b) 22 – 4\(\sqrt{10}\)
(c) 8 – 4\(\sqrt{10}\)
(d) 2\(\sqrt{10}\) – 2
Solution:
(b) 22 – 4\(\sqrt{10}\)
Hint:
(2√5 – √2)² = (2√5)² + (√2)² – 2 × 2√5 × √2
= 20 – 4\(\sqrt{10}\) + 2
= 22 – 4\(\sqrt{10}\)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.9

Question 18.
\((0.000729)^\frac{-3}{4}\) × \((0.09)^\frac{-3}{4}\) = ……..
(a) \(\frac {10^3}{3^3}\)
(b) \(\frac {10^5}{3^5}\)
(c) \(\frac {10^2}{3^2}\)
(d) \(\frac {10^6}{3^6}\)
Solution:
(d) \(\frac {10^6}{3^6}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.9 1

Question 19.
If √9x = \(\sqrt[3]{9^2}\), then x = …….
(a) \(\frac {2}{3}\)
(b) \(\frac {4}{3}\)
(c) \(\frac {1}{3}\)
(d) \(\frac {5}{3}\)
Solution:
(b) \(\frac {4}{3}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.9 2

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 2 Real Numbers Ex 2.9

Question 20.
The length and breadth of a rectangular plot are 5 × 105 and 4 × 104 metres respectively. Its area is ……….
(a) 9 × 101 m2
(b) 9 × 109 m2
(c) 2 × 1010 m2
(d) 20 × 1020 m2
Solution:
(c) 2 × 1010 m2
Hint:
Area of a rectangle = l × b = 5 × 105 × 4 × 104
= 5 × 4 × 105+4
= 20 × 109
= 2.0 × 10 × 109
= 2 × 1010 m2

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.5

Students can download Maths Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.5 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.5

Question 1.
Using the functions f and g given below, find fog and gof Check whether fog = gof.

(i) f(x) = x – 6, g(x) = x2
Answer:
f(x) = x – 6, g(x) = x2
fog = fog (x)
= f(g(x))
fog = f(x)2
= x2 – 6
gof = go f(x)
= g(x – 6)
= (x – 6)2
= x2 – 12x + 36
fog ≠ gof

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.5

(ii) f(x) = \(\frac { 2 }{ x } \), g(x) = 2x2 – 1
Answer:
f(x) – \(\frac { 2 }{ x } \); g(x) = 2x2 – 1
fag = f[g (x)]
= f(2x2 – 1)
= \(\frac{2}{2 x^{2}-1}\)
gof = g [f(x)]
= g (\(\frac { 2 }{ x } \))
= 2 (\(\frac { 2 }{ x } \))2 – 1
\(=2 \times \frac{4}{x^{2}}-1\)
\(=\frac{8}{x^{2}}-1\)
fog ≠ gof

(iii) f(x) = \(\frac { x+6 }{ 3 } \), g(x) = 3 – x
Answer:
f(x) = \(\frac { x+6 }{ x } \), g(x) = 3 – x
fog = f[g(x)]
= f(3 – x)
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.5 1

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.5

(iv) f(x) = 3 + x, g(x) = x – 4
Answer:
f(x) = 3 + x ;g(x) = x – 4
fog = f[g(x)]
= f(x – 4)
= 3 + x – 4
= x – 1
gof = g[f(x)]
= g(3 + x)
= 3 + x – 4
= x – 1
fog = gof

(v) f(x) = 4x2 – 1,g(x) = 1 + x
Answer:
f(x) = 4x2 – 1 ; g(x) = 1 + x
fog = f[g(x)]
= 4(1 + x)
= 4(1 + x)2 – 1
= 4[1 + x2 + 2x] – 1
= 4 + 4x2 + 8x – 1
= 4x2 + 8x + 3
gof = g [f(x)]
= g (4x2 – 1)
= 1 + 4x2 – 1
= 4x2
fog ≠ gof

Question 2.
Find the value of k, such that fog = gof
(i) f(x) = 3x + 2, g(x) = 6x – k
(ii) f(x) = 2x – k, g(x) = 4x + 5
Solution:
(i) f(x) = 3x + 2, g(x) = 6x – k
fog(x) = f(g(x)) = f(6x – k) = 3(6x – k) + 2
= 18x – 3k + 2 …………… (1)
gof(x) = g(f(x)) = g(3x + 2) = 6(3x + 2) – k
= 18x + 12 – k ……………. (2)
(1) = (2)
⇒ 18x – 3k + 2 = 18x + 12 – k
2k = -10
k = -5

