Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1

Tamilnadu State Board New Syllabus Samcheer Kalvi 11th Business Maths Guide Pdf Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Business Maths Solutions Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Text Book Back Questions and Answers

Question 1.
Calculate the correlation co-efficient for the following data:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q1
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q1.1
Coefficient of correlation
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q1.2

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1

Question 2.
Find the coefficient of correlation for the following:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q2
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q2.1
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q2.2
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q2.3

Question 3.
Calculate the coefficient of correlation for the ages of husbands and their respective wives:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q3
Solution:
Without deviation:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q3.1
N = 10
Coefficient of correlation
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q3.2
= \(\frac{1783}{45 \times 39.76}\)
= 0.9965
Note: We can do the above problem using deviations taken from arithmetic means of X and Y. i.e., using
r = \(\frac{\Sigma \mathrm{XY}}{\sqrt{\Sigma \mathrm{X}^{2} \Sigma \mathrm{Y}^{2}}}\)

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1

Question 4.
Calculate the coefficient of correlation between X and Y series from the following data:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q4
The summation of product deviations of X and Y series from their respective arithmetic means is 122.
Solution:
N = 15, \(\overline{\mathrm{X}}\) = 25, \(\overline{\mathrm{Y}}\) = 18, x = X – \(\overline{\mathrm{X}}\), y = Y – \(\overline{\mathrm{Y}}\), Σx2 = 136, Σy2 = 138, Σxy = 122
Correlation coefficient
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q4.1

Question 5.
Calculate the correlation coefficient for the following data:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q5
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q5.1
N = 10, ΣX = 310, ΣY = 340, Σx2 = 870, Σy2 = 720, Σxy = 178
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q5.2
Correlation coefficient
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q5.3

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1

Question 6.
Find the coefficient of correlation for the following:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q6
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q6.1
N = 8, ΣX = 600, ΣY = 724, Σdx2 = 1172, Σdy2 = 3372, Σdxdy = -146
Correlation coefficient
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q6.2

Question 7.
An examination of 11 applicants for an accountant post was taken by a finance company. The marks obtained by the applicants in the reasoning and aptitude tests are given below.
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q7
Calculate Spearman’s rank correlation coefficient from the data given above.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q7.1
N = 11, Σd2 = 22
Rank correlation
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q7.2

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1

Question 8.
The following are the ranks obtained by 10 students in commerce and accountancy are given below:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q8
To what extent is the knowledge of students in the two subjects related?
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q8.1
N = 11, Σd2 = 128
Rank correlation
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q8.2

Question 9.
A random sample of recent repair jobs was selected and the estimated cost and actual cost were recorded.
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q9
Calculate the value of spearman’s correlation coefficient.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q9.1
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q9.2
N = 8, Σd2 = 8
Rank correlation
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q9.3

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1

Question 10.
The rank of 10 students of the same batch in two subjects A and B are given below. Calculate the rank correlation coefficient.
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q10
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q10.1
N = 10, Σd2 = 226
Rank correlation
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 9 Correlation and Regression Analysis Ex 9.1 Q10.2

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Pdf Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள் Text Book Back Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 5th Tamil Solutions Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

மதிப்பீடு

படிப்போம்! சிந்திப்போம்! எழுதுவோம்!

அ. சரியான சொல்லைச் தெரிவு செய்து எழுதுக.

Question 1.
நம் முன்னோர்கள் ஒரு சொல்லைச் சொல்லியவாறே நாமும் சொல்வது …………
அ) பழைமை
ஆ) புதுமை
இ) மரபு
ஈ) சிறப்பு
Answer:
இ) மரபு

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

Question 2.
யானை …………………….
அ) கத்தும்
ஆ) பிளிறும்
இ) கூவும்
ஈ) அலறும்
Answer:
ஆ) பிளிறும்

Question 3.
‘ஆந்தை அலறும்’ என்பது …………………………….
அ) ஒலி மரபு
ஆ) வினை மரபு
இ) இளமைப்பெயர் மரபு
ஈ) இருப்பிடப் பெயர் மரபு
Answer:
அ) ஒலி மரபு

Question 4.
புலியின் இளமைப் பெயர் ………………….
அ) புலிப்பறழ்
ஆ) புலிக்குட்டி
இ) புலிக்கன்று
ஈ) புலிப்பிள்ளை
Answer:
அ) புலிப்பறழ்

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

Question 5.
‘பூப்பறித்தாள்’ என்பது ………………….
அ) வினை மரபு
ஆ) பெயர் மரபு
இ) ஒலி மரபு
ஈ) இளமைப்பெயர் மரபு
Answer:
அ) வினை மரபு

ஆ. ஒலி மரபுகளைப் பொருத்துக.
1. சிங்கம் – கூவும்
2. அணில் – அலப்பும்
3. மயில் – முழங்கும்
4. குயில் – கீச்சிடும்
5. குரங்கு – அகவும்
Answers:
1. சிங்கம் – முழங்கும்
2. அணில் – கீச்சிடும்
3. மயில் – அகவும்
4. குயில் – கூவும்
5. குரங்கு – அலப்பும்

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

இ. உயிரினங்களின் படங்களுக்கு உரிய ஒலிமரபை வட்டமிடுக.
Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள் - 1
Answer:
Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள் - 2

ஈ. வினை மரபுகளைப் பொருத்துக.

1. நீர் – பறித்தாள்
2. முறுக்கு – எய்தான்
3. உணவு – குடித்தான்
4. அம்பு – தின்றான்
5. பூ – உண்டான்
Answers:
1. நீர் – குடித்தான்
2. முறுக்கு – தின்றான்
3. உணவு – உண்டான்
4. அம்பு – எய்தான்
5. பூ – பறித்தாள்

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

உ. ஒலிமரபுச் சொற்களை எழுதுக.
Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள் - 3
Answer:
Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள் - 4

ஊ. வினாக்களுக்கு விடையளிக்க.

Question 1.
மரபு என்றால் என்ன?
Answer:
நம் முன்னோர்கள் எப்பொருளை எச்சொல்லால் எவ்வாறு வழங்கினார்களோ, அப்பொருளை அச்சொல்லால் அவ்வாறே வழங்குவது மரபு.

Question 2.
பாடப்பகுதியில் எத்தனை வகையான மரபுச் சொற்களை இடம் பெற்றுள்ளன?
Answer:
பாடப்பகுதியில் ஒலி மரபு, இளமைப் பெயர் மரபு, வினைமரபு, உறுப்புப் பெயர் மரபு, இருப்பிட மரபுச் சொற்கள் என ஐந்து வகையான மரபுச் சொற்கள் இடம் பெற்றுள்ளன.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

Question 3.
ஒலிமரபிற்கு நான்கு எடுத்துக்காட்டுகள் தருக.
Answer:

  • குயில் – கூவும்
  • மயில் – – அகவும்
  • நாய் – குரைக்கும்
  • ஆடு – கத்தும்.

கற்பவை கற்றபின்

Question 1.
மரபுச் சொற்கள் பற்றி நீ அறிந்து கொண்டதை உனது சொந்த நடையில் கூறு.
Answer:
மரபுச்சொற்கள் மரபு ரீதியாக வழங்கிவரும் சொற்களைக் குறிக்கும். உதாரணமாக, பறவைகள், விலங்குகள் முதலான உயிரினங்களின் ஒலிகளையும் அவை ஒலிக்கும் முறைகளையும் இவ்வாறு கூற வேண்டுமென, முன்னோர் கூறிய மரபினைத் தொன்றுதொட்டுப் பின்பற்றி வருகின்றனர். ஒலி மரபு, இளமைப் பெயர் மரபு, வினை மரபு, உறுப்புப் பெயர் மரபு, இருப்பிட மரபுச் சொற்கள் என ஐந்து வகையான மரபுச் சொற்கள் உள்ளன.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

Question 2.
நாம் ஏன் மரபினைப் பின்பற்ற வேண்டும்? பின்பற்றவில்லையெனில் மொழி என்னவாகும்? வகுப்பறையில் கலந்துரையாடுக.
Answer:
மாணவன் 1 : வணக்கம்! நம் முன்னோர்கள் நெடுங்காலமாக எப்பொருளை எச்சொல்லால் எப்படிச் சொன்னார்களோ, அச்சொல்லை அப்படியே சொல்வது மரபாகும். நாய் கத்தியது எனக் கூறுவது வழக்கம். அவ்வாறு கூறுதல் கூடாது. நாய் குரைத்தது என்பதே உரிய மரபுத் தொடர்ச் சொல் ஆகும்.

மாணவன் 2 : ஆம் சரியாக கூறினாய். இம்மரபுச் சொற்களைப்
பின்பற்றவில்லையெனில் மொழி சிதைந்து விடும்.

கூடுதல் வினாக்கள்

சரியான சொல்லைத் தேர்வு செய்து எழுதுக.

Question 1.
சிங்கத்தின் இளமைப் பெயர் …………..
அ) பிள்ளை
ஆ) குருளை
இ) கன்று
ஈ) குட்டி
Answer:
ஆ) குருளை

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

Question 2.
குயில் ………
அ) கூவும்
ஆ) பிளிறும்
இ) அலறும்
ஈ) அகவும்
Answer:
அ) கூவும்

விடையளி :

Question 1.
வினைமரபிற்கு நான்கு எடுத்துக்காட்டுகள் தருக.
Answer:

  • அம்பு எய்தார்.
  • சோறு உண்டான்.
  • கூடை முடைந்தார்.
  • பால் பருகினான்.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

Question 2.
விலங்குகளின் இளமைப் பெயர்களை எழுதுக.
Answer:

  • கோழிக் குஞ்சு
  • குதிரைக் குட்டி
  • மான் கன்று
  • யானைக் கன்று.

மொழியை ஆள்வோம்

அ. கேட்டல் :

Question 1.
எளிய, இனிய ஓசைநயம் மிக்க தமிழ்ப் பாடல்களைக் கேட்டு மகிழ்க.
Answer:
மாணவர்கள் தாங்களாகவே இனிய ஓசைநயம் மிக்க தமிழ்ப் பாடல்களைக் கேட்டு மகிழ வேண்டும்.

Question 2.
தொலைக்காட்சி, வானொலி, பள்ளி விழாக்கள், ஊர்த்திருவிழா போன்றவற்றில் நிகழும் பட்டிமன்றம், கவியரங்கம் ஆகியவற்றைக் கேட்டு மகிழ்க.
Answer:
மாணவர்கள் தாங்களாகவே தொலைக்காட்சி, வானொலி, பள்ளி விழாக்கள், ஊர்த்திருவிழா போன்றவற்றில் நிகழும் பட்டிமன்றம், கவியரங்கம் ஆகியவற்றைக் கேட்டு மகிழ வேண்டும்.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

ஆ. பேசுதல் :

Question 1.
உமக்குப் பிடித்த தலைப்புகளில் வகுப்பறைப் பட்டிமன்றத்தில பங்கேற்றுப் பேசுக.
Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள் - 5
Answer:
நடுவர் – சே. சாந்தி :
நாம் எடுத்துக் கொண்ட தலைப்பு தனி மனித வளர்ச்சிக்குப் பெரிதும் உதவுபவர்கள் உறவினர்களா? நண்பர்களா? ஒரு மனிதன் பிறந்து வளர்ந்து வாழும் காலத்தில் என்று எடுத்துக்கொண்டால் உறவினர்களும் தேவை, நண்பர்களும் தேவை. நண்பர்கள் இல்லாத வாழ்க்கையும் உறவினர்கள் இல்லாத உறவும் ஒரு போதும் எதற்கும் பயன்படாது. ஒவ்வொரு மனிதனின் வாழ்க்கையில் உறவினர்களும் நண்பர்களும் இருந்தால்தான் வாழ்க்கையாகும். இப்போது உறவினர்கள் என்ற குழுவிலிருந்து வந்து பேசுமாறு அழைக்கிறேன்.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

உறவினர்கள் – வித்யா :
நம்முடைய வாழ்க்கையில் முக்கியமானவர்கள் உறவினர்கள்தாம். உறவினர்கள் இல்லாமல் வாழ முடியாது. அப்படி வாழ்பவர்கள் அநாதைகளாகத்தான் இருப்பார்கள். ஒரு மகனைத் தாயும் தந்தையும் சேர்ந்து வளர்த்து ஆளாக்கி, அவன் வாழ்க்கையில் என்னவாக வேண்டும் என நினைத்து அவன் வளர்ச்சிக்கு மிகவும் பெரிதும் உதவுபவர்கள் . உறவினர்கள்.

நண்பர்கள் – சுந்தர் :
உறவினர்கள் தாய், தந்தை, அண்ணன், அக்கா, தம்பி, தங்கை என எல்லோரும் இருந்தாலும் அவன் வாழ்க்கையில் தோல்வியுறும்போது, அவனுக்குத் தோள் கொடுப்பவர்கள் நண்பர்கள் மட்டுமே. வறுமையால் புத்தகங்கள் கூட வாங்க முடியாத பிள்ளைகள் எத்தனையோ பேர் இருக்கிறார்கள். அவர்கள் எல்லாம் நண்பர்களின் புத்தகங்களையும் நோட்டுகளையும் பார்த்தும் படித்தும்தான் தேர்வில் வெற்றி பெறுகிறார்கள். தனி மனித வளர்ச்சிக்குப் பெரிதும் உதவுபவர்கள் நண்பர்கள்தாம் என்பதை யாராலும் மறுக்க முடியாது.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

உறவினர்கள் – காயத்ரி :
ஒருமனிதன்வாழ்க்கையில் தோல்வி பெறும்போது தோள்கொடுப்பது உறவினர்கள்தாம் என்பது மிகையாகாது. அண்ணன், தம்பி, தங்கை, அக்கா என்ற உறவினர்கள் இல்லாமல் ஒருவன் வாழ்க்கையில் முன்னேற முடியாது. எல்லோரும் மதிக்கும் அளவிற்கு உயர்த்த வேண்டும் என நினைப்பவர்கள்தான் உறவினர்கள். எனவே ஒரு மனிதனின் வளர்ச்சிக்குப் பெரிதும் உதவுபவர்கள் உறவினர்கள்தாம்.

நண்பர்கள் – பெருமாள் :
உறவினர்கள் இருந்தும் இளைஞர்கள் பலர் இன்று தெருவில் அநாதைகளாக சுற்றுகிறார்கள். காரணம் உறவினர்களிடம் அன்பும் அரவணைப்பும் இல்லை. ஆனால் அன்பையும் அரவணைப்பையும் தரும் ஒரே இடம் நட்பு மட்டுமே. நண்பர்கள் இல்லை என்றால் இன்று 90 சதவீத மக்கள் அநாதைகளாகத்தான் சுற்றுவார்கள்.

நடுவர் – சே. சாந்தி :
ஒவ்வொரு மனிதனின் வாழ்க்கையிலும் வளர்ச்சிக்குப் பெரிதும் உதவுபவர்கள் உறவினர்களா? நண்பர்களா? என்ற விவாதத்தில் இரு தரப்பினரும் மிகவும் அழகாகவும், தெளிவாகவும் தங்களுடைய வாதத்தை எடுத்து வைத்தார்கள். மிக அருமை. ஆனால் தனி மனிதனுடைய வளர்ச்சிக்கு உறவினர்களும் நண்பர்களும் உதவக் கூடியவர்கள்தான்.

ஆனால் தன்னுடைய வளர்ச்சிக்கு முழுக்க முழுக்கப் பெரிதும் உதவுபவர்கள் நண்பர்கள் என்பதே என்னுடைய கருத்து. அவர்கள் எடுத்துரைத்த கருத்துகள் ஏராளம். எனவே ஒரு தனி மனிதன் முன்னேற வேண்டுமென்றால் நண்பர்கள் இல்லாமல் முடியாது. எனவே நண்பர்கள்தாம் வளர்ச்சிக்கு உதவுகிறார்கள் என்பதே என்னுடைய இறுதி தீர்ப்பாகும்.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

Question 2.
உமக்குப் பிடித்த பறவைகளுள் ஏதேனும் ஒன்று பற்றி ஐந்து மணித்துளி பேசுக.
Answer:
வணக்கம். எனக்குப் பிடித்த பறவை காகம் பற்றிச் சில நிமிடங்கள் உங்கள் முன் பேசுகின்றேன். அதிகாலையில் எழுந்து கரைதல். உணவினை உடனே உண்ணாமல் தன் கூட்டத்தினரை அழைத்து பகிர்ந்து உண்ணுதல். உணவு உண்ணும் போதே சுற்றும் முற்றும் பார்த்தல்.

பிறர் காணாமல் ஜோடி சேர்ந்து இணைதல். மாலையிலும் குளித்தல் பிறகு தங்குமிடத்திற்குச் செல்லுதல் போன்றவற்றை வழக்கமாக்க கொண்டவை. தங்கள் இனத்தில் ஏதாவது காக்கை இறந்து விட்டால் அனைத்துக் காக்கைகளும் ஒன்றுகூடி கரையும் தன்மையையும் காணலாம். இது அஞ்சலி செய்வதற்குச் சமமாகக் கருதப்படுகிறது. மனிதனிடம் இருக்கும் பழக்கங்கள்தான்.

ஆனால் மெல்ல மெல்ல இதை நாமே பெரிது படுத்துவதில்லையோ என்று தோன்றுகிறது. காக்கையிடம் உள்ள தந்திரம் வேறு எந்தப் பறவைகளிடமும் காண முடியாது.அவை கூடிவாழ்பவை. மிகவும் சாதுவான பறவையாகும். நன்றி!

இ. படித்தல் :

Question 1.
இனிய, எளிய தமிழ்ப் பாடல்களைப் படித்து மகிழ்க.
Answer:
மாணவர்கள் தாங்களாகவே தமிழ்ப் பாடல்களைப் படித்து மகிழ்க.

Question 2.
சிறுவர் இதழ்களில் இடம்பெற்றுள்ள விலங்கைப் பற்றிய கதைகளுள் ஏதேனும் ஒன்றைப் படித்துக் காட்டுக.
Answer:
மாணவர்கள் தாங்களாகவே சிறுவர் இதழ்களில் இடம்பெற்றுள்ள விலங்கைப் பற்றிய கதைகளுள் ஒன்றைப் படித்துக் காட்டுக.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

ஈ. எழுதுதல் :

Question 1.
சொல்லக் கேட்டு எழுதுக.
Answer:
1. குளிரிள நீர்
2. யானை பிளிறும்
3. பனிமலர்
4. நற்பண்பு
5. திருவள்ளுவர்
6. பறைசாற்றுதல்
7. ஞாயிற்றுக்கிழமை
8. இறக்கைகள்
9. சீறியது
10. கொக்கரக்கோ

Question 2.
சொற்களைத் தொடரில் அமைத்து எழுதுக.
1. நல்லறிவு – …………………………………………..
2. தென்னைமரம் – …………………………………………..
3. கவியரங்கம் – …………………………………………..
4. நன்றி – …………………………………………..
Answer:
1. நல்லறிவு – திருக்குறளைப் படித்தால் நல்லறிவு பெறுவார்கள்.
2. தென்னைமரம் – தென்னை மரம் முழுமையாக செழுமை நிறைந்ததாகவே காணப்படுகின்றது.
3. கவியரங்கம் – கவியரங்கில் நான் கவிதை வாசித்தேன்.
4. நன்றி – இறைவனுக்கு நன்றி செலுத்துவோம்.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

3. கீழ்க்காணும் சொற்றொடர்களைப் படித்து வினாக்களுக்கு விடையெழுதுக.
Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள் - 5

1. குழந்தை என்ன செய்தது?
Answer:
குழந்தை சிரித்தது

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

2. மேரி என்ன செய்தாள்?
Answer:
மேரி ஆடினாள்

3. பாட்டி என்ன செய்தார்?
Answer:
பாட்டி தும்மினார்

4. எது பறந்து?
Answer:
ஈ பறந்தது

5. தூங்கியது எது?
Answer:
பூனை தூங்கியது

6. புலி என்ன செய்தது?
Answer:
புலி உறுமியது

4. பத்தியைப் படித்து வினாக்களுக்கு விடையளிக்க.
தமிழ் என்னும் சொல்லுக்கு இனிமை என்பது பொருள். நம் தாய்மொழியாம் தமிழ் காலத்தால் முந்தையது மட்டுமன்று; உலகின் முதன்மொழியும் ஆகும். வாழ்க்கைக்கு இலக்கணம் வகுத்த பெருமை நம் தமிழ்மொழிக்கே உண்டு. தமிழிலக்கணம் எழுத்து, சொல், பொருள், யாப்பு, அணி என ஐந்துபிரிவுகளைத் தன்னகத்தே கொண்டு திகழ்கிறது. யாதும் ஊரே யாவரும் கேளிர் என்ற உயரிய தத்துவத்தை உலகுக்கு உணர்த்தியது, நம் தமிழ்ப்பண்பாடு. உலகமே வியந்து பார்க்கும் வளமான சொற்கள் உடையது நம் அன்னைத் தமிழ்மொழி.

Question 1.
தமிழ் என்னும் சொல்லின் பொருள் யாது?
Answer:
தமிழ் என்னும் சொல்லுக்கு இனிமை என்பது பொருள்.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

Question 2.
உறவினர் என்னும் பொருள் தரும் சொல்லைப் பத்தியிலிருந்து எடுத்தெழுதுக.
Answer:
கேளிர்.

Question 3.
தமிழ்மொழியில் என்னென்ன இலக்கணப் பிரிவுகள் உள்ளன?
Answer:
தமிழ்மொழியில் எழுத்து, சொல், பொருள், யாப்பு, அணி என ஐந்து இலக்கணப் பிரிவுகள் உள்ளன.

Question 4.
தமிழ்ப் பண்பாடு உலகுக்கு உணர்த்திய உயரிய தத்துவம் யாது?
Answer:
யாதும் ஊரே யாவரும் கேளிர்.

Question 5.
பிரித்து எழுதுக. தமிழலக்கணம் –
Answer:
தமிழிலக்கணம் – தமிழ் + இலக்கணம்.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

Question 5.
எடுத்துக்காட்டில் உள்ளதுபோல் மாற்றி எழுதுக .
எ.கா.

1. ஹேண்ட்ரைட்டிங் காம்பிடிசன்ல எனக்குப் பர்ஸ்ட் பிரைஸ் கிடைத்தது.
Answer:
கையெழுத்துப் போட்டியில் எனக்கு முதல் பரிசு கிடைத்தது.

2. ஃபஸ்ட் பீரியட் தமிழ் கிளாஸ் நடந்தது.
Answer:
முதல் பாடவேளை தமிழ் வகுப்பு நடந்தது.

3. நான் ட்ராயிங் நோட்டில் உள்ள பிச்சர்க்கு கலர் கொடுத்தேன்.
Answer:
நான் ஓவிய ஏட்டில் உள்ள படத்திற்கு வண்ணம் கொடுத்தேன்.

Question 6.
பொருத்தமான சொற்களால் பாடலை நிறைவு செய்க.
(உண்மை , பயிற்சி, பொறாமை, கல்லாமை, ஊக்கம், கல்வி, பொறாமை, முயற்சி)
……………………………….. உடையவன் மாணவன்.
……………………………….. கற்பவன் மாணவன்.
………………………………..பெறுபவன் மாணவன்.
………………………………..பேசுபவன் மாணவன்.
……………………………….. அற்றவன் மாணவன்.
……………………………….. தவிர்ப்பவன் மாணவன்.
……………………………….. செய்பவன் மாணவன்.
……………………………….. கொள்பவன் மாணவன்.

Answer:
பொறுமை உடையவன் மாணவன்.
கல்வி கற்பவன் மாணவன்.
பயிற்சி பெறுபவன் மாணவன்.
உண்மை பேசுபவன் மாணவன்.

பொறாமை அற்றவன் மாணவன்.
கல்லாமை தவிர்ப்பவன் மாணவன்.
முயற்சி செய்பவன் மாணவன்.
ஊக்கம் கொள்பவன் மாணவன்.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

மொழியோடு விளையாடு

Question 1.
பாரதிதாசனின் பாடலில் வரும் வருணனைச் சொற்களை எடுத்து எழுதுக.
Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள் - 6
Answer:
Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள் - 7

Question 2.
கீழ்வரும் குறுக்கெழுத்து புதிரில் உள்ள வினாக்களுக்குச் சிந்தித்துச் சரியான விடையைக் கண்டுபிடி.
Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள் - 8
Answer:
கீழிருந்து மேல் :

1. தமிழ் மொழியின் முதல் இலக்கண நூல்………………………….
Answer:
தொல்காப்பியம்

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

2. பாரதிதாசன் இவர் மேல் பற்று வைத்திருந்தார்………………………….
Answer:
பாரதியார்

3. புதுவையில் தோன்றிய புதுமைப் பாவலர்………………………….
Answer:
பாரதிதாசன்

மேலிருந்து கீழ் :

1. பாரதிதாசனின் தந்தையின் பெயர்………………………….
Answer:
கனகசபை

2. பாரதியார் எழுதிய பாடலில் ஒன்று………………………….
Answer:
பாப்பா பாட்டு

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

3. முத்தமிழ் என்பது இயல், இசை…………………………..
Answer:
நாடகம்

இடமிருந்து வலம்

1. உடலுக்குக் குளிர்ச்சி தருவது………………………….
Answer:
இளநீர்

2. உலகின் முதன்மொழி மூத்த மொழி………………………….
Answer:
தமிழ்

3. தமிழ் என்னும் சொல்லுக்குரிய பொருள்………………………….
Answer:
இனிமை

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

3. குறிப்புகளைக் கொண்டு விடைகளைக் கண்டுபிடி,
Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள் - 9
Answer:

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள் - 10

Question 4.
சொல்லிருந்து புதிய சொல் உருவாக்குக.
எ.கா. காஞ்சிபுரம் – கா, காஞ்சி, புரம், காசி, காரம், சிரம்
1. புதுக்கவிதை
2. நெல்லிக்கனி
3. கற்குவியல்
Answer:
1. புதுக்கவிதை – புது, புவி, கவி, கவிதை, புதை, தை
2. நெல்லிக்கனி – நெல், நெல்லி, கனி, கல், கலி
3. கற்குவியல் – கயல், கவி, கல், குவியல், குவி, வில்

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

Question 5.
சொற்களைக் கொண்டு புதிய தொடர்களை உருவாக்குக.
Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள் - 11
Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள் - 12
Answer:
Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள் - 13

நிற்க அதற்குத் தக

1. நான் பிறமொழிக் கலப்பின்றி பேசுவேன்.
2. தாய்மொழியைப் போற்றுவேன்.

அறிந்து கொள்வோம்

எழுத்துகளை எளிதாக அடையாளம் காண உதவும் பெயர்கள் :

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள் - 14

செயல் திட்டம்

Question 1.
மொழி சார்ந்த எளிய பாடல்களைச் சேகரித்து எழுதி வருக.
Answer:
எங்கள் தமிழ்

அருள்நெறி அறிவைத் தரலாகும்
அதுவே தமிழன் குரலாகும்
பொருள்பெற யாரையும் புகழாது
போற்றா தாரையும் இகழாது.

கொல்லா விரதம் குறியாகக்
கொள்கை பொய்யா நெறியாக
எல்லா மனிதரும் இன்புறவே
என்றும் இசைந்திடும் அன்பறமே

அன்பும் அறமும் ஊக்கிவிடும்
அச்சம் என்பதைப் போக்கிவிடும்
இன்பம் பொழிகிற வானொலியாம்
எங்கள் தமிழெனும் தேன்மொழியாம்.
– நாமக்கல் கவிஞர் வெ. இராமலிங்கனார்

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

Question 2.
பாடலின் ஒவ்வொரு வரிக்கும் ஏற்ற படங்களைச் சேகரித்து ஒட்டி அதற்குரிய வரிகளையும் எழுதி வரவும்.
Answer:
மாணவர்கள் தாங்களாகவே பாடலின் வரிக்கு ஏற்ற படங்களைச் சேகரிக்க வேண்டும்.

Question 3.
உனக்குப் பிடித்த கதை ஒன்றினை எழுதி அதில் இடம்பெற்றுள்ள மரபுச் சொற்களை அடிக்கோடிடுக. வகுப்பறையில் பகிர்ந்து கொள்க.
Answer:
ஒரு நாள் காட்டில் வேடன் ஒருவன் பறவைகளைப் பிடிக்க வலை விரித்து வைத்து விட்டு, பறவை சிலவற்றின் மீது அம்பு எய்து கொண்டிருந்தான். வலையில் புறா ஒன்று மாட்டிகொண்டதால், அந்தப் புறா குனுகியது.

வேடன் வருவதைப் பார்த்த, அங்கிருந்த மயிலும் அகவியது. வேடன் வலையில் விழந்த புறாவைப் பிடிக்க முயன்றான். மரத்தடியில் இருந்த புற்றில் எறும்பு ஒன்று இருந்தது. அது வேடனின் காலைக் கடிக்க, புறா வலையோடு பறந்தது. சில நாட்கள் சென்றன. ஒரு நாள் ஆற்றில் வெள்ளம் வந்தது.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

மரத்தின் அருகே இருந்த எறும்பு வெள்ளத்தில் அடித்துச் சென்றது. இதனைப் பார்த்த அந்தப் புறா ஆபத்தில் மாட்டிய தன்னைக் காப்பாற்றிய எறும்பைக் காப்பாற்ற எண்ணியது. பெரிய இலைகளை ஆற்றினுள் போட்டது. எறும்பு அதன் மீது ஏறி உயிர் பிழைத்தது.

Question 4.
இலக்கிய மன்ற விழாவில் சிறப்புப் பட்டிமன்றம் நிகழ்த்துவதற்கான நிகழ்ச்சி நிரல் தயார் செய்க.
Answer:
Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள் - 15

Question 5.
உலகம் என்னும் பொருள் தரும் சொற்களைப் பாடப் பகுதியிலிருந்து எடுத்தெழுதுக.
Answer:

  1. புவி
  2. அகிலம்
  3. செகம்
  4. புவனம்
  5. அண்டம்
  6. உலகு

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

Question 6.
உங்கள் ஊரிலுள்ள (அ), பள்ளியிலுள்ள நூலகத்தில் இருந்து பாவேந்தர் பாரதிதாசனின் புத்தங்களைத் தேடிப் படித்து உனக்குப் பிடித்த செய்திகளை எழுதி வருக.
Answer:
பாரதிதாசன் எழுதிய குடும்ப விளக்கைப் படித்தேன். அதில் பின்வரும் செய்திகளை அறிந்தேன். அது மிகவும் பிடித்திருந்தது. கல்வி அறிவில்லாத பெண்கள் பண்படாத நிலத்தைப் போன்றவர்கள். அங்கு புல் விளையும். நல்ல பயிர் விளையாது. அறிவுடைய மக்கள் உருவாகமாட்டார்கள். கல்வி அறிவுள்ள பெண்கள் நன்செய் நிலத்தைப் போன்றவாகள். அவர்கள் மூலம் அறிவுடைய மக்கள் உருவாகின்றனர்.

