Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 4th Social Science Guide Pdf Term 1 Chapter 3 Municipality and Corporation Text Book Back Questions and Answers, Notes.
Tamilnadu Samacheer Kalvi 4th Social Science Solutions Term 1 Chapter 3 Municipality and Corporation
Samacheer Kalvi 4th Social Science Guide Municipality and Corporation Text Book Back Questions and Answers
Municipality And corporation
I. Fill in the blanks :
Question 1.
The oldest Corporation of Tamil Nadu is __________
Answer:
Chennai
![]()
Question 2.
The father of local self government is ___________
Answer:
Lord Rippon
Question 3.
The ‘Balwant Rai Mehta Committee’ recommented a three tier Panchayat Raj system in the year ____________
Answer:
1957
Question 4.
The Tenure of Municipality is __________ years.
Answer:
5
![]()
II. Match the following :

Answer:
- – (c)
- – (e)
- – (b)
- – (a)
- – (d)
![]()
III. Fill in the blanks:
Question 1.

Answer:

IV. Answer in brief :
Question 1.
What are the duties of Corporation? (OR) Write two functions of municipality.
Answer:
(a) Providing street lamps.
(b) Maintaining birth and death.
(c) Constructing roads.
(d) Removing garbage dumps.
![]()
Question 2.
Write the structure of the local bodies?
Answer:

Question 3.
What is the total number of Corporations in Tamil Nadu?
Answer:
There are 15 corporations in Tamil Nadu.
Question 4.
What are the sources of income of Municipality?
Answer:
House tax, Professional tax, Drinking water tax, Shop tax, Road tax and Drainage tax are the sources of income of Municipality.
![]()
InText activity
Activity
Question 1.
Find out the activities held in the parks and libraries of your ward and share the information in your class.
Answer:
Activity to be done by the students themselves
Question 2.
Visit your nearby Corporation with the help of your teacher and examine the Council Assembly.
Answer:
Activity to be done by the students themselves
Question 3.
What are the taxes paid by your parents?
Answer:
Activity to be done by the students themselves
Samacheer Kalvi 4th Social Science Guide Municipality and Corporation Additional Questions and Answers
![]()
I. Fill in the blanks :
Question 1.
The total number of corporation are _______
Answer:
14
Question 2.
In Tamil Nadu there are _______Municipalities.
Answer:
152
Question 3.
The chairperson of the corporation was called _______
Answer:
Mayor
![]()
Question 4.
_______ is governed by the executive officer.
Answer:
Panchayat
Question 5.
The tenure of the president and other members is ______
Answer:
5 years
Question 6.
The ‘Ashok Mehta committee’ recommented a two tier panchayat Raj system in ______
Answer:
1978
![]()
II. Circle odd one :
Question 1.
Corporation, Town panchayat, Municipality,village panchayat
Answer:
![]()
![]()
III. Write True or False :
Question 1.
Municipality is based on high population.
Answer:
False
Question 2.
Tamil Nadu has 32 districts.
Answer:
True
![]()
IV. Answer in brief :
Question 1.
What is Municipality?
Answer:
Municipality is a form of local government in a small town where 50,000 to 1,00,000 people live.
Question 2.
Who is the head of the Municipality?
Answer:
The head of the municipality is called the President.
Question 3.
How is the Vice President of Municipality elected?
Answer:
One of the members of the municipality is selected as Vice-president,
![]()
Question 4.
How many districts in Tamil Nadu?
Answer:
Tamil Nadu consists of 33 costricts.
Question 5.
What is Corporation?
Answer:
Certain Municipalities will be declared by the ‘Government of Tamil Nadu as Corporation based on high population and high revenue.
![]()
Question 6.
How the head and the members are elected for corporation?
Answer:
The head and the members of Corporation was elected by the people directly.
Question 7.
What are the structure of local bodies? (OR) What are types of local bodies?
Answer:
