Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Pdf Civics Term 1 Chapter 2 Political Parties Text Book Back Questions and Answers, Notes.
Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Social Science Solutions Civics Term 1 Chapter 2 Political Parties
7th Social Science Guide Political Parties Text Book Back Questions and Answers
I. Choose the correct answer:
![]()
Question 1.
What is meant by Bi-party system?
a) Two parties run the government
b) Two members run a party.
c) Two major political parties contest election.
d) None of these.
Answer:
a) Two parties run the government.
Question 2.
Which system of government does India have?
a) Single-party system
b) Bi-party system
c) Multi-party system
d) None of these
Answer:
c) Multi-party system
![]()
Question 3.
Recognition of a political party is accorded by……………..
a) The Election commission
b) The president
c) The supreme court
d) A committee
Answer:
a) The Election commission
Question 4.
Political parties are generally formed on the basis of.
a) Religious principles
b) Common interest
c) Economic principles
d) Caste
Answer:
b) Common interest
![]()
Question 5.
Single-party system is found in
a) India
b)U.S.A
c) France
d) China
Answer:
d) China
II. Fill in the blacks:
1. ……………. form the back bone of democracy.
Answer:
Politicai parties
2. Every party in our country has to register with…………….
Answer:
Election Commission of India
![]()
3. Political parties serve as intermediaries between the ……………. and …………….
Answer:
citizen,policy makers
4. A registered but ……………. political party cannot contest election on its own symbol.
Answer:
unrecognised
5. The leader of the opposition party enjoys the rank of…………….
Answer:
Cabinet minister
![]()
III. Match the following:
| A | B |
| 1. Democracy | a) criticize the government policies |
| 2. Election commission | b) forms the government |
| 3. Majority party | c) rule of the people |
| 4. Opposition party | d) free and fair election |
Answer:
| A | B |
| 1. Democracy | c) rule of the people |
| 2. Election commission | d) free and fair election |
| 3. Majority party | b) forms the government |
| 4. Opposition party | a) criticize the government policies |
IV. Consider the following statements: Tick (✓) appropriate answer:
Question 1.
Which of the following statement is/are correct?
a) Every party in the country has to register with the election commission.
b) The commission treats all the parties equally.
c) Election commission allots a separate symbol for recognized parties.
d) All the above.
Answer:
d) All the above.
![]()
Question 2.
Assertion (A) : Majority party plays a decisive role in making laws for the country.
Reason (R) : The number of candidates elected is more than the others in the election. ;;
a) R is the correct explanation of A.
b) R is not the correct explanation of A.
c) R is wrong A is correct.
d) A and R are wrong.
Answer:
a) R is the correct explanation of A.
V. Answer in one or two sentences:
Question 1.
What are the basic components of a political party?
Answer:
The basic components of the party are the leader, the active members and the followers.
![]()
Question 2.
Name the three major types of party systems.
Answer:
There are three major types of the party system:
- Single party system,
- Bi – party System,
- Multiparty system.
Question 3.
Name the countries which follow the Bi – party system.
Answer:
Bi- party system can be seen in UK and USA.
Question 4.
Write a note on Coalition Government.
Answer:
Without a majority, some parties join together to form the government, known as Coalition Government.
![]()
VI. Answer the following:
Question 1.
Write any four functions of a political party?
Answer:
- The political parties provide loyal opposition to accountability and stability.
- They put forward different policies and programmes for the welfare of the people.
- They connect the society and the state.
- They form and run the government and develop public policy.
Question 2.
When is a political party recognized as a National Party?
Answer:
Criteria for A political party to be recognised as a National Party
- The party that secures should atleast 6% of the valid votes in the Lok Sabha election or assembly elections in four states.
- They must win 4 seats in Lok sabha from any State/States
- It has to win 2% of seats in Lok sabha from atleast 3 different states in the latest general election.
VII. HOTs:
Question 1.
Are political parties are necessary for a democratic country?
Answer:
Yes political parties are necessary for a democratic country because
- They are the backbone of democracy.
- They are essential elements to form the government.
- Citizens can elect their representatives.
- Citizens also vote for the party of their choice and thus influence Government formation.
![]()
Question 2.
Give any three names of National party, Regional party, and Registered but unrecognized party.
Answer:
- National Party: Indian National Congress, Bharatiya Janata Party, Communist party of India.
- Regional Party: All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam, Dravida Munnetra Kazhagam, Desiya Murpokku Dravidar Kazhagam, Pattali Makkal Katchi
- Registered but unrecognized party: Labour party of India, Bhartiya Panchayat party, Indian Indira Congress.
VIII. Activity
Question 1.
Write an election manifesto (if you were a party leader).
Answer:
- Take measures to give a corruption-free Government.
- The agriculture sector would be given prior importance.
- Students will be taught technical skills at school which would enhance their scope for employment.
- Free and quality medical care would be made available to all needy people.
7th Social Science Guide Political Parties Additional Important Questions and Answers
I. Choose the Correct answer:
Question 1.
Who was the supreme head of the legislative, Executive, and Judiciary in ancient India?
a) King
b) Queen
c) Prince
d) Cheif minister
Answer:
a) King
Question 2.
India became a democratic country in
a) 1946
b) 1947
c) 1950
d) 1952
Answer:
c) 1950
![]()
Question 3.
A recognised party should secure how much of total votes in the last general election?
a) 4%
b) 5%
c) 6%
d) 10%
Answer:
c) 6%
Question 4.
Which party system is existence in India France, Sweden, and Norway?
a) Single party
b) Two-party
c) Triple party
d) Multiparty
Answer:
Multiparty
Question 5.
The headquarter of the election commission in India is located in
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Kolkatta
d) Chennai
Answer:
New Delhi
II. Fill in the blanks:
1. A Vibrant democracy needs a strong …………………Party.
Answer:
Opposition
2. In Cuba …………………party system existed.
Answer:
Single
![]()
3. …………………is an autonomous statutory body.
Answer:
Election commission
4. Recognised parties are given a unique …………………by the election commission.
Answer:
Symbol
5. A free symbol is reserved for …………………party.
Answer:
unrecognized
6. A …………………symbol for a recognised political party.
Answer:
reserved
![]()
7. The party which gets the second largest number of seats is called …………………party.
Answer:
opposition
8. The symbols are excepted by the election commission are the ………………… and the …………………
Answer:
Lion, elephant
9. …………………commission is responsible for free and fair elections in India.
Answer:
Election
10 commission is a body for the implementation of election procedures.
Answer:
Election
![]()
11. …………………Minister is a member of parliament or legislative assembly cabinet.
Answer:
Cabinet
12. A political party must have at least …………………members.
Answer:
100
13. …………………has the largest number of political parties in the world
Answer:
India
![]()
14. The election commission of India has some …………………for the recognition of political parties in India.
Answer:
Criteria
15. State parties need to win a minimum of …………………in the legislative assembly
Answer:
3%
III. Match the following:
| A | B |
| 1. Election symbols | a) U.S. A |
| 2. National party | b) Election commission |
| 3. Single party | c) 6% votes |
| 4. Bi – Party system | d) China |
Answer:
| A | B |
| 1. Election symbols | b) Election commission |
| 2. National party | c) 6% votes |
| 3. Single party | d) China |
| 4. Bi – Party system | a) the U.S. A |
IV. Consider the following statements: Tick (✓) the appropriate answer:
Question 1.
Assertion (A) : Some parties join together to form the coalition government.
Reason (R) : A single party may not secure the majority to form the government,
a) A and R correct R explains A
b) R is not the correct explanation of A.
c) R is wrong A is correct.
d) A and R are wrong.
Answer:
a) A and R correct R explains A
![]()
V. True or false:
1. National parties are political parties which participate in different elections in only two states of India.
Answer:
False
2. In India, the election symbols order was. passed on 1968.
Answer:
True
![]()
VI. Answer in one or two sentences:
Question 1.
How the political party is to be recognised?
Asnwer:
A party is recognised if ‘
- It has been engaged in political activity for five years.
- Its candidates secure atleast six percent of total votes in the last general election.
Question 2.
What is the party ’Manifesto’?
Answer:
Before the election, the candidates announce the programmes and policies that their party will undertake if voted to power.
Question 3.
Define the majority Party?
Answer:
The Political party whose number of candidates elected is more than the other is called the majority party forms and runs the government.
![]()
Question 4.
How to form a political party?
Answer:
- Must be registered with the Election commission of India.
- Must have atleast 100 members.
- Each member needs to hold a voting card.
Question 5.
What are the criteria for a regional party?
Answer:
- A party that secures atleast 6% of the valid votes in the state legislative assembly election.
- They must win one Lok sabha seat for every 25 seats or atleast 2 seats in the Legislative assembly.
- Need to win a minimum of 3 % of the total number of seats in Legislative Assembly.ff
Question 6.
What is Free symbols ‘Poll Panel’?
Answer:
- As per the Election symbols order 1968, symbols are either reserved or free.
- A reserved symbol is for a recognised political party and
- A free symbol is for unrecognised party.
![]()
Question 7.
Write a short note on the party system in India.
Answer:
- India’s party system originated in the late 19th century.
- In fact, India has the largest number of political parties in the world.
- They are national parties, Regional parties, and Registered but unrecognised parties (independent candidates).
- Every party in the country has to register with the Election commission.
VI. Answer the following:
Question 1.
What are political parties? Explain.
Answer:
- Political parties are the voluntary associations of individuals with broad ideological identities who agree on some policies, formulate an agenda and programme for society.
- They seek to implement their policies by winning people’s support through elections.
There are 3 types of political parties.
- Single party – China, Cuba
- Bi r Party – UK, USA
- Multi-party – India, France, Sweden.
![]()
Question 2.
What is the role of the opposition party in Democracy?
Answer:
- The party which gets the second largest number of seats next to the majority party in the election is called the opposition party.
- They are as important as that of the ruling party.
- They critically examine the policies and bills introduced by the government.
- They raise their voice on the failures and wrong policies.
- They highlight important issues which are not acted upon by the Government.
- The leader of the opposition party enjoys the rank of Cabinet Minister.
Question 3.
What are the differences between the National Party and the Regional Party?
Answer:
National party Regional Party
- National parties are political parties which participate in different elections in India. State parties that participate in different elections within one State.
- It should be strong enough in atleast four states. It should be strong enough in at least one or two states.
- It has an exclusive symbol throughout the country. A symbol is reserved for it in the state in which it is recognized. But the same symbol can be allotted to different parties in different states.
- It resolves the state’s National and International issues. It promotes regional and states interest.