Question 7.
பாரதிதாசனின் படைப்புகளுள் எவையேனும் ஐந்து புத்தகங்களின் பெயர்களைப் பட்டியலிடுக.
Answer:
Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள் - 16

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.4 மரபுச்சொற்கள்

விண்ண ப்பம் எழுதுதல்

அனுப்புநர்
அ.பூங்கொடி
ஐந்தாம் வகுப்பு ‘அ’ பிரிவு,
ஊராட்சி ஒன்றிய நடுநிலைப் பள்ளி,
ஈரோடு.

பெறுநர்
வகுப்பு ஆசிரியர்,
ஐந்தாம் வகுப்பு,
ஊராட்சி ஒன்றிய நடுநிலைப்பள்ளி,
ஈரோடு.

அம்மா / ஜயா
வணக்கம். நாளை என் அத்தையின் திருமணத்திற்குச் செல்வதால் (00.00.0000) ஒரு நாள் மட்டும் விடுப்பு அளிக்குமாறு பணிவுடன் கேட்டுக்கொள்கிறேன்.

தங்கள் கீழ்ப்படிதலுள்ள
அ.பூங்கொடி

நாள் : 00.00.0000
இடம் : ஈரோடு

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.3

Tamilnadu State Board New Syllabus Samcheer Kalvi 11th Business Maths Guide Pdf Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.3 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Business Maths Solutions Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.3

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Descriptive Statistics and Probability Ex 8.3 Text Book Back Questions and Answers

Choose the correct answer.

Question 1.
Which of the following is a positional measure?
(a) Range
(b) Mode
(c) Mean deviation
(d) Percentiles
Answer:
(d) Percentiles

Question 2.
When calculating the average growth of the economy, the correct mean to use is?
(a) Weighted mean
(b) Arithmetic mean
(c) Geometric mean
(d) Harmonic mean
Answer:
(c) Geometric mean

Question 3.
When an observation in the data is zero, then its geometric mean is:
(a) Negative
(b) Positive
(c) Zero
(d) Cannot be calculated
Answer:
(c) Zero

Question 4.
The best measure of central tendency is:
(a) Arithmetic mean
(b) Harmonic mean
(c) Geometric mean
(d) Median
Answer:
(a) Arithmetic mean

Question 5.
The harmonic mean of the numbers 2, 3, 4 is:
(a) \(\frac{12}{13}\)
(b) 12
(c) \(\frac{36}{13}\)
(d) \(\frac{13}{36}\)
Answer:
(c) \(\frac{36}{13}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.3 Q5
Here n = 3
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.3 Q5.1

Question 6.
The geometric mean of two numbers 8 and 18 shall be:
(a) 12
(b) 13
(c) 15
(d) 11.08
Answer:
(a) 12
Hint:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.3 Q6

Question 7.
The correct relationship among A.M., G.M.and H.M.is:
(a) A.M. < G.M. < H.M.
(b) G.M. > A.M. > H.M.
(c) H.M. > G.M. > A.M.
(d) A.M. > G.M. > H.M.
Answer:
(d) A.M. > G.M. > H.M.

Question 8.
Harmonic mean is the reciprocal of:
(a) Median of the values.
(b) Geometric mean of the values.
(c) Arithmetic mean of the reciprocal of the values.
(d) Quartiles of the values.
Answer:
(c) Arithmetic mean of the reciprocal of the values.

Question 9.
Median is same as:
(a) Q1
(b) Q2
(c) Q3
(d) D2
Answer:
(b) Q2

Question 10.
The median of 10, 14, 11, 9, 8, 12, 6 is:
(a) 10
(b) 12
(c) 14
(d) 9
Answer:
(a) 10
Hint:
The ascending order of 10, 14, 11, 9, 8, 12, 6 is 6, 8, 9, 10, 11, 12, 14.
In this order middle number is 10.
Median = \(\left(\frac{n+1}{2}\right)^{t h}\) value
= \(\left(\frac{7+1}{2}\right)^{th}\)
= 10
∴ Median 10.

Question 11.
The mean of the values 11, 12, 13, 14 and 15 is:
(a) 15
(b) 11
(c) 12.5
(d) 13
Answer:
(d) 13
Hint: The values are in ascending, order.
∴ The mean is the middle value.

Question 12.
If the mean of 1, 2, 3, ….., n is \(\frac{6 n}{11}\), then the value of n is:
(a) 10
(b) 12
(c) 11
(d) 13
Answer:
(c) 11
Hint:
The mean of 1, 2, 3,…., n is \(\frac{6 n}{11}\)
i.e., \(\frac{1+2+3+4 \ldots+n}{n}=\frac{6 n}{11}\)
\(\frac{\frac{n(n+1)}{2}}{n}=\frac{6 n}{11}\)
\(\frac{n+1}{2}=\frac{6 n}{11}\)
11(n + 1) = 2 × 6
11n + 11 = 12n
∴ n = 11

Question 13.
The harmonic mean is better than other means if the data are for:
(a) Speed or rates.
(b) Heights or lengths.
(c) Binary values like 0 and 1.
(d) Ratios or proportions.
Answer:
(a) Speed or rates

Question 14.
The first quartile is also known as:
(a) median
(b) lower quartile
(c) mode
(d) third decile
Answer:
(b) lower quartile

Question 15.
If Q1 = 30 and Q3 = 50, the coefficient of quartile deviation is:
(a) 20
(b) 40
(c) 10
(d) 0.25
Answer:
(d) 0.25
Hint:
Coefficient of quartile deviation is = \(\frac{Q_{3}-Q_{1}}{Q_{3}+Q_{1}}\)
= \(\frac{50-30}{50+30}\)
= \(\frac{20}{40}\)
= 0.25

Question 16.
If median = 45 and its coefficient is 0.25, then the mean deviation about median is:
(a) 11.25
(b) 180
(c) 0.0056
(d) 45
Answer:
(a) 11.25
Hint:
Coefficient of M.D = \(\frac{\mathrm{MD}}{\mathrm{Median}}\)
MD = Coefficient of MD × Median
= 0.25 × 45
= 11.25

Question 17.
The two events A and B are mutually exclusive if:
(a) P(A ∩ B) = 0
(b) P(A ∩ B) = 1
(c) P(A ∪ B) = 0
(d) P(A ∪ B) = 1
Answer:
(a) P(A ∩ B) = 0

Question 18.
The events A and B are independent if:
(a) P(A ∩ B) = 0
(b) P(A ∩ B) = P(A) × P(B)
(c) P(A ∩ B) = P(A) + P(B)
(d) P(A ∪ B) = P(A) × P(B)
Answer:
(b) P(A ∩ B) = P(A) × P(B)

Question 19.
If two events A and B are dependent then the conditional probability of P(B/A) is:
(a) P(A) P(B/A)
(b) \(\frac{P(A \cap B)}{P(B)}\)
(c) \(\frac{P(A \cap B)}{P(A)}\)
(d) P(A) P(A/B)
Answer:
(c) \(\frac{P(A \cap B)}{P(A)}\)

Question 20.
The probability of drawing a spade from a pack of card is:
(a) \(\frac{1}{52}\)
(b) \(\frac{1}{13}\)
(c) \(\frac{4}{13}\)
(d) \(\frac{1}{4}\)
Answer:
(d) \(\frac{1}{4}\)
Hint:
Number of spade cards is 13.
Total number of cards in pack = 52
Probability of drawing a spade card is = \(\frac{13}{52}=\frac{1}{4}\)

Question 21.
If the outcome of one event does’not influence another event then the two events are:
(a) Mutually exclusive
(b) Dependent
(c) Not disjoint
(d) Independent
Answer:
(d) Independent

Question 22.
Let a sample space of an experiment be S = {E1, E2, …., En} then \(\sum_{i=1}^{n} \mathrm{P}\left(\mathrm{E}_{i}\right)\) is equal to:
(a) 0
(b) 1
(c) \(\frac{1}{2}\)
(d) \(\frac{1}{3}\)
Answer:
(b) 1
Hint:
Sum of probabilities is 1
i.e., \(\sum_{i=1}^{n} \mathrm{P}\left(\mathrm{E}_{i}\right)=1\)

Question 23.
The probability of obtaining an even prime number on each die, when a pair of dice is rolled is:
(a) \(\frac{1}{36}\)
(b) 0
(c) \(\frac{1}{3}\)
(d) \(\frac{1}{6}\)
Answer:
(a) \(\frac{1}{36}\)
Hint:
When a pair of dice is rolled number of elements in the sample space is 36.
2 is the only even prime number. (2, 2) is the only event of even prime number on both dice.
Required probabilities \(\frac{1}{36}\).

Question 24.
Probability of an impossible event is:
(a) 1
(b) 0
(c) 0.2
(d) 0.5
Answer:
(b) 0

Question 25.
The probability that at least one of the events A, B occur is:
(a) P(A ∪ B)
(b) P(A ∩ B)
(c) P(A/B)
(d) (A ∪ B)
Answer:
(a) P(A ∪ B)

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2

Tamilnadu State Board New Syllabus Samcheer Kalvi 11th Business Maths Guide Pdf Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Business Maths Solutions Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2 Text Book Back Questions and Answers

Question 1.
A family has two children. What is the probability that both the children are girls given that at least one of them is a girl?
Solution:
Let B denote a boy and G denote a girl.
Then the sample, S = {BG, GB, BB, GG}.
∴ n(S) = 4
Let E be the event that both children are girls.
Let F be the event that atleast one of them is a girl.
Then E = {GG}, n(E) = 1
F = {BG, GB, GG}, n(F) = 3
P(F) = \(\frac{n(\mathrm{F})}{n(\mathrm{S})}=\frac{3}{4}\)
E ∩ F = {GG}, n(E ∩ F) = 1
P(E ∩ F) = \(\frac{n(\mathrm{E} \cap \mathrm{F})}{n(s)}=\frac{1}{4}\)
Required Probability P(F/E) = \(\frac{P(E \cap F)}{P(F)}=\frac{\frac{1}{4}}{\frac{3}{4}}=\frac{1}{3}\)

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2

Question 2.
A die is thrown twice and the sum of the number appearing is observed to be 6. What is the conditional probability that the number 4 has appeared at least once?
Solution:
When a die is thrown twice, the sample is S = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 5), (1, 6)
(2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 4), (2, 5), (2, 6)
(3, 1), (3, 2), (3, 3), (3, 4), (3, 5), (3, 6)
(4, 1), (4, 2), (4, 3), (4, 4), (4, 5), (4, 6)
(5, 1), (5, 2), (5, 3), (5, 4), (5, 5), (5, 6)
(6, 1), (6, 2), (6, 3), (6, 4), (6, 5), (6, 6)}
n(S) = 36
Let A be the event of getting the sum of the numbers is 6.
Let B be the event of the number 4 has appeared atleast once.
We have to find P(B/A)
A = {(1, 5), (5, 1), (2, 4), (4, 2), (3, 3)}, n(A) = 5
∴ P(A) = \(\frac{5}{36}\)
B = {(1, 4), (2, 4), (3, 4), (4, 4), (5, 4), (6, 4), (4, 1),(4, 2), (4, 3), (4, 5), (4, 6)}
A ∩ B = {(2, 4), (4, 2)}, n(A ∩ B) = 2
P(A ∩ B) = \(\frac{2}{36}\)
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2 Q2

Question 3.
An unbiased die is thrown twice. Let the event A be an odd number on the first throw and B the event odd number on the second throw. Check whether A and B events are independent.
Solution:
When a die is thrown twice, the sample space is S = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 5), (1, 6)
(2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 4), (2, 5), (2, 6)
(3, 1), (3, 2), (3, 3), (3, 4), (3, 5), (3, 6)
(4, 1), (4, 2), (4, 3), (4, 4), (4, 5), (4, 6)
(5, 1), (5, 2), (5, 3), (5, 4), (5, 5), (5, 6)
(6, 1), (6,2), (6, 3), (6, 4), (6, 5), (6, 6)}
n(S) = 36
The event A is odd number on the first throw
∴ A = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 5), (1, 6)
(3, 1), (3, 2), (3, 3), (3, 4), (3, 5), (3, 6)
(5, 1), (5, 2), (5, 3), (5, 4), (5, 5), (5, 6)}
n(A) = 18
P(A) = \(\frac{18}{36}=\frac{1}{2}\)
The event B is odd number on the second throw.
B = {(1, 1), (1, 3), (1, 5), (2, 1), (2, 3), (2, 5)
(3, 1), (3, 3), (3, 5), (4, 1), (4, 3), (4, 5)
(5, 1), (5, 3), (5, 5), (6, 1), (6, 3), (6, 5)}
n(B) = 18
P(B) = \(\frac{18}{36}=\frac{1}{2}\)
A ∩ B = {(1, 1), (1, 3), (1, 5)
(3, 1), (3, 3), (3, 5)
(5, 1), (5, 3), (5, 5)}
n(A ∩ B) = 9
P(A ∩ B) = \(\frac{9}{36}=\frac{1}{4}\)
Also P(A) . P(B) = \(\frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2}=\frac{1}{4}\)
Thus P(A ∩ B) = P(A) . P(B)
∴ A and B are independent events.

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2

Question 4.
Probability of solving specific problem independently by A and B are \(\frac{1}{2}\) and \(\frac{1}{3}\) respectively. If both try to solve the problem independently, find the probability that the problem is (i) solved, (ii) exactly one of them solves the problem.
Solution:
Given P(A) = \(\frac{1}{2}\) and P(B) = \(\frac{1}{3}\)
(i) The probability that problem is solved = The probability that atleast one solving the problem
= 1 – P(none of them solving the problem)
= 1 – \(P(\bar{A} \cap \bar{B})\)
= 1 – \(\mathrm{P}(\overline{\mathrm{A}}) \cdot \mathrm{P}(\overline{\mathrm{B}})\)
= 1 – (1 – \(\frac{1}{2}\)) (1 – \(\frac{1}{3}\))
= 1 – (\(\frac{1}{2}\)) (\(\frac{2}{3}\))
= 1 – \(\frac{1}{3}\)
= \(\frac{2}{3}\)
(ii) P(exactly one of them solves the problem)
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2 Q4

Question 5.
Suppose one person is selected at random from a group of 100 persons are given in the following:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2 Q5
What is the probability that the man selected is a Psychologist?
Solution:
Total number of men = 50
Number of men psychologist = 15
The probability of selecting a psychologist given that a man has been already selected is \(\frac{15}{50}=\frac{3}{10}\)

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2

Question 6.
Two urns contain the set of balls as given in the following table.
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2 Q6
One ball is drawn from each urn and find the probability that (i) both balls are red, (ii) both balls are of the same colour.
Solution:
(i) Let A be the event of drawing a red from urn 1,
P(A) = \(\frac{6}{25}\)
Let B be the event of selecting a red ball in urn 2.
P(B) = \(\frac{7}{25}\)
∴ P(both balls are red) = P(A) . P(B) [∵ the events are independent]
= \(\frac{6}{25} \times \frac{7}{25}\)
= \(\frac{42}{625}\)
Let W1, R1, B1 represents white, red, and black balls drawn from urn 1 and W2, R2, B2 represents white, red, and black balls from urn 2.
P(both balls are of the same colour) = P(W1W2) + P(R1R2) + P(B1B2) [∵ Events are mutually exclusive]
= P(W1) P(W2) + P(R1) P(R2) + P(B1) P(B2) [∵ Events are independent]
= \(\frac{10}{25} \times \frac{3}{25}+\frac{6}{25} \times \frac{7}{25}+\frac{9}{25} \times \frac{15}{25}\)
= \(\frac{1}{625}\) [30 + 42 + 135]
= \(\frac{207}{625}\)