(ii) f(x) = 2x – k, g(x) = 4x + 5
fog(x) = f(g(x)) = f(4x + 5) = 2(4x + 5) – k
= 8x + 10 – k ……………… (1)
gof(x) = g(f(x)) = g(2x – k) = 4(2x – k) + 5
= 8x – 4k + 5 ……………. (2)
(1) = (2)
⇒ 8x + 10 – k = 8x – 4k + 5
3k = -5
k = \(\frac{-5}{3}\)

Question 3.
If f(x) = 2x – 1, g(x) = \(\frac { x+1 }{ 2 } \), show that f o g = g o f = x
Answer:
f(x) = 2x – 1 ; g(x) = \(\frac { x+1 }{ 2 } \)
fog = f[g(x)]
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.5 2
∴ fog = gof = x
Hence it is proved.

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.5

Question 4.
(i) If f (x) = x2 – 1, g(x) = x – 2 find a, if gof(a) = 1.
(ii) Find k, if f(k) = 2k – 1 and fof (k) = 5.
Solution:
(i) f(x) = x2 – 1, g(x) = x – 2
Given gof(a) = 1
gof(x) = g(f(x)
= g(x2 – 1) = x2 – 1 – 2
= x2 – 3
gof(a) ⇒ a2 – 3 = 1 =+ a2 = 4
a = ± 2
(ii) f(k) = 2k – 1
fo f(k) = 5
f(f(k)m = f(2k – 1) = 5
⇒ 2(2k – 1) – 1 = 5
4 k – 2 – 1 = 5 ⇒ 4k = 8
k = 2

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.5

Question 5.
Let A,B,C N and a function f: A → B be defined by f(x) = 2x + 1 and g: B → C be defined by g(x) = x2 . Find the range of fog and gof.
Answer:
f(x) = 2x + 1 ; g(x) = x2
fog = f[g(x)]
= f(x2)
= 2x2 + 1
2x2 + 1 ∈ N
g o f = g [f(x)]
= g (2x + 1)
g o f = (2x + 1)2
(2x + 1)2 ∈ N
Range = {y/y = 2x2 + 1, x ∈ N};
{y/y = (2x + 1)2, x ∈ N)

Question 6.
If f(x) = x2 – 1. Find (i)f(x) = x2 – 1, (ii)fofof
Solution:
(i) f(x) = x2 – 1
fof(x) = f(fx)) = f(x2 – 1)
= (x2 – 1 )2 – 1;
= x4 – 2x2 + 1 – 1
= x4 – 2x2
(ii) fofof = f o f(f(x))
= f o f (x4 – 2x2)
= f(f(x4 – 2x2))
= (x4 – 2x2)2 – 1
= x8 – 4x6 + 4x4 – 1

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.5

Question 7.
If f : R → R and g : R → R are defined by f(x) = x5 and g(x) = x4 then check if f, g are one – one and fog is one – one?
Answer:
f(x) = x5 – It is one – one function
g(x) = x4 – It is one – one function
fog = f[g(x)]
= f(x4)
= (x4)5
fag = x20
It is also one-one function.

Question 8.
Consider the functions f(x), g(x), h(x) as given below. Show that (fog)oh = fo(goh) in each case.
(i) f(x) = x – 1, g(x) = 3x + 1 and h(x) = x2
(ii) f(x) = x2, g(x) = 2x and h(x) = x + 4
(iii) f(x) = x – 4, g(x) = x2 and h(x) = 3x – 5
Solution:
(i) f(x) = x – 1, g(x) = 3x + 1 and h(x) = x2
f(x) = x – 1
g(x) = 3x + 1
f(x) = x2
(fog)oh = fo(goh)
LHS = (fog)oh
fog = f(g(x)) = f(3x + 1) = 3x + 1 – 1 = 3x
(fog)oh = (fog)(h(x)) = (fog)(x) = 3 ……………. (1)
RHS = fo(goh)
goh = g(h(x)) = g(x2) = 3x2 + 1
fo(goh) = f(3x2 + 1) = 3x2 + 1 – 1= 3x………… (2)
LHS = RHS Hence it is verified.