Question 7.
The bag I contain 3 Red and 4 Black balls while another Bag II contains 5 Red and 6 Black balls. One ball is drawn at random from one of the bags and it is found to be red. Find the probability that it was drawn from Bag I.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2 Q7
Let E1 be the event of choosing the first bag, E2 be the event of choosing the second bag.
Let A be the event of drawing a red ball.
Then P(E1) = \(\frac{1}{2}\), P(E2) = \(\frac{1}{2}\)
Also P(A/E1) = P(Drawing a red ball from bag I) = \(\frac{3}{7}\)
P(A/E2) = P(Drawing a red ball from bag II) = \(\frac{5}{11}\)
The probability of drawing a ball from bag I, being given that it is red, is P(E1/A)
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2 Q7.1

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2

Question 8.
The first of three urns contains 7 White and 10 Black balls, the second contains 5 White and 12 Black balls, and the third “contains 17 White balls and no Blackball. A person chooses an urn at random and draws a ball from it. And the ball is found to be White. Find the probabilities that the ball comes from (i) the first urn, (ii) the second urn, (iii) the third urn.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2 Q8
Let E1, E2, and E3 be the event of choosing the first, second, and third urn.
Let A be the event of drawing a white ball.
then P(E1) = P(E2) = P(E3) = \(\frac{1}{3}\)
P(A/E1) = P(drawing a white ball from the first urn) = \(\frac{7}{17}\)
P(A/E2) = P(drawing a white ball from the second urn) = \(\frac{5}{17}\)
P(A/E3) = P(drawing a white ball from the third urn) = \(\frac{17}{17}\)
(i) The probability of drawing a ball from the first urn, being given that it is white, is P(E1/A),
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2 Q8.1
(ii) the second urn
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2 Q8.2
(iii) the third urn
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2 Q8.3

Question 9.
Three boxes B1, B2, B3 contain lamp bulbs some of which are defective. The defective proportions in box B1, box B2 and box B3 are respectively \(\frac{1}{2}\), \(\frac{1}{3}\) and \(\frac{1}{4}\). A box is selected at random and a bulb is drawn from it. If the selected bulb is found to be defective, what is the probability that box B1 was selected?
Solution:
Given that B1, B2 and B3 represent three boxes.
Then P(B1) = P(B2) = P(B3) = \(\frac{1}{3}\)
Let A be the event of selecting a defective bulb.
Then P(A/B1) = P(drawing a defective bulb from B1) = \(\frac{1}{2}\)
P(A/B2) = P(drawing a defective bulb from B2) = \(\frac{1}{8}\)
P(A/B3) = P(drawing a defective bulb from B3) = \(\frac{3}{4}\)
The probability of drawing a defective bulb from B1, being given that it is defective, is P(B1/A).
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2 Q9

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2

Question 10.
Three horses A, B, C are in the race. A is twice as likely to win as B and B is twice as likely to win as C. What are their respective probabilities of winning?
Solution:
Given that A is twice as likely to win as B.
Therefore, A : B = 2 : 1
(or) A : B = 4 : 2 …….(1)
Also given that B is twice as likely to win as C.
Therefore, B : C = 2 : 1 ………(2)
From (1) and (2),
A : B : C = 4 : 2 : 1
∴ A = 4k, B = 2k, C = 1, where C is a constant of proportionality.
Probability of A wining is \(\frac{4 k}{7 k}=\frac{4}{7}\)
Probability of B wining is \(\frac{2 k}{7 k}=\frac{2}{7}\)
Probability of C wining is \(\frac{k}{7 k}=\frac{1}{7}\)

Question 11.
A die is thrown. Find the probability of getting (i) a prime number, (ii) a number greater than or equal to 3.
Solution:
Let S be the sample when a die is thrown.
Then S = {1, 2, 3, 4, 5, 6}, n(S) = 6
Let A be the event of getting a prime number.
A = {2, 3, 5}, n(A) = 3
Let B be the event of getting a number greater than or equal to 3.
B = {3, 4, 5, 6}, n(B) = 4
(i) P(a prime number) = \(\frac{n(\mathrm{A})}{n(\mathrm{S})}=\frac{3}{6}=\frac{1}{2}\)
(ii) P(a number ≥ 3) = \(\frac{n(\mathrm{B})}{n(\mathrm{S})}=\frac{4}{6}=\frac{2}{3}\)

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2

Question 12.
Ten cards numbered 1 to 10 are placed in a box, mixed up thoroughly, and then one card is drawn randomly. If it is known that the number on the drawn card is more than 4. What is the probability that it is an even number?
Solution:
Let S = {1, 2, 3,…, 10}, n(S) = 10
Let A be the event of drawing a number greater than 4.
Then A= {5, 6, 7, 8, 9, 10}, n(A) = 6
∴ P(A) = \(\frac{n(\mathrm{A})}{n(\mathrm{S})}=\frac{6}{10}\)
Let B be the event of getting a even number.
Then B = {2, 4, 6, 8, 10}
Now A ∩ B = {6, 8, 10}, n(A ∩ B) = 3
P(A ∩ B) = \(\frac{3}{10}\)
We have to find P (B/A)
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2 Q12

Question 13.
There are 1000 students in a school out of which 450 are girls. It is known that out of 450, 20% of the girls studying in class XI. A student is randomly selected from 1000 students. What is the probability that the selected student is from class XI given that the selected student is a girl?
Solution:
Number of students = 1000 i.e., n(S) = 1000
Let A be the event of selecting a girl student from class XI.
Let B be the event of selecting a girl student
Number of girls = 450; n(B) = 450
∴ P(B) = \(\frac{n(\mathrm{B})}{n(\mathrm{S})}=\frac{450}{1000}\)
Number df girls studying ih XI is 20% of 450 = \(\frac{20}{100} \times 450\) = 90
i.e., n(A ∩ B) = 90
∴ P(A ∩ B) = \(\frac{n(\mathrm{A} \cap \mathrm{B})}{n(\mathrm{S})}=\frac{90}{1000}\)
We have to find P(A/B)
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2 Q13

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2

Question 14.
From a pack of 52 cards, two cards are drawn at random. Find the probability that one is a king and the other is a queen.
Solution:
Number of kings is 4
Number of queens is 4
Two cards are drawn.
Probability of one king and one queen is,
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2 Q14

Question 15.
A card is drawn from a pack of playing cards and then another card is drawn without the first being replaced. What is the probability of drawing (i) two aces, (ii) two spades?
Solution:
A number of cards 52.
The number of aces 4.
Number of spades 13
(i) Probability of drawing two aces
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2 Q15
(ii) The probability of drawing two spades
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2 Q15.1

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2

Question 16.
A company has three machines A, B, C which produces 20%, 30%, and 50% of the product respectively. Their respective defective percentages are 7, 3, and 5. From these products, one is chosen and inspected. If it is defective what is the probability that it has been made by machine C?
Solution:
The probability of the product produced by machine A is P(A) = \(\frac{20}{100}\)
The probability of the product produced by machine B is P(B) = \(\frac{30}{100}\)
The probability of the product produced by the machine C is P(C) = \(\frac{50}{100}\)
Let D be the event of selecting a defective product.
Then P(D/A) = The probability of selecting a defective product produced by the machine A = \(\frac{7}{100}\)
P(D/B) = the probability of selecting a defective product produced by the machine B = \(\frac{3}{100}\)
and P(D/C) = The probability of selecting a detective product produced by the machine C = \(\frac{5}{100}\)
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.2 Q16

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1

Tamilnadu State Board New Syllabus Samcheer Kalvi 11th Business Maths Guide Pdf Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Business Maths Solutions Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Text Book Back Questions and Answers

Question 1.
Find the first quartile and third quartile for the given observations.
2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22.
Solution:
Given data are arranged in ascending order 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22.
Here the number of observations is n = 11
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q1

Question 2.
Find Q1, Q3, D8, and P67 of the following data:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q2
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q2.1
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q2.2

Question 3.
Find lower quartile, upper quartile, 7th decile, 5th decile, and 60th percentile for the following frequency distribution.
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q3
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q3.1
Lower quartile, Q1 = size of \(\left(\frac{N}{4}\right)^{\mathrm{th}}\) value
= \(\left(\frac{120}{4}\right)^{\mathrm{th}}\)
= size of 30th value
Q1 lies in the class (40 – 50) and its corresponding values are L = 40, \(\frac{N}{4}\) = 30, pcf = 15, f = 21 and C = 10
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q3.2
Q3 lies in the class (60 – 70) and its corresponding values are L = 60, \(\frac{3 \mathrm{N}}{4}\) = 90, pcf = 79, f = 32 and C = 10.
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q3.3
Thus D7 lies in the class (60 – 70) and its corresponding values are L = 60, \(\frac{7 \mathrm{N}}{10}\) = 84, pcf = 79, f = 32 and C = 10.
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q3.4
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q3.5
Thus D5 lies in the class (50 – 60) and its corresponding values are L = 50, \(\frac{5 \mathrm{N}}{10}\) = 60, pcf = 36, f = 43 and C = 10.
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q3.6
Thus P60 lies in the class (50 – 60) and its corresponding values are L = 50, \(\frac{60 \mathrm{N}}{100}\) = 72, pcf = 36, f = 43 and C = 10.
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q3.7

Question 4.
Calculate GM for the following table gives the weight of 31 persons in the sample survey.
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q4
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q4.1
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q4.2
= Antilog (2.1540)
= 142.560
= 142.56 lbs

Question 5.
The price of a commodity increased by 5% from 2004 to 2005, 8% from 2005 to 2006, and 77% from 2006 to 2007. Calculate the average increase from 2004 to 2007?
Solution:
In averaging ratios and percentages, the geometric mean is more appropriate.
Let us consider X represents prices at the end of the year.
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q5
Here n = 3
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q5.1
= Antilog (2.1008)
= 126.1246
Average rate of increase of price = 126.1246 – 100
= 26.1246
= 26.1%

Question 6.
An aeroplane flies, along the four sides of a square at speeds of 160, 200, 300, and 400 kilometres per hour respectively. What is the average speed of the plane in its flight around the square?
Solution:
Harmonic mean would he suitable. Harmonic mean of n observations is
\(\mathrm{HM}=\frac{n}{\Sigma \frac{1}{x}}\)
Here n = 4
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q6

Question 7.
A man travelled by car for 3 days. He covered 480 km each day. On the first day, he drove for 10 hours at 48 km an hour. On the second day, he drove for 12 hours at 40 km an hour, and for the last day, he drove for 15 hours at 32 km. What is his average speed?
Solution:
Total distance covered 480 km.
The first-day distance covered 48 km.
The second-day distance covered 40 km.
Third-day distance covered 32 km.
Number of observations = 3
Average speed = HM
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q7

Question 8.
The monthly incomes of 8 families in rupees in a certain locality are given below. Calculate the mean, the geometric mean, and the harmonic mean and confirm that the relations among them hold true. Verify their relationships among averages.
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q8
Solution:
Let us first find AM. Here number of observations, n = 8
AM = \(\frac{70+10+50+75+8+25+8+42}{8}\) = \(\frac{288}{8}\) = 36
Now we will find the geometric mean. (GM)
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q8.1
Here number of observations is n = 8
GM = Antilog \([latex]\left(\frac{\Sigma \log X}{n}\right)\)[/latex]
= Antilog \(\left(\frac{11.2465}{8}\right)\)
= Antilog 1.4058
GM = 25.4566
Now we will find Harmonic Mean (HM).
Here the number of observations is n = 8.
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q8.2
Thus AM = 36, GM = 25.466, HM = 17.3385
36 > 25.466 > 17.3385
Hence AM > GM > HM
Thus their relations among them is verified for the given data.

Question 9.
Calculate AM, GM, and HM and also verify their relations among them for the following data:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q9
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q9.1
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q9.2

Question 10.
Calculate AM, GM, and HM from the following data and also find its relationship:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q10
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q10.1
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q10.2

Question 11.
Calculate the quartile deviation and its coefficient from the following data:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q11
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q11.1
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q11.2
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q11.3

Question 12.
Calculate quartile deviation and its relative measure from the following data:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q12
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q12.1
Thus Q1 lies in the class 20 – 30 and corresponding values are L = 20, \(\frac{\mathrm{N}}{4}\) = 17, pcf = 15, f = 13, C = 10.
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q12.2
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q12.3
Thus Q3 lies in the class 40 – 50 and corresponding values are L = 40, \(\frac{3 \mathrm{N}}{4}\) = 51, pcf = 46, f = 14, C = 10
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q12.4
Relative measure, coefficient of QD
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q12.5

Question 13.
Compute mean deviation about median from the following data:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q13
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q13.1
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q13.2
Mean deviation about median:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q13.3

Question 14.
Compute the mean deviation about mean from the following data:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q14
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q14.1

Question 15.
Find out the coefficient of mean deviation about median in the following series:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q15
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q15.1
The class interval corresponding to cumulative frequency 75 is (40 – 50).
So, the corresponding values from the median class are L = 40, pcf = 56, f = 37, C = 10, N = 75.
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q15.2
Now we calculate the mean deviation about the median 45.11
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 8 Descriptive Statistics and Probability Ex 8.1 Q15.3

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 7 Financial Mathematics Ex 7.3

Tamilnadu State Board New Syllabus Samcheer Kalvi 11th Business Maths Guide Pdf Chapter 7 Financial Mathematics Ex 7.3 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Business Maths Solutions Chapter 7 Financial Mathematics Ex 7.3

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Financial Mathematics Ex 7.3 Text Book Back Questions and Answers

Choose the correct answer.

Question 1.
The dividend received on 200 shares of face value ₹ 100 at 8% dividend value is:
(a) 1600
(b) 1000
(c) 1500
(d) 800
Answer:
(a) 1600
Hint:
Dividend = 200 × 100 × \(\frac{8}{100}\) = 1600

Question 2.
What is the amount related is selling 8% stacking 200 shares of face value 100 at 50?
(a) 16,000
(b) 10,000
(c) 7,000
(d) 9,000
Answer:
(b) 10,000
Hint:
Amount = 200 × 50 = 10000

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 7 Financial Mathematics Ex 7.3

Question 3.
A man purchases a stock of ₹ 20,000 of face value 100 at a premium of 20%, then investment is:
(a) ₹ 20,000
(b) ₹ 25,000
(c) ₹ 22,000
(d) ₹ 30,000
Hint:
Investment = Number of shares × Market value
= \(\frac{20000}{100}\) × 120
= 24000

Question 4.
A man received a total dividend of ₹ 25,000 at a 10% dividend rate on a stock of face value ₹ 100, then the number of shares purchased.
(a) 3500
(b) 4500
(c) 2500
(d) 300
Answer:
(c) 2500

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 7 Financial Mathematics Ex 7.3

Question 5.
The brokerage paid by a person on this sale of 400 shares of face value ₹ 100 at 1% brokerage:
(a) ₹ 600
(b) ₹ 500
(c) ₹ 200
(d) ₹ 400
Answer:
(d) ₹ 400
Hint:
Brokerage = 400 × 100 × \(\frac{1}{100}\) = ₹ 400

Question 6.
Market price of one share of face value 100 available at a discount of 9½ % with brokerage ½% is:
(a) ₹ 89
(b) ₹ 90
(c) ₹ 91
(d) ₹ 95
Answer:
(c) ₹ 91
Hint:
Market price = Face value – Discount + Brokerage
= 100 – 9½
= 100 – \(\frac{18}{2}\)
= 100 – 9
= ₹ 91

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 7 Financial Mathematics Ex 7.3

Question 7.
A person brought a 9% stock of face value ₹ 100, for 100 shares at a discount of 10%, then the stock purchased is:
(a) ₹ 9000
(b) ₹ 6000
(c) ₹ 5000
(d) ₹ 4000
Answer:
(a) ₹ 9000
Hint:
Face value = ₹ 100
Discount = 10%
Market price of a share = 100 – 10 = 90
Number of share = 100
Stock purchased = 100 × 90 = ₹ 9000

Question 8.
The Income on 7 % stock at 80 is:
(a) 9%
(b) 8.75%
(c) 8%
(d) 7%
Answer:
(b) 8.75%
Hint:
Income = \(\frac{7}{80}\) × 100
= 0.0875 × 100
= 8.75%

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 7 Financial Mathematics Ex 7.3

Question 9.
The annual income on 500 shares of face value 100 at 15% is:
(a) ₹ 7500
(b) ₹ 5000
(c) ₹ 8000
(d) ₹ 8500
Answer:
(a) ₹ 7500
Hint:
Income = \(\frac{n \times r \times F . V}{100}\)
= 500 × \(\frac{15}{100}\) × 100
= ₹ 7500

Question 10.
₹ 5000 is paid as perpetual annuity every year and the rate of C.I. 10%. Then the present value P of an immediate annuity is:
(a) ₹ 60,000
(b) ₹ 50,000
(c) ₹ 10,000
(d) ₹ 80,000
Answer:
(b) ₹ 50,000
Hint:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 7 Financial Mathematics Ex 7.3 Q10

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 7 Financial Mathematics Ex 7.3

Question 11.
If ‘a’ is the annual payment, ‘n’ is the number of periods and ‘i’ is compound interest for ₹ 1 then future amount of the annuity is:
(a) A = \(\frac{a}{i}\) (1 + i) [(1 + i)n – 1]
(b) A = \(\frac{a}{i}\) [(1 + i)n – 1]
(c) P = \(\frac{a}{i}\)
(d) P = \(\frac{a}{i}\) (1 + i) [1 – (1 + i)-n]
Answer:
(b) A = \(\frac{a}{i}\) [(1 + i)n – 1]

Question 12.
A invested some money in 10% stock at 96. If B wants to invest in an equally good 12% stock, he must purchase a stock worth of:
(a) ₹ 80
(b) ₹ 115.20
(c) ₹ 120
(d) ₹ 125.40
Answer:
(a) ₹ 80
Hint:
Let x be B stock worth.
Then x × \(\frac{12}{100}\) = \(\frac{10}{100}\) × 96
x × 12 = 10 × 96
x = 80

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 7 Financial Mathematics Ex 7.3

Question 13.
An annuity in which payments are made at the beginning of each payment period is called:
(a) Annuity due
(b) An immediate annuity
(c) perpetual annuity
(d) none of these
Answer:
Annuity due

Question 14.
The present value of the perpetual annuity of ₹ 2000 paid monthly at 10 % compound interest is:
(a) ₹ 2,40,000
(b) ₹ 6,00,000
(c) ₹ 20,40,000
(d) ₹ 2,00,400
Answer:
(a) ₹ 2,40,000
Hint:
Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 7 Financial Mathematics Ex 7.3 Q14

Samacheer Kalvi 11th Business Maths Guide Chapter 7 Financial Mathematics Ex 7.3

Question 15.
An example of a contingent annuity is:
(a) Life insurance premium
(b) An endowment fund to give scholarships to a student
(c) Personal loan from a bank
(d) All the above
Answer:
(b) An endowment fund to give scholarships to a student

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.3 என்ன சத்தம்

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Pdf Chapter 1.3 என்ன சத்தம் Text Book Back Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 5th Tamil Solutions Chapter 1.3 என்ன சத்தம்

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.3 என்ன சத்தம்

மதிப்பீடு

வினாக்களுக்கு விடையளிக்க.

Question 1.
செழியன் ஆடுகளைக் காட்டிற்கு ஓட்டிச் செல்லக் காரணம் என்ன?
Answer:
ஞாயிற்றுக்கிழமை பள்ளிக்கு விடுமுறை என்பதால் செழியன் தன் பாட்டியுடன் ஆடுகளை மேய்ச்சலுக்காக காட்டிற்கு ஓட்டிச் சென்றான்.

Question 2.
செழியன் செய்தவற்றை உமது சொந்த நடையில் எழுதுக.
Answer:
காட்டில் ஆடுகளை மேய விட்டு விட்டு ஒரு மரத்தடியில் அமர்ந்து இயற்கை அழகை இரசித்துக் கொண்டு இருந்தான். திடீரென ஆடுகள் கத்தத் தொடங்கின. செழியன் எழுந்து சென்று பார்த்தான்.

புதர் அருகே நரி ஒன்று ஆடுகளைக் கொன்று தின்ன நேரம் பார்த்துக் கொண்டு இருந்தது. செழியன் அருகில் இருந்த குச்சியை வில்லாக்கி நரியை நோக்கி அம்பை எய்தான். அம்பு பட்டுக் காயமடைந்த நரி ஊளையிட்டுக் கொண்டே ஓடி விட்டது.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.3 என்ன சத்தம்

சிந்தனை வினா.

Question 1.
நம்மைப்போல் விலங்குகளுக்கும் பேசும் திறன் கிடைத்தால் எப்படி இருக்கும்? காட்டில்
வாழும் விலங்குகள் பேசுவதுபோல் ஓர் உரையாடல் எழுதிக்காட்டுக.
Answer:
மான் : சிங்கம் வருது. எல்லாரும் ஓடுங்க ஓடுங்க.
முயல் : என்ன மான் அக்கா சொல்றீங்க?
மான் : அடடா! உண்மையைத்தான் சொல்றேன். ஒளிஞ்சுக்கோ!
முயல் : சரி மான் அக்கா.
சிங்கம் : எல்லாரும் எங்க ஓடுறீங்க? நில்லுங்க, ஏய்! நில்லுங்க.
மான் : நிக்க மாட்டோம்! நீ எங்களை தின்னுடுவ.
சிங்கம் : அட நில்லுமா, உங்கள் எதுவும் பண்ணமாட்டேன்.
மான் : அய்யோ! நீ இப்படி எத்தனை முறை சொல்லி எங்க இனத்தையே அழிச்சுட்டே (என்று சொல்லி ஓடியது).
Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.3 என்ன சத்தம்

Question 2.
நீங்கள் செல்லமாக வளர்க்கும் நாய், பூனை போன்ற விலங்குகள் ஏதேனும் ஆபத்து நேர்வதற்கு முன்பு ஒலியெழுப்புகிறது என எப்போதாவது நீங்கள் சிந்தித்ததுண்டா?
Answer:
சிந்தித்தது உண்டு. ஒருநாள் எங்கள் வீட்டு நாய் நடு இரவில் மிகவும் குரைத்தது. அப்போது தான் திருடன் வந்ததை அறிந்தோம்.

கற்பவை கற்றபின்

Question 1.
செழியனின் செயல்கள் பற்றி உங்களுடைய கருத்து என்ன? குழுவில் பகிர்ந்து கொள்க.
Answer:
செழியனின் வீரமும், கருணை உள்ளமும் பாராட்டுக்குரியது.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.3 என்ன சத்தம்

Question 2.
ஞாயிறு விடுமுறையில் நீங்கள் என்ன செய்தீர்கள்? வகுப்பறையில் பகிர்ந்து கொள்க.
Answer:
ஞாயிறு விடுமுறையில் எங்கள் தாத்தாவின் கிராமத்திற்குச் சென்றோம். அங்கு வயலில் நாற்று நட்டேன். களை பறித்தேன்.

Question 3.
உமக்குத் தெரிந்த கதை ஒன்றை வகுப்பறையில் கூறுக.
Answer:

நேரம் தவறாமை

சந்திரன் ஒரு பள்ளி பருவ மாணவன் ஒருநாள் கா… கா…. என்று கத்திக்கொண்டு ஒருக் காகம் பறந்து வந்தது. அவன் வீட்டின் அருகிலுள்ள மரக்கிளையில் அமர்ந்தது. சந்திரன் அந்தக் காகத்தைப் பிடிக்க ஆசை, பிடிக்க ஓடினான். உடனே அது பறந்து சென்றது.

அடுத்த நாள் அந்த இடத்திற்கு, அதே நேரத்திற்கு அந்தக் காகம் வந்தது. அங்கும் இங்கும் நடந்தது. அந்தக் காகம் கைக்கு எட்டும் தொலைவிற்குள் நடந்து வந்தது. சந்திரன் தன்னிடம் இருந்த நிலக்கடலையைக் காகத்தின் முன் வீசினான்.

காகம் தலையைச் சாய்த்துச் சாய்த்துப் பார்த்துக் கொண்டே ஒவ்வொரு கடலையாகக் கொத்தித் தின்றது. சந்திரன் அருகில் சென்றதும் உடனே பறந்தோடியது. ஒவ்வொரு நாளும் காகம் சரியான நேரத்துக்கு வந்தது. சந்திரனும் காகமும் நண்பர்களானார்கள். சந்திரன் சொல்லுவதைக் கேட்டுக் காகம் புரிந்து கொண்டது போலத் தலையை ஆட்டும்.

சரியான நேரத்துக்கு வரும் காகத்தைக் கண்டு சந்திரன் வியந்தான். காகத்தால் எப்படி முடிகிறது? மணிக்கூடு இல்லை , பேசத் தெரியாது, எழுதத் தெரியாது. ஆனால் சரியான நேரத்துக்கு அந்தக் காகம் எப்படி வந்து போகிறது. சந்திரன் வியந்தான்.

தனது நண்பனான காகத்தைப் போல, தானும் சரியான நேரத்துக்குப் பள்ளிக்குச் செல்வது, அனைத்து வேலைகளையும் சரியான நேரத்தில் தொடங்குவது என முடிவு எடுத்துக் கொண்டான். சரியான நேரத்துக்குப் பள்ளிக்கு வந்து அனைத்தையும் முறையாகச் செய்யும் சந்திரனை அனைவரும் பாராட்டினார்கள்.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.3 என்ன சத்தம்

Question 4.
ஞாயிறு விடுமுறையில் நீங்கள் என்ன செய்தீர்கள்? வகுப்பறையில் பகிர்ந்து கொள்க
Answer:
மாணவன் 1 : இப்பாடப் பகுதிக்கு ஓசை என்னும் தலைப்பினைக் கொடுப்பேன்.
மாணவன் 2 : இப்பாடப் பகுதிக்கு விலங்கு உலகம் என்னும் தலைப்பினைக் கொடுப்பேன்.
மாணவன் 3 : இப்பாடப் பகுதிக்குச் செழியனின் வீரம் என்னும் தலைப்பினைக் கொடுப்பேன்.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.2 அறிவா? பண்பா? கவிதைப் பட்டிமன்றம்

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Pdf Chapter 1.2 அறிவா? பண்பா? கவிதைப் பட்டிமன்றம் Text Book Back Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 5th Tamil Solutions Chapter 1.2 அறிவா? பண்பா? கவிதைப் பட்டிமன்றம்

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.2 அறிவா? பண்பா? கவிதைப் பட்டிமன்றம்

மதிப்பீடு

படிப்போம்! சிந்திப்போம்! எழுதுவோம்!

அ. சரியான சொல்லைச் தெரிவு செய்து எழுதுக.

Question 1.
நற்றமிழ் இச்சொல்லைப் பிரித்து எழுதக் கிடைப்பது …………
அ) நல் + தமிழ்
ஆ) நற் + றமிழ்
இ) நன்மை + தமிழ்
ஈ) நல்ல + தமிழ்
Answer:
இ) நன்மை + தமிழ்

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.2 அறிவா? பண்பா? கவிதைப் பட்டிமன்றம்

Question 2.
‘உலகம்’ என்னும் பொருளைக் குறிக்காத சொல்
அ) வானம்
ஆ) அண்டம்
இ) செகம்
ஈ) அகிலம்
Answer:
அ) வானம்

Question 3.
அறிவு + ஆயுதம் என்பதனைச் சேர்த்து எழுதக் கிடைக்கும் சொல் ………………
அ) அறவாயுதம்
ஆ) அறிவாயுதம்
இ) அறிவு ஆயுதம்
ஈ) அறிவாய்தம்
Answer:
ஆ) அறிவாயுதம்

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.2 அறிவா? பண்பா? கவிதைப் பட்டிமன்றம்

Question 4.
புகழ் இச்சொல்லின் எதிர்ச்சொல் ………………….
அ) இகழ்
ஆ) மகிழ்
இ) திகழ்
ஈ) சிமிழ்
Answer:
அ) இகழ்

Question 5.
வெளிச்சம் – இச்சொல்லைக் குறிக்காத சொல் ……
அ) ஒளி
ஆ) தெளிவு
இ) விளக்கு
ஈ) இருள்
Answer:
ஈ) இருள்

ஆ. கீழ்க்காணும் சொற்களைப் பிரித்து எழுதுக.
அ) செந்தமிழ் – …………………… + ……………………
ஆ) கவியரங்கம் -………………….. + ……………………
Answer:
அ) செந்தமிழ் – செம்மை + தமிழ்
ஆ) கவியரங்கம் – கவி + அரங்கம்

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.2 அறிவா? பண்பா? கவிதைப் பட்டிமன்றம்

இ. வினாக்களுக்கு விடையளிக்க.

Question 1.
அறிவால் உயர்ந்தவர்களாக இன்சுவை யார் யாரைக் குறிப்பிடுகிறார்?
Answer:

  • அப்துல் கலாம்
  • தாமஸ் ஆல்வா எடிசன்.

Question 2.
பண்பால் சிறந்தவர்களாக மதியொளி எவரையெல்லாம் குறிப்பிடுகிறார்?
Answer:

  • புத்தர்
  • .திருவள்ளுவர்.

Question 3.
உயிர் காக்கும் நெல்லிக்கனியை யார், யாருக்குக் கொடுத்தார்?
Answer:
உயிர் காக்கும் நெல்லிக்கனியை அதியமான், ஔவையாருக்குக் கொடுத்தார்.

Question 4.
நடுவர் கூறிய தீர்ப்பை உன் சொந்த நடையில் கூறுக.
Answer:
அறிவும் பண்பும் கண்ணின் இருவிழிக்கும் சமம் ஆகும். ஐம்பொறிகள் பண்பாகவும், உலகம் முழுவதும் அறிவாகவும் கொண்டு சுற்றி வரும். எனவே இவை இரண்டுமே சிறப்பு என்று நடுவர் தீர்ப்பு கூறினார்.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.2 அறிவா? பண்பா? கவிதைப் பட்டிமன்றம்

Question 5.
ஐம்பொறிகளுள் ஒன்று கொடுக்கப்பட்டுள்ளது. மற்ற நான்கையும் எழுதுக.
கண்,………………………………………………………………..
Answer:
கண், காது, வாய், மூக்கு, மெய்(உடல்).

Question 6.
தமிழைச் சிறப்பிக்கும் பெயர்களைப் பாடப் பகுதியிலிருந்து எடுத்தெழுதுக.
Answer:

  • செந்தமிழ்
  • நறுந்தேன்
  • செகம் போற்றும் செந்தமிழ்
  • முத்தமிழ்
  • நற்றமிழ்.

ஈ. சிந்தனை வினாக்கள்.

Question 1.
கல்வி, செல்வம், வீரம் இவற்றுள் எது சிறந்தது என நீ கருதுகிறாய்? ஏன்?
Answer:
(i) கல்வி, செல்வம், வீரம் இவற்றுள் கல்வியே சிறந்தது என நான் கருதுகின்றேன்.

ஏனென்றால், செல்வம் அழிந்து விடும். வீரம் வயதானால் குறைந்து விடும். அழியாமல், குறையாமல் இருப்பது கல்வி மட்டுமே! எனவே கல்வியே சிறந்தது என்பேன்.