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.5

(ii) f(x) = x2, g(x) = 2x, h(x) = x + 4
(fog)oh = fo(goh)
LHS = (fog)oh
fog = f(g(x)) = f(2x) = (2x)2 = 4x2
(fog)oh = (fog) h(x) = (fog) (x + 4)
= 4(x + 4)2 = 4(x2 + 8x+16)
= 4x2 + 32x + 64 ………….. (1)
RHS = fo(goh) goh = g(h(x)) = g(x + 4)
= 2(x + 4) = (2x + 8)
fo(goh) = f(goh) = f(2x + 8) = (2x + 8)2
= 4x2 + 32x + 64 ……………… (2)
(1) = (2)
LHS = RHS
∴ (fog)oh = fo(goh) It is proved.

(iii) f(x) = x – 4, g(x) = x2, h(x) = 3x – 5
(fog)oh = fo(goh)
LHS = (fog)oh
fog = f(g(x)) = f(x2) = x2 – 4
(fog)oh = (fog)(3x – 5) = (3x – 5)2 – 4
= 9x2 – 30x + 25 -4
= 9x2 – 30x + 21 ………….. (1)
∴ RHS = fo(goh)
(goh) = g(h(x)) = g(3x – 5) = (3x – 5)2
= 9x2 – 30x + 25
fo(goh) = f(9x2 – 30 x + 25)
= 9x2 – 30x + 25 – 4
= 9x2 – 30x + 21 …………… (2)
(1) = (2)
LHS = RHS
∴ (fog)oh = fo(goh)
It is proved.

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.5

Question 9.
Let f = {(-1, 3), (0, -1), (2, -9)} be a linear function from Z into Z. Find f(x).
Answer:
The linear equation is f(x) = ax + b
f(-1) = 3
a(-1) + b = 3
-a + b = 3 ….(1)
f(0) = -1
a(0) + b = -1
0 + b = -1
b = -1
Substitute the value of b = -1 in (1)
-a – 1 = 3
-a = 3 + 1
-a = 4
a = -4
∴ The linear equation is -4(x) -1 = -4x – 1 (or) – (4x + 1)

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.5

Question 10.
In electrical circuit theory, a circuit C(t) is called a linear circuit if it satisfies the superposition principle given by C(at1 + bt2) = aC(t1) + bC(t2), where a,b are constants. Show that the circuit C(t) = 31 is linear.
Solution:
Given C(t) = 3t. To prove that the function is linear
C(at1) = 3a(t1)
C(bt2) = 3 b(t2)
C(at1 + bt2) = 3 [at1 + bt2] = 3at1 + 3bt2
= a(3t1) + b(3t2) = a[C(t1) + b(Ct2)]
∴ Superposition principle is satisfied.
Hence C(t) = 3t is linear function.

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.2

Students can download Maths Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.2 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.2

Question 1.
Let A = {1, 2, 3, 7} and B = {3, 0, -1, 7}, which of the following are relation from A to B?
(i) R1 = {(2,1), (7,1)}
(ii) R2 = {(-1,1)}
(iii) R3 = {(2,-1), (7, 7), (1,3)}
(iv) R4 = {(7, -1), (0, 3), (3, 3), (0, 7)}
Answer:
A = {1,2,3,7} B = {3,0,-1, 7}
A × B = {1,2,3} × {3, 0,-1, 7}
A × B = {(1,3) (1,0) (1,-1) (1,7) (2,3) (2, 0)
(2, -1) (2, 7) (3, 3) (3,0) (3,-1)
(3, 7) (7, 3) (7, 0) (7,-1) (7, 7)}

(i) R1 = {(2, 1)} (7, 1)
It is not a relation, there is no element of (2, 1) and (7, 1) in A × B

(ii) R2 = {(-1),1)}
It is not a relation, there is no element of
(-1, 1) in A × B

(iii) R3 = {(2,-1) (7, 7) (1,3)}
Yes, It is a relation

(iv) R4 = {(7,-1) (0,3) (3, 3) (0,7)}
It is not a relation, there is no element of (0, 3) and (0, 7) in A × B