(ii) நிலையற்ற செல்வம், வீரம் ஆகியவற்றைவிட நிலையான கல்வியே சிறந்தது.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.2 அறிவா? பண்பா? கவிதைப் பட்டிமன்றம்

Question 2.
“வெறும் பண்பை வைத்துக்கொண்டு பெரும் பந்தல் போடலாமா?” இத்தொடருக்கான பொருளை உம் சொந்த நடையில் வகுப்பறையில் பகிர்ந்து கொள்க.
Answer:
“வெறும் பண்பை வைத்துக் கொண்டு பெரும் பந்தல் போடலாமா?” இத்தொடருக்கான பொருள் வெற்றுப் பண்பை வைத்து பெரிய பந்தல் போடமுடியுமா? என்பதே! வெறும் பண்பை வைத்துக் கொண்டு கீற்றுப் பந்தல் போட முடியாமல் போகலாம். ஆனால் வாழ்க்கைப் பந்தல் போடலாம்.

கற்பவை கற்றபின்

Question 1.
அறிவு, பண்பு – இவற்றில் எது சிறந்தது என நீ கருதுகிறாய்?
Answer:
அறிவு, பண்பு- இவற்றில் பண்பே சிறந்ததாக நான் கருதுகிறேன்.

Question 2.
‘அறிவு தான் முன்னேற்றத்தின் ஆணிவேர்’ – இது பற்றி உன் கருத்து என்ன?
Answer:
‘அறிவு தான் முன்னேற்றத்தின் ஆணிவேர்’ என்பது உண்மை . மனிதனின் அறிவு தான் அவனைச் சிந்திக்க வைத்து, இன்று நாகரிக மனிதனாக உருவாக்கியது. ஆதிகால மனிதன் படிப்படியான அறிவு வளர்ச்சியால் தான் இன்று மாற்றம் கொண்டு உலகம் ஆள்கின்றான்.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.2 அறிவா? பண்பா? கவிதைப் பட்டிமன்றம்

Question 3.
நாட்டின் (ஊரின், வீட்டின்) வளர்ச்சியில் பெரும்பங்கு வகிப்பவர்கள் நல்லவர்களா? வல்லவர்களா? வகுப்பறையில் சொற்போர் நிகழ்த்துக.
Answer:
நாட்டின் வளர்ச்சியில் பெரும் பங்கு வகிப்பவர்கள்
நல்லவர்களா? வல்லவர்களா?

நல்லவர்கள் : வணக்கம்! தந்தை பெரியார், சுவாமி விவேகானந்தர், காந்தியடிகள், புத்தர், திருவள்ளுவர் ஆகியோர் தங்கள் நற்பண்புகளால் சிறந்து, தன்னலம் இல்லாமல் நாட்டுமக்கள் நலனுக்காகவே பாடுபட்டவர்கள். நாடு விடுதலை பெறவும், தீய வழிகளில் மக்களைச் செல்லவிடாமல் நல்வழி காட்டி உழைத்தவர்களால் தான் நம் நாடு வளர்ச்சி அடைந்துள்ளது. எனவே, நாட்டின் வளர்ச்சியில் பெரும் பங்கு
வகிப்பவர்கள் நல்லவர்களே!

வல்லவர்கள் : வணக்கம் ! தாமஸ் ஆல்வா எடிசன், சர்.சி.வி. இராமன், கணித மேதை இராமானுஜம், டாக்டர் அப்துல்கலாம் ஆகியோர் வல்லவர்கள். தங்கள் கண்டுபிடிப்பால் உலகமே போற்றும் வண்ணம் நம் நாட்டை அறிவியல் துறையில் உயர்த்தி இருக்கிறார்கள். எனவே, நாட்டின் வளர்ச்சியில் பெரும் பங்கு வகிப்பவர்கள், வல்லவர்களே!

கூடுதல் வினாக்கள்

சரியான சொல்லைத் தேர்வு செய்து எழுதுக.

Question 1.
தனித்துவமிக்க என்று நடுவரால் குறிப்பிடப்படுபவர் …
அ) சலீமா
ஆ) இன்சுவை
இ) அருளப்பன்
ஈ) மதியொளி
Answer:
ஆ) இன்சுவை

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.2 அறிவா? பண்பா? கவிதைப் பட்டிமன்றம்

Question 2.
சொல்லழகி என்று நடுவரால் குறிப்பிடப்படுபவர் ……….
அ) அருளப்பன்
ஆ) இன்சுவை
இ) சலீமா
ஈ) மதியொளி
Answer:
இ) சலீமா

Question 3.
‘அக்னி ‘ தந்தவர் ……………
அ) வள்ளுவர்
ஆ) அப்துல் கலாம்
இ) புத்தர்
ஈ) தாமஸ் ஆல்வா எடிசன்
Answer:
ஆ) அப்துல் கலாம்

விடையளி :

Question 1.
பட்டிமன்றத்தில் பங்கேற்ற மாணாக்கர் யாவர்?
Answer:

  • இன்சுவை
  • அருளப்பன்
  • மதியொளி
  • சலீமா

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.2 அறிவா? பண்பா? கவிதைப் பட்டிமன்றம்

Question 2.
பட்டிமன்றத் தலைப்பு யாது?
Answer:
பட்டிமன்றத் தலைப்பு : அறிவா? பண்பா?

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.1 தமிழின் இனிமை

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Pdf Chapter 1.1 தமிழின் இனிமை Text Book Back Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 5th Tamil Solutions Chapter 1.1 தமிழின் இனிமை

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.1 தமிழின் இனிமை

மதிப்பீடு

படிப்போம்! சிந்திப்போம்! எழுதுவோம்!

அ. சரியான சொல்லைச் தெரிவு செய்து எழுதுக.

Question 1.
‘கழை’ இச்சொல் உணர்த்தும் சரியான பொருள் ………………..
அ) கரும்பு
ஆ) கறும்பு
இ) கருப்பு
ஈ) கறுப்பு
Answer:
அ) கரும்பு

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.1 தமிழின் இனிமை

Question 2.
கனியிடை இச்சொல்லைப் பிரித்து எழுதக் கிடைப்பது ………………..
அ) கனி + யிடை
ஆ) கணி + யிடை
இ) கனி + இடை
ஈ) கணி + இடை
Answer:
இ) கனி + இடை

Question 3.
பனி + மலர் என்பதனைச் சேர்த்து எழுதக் கிடைக்கும் சொல் ………………..
அ) பனிம்மலர்
ஆ) பனிமலர்
இ) பன்ம லர்
ஈ) பணிமலர்
Answer:
ஆ) பனிமலர்

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.1 தமிழின் இனிமை

ஆ. கீழ்க்காணும் சொற்களைப் பிரித்து எழுதுக.

அ) கழையிடை – ………………….. + ……………………
ஆ) என்னுயிர் – ………………….. + ……………………
Answer:
அ) கழையிடை – கழை + இடை
ஆ) என்னுயிர் – என் + உயிர்

இ. பெட்டியிலுள்ள சொற்களைப் பொருத்தி மகிழ்க.|
1. பால் – ……………….
2. சாறு –  ……………….
3. இளநீர் –  ……………….
4. பாகு –  ……………….
Answer:
1. பால் – பசு
2. சாறு – கரும்பு
3. இளநீர் – தென்னை
4. பாகு – வெல்லம்

ஈ இப்பாடலில் வரும் ஒரே ஓசையுடைய சொற்களை எடுத்து எழுதுக.
Answer:
கனியிடை, கழையிடை, பாகிடை, பாலும், தேனும், நீரும், சுவையும்.

உ. பாடலில் இரண்டாம் எழுத்து ஒன்று போல் உள்ள சொற்களை எடுத்து எழுதுக.
Answer:
கனியிடை, பனிமலர், நனிபசு, இனியன, எனினும் தென்னை , என்னுயிர், என்பேன்.

ஊ. பாடலில் வரும் வருணனைச் சொற்களை எடுத்து எழுதுக.
Answer:
கனிச்சுவை, கழைச்சாறு, பனிமலர், தேன், பாகு, நனிபசு, பால், தென்னை , குளிரிளநீர்.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.1 தமிழின் இனிமை

எ. வினாக்களுக்கு விடையளிக்க.

Question 1.
பாரதிதாசன் எவற்றையெல்லாம் இனியன என்று கூறுகிறார்?
Answer:

  • பலாச்சுளை
  • கரும்புச்சாறு
  • தேன்
  • பாகு
  • பசுவின் பால்
  • இளநீர்

Question 2.
பாரதிதாசன் எதனை என் உயிர் என்று கூறுகிறார்?
Answer:
பாரதிதாசன் தமிழே என் உயிர் என்கிறார்.

ஏ. சிந்தனை வினா.

பாரதிதாசன் சிலவற்றை இனியன என்று கூறுகிறார். உனக்கு எவையெல்லாம் இனியானவை? ஏன்?
Answer:

  • மாம்பழம், கற்கண்டு, தேன், வாழை, நுங்கு ஆகியவை எல்லாம் எனக்கு இனிமையானவை.
  • ஏனென்றால் இவை அனைத்தும் இயற்கையில் இனிமை தருவன. உடல் நலத்திற்கும் ஏற்றதாலும் இனியனவாகக் குறிப்பிடுகின்றேன்.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.1 தமிழின் இனிமை

கற்பவை கற்றபின்

Question 1.
பாடலைச் சரியான உச்சரிப்புடன் படித்துக் காட்டுக.
Answer:
இப்பாடலைச் சரியான உச்சரிப்புடன் பாடிப் பழக வேண்டும்.

Question 2.
பாடலை உரிய ஓசையுடன் பாடுக.
Answer:
இப்பாடலை உரிய ஓசையுடன் பாடிப் பழக வேண்டும்.

Question 3.
பாரதிதாசன் தமிழை உயிர் என்கிறார். உங்களுக்குத் தமிழ் எது போன்றது? கலந்துரையாடுக.
Answer:
மாணவன் 1 : வணக்கம்! தமிழ் எனக்கு உணர்வு போன்றது. ஏன் என்றால், தமிழ்மொழி உலகம் உள்ள வரையிலும் வாழ்ந்து, எங்கும் சூழ்ந்துள்ள அறியாமை இருளை நீக்கி என்றும் என் உணர்வில் நிலைத்து நிற்கும்.

மாணவன் 2 : தமிழ் எனக்கு அறிவு போன்றது. ஏன் என்றால், நான் பிறக்கும் முன்பே கருவுக்குள் எனக்கு அறிவு புகட்டியது தமிழ்தான்.

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.1 தமிழின் இனிமை

Question 4.
மொழி தொடர்பான பாடல்கள் மற்றும் கவிதைகளைப் படித்து மகிழ்க.
Answer:
எங்கள் தமிழ்

அருள்நெறி அறிவைத் தரலாகும்.
அதுவே தமிழன் குரலாகும்
பொருள்பெற யாரையும் புகழாது
போற்றா தாரையும் இகழாது.
அன்பும் அறமும் ஊக்கிவிடும்
அச்சம் என்பதைப் போக்கிவிடும்
இன்பம் பொழிகிற வானொலியாம்
எங்கள் தமிழெனும் தேன்மொழியாம். – நாமக்கல் கவிஞர் வெ. இராமலிங்கனார்

கூடுதல் வினாக்கள்

சரியான சொல்லைத் தேர்வு செய்து எழுதுக.

Question 1.
பாரதிதாசனின் இயற்பெயர் ……………..
அ) பாரதியார்
ஆ) கனக. சுப்புரத்தினம்
இ) சுரதா
ஈ) கவிமணி
Answer:
ஆ) கனக. சுப்புரத்தினம்

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.1 தமிழின் இனிமை

Question 2.
பாரதிதாசன் பிறந்த ஊர்.
அ) திருமறைக்காடு
ஆ) மோகனூர்
இ) ஈரோடு
ஈ) புதுச்சேரி
Answer:
ஈ) புதுச்சேரி

விடையளி :

Question 1.
கனி மற்றும் நல்கிய ஆகிய சொற்களின் பொருள் யாது?
Answer:

  • கனி – பழம்
  • நல்கிய – வழங்கிய

Samacheer Kalvi 5th Tamil Guide Chapter 1.1 தமிழின் இனிமை

Question 2.
பாரதிதாசன் – பெயர்க் காரணம் யாது?
Answer:
பாரதியார் மீது கொண்ட பற்றினால், கனக. சுப்புரத்தினம் என்ற தம் இயற்பெயரைப் பாரதிதாசன் என மாற்றி அமைத்துக் கொண்டார்.

பாடல் பொருள்

கனியின் சுளையில் உள்ள சுவையும், முற்றிய கரும்புச் சாற்றின் சுவையும், மலரிலிருந்து எடுக்கப்பட்ட தேனின் சுவையும், காய்ச்சிய பாகின் சுவையும், சிறந்த பசு தந்த பாலின் சுவையும், தென்னை மரத்திலிருந்து பெறப்பட்ட குளிர்ந்த இளநீரின் சுவையும் இனிமையானவை. ஆனால், தமிழ் இத்தகைய சுவைகளையும் விட உயர்ந்தது. தமிழோ என் உயிர் போன்றது என்கிறார் பாரதிதாசன்.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 10th English Guide Pdf Prose Chapter 4 The Attic Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 4 The Attic

Warm up

Look at the image given below.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 1.
Pick out the qualities that you possess and qualities that you expect from your siblings / friends.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 2.
Working in pairs, find out the mutual qualities that you and your friend share. Justify your top priority with his / hers. Mutual Qualities I and my friends share. Top priority with his / hers.
Answer:

  1. Love
  2. Forgiveness
  3. Friendship

Forgiveness is the top priority of all these mutual qualities. Forgiveness is possible if only one has love for others. This unique quality paves way to forgiveness and freindship.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 3.
Discuss in group the need for human values?
Answer:
Man is a social animal. Man possesses human values which makes him superior. The human values unite the human beings. These values make each human being to love, care, forgive and respect one another. Faith is another virtue that helps us be hopeful in life and other matters. It helps us to have confidence and courage.

10th English Guide The Attic InText Questions and Answers

Question (a)
When did Aditya leave the local school?
Answer:
Aditya left the local school after he had passed the matriculation examination.

Question (b)
Why did Aditya think that the school would not be recognisable?
Answer:
The School had undergone many changes. So Aditya thought that the school would not be recognisable.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question (c)
Who were Aditya’s ancestors?
Answer:
Aditya’s ancestors were once the Zamindars.

Question (d)
How was the landscape through which they travelled?
Answer:
The landscape was spotted with paddy fields on either side of the road.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question (e)
What did Aditya visit?
Answer:
Aditya visited his school first. Beyond the iron gates were the playing field and the two-storeyed school building.

Question (f)
Where was Nagen’s uncle’s shop?
Answer:
Nagen’s uncle’s shop was next to the grocery shop and opposite the Lord Shiva temple.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question (g)
Besides tea, what did Nagen’s uncle have in his shop?
Answer:
Besides tea, he had biscuits and savouries.

Question (h)
What did Nagen’s uncle tell about Sanyal?
Answer:
Nagen’s uncle told that Sanyal was short of sight and hearing. He had no money to buy spectacles.

Question (i)
In what way was Mr. Sanyal’s behaviour strange?
Answer:
Mr. Sanyal suddenly stood up, stretched himself, raised his lean right arm, and with eyes wide open, began to recite a poem by Tagore – “Panraksha”. After reciting, he left the place making a gesture of Namaste to nobody in particular.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question (j)
What did Nagen’s uncle tell about Sanyal’s past life?
Answer:
Sanyal led a cursed life. He sold his lands to do his daughter’s marriage. He had lost his wife and son.

Question (k)
How did Sanyal show that he had a sense of self-respect?
Answer:
Sanyal had tea and biscuits in Nagen’s tea shop. But he never failed to pay for it. This shows that he had a sense of self-respect.

Question (l)
Why was the attics favourite place for the children?
Answer:
They seem to be in a world of their own.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question (m)
What did Aditya do on reaching the attic?
Answer:
He searched for an article and found it on top of the packing case in the attic.

Question (n)
What did the jeweller say about the article?
Answer:
The jeweller told that the article was an antique.

Question (o)
Was Sanyal happy about his visitors?
Answer:
No, he was not happy about his visitors.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question (p)
Why did Sanyal recite the poem ¡n the tea shop earlier?
Answer:
She recited the poem in order to make Aditya remember the incidents on the prize-giving day.

Question (q)
What was engraved on the medal?
Answer:
Sriman Sasanka Sanyal – Special Prize for Recitation – 1948.

10th English Guide The Attic Textbook Questions and Answers

Answer the following questions in two or three sentences.

Question 1.
Write a few lines about the owner of the shop?
Answer:
The owner of the shop was Nagen’s uncle. He was sixty. He was rustic in appearance. He was white neatly combed hair and clean look. He was wearing dhoti and a blue striped shirt with a green shawl over it.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 2.
What was the daily routine of Sanyal?
Answer:
Sanyal comes to the tea shop, has tea and biscuits, and always remembers to pay for it as he has an acute sense of self-respect.

Question 3.
Why was there a sudden change in Aditya’s expression?
Answer:
On hearing Sanyal recite the poem. It was the same poem recited on the prize-giving day. So there was a sudden change in Aditya’s expression.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 4.
Why did Aditya decide to visit his ancestral home?
Answer:
Aditya decided to visit his ancestral house to take the medal from his attic.

Question 5.
What was the condition of the attic?
Answer:
A portion of the wall of the attic had damaged. The floor was dirty with straw and bird’s dropping.

Question 6.
When did Aditya heave a sigh of relief? why?
Answer:
Aditya heaved a sigh of relief, when he had got what he had been looking for in the attic. It was a silver medal belonged to Sanyal. He took it from him twenty-nine years ago and lied that was lost. Now he wanted to return it to him.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 7.
Why did Aditya and his friend go to the jeweller?
Answer:
To find out the weight of the silver medal.

Question 8.
What did Aditya offer Sanyal?
Answer:
Aditya offered Sanyal one hundred and fifty rupees. It was the price of the medal, which Sanyal received in school for recitation.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 9.
‘Your grievances are absolutely justified’ Who says this to whom? Why?
Answer:
Aditya said these words to Sanyal. He had wished to pay the cost of the medal to him.

Additional Questions and Answers

Question 1.
Where did Aditya continue his studies after his Matriculation examination?
Answer:
Aditya continued his studies in Calcutta after his matriculation examination.

Question 2.
When did Aditya leave his ancestral house?
Answer:
Aditya left his ancestral house twenty-nine years ago.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 3.
Who were the Zamindar of Bramhapur?
Answer:
Aditya’s ancestors were the Zamindar of Bramhapur.

Question 4.
What did Aditya’s father do in Kolkata?
Answer:
Aditya’s father set up his own business in Kolkata.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 5.
What happened after Aditya’s father’s death?
Answer:
Aditya was looking after his father’s business, after his death.

Question 6.
Where did Aditya and his friend decide to go and have tea?
Answer:
Aditya and his friend decided to go and have tea at Nagen’s tea shop.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 7.
Where were Aditya and his friend coming from?
Answer:
Aditya and his friend were coming from Deodarganj.

Question 8.
What did Aditya and his friend ask Nagen’s uncle to give them?
Answer:
Aditya and his friend asked Nagen’s uncle to give them two nankhatai each.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 9.
Why did Nagen’s uncle remind Mr. Sanyal to go home?
Answer:
Nagen uncle reminded Mr. Sanyal to go home as it was already 4 p.m

Question 10.
What was Sanyal doing when Aditya and his friend enter Sanyal’s house?
Answer:
Sanyal was busy reciting verses from Tagore when Aditya and his friend entered his house.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 11.
How did Sanyal recognise Aditya at Nagen uncle’s tea shop?
Answer:
Sanyal recognised Aditya at Nagen uncle’s tea shop by the mole on his right cheek.

Question 12.
Why did Sanyal recite the same poem he had recited on the prize-giving day?
Answer:
Sanyal recited the same poem that he had recited on the prize-giving day so that Aditya might remember the incidents of that day.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 13.
What did Aditya request Sanyal with the money?
Answer:
Aditya requested Sanyal that he would be happy if he had accepted the money.

Question 14.
Why did Sanyal not accept the money?
Answer:
Sanyal did not accept the money because the money would be spent soon.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 15.
How would Sanyal have forgotten the unpleasant incident of his childhood?
Answer:
Sanyal would have forgotten the unpleasant incident of his childhood if he could get the medal back.

Question 16.
What happened eventually after twenty-nine long years?
Answer:
The medal that had been hidden in the attic for twenty – nine long years was eventually restored to its owner.

B. Answer in detail the following questions in about 100-150 words.

Question 1.
Give a detailed account of all thoughts and questions in the narrator’s mind while accompanying Aditya from the tea shop to Sanyal’s house?
Answer:
The narrator had noticed the keen interest of Aditya in seeing the tea shop at Bramhapur if it still existed. They saw Sasanka Sanyal another customer seated in one comer of the Nagen’s Tea Cabin. When that customer was asked to leave by Nagen the owner, he behaved strangely and reacted sharply. Before leaving the place, he stretched himself, raised his lean arm and with diluted eyes recited a poem by Tagore.

On hearing this poem and seeing the customer’s strange gesture of Namaste, Aditya’s expression changed. The narrator noticed the eagerness in Aditya to know who the gentlemen were and what he was doing. The information he had received from Nagen’s uncle perturbed Aditya. He was distressed perhaps to know that the man lost his wife and only son last year.

When he left, Aditya was bent on knowing where the gentleman stayed and drove straight to his ancestral house with firm determination. His nerves seemed overwrought for some reason and he felt a strong necessity to visit his house. Aditya was totally a different person now and he expressed keen interest to visit his house where he lived twenty-nine years ago.
“Memories are sometimes pleasant yet disturbing.”

(OR)

Title: The Attic
Author: Satyajit Ray
Character: Aditya, his friend, Nagens Uncle and Sasanka Sanyal
Theme: Every moment is a memory waiting to happen.

The narrator and Aditya visited Nagen’s tea shop. Aditya was surprised to see the strange behaviour of Sanyal. But Sanyal noticed the change in Aditya’s expression. Aditya did not give any reason for it. He collected the details about Sanyal from Nagen’s uncle. He went to his ancestral house.

The narrator thought that Aditya wanted to see his house. He went there and found a medal in the attic. He took it to the jeweller to find out the weight. The narrator asked what it was. He told him that he would know about it soon. Then they went to Jogesh Kabiraj’s house. There they saw Mr. Sanyal. Now the narrator cleared all his doubts through Aditya’s actions.

(OR)

  1. The narrator and Aditya visited Nagen’s tea shop
  2. Aditya was surprised to see Sanyal’s strange behaviour
  3. Mr. Sanyal also noticed the change in Adítya’s expression.
  4. Aditya gave no reason for it.
  5. He got the detail about Sanyal from Nagen’s uncle.
  6. He went to his ancestral house.
  7. He found a medal there ¡n the attic.
  8. He did not tell the narrator anything about it.
  9. He went to the jeweller to find out its weight.
  10. Then he went to Jogesh Kabirajts house.
  11. There they saw Mr.Sanyal.
  12. Now the narrator understood everything about Aditya’s actions.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 2.
‘Man does change with time – What were the various changes that came about in Aditya?
Answer:
Introduction:
Twenty-nine years ago, Aditya was the child of a wealthy family. Sanyal and Aditya studied in the same school. Sanyal was always in the first position. Aditya was jealous of Sanyal. One day he took the medal of Sanyal and did not return to him. He told me that he last it.

Narrator’s visit:
The narrator and his friend Aditya had visited Aditya’s village after 29 years. They went to Nagen’s uncle’s tea shop. They saw green fields on either side of the road. They met Nagen uncle. They had tea and biscuits in Nagen’s uncle’s shop.

Visiting Sanyal:
They met Sasanka Sanyal there. Sanyal suddenly stood up and began to recite the poem “Panraksha” by Tagore. The narrator noticed a sudden change in Aditya’s face. Aditya wanted to see his ancestral house. After reaching, he went to the attic and searched for a medal. The narrator was confused. They went to the jeweller to find out the weight. Not knowing the narrator asked Aditya to which he didn’t answer.

Conclusion:
They went to Kabiraj’s house where Sanyal stayed. Aditya confessed Sanyal for his act of stealing his medal.Then only the narrator know all answers for the questions in his mind.

Title: The Attic
Author: Satyajit Ray
Character: Aditya, his friend, Nagen’s Uncle and Sasanka Sanyal .
Theme: Every moment is a memory waiting to happen.

The narrator and Aditya visited Nagen’s tea shop. Aditya was surprised to see the strange behaviour of Sanyal. But Sanyal noticed the change in Aditya’s expression. Aditya did not give any reason for it. He collected the details about Sanyal from Nagen’s uncle. He went to his ancestral house.

The narrator thought that Aditya wanted to see his house. He went there and found a medal in the attic. He took it to the jeweller to find out the weight. The narrator asked what it was. He told him that he would know about it soon. Then they went to Jogesh Kabiraj’s house. There they saw Mr. Sanyal. Now the narrator cleared all his doubts through Aditya’s actions.

(OR)

  1. Aditya visited his village after 29 years
  2. He saw Sanyal at the tea shop
  3. Sanyal recited a poem.
  4. Aditya was shocked.
  5. He visited his old house.
  6. He found a medal in the Attic.
  7. He met Sanyal and paid 150 rupees.
  8. Sanyal refused to take it.
  9. He asked for the medal.
  10. He got the medal and felt very happy.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 3.
Give a brief character sketch of Sasanka Sanyal?
Answer:
Conclusion:
Aditya brought the medal and gave it to Sanyal. He was happy. His joy has no bounds when he got the medal back. For him, his reputation was greater than the money.

Sasanka Sanyal was a wise and intelligent student. Perhaps luck never favoured him. He may have been a book-worm. However, he was overpowered by his friends because of his innocence. Hence, Aditya Narayan Chowdhury exploits him and takes away the Silver medal that he had received for Poetry Recitation. He had a wonderful memory power and could recall every single incident of his past.

He remembered Aditya when he saw him in Nagen’s Tea Cabin and confirmed his memory seeing his mole on the right cheek. He was rude in his behavior towards Aditya as he did not want to suppress his feelings and vented out his anger on him. He was remorseful after the death of his family members.

He whiled away his time at Nagen’s shop yet never gave up his self-respect and paid for the cup of coffee and biscuits if in case he had. Financially, he wasn’t comfortable since he couldn’t afford even a spectacle because of his partial deformity in his eye-sight.
“Self-respect permeates every aspect of your life.”

(OR)

Sasanka Sanya and Aditya studied in the same school. Sanyal was a brilliant student. He always stood in the first position. Aditya was not good at their studies. He could not beat Sanyal. One day Sanyal received a prize for reciting Tagore’s poem, ‘Panraksha’. Aditya was jealous and he could not bear it. He took his medal and never returned it. Sanyal was angry but did not show it out.

They met again at Nagen’s tea shop after 29 years. Sanyal lived a cursed life. But he did not forget any incident of the past. He lost his wife and son. He sold his lands to get his daughter married. Then he got changed. Aditya gave him 150 rupees for the medal. But Sanyal refused it. He wanted his medal back. Aditya returned the medal to him. He was happy to regain his glory.

(OR)

  1. Sasanka Sanyal and Aditya were class mates.
  2. Sanyal was a brilliant student.
  3. Aditya could not beat him.
  4. One day Sanyal received a prize for reciting Tagore’s poem.
  5. Aditya was jealous.
  6. Aditya took the medal and never returned it.
  7. After 29 years they met again at Nagen’s tea shop.
  8. Sanyal led a cursed life without his wife and son.
  9. Aditya gave 150 rupees as a price for his medal.
  10. Sanyal wanted only his medal and not the money.
  11. Aditya gave the medal and Sanyal was very happy

Vocabulary:

Compound words:
A compound word is a combination of two or more words that function as a single unit of meaning. Ex: two-storeyed, neatly-combed, overwrought.

C. Complete the following table with two more compound words.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

D. Combine the words in column A with those in column B to form compound words as many as you can.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

E. Form compound words from the boxes given below and fill in the blanks in the sentences that follow with the appropriate compound words.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

  1. Siva visited the hairstylist to have a clean …………….
  2. Tharani had given the sarees for ………………..
  3. The ……………….. is a natural process that warms the earth’s surface.
  4. Never wait for an ……………….. to wake you up.
  5. The children were late to school as there was a ………………… near the toll plaza.
  6. The government expects every individual to promptly pay the ………………….
  7. People usually wear ……………….. during summer.
  8. The patients were asked to sit in the ………………. until the doctor arrived.
  9. With teamwork, we are able to multiply our ………………..
  10. The room was looking bright with the colourful ………………..

Answers:

  1. hair cut
  2. dry cleaning
  3. greenhouse
  4. alarm clock
  5. traffic jam
  6. income tax
  7. sunglasses
  8. waiting room
  9. output
  10. wallpaper

Affixes:

F. (i) Form new words by adding appropriate prefix/suffix:

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic
Answers:

  1. inaccurate
  2. misunderstand
  3. malpractice
  4. bio-technology
  5. fashionable
  6. indifferent/differential
  7. childish/childhood
  8. nationalise
  9. original/originality
  10. enjoyable

F. (ii) Frame sentences of your own using any five newly formed words.

  1. He remembered …………… Childhood days.
  2. There is a great ……………… advancement in the world.
  3. This is an ……………… copy.
  4. Ooty is ……………. in summer.
  5. A few students were caught in ……………… in the public examination.

Answers:

  1. childhood
  2. technological
  3. original
  4. enjoyable
  5. malpractice

G. Fill in the blanks by adding appropriate prefix/suffix to the words given in brackets.

  1. He was sleeping ……………… on his couch. (comfort)
  2. Kavya rides a ……………….. to school. (cycle)
  3. There was only a ………………… of people in the theatre. (hand)
  4. It is ………………. to cut sandalwood treeš. (legal)
  5. The ………………. of the President has been expected for the last half an hour. (arrive)
  6. The man behaved ………………… in front of the crowd. (normal)
  7. Swathy had no ……………….. of visiting the doctor. (intend)
  8. The bacteria are so small that you need a ……………….. to see them. (scope)

Answers:

  1. comfortable
  2. bicycle
  3. handful
  4. illegal
  5. arrival
  6. normally
  7. intention
  8. microscope

Grammar:

A. Complete the sentences given below choosing the right connectors given in brackets.

  1. Call me ………………. you need money, (so that, in order that, in case)
  2. I forgot …………….. I had to meet the Principal, (whether, that, if)
  3. ……………….. he is ninety years old, he is in the pink of health, (when, since, though)
  4. It is raining. Take an umbrella ………………. you will get drenched, (or else, and, but)
  5. They faced many hardships ……………….. they are always cheerful, (although, nevertheless, otherwise)

Answers:

  1. in case
  2. that
  3. Though
  4. or else
  5. nevertheless

B. Fill in the blanks with the connector that goes with the underlined words.

  1. Both the minister ……………. the officers visited the affected areas.
  2. Jaya teaches not only English ……………. Science.
  3. Either Raghu …………… Bala will have to buy vegetables from the market.
  4. No sooner did I enter the house ………….. it started drizzling.