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.2

Question 2.
Let A = {1, 2, 3, 4,…,45} and R be the relation defined as “is square of ” on A. Write R as a subset of A × A. Also, find the domain and range of R.
Solution:
A = {1, 2, 3, 4, . . . 45}, A × A = {(1, 1), (2, 2) ….. (45, 45)}
R – is square of’
R = {(1, 1), (2, 4), (3, 9), (4, 16), (5, 25), (6, 36)}
R ⊂ (A × A)
Domain of R = {1, 2, 3, 4, 5, 6}
Range of R = {1, 4, 9, 16, 25, 36}

Question 3.
A Relation R is given by the set {(x, y)/y = x + 3, x ∈ {0, 1, 2, 3, 4, 5}}. Determine its domain and range.
Answer:
x = {0, 1, 2, 3, 4, 5}
y = x + 3
when x = 0 ⇒ y = 0 + 3 = 3
when x = 1 ⇒ y = 1 + 3 = 4
when x = 2 ⇒ y = 2 + 3 = 5
when x = 3 ⇒ y = 3 + 3 = 6
when x = 4 ⇒ y = 4 + 3 = 7
when x = 5 y = 5 + 3 = 8
R = {(0, 3) (1,4) (2, 5) (3, 6) (4, 7) (5, 8)}
Domain = {0, 1, 2, 3, 4, 5}
Range = {3, 4, 5, 6, 7, 8}

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.2

Question 4.
Represent each of the given relations by
(a) an arrow diagram
(b) a graph and
(c) a set in roster form, wherever possible.
(i) {(x,y) | x = 2y,x ∈ {2, 3, 4, 5}, y ∈ {1, 2, 3, 4}
(ii) {(x, y) | y = x + 3, x, y are natural numbers < 10}
Answer:
(i) x = {2, 3, 4, 5} y = {1, 2, 3, 4}
x = 2y
wheny y = 1 ⇒ x = 2 × 1 = 2
when y = 2 ⇒ x = 2 × 2 = 4
when y = 3 ⇒ r = 2 × 3 = 6
when y = 4 ⇒ x = 2 × 4 = 8

(a) Arrow diagram
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.2 1
(b) Graph
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.2 2
(c) Roster form R = {(2, 1) (4, 3)}

(ii) x = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
y = {1,2, 3, 4, 5, 6, 7, 8,9}
y = x + 3
when x = 1 ⇒ y = 1 + 3 = 4
when x = 2 ⇒ y = 2 + 3 = 5
when x = 3 ⇒ y = 3 + 3 = 6
when x = 4 ⇒ y = 4 + 3 = 7
when x = 5 ⇒ y = 5 + 3 = 8
when x = 6 ⇒ y = 6 + 3 = 9
when x = 7 ⇒ y = 7 + 3 = 10
when x = 8 ⇒ y = 8 + 3 = 11
when x = 9 ⇒ y = 9 + 3 = 12

R = {(1,4) (2, 5) (3,6) (4, 7) (5, 8) (6, 9)}

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.2

(a) Arrow diagram
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.2 3

(b) Graph
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.2 4

(c) Roster form: R = {(1, 4) (2, 5) (3, 6) (4, 7) (5, 8) (6, 9)}

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.2

Question 5.
A company has four categories of employees given by Assistants (A), Clerks (C), Managers (M) and an Executive Officer (E). The company provide ₹10,000, ₹25,000, ₹50,000 and ₹1,00,000 as salaries to the people who work in the categories A, C, M and E respectively. If A1, A2, A3, A4 and A5 were Assistants; C1, C2, C3, C4 were Clerks; M1, M2, M3 were managers and E1, E2 were Executive officers and if the relation R is defined by xRy, where x is the salary given to person y, express the relation R through an ordered pair and an arrow diagram.
Answer:
Assistants → A1, A2, A3, A4, A5
Clerks → C1, C2, C3, C4
Managers → M1, M2, M3
Executive officers → E1, E2

R = {00000, A1) (10000, A2) (10000, A3) (10000, A4) (10000, A5)
(25000, C1) (25000, C2) (25000, C3) (25000, C4)
(50000, M1) (50000, M2) (50000, M3) (100000, E1) (100000, E2)}

(a) Arrow diagram
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.2 5

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 1 Relations and Functions Ex 1.2

Functions Definition
A relation f between two non – empty sets X and Y is called a function from X to Y if for each x ∈ X there exists only one Y ∈ Y such that (x, y) ∈ f
f = {(x, y) / for all x ∈ X, y ∈ f}
Note: The range of a function is a subset of its co-domain