Answers:

  1. and
  2. but also
  3. or
  4. than

C. Combine the pairs of sentences using appropriate connectors.

Question 1.
We came late. We did not miss the train?
Answer:
Although we came late, we did not miss the train

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 2.
They checked the packet twice. Then they sealed it.
Answer:
After they checked the packet twice, they šealed it.

Question 3.
Sita saw a snake. At once she ran away?
Answer:
As soon as Sita saw a snake, she ran away.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 4.
Robert completed the project. Did he submit it to the teacher?
Answer:
When Robert completed the project, he submitted it to the teacher.

Question 5.
Yusuf was running at a high temperature. He could not take part in the competition?
Answer:
Since Yusuf was running a high temperature, he could not take part in the competition.

D. Tick the correct linker.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

E. Supply suitable linkers.

1. “ ………………. I was alive and had a human heart, “answered the statue, “I did not know what tears were, ……………….. I lived in the palace …………………. sorrow was not allowed to enter. My courtiers called me the Happy Prince …………………… Happy Indeed I was. So I lived and …………………. I died.
2. Many writers make incorrect sentences ……………………. they try to put sentences together. They may nake grammatical errors ………………….. leave out important punctuation marks. Making such mistakes is quite common ……………………. preparing the first draft. …………………. he must carefully edit his final draft.
3. In most large cities ………………… towns of our country, there are special schools for girls, there are many co-educational schools …………………. girls boys study together. Most parents allow their daughters to attend these schools, ……………….. there are some parents
are against such schools for girls …………………. the age of 14 or 15.
Answers:
1. When, for, where, and, so
2. when, and, while, so
3. and, likewise, where, and, but, who, after

Answer and J likewise where J and but 1 who after

2. Many writers make incorrect sentences they try to put sentences together. They may
make grammatical errors leave out important punctuation marks. Making such mistakes
is quite common in preparing the first draft. he must carefully edit his final
draft.
Answer when and while so

F. Rearrange the words in the correct order to make meaningful sentences.

1. as / I / healthy / are / you / am / as
Answer:
I am as healthy as you are!

2. your / today / put on / new / since / is / birthday /dress / the
Answer:
Since today is your birthday puton the new dress.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

3. allergic / dogs / Rani / though / is / to / of / six / she / them / has
Answer:
Though Rani is allergic to dogs, she has six of them.

4. speaks / Ruben / besides / German / languages / two
Answer:
Ruben speaks two languages besides German.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

5. loan / apply / you / if / for / you / a / get / will / immediately / it /
Answer:
If you apply for a loan, you will get it immediately.

G. Nominalisation

Write the noun forms of the following words.

  1. beautiful
  2. breathe
  3. enter
  4. know
  5. deafen
  6. zealous
  7. familiar
  8. accept
  9. dangerous

Answer:

  1. beauty
  2. breath
  3. entrance
  4. knowledge
  5. deaf
  6. zeal, zealot, zealousness
  7. familiarity
  8. acceptance
  9. danger

H. Complete the following sentences using the noun form of the words given in brackets.

  1. The boy had to give a proper …………………. for being late. (explain)
  2. They could make ………………….. about the future. (predict)
  3. At one point in life, he had no …………………. but to trust his friend. (choose)
  4. The monuments are to be preserved because of their historical ………………… (significant)
  5. It is very difficult to work with so many …………………. (distract)

Answers:

  1. explanation
  2. prediction
  3. choice
  4. significance
  5. distraction

I. Rewrite the sentence nominalising the underlined words. The first one has been done for you.

Ex: Students work diligently to score well in exams.
Students work with diligence to score well in exams.

1. We succeeded in our attempt.
We got success in our attempt.

2. Nalini leads a happy life.
Nalini leads a life of happiness.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

3. She failed and it disappointed her.
She failed and it was a disappointment to her.

4. India became an independent country in the year 1947.
India got independence in the year 1947

5. The child resembles her father.
The child has a resemblance of her father.

J. Combine the pairs of sentences given below into a single sentence using the noun form of the highlighted words.

1. He is an honest person. Everyone likes him.
Because of his honesty, everyone likes him.

2. Sathya gave an explanation. The police wanted her to prove it.
Though Sathya gave an explanation the police wanted proof for it.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

3. He speaks well. It attracts all.
His speech gets an attraction from all.

4. Suresh is always punctual and regular. It has earned him a good job.
The punctuality and regularity of Suresh earned him a good job.

5. The policeman arrived quickly. It made us happy.
The quick arrival of the policeman made us happy.

K. Complete the sentences in the paragraph using the appropriate form of words given in brackets.

Question 1.
My sister wanted to go to Mumbai last week. She made a ………………. (decide) to buy a ticket at once. As ……………. (reserve) could be done online, she gave (prefer) to book a ticket that way. First, she collected ……………….. (inform) about the …………….. (arrive) and ………………. (depart) of trains and airplanes.
Answers:
decision, reservation, preference, information, arrival, departure

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 2.
A few days later, Androcles was captured by his master. He had to suffer all kinds of ………………… (punish). At last, he was thrown to a lion which was in great ……………….. (hungry). It had been kept in an ……………….. (enclose) and had not been fed for several days. His friends stood there with ……………….. (tear) eyes as the lion rushed towards him. The lion stopped near him and stood for a while ………………… (look) at him. Then it lay down by his side like a pet dog. (obvious), the lion recognized Androcles and the ………………… (help) he had given it.
Answers:
punishment, hunger, enclosure, tearful, looking, obviously, help

L. Identify the phrases in the following sentences and classify them as Adjective, Adverb, or Noun phrases.

  1. The girl in ………………. is my sister. [Adjective phrase]
  2. Kohli hopes to win ……………….. [Noun phrase]
  3. The train halts ……………….. [Adverb phrase]
  4. I have never seen ………………. [Noun phrase]
  5. She worked in …………………. [Adverb phrase]

Answers:

  1. in blue saree
  2. the trophy
  3. at every junction
  4. such a picture
  5. an enthusiastic manner

Kinds Of Clauses:

1. Adverb Clause:
It modifies the verb, that is, it tells something about the action. This Clause gives details about the action.

Example:
The students were sitting quietly in the classroom until the teacher arrived.
(The highlighted part of the sentence speaks about the time of the action)

2. Noun Clause:
This clause functions as a noun.
Example: Whoever wins the contest will get a prize.
(The highlighted portion acts as a noun here)

3. Adjective Clause:
It acts as an adjective and describes a noun.
Example: I went to the place where I was born.
(The highlighted words describes the place)

M. Identify the clauses and classify them accordingly.

  1. Ram bought a pen ………………… [Adjective clause]
  2. Come back ………………… [Adverb clause]
  3. Most of her friends ………………… attended her wedding. [Noun clause]
  4. My brother visits my father ……………….. [Adverb clause]
  5. Call me ……………….. [Adverb clause]
  6. ………………… the old woman cannot step out of her house. [Adverb clause]
  7. She knows ………………… [Noun clause]
  8. You can go ………………….. [Adverb clause]

Answers:

  1. that doesn’t write well
  2. as soon as possible
  3. whom she had invited
  4. whenever he comes to Chennai
  5. in case there is an emergency
  6. Until the sun sets
  7. where I go
  8. wherever you want

Listening:

N. Fill in the blanks:

  1. ………………… into your IRCTC account.
  2. Fill in the information asked to you in …………………. section.
  3. The ……………….. and ………………… of your journey must also be selected.
  4. List of ……………….. trains will appear.
  5. You must check on the ………………….. and …………………. for the train of your choice.
  6. Your personal details like ………………. are ………………… must.
  7. After filling information and captcha click on …………………. booking.
  8. You can make the payment either by …………………. or …………………..

Answers:

  1. Login
  2. book your ticket
  3. the starting point, destination
  4. available
  5. availability, fare
  6. name, date of birth
  7. continue
  8. credit/debit cards, e-wallets

Reading:

Read the following letter from a parent to her son’s coach and answer the questions given below:

Dear coach,

Thanks for the special gifts that you have given to my child. You learned his name and spoke it often. You taught him the basics of the sport as well as special ways to improve and excel. Although you had a whole team of kids to mentor, you took time for individual instruction where needed.

Under your care, I have watched him transform from a timid, doubting child to a strong, happy player willing to give all for the team. Throughout the season when he gave his best, even though it was not quite enough to gain that extra point, you recognised his contribution with a pat on the back and encouraging words.

Your wise approach showed him that, although winning is a goal, there are other goals just as worthy. He learned the value of finishing what he started and joy of personal accomplishment. These attributes carried him through a season that was full of hard work and fun, discouragement and resolve, defeat and victory.

And at the very end, at the championship meet when he brought home his first-place medal, you were among those who were so very proud of how far he had come.

It is a victory to all of us. What amazes me is you’ve taught them skills that will last a lifetime. You’ve kindled in them a desire to excel. The medals, trophies and ribbons are all symbols of real gifts. These most certainly have had to come straight from your heart.

With appreciation,
A parent.

P. Answer the following questions:

Question 1.
What did the coach teach the child?
Answer:
The coach taught the child the basics of sports as well as special ways to improve and excel.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 2.
What values did the child learn?
Answer:
He learned the value of finishing what he started and the joy of personal accomplishments.

Question 3.
The parents noticed some changes in the child. What were they?
Answer:
The child had transformed from a timid, doubting child to a strong, happy player willing to give all for a team.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 4.
Read the letter again and write a few lines on each of the following:
(a) things that the coach taught ………………….
Basics of sports as well as special ways to improve and excel.

(b) transformation in the child …………………
He was transformed from a timid, doubting child to a strong, happy player willing to give all for the team.

(c) things that amazed the writer ………………….
The coach taught him the skills that will last a lifetime. He had kindled in them a desire to excel.

5. Find sentences /words from the text which express the following:

(a) The parent’s earlier view of the child.
Answer:
He was a timid and doubting child

(b) One of the qualities of the teacher.
Answer:
Wise approach

(c) Words related to the prize.
Answer:
Medals, trophies, and ribbons.

Q. Prepare notice for the following

Notice
GOVERNMENT HIGHER
SECONDARY SCHOOL, TRICHY
World Elder’s Day15 November 20 ……………. All the students are informed that our school is celebrating World Elders’ Day on the 20th of December at 3.30 p.m. in our school auditorium. Interested students are requested to bring their grandparents for the celebration. Tea and snacks will be provided. Fun activities will also be organised.

Nikhil/Nikita
Head Boy/ Head Girl

(i) You are the school monitor, of Modern Matriculation School, Villupuram. Your school Principal has requested you to inform the students about a trip to Yercaud for 3 days. Prepare a notice giving the details such as date of journey, mode of transportation, amount, dress code, etc.
Answer:

Notice
Modern Matriculation School, Villupuram
3 DAYS TRIP TO YERCAUD
20th September, 2020Dear Students,
You are informed that a trip to Yercaud has been planned for 3 days on 15, 16, 17 October 2020. The total cost for transportation by luxury coach, boarding, and lodging is Rs.2500/- only. Students who are interested may register their names at our school office by 3 October 2020. All must come to school in uniform only.

Ranjit Kumar
School monitor

(ii) You are the Secretary of Park Circus Residents Welfare Association. Write a notice to inform the residents of your colony of a Meditation program under the guidance of Dr. P. Ranjit with a view to understanding the self better. The program is exclusively for the residents It will be conducted on the second Saturday of the following month between 7.00 a.m. to 9.00 a.m. at the children’s park nearby.
Answer:

Notice
Park Circus Residents Welfare Association Meditation Programme
15 September, 2020A meditation programme has been organised under the guidance of Dr. P. Ranjit at the children’s park in our colony. It is to be conducted on the second Saturday of May between 7.00 am to 9 a.m. All the residents of our colony are asked to participate with a view to understanding the self better.

Premnath
Secretary

(iii) You are Ganesh/Gayathri Head boy/Head girl, of your school. Write a notice for your school notice board informing the students about the ‘Fancy Fete’ that is going to be organised on your school campus on the 10th of next month.
Answer:

Notice
Loyola Matriculation School,
NGO A Colony, Tirunelveli 627 007
25 July, 2020A ‘Fancy Fete’ will be conducted in our school premises on 10th August 2020. Students who wish to participate in this programme may give their names to their respective class teachers on or before 30 July 2020.

Gayathri
Head Girl

R. write an article on the following:

(i) You are Jansi/Avinash of Class X studying in GHSS, Chengalpet. You believe that physical activities improve our health and reduce the risk of sickness. It has got immediate and long term benefits. Write an article in not more than 150-200 words for your school magazine stressing the importance of physical activities in a students day to day life.

Physical Activities
By Jansi

There are many reasons why regular activity boosts our health. We know that being active is one of the best ways to keep our bodies healthy. Regular physical activity or exercise can relieve stress, anxiety, depression, and anger. One may feel a good sensation after doing physical activity. Most people notice that they feel better over time as physical activity becomes a regular part of their lives.

Without regular activity, our body slowly loses it strength, stamina, and ability to function properly. Exercises increase muscle strength, which in turn increases our ability to do other physical activities. Physical exercise makes our muscles strong and stout. It helps to digest food. It also helps the free circulation of blood and keeps our minds fresh.

As a result, the people who take physical exercise regularly are free from various diseases. It should be taken at the proper place and time. It should be taken in an open area in the morning or in the evening. As health is wealth, we should take physical exercise regularly to keep this wealth good. It should also be remembered that too much physical exercise is harmful to health. Needless to say that over-exercise can deform and fracture different organs of our bodies.

(ii) The service provided by the conservancy workers in your city is very poor. You find all the street corners dumped with garbage thrown by the residents of the locality. It causes a menace for the public at large. You are Ramya/Rajan of Class X, studying in TM Model School, Dharmapuri. Write an article in about 150-200 words to the editor of The Indian Express, about this and suggest ways by which the situation could be improved.

Garbage Menace
By Rajan

I would like to bring to the notice of the authority concerned through your leading newspaper about the garbage menace in our locality. The sanitary condition of our streets is getting worse as they are dumped with garbage thrown by the residents of this area.

It causes a menace for the public at large. The streets with heaps of garbage as the sweepers absent themselves often, though we have complained to the authorities, we haven’t got any response from them.

These garbage heaps are a source of noxious stink and spreading of so many diseases. This garbage has lots of plastic and other dangerous substances in it. When these substances are burnt toxic gases are released into the atmosphere.

These pose a serious threat to the health of residents especially children and aged people. I appeal to the authorities concerned to look into this matter and take stern actions for the speedy disposal of the garbage heaps.

(iii) Recently while returning home from school you were knocked down by a speeding motorcycle. You escaped with minor injuries. You are Kishore/ Kavitha of class XI, studying in GHSS, Coimbatore. Write an article to The Hindu, in about 150-200 words expressing your concern about the increasing number of road accidents due to reckless driving. Also, stress the importance of following traffic rules.

The importance of following Traffic Rules.
By Kishore

Traffic rules are framed to protect us on the road. We must follow them carefully, when we fail to follow them, we are not only putting ourselves at risk but also the innocent bystanders and drivers. By following the rules of the road, practicing good driving skills, and generally taking care as a good road user, one may play a vital role in preventing an accident.

As the traffic is increasing day by day in the country, the government is making new roads for a better environment and to avoid such hustle and bustle on the roads. It is necessary that rules are to be followed by each and every citizen.

People have to follow the traffic signals sincerely. This helps them for their safe journey. People should also avoid using mobile phones while driving a motor car or motorcycle. If we follow the rules of the road, the accidents will not follow us. I request you to publish in the column of your esteemed daily for the benefits of the motorists as well as the